Kina mot USA? Vad sa världsekonomen Jeffrey Sachs egentligen? Läs kritiskt!

12
2157
Jeffrey Sachs

Artikeln av Ronny från Ronneby behandlar Jeffrey Sachs’ uppfattning. Vem är då Jeffrey Sachs?

Jeffrey David Sachs, född 5 november 1954 i Detroit, Michigan, är en amerikansk nationalekonom främst känd som ekonomisk rådgivare i Latinamerika, Östeuropa, före detta Jugoslavien, Asien och Afrika. Han är professor och ordförande för the Earth Institute vid Columbia University. Han var även specialistrådgivare för Förenta nationernas generalsekreterare Ban Ki-moon. Från 2002 till 2006 var Sachs specialistrådgivare för Förenta nationernas dåvarande generalsekreterare Kofi Annan och även ordförande för FN:s Millenniumprojekt. Han föreslog chockterapi (även om han själv inte gillar begreppet) som lösning till de ekonomiska kriserna i Bolivia, Polen och Ryssland. Han är även känd för sitt arbete med internationella organ i frågor som fattigdomsreducering, låneavskrivning och sjukdomskontroll, speciellt HIV/AIDS i utvecklingsländerna. Han rankades 2004 och 2005 bland världens 100 mest inflytelserika personer av Time magazine.[1] Han höll 2007 års Reith-föreläsning, en sedan 1948 årligt återkommande radioföreläsning i BBC. (Wikipedia).

Artikeln kom som kommentar och översättning till en publicerad video-artikel av progressive Jimmy Dore i USA USA:s hyckleri om klimatpåverkan och överträdelser av mänskliga rättigheter.


Vad sa världsekonomen Jeffrey Sachs egentligen?

Ronny skriver: Jag tillhandahåller här en fri översättning och sammanfattning i textform, och med några egna kommentarer.

En av världens mest ansedda nationalekonomer, den f d ekonomiske rådgivaren till flera generalsekreterare i FN och flera ekonomiskt utsatta stater, Jeffrey Sachs, bjöds in för att diskutera den kommande tippförhandlingen mellan USA och Kina om miljö- och klimatproblem.

Det brittiska TV-bolaget BBC:s upplägg var att moralisera över det pinsamma dilemma det måste vara för Bidens toppförhandlare att behöva blunda för Kinas brott mot mänskliga rättigheter för att rädda planeten.

Efter en fem minuter lång harang om Kinas brott mot mänskliga rättigheter får Jeffrey Sachs frågan:
[BBC] Bidenadministrationen har riktat kraftig kritik mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter samtidigt som hans toppförhandlare nu har att förhandla om klimatförändringar. Kan du se det som en fungerande strategi?

[SACHS] Jag förstår inte varför ni inleder med att ensidigt beskriva Kinas övergrepp och inte USA:s brott mot de mänskliga rättigheterna. USA:s olagliga krig i Irak, tillsammans med Storbritannien och under falska förespeglingar; kriget i Syrien; kriget i Libyen; de fortsatta sanktionerna mot civilbefolkningen i Venezuela och i Iran; om hur USA frånträtt Parisavtalet de senaste fyra åren; ensidiga handelsåtgärder som förklarats olagliga av världshandelsorganisationen (WTO).

[SACHS] USA har gjort sig skyldiga till synnerligen allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna utomlands för att inte tala om stormningen av vårt eget Capitolium den 6 januari 2021, för att inte tala om den omfattande rasism och det fortlöpande vita förtrycket, övergreppen och inspärrningarna av hundra tusentals människor med annan hudfärg än vit.

[SACHS] För mig framstår förutsättningarna för denna diskussion som mycket märklig, och med ett upplägg jag inte hade förväntat mig. Jag hade förespeglats att vi skulle diskutera klimatproblemen, som är mycket viktiga att prata om. För mig framstår föreställningen om att det finns enbart en part som är så skyldig till övergrepp att det blockerar samtal som ett synnerligen märkligt sätt att föra ett sådant samtal.

Efter att ha konstaterat att det skenheliga USA ständigt angriper andra stater fortsatte Jeffrey:
[SACHS] Jag vet vad som försiggår inom amerikansk utrikespolitik, och jag vet hur andra stater kränks och jag vet vad det innebär att leva i ett rasistiskt samhälle som jag faktiskt råkar göra.

[Jimmy Dore] Hur kan det vara möjligt att en så här sanningsenlig kille fortfarande tillåts jobba på det CIA-infekterade Columbia University?

Därefter ondgjorde sig Jimmy Dore (fullt berättigat) över den andra inbjudna gästen som skulle vittna om hur han förföljts av Kina. Varför bjöd man i så fall inte in Edward Snowden eller ännu hellre Julius Assange som av britterna torterats för att han avslöjat USA:s krigsbrott och övergrepp. Den som exponerar Kina bjuds in som gäst medan journalister som avslöjar USA fängslas och torteras.

[SACHS] Jag upplever den här diskussionen som fullkomligt bizarr. Ska vi prata om hur USA fäller bomber och låter amerikanska krigsflygplan orsaka massförödelse i Jemen? Ska vi prata om hur många människor som dog i Irak till följd av USA:s brottsliga agerande?

[SACHS] Det finns verkligen många underbara och viktiga saker att prata om. Vilket märkligt och bedrägligt upplägg. Självklart följer Kina avtal, medan USA nyligen lämnat åtskilliga avtal. De flesta verkar det som. USA lämnade Iran-avtalet som godkänts av FN:s säkerhetsråd och dess medlemsstater, och USA
tvingade Iran underkasta sig ensidigt påtvingade sanktioner i avsikt att förorsaka så stort lidande för befolkningen som möjligt. Det är ett övergrepp!

[Dore] Enbart USA:s militär belastar klimatet med lika mycket växthusgaser som de samlade utsläppen från 140 av jordens stater. Det går inte att bekämpa klimatproblemen om man inte nedmonterar det amerikanska militärindustriella komplexet. Till det kommer utsläppen orsakade av övriga amerikanska företag som oreglerat härskar i USA.

[Dore] En annan mycket allvarlig föroreningskälla är ammunition med utarmat uran som den amerikanska militären begår KRIGSBROTT med då de används på krigsskådeplatser runt jorden. De lämnar efter sig barn som föds med fosterskador i generationer. Dessutom begår USA ytterligare KRIGSBROTT genom att tillhandahålla granater med vit fosfor för förtryck av den fattigaste befolkningen på jorden, Jemen.

[Ronnys egen kommentar]
Jag vill med anledning av omnämnandet av användningen av ammunition med utarmat uran påminna om de risker för fosterskador överläkaren Henrik Pelling (Svenska Läkare Mot Kärnvapen) varnade för:
2013 FMKK-seminarium i Almedalen – Kärnkraften och ohälsan – med bl a Henrik Pelling

Kärnkraften och ohälsan

Slutligen
Jeoffrey Sachs inte bara täpper till truten och ger BBC svar på tal. Han drar fullkomligt ner brallorna på de västerländska medlöparna till den amerikanska hegemonin.

Fick han USA att förlora anseende? Ingalunda. De har aldrig haft något. Från första början (sedan annekteringen av landet från ursprungsbefolkningen) och till det slut de håller på att bereda för sig, har det amerikanska samhället präglats av våld och övergrepp. Inte sällan med Mammon som den förhärskande guden.

“Med sådana vänner behöver man inga fiender”:
• Säg upp värdlandsavtalet omgående,
• Klipp av den transatlantiska länken,
• Förbjud svensk vapenindustri och militär att medverka till sådan förödelse,
• Avsluta alla former av militärt samarbete med USA.

Tack Jimmy Dore, och Anders Romelsjö, för att ni tillhandahåller denna mediala pärla.
” För övrigt anser jag att alla kärnvapen bör förstöras”


Läs gärna: EU:s anti-demokratiska och grymma behandling av Venezuela fortsätter. Bara drängtjänst åt USA?
Sovjetunionens fall – förspel och följder.
Vad säger förre “Chockekonomen” Jeffrey Sachs om Syrien?

Föregående artikelVad vet man om Holodomor-katastrofen i Ukraina? ”Vems fel”?
Nästa artikelPå Pressfrihetens dag för Assange och yttrandefrihet: Manifestation både utanför DN och SvT!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Tack Jimmy Dore, och Anders Romelsjö, för att ni tillhandahåller denna mediala pärla.
  ”För övrigt anser jag att alla kärnvapen bör förstöras”

  Ja alla som regelbundet läser globalpolitics.se måste med både hjärta och hjärna instämma i detta Ronnys tack!

  • Problemet är att det är de ryska kärnvapnen som håller galningarna som styr i USA på mattan…Att avskaffa kärnvapen är en utopi! Sen är det ju precis ingen nyhet att USA står bakom det mesta av jävelskapet i världen och det vore en välgärning om denna union upplöstes snarast! Bra att någon med medialt inflytande klargör detta i klartext så att även efterblivna förstår budskapet! Dock hyser jag inga större förhoppningar om att de USA-nissar som gör sina inhopp här på bloggen ska ta till sig informationen då de ofta är alltför påverkade av USA-propagandan! Det finns fortfarande gamlingar från Hitlertysklands tid som vägrar lämna sin nazistiska indoktrinering som exempel…

   • Jag brukar plocka fram ett slitet men viktigt uttryck på ditt tema:
    ”Det värsta är inte de ondas ondska utan de godas likgiltighet”.

    För mig framstår argument som antyder att den enes kärnvapen utgör ett skydd för oss kärnvapenbefriade mot den/de andras kärnvapen ungefär som att försvara giljotinen som ett utmärkt medel mot huvudvärk.

    I USA är var och varannan människa beväpnad, så med argument som att grannar och andra utgör potentiella hot, blir skolskjutningar en naturlig följd av våld- och vapenfixeringen. Är man oliktänkande eller med ’fel’ hudfärg riskerar man att bli inspärrad, torterad eller kvävd av polis. I denna miljö odlas bilden av USA som ’världspolis’ med rätt att döda (med drönarattacker) eller kväva (med sanktioner), och med federala dödsstraff.

    Det är hög tid att proklamera kärnvapnen lika obsoleta som giljotiner.

    • Som sagt utopier! Tror du verkligen USA skulle hålla igen om de inte visste att de själva kan drabbas av kriget? Om du tänker efter närmare så förstår du också att det verkligen är så illa…Nordkorea utan kärnvapen hade redan varit sönderbombat och liknat Libyen om de inte haft kärnvapen! Du har nog alldeles för höga tanka om gangsterpacket som styr i Washington! Många i USA har ju vapen för att de misstror Washington för övrigt!

     • USA skapades med våld, skövling och mord, USA har en kultur av våld, skövling och mord, USA fungerar med våld, skövling och mord. Bara i närtid ett av världens största folkmord, utrotningen av urbefolkningen. Samhällsmodellen är att ”jag har vapen, du har vapen, skjuter du på mig skjuter jag på dig”. Värdens mest opålitliga ledning, se bara på Libyen och Gaddafi. En gång Afrikas mest välmående land. Gaddafi gjorde misstaget att lita på USA och avvecklade utvecklingen av kärnvapen, se resultatet idag av USA, med Sverige som medverkande, vad hände. Nu försöker USA ta över Kina med samma metod, men har hittills misslyckats, att annektera Hong Kong, Tibet, och Xinjiang. Tidigare misslyckats med att erövra Vietnam och Korea som brohuvud. Nu vill USA ta Sydkinesiska Havet. USA har mänsklighetens största och mes effektiva propagandamaskin, och innevånarna i Sverige utsätts dagligen för den. Vi måste helt enkelt finna en väg att avsluta våldskapitlet USA. Hur skall vi flytta deras erövringskrig till deras eget territorium. Hur skall vi avsluta deras hegemoniska militära, ekonomiska och politiska makt. Det går dock långsamt åt rätt håll.

 2. Det var någon som en gång benämnde USA som ”tredje riket på Rohypnol.”
  Den benämningen är inte helt felaktig.

  • Allt vi behöver göra för att ondskan skall florera – är ingenting.

   Jag går ett steg längre. Dagens USA är en reinkarnation av gårdagens Nazityskland.
   Vi agerade inte i tid då, det blev en katastrof. Kommer vi att agera i tid denna gång? Bara min åsikt i klartext.

 3. Länken till Folkkampanjen Mot Kärnkraft och Kärnvapen (FMKK) i artikeln går till deras hemsida.
  Likt flera av de organisationer som hängivet stöder ICAN:s strävan mot en kärnvapenfri värld är de beroende av såväl passiva medlemmar som ideellt arbetande fredsvänner. Några av dem hittas här bland ICAN:s partnerorganisationer: http://icanw.se.
  Glöm inte bort att stödja så många du kan. Ungdomar måna om sin framtid uppskattar kanske ett gåvomedlemskap.

  Den direkta länken till föredraget jag tipsade om hittas här:
  2013 FMKK-seminarium i Almedalen – Kärnkraften och ohälsan – med bl a Henrik Pelling
  https://folkkampanjen.se/?page_id=174

  • Nyckeln till att åstadkomma en kärnvapenfri värld är att avväpna USA, men den amerikanska marionettregimen i Stockholm står i vägen för det första steget mot en kärnvapenfri värld. Nordkorea hade aldrig utvecklat kärnvapen om det inte hade varit för att skydda sig mot USA, och om USA inte hade ockuperat södra delen av Korea. Frågan är hur vi skall göra det utan att upprepa hur nazismen stoppades 1946. Själv tror jag på den gamla talesättet att vatten urholkar stenen. Några fler kinesiska visdomsord. ”Det största berg kan förintas till grus, men vatten kan bli droppar som åter blir en ocean. Ändå formar sig vattnet efter bägaren.” (Berget, USA, vattnet resten av världen) . ”Den bästa tiden att plantera ett träd var för 20 år sedan, den näst bästa tiden är nu.” (Vi skulle ha stoppat USA för länge sedan, men det är inte försent) ”Den som söker hämnd bör börja med att gräva två gravar.” (Det gäller att kross USAs makt, inte att hämnas). ”När den vise mannen pekar på månen, då stirrar idioten på fingret.” (Månen, USA propagandan, tro inte på den) ”Vatten håller båten flytande, men kan även sänka den”. (Nu håller väst USA flytande. Lås oss sänka dom) ”Den som vill flytta ett berg börjar med små stenar” (Berget = USA). ”Det är alltid mörkast före gryningen” (Gryningen, att avsluta USA hegemonin).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here