Rysslands fullskaliga krig?

34
1773
Resterna av ett hem i Zaitsevo som beskyddades av ukrainska styrkor. Foto: Eva Bartlett.

Denna lilla notis återfinns i nr 5 i år av utmärkta nättidskriften ”Ryska posten.”!

https://www.ohchr.org/en/countries/ukraine

” FN:s kontor för mänskliga rättigheter rapporterar att
kriget i Ukraina från 1 augusti till 30 november (under 4 månader) förorsakade 576 civila dödsoffer och 1 864 skadade, varav majoriteten (86 procent) inträffade i regionerna Donetsk,
Charkov, Cherson och Zaporozje, som Ryssland hävdar har anslutit sig till Ryska federationen.”

Red: Jämför gärna med kriget mellan Israel och Palestinas folk.

Om Ryska posten:

Ansv. utgivare och red: Stefan Lindgren +46 (0)736 151 999 (mob)
Prenumeration: 250 kr/år privat och skolor, 600 kr/år företag, institutioner (inkl moms).
Bankgiro: 403-2132. (Från utlandet:
IBAN SE86 9150 0000 0915 0938 2242 och BIC-adress SKIASESS.)
Copyright: Stefan Lindgren om inte annat anges. Eftertryck och vidare distribution utan tillstånd beivras. Adress: Web: http://rysk.info.

Föregående artikel30 januari kl. 18:30 på Bio Tellus. Frige Julian Assange! Försvara yttrandefriheten!
Nästa artikelLundins utredning av kärnvapenkonventionen – beställningsjobb av USA
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

34 KOMMENTARER

 1. Operation Z, d v s Rysslands icke-fullskaliga krig, är på väg att besegra Nato/USAs proxy krig mot Faderlandet.
  Detta visa att den dagen då Ryssland kör med ett fullskaligt krig, stannar Rysslands tanks och soldater vid Normandy kusten (man behöver inte landa på lilla-Britannien för att besegra dess skröpliga armé).

  • På ryska och i rysk historia heter det i oftast krigssammanhang ”Moderlandet” d.v.s. ’Rodina’ eller just ’Rodina-Matj’, rentav. Det är däremot i Tyskland det heter ”Faderlandet”…

  • Under perioden för det Norra Militärdistriktet likviderades mer än tre tusen ukrainska officerare.
   https://anna-news.info/za-period-svo-unichtozheny-svyshe-treh-tysyach-ukrainskih-ofitserov/
   De ukrainska myndigheterna fortsätter att dölja information om förlusterna av deras armé. Ändå slår data om dödade ukrainska militärer periodiskt igenom i öppna källor. Således var det möjligt att fastställa att under perioden för den särskilda militära operationen likviderades mer än tre tusen officerare från Kiev-regimen.

   Arbetet med att systematisera data om förluster av fientliga officerare utfördes av användare av den välkända resursen LostArmour . Bland de dödade fanns 549 höga fiendens officerare. Dessa inkluderar: 297 majorer, 170 överstelöjtnant och 82 överstar från Kievs regimstyrkor.
   Det publicerade antalet dödade fientliga officerare är baserat på uppgifter från den 30 januari. Sedan den 22 november har över 200 officerare från den ukrainska armén likviderats. De höga förlusterna förklaras av hårda strider nära Avdeevka, såväl som i Artemovsk- och Kupyansk-riktningarna.

   Observera att dessa uppgifter inte är fullständiga, eftersom de samlades in enbart på basis av information från öppna källor. Kievregimen döljer förlusterna av sina väpnade styrkor och inte alla fall av officersdöd publiceras. Dessutom innehöll listorna inte försvunna personer. Men LostArmour-användare gjorde ett seriöst jobb med att uppskatta fiendens förluster, vilket vi uttrycker vår tacksamhet för.

  • Så det här är inget fullskaligt krig ifrån Rysslands sida. Dom hade alltså en enormt opupälar mobilisering, skickade fångar till fronten och använder tanks från 70 talet för att det är roligt.
   Men tror du Nato kör fullskaligt krig? Jag menar miljoner soldater, tusentals stridsflygplan ifrån alla Nato länder för att inte tala om alla resurser den kombinerade Nato flottan kan bidra med. Dom är i Ukraina och strider?
   Ryssland har inte lyckats besegra Ukraina och det som dom fått ifrån Nato endast nån procent av Natos kapacitet. Men för guds skull låt inte verkligheten stå ivägen för dina idéer.

   • Som sagd Operation Z har besegrat USA/Nato. Återstår nu detaljfrågor som t ex hur många och vilka huvuden ska börja rulla på Kievs gator härnäst. Självaste blinka blinka har sagt att USA har inga vapen att ge till ukrozionazi enheten – den har tömt sina vapenförråd. Slut på krut med andra ord. Väldigt roligt, eller hur?🤣🤣🤣

    • Men vad har det här med diskussionen ovan att göra. ”Rysslands icke-fullskaliga krig, är på väg att besegra Nato/USAs proxy krig mot Faderlandet.
     Detta visa att den dagen då Ryssland kör med ett fullskaligt krig, stannar Rysslands tanks och soldater vid Normandy kusten” Det här är vad jag svarade på. Kan du inte kommentera det jag skrev istället för massa annat.

     • Utan att starta ett fullskaligt krig har Ryssland besegrat USA/Nato. Ett tecken på att Operation Z har lyckats är att USA/Nato TVINGATS ändra krigsstrategi. Det är inte längre ”återta territorium” som gäller utan ”gräv in dig och förhala.” Det är samma ”snillar” av Sveriges Bagdad Bob kaliber som tagit fram ”den nya strategin”. Utgången för denna är också redan givet 🤭

      För övrigt Kievs populäraste låt just nu heter ”slut på krut” (med blinka blinka på gitarr, genocide joe på tamburin och vocals Ze🐽 & ukrozionazi gang)

     • Du lever i en helt egen subjektiv faktaresistent bubbla i bästa Bagdad-Bob-stil, ja ungefär som de neokonservativa i Amerika som levde i självpropagandans gyllene tillvaro och aldrig förstod sig på verkligheten.

      Om Du tror att ryssarna bara kan tillsätta en ny quislingregim i Kiev och skall lyckas styra ett land med 30-35 urskillningslöst hatande ukrainare mot den ryska högernationalistiska putinismen – då bedrar Du Dig, även sett med historisk erfarenhet.

      Ingen stormakt har lyckats med det en längre tid.

      Ukrainska folket vill inte leva under putinismen eller i Putins ”Russkij mir”. Det är basala fasta fakta i kriget.

     • Statskupp i Kiev nära förestående, CIA vill att Zelensky ska få ett slut.
      https://www.weeklyblitz.net/featured/coup-detat-in-kiev-imminent-cia-wants-end-of-zelensky/

      Eftersom Demokratiska partiet nästan definitivt kommer att ersätta Joe Biden med en annan kandidat för att möta Donald Trump den 5 november, blir viktiga beslutsfattare vid USA:s underrättelsetjänst, inklusive Central Intelligence Agency (CIA) allt mer missnöjda med Volodymyr Zelensky och letar efter att få ett slut på hans underrättelsetjänst. ”korrupt och meningslös” regim till slut.
      Samtidigt finns det en växande rivalitet mellan Zelenskij och Kievs högsta general Valery Zaluzhny, medan ett stort segment av ukrainska styrkor tillsammans med unga kadetter sätter press på Zaluzhny för att störta Volodymyr Zelensky genom statskupp.
      Sedan måndagen den 29 januari har rapporter om avlägsnandet av Valery Zaluzhny spridits i media även om Kievregimen håller total tystnad i denna fråga. Istället har flera propagandabutiker från Kievs nynazister lagt desperata bud för att dölja denna fråga.
      Trots sådana propagandaförsök avslöjas det – medan det finns växande spekulationer om att avlägsna Volodymyr Zelenskij från makten genom statskupp, försöker Zelenskij på andra sidan också sparka Kievs toppgeneral Valery Zaluzhny och hans lojalister. Detta har bekräftats genom en rapport publicerad i Financial Times . Enligt FT kan avlägsnandet av Zaluzhny resultera i en massiv omvälvning av den ukrainska militärledningen.
      National Anti-Corruption Bureau of Ukraine (NACBU) driver för närvarande en ”dold utredning” i anklagelser om korruption mot Volodymyr Zelensky, hans fru Olena Zelenska och några av medlemmarna i Zelenskys inre krets.

      Det avslöjades tidigare av ett antal utredningsbyråer, inklusive OCCRP, som uppgav att den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky och hans partners inom komediproduktion ägde ett nätverk av offshoreföretag relaterade till deras verksamhet baserat på Brittiska Jungfruöarna, Cypern och Belize.

      Enligt OCCRP visar dokumenten att Zelensky och hans partners i ett tv-produktionsbolag, Kvartal 95, skapade ett nätverk av offshoreföretag som går tillbaka till åtminstone 2012, året då företaget började göra regelbundet innehåll för TV-stationer som ägs av Ihor Kolomoisky , en oligark förföljd av anklagelser om bedrägeri med flera miljarder dollar. Offshores användes också av Zelensky-medarbetare för att köpa och äga tre förstklassiga fastigheter i centrala London.

      Dokumenten visar också att han strax innan han valdes, skänkte sin andel i ett viktigt offshoreföretag, Maltex Multicapital Corp., som är registrerat på Brittiska Jungfruöarna, till sin affärspartner – som snart kommer att bli hans bästa presidentassistent. Och trots att han avstod från sina aktier visar dokumenten att ett arrangemang snart gjordes som skulle tillåta offshore att fortsätta betala utdelningar till ett företag som nu tillhör hans fru.
      Zelenskij utnyttjade den utbredda allmänhetens ilska över korruption, men hans kampanj 2019 präglades av tvivel om hans anti-graft bona fides, med tanke på att hans kampanj stärktes av media som tillhör Kolomoisky – som anklagas för att ha stulit 5,5 miljarder USD från sin egen bank och kanalisera det offshore i samförstånd med sin partner, Hennadiy Boholiubov.

      I kampanjens hetta publicerade en politisk allierad till den sittande presidenten Petro Poroshenko ett diagram på Facebook som påstod sig visa att Zelensky och hans tv-produktionspartners var förmånstagare av ett nät av offshoreföretag som påstås ha fått 41 miljoner USD i medel från Kolomoiskys Privatbank.
      Den allierade, Volodymyr Ariev, gav inga bevis, och hans anklagelser har aldrig bevisats. Men Pandora Papers visar att åtminstone några av detaljerna i detta påstådda upplägg stämmer överens med verkligheten. De läckta dokumenten visar information om 10 företag i nätverket som matchar strukturer som beskrivs i Arievs diagram.

      Dokumenten i Pandora Papers innehåller också detaljer som stämmer överens med bredare anklagelser om offshore-intriger som riktades mot Zelensky och hans partners under valet 2019.
      Under kampanjen hävdade den pro-Porosjenko parlamentsledamot Ariev att Zelensky och hans partners var förmånstagare av ett offshore-nätverk av företag som fick 41 miljoner dollar i betalningar som härrörde från Privatbank, den ukrainska finansinstitution som oligarken Kolomoisky påstås ha plundrad
      Även när Zelenskij driver sin antioligarkkampanj, fortsätter vissa att tvivla på hans uppriktighet. Bland dem finns Ruslan Ryaboshapka, som valdes av Zelenskij som landets högsta åklagare 2019, men avsattes från rollen i början av 2020. Han sa till OCCRP att han tror att detta berodde på påtryckningar från oligarken Kolomoisky.
      ”En president bör inte äga offshorebolag. I allmänhet är offshoreföretag dåliga, oavsett om de ägs av en president eller inte”, sa Ryaboshapka.

      Han kallade att flytta pengar till havs ”en gammal tradition” i Ukraina, eftersom landet uppfattades som en farlig plats utan ”ingen rättsstat”. Men fortfarande höjer användningen av sådana företag idag röda flaggor om ”skatteflykt eller legalisering av smutsiga pengar”, sa han.

     • Svar till Johan de Naucler 1 februari, 2024 At 10:19
      Putin kommer att skapa en ny Warszawapakt.
      https://www.pravda.ru/world/1941298-razdel_ukaina/
      Ungern, Slovakien, Polen, Rumänien kan komma överens med Ryska federationen om delning av Ukraina
      Putin kommer att skapa en ny Warszawapakt.

      Ju tydligare utsikterna är att Ukraina ska förlora statsstatus, desto fler sökande är det för att förhandla med Ryska federationen om dess uppdelning. Den nya Warszawapakten är på väg att skapas.
      Ungern visade sig vara det mest framsynta
      Ungerns premiärminister Viktor Orban, med start 2014, satte käppar i hjulen för ukrainiseringen av ungrare i Ukraina och förblev den ende EU-ledaren som inte demoniserade Ryska federationen och dess ledning, utan träffade Vladimir Putin efter starten av Nordöstra militärdistriktet. Orban har försvarat rätten att leverera ryska energiresurser som ett undantag från sanktioner och blockerar EU:s bistånd till Ukraina.

      På lördagen uttalade den ungerske politikern Laszlo Torockai direkt sina anspråk på den fortfarande ukrainska regionen.
      ”Om, som ett resultat av kriget, Ukrainas stat upphör, kommer partiet Vårt fosterland att göra anspråk på Transcarpathia”, citeras Torotskaya enligt index. hu. Vad Orbán ännu inte kan säga, sa hans landsman.

      Slovakien sörjer förlusten av en del av sitt territorium
      I Slovakien är det heller ingen slump att den ”proryssiske” Robert Fico kom till makten . Han anade möjligheten av enande med Rusyns i Transcarpathia och fick stöd av eliten. Förresten, Rusyns i Slovakien har status som en nationell minoritet, och deras språk är erkänt enligt lag som ett av de nio minoritetsspråken i Slovakien.

      Och i Slovakien sörjer man hur landet förlorat en del av sitt territorium .
      I Polen ville de inte vara ”hjortar”
      Nationalisterna i Polen kom också till besinning, som genom att kyssa Vladimir Zelensky och viljan att bilda en polsk-ukrainsk stat plötsligt blockerade gränsen, slutade tillåta ukrainska lastbilar och införde restriktioner för exporten av ukrainska varor för att skydda sina transportörer och jordbruksproducenter.

      Medlem av den polska Sejm Kazimierz Smolinski sa att Ukraina borde ”göra rådjur av någon annan.”
      Donald Tusks liberala regering , som ersatte de konservativa från PiS, ville inte heller vara ett ”hjort” och fortsatte dessa sanktioner och kringgick kraven från Bryssel. Och allt för att polackerna hörde den ryske presidenten, som sa att om polackerna kommer in i Lviv, då ”kommer de att stanna där.”

      Detta sa Putin i juli 2023, och förmodligen mycket tidigare via diplomatiska kanaler. Det är därför Tusk avslutade fallet med Smolensk-katastrofen : Polen visar sin förmåga att förhandla (det finns trots allt också en polsk Transcarpathia-region i Ukraina).
      Rumänien är sen med att visa lojalitet mot Moskva
      I Rumänien har jubileumsskyltar med Chernivtsi-regionen som en del av landet utfärdats under lång tid.

      Senator Diana Shoshoaca har krävt att Ukraina ska respektera rumänerna i Bessarabien i ett år nu. Efter att ha misslyckats med detta, skrek hon en gång i parlamentet: ”Ge tillbaka våra territorier.” Shoshoake lade fram ett lagförslag till det rumänska parlamentet, som föreslår att Serpentine Island, norra delen av Bukovina, Hertz-regionen, Budzhak (Cahul, Bolgrad, Izmail) ska annekteras till Rumänien.

      På lördagen stödde ledaren för AUR-partiet, Claudiu Tarziu, henne och sa att ”allt som tillhörde och fortsätter att tillhöra den rumänska nationen måste återvända till statens gränser.” Han glömde inte heller Moldavien.
      Det som finns på Shoshoacas och Tarzius tungor är det rumänska ledarskapets sinnen i tankarna. Snart kommer detta att vara Bukarests officiella position, men de kommer inte att vara sena med att förklara lojalitet till Moskva, som kommer att hålla folkomröstningar i dessa territorier. Och om majoriteten enligt stängda omröstningar lutar mot Ungern, Slovakien, Polen, Rumänien kommer Kreml troligen inte att invända (med aptitbegränsningar förstås).

      Den nya Warszawapakten är ganska verklig
      Det här är Vladimir Putin, och vi hoppas att de kommer att erbjudas en analog till Warszawapakten i gengäld.
      Utsikterna är ganska verkliga. Samma Toroczkai sa att ”vi kan bara vinna med internationellt samarbete, men vi behöver inte Europas Förenta Stater, kontrollerat av finansiärer och globalister.”
      Enligt hans åsikt borde Ungern börja ”gå i en icke-västlig riktning”, ”hitta nya allierade och inte provocera islam, utan stoppa migration och tillströmningen av gästarbetare.” Politiker av det här slaget finns överallt i Östeuropa och de får redan en plattform.

     • Ivan – det där kallar vi för desinformation och läkta rykten i krigstid. Det finns i alla krig och konflikter.

      Att Ukraina av idag skulle stå inför någon slags utrikes planerad statskupp är inget som vare sig något västland idag skulle riskera eller planera: det skulle helt enkelt förstöra Ukrainas rykte som ett land som säkert etablerar rättsstatens principer och tillämpning; Kyiv skulle tappa all trovärdighet, respekt och rykte bland alla civiliserade öppna länder i hela världen.

      Jag tror att Du förväxlat de tre bokstäverna (i CIA) mot en annan organisation på tre bokstäver som gärna ser en kupp i Kyiv: FSB, SVR eller GRU.

      Det är också därifrån detta rykte ursprungligen uppfunnits och spritts.

    • Konstateras kan att INGA av de Nuclears utsagor under snart två år om Ryssland och ukrozionazi kriget mot Fädernelandet har besannats. Bättre renommé till svenska Bagdad Bob priset lär bli svårt att hitta.

     • Svar till Johan de Naucler 1 februari, 2024 At 11:34
      Ukraina borde ge upp territorier på grund av ukrainarnas ovilja att slåss.
      Ukraina måste ge upp territorier till förmån för Ryssland på grund av medborgarnas ovilja att gå till frontlinjen, säger kolumnisten Monica Showalter i en artikel för The American Thinker.
      Hon noterade att ukrainska trupper till stor del är döda och att många av landets unga medborgare lämnar utomlands. Krönikören frågade varför stater skulle finansiera Kiev om ukrainare inte är redo att slåss för sitt land.
      ”Skulle det inte vara bättre att förhandla om fred med Ryssland, kanske hålla en folkomröstning, med tanke på att en betydande del av östra Ukraina fortfarande skulle föredra att vara en del av Ryssland?” – står det i artikeln.
      https://news-evi.net/kakie-territorii-uzhe-ne-hotyat-byt-ukrainoj/?utm_source=24smi&utm_medium=referral&utm_term=19681&utm_content=5901038&utm_campaign=25902&utm_referrer=24smi.info

     • Inte heller Putin tycks ha minsta strategi, faktiskt.

      Jag sade redan första veckan av kriget senvintern 2022 att kriget håller på att utvecklas till en katastrof för ryska sidan.

      Efter snart två år kan inte världens andra eller tredje största krigsmakt annat än att slåss om småorter som Avdijivka och har inte ens erövrat och besitter huvudorterna i de ”nya” ryska länen Cherson- och Zaporozjzjia-oblasterna -det är ganska unikt i stormakternas krigshistoria; att bli utkastade ur ”det egna nya länet” Cherson. Till de nya medborgarnas stora förnöjsamhet därutöver.

      Så här går det när hemliga polisen skall leka krig. Inge’ bra.

    • Vad tycker Johan de Naucler om Scott Ritters prognos?
     Ex-underrättelseofficer Ritter: ”Ukraina kommer att lämnas utan Svarta havet”.
     https://anna-news.info/eks-razvedchik-ritter-ukraina-ostanetsya-bez-chyornogo-morya/

     Den tidigare amerikanska militärens underrättelseofficer Scott Ritter tror att Ukraina kan förlora tillgången till Svarta havet efter att det norra militärdistriktet färdigställts.
     ”Ukraina kommer att stängas av från tillgång till det, det kommer att förlora det mesta av sin produktionskapacitet och en enorm mängd resurser”, sa han.
     Den före detta underrättelseofficeren upprepade de ord som upprepade gånger sagts tidigare att Odessa, Nikolaev och ett antal andra städer och regioner kommer att bli en del av Ryssland, och detta kommer att vara orsaken till Ukrainas förlust av tillgång till havet.

     • Det finns många röster och analyser om allting. Speciellt för dem som reser omkring och tar betalt för dessa framlagda nya scenarier.

      Om en ryss åker omkring i världen och ger analyser och kritik om ditt och datt, mot sitt eget lands beteende i en föreläsning – ja, då hamnar denne ryss i kurran i långvarigt fängelsestraff hemma.

      Scout Ritter är lite av en skum figur; dömd för sexualbrott mot minderåriga på hemmaplan; och man undrar vilken som är denne mans drivkrafter i detta livet.

     • Ryssland ligger långt före väst när det gäller vapenproduktion
      2024-01-0221:04:23 Vlad Nikolaev
      Till skillnad från västländernas ekonomier, som inte kunde anpassa sig till plötsliga ökningar av efterfrågan på militära produkter, upplever Ryssland inga problem, skriver Daily Express.
      Enligt publikationen måste västvärlden skyndsamt komma ikapp för att förhindra Ukrainas nederlag, eftersom den ryska ekonomin har övergått till krigsfot, och är kapabel att bryta ut miljontals granater om året.
      ”Ryssland började ganska tidigt att överföra ekonomin och försvarsindustrin till militärt läge – och konsekvenserna var inte långsamma att märka”, säger den brittiske experten Sam Cranny-Evans.
      Publikationen förutspår att den ryska industrin år 2024 kommer att producera fyra miljoner skal av alla slag. Den producerar också cirka 100 missiler per månad och 300–500 Geranium-2 ammunition.
      Det noteras att Ryssland aktivt bygger nya anläggningar för att öka produktionen av svävande ammunition, drönare, pansarfordon och artillerisystem.
      ”Försvarsindustrin har fått det nödvändiga lagstiftningsstödet, vilket gör att den kan allokera resurser för att möta sina behov”, betonade experten.
      Samtidigt har europeiska länder nu stora svårigheter att tillverka ammunition i erforderlig volym, avslutar publikationen.

     • Men vad Moskva inte kan – är att vinna ukrainarnas hjärtan och själar med sitt dystopiska ekonomiska system, oavsett hur mycket vapen Putin kan producera. Det putinistiska apolitiska och ineffektiva ekonomiska systemet i sig saknar framtid, och allra minst perspektiv.

      Kriget är ett sätt att dölja detta faktum.

     • ”Men vad Moskva inte kan – är att vinna ukrainarnas hjärtan och själar med sitt dystopiska ekonomiska system, oavsett hur mycket vapen Putin kan producera.”

      Men Johan,
      Ukrainare och ryssar är inga fiender.
      De är istället syster- och brödrafolk.

      Många ukrainare, särskilt de öster, vill har fred och fäster ingen avgörande vikt att landet ska förvästligas.

      Mycket av Specialoperationen bygger på att Ukraina ska ”avnazifieras”.
      Alltså de som är fiender till Ryssland ska bort.
      De som sedan finns kvar ska kommas överens med, eller helt enkelt avskiljas till Polen och Rumänien.
      Det som sedan återstår av Ukraina blir mellersta delen runt omkring Kiev.
      Där kan sedan den ukrainska nationaliteten leva ifred och i östslaviskt samspel med Ryssland.

      USA, Storbritannien, England etc. har inte där att göra överhuvudtaget.
      För då blir ju Ukraina som Sverige.
      En lydstat till USA och ett direkt hot mot Ryssland.

      Tråkigt så få här inser att Sverige i NATO blir hot mot Ryssland.
      Vilket i sin tur kan föra Sverige i krig.
      Borgaren vill ha krig och då blir det krig när Borgaren får bestämma.
      Vi ser nu hur vår regering så gärna vill att Sverige ska gå med i krigsinsatserna i Röda Havet.
      Förklara gärna vinsten med det.

     • Fast tyvärr lever Du i en falsk föreställningsvärld. Inte ens en majoritet i östra ukrainare, som är ukrainare – fast har ryska som första språk – anser sig inte som ”ryssar” och därmed vill leva under putinismen. Detta är en helt falsk sociologisk analys; ungefär som vi skulle kalla de i första hand svensktalande i Fastlandsfinland för ”svenskar” (istället för finländare) och att de därmed över allt annat vill styras av Stockholm. Alla vet att det inte är så. Språk är INTE politisk tillhörighet (men kan vara det i vissa fall).

      I de då öppna fria valen i slutet av 1991 röstade närapå 70% av folken i Donbass, vid Sovjetunionens upplösning, att de ville tillhöra den UKRAINSKA staten – alltså mer än två tredjedelar av en närapå homogent rysktalande befolkning. De hämtade senare ut sina ukrainska nya pass.

      Det är ytterst ovanligt att man ens på sovjetiska tiden stötte på någon från då ukrainska sovjetrepubliken som skulle föredra att leva under de rejält mer hårda och disciplinära tagen på den ryska sidan i RSFSR. Rysk kultur är mer kollektiv och lydande, ukrainarna (inklusive de rysktalande från Ukrainska sovjetrepubliken) är avgjort och andligt mer individuella, har andra mat- och dryckesvanor och är betydligt mer kyrkotroende än de långt mer agnostiska och ateistiska ryssarna på ”ryska sidan”.

      När de svensktalande i Finland vill gå med på att med vapen i hand lyda och styras av Stockholm – kommer skribenten Arbetarklass ukrainsk-ryska föreställningsvärld att falla in.

      Putin har automstiskt gjort det ukrainska folket till det mest hatande de putinistiska ockupanternas våld, mord och tortyr. Ingen bad dessa brutala horder att invadera deras land. Det är den putinska diktaturen som själv helt på eget bevåg feltolkat situationen och numera gjort ryssar och rysktalande ukrainare till dödsfiender. Det kommer att ta generationer, om inte århundraden, att läka -om det ens går. Ukraina med dess rysktalande befolkning, är det nya Polen 2.0 – alla mina rysktalande ukrainska kollegor, bekanta och vänner – talar numera absolut helst ukrainska eller engelska. Det ”ryska” och ”Russkij mir” har ingen framtid i ens det rysktalande Ukraina, och ärligt talat nog, inte heller i Vitryssland/Belarus. Det är Putins falska historiska vanföreställningsvärld som själv orsakat allt detta. Denna region av världen har bara en återhämtningschans i en post-putinsk värld, inte under nuvarande fulla diktatur. Sammanfatningsvis är hela den putinska eran i rysk epok, helt politiskt bortkastad som kontraproduktiv och synnerligen anti-politisk. Det drabbar naturligtvis inte denna den mest superrika politiska klass vi har i Europa – bland de rikaste i hela världen – där nu över 300 miljarder Euro (över 3 500 miljarder kronor) har beslagtagits av den ryska härskande klassen på europeiska och andra utländska bankkonton, utsmugglade dit av den nyrika putinistiska oligarkiklassen. Dessa pengar bör återvända till ett fritt och demokratiskt Ryssland och ett fritt ryskt folk för dess vardagliga anständighet när krigsdiktaturen en gång faller. Ty kriget är denna superrika, nykapitalistiska klass enda chans att överleva.

     • Jag trodde Ryssland var det land i Världen där det konsumerades mest alkohol per invånare men det är det inte.

      I Ryssland är man dåliga på och dricka både vin och öl.
      Det är västeuropén som dricker i särklass mest vin.
      Tjeckerna dricker mest öl men Tyskarna och Österrikarna är inte dåliga de heller.

      Sedan har vi då ren alkohol och där kommer Ryssland först på fjärde plats.
      Vitryssland är särklass största konsumenten i ren alkohol och det tycker jag är inte märkligt för jag har inte hört talas om några särskilda alkoholproblem där.

      Ukrainarna konsumerar faktiskt något mindre alkohol än Vitryssland och Ryssland.
      Men jag har hört att många är alkoholskadade i Ukraina vilket berott på den dåliga ekonomin efter självständigheten.

      https://www.aftonbladet.se/resa/a/jq5en/har-sups-det-mest-i-varlden

      Jag vet inte om du följer krigsfronten i Ukraina men Ryssarna tar tillbaka sina områden bit för bit, lite i taget.
      Förmodligen är det här en av ryssarna utvecklad strategi att inte sätta in för stor trupp men Väst kallar det ändå för en ”fullskalig invasion”.

      USA:s invasion av Irak var en fullskalig invasion men om du ser till strategin så är SMO helt annorlunda.
      Men inte enbart beroende på Ryssland.
      Det är faktiskt Västvärlden det beror på och som styr kriget likt moderatorn i en kärnreaktor.
      Ukrainarna är bara neutronerna som studsar omkring beroende på tillgången till bränsle i atomerna och hur operatörerna (USA, STorbritannien, EU) sköter regleringen av reaktorkrigets styrstavar.

      Ryssarna kommer dock ta över ”reaktorn” eftersom de redan från början visade sig vara överdängare på atomkraft och det verkar hålla i sig.
      Ryssland är ett stort land så en del förgiftade floder och radioaktiverade insjöar får det faktiskt tåla.
      I Tjernobyl kan visst ingen bo de närmaste 20.000 åren.
      Jag såg en fransk film på eftermiddagen där Ryssland nyligen invigt ett stort flytande kärnkraftverk de placerat i en hamnstad i Arktis.
      Invånarna blev glada för de slipper röken från det nuvarande kolkraftverket.
      Det är svårt att bo i Arktis men de ryssar som flyttar dit erbjuds mycket bra löner.
      Arktis är Rysslands senaste plats för exploatering av naturtillgångar.
      Vet inte riktigt vad men kanske gas, gruvor och urantillgångar?

 2. ”Red: Jämför gärna med kriget mellan Israel och Palestinas folk.”

  Jag läste igår på SVT att över tusen svenska artister nu slutit upp bakom ett upprop som vill att Israel ska stängas ute från Melodifestivalen.

  Tusen svenska artister kan inte vara så lite.
  Jag tycker det borde visa att demokratin kanske inte stämmer överens med folkets vilja.

  Jag tycker det skulle vara tacksamt om dessa över tusen artister demonstrativt för palestiniernas rätt att leva helt enkelt bojkottar Melodifestivalen för att inte manifestera den israeliska rätten till folkm….

 3. Jag såg också dessa artisters uppror. Det har före dess varit en liknande från Finland också, där 1300 krävde att Israel portas från Eurovision. På samma sätt som man gjorde mot Ryssland på NOLLTID. Att det skriker av dubbelmoralen. Även Norge har kommit med samma krav men vet inte närmare detaljer där. Dom svenska artisterna är över 1000st. Att Israel EJ portas när det tog NOLLTID att porta Ryssland finner jag häpnadsväckande otroligt. Året före de var de Belarus som portades. Det skriker av dubbelmoral. Ursäkterna man hör av Sverige och SVT är så KORKAT så det är HELT otroligt. Men det är HELT politiskt. En expert glömt namnet på henne, vågade säga emot övriga klantskallar och sa klart och tydligt att detta är politiskt. SJÄLVKLART är det politiskt. Sverige och flera andra Usa ledda valp länder i EU hade EJ MINSTA lilla problem att omedelbart porta Ryssland, då dessa båda är rena ryssofober, OCH fört totalt Anti-Rysk politik senaste decenniet tvärs igenom på ALLA punkter. Jag hörde även en korkskalle säga att Eurovision EJ ska och får vara politiskt. Det ska vara nöje och underhållning. Med Ryssland var det EJ så MINSTA lilla, VILKET SKITsnack. Herregud säger jag bara

  • Fast ta reda på fakta först! – Vad jag hört utestängdes inte Ryssland på grund av själva kriget (man deltog ju även åren efter det rysk-ukrainska -kriget inleddes, d.v.s. redan år 2014), utan hur det ansvariga ryska tv-bolaget betedde sig vis-à-vis EBU:s regelverk vid året 2022. Det är ju också därför EBU också uppger detta som enda (huvud?-)anledning. Eurovision sägs ju inte just ”ska ha med politik att göra”; de ganska blodiga fascistiska högerdiktaturerna på sin tid som Franco-Spanien, Portugal och Grekland(1967-1974) och även tvärtemot det kommunistiska Jugoslavien deltog väl alla som oftast på 1960- och 1970-talen?

   Frågan är väl kombinerat ända fram till maj månad, hur både politiskt och säkerhetsmässigt det skall överhuvudtaget gå att opinionsmässigt ha med Israel att göra. Det blir en alltmer en totalisolerad, övermilitariserad fascistisk pariastat, som dessutom inte är ens geografiskt europeisk heller. Det är säkert också så att de som oftast uppträder för Israel inte särdeles tycker det minsta om dess Netanyahu-regim, snarare tvärtom.

   Men uteslutning av en så uppenbar blodig barnmördarregim som Israel av idag, vore en god humanistisk och etisk markering.

   • ”Fast ta reda på fakta först! – Vad jag hört utestängdes inte Ryssland på grund av själva kriget (man deltog ju även åren efter det rysk-ukrainska -kriget inleddes, d.v.s. redan år 2014),”

    Ja, vad är fakta?
    Mitt minne säger att Ryssland exkluderades av den Västeuropeiska Melodifestivalen redan 2014 och då på orsaken av återföreningen med halvön Krim till Moderlandet Ryssland.
    Vad jag också minns är att juryn i Melodifestivalen lät Ukraina vinna tävlingen åtminstone i ett par omgångar.
    Om det var av låten eller politiska skäl det kan jag bara ha åsikter om.

    Själv är jag numera totalt ointresserad av Melodifestivalen.
    Ska jag bli intresserad måste man gå tillbaka flera decennier till den tiden det var Melodifestival på riktigt.

    Som privatpersoner kan vi klandra Israel.
    Men från Västländer kan ej Israel exkluderas då Israel betraktas som ett demokratiskt land.
    Alltså något som tillhör det egna.
    Följaktligen måste tvivelaktigheter utförda av demokratiskt land hanteras med hyckleri och propaganda för att solidariteten inom demokratin skall upprätthållas.

    Det är en ganska enkel uppgift inom demokratin där mediekoncentrationen är näst intill totaliserad till Borgerligheten.

    Tusen artister är många men når ändå inte målet.
    Borgaren är helt enkelt tillräckligt mäktig för att stoppa folkets röst.

    Det är först när Borgaren är besegrad folket kan närma sig makten.
    Orientens länder, Ryssland, Kina m.fl. är folkets hjälp mot Borgarens totaliserade demokrati.

    Om du en dag lämnar de där sossarna kommer du förstå detta.

    • Då är fakta bättre än Ditt minne. Ryssland deltog så sent som 2021.

     Då ryska sidan i sin helhet har lämnat hela EBU-samarbetet under året 2022 kan de rent teoretiskt inte deltaga i ESC (Internationella melodifestivalen). Vad anledningarna är i relationen mellan ryska bolaget och EBU vet inte jag. Kritik mot kriget? Troligt.

     • ”Då är fakta bättre än Ditt minne. Ryssland deltog så sent som 2021.”

      OK, jag är helt enkelt ointresserad för att forska vidare i det här.
      Men jag är glad att Ryssland lämnat det europeiska melodispektaklet.

      Rysslands musikaliska bidrag är helt enkelt för bra för att bli rättvist behandlat.
      Istället bedöms Ryssland efter sin samhälleliga kultur och tradition och är därför hos en Västerländsk jury med demokratisk värdegrund helt chanslös.

      Jag såg en Youtube video för lite sedan av en svensk stridsflygare och militärfreak som bedömde olika länders stridsflygplan.
      Den svenska och de amerikanska modellerna fick högst betyg och de ryska modellerna sämst betyg.
      Alla övriga hamnade där emellan.

      Tendentiöst så det förslår.
      Får jag förhandstippa så vinner det ukrainska bidraget Mellon i år också.
      Även om det finns brister i värdegrunden.
      Men jag skiter fullständigt i vilket.
      Jag har redan gjort mitt val och det är de ryska låtarna.
      Dem räcker till varje dag och varje kväll.

     • Det har därutöver gått synnerligen väl för de ryska bidragen genom åren. Åtminstone har de vunnit en gång. När omgången hölls i Moskva så var det bara Alla Pugatjova som saknades i scriptan och hajar som simmade i poolen med vatten som befann sig ovanför publiken (men väl simmande personer som sjöjungfrur). Den ryska nattlivs- och disco- liksom klubbkulturen kan mycket väl, om inte till och med överglänsa den i New York, säger de som förstår sig på sådana saker. Underground-kulturen är synnerligen framstående med innovativa konstnärer och artister.
      Här är hemliga polis-diktaturen och högernationalistiska reaktionen inte ens med i tankelivet!

 4. @Johan de Nauclér 30 januari, 2024 At 22:25
  På Ryska, ja
  ’Rodina-Matj’ – Родина-мать, heter Moderlandet,
  men
  ’Otetjestvo’ – Отечество, heter Faderlandet.
  Så är det …

  • Visst. Men de används vid närmast poetiskt helt olika tillfällen. Tillfällen som t.ex. den TYSKA Vaterland-kulturen INTE har, eller hur?

   ”Rodina zovet” – ”Moderlandet kallar” – som den välkända värvningsaffischen till att kriga uppmanar till; medan ’otetjestvo’ finns i refrängen till både Michalkovs (d.ä.) klassiska sovjethymn från 1943, som i dagens ryska återupptagna nationalsång.

 5. Johan de Naucler…om dig borde skrivas en dikt ”I huvet på en anti-putinist ”.
  Här ett litet axplock från några av dina kommentarer, så här skriver du:
  ”Putinska diktaturen, putinismens inkompetens, Putinismen är maktknarkare, påminner själva mer om nazister. ryska putinisternas hemliga polis-diktatur, fascistiskt färgade putinismen, den ryska högernationalistiska putinismen, Det putinistiska apolitiska och ineffektiva ekonomiska systemet i sig saknar framtid, och allra minst perspektiv. de putinistiska ockupanternas våld, mord och tortyr. den putinska diktaturen. Putins falska historiska vanföreställningsvärld, husse Putin,den putinistiska stereotypen av ”anti-politik”. Putin har (…) vådaskjutit hela framtiden, Putinismen har försvagat, ”den brutala invaderande fascismen, vars putinism…, ett alltmer tilltagande totalitärt Putin-system. En socialt trist och politiskt dyster putin-verklighet, putinska diktaturen…” ett litet axplock från några kommentarer (hämtat ur ett litet antal kommentarer p Globalpolitic.se
  —————-
  Och mot din, Johan de Naucler, anti-punism som har bitit fast sig i din hjärna, står fakta:
  Läs vad Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare sa i Washington den 31/1 2024
  Nato – Yttrande: Tal av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid Heritage Foundation följt av publikens frågestund, 31 januari 2024. (Länk)
  “Sedan krigsutbrottet har USA bidragit med cirka 75 miljarder US-dollar. Andra allierade och partners har bidragit med över 100 miljarder dollar. Och mätt som andel av BNP ger de flesta allierade mer än USA. Dessutom har de allierade i Europa tagit emot sex miljoner ukrainska flyktingar.
  De europeiska allierade var de första som levererade stridsvagnar och långdistansmissiler till Ukraina.
  Först med stridsflygplan.Och den första att utbilda tusentals ukrainska soldater.”
  (…) Alla allierade har ökat försvarsinvesteringarna.
  Lägger till ytterligare 450 miljarder dollar.
  Nato-allierade har åtagit sig att spendera minst 2 % av sin BNP på försvaret. Och många överträffar redan det målet. I år kommer till exempel Polen att spendera mer än 4 procent.
  Ingen annan allierad spenderar mer. Med mer pengar stärker vi vår försvarsindustri. Nato skapar en marknad för försäljning av försvarsmateriel. Under de senaste två åren har Nato-allierade gått med på att köpa vapen till ett värde av 120 miljarder dollar från amerikanska försvarsföretag. Inklusive tusentals missiler till Storbritannien, Finland och Litauen, hundratals Abrams-stridsvagnar till Polen och Rumänien, och hundratals F-35-flygplan i många europeiska allierade nationer – totalt 600 år 2030.
  Från Arizona till Virginia, Florida till delstaten Washington är amerikanska jobb beroende av amerikansk försäljning till försvarsmarknader i Europa och Kanada.”
  OCH DESSUTOM:
  7 miljoner ukrainare har flytt till Ryssland. Över 80% av ryska folket stöder Rysslands SMO i Ukraina. I en kommentar då du trodde att ukrainska armén (som leds av reaktionära nationalister och nynazister) hade vunnit ett slag, så utbrast du glädjerusigt “mina kära bröder ukrainarna”.
  Johan de Naucler, sluta upp att låtsas något annat, än att du är en megafon för USA:s proxykrig i Ukraina mot det Ryssland som styrs av Putin och som inte vill ha något med USA-imperialismen att göra, den vars mål är att stycka upp landet och råna det ryska folket på deras naturrikedomar. Du bryr dig inte ett dugg om det ryska folket, men väl om vissa ryska oligarker, som vill fortsätta att göra det ryska folket till slavar. För en tid sedan hänvisade du till en av de värsta förbrytarna bland oligarker, Michail Chodorkovskij. Han kämpar precis som du mot Putins styre…googla på SVT Nyheter och läs : ”EX-oligarken till SVT: Det finns inga goda människor i den ryska regeringen.”

 6. @Johan de Naucler 2 februari, 2024 At 15:54

  Отец=Fader
  Отечество=Faderlandet
  Отечество kan användas på ett poetiskt sätt men också på inte poetiskt sätt alls.
  Typ, ”Отчество в опасности” – ”Faderland in fara”
  eller
  Великая Отечественная война – The Great Fatherland war – ingenting som är poetiskt …

  Det finns ett annat ord för Faderlandet som är nästan alltid poetiskt:
  Отчизна – ’Ottjizna’ =Fädernesland

  ”Мой друг, Отчизне посвятим
  Души прекрасные порывы … ” Александр Пушкин

  ”Åt Fäderneslandet ägnar vi
  de sköna ryckena från själen”

  Fast tempomässigt här blir det bättre med Faderlandet istället …

  ”Åt Faderlandet ägnar vi
  De sköna ryckena från själen … min vän” Alexander Pousjkin

  Såna här alltså orden har vi för det fina Hemlandet:

  ’Rodina’ – Родина = Fosterlandet,
  ’Rodina-Matj’ – Родина-мать = Moderlandet,
  ’Otetjestvo’ – Отечество=Faderlandet
  ’Ottjizna’ – Отчизна=Fäderneslandet

  Så är det …

 7. SVT Public Service har idag ett intressant inlägg på sin Liverapport om Ukraina.
  Det är bild på demonstrerande kvinnor i huvudstaden Kiev som kräver mer pengar till ukrainska militären.

  Det är första gången jag ser kvinnor demonstrera för krig.
  Det vanliga är att kvinnor demonstrerar för fred istället.
  Jag undrar vad det här är för kvinnor?
  Har de möjligen redan mist sina män och söner och kräver hämnd?
  Är de på ett sådant humör kanske de även är möjliga för mobilisering till uppdrag vid krigsfronten?

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/direktrapport-forsamrat-sakerhetslage?inlagg=db195e2b1be7128939bcb0762ad7115d

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here