Våld i Paris – inte bara Gula västar!

6
1273

Enligt uppgifter har minst 1000 människor skadats fram till och med 8/12. Var det bara Gula västar som skadade?

Föregående artikelSaudiuppbackade Hadi-delegationen vill frisläppa fångar från al-Qaida och IS i Jemen
Nästa artikelÖka demokrati med extraval!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Regeringen bär ansvar för våldet den släppt lös genom att lägga skatt på medelinkomsttagare och fattiga. Gula västarna är en folklig resning mot en klimatregering för socialistiska och liberala höginkomsttagare, de bär inget ansvar alls.

  Vive La France

 2. Våld är också ett subjektivt begrepp. Massor av hemlösa, utebliven sjukvård, otrygga anställningar, lönenedpressning osv. är också former av våld, men när vanligt folk får nog av nyliberalismens våld och protesterar, så släpps den statliga våldsapparaten lös på sina egna medborgare.
  Gula västarna lider sannolikt också av provokatörer, inte minst högerpopulistiska sådana, som hellre ser att fokus hamnar på migration än på alla dom folkliga krav som förs fram och som således i grunden vill motverka och sabotera det mesta i Gula västarnas kravlista.
  Svenska högerpopulisters syn på Gula västarna kan man få en glimt av här.
  http://proletaren.se/artikel/erik-almqvists-attack-mot-gula-vastarna-avslojar-extremhogern

  • Jag läste länken. Kommunistpropaganda och en del rent nonsens. De verkar leva i en egen tankefigur.
   ”I Erik Almqvists nationalism sänks skatterna för de rika, så att samhället ytterligare slits sönder av klassklyftor. I Erik Almqvists nationalism tvingas vanliga svenskar att arbeta tills deras kroppar inte orkar mer.”

   Jag tycker det är bra med den borgerliga budgeten att de tar bort ”straffskatten” för äldre arbetande. Somliga vill faktiskt fortsätta ett tag till om de har arbeten som är givande. Jag ringde min syster häromkvällen som är nyligen pensionerad lärarinna och hon hade tackat ja för att fortsätta som lärare ett tag till. Hon hade också varit på en träff om pensionen. Det första föreläsaren sa vad att de inte skulle vänta sig för mycket. Det finns inga medel avsatta för statliga pensioner längre. Allt kommer från de som fortfarande arbetar. Vad jag vet har hon alltid varit socialdemokrat eller mittenpolitisk. Gruppen lärare är oftast det. Men jag kunde skönja mellan raderna att hon kanske börjat tänka om.

   • Somliga ja, men den stora majoriteten vill gå pension vid 65 därför att deras kroppar inte orkar längre. Men idag tvingas de att arbeta i flera år till.

 3. Anknyter till vad som skrivits ovan. Viktigt att förstå Gula västarnas krav och sammanhangen framstår klarare. Publicerat i Proletären 8 december 2018.

  http://proletaren.se/artikel/har-ar-gula-vastarnas-krav-ett-rattvist-frankrike

  Finns t.o.m. miljökrav (t.ex. plan för isolering av hus, lansera en fransk vätgasbilindustri osv.)
  I slutet på artikeln finns länkar till kravlistans franska text.

  Erik Almqvist vill naturligtvis förvalta den borgerliga, nyliberala staten. Men en massrörelse kan ju inte ställa upp på de kraven. Speciellt som det finns några få som berikar sig på flertalets bekostnad. Vi har all anledning stödja de Gula västarna. Att anarkister tränger sig in och saboterar är inte något nytt historiskt. Men här gäller de stora penseldragen och det vore bättre om svenskarna också kunde förmå sig protestera mot social orättvisa. Den nyliberala ordningen har gjort hela Europa till en krutdurk.

  DET MÅSTE BLI ETT SLUT PÅ DEN NYLIBERALA EPOKEN!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here