På Pressfrihetens dag för Assange och yttrandefrihet: Manifestation både utanför DN och SvT!

5
1304

På Pressfrihetens dag ordnade ”Stödkommittén för Julian Assange” Coronapandemianpassade manifestationer både utanför DN och SvT
Vi var sju av åtta möjliga som delade ut flygblad utanför DN vid lunchtid på World Press Freedom Day 3 maj. Glest med folk, men några trevliga diskussioner.

Manifestation på Pressfrihetens dag 3 maj 2021 utan byggnaden på Kungsholmen med redaktionerna för DN och Dagens Industri. Mellan plakaten finns hustrun till en viss bloggare.


Manifestationen utanför SvT: Tänk att så få kan visa upp så mycket!
Se själv!

 


Flygbladet

Foto: 26 september 2019 i centrala Stockholm när John Shipton, Julians pappa deltog

Stödkommittén för Julian Assange

Julian Assange – det gäller pressfriheten

Snart avgörs om Julian Assange ska utlämnas från Storbritannien till USA. Enligt brittisk lag och internationella konventioner får ingen utlämning ske om orsaken är politisk. Därför har t ex den legendariske grävande journalisten Günter Wallraff med kraft vänt sig mot att Julian Assange ska utlämnas till det land han avslöjat med krigsförbrytelser.

Nyligen krävde också ett 20-tal av världens ledande pressfrihets- och människorättsorganisationer som American Civil Liberties Union, Amnesty International, Human Rights Watch, PEN och Reportrar utan gränser, i ett uttalande att president Biden ska släppa kravet på hans utlämnande till USA och lägga ner åtalet.

Julian Assange, Edward Snowden och visselblåsaren Chelsea Manning avslöjade genom Wikileaks de grövsta krigsbrotten i modern tid, mitt under USA:s och Natos krig i Afghanistan och Irak. Om Julian Assange skulle utlämnas till och dömas i det land som är ansvarigt för krigsbrotten, skulle en ny och farlig internationell standard etableras. I praktiken skulle det innebära att en stormakt som saknar all legitim jurisdiktion över en utländsk journalist, kan straffa denne om man är missnöjd med hans journalistik. Det skulle skapa ett prejudikat som även andra stormakter kan använda för att stoppa kritisk journalistik i hela världen. Fallet Julian Assange skulle då öppna ett nytt, dystert kapitel i den globala pressfrihetens historia. Det vore ett förödande slag mot press- och yttrandefriheten.

Sverige har ett eget ansvar för hotet mot pressfriheten och mot Julian Assange. Genom att hålla tre förundersökningar öppna under nio år har svenskt rättsväsende bidragit till att Julian Assange hållits frihetsberövad utan dom i snart 10 år. FN:s rapportör för mänskliga rättigheter Nils Melzer, liksom DN:s tidigare chefredaktör Arne Ruth har också förgäves avkrävt UD ett svar på en begäran om att Sveriges roll i fallet ska utredas.
Vi kräver att de falska åtalspunkterna mot Julian Assange läggs ner och att han därför inte utlämnas till USA utan omedelbart försätts på fri fot.

Kontakt:
Föregående artikelKina mot USA? Vad sa världsekonomen Jeffrey Sachs egentligen? Läs kritiskt!
Nästa artikelVad bör fredsrörelsen samlas kring? – reflektioner kring en viss oordning
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Slutsatser man kan dra om de olika statsmakterna i Sverige är nedslående.
  Den dömande makten, här åklagarmyndigheten, verkar korrumperad och nästan inget ifågasättande från andra jurister.
  Jornalisterna, som sägs komma att bli de drabbade, verkar redan tystade. Eller godvilligt förfäade.
  Den politiska makten, varför spilla något krut på den, sitter redan, från höger till vänster, i knät på den store översittaren i väster.

  • Min syn. Domarna utses av regeringen. Nämndemännen av de politiska partierna. Media ägs och styrs av storfinansen eller staten, journalisterna utses på ideologisk och politisk åskådning, och allt annat försöker man tysta. Förr kallades det korruption. Korruption betyder ett kollektivt brustet system. Klaga inte på stater som Ukraina. Sverige är lika dåligt.

  • Vi behöver mer av sådant. Förvrängningen av sanningen och verkligheten av vad som händer i öst måste vara de absolut grövsta i mänsklighetens hela historia. Den mäktigaste propagandamaskin som någonsin existerat drivs idag från USA och UK, och det inkluderar Sverige. Detta är en mycket och otäck situation. Vi kan bara inte låta historien upprepas. Envar måste måste var dag och var timme arbeta på att avslöja den.

 2. Först propaganda, sedan kriminalisering av oliktänkande, sedan fängslande och i slutändan dödande av dissidenter.
  Ett av kännetecknen för totalitära system är kriminaliseringen av meningsskiljaktigheter. Inte bara stigmatisering av meningsskiljaktigheter eller demonisering av meningsskiljaktigheter, utan den formella kriminaliseringen av meningsskiljaktigheter och alla andra typer av opposition mot det totalitära systemets officiella ideologi. Den globala kapitalismen har valt sin väg mot detta steg under ganska lång tid, och nu är den uppenbarligen redo att ta den.
  Tyskland har lett vägen. I över ett år har alla som ifrågasätter eller protesterat mot ”Covid-nödåtgärder” eller den officiella Covid-19-berättelsen demoniserats av regeringen och media, och tyvärr, men inte helt oväntat, majoriteten av den tyska allmänheten. Och nu är sådan avvikelse officiellt ”extremism”.
  Ja, det stämmer, i ”Nya normala” Tyskland, om du avviker från den officiella statliga ideologin, är du nu officiellt en farlig ”extremist.” Den tyska underrättelsetjänsten (”BfV”) har till och med uppfunnit en ny kategori av ”extremister” för att låta sig lagligt övervaka alla som misstänks vara ”antidemokratiska och / eller delegitimera staten på ett sätt som äventyrar säkerheten”, som protesterar utan våld, eller talar emot eller kritiserar eller satiriserar den så kallade ”New Normal.”
  Federal Office for Protection of Constitution (”Bundesamt für Verfassungsschutz”) övervakar aktivt alla som ifrågasätter eller utmanar den officiella ”New Normal” ideologin … ”Covid Deniers”, ”konspirationsteoretikerna”, ”anti-vaxxers,” fruktade ”Querdenkers” (dvs. människor som ”tänker utanför lådan”), och alla andra som de känner för att övervaka vem som har vägrat att gå med i Covidian Cult . Vi är nu officiella fiender av staten, inte annorlunda än alla andra ”terrorister.
  Som The New York Times rapporterade förra veckan ( tyska underrättelsetjänsten sätter Coronavirus-förnekare under övervakning ), ”faran från koronavirus-förnekare och konspirationsteoretiker passar inte den form som de vanliga politiskt drivna grupperna, inklusive de längst till vänster och höger, eller av islamiska extremister. ” Enligt det tyska inrikesministeriet har vi djävulska ”Covid-förnekare”, ”konspirationsteoretiker” och ”anti-vaxxers” ändå ”riktat sig mot staten själv, dess ledare, företag, pressen och globalismen” och har “attackerat poliser ”och” trotsade civila myndigheter. ”
  Naturligtvis försummar The Times att nämna att denna så kallade ” Stormning of the Reichstag” Utfördes av en liten undergrupp av demonstranter till vilka de tyska myndigheterna hade beviljat tillstånd att samlas (förutom huvuddemonstrationen, som var massiv och helt fredlig) på Reichstag, som den tyska polisen hade, för av någon anledning, lämnade helt obevakad. Med tanke på bakgrunden till den person som de tyska myndigheterna utfärdat detta ”Steps-of-the-Reichstag” protesttillstånd till – en känd före detta NPD-funktionär, med andra ord, en nynazist … men vad vet jag? Jag är bara en ”konspirationsteoretiker.”
  https://www.technocracy.news/first-propaganda-then-the-criminalization-of-dissent

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here