Se och hör den fina manifestationen för Julian Assange och yttrandefriheten på Medborgarplatsen i lördags!

5
1189

Del 1

Del 2

Assangemanifestation på Medborgarplatsen. Bland deltagarna denne bloggare med hustru i vit kort kappa.
Föregående artikelSka man säga Ja eller Nej till Nato?
Nästa artikelKommer USA att utvidga det ekonomiska kriget, från Ryssland till Kina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Jag minns Julian Assange under världspressfrihetsdagen
  ”Om krig kan startas av lögner, kan fred startas av sanning.” -Julian Assange

  Den 3 maj firade vi ’World Press Freedom Day’.

  Inget mindre än George Orwells beskrivning av hans dystopiska samhälle ”1984”. På dagen för ”Press Freedom” sitter Julian Assange, journalisten som talade mot morden utförda av USA, redan i fängelse i 1118 dagar, med ytterligare 7 år tidigare i asyl på Ecuadors ambassad i London, bevakad av brittisk polis utanför , ett fängelse inom ett fängelse. Det är pressfriheten i Europa idag.

  2012 när hans påtvingade fångenskap började var Storbritannien fortfarande en del av Europeiska unionen. Och under hela denna tid fram till idag har EU inte gjort något för att skydda denna journalist. Om det kunde reduceras till Storbritannien, eller något annat land i Europa, kan vi tänka som ett undantag från det, men det var den allmänna samverkan från hela Europeiska unionen. Den dag då Europeiska unionen svikit Assange upphörde pressfriheten i Europa. Hur kan man hävda frihet, när frihet innebär hot, förföljelse, tortyr, fängelse?

  När Solsjenitsyn arresterades 1974 efter att ha publicerat ”Gulagskärgården”, förvisade Ryssland honom i Västtyskland där han levde i frihet. Storbritannien dömde Julian Assange till att utlämnas till USA, där han riskerar 175 års fängelse. Ändå, i dagens dystopiska Europa distraheras vi av hur media censureras i Ryssland, medan journalister hela tiden förföljs och fängslas i Europa.

  Assange var aldrig amerikansk medborgare, och han opererade inte heller på USA:s territorium. Ändå kunde den amerikanska regeringen åtala och arrestera Assange, en fri journalist, på EU:s territorium och jurisdiktion. Föreställ dig att Ryssland arresterar och utlämnar journalister från Europa för att ställas inför rätta och flera års fängelse i Ryssland! Ändå är det inte Ryssland, utan USA som gör det, som vi talar, och i 10 år hittills, sedan förföljelsen av Assange började, och alla EU:s regeringar, dess institutioner, rättvisa och dess många byråkrater är alla lyckligt nöjda med det och medskyldig till detta brott och vår fria presss död. De hittade orterna och viljan att agera omedelbart när var fallet med Aleksey Navalny (2020) eller fallet med Sergei och Yulia Skripal (2018), men misslyckades om och om igen när de skulle upprätthålla pressfriheten för sina egna journalister.

  Som grundare av DiEM25 Rumänien och kollega till Assange inom DiEM25 kämpade jag konsekvent för honom, och konstigt nog hittade jag mer stöd för Assange utanför Europa, bland länder som Venezuela eller Kuba, snarare än våra europeiska regeringar och aktivister. Jag var tvungen att bevittna handlingar som jag kom överens om med Assanges advokater, som blockerades av ”vänsteraktivister” eftersom stödet från Venezuela för Assange inte var på samma sätt. Så han övergavs av alla, vänner och allierade, inkräktad bakom ord och politisk korrekthet. Det lamm som Europa var tvungen att offra för att leva tillsammans med lögnen om sin frihet och demokrati.

  Julian Assange brukade säga – ”Om krig kan startas av lögner, kan fred startas av sanning.” Om vi fängslar vår journalist, censurerar vår press och offentliga tal, under förevändning av propaganda, officiell sanning och statligt intresse, kanske de krig vi står inför idag verkligen är, som Assange sa, produkten av lögner. Kanske kan starten för att vända kriget i Ukraina och många andra börja med att befria vår journalist och vår press, för att utmana våra regeringar och deras bankmän och militärkomplex och få dem att svara inför sina medborgare.

  Vi misslyckades inte bara Assange, men tillsammans med honom misslyckades vi vår demokrati och vår frihet, själva hjärtat av vår europeiska civilisation. Och som Assange dör torterad i fängelse, så kommer allt som finns kvar av Europa och vår dröm om demokrati att dö.

  Befria Assange för att befria oss själva!

  Florin Emilian Platon ( Rumänsk politisk konsult och tidigare officer inom det europeiska Natos underrättelsenät).
  DiEM25
  https://oneworld.press/?module=articles&action=view&id=2834

  • Tack för påminnelsen om Julian Assange. Vi hade en liten manifestation för Assange på Pressfrihetens dag förra året.här.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here