Zelenskijs diasporadelegation leds av den kvinnliga ekonom som ledde plundringen av Ukraina.

2
1351
Natalie Jaresko med flera. Bild hos Pål Steigan.

Zelenskijs diasporadelegation leds av den kvinnliga ekonom som ledde plundringen av Ukraina.

Författare: Max Blumenthal, 23 december. Max Blumenthal är chefredaktör för The Grayzone, prisbelönt journalist och författare till flera böcker, bland annat bästsäljande Republican GomorrahGoliath, The Fifty One Day War, and The Management of Savagery. Han har producerat tryckta artiklar för en rad olika publikationer, många videoreportage och flera dokumentärer, bland annat Killing Gaza. Blumenthal grundade The Grayzone 2015 för att sätta ett journalistiskt ljus på USA:s tillstånd av evigt krig och dess farliga inhemska återverkningar.

Källor: https://thegrayzone.com/2022/12/23/zelenskys-diaspora-hit-woman-ukraine/

https://steigan.no/2022/12/zelensky-legger-ukraina-apent-for-blackrock/?utm_source=substack&utm_medium=email

The Grayzone lyssnade på Volodymyr Zelenskys ukrainska diasporadelegation utanför USA:s  Capitolium och mötte Natalie Jaresko, en företagsagent som hjälpte till att leda Wall Streets plundring, från Kiev till Puerto Rico. Jaresko rättfärdigade indignerat Zelenskys bannlysning av sina politiska rivaler som en nödvändig krigsåtgärd.

Stålstängsel och polisbarrikader omringade den amerikanska Capitoliumbyggnaden timmar innan Volodymyr Zelensky anlände. Den ukrainska presidenten dök upp i Washington DC tidigt på eftermiddagen den 21 december 2022. Han hade ett enda uppdrag: att övertyga kongressen och Bidenadministrationen om att skicka ännu mer än de enorma 45 miljarder dollar i militärt och humanitärt bistånd som hans regering redan hade tilldelats för 2023.

Jag tog kontakt med medlemmarna i delegationen för att tala med dem om Zelenskys lobbyverksamhet och den planerade utvidgningen av Natos krig via ombud som han leder mot Ryssland. Mina frågor möttes av en ström av slitna argument om Ukrainas korståg för att försvara demokratin, anklagelser om att Moskva sponsrade min rapportering och ett klagomål om att 45 miljarder dollar i amerikanskt bistånd var för lite.

Flera av de ukrainska delegater som jag mötte på vägen in till det amerikanska Capitolium råkade ha spelat viktiga roller i omvandlingen av Ukraina från en neutral stat till en hypermilitariserad vasall till USA och IMF.

Den mest vältaliga av dem, som agerade som de facto talesperson för gruppen, var Natalie Jaresko. Jaresko, som är en ukrainsk-amerikansk aktör inom finansbranschen, som varit ordförande för flera av IMF:s åtstramningspaket och den skenande privatiseringen av Ukrainas ekonomi, i egenskap av landets finansminister i regeringen efter kuppen.

Natalie Jaresko under sin tid som chef för ”La Junta”, den styrelse som garanterade Wall Street kontroll över Puerto Ricos skulder.

The economic hit-woman
(en hit man är en lejd mördare, så man kan kanske översätta med lejd kvinnlig ekonom med uppgift att avveckla den offentliga ekonomin i ett land, ö.a.)

I vårt samtal försvarade Jaresko oförskräckt Zelenskys förbud mot elva politiska oppositionspartier, hans förbud mot oppositionella medier och hans planer på att svartlista den ryska flygeln av den ortodoxa kyrkan. ”Det är undantagstillstånd!” utropade Jaresko och rättfärdigade Kievs auktoritära tillslag som en nödvändig krigsåtgärd.

Jaresko har sett korruptionen och avdemokratiseringen av Ukraina inifrån. Hon bidrog till att öppna landets ekonomi för multinationella företag från västvärlden, efter att ha utsetts till det rådgivande rådet för utländska investerare av Viktor Jusjenko, en nyliberal president, som fick makten tack vare den ”orangefärgade revolutionen” som backades upp av USA:s underrättelsetjänst och de västligt allierade oligarkerna George Soros och Boris Berisovsky 2005.

Staty över nazist-kollaboratören Stefan Bandera i Ukraina.

Under Jusjenkos styre gjorde Ukrainas regering officiellt nazistkollaboratören Stepan Bandera från andra världskriget till hjälte. Under vårt utbyte avböjde Jaresko att svara när hon fick frågan om hon stödde Bandera. Hennes bror, John, har dock lett byggandet av ett minnesmärke i Bloomingdale, New Jersey, för ”Ukrainas hjältar”, inklusive nazistkollaboratörer från andra världskriget, enligt forskaren Moss Robeson.

Nio år senare, efter Euromaidankuppen som också iscensattes av Washington, avancerade Jaresko till finansminister. Hon fick ukrainskt medborgarskap samma dag som hon utnämndes.

Genom sin nya post tog Jaresko kontroll över Datagroup, det företag som övervakar Ukrainas telekomsektor. Som den tidigare investeringsansvarige Tim Duff berättade, ”fortsatte Jaresko omedelbart att pressa sin konkurrent, Datagroups ägare, ut ur verksamheten med hjälp av den typ av lånebedrägeri i utländsk valuta som gynnas av maffiabossar och ekonomiska torpeder anställda av CIA”.

Medan Jaresko var i Kiev och styrde regeringen tillsammans med en kader av ukrainsk-amerikanska agenter, gnällde hon över sin lön samtidigt som hon sökte efter möjligheter att komplettera den. I en skarp analys av hennes ekonomiska åtgärder för att sko sig själv fann den framlidne undersökande journalisten Robert Parry att Jaresko ”samlade in 1,77 miljoner dollar i bonusar från en investeringsfond som finansierades av amerikanska skattebetalare och där hennes årliga ersättning skulle ha begränsats till 150 000 dollar”.

Medan Jaresko fick beröm från Washingtons bolagsmedier, erkände det Nato-sponsrade Atlantic Council, som anställde henne som gästforskare, att under hennes ledning ”är den genomsnittliga månadslönen i Ukraina endast 194 dollar, en inflation på 55 procent decimerar medborgarnas köpkraft och ett smärtsamt IMF-beordrat åtstramningsprogram med omfattande nedskärningar av sociala program håller på att genomföras”.

År 2017 belönades Jaresko med en utnämning och en lön på 625 000 dollar som direktör för Promesa, den icke valda amerikanska styrelse som har till uppgift att omstrukturera Puerto Ricos skuld – och som genomsnittliga puertoricaner hånfullt kallar ”La Junta”. Jaresko avgick i april i år efter att ha lämnat Puerto Ricos ekonomi i händerna på Wall Street-kreditorerna.

Den allomfattande chockterapi som Jaresko ordinerade, från Puerto Rico till Ukraina, var endast möjlig tack vare katastrofer i hela samhället. I San Juan var det orkanen Maria som satte den nyliberala kapitalismen på högvarv, i Kiev var det en kupp och ett proxy-krig. Konflikten med Ryssland har faktiskt gett Zelensky rättfärdigande skäl att beröva 70 procent av Ukrainas arbetstagare kollektiva förhandlingsrättigheter och arrestera alla, från hans politiska rivaler till socialistiska organisatörer, – en våg av förtryck som Jaresko uttryckligen rättfärdigade i sitt meningsutbyte med mig.

Den ukrainska presidenten åtföljde sitt Pinochet-liknande tillslag med en vädjan i oktober på New York-börsen till multinationella företag att fördjupa sin exploatering av landets ekonomi och resurser. Som The Grayzones Alex Rubinstein rapporterade, klistrade Zelenskys Initiativ för utländska investeringar ordet ”avreglering” över hela hemsidan på sin webbplats.

Diasporalobbyisten

När jag ifrågasatte den ukrainska delegationen om det militära stöd på nästan 100 miljarder dollar som USA har gett Kiev, ingrep en medelålders man med glasögon och krävde att få veta varför jag verkade att stödja ett ”oprovocerat” angrepp på ett ”oskyldigt folk”.

Jag svarade att jag motsatte mig den ukrainska militärens åtta år långa angrepp på den etniska ryska befolkningen i Donetsk och Lugansk, där tusentals människor hade dödats innan den ryska militären ens gick in i Ukraina i februari 2022. Jag frågade sedan den indignerade personen om han också motsatte sig beskjutningen av civila i de östra republikerna.Hans svar kom i form av ett bestämt ”nej!”.

Den personen visade sig vara en medlem av den amerikanska kommissionen för säkerhet och samarbete i Europa vid namn Orest Deychakiwsky. Hans kommission har till uppgift att övervaka Ukrainas efterlevnad av OSSE:s åtaganden, inklusive de åtaganden som Kiev gjorde – och obevekligt bröt mot – i Minsk-avtalet. Som den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel erkände i december i år använde Ukrainas västliga uppbackare Minsköverenskommelserna som en förhalningstaktik för att förbereda landet för en militär konflikt med Ryssland.

Deychakiwsky är son till en före detta medlem av Stepan Banderas OUN-B-organisation, som samarbetade med Nazityskland i slutet av andra världskriget och är vice ordförande för US-Ukraine Foundation. Han arbetade tidigare vid Helsingforskommissionen under senator Ben Cardin, den krigsvänliga demokraten som sponsrade Magnitskij-lagen, vilken införde den första uppsättningen hårda sanktioner mot Ryssland efter kalla kriget och som bidrog till att skapa förutsättningar för den nuvarande konflikten.

Informationskrigaren från Maidan

En medlem av den ukrainska delegationen, som höll sig i bakgrunden medan hennes delegatkollegor skrattade åt mig, liknade starkt en framstående funktionär i det mediakomplex efter Maidan som skapats med hjälp av hundratals miljoner i västerländska donationer.

Hon liknade mycket Anastasia Stanko, biträdande redaktör för Hromadske, ett radio- och tv-nätverk som hon var med och grundade strax före Maidan-kuppen. Stanko hedrades av den företagsfinansierade Committee to Protect Journalists med sitt pressfrihetspris 2018.

Bild: Anastasia Stanko från det västfinansierade pro-Nato-nätverket Hromadske.

Medan oppositionella och ryskspråkiga medier har förbjudits av Zelenskij har pro-Nato-instrument i propagandakriget, som Hromadske, blomstrat, tack vare stora donationer från EU, USAID, Thomson Foundation och transnationella eliter som Paypals grundare Pierre Omidyar.

Även om Hromadske har försökt att slå an den liberala ton som dess välgörare föredrar, har det ibland gett en plattform för antirysk nationalism på folkmordsnivå.

I mars i år, dagarna efter att Ryssland inlett sin militära operation i Ukraina, skällde en gäst på Hromadske om att den etniska ryska befolkningen i Donetsk var fylld av ”överflödiga” och ”absolut värdelösa människor” som ”måste dödas”.

Forskaren Moss Robeson noterade i sin analys av Zelenskys ukrainska diasporadelegation att den även inkluderade Andrew Mac, en obetald rådgivare till Zelensky, som av Politico beskrivs som ”en av de största maktspelarna i Washington för Ukraina”.

”Vi kommer att skicka mycket mer!”

Med ytterligare tiotals miljarder på väg till Ukraina fortsätter landets skuld till internationella långivare att växa, vilket bäddar för en ny förkrossande våg av åtstramningar efter kriget. De agenter från diasporan som jag mötte på väg in i Capitoliums galleri verkade redo att styra plundringen från sina bekväma residens i förortens Amerika.

Under tiden kan lagstiftare från båda partierna knappt hålla tillbaka sin överdrift när det gäller att utvidga proxy-kriget. Som en av energiindustrins favoritsenatorer, demokraten Joe Manchin, utbrast när jag frågade honom på en trottoar utanför Capitolium om de miljarder i militärt bistånd som är på väg till Ukraina: ”Vi kommer att skicka mycket mer. Jag är helt med!”

 

Föregående artikel2022 – ett riktigt bra bloggår!
Nästa artikelCIA attackerar Ryssland via spionorgan i ett Nato-land?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Alltid intressant att lyssna på Max Blumenthal när han gör sina spontana intervjuer med personer på gatan och denna gång med delegationen som skall tigga pengar till Ukraina.
  En samling dum-dum på väg till Kapitolium. En kvinna frågar om Max är betald av Moskva och han kontrar med om hon är betald av Ukraina. Nej, svarar hon jag är amerikan.
  Så Max skulle inte vara amerikan??

  Natalie Jaresko säger att azov är inte nazister, för de ingår i ukrainska militären.
  Max frågar en man om han är emot att man dödar civila i Donetsk, han svarar NEJ.
  Som sagt en märklig samling människor som har noll koll, men skall begära supermycket pengar av kongressen till Ukraina. Så lätt kan pengar förflytta sig ibland, medan de hemlösa sover i tält på gatorna.

  Caught up w/ the Ukrainian diaspora delegation on their way into the Capitol to cheer for Zelensky They told me $45 billion wasn’t enough, neo-Nazis do not exist in Ukraine and the banning of the Russian wing of the Orthodox Church & oppo parties was justified bc ”martial law”

  https://twitter.com/MaxBlumenthal/status/1605737488462520328?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

 2. Man undrar om USA har hur mycket som helst med resurser att skicka till Ukraina?
  Jag menar utan att det drabbar gemene man i USA.

  Kanske måste man tänka att USA å andra sidan gynnas ekonomiskt med ökad tillväxt i ”försvarsindustrin”?

  Längre tillbaka kom mycket av nyårsfyrverkerierna från Kina.
  Vem minns inte ”kinapuffen”?
  Säkert bra för Kina men det gav inte bort utan sålde istället.
  Förmodligen till låga priser för Västerlandets importörer.

  Men vart ligger samhällsvinsten med nyårssmällandet?
  Både djuren och jag gillar inte smällandet.
  Det är ett lidande.
  Jag brukar fira tolvslaget med mina gula Peltor hörselskydd på huvudet.
  Så även i år men jag var trött och låg i sängen.
  Jag vill helst att skiten ska förbjudas.
  Men ett sådant beslut mot Fri Marknad klarar inte demokratin.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here