Socialdemokratiska röster mot snabbprocess och Nato

13
1844

– Det är mycket sorgesamt att beskåda, säger Pierre Schori.

Först var det tal om en ansökan redan innan midsommar, men nu pekar mycket på att det kan gå ännu snabbare. Enligt Expressen och den finska tidningen Iltalehti är Sverige och Finland överens om att skicka in Nato-ansökningar samtidigt. Ett tillkännagivande om ansökningarna ska ske redan om ungefär tre veckor. Pierre Schori, tung S-profil som varit FN-ambassadör, kabinett-sekreterare på UD och biståndsminister, är en av de hårdaste kritikerna mot Socialdemokraternas hantering av Nato-frågan.

– Själva processen är panikartad i en så allvarlig fråga. Det är mycket sorgesamt att beskåda, säger han.

– Det är inte bara ett problem för partidemokratin i den stora folkrörelsen som socialdemokratin är, utan också för medborgarna i allmänhet. Man kan jämföra med högertrafiken och EU. Inom socialdemokratin är det kultur, en hedersbetygelse, att man har folkbildning och öppen debatt, utan hets. Det finns inget som ger folklig legitimitet i det här.

Argumentet att läget är exceptionellt nu ger Schori inte mycket för.

– Det är ganska historielöst att säga att det är ett exceptionellt läge. 1956 när sovjetiska trupper gick in i Ungern och 1968 när de slog ner upproren i Prag var också exceptionella händelser. Eller hela Afghanistan-kriget som också är en exceptionell sak i modern tid och som höll på i 20 år under Nato-flagg.

”Processen går för snabbt”

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och tidigare ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, är skeptisk till uppgifterna att Sverige och Finland verkligen har tagit ett beslut.

– Det sprids en mängd olika uppgifter nu som man måste vara utomordentligt källkritisk till, och ha med sig att de som vill att Sverige ska gå med i Nato har ett intresse av att framställa det hela som redan avgjort. Möjligen kan överenskommelsen bestå i att om båda länder kommer fram till att vi ska söka, då går vi fram tillsammans.

Men oavsett hur det eventuella beslutet ser ut tycker även Ulf Bjereld att processen går alldeles för snabbt.

– Jag känner mig inte alls bekväm med det, ingen borde göra det. Den här frågan är så stor att den inte kan hastas igenom, säger han.

Daniel Suhonen, debattör och chef för tankesmedjan Katalys, tycker däremot att den snabba processen är förståelig – även om den skulle innebära att de digitala möten som ska hållas med S-föreningar i landet de närmsta veckorna i praktiken inte kommer ha någon betydelse.

– Klart att den här processen som just nu genomförs inte är juste ur ett partidemokratiskt perspektiv. Men, det som sker nu sker av nöden. Tiden springer ifrån oss. Med tanke på Rysslands vidriga angrepp, och med tanke på att opinionen har svängt, även inom S, och att det finns en riksdagsmajoritet för Nato, och att Finland lär vilja gå fram med en ansökan snart, förstår jag att regeringen behöver skynda på, säger han.

Själv är han en av de socialdemokrater som har ändrat uppfattning om ett svenskt medlemskap efter den ryska invasionen. Han tror att ett medlemskap är nödvändigt, och att Sverige och Finland behöver ansöka samtidigt.

Föregående artikelZelensky får tyskt mediapris som ”kämpe för frihet och demokrati”. Bra beslut?
Nästa artikelSex mediejättar kontrollerar 90 % av vad du läser, tittar på och lyssnar på. Påverkas yttrandefrihet och demokrati?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Jag tror den här uppsnabbade vägen in i NATO för Sveriges del kan jämföras med en revolution.
  Fast det är inte folkets revolution.
  Folkets roll är bara att hålögda se på vad som sker utan att vare sig få vara med eller ens hinna tänka efter vad som egentligen sker och dess framtida konsekvenser.

  Det är istället den borgerliga elitens snabba administrativa revolution och som ser sin liberala demokrati hotad genom att den inte går att missionera åt de Östslaviska områdena.

  Nyss läste jag vår röda regering avslagit Vänsterpartiets krav om folkomröstning i NATO frågan.
  LO och fackföreningarna har som viktigt mål att blockera hamnar för ryskorienterade fartyg.

  Jag anser jag med fog kan påstå det Socialdemokratiska Arbetarepartiet med sina satelliter av röda politiska fackföreningar inte är något som helst annat än en väl integrerad del av borgerlighetens liberala demokrati med USA-vurm, öppna gränser, socialt förfall, omfattande sociala problem orsakade av en ansvarslös migrationspolitik m.m.
  Alltsammans är ett flockbeteende orsakade av inlärda kollektiva uppfattningar som gör att alla rusar åt samma håll som flockens ledargarnityr bestämmer.
  Eventuell uppkommen opposition förgörs brutalt precis på samma sätt som de samtidigt anklagar Ryssland, Kina och andra diverse länder för och som har en annan kultur än den västerländska liberala demokratin.

  Vi som är emot borde vara öppna för all opposition och inte försöka förgöra varandra.
  Socialkonservativa bör genast sluta jaga ”kommunister”
  Samt de vänsterradikala bör sluta anklaga socialkonservativa för nazister och fascister.
  MEN, finns dom senare där så bör de givetvis avlägsnas från kampen.
  För få av oss vill väl ändå ha ett svenskofascistiskt inflytande i regeringen som den Väst- och EU-orienterade regimen framgångsrikt? lyckades med i Ukraina?

 2. Det är talande att Magdalena Andersson avfärdar kravet på folkomröstning med ”det är ingen fråga som lämpar sig för en folkomröstning”. Hon vet alltså vilka frågor som lämpas eller inte lämpas för folkomröstning. Då har Sverige har fått sin första och alldeles egen kvinnlig autokrat.

  Tvärtemot vad hon hävdar så lämpar sig inte frågan om Nato medlemskap att avgöras av 349 individer som sitter i Riksdagen. Landets öde står på spel – folket ska bestämma inte en minoritet som anser sig ”representera folket” men som kör över folkets vilja, ironisk nog i namn av demokrati. Tjusigt, va?

 3. Det ser ut som en kupp från flertalet av riksdagspartierna (alltså deras ledare, ordinarie RD-ledamöter får väl betraktas som ett lojalt knapptryckarkompani som gör vad de får order om) mot det svenska folket. Ju längre tiden går, ju längre tid folk får att tänka över konsekvenserna, desto större risk (för rikets ledning) är det att folket ”röstar fel” i en NATO-omröstning. På samma sätt som när vi ”röstade fel” om euron. Så det gäller att sno sig på.

 4. Jösses vad har hänt med Suhonen som skriver:
  ”– Vi går inte med i Nato för att vi älskar Nato, utan för att vi har en ny realitet där vi måste se över vårt hus. Rysslands angrepp på Ukraina har förändrat allt och lett till en ny realpolitisk analys där det är rätt att låta Finland styra takten. Under tiden mellan ansökan och medlemskap kommer det finns en hotbild, men om vi dessutom är i otakt med varandra, då öppnar vi flanken för påverkansaktioner.”

  1. Varför ska FInland styra vår säkerhetspolitik?
  2. Varför skulle Nato vara något att söka sig till då det är del av konflikten som blivit?
  3. Varför skulle Ryssland attackera Sverige under tiden en ansökan pågår?
  4. Och varför är han så rädd för påstådda påverkanskampanjer utan bevis, MOT Nato och inte FÖR Nato? Hur naiv är han egentligen?

   • Jadu petergrfstrm,
    Jag tror det är det stora problemet i dagens så kallade demokrati.
    Demokratin styrs av en överideologi manövrerad ytterst av USA och som ingen svensk förmånstagande politiker törs gå emot med risken för sin egna karriär.
    Jag vet inte längre om vårt politiska system ens är värt kalla demokrati.
    Beslut fattas i förväg på avlägset håll och folk här har inget att säga till om mer än att gapa och bara se på vad som ska hända.
    Övertygade om att vi lever i den bästa av alla världar.

    Jag tycker det är högst märkligt att inte fler reagerar över risken med NATO att få krig nära inpå oss och kanske till och med i Sverige som varit förskonat från krig i tvåhundra år.
    Det här är priset vi får betala för våra politikers övertygelse om att ge upp vårt nationella oberoende och integrera Sverige med omvärlden.
    Som om de redan uppkomna problemen inte skulle räcka.

    Med EU-inträdet hördes löften om aldrig mer krig i Europa men ett aggressivt NATO utbrett i Västeuropa riskerar leda in i Tredje Världskriget, eller storkrig, där ingen vet vilken stund kärnvapnen kommer avfyras och undergången ett faktum.

    Lika hotade som Ryssland är av NATO kommer hela Västeuropa hotas av NATO om konflikten väl utbryter och kriget i Europa är ett faktum.
    Nu är det inget krig i Europa men det är en omfattande militär operation i Ukraina som riskera förvärras om USA, NATO samt Västländerna lägger sig i konflikten för mycket.

 5. Själv tror jag att det vi ser är ett upprepande av när nazisterna 1940 gav Sverige ett ultimatum. Tillåt oss att använda Sverige för att transitera trupp och krigsmateriel till Norge, Permittenttrafiken, eller ert alternativ är att vi invaderar Sverige.

  Idag har nazisterna bytts ut mot USA som på samma sätt under hot tvingar Sverige att ta de beslut USA vill ha. Avsikten är densamma. Då ville nazisterna använda Norge som bas för att erövra Brittiska Öarna, idag vill USA ha Sverige tillgänglig som bas och för samma slags trupp och krigsmateriel transporter i avsikt att i framtiden invadera och erövra Ryssland. Det är första steget mot att anfalla Kina och etablera USAs globala militärdiktatur. USA arbetar långsiktigt i små steg. Vi stoppade inte nazisterna i tid 1940, hoppas inte världen upprepar det misstaget med USA.

 6. Regimen i Sverige har bråttom att kuppa in oss i Nato innan kriget tar slut i Ukraina och alla ukrainska krigsbrott avslöjas, därför finns ingen tid för att invänta och ha en folkomröstning! ”Maggans” genomskinliga bortförklaringar om att ”militära hemligheter” skulle kunna avslöjas om man debatterar Nato-frågan är ju fullständigt nonsens! Det är nog mer politiska hemligheter man vill undanhålla folket från sossarnas sida i stället. Dessutom finns det inga militära hemligheter i Sverige som inte USA och Ryssland redan känner till med tanke på den usla beredskapen man har i Sverige för att hindra information från att komma ut till främmande makt!

 7. Gänget med moskvaböjliga ryggar som alltid röstat för ensidig svensk nedrustning och kallat det fred. Gänget som alltid och låtsats att FN är vägen att gå, när Moskva bara använt FN till att försvaga väst och mänskliga rättigheter. Gänget som skakat hand med alla de röda kejsarna; Castro, Mao, Pol Pot, Kim, Mugabe, Ulbricht.
  Idag är dessa landsförrädare och deras bedagade småhövdingar bedrövade. Inte för att Putin ödelägger Ukraina och säkerställer fiendskapen med Ukrainas folk i sin inbilska jakt på trygghet. Utan för att svenskarna överhuvudtaget kan gå med i Nato. Hade vi haft socialism, ätit samma kålrätt året runt, haft en omsorgsfullt lagad kostym per man och ett köksförkläde åt kvinnorna, då hade detta aldrig hänt! Då hade också endast de progressiva kunnat skåla Chablis iförda tricorne.

  Men låt oss se det från den ljusa sidan. De har låtit importera nya förövare sen de gamla lokalproducerade tagit slut. När Sverige är med i Nato kan de ändå förstöra raffinaderier, instabilisera elproduktionenkraft, förföra svensk ungdom och kräva svensk anpassning till främmande erövrarreligion. Man kan elda upp fattigas bilar i förorten och belägga kött med extra skatt.

  The sky is the limit.

 8. Militärgrönt är den nya sossefärgen.
  Blanda grönt med rött och få brunt.
  En färg för den nygamla valkollektionen?

 9. Problemet är att Moderaterna satt dagordningen medan sossarna utifrån sin position på läktaren helt tappat fredsfrågan och istället varit upptagna med att lyssna på den militära rådgivningens särintresse. Ett särintresse, med stor skicklighet lyckats marknadsföra sina argument väl inlagda i förslutna säkerhets o försvarspolitiska paket. Paket som våra politiskt valda inte anser att medborgarna skall ha någon insyn i.
  Man tar sig för pannan och tänker var finns vänsteranalysen som bygger på en fredlig och kärnvapenfri världsordning.
  Att vi nu viker ned oss för USA;s krigiska intresse finner jag mycket odemokratiskt och beklagligt.

  • Det är exakt denna typ av information om Nato som sossarna inte vill ska debatteras vid en folkomröstning för då vet sossarna att svenska folket säger nej till Nato! Demokratins fernissa i Sverige är mycket tunn, ja närmast obefintlig numera när vi har åtta partier med samma inställning, låt vara att dörrmattan V låtsas ha en annan åsikt i frågan och tror sig locka väljare med sin låtsasopposition…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here