Rysslands militära återkomst

11
2245

Mats Björkenfeldt har publicerat en tankeväckande artikel i Alliansfriheten.se Rysslands militära återkomst.

Jag återger inledning samt några få andra utdrag ur den ganska långa artikeln

Inledning
Professor Bettina Rentz utgår i sin bok Russia’s Military Revival (Wiley 2018) bland annat från ett uttalande av Natos förre generalsekreterare, Anders Fogh Rasmussen: “we should hold no illusions about Moscow’s intentions […] The clash is not only taking place in our shared neighbourhood. Moscow clearly aims to undermine the liberal international order and Western unity that has served us well since the end of World War II.”

I boken argumenteras för att nämnda reaktioner till Rysslands annektering av Krim och till inblandningen i Syrienkriget är problematiska, “because they are based on three misguided assumptions regarding the timing, purpose and scope of Russia’s military revival: first, the view that the desire for a powerful military and its use signals a ‘paradigm shift’ in the Kremlin’s outlook; second, the idea that the reason the military revival is pursued necessarily is to enable an expansionist and aggressive foreign policy; and third, the notion that Russian military capabilities now rival those of the West. These assumptions are misguided, because they fail to take into account the historical and international context of the military revival, which did not occur in a vacuum.”

I boken återfinns analyser med tre huvudsakliga argument.

Det första argumentet är att Rysslands förstärkning av sina militära styrkor mer är ett resultat “of a complex confluence of historical, political and economic factors, many of which have been long in the making”.

Det andra argumentet: Moderniseringen av Rysslands militära kapacitet är inte bestämd av en expansiv eller aggressiv politik med dominans som mål.

Det tredje argumentet är att ”the military revival” inte har resulterat i en kapacitet som förändrat maktbalansen i eller utanför Europa.

Boken avslutas med en varning, som skulle kunna vara riktad till bland andra vår försvarsminister, att ”lack of understanding of the Kremlin’s intentions will significantly increase the danger of tensions spiralling out of control”.

Föregående artikelUSA hindrar klimatdeklaration om Arktis, där USA planerar militär expansion i konkurrens med Ryssland.
Nästa artikelSatsa mer på kärnkraft i Sverige? Om den ruskiga situationen idag efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Jag tycker bilden ovan säger allt. Nato har kringgärdat Ryssland med militära hot och det vore väl närmast självdestruktivt av Ryssland att inte bygga upp en militär kapacitet som i viss mån kunde svara mot Natos aggressiva framtoning. När det gäller Krim så anser jag det var oklokt att inte klargöra hur Ukraina skulle ställa sig till Ryssland flottbas på Krim; man kunde ju knappast tänka sig att Ryssland skulle acceptera att flottbasen skulle få en hyresvärd som var med i NATO.

   • Och det ska vi nog vara väldigt tacksamma för! Men skojarna i Kiev kostar oss en massa pengar och de ställer till elände för sin egen befolkning som fått nog och håller på att emigrera!

 2. 27 miljoner skäl till varför vi måste komma ihåg Victory Day och stå emot försök att skriva om historien
  I Ryssland firas Victory Day för Andra världskrigets allierade till minne av de historiska händelserna för 75 år sedan, som såg de nazistiska styrkorna besegras i Europa.
  Sanningen är att under de senaste åren har det sovjetiska bidraget till Hitlers nederlag minskats i väst eller, ännu värre, ignorerats helt. Alla – eller nästan alla – vet antalet dödsfall i nazistiska förintelsen (sex miljoner). Men hur många vet antalet sovjetiska medborgare – civila och soldater – som dödades under ”Det stora patriotiska kriget”?
  För att sätta det i perspektiv var Storbritanniens förluster (civila och soldater) cirka 450 000, USA, 420 000, det är ungefär hälften av antalet som beräknats ha dödats i belägringen av Leningrad ensam. Cirka en fjärdedel av Sovjetunionens befolkning dödades eller skadades i kriget.
  Dessa siffror är mycket viktiga – eftersom de hjälper till att förklara sovjetisk utrikespolitik efter kriget.
  Sovjetunionen, landet som gjorde de absolut största uppoffren för att besegra nazisterna, anses av russofobiska neokoner vara lika ansvariga som nazisterna för krigsstart. Fokus är på Molotov-Ribbentrop-pakten, men inte på Sovjetunionens ansträngningar för att sluta en anti-nazistisk försvarspakt med Storbritannien och Frankrike, ansträngningar som avvisades.

  Att erkänna de 27 miljoner döda passar inte manuset eftersom det handlar om att demonisera Ryssland och dess president. ”Rysk aggression” från de som inte vill att människor ska förstå att Rysslands rädsla för att hotas på dess västra gränser av Natos truppbyggnad inte kommer från paranoia, men är alltför verkliga.
  Titta bara på vad som har hänt sedan slutet av det gamla kalla kriget. Warszawapakten avslutades, men Nato inledde en Drang nach Osten. Föreställ dig om situationen hade vänt. Föreställ dig om Nato upplöstes och då ville Ryssland locka Mexiko och Kanada till en kraftigt utvidgad Warszawa-pakten. Skulle vi inte kalla den ”aggression”?
  En serie av neokon-främjade regimförändringskrig har sett regeringar vänliga mot Moskva störta från Balkan till Bagdad. Föreställ dig igen om Ryssland hade gjort detsamma mot väst. Men det är Ryssland som utsetts som syndaren och är under sanktion.
  Idag, när vi markerar Victory Day, finns det 27 miljoner orsaker till varför vi bör avvisa den skadliga revisionismen som gör rundorna och istället hyllar alla de som förlorade sina liv – och som vissa, vill att vi ska glömma.
  Låt oss komma ihåg – och reflektera – över ord från USA:s president Franklin Delano Roosevelt, från juli 1943: ”Världen har aldrig sett större hängivenhet, beslutsamhet och självuppoffring än vad det ryska folket och deras arméer har visat … Med en nation som i och med att rädda sig därigenom hjälper till att rädda hela världen från den nazistiska hoten, skulle vårt land alltid vara glad att vara en god granne och en uppriktig vän i framtidens värld”.

 3. Ryssland har svarat på Natos hot med än mer avancerade mycket snabba missiler som snabbt kan slå ut USA:s övervattensfartyg och dessutom helt ny typer av kärnvapenbärare som är mycket svåra att stoppa! De har även satsat på mycket avancerade försvarssystem som S-400 och snart S-500 som av allt att döma är helt överlägsna allt det väst har i den vägen! Även om man inte har så stor försvarsbudget så kan man få mycket vapen för pengarna eftersom man i Ryssland tillverkar och utvecklar allt själva. Att räkna om den ryska försvarsbudgeten till dollar är ett vanligt misstag då den jämförelsen blir helt missvisande och dessutom så har Ryssland bara två baser utanför sina egna gränser till skillnad från USA som slösar bort alla sina pengar på militärbaser, i sann förtryckaranda, då man ju inte litar på sina ”allierade”! USA är en paranoid ”nation” som låtsas vara ett land när det i själva verket är världens största gangsterimperium.

 4. Breaking news! Effektiv medicin mot uppblåsta västeliters storhetsvansinne finns sedan 1:a, mars 2018.

  1. Avangard
  2. Sarmat
  3. Kinzhal
  4. Burevestnik
  5. Poseidon, och
  6. Peresvet

  För dosering och bLäs bruksanvisningen om de sex nya ryska vapen system (medicinen mot västs uppblåsta elit grodor) läs följande https://nationalpost.com/news/world/nobody-listened-to-us-listen-now-putin-warns-the-u-s-with-nuclear-weapons-display

  För de som har lässvårigheter rekommenderas följande video: https://nationalinterest.org/blog/buzz/2030-these-russian-weapons-will-be-second-none-112786

  Glädjande nog så kommer inte dessa mediciner att behövas eftersom imperiet befinner sig djupt i dess oåterkalleliga undergång: https://www.strategic-culture.org/news/2020/05/09/from-overstretch-to-collapse/

 5. I en kommentar till artikeln skriver Tore Gannholm på ”Svenskt världspolitiskt Forum” (https://www.facebook.com/groups/782645211839340/permalink/2652338838203292/?comment_id=2653843018052874):

  ” I en rapport 2013 från Försvarets forskningsinstitut FOI skrev Jakob Hedenskog och Carolina Vendil Pallin följande:
  “NATOs utvidgning och dess robotförsvar i Europa kommer att fortsätta att betraktas som militära faror av Ryssland. Den teknologiska eftersläpningen förklarar varför Ryssland uppfattar detta som en fara som kan utvecklas till ett hot. Strategiska kärnvapen och avskräckning kommer att fortsätta att stå i fokus för ryskt strategiskt tänkande.
  Ur ryskt perspektiv kan de senare faserna av NATOs robotförsvar komma att underminera Rysslands andraslagförmåga.
  Att bibehålla ‘global strategisk balans’ är en av de viktigaste funktionerna för kärnvapnen i Rysslands Nationella säkerhetsstrategi och Militärdoktrinen understryker strategisk avskräckning i fredstid. Dessutom måste Rysslands väpna- de styrkor kunna hantera såväl regionala som lokala krig i Rysslands närområde liksom även terroristhot och radikalism. Ryssland kommer troligen att fortsätta att se militära faror i alla dessa strategiska riktningar.”1
  Den naturliga reaktionen på rädslan kan vara antingen att frysa still, anfalla eller fly. Det finns antagligen inget annat alternativ. Vi människor, även politiker, fungerar så och är skapta på ett sådant sätt av naturen.
  Kanske är det, med tanke på människans natur inte svårt att då tänka sig vilken reaktion som Putin kommer att visa.
  Vid ett nyligen möte uppgav USA att Ryssland förbereder sig för krig.
  “Ja, Ryssland förbereder sig för krig, jag kan bekräfta det”.
  En rysk diplomat har både bekräftat och förnekat vad amerikanska krigshökar har ropat ut. Moskva förbereder sig verkligen för krig, sade han.
  Bara om USA börjar ett krig.
  När han talade i FN sade Andrey Belousov, biträdande chef för det ryska utrikesdepartementets avdelning för icke-spridning och vapenkontroll, att Ryssland verkligen gör sig redo för krig, så det kan försvara sitt folk mot amerikansk aggression.
  Rysslands militära uppbyggnad och storskaliga övningar, som ofta är målade i västmedierna som förberedelser för all-out krig, är en defensiv nödvändighet, sade han.
  “Vi förbereder oss för att försvara vårt hemland, vår territoriella integritet, våra principer, våra värderingar, vårt folk.”

 6. Dags igen att stillsamt påminna om att Ryssland inte annekterade Krim, som den amerikanska propagandan ändlöst repeterar, utan Ryssland avslutade Nikita Khrushchevs annektering av Krim till Ukraina från 1954.

  • Karl, det är väl så att gammelmedia bestämt sig för vad som är fakta i fallet Krim! Att den här ”faktan” är ren lögn bryr man sig inte om…Propagandan ska nötas in i folk för det är så propaganda fungerar…Och uppenbart finns det en massa lättlurade som inte bryr sig om att kolla upp vad för skit MSM hittar på. Trump han är lite extra ”kul” han tror på MSM när det passar hans egen agenda och i andra fall brukar han avfärda dem som ”fake news” när det inte passar honom vill säga.

   • Vi måste lära oss av historien. På samma sätt som Josef Goebbels sa att man skall repetera lögnen till den blir en sanning så måste repetera sanningen och nöta in den tills lögnen blir en lögn. Nu har vi internet, det fanns inte under nazisternas tid, senaste exemplet är Trump och Co som försökte med Goebbels doktrinen när det gäller viruset. Det gick inte så bra. Skulle du köpa en begagnad bil av Trump. Skulle du köpa en begagnad bil av Wolodarski, eller Bonniers. USAs djupa stat-drömmen började redan med kriget i Stilla Havet att försöka skapa ett världsimperium och militärdiktatur, NWO, men nu faller drömmen i bitar. Nu börjar världen se Kina som ett exempel att följa, inte av tvång utan som fördömlig ledare. USA blir alltmer desperat. Myteriet mot USA diktaturen är i full gång.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here