Ryssland positiv till fred i Ukraina?

10
230

Gilbert Doctorow diskuterar Putins senaste förslag om vapenvila i WION, den indiska globala TV-sändaren. Har han verkligen rätt i sin bedömning?

I morgonens intervju på WION, Indiens främsta engelskspråkiga globala tv-kanal, fick jag (Gilbert Doctorow) möjlighet att kommentera två av nyckelfrågorna i gårdagens internationella nyheter: Ungerns premiärminister Viktor Orbans senaste uttalande till pressen att Ryssland inte har för avsikt att att attackera något Nato-land; och president Putins erbjudande att ingå en vapenvila och förhandla fram en uppgörelse med Ukraina baserat på den nuvarande kontaktlinjen mellan de stridande parterna.https://gilbertdoctorow.substack.com/p/wion-indian-global-broadcaster-discusses?utm_source=post-email-title&publication_id=1203055&post_id=144973667&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=false&r=qy55g&triedRedirect=true&utm_medium=email

Orban gjorde sitt uttalande i samband med sina ansträngningar att kyla ner krigsivrare bland EU:s ledare, såsom Estlands premiärminister, som vill intensifiera Natos närvaro i Ukraina och hävdade att Ukraina bara är det första landet på kontinenten som Ryssland försöker överskrida, att en attack mot Nato-länder kommer att följa om Kreml inte stoppas nu. Det passar också in i hans påstående för en dag sedan att Ungern omprövar sina NATO-åtaganden och vägrar att dras in i strider utanför området som i Ukraina idag.

Men som jag noterar i den här intervjun är Orbans välmenande uttalande om rysk krigsplanering felaktigt. Om Nato fortsätter med eskalerande beteende och utgör ett existentiellt hot mot den ryska säkerheten, till exempel genom att sända F16:or i luften på uppdrag för att attackera ryskt territorium, då tror jag att det är högst troligt att Ryssland kommer att svara med en mycket allvarlig motattack mot landet. inledde provokationen, oavsett om det är ett Nato-land eller inte.

När det gäller president Putins svar på frågor från pressen i går under hans besök i Minsk om Rysslands avsikter att inleda förhandlingar med Kiev för att få ett slut på fientligheterna, tror jag att hans förslag att utlysa vapenvila baserat på den nuvarande kontaktlinjen skedde på allvar. Sammanhanget här var hur Ryssland ser på den ”fredskonferens” som snart kommer att sammankallas i Schweiz som Ryssland inte har bjudits in till.

Putins poäng var att trots att han avfärdade den schweiziska sammankomsten som en tom propagandaövning för Ukrainas räkning, så är Ryssland redo att inleda verkliga förhandlingar för att avsluta konflikten om en sådan möjlighet ger sig.

Ja, detta skulle innebära att Ryssland överger utsikterna att ta hela den övervägande rysktalande Donbas. Territoriell erövring var dock aldrig motivet för den särskilda militära operationen, i motsats till allt prat i väst om Putins påstådda imperialistiska ambitioner. De ryska målen från dagen för dess väpnade intrång i Ukraina i februari 2022 var tydligt uttalade: demilitarisering och denazifiering. Med tanke på karaktären hos de härskande i Kiev motsvarar dessa krav i själva verket ett regimskifte i Ukraina. Och det är just regimbyte idag, inte territoriellt förhärligande som motiverar Putin och hans regering när de fortsätter kriget.

 

Föregående artikelBiden kommer inte att vinna sitt krig mot Kina
Nästa artikelUSA militariserar Sverige, Norge, Danmark – hur långt ska det gå?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Parterna har idag krav på – och vid – avslutandet av stridigheterna och på territoriernas tillhörighet som inte heller det minsta överlappar varandras respektive kravlistor.

  Det är just nu svårt att se vad direktförhandlingar (alls) skulle leda till; förmodligen tyvärr än mer intensifierade strider.

  Putin brukar sägas vara en usel strateg men en lysande taktiker; i sin krigsförklaring (talet ”mitt i natten”) i februari 2022 sade han klart uttalat att det var INTE aktuellt för rysk del att erövra ukrainskt territorium. Nu hände det i alla fall, och därför är det svårt för den ukrainska motparten att veta om Kremls utfästelser i en förhandlingen verkligen just taktiskt gäller nästkommande månader.

  Nu får snart Ukraina massor av nya militärgröna leksaker från Pentagon och dra ut på våldet en tid till. Kommer Trump tillbaka till Vita huset år 2025, kommer säkert den här konstgjort uppumpade ukrainska militära styrkan att snabbt sina – det måste Kyiv inse redan nu.

 2. Helt siden 2014 og før det har Russland gått inn for forhandlinger for å løse problemet som den halsløse utvidelsen av NATO representerte og som skapte problemene i Ukraina gjennom et vestlig kupp. Men VESTEN boikottet alle forsøk på forhandlinger og gjør det fortsatt. For VESTEN er ikke interessert i noen fredsavtaler og våpenavtaler med Russland. VESTEN har som mål å avskaffe Russlands selvstendighet og underlegge seg Russland som lydrike. Russland er selvsagt interessert i å få avsluttet krigen i Ukraina og startet forhandlinger. Og Russland har heller ikke bundet seg til noen bestemt utgave av Ukraina for all framtid. Det som står fast er: Et nytt Ukraina må være nøytralt og avnazifisert. Det siste betyr at Ukraina ikke lenger anerkjenner en ideologi som har som mål å erobre Russland eller ta kivet av russere, enten de befinner seg i Ukraina eller andre steder. Orban har satt i gang prosesser som skal sikre at Ungarn ikke skal behøve å delta i krig utenfor NATO. det er jo også et klart brudd med det fundamentet NATO ble stiftet på. Og han har selvsagt rett i at Russland ikke gjerne vil bli nødt til å slå direkte til mot NATO-land. Men det er det jo ikke Russland som avgjør! Det er det NATO som avgjør med måten de eventuelt deltar i angrep på Russland på. NATO opptrer 100 % uansvarlig.

  • Grundproblemet med det ryska säkerhetspolitiska förslaget sent år 2021 att det helt bröt mot OSSE/OSCE-fördragen från 1990-talet, som den ryska sidan själv har skrivit på.

   Det förslaget lades förmodligen fram just för att bli förväntat avvisat. Det är svårt att se att Kreml och MID på Smolensk-torget någonsin förväntat sig några positiva responssvar på det utspelet: det var uppenbart framlagt för att helt avvisas.

    • Förslagen var framlagda på sådana vis att det skulle faktiskt inte gå att uppnå minsta enighet bland de länder som berördes, som därutöver skulle mer eller mindre avrustas och stå utan försvar med ett ryskt grannland som knappast ville göra detsamma. Vi hör aldrig numera, till skillnad från den sovjetiska nedrustningspolitiken, några större ryska nedrustningsinitiativ (som ÄVEN innefattar ryska nedrustningar hemmavid) för gemensam europeisk kollektiv säkerhet.

     Till viss del beror det visserligen på att den amerikanska sidan närapå aldrig i sitt parlament ratificerar de av ledarna tidigare ingånga internationella avtalen eller så drar man sig ur dem; allt från flera kärnvapenavtal, Iran-kärnprogram-avtalen och Paris-avtalen(miljön), och Washington kan inte ännu heller begripa sig på internationell rätt på minsta vis, och att t.ex. ICC även kan bege sig in i ärenden som stör Washingtons våldsammaste allierade förbrytare och renegater i t.ex. Israel.

     Men den som tror att Kremls och ryska MID:s utkast sent år 2021 skulle lett till några seriösare säkerhetsstrukturer som är bättre än man kan uppnå inom OSSE/OSCE, bedrar nog mest sig själv. Andan och tonen i det ryska förslaget var sådan att det var meningen att ingen skulle godta det. Hostilitetsnivån hade då redan (sedan många år) nått en sådan kritisk nivå, att skulle ett sådant avtal verkligen kunna vara på gång, skulle det inom stängda dörrar förberetts seriöst av Putin, Macron, Merkel – och många andra – för att sedan kunna just presenteras som öppet seriöst och pålitligt. Det var helt enkelt ett alltför primitivt spel för gallerierna. Man förhandlar inte sådana här saker ensidigt upplästa i tv-tal och utskickade papersbrev till respektive länders utrikesministerier, med en väldigt kort betänketid. Men Putin kanske tror på det? (Jag betvivlar).

  • Tyvärr kan Du nog inte begära av oss HH, att vi skall sitta och titta en timme och 23 minuter på en okänd persons privat-video-monolog hemma i vardagsrummet av det där slaget. Det är helt enkelt åtminstone en timme och 18 minuter för långt!

 3. Putin är säkert intresserad av ”fredsförhandlingar”, men det blir ”fredsförhandlingar” på Rysslands villkor. USA kommer att aldrig godkänna dem. USA vill att kriget i Ukraina fortsätter. USA har redan tvingat sina europeiska kolonier att skicka vapen till Ukraina och när dessa rensade ut sina vapenlager, tvingade USA vasallerna att köpa dyra amerikanska vapen (för lånade Dollars). USA tjänar bra med pengar på konflikten i Europa. Så kriget kommer att fortsatta. En annan fråga är, vem skall Putin ”förhandla” med? Volodymyr Zelenskyj? Desperata Zelenskyj upprepar hela tiden att han aldrig kommer förhandla med Putin. Han är inte ens Ukrainas president. Hans presidentmandat gick ut 21.5.2024. Och Ryssland behöver inte har bråttom med ”fredsförhandlingar”. Problemet för krigshökar i USA, Zelenski och den korkade eliten i det ”kollektiva demokratiska” Västeuropa är, att Ukraina saknar folk som är villiga att kriga mot Ryssland. De flesta av de som ville kriga redan från början, (nazister/fascister och ”patrioter”) är redan döda eller i bästa fall sitter i rullstol. Milliontals ukrainare flydde från råttboet innan konflikten började. Hundra tusen ukrainska män gick under jorden. De är kvar i Ukraina, men de finns inte. De har ingen adress, inget bankkonto… Nu diskuterar några EU-länder att börja skicka ukrainska män tillbaka till Ukraina. Ha, ha, ha. Så handla desperata idioter. Som sagt. Ryssland behöver inte skynda på fredsförhandlingar. Ryssland kan trycka på och vänta, tills Ukraina kollapsar, eller Väst ruinera sig själv. USA kommer tvinga sina knähundar att fortsätta provocera Ryssland. USA är vinnare i denna konflikt. Ekonomisk försvagad Europa och Ryssland. Som efter WWI och WWII.

 4. Det finns ingenting sådant som ”Putins senaste förslag om vapenvila” i rysk media. Ryssland har initiativet vid fronten och det är bara i huvudena på ”journalister” och ”paasikivi-experter” finns något tecken på förslag om vapenvila.
  Detsamma gäller det senaste snacket om att ”tillåta” ukronazisterna att slå till mot ryska mål inne i Ryssland. Ukronazisterna gör detta sedan 2022 och terrorbombar Donbass sedan 2014.
  Västpropagandan kommer att intensifieras ju närmare ”fredsmötet” i Schweiz kommer. Ingen pratar dok att från icke-preZEdentens 10 ”fredspunkter” kommer att diskuteras bara 3. Och av 160 inbjudna gäster kommer mindre än 60 vasaller…

  • Precis! Det ska inte finnas heller. Det enda som gäller är ”gå på ukrozionazi tills den kraschar helt och hållet.”
   Senast nytt är således i linje med det

   ”The Russian Armed Forces hit military and energy infrastructure in the city of Starokonstantinov, the representative of the underground resistance told Sputnik. He added that Moscow struck a military airfield that is currently being prepared for Western F-16 fighter jets.
   “One of the strikes was targeted towards military training grounds in Starokonstantinov, where, according to resistance data, foreign military equipment is deployed and drafted Ukrainians are trained to use it. Foreign instructors conduct the training,”

 5. Ryssland har hållt Freds förhandlingar öppet sedan 10år bakåt. Då var det Minsk avtalen. Men även från februari 2022 på löpande band har dörren varit öppen. Håller HELT med där med Koroviev och har skrivit de här upprepade gånger. Och Ostap har en bra sann poäng där också. Usa leker och spelar spel med sin delstat EU. Dessa till EU hjärndöda åsnorna har nu på riktigt grävt ned sej så djupt i diket utan att ens veta hur man ska ta sej ur detta OCH rädda ansiktet samtidigt. Sanktionerna som saknar motstycke under HELA 2000talet under 27MÅNADER. Listan är lång. Men Ryssland har skämt ut dessa 40talet Usa ledda Nato valp länderna medans övriga världen tittar på och häpnar över fiaskot och lögnerna. Det är häpnadsväckande detta hur övriga EU Nato länderna TOTALT misslyckats och gjort bort sej. Samtidigt som man grävt ned sej i diket utan att ens veta hur man ska ta sej ur detta OCH rädda ansiktet samtidigt. Medans hussen i Washington skrattar hela vägen till banken. Men även Politiskt, Diplomatiskt, Medierna, och militärt. Vilka hjärndöda åsnor dessa EU agerat och fortsätter agera på TROTS 27MÅNADER utan att ens ha något att visa upp för

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here