Saudiuppbackade Hadi-delegationen vill frisläppa fångar från al-Qaida och IS i Jemen

2
1028
Fredssamtal i Stockholm. Där syns bland andra en blond utrikesminister i ett land som exporterar vapen till Saudiarabien och Förenade arabemiraten som angripit Jemen.

Artikeln bygger på uppgifter igår kväll från Yemen Press Agency (YPA), som säger sig vara Mellanösterns största multimediaorganisation med högkvarter i Jemens huvudstas Saana. Yemen Press Agency (YPA)


Hadi-delegationen vill frisläppa fångar från al-Qaida och IS

De listor över fångar som lämnats av Hadis delegation i Saudiarabien till Houthi-delegationen från Saana, Jemen vid fredssamtalen i Sverige inkluderar namn på fångar hade gripits för deltagande i terroristhandlingar under Hadis tid som president.

Några dagar efter det att den FN-stödda konferensen börjat mellan den jemenitiska nationella delegationen och Saudiuppbackade Hadis delegation i Stockholm meddelade de två delegationerna att de hade utbytt ut listor med namn på cirka 15 000 fångar som förberedelse för avtal om utbyte av fångar mellan de två sidorna.

Den nationella delegationens fängelselistor innehöll 7.000 namn, medan den Saudiuppbackade delegationens listor innehöll 8 500 namn, inklusive namn på fångar från al Qaida och Daesh-grupper, enligt källor nära konferensen.

En politisk källa sa att utbyte av fångar skulle genomföras inom 45 dagar. Han förklarade att de två delegationerna har två veckor att studera verifiera namnen på de berörda personerna, en tredje vecka att lämna synpunkter och en fjärde vecka för att svara på den andra partens anmärkningar.

Föregående artikelFNs nykoloniala migrationspakt godkänd, men de stora problemen kommer senare
Nästa artikelVåld i Paris – inte bara Gula västar!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. https://www.rt.com/shows/going-underground/445944-alqaeda-war-terror-mi6/
  Se länkad intervju där RT:s Afsin Rattansi intervjuar en man som kallar sig Aimen Dean och som tillhört al Qaidas inre kärna för tjugo år sedan.
  Denna intervju bör komma bland topp fem politiska intervjuer 2018. Dean anslöt sig till al Qaida som tonåring efter religiöst grubbel. Efter al Qaidas bombanslag i Ostafrika 1998 bytte han sida och blev dubbelagent, rapporterande till brittiska underrättelsetjänsten. Någon gång 2005 blev han indirekt avslöjad av USA där de (Dick Cheney) i en bok skröt hur de hade lyckats infiltrera al Qaida och räknade upp en rad attacker som avslöjats. Dean flydde hals över huvud till London, eftersom han var den gemensamma nämnaren i fallen, vilket al Qaida snabbt skulle ha räknat ut.
  Viss skepsis kan vara på sin plats när en person tillhört två organisationer som har lögnen som vapen. Men det han säger bekräftar mycket av det som påståtts om den islamska terrorismen: Västs vapen i kampen mot kommunismen och nationalismen.
  Han dementerar även den numera i USA utbredda tron på 9/11 som ett insiderjobb. Det var när flera prominenta personer i USA hade sagt att ett ”Pearl Harbor” skulle behövas för att påbörja ett krig i Mellanöstern, som ledare inom al Qaida sade: ”Vi skall ge dem det nya Pearl Harbor”. Islamisterna såg USA som en bulldozer som skulle plöja genom Mellanöstern med sin krigsmaskin och skapa en miljö som möjliggjorde det Nya Kalifatets uppförande. Utan rasering av rådande ordning var ett kalifat inte tänkbart. Denna slutsats bekräftas från motsatt håll av Ron Unz i USA. Unz är IT-entreprenör som berättat att han rörde sig i nykonservativa kretsar på nittiotalet och kände flera av dessa personligen. Ron Unz har på sin populära blogg unz.com redogjort för sina kontakter och avvisar bestämt möjligheten att de nykonservativa hade förmått sig till så drastiska grepp.

 2. Tror inte Houtijeminiterna går på den blåsningen. Det sitter inga Daesh och s.k. al qaidafångar inspärrade av Saudiarabien. Saudiambitionen är här, att få in dem i Houtifamiljernas domestika närhet. Transporten betalas och arrangeras av Saudi och fångarna befinner sig otäckt fria, och av USA, England , Frankrike och Israel räddade, registrerade och välnärda, i dag på många platser i mellanöstern och nordafrika.
  FN får passa på, så inte Wallström sänder knivar till dem från Sverige.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here