CIA attackerar Ryssland via spionorgan i ett Nato-land?

0
1211

Grävande journalisten Jack Murphy rapporterar att attacker utförs av spiontjänsten i ett icke namngivet europeiskt Nato-land.

Av Dave DeCamp , Anti-War, 26 december. https://news.antiwar.com/2022/12/26/report-cia-is-directing-sabotage-attacks-inside-russia/

En mer detaljerad rapport finns också: https://www.globalresearch.ca/cia-deadly-strategy-tension-destroy-russia/5803128. Läsaren ”M” har återgivit den i en kommentar till artikeln om Iskander och Patriot.

CIA har använt ett europeiskt Nato-lands underrättelsetjänster för att utföra sabotageattacker i Ryssland sedan invasionen av Ukraina i februari,  rapporterade undersökande journalisten Jack Murphy på lördagen , med hänvisning till icke namngivna tidigare amerikanska underrättelse- och militärtjänstemän.

Rapporten säger att ingen amerikansk personal finns på plats i Ryssland, men att operationerna leds av CIA. USA använder en allierads underrättelsetjänster för att lägga till ett extra lager av rimlig förnekelse, och en före detta representant för amerikansk specialoperation sa till Murphy att det extra lagret var en viktig faktor till att president Biden skrev av på attackerna.

Murphy sa att han inte namngav det Nato-land vars underrättelsetjänster användes i rapporten eftersom ”att göra det kan hota den operativa säkerheten för celler som fortfarande är i drift i Ryssland.”

Rapporten dök upp på Murphys personliga hemsida, och i en anteckning i slutet av artikeln förklarade han varför den inte publicerades av en media. ”Medan jag arbetade med redaktörer på vanliga publikationer blev jag ombedd att göra saker som var olagliga och oetiska i ett fall, och i ett annat fall kände jag att en hög CIA-tjänsteman kunde redigera min artikel genom att komma med inofficiella uttalanden, innan jag läckte en berättelse till The New York Times för att undergräva detta stycke” , skrev han.

Enligt rapporten har den hemliga kampanjen i Ryssland varit under utveckling i flera år. Två tidigare militära tjänstemän sa att Nato-landets spiontjänster hade gömt ett lager av sprängämnen och utrustning i Ryssland för mer än ett decennium sedan, och en del av utrustningen har använts nyligen.

En före detta amerikansk specialoperationstjänsteman och en amerikansk person som informerades om kampanjen sa att CIA inte blev involverad i Nato-landets operationer i Ryssland förrän 2014.

Rapporten sade att runt tiden när Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari, aktiverade Nato-allierades spiontjänst sina sovceller inne i Ryssland med hjälp av hemlig kommunikation och var redo för order om vilka mål som skulle attackeras. Nato-allierade försåg de hemliga agenterna med historier för att förklara deras närvaro i Ryssland och dokument för att backa upp dem. 

Det är inte klart hur många attacker de sovande cellerna har varit ansvariga för, men det har skett ett antal mystiska explosioner vid ryska militäranläggningar, kraftverk och järnvägar sedan invasionen. Rapporten antydde att sabotörerna kan ha legat bakom en brand i april vid forskningsinstitutet för Rysslands flygförsvar,  som dödade mer än 20 personer.

De sabotageoperationer som övervakas av CIA kräver ett memorandum från presidenten. President Obama undertecknade ett innan han lämnade sitt ämbete, och godkände hemliga åtgärder mot Ryssland på grund av anklagelser om att Moskva inblandade i valet 2016,  ett anklagelser som aldrig har bevisats.

Enligt  The Washington Post  tillåter Obamas memorandum ”plantering av cybervapen i Rysslands infrastruktur, den digitala motsvarigheten till bomber som skulle kunna detoneras om USA befann sig i ett eskalerande utbyte med Moskva” . Murphy citerade en före detta CIA-tjänsteman som sa att upptäckten också möjliggjorde sabotageoperationer mot Ryssland, även om andra tidigare tjänstemän han talade med sa att de nuvarande operationerna skulle ha krävt en ändring eller ett helt nytt memorandum.

En talesman för CIA förnekade anklagelserna i rapporten, men Murphy påpekade att spionbyrån lagligt kan förneka existensen av sina hemliga operationer.

CIA som styr sabotage i Ryssland riskerar en stor upptrappning mellan Nato och Ryssland som kan leda till en kärnvapenupptrappning. Ukraina har nyligen intensifierat sina egna attacker inne på ryskt territorium, och  enligt  The  Times  stödde Pentagon tyst de senaste drönaranfallen som träffade flygbaser djupt inne i ryskt territorium, vilket ökade risken för eskalering.

I sin anteckning i slutet av rapporten sa Murphy att han publicerade historien för att informera allmänheten. ”I själva verket vet den ryska regeringen mycket väl vem som sponsrar dessa sabotageattacker. Dessutom vill underrättelsetjänsten att de ska veta det. Det enda partiet som är kvar i mörkret är allmänheten, omedveten om det skuggkrig som pågår bakom kulisserna” , skrev han.

Murphy sa att artikeln ”gick igenom en kraftfull faktakontrollprocess och ansågs vara lika nyhetsvärd som den strategiska bombningen av Laos och Kambodja, eller CIA:s hemliga drönarkampanj i Pakistan.”


 

Föregående artikelZelenskijs diasporadelegation leds av den kvinnliga ekonom som ledde plundringen av Ukraina.
Nästa artikelRyssland konsoliderar sig i östra Medelhavet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here