Ryssland konsoliderar sig i östra Medelhavet

10
1445

Bild: Turkiska stridsvagnar går in i norra Syrien.

Ryssland konsoliderar sig i östra Medelhavet

Källa: MK Bhadrakumar-1 januari.
https://www.indianpunchline.com/russia-consolidaten-east-mediterranean/. https://steigan.no/2023/01/russland-konsoliderer-seg-i-ost-middelhavet/?utm_source=substack&utm_medium=email

President Barack Obama with then Swedish Foreign Minister Carl Bildt at Stockholm Arlanda Airport, September 2013. At a joint press conference with then Swedish Prime Minister Fredrik Reinfeldt the same day, Obama discussed surveillance by the NSA. Bild: Pete Souza/White House.

Ridån går ner för den brutala 11 år gamla konflikten i Syrien, som USA:s förre president och Nobelpristagare Barack Obama satte igång när den arabiska våren svepte genom Västasien. USA har drabbats av ytterligare ett stort bakslag i Västasien när år 2022 går mot sitt slut. Den pågående turkisk-syriska försoningsprocessen under rysk medling kan ses som en saga om svek och hämnd.

Ankara kom under enorm press från Obama-administrationen 2011 att gå i spetsen för regimförändringsprojektet i Syrien. Obama antog glatt att Turkiet med glädje skulle tjäna som den ”moderata” islamismens vagn för omvandlingen av Västasien. Men Ankara tog tid att kalibrera sin utrikespolitik för att anpassa sig till den arabiska våren innan det reagerade på det föränderliga landskapet i Syrien.

Bild Wikipedia.

Erdogan blev överrumplad av upproret i Syrien vid en tidpunkt då Ankara förde en ”noll problem”-politik med Turkiets grannar. Osäker på hur den arabiska våren skulle utspela sig, förblev Ankara tyst när upproret först uppstod i Tunisien. Även i Egypten gjorde Erdogan en känslomässig uppmaning till Hosni Mubaraks avgång först när han, helt korrekt, kände att Obama var på väg att koppla av från USA:s trogna allierade i Kairo.

Syrien var det ultimata testfallet och en verklig utmaning för Erdogan. Ankara hade satsat hårt på att förbättra förbindelserna med Syrien under det så kallade Adanaavtalet 1998 efter den turkiska militärens massiva uppgörelse med Damaskus om den senares värdskap för PKKs [kurdiska] ledare Öcalan. Erdogan ville till en början inte att Bashar al-Assad skulle förlora makten och rådde honom att reformera. Familjerna till Erdogan och Assad brukade semestra tillsammans.

General David Petraeus

Obama var tvungen att skicka dåvarande CIA-chefen David Petraeus för att besöka Turkiet två gånger under 2012 för att övertala Erdogan att engagera sig med USA i operativ planering som syftar till att avsätta Assad-regeringen. Det var Petraeus som föreslog Ankara ett hemligt program för att beväpna och träna syriska rebeller.

Men redan 2013 började Erdogan känna att Obama själv bara var intresserad av USA:s begränsade inblandning i Syrien och föredrog att leda bakifrån. 2014 gick Erdogan ut offentligt och sa att hans relation till Obama hade försvagats. Han sa att han var besviken över att inte uppnå direkta resultat i Syrienkonflikten. Då hade mer än 170 000 människor dödats och 2,9 miljoner syrier hade flytt till grannländerna, inklusive Turkiet. Striderna hade tvingat ytterligare 6,5 miljoner människor från sina hem i Syrien.

Enkelt uttryckt var Erdogan förbittrad över att han blev kvar med svartpeppar, medan Obama hade rymt. Ännu värre, Pentagon började samarbeta med de syriska kurdiska grupperna kopplade till PKK. (I oktober 2014 började USA leverera förnödenheter till kurdiska styrkor, och i november 2015 sattes amerikanska specialstyrkor ut till Syrien.)

Kurder i YPG

Sedan dess har Erdogan förgäves protesterat mot att USA, en NATO-allierad, hade anslutit sig till en terroristgrupp (syriska kurder som kallas YPG) som hotade Turkiets suveränitet och territoriella integritet.

Det är mot en sådan bakgrund som de två mötena i Moskva onsdagen den 28 december mellan försvarsministrarna och underrättelsecheferna i Turkiet och Syrien i närvaro av deras ryska motsvarigheter. Erdogans försoningsprocess med Assad är i grunden hans söta hämnd för det amerikanska sveket. Erdogan sökte hjälp av Ryssland, den arketypiska fienden enligt USA och Nato, för att kommunicera med Assad som är en paria i amerikanska ögon. Matrisen är självförklarande.

På torsdagen sa den turkiske försvarsministern Hulusi Akar:

”Vid mötet (i Moskva) diskuterade vi vad vi skulle kunna göra för att förbättra situationen i Syrien och regionen så snart som möjligt samtidigt som vi garanterar fred, lugn och stabilitet… Vi upprepade vår respekt för territoriell integritet och suveräna rättigheter för alla våra grannar, särskilt Syrien och Irak, och att vårt enda mål är kampen mot terrorismen. Utöver det har vi inga andra mål.”

Den ryske presidenten Vladimir Putin har under de senaste åren tipsat Erdogan om att Turkiets säkerhetsproblem bäst kan hanteras i samarbete med Damaskus, och att Adanaavtalet kan utgöra en ram för ett sådant samarbete. Det turkiska försvarsministeriet sa att mötet i Moskva ägde rum i en ”konstruktiv atmosfär” och att man enades om att fortsätta formatet för trilaterala möten ”för att säkerställa och upprätthålla stabilitet i Syrien och regionen som helhet”.

Utan tvekan kommer normaliseringen mellan Ankara och Damaskus att påverka den regionala säkerheten och särskilt Syrienkriget, givet det inflytande Turkiet har över den kvarvarande syriska oppositionen. En turkisk markoperation i norra Syrien kanske inte är nödvändig om Ankara och Damaskus skulle återuppliva Adanaavtalet . Faktum är att Akar avslöjade att Ankara, Moskva och Damaskus arbetar för att genomföra gemensamma operationer på marken i Syrien.

Den ryske försvarsministern Sergei Shoigus vilja att mitt under Ukrainakriget ta ratten och navigera till en försoning med Syrien tillför en helt ny dimension till de ständigt fördjupade strategiska banden mellan Moskva och Ankara. Även för Erdogan blir Syrien det senaste tillskottet till hans senaste politiska initiativ för att förbättra Turkiets relationer med staterna i regionen. Normalisering med Syrien kommer att få genklang hos den turkiska opinionen, och det har konsekvenser för Erdogans chans att vinna ett förnyat mandat i det kommande valet.

Ur ett syriskt perspektiv kommer normalisering med Turkiet att ha mycket större betydelse än återupprättandet av banden med andra regionala stater (som Emiraten). Turkiets stöd till olika militanta grupper i Syrien (t.ex. Syriens nationella armé och Hayat Tahrir al-Sham), landets fortsatta ockupation av syriskt territorium, syriska flyktingar i Turkiet (3,6 miljoner till antalet) etc. är viktiga frågor som påverkar Syriens säkerhet.

USA ogillar Erdogans drag att normalisera med Assad – och då också med Rysslands hjälpande hand. USA är nu ännu mindre benägna att ge upp sin militära närvaro i Syrien eller sin allians med den syrisk-kurdiska gruppen YPG (som Ankara anser vara ett verktyg för PKK.)

Men YPG kommer att hamna i en besvärlig position. När Syrien ber Turkiet att dra sig tillbaka från sina territorier (Idlib och så kallade operativa områden) och sluta stödja väpnade grupper, kommer Turkiet i gengäld att insistera på att driva bort YPG från gränsen. (Den regeringsdominerade syriska dagstidningen Al-Watan citerade tillförlitliga källor som Ankara har förbundit sig vid trepartsmötet i Moskva att dra tillbaka alla sina styrkor från syriskt territorium.)

En utvisning av YPG-milisen av de syriska regeringsstyrkorna längs gränserna mot Turkiet kommer att leda till en försvagning av både YPG och USA:s militära närvaro. Frågan kommer dock fortfarande att förbli obesvarad om kurdernas framtida plats i Syrien.

Det amerikanska utrikesdepartementet sa nyligen:

”USA kommer inte att uppgradera sina diplomatiska förbindelser med Assadregimen och stöder inte andra länder som uppgraderar sina förbindelser. USA uppmanar staterna i regionen att noggrant överväga de grymheter som Assad-regimen har åsamkat det syriska folket under det senaste decenniet. USA tror att stabilitet i Syrien och regionen endast kan uppnås genom en politisk process som representerar alla syriers vilja.”

Förra veckans möten i Moskva visar att Rysslands position i den västasiatiska regionen långt ifrån definieras av Ukrainakonflikten. Rysslands inflytande på Syrien förblir intakt, och Moskva kommer att fortsätta att bidra till Syriens övergång från konfliktområdet och befästa sin egen långsiktiga närvaro i östra Medelhavet.

OPEC Plus har fått draghjälp. Rysslands band till Gulfstaterna växer ständigt. De strategiska banden mellan Ryssland och Iran är på sin historiskt högsta nivå. Och Benjamin Netanyahus återkomst som premiärminister innebär att de rysk-israeliska banden går mot en återställning. Det är tydligt att den ryska diplomatin är på frammarsch i Västasien.

Konventionell visdom var att Rysslands och Turkiets geopolitiska intressen oundvikligen skulle kollidera när slussarna öppnades i Ukraina. Häri ligger paradoxen, för det som har hänt är motsatsen.

Föregående artikelCIA attackerar Ryssland via spionorgan i ett Nato-land?
Nästa artikelAktuellt om desinformation – i bland annat SVT
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Syrien har alltid skyddat kurderna tidigare i historien, även då Turkiet hotade att gå in militärt i Syrien så skyddade Syrien PKK kurder. Det är slut med det nu, för kurderna i Syrien har i USA:s händer förvandlats till monster.

  Allt som USA/NATO rör vid förvandlas till monster, och där det finns lite hat, bygger det på hatet tills det blir ett berg av hat som i Ukraina. Det tillhör deras krigsstrategi, har Richard Black f.d. Chief of the Law Division at Pentagon, förklarat i en intervju. De försöker sätta grupper mot varandra och använder den lilla aggression som alltid finns mellan grupper och gör den till en krigssituation.. Så att dessa grupper först kan förgöra varandra, så att Nato kan gå in och slutföra scenariot utan att själv behöva riskera lika mycket.

  Det är bra för Syrien att nu helt släppa kurderna till deras öde som allierade till USA/NATO.
  Kurdernas ledare har även flugit till Moskva flera gånger och begärt hjälp, men har inte gjort något som Ryssland har bett om. Ryssland har bett dem lämna gränsen till Turkiet till syrisk militär, att Syrien skall få uppgiften att försvara sitt land, men kurderna har vägrat, så nu har de bara USA kvar som skydd.

  Både Vanessa Beeley och Kevork Almassian kan vittna om kurdernas brott mot övriga etniska grupper i Rojava, Kevork som är armenier har kontakt med armenier i området. Vanessa Beeley bor i Damaskus och har fått många kontakter när hon verkat som journalist i Syrien.

  Kurderna är de dominanta i QSD, en USA-allierad rörelse. och USA:s lydigaste allierade. Andra etniska grupper har berättat om det förtryck de är utsatta för av denna grupp.
  Det har förut framkommit att de unga män som de kidnappar, tvingas att gå i fronten för att bli kanonmat i de strider som kurderna skall utkämpa.
  USA har krävt av kurderna att de skall bilda en stor arme, och dessa unga pojkar som nu kidnappas skall förmodligen ingå i denna. Så kidnappningarna sker förmodligen på uppdrag av USA. USA som har pesh merga krigare på sin lönelista drog in deras månadslön för någon månad, för ett år sedan som en bestraffning, att de inte snabbt nog har bildat en stor arme.

  29 december, 2022

  Hasaka, SANA – USA-stödd QSD-milis har kidnappat många ungdomar från byar söder om Qamishli på landsbygden i Hasaka, vilket lett dem till okända destinationer.

  ”Milisen belägrade byarna Balqees, al-Ta’ef, Khurbat al-Naqa, Abu Jern och kidnappade 30 av deras söner, vilket ledde dem till okänd destination.” lokala källor berättade för SANA reporter.

  Dessutom attackerade milisens väpnade grupper kvinnor, plundrade möbler i husen de plundrade, tillade lokalbefolkningen.

  • Eva Bartlett påpekar hela tiden likheterna mellan kriget i Syrien och Ukraina, samma propaganda och tillvägagångssätt.
   I Syrien använde sig USA av al-Qaida grupper och i Ukraina använder de sig av olika nazistiska grupper för att utöva sitt omänskliga våld mot befolkningen.
   I Syrien skapade man hat mellan olika etniska grupper och i Ukraina skapade man ett hat mot allt som var ryskt, människor som tidigare kunnat levt i samförstånd med varandra fick lära sig att hata alla som var rysktalande och man förödmjukade dem på alla tänkbara sätt för att visa att de inte var värda att bli behandlade som medmänniskor.

   Det är inte långt borta, att fundera över om kurderna skall bli använda på liknande sätt som ukrainarna har blivit. Skall de få gå i täten i krigshandling mot Iran, eller skall de få hjälpa USA med den sista dödsstöten mot Syrien.
   De irakiska kurderna försöker få kurder i Iran att bli upproriska mot landet, skall de också ingå i den stor armé som USA vill att kurderna skall skapa åt USA. De har också fört in vapen till kurderna i Iran.

   Kurder i Syrien har också fått lära sig av USA att bli översittare och små diktatorer.
   Assyrier, armenier och andra syrier måste acceptera att bli styrda eller utvisade från området av kurdisk milis, de som levt tillsammans i generationer innan kurdisk milis tog över området.
   De kurdiska styrkorna har samarbete med de amerikanska illegala ockupanterna.
   I media får vi en romantiserad bild av kurdiska krigare, och en lögnaktig berättelse om att de är i majoritet i de områden där de tvingar på befolkningen sina regler och sitt språk.
   Det går snabbt för ett folk att bli förtryckare.

   Den syriska journalisten Sarah Abed berättade att de kidnappade unga kristna pojkar och skickar dem till frontlinjen. (Detta är precis som de islamistiska syriska krigarna klagade över att Erdogan gjorde med dem, lät dem gå i fronten för att bli kanonmat medan turkisk militär fick gå längre bak för att få skydd)
   Det pågår en etnisk rensning och tvångsutvisning av ursprungsbefolkningen.
   Laith Marouf säger till RT:
   ”Så, verkligheten är att vi har en etnonationalistisk kolonialstat för bosättare som upprätthålls av imperiet, kallad Rojava – och den säljs på exakt samma sätt som Israel såldes på 1940-talet. Det är som att klippa och klistra propaganda som säger att vi skapar en utopi av sekulär och socialistisk regering i ”havet av barbariska araber .”
   RT slutar med att skriva:
   Och du kan vara säker på att om det varit Syrien som begått dessa brott, skulle media rapportera högt och regelbundet. Men eftersom de bärs ut av marionetter från väst är allt tyst på den fronten.

   Det har varit demonstrationer mot kurderna i Rojava, och de har skjutit mot demonstranterna och en har blivit dödad, kanske fler, men jag läste att en blev dödad i en demonstration. Så de får skjuta mot fredliga demonstranter, men syriska regeringssoldater fick inte skjuta mot al-Qaida grupper som var i demonstrationståget och sköt mot dem.
   Arabförbunden gjorde en utredning, som finns hos FN, men ingen har publicerat den. Utredningen ger Assad rätt, det var mer syriska soldater som blev dödade än demonstranter, eftersom de fått order att inte skjuta, och al-Qaida grupper i demonstrationståget sköt både mot demonstranter och syriska soldater. Först när ledningen förstod vilka som sköt fick de tillåtelse att skjuta tillbaka
   Detta står i boken ”Lagen om Krig”.

   3 juni 2022

   Damaskus-International Federation of Journalists 31:a generalkonferens fördömde attacker från den USA-stödda separatistiska QSD-milisen mot journalister, krävde att den skulle avskaffa dessa kränkningar och att släppa korrespondenten för den syriska Al-Ekhbariya-kanalen, Muhammad Al-Saghir omedelbart tillsammans med fadhel Hammad och Khaled al-Hasan.

   Generalkonferensen uppmanade QSD-milisen att omedelbart frige al-Saghir och hålla den fullt ansvarig för hans liv och för brott mot yttrandefriheten, den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948 och den fjärde Genèvekonventionen från 1949.

   Generalkonferensen uppmanade internationella människorätts- och humanitära organisationer att utöva påtryckningar på QSD-milisen att omedelbart frige honom. Den sände också ett meddelande om hälsning och solidaritet med syriska journalister som utsätts för våld och terrorism på grund av sitt professionella arbete.

   Fedaa al-Rhayiah/Amer Dawa

   • Boken som jag nämnde i min ovanstående kommentar, där de berättar om arabförbundens utredning om vad som hände i de omtalade demonstrationerna i Syrien, och som gav Assad rätt till beskrivningen av händelseförloppet. Jag skrev fel titel.
    Boken heter ”Lagen mot krig”. Jag skrev fel titel i kommentaren, men nu är titeln korrekt.

    ”Sverige måste åter lyfta fram de fredliga lösningarna i det internationella umgänget. Vårt land måste återgå till de fredliga lösningarna med samtal, förhandlingar och medling som det centrala i fredsarbetet. Vårt land måste återgå till den väg som vi med framgång gått på under många år. De diplomatiska vägarna var riktmärket som vann en bred anslutning världen över. Sverige stod för fred – inte för krig!

    ur Thage G. Petersons förord

   • Mycket intressant intervju med Lindsey Snell, som följt islamisterna sedan de var i Aleppo och till deras tillhåll i Idlib.

    Galenskapen har inga gränser, och politiker i EU och speciellt i Sverige har skygglappar på, och vill inte se verkligheten. Media i Sverige tillåter inte att visa nyheter som går emot USA:s politik och deras agenda. Nu när USA vill göra den sista framstöten i Syrien och avsätta Assad, så försöker man rentvätta al-Qaida och deras tidigare toppdiplomat James Jeffrey kallar gruppen en amerikansk tillgång. Just nu pågår en PR-kampanj för al-Qaida (HTS), gruppen som nyligen stenade till döds tre personer i Idlib.
    Aaron Mate intervjuar Lindsey Snell, som varit fånge i Idlib år 2016, och lyckats fly från al-Qaida.

    Lindsey Snell har även tidigare skrivit en artikel i GrayZone om Fria syriska armen FSA, som startade upproret i Syrien mot Assad, med stöd av Saudiarabien, Qatar och Turkiet. De hade blivit skickade till Nagorno-Karabakh och var tidigare i Libyen för att kriga under Erdogans styre..
    De känner sig utnyttjade och mötte förnedring, övergrepp och död.
    I slutet av intervjun säger en man att han svär vid Gud att fler och fler av dem önskar de kunde vrida tiden tillbaka till hur de levde före år 2011, innan kriget i Syrien. Eftersom att LEVA UNDER TURKISKT STYRE ÄR VÄRRE ÄN ATT LEVA UNDER ASSAD. (Detta säger alltså en islamisk extremist som ville omvandla Syrien till en islamisk stat, och lät sig övertalas att starta uppror i Syrien)

    I artikeln berättar Lindsey att hon år 2014 intervjuade i Aleppo, krigare från två FSA-fraktioner som USA ansåg moderata rebeller. De sa till henne: Din regering säger att vi är moderata, men du kommer inte att hitta en enda moderat krigare i hela Syrien.
    Det är vad alla kloka personer som analyserat situationen i Syrien sagt, men aldrig blivit hörda i vår media inkl. SVT.

    Även Defense Intelligence Agency (DIA) som är en amerikansk federal myndighet sorterande under försvarsdepartementet skrev år 2014 att Assad måste stanna vid makten annars kommer han ersättas av extremister och landet kommer att falla i kaos som Libyen.
    Ledningen i USA lyssnade inte ens till deras egen smarta myndighet, det fanns utländska intressen som Qatar och Saudiarabien som de hellre lyssnade till. USA:s krig i Syrien har helt betalats av Saudiarabien enligt Trump, som var lite lösmynt, när han talade.

    Nedan en länk till intervjun med Lindsey Snell av Aaron Mate i PUSH BACK, Gray Zone,
    Former hostage responds to top diplomat calling Al Qaeda a US ’asset’ in Syria

    https://www.youtube.com/watch?v=k5eb-z-QLXw&t=12s

 2. Assadregeringen har adrig utövat några grymheter mot Syriens befolkning, tvärtom. Så det är smartare för israhell, att sionistiska utrikesdepartementet i washington fokuserar på de grymheter israhellska regimen utövar mot muslimska och kristna semiter i Palestina

 3. 03.01.2023 (15:00)
  Det ryska försvarsministeriets rapport om framstegen i den särskilda militära operationen i Ukraina. Ryska federationens väpnade styrkor fortsätter den speciella militära operationen.

  I Kupyansk riktning har över 40 ukrainsk personal, tre bepansrade stridsfordon och tre pickuper från Ukrainas väpnade styrkor (AFU) eliminerats nära Sinkovka, Ivanovka och Berestovoje (Kharkovregionen).

  Två AFU-sabotage- och spaningsgrupper har eliminerats nära Novosyolovskoye och Tabayevka (Kharkovregionen).

  I Krasniy Liman-riktningen har ryskt artilleri och tunga eldkastarsystem inlett attacker mot fyra AFU-anfallsavdelningar nära Chervonaya Dibrova (Folkrepubliken Lugansk), Novosadovoye, Serebryanka och Grigorovka (Folkrepubliken Donetsk).

  Fienden har förlorat över 120 ukrainsk personal, fyra bepansrade stridsfordon, tre pickuper och två motorfordon.

  En AFU-sabotage- och spaningsgrupp har eliminerats nära Stelmakhovka (Folkrepubliken Lugansk).

  I Donetsk-riktning fortsätter ryska styrkor sin offensiv.

  Upp till 90 ukrainsk personal, två stridsvagnar, fem bepansrade stridsfordon och sju motorfordon har eliminerats nära Krasnoye, Petrovskoye, Nevelskoye, Georgiyevka och Pobeda (Folkrepubliken Donetsk).

  I riktning mot södra Donetsk har artilleriattacker mot AFU-enheter resulterat i eliminering av över 30 ukrainsk personal, två bepansrade stridsfordon och tre pickuper nära Prechistovka, Zolotaya Niva och Novodonetskoye (Folkrepubliken Donetsk).

  Högprecisionsanfall som inletts av ryska flygstyrkor vid de provisoriska baserna för enheterna från ”Främlingslegionen” har resulterat i eliminering av över 130 utländska legosoldater nära Maslyakovka och Kramatorsk (Folkrepubliken Donetsk).

  Missiltrupper och artilleri från de ryska styrkorna har neutraliserat 72 AFU-artilleriförband vid sina skjutplatser, manskap och militär utrustning vid 104 områden.

  Fyra AFU ammunitions- och utrustningsdepåer har förstörts nära Gulyuaypole och Chervonoye (Zaporozhye-regionen).

  En AFU-depå för rustning och hårdvara har förstörts nära Tyaginka (Kherson-regionen).

  Missil- och luftanfall som lanserats mot en hårdvarukoncentration nära Druzhkovka järnvägsstation (Folkrepubliken Donetsk) har resulterat i eliminering av:

  två uppskjutningsramper för USA-tillverkade HIMARS raketsystem med flera uppskjutningar (MLRS);
  fyra bepansrade stridsfordon för tjeckiskt tillverkade RM-70 Vampire MLRS;
  över 800 raketer för MLRS;
  sex motorfordon och upp till 120 ukrainsk personal.
  Inom kontrabatterikrigföringen har två uppskjutningsramper för USA-tillverkade HIMARS MLRS, som användes för att beskjuta bosättningar i Folkrepubliken Donetsk, upptäckts och förstörts nära Kramatorsk.

  Tre USA-tillverkade M-777 artillerisystem har förstörts vid deras skjutplatser nära Artyomovsk (Folkrepubliken Donetsk) och Chervonaya Dibrova (Folkrepubliken Lugansk).

  Två ukrainska stridsfordon för Grad MLRS har förstörts nära Volchansk (Kharkovregionen) och Serebryanka (Folkrepubliken Donetsk).

  Två D-30-haubitsar har förstörts nära Kamenskoye och Gulyaypole (Zaporozhye-regionen).

  Luftförsvarsanläggningar har skjutit ner 13 ukrainska obemannade flygfarkoster nära Svistunovka, Chervonopopovka (Folkrepubliken Lugansk), Kirillovka (Folkrepubliken Donetsk), Trudovoye och Berdyansk (Zaporozhye-regionen).

  Nio raketdrivna projektiler som skjutits upp av HIMARS MLRS har fångats upp nära Chervonopopovka (Folkrepubliken Lugansk) och Novaya Kakhovka (Kherson-regionen).

  Totalt 355 flygplan och 199 helikoptrar, 2 807 obemannade flygfarkoster, 399 luftvärnsmissilsystem, 7 382 stridsvagnar och andra bepansrade stridsfordon, 967 stridsfordon utrustade med MRLS, 3 768 fältartillerikanoner och granatkastare samt 7,900 militära enheter. utrustning har förstörts under den särskilda militära operationen.

 4. Det här med positivt och negativt laddade ord.

  Säg ”Mellanöstern” så tänker jag eländes elände.
  Säg ”Främre Orienten” så tycker jag det låter något lockande, fint och spännande.
  Säg ”Västra Asien” så tycker jag det låter neutralt. Som att titta i en kartbok.

 5. […] 3:e jan – Svenska Global Politics skriver om hur kriget i Ukraina har påverkat Turkiska och Ryska intressen.Citat: ”Konventionell visdom var att Rysslands och Turkiets geopolitiska intressen oundvikligen skulle kollidera när slussarna öppnades i Ukraina. Häri ligger paradoxen, för det som har hänt är motsatsen.”https://www.globalpolitics.se/ryssland-konsoliderar-sig-i-ostra-medelhavet/ […]

 6. […] 3:e jan – Svenska Global Politics skriver om hur kriget i Ukraina har påverkat Turkiska och Ryska intressen.Citat: ”Konventionell visdom var att Rysslands och Turkiets geopolitiska intressen oundvikligen skulle kollidera när slussarna öppnades i Ukraina. Häri ligger paradoxen, för det som har hänt är motsatsen.”https://www.globalpolitics.se/ryssland-konsoliderar-sig-i-ostra-medelhavet/ […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here