Se och hör manifestationen till stöd för Venezuela!

7
1277

Detta är en rapport från manifestationen till stöd för Venezuela 16 mars på Sergels torg. Vi var ungefär 100 personer. Efter mötet på 30 minuter marscherade de flesta av oss till USA:s ambassad. Där talade bland annat riksdagsledamoten Ana Valdes från Vänsterpartiet, Jan-Erik Romson för föreningen Syriensolidaritet och jag för Folket i Bild Kulturfront.

Vi har tillstånd för möten i centrala Stockholm också på lördagar i april. Vad som kommer att ske påverkas förstås av utvecklingen i Venezuela.

Jag återger nedan uppropet till manifestationen.

Plattformen för fred – Nej till USA:s krig mot Venezuela

ansluter sig till den internationella manifestationen med krav på fred, upphävandet av sanktionerna och nej till USA:s statskuppsförsök mot Venezuela som ordnas i många länder 16 mars. Möte på Sergels Torg kl 13.00-13.30 med korta tal och därefter demonstration till USA:s ambassad.

Facebook.

Värd är Venezuelanätverket

tillsammans med många andra organisationer.

Bland organisationer som stödjer solidaritetsarbetet kan nämnas:
Sveriges Fredsråd, SWEDHR (Swedish doctors for Human Rights), Folket i Bild Kulturfront, Svensk-Kubanska Föreningen, Kubaner för Kuba, Venezuelanätverket, Hands off Venezuela, Internationella Kommittén för fred, rättvisa och folkens värdighet (avdelning Sverige) Kommittén för Internationell Solidaritet, Comité 5 de Octubre, Estocolmo,Argentinare för Seger, Sverige, BRASSAR – Brasilianare i Sverige, för demokrati, Melin Newen Mapuföreningen, Jaime Pardo Lealföreningen, Tidskriften Liberación, NicaraguaSolidaritetskommittén ”Carlos Fonseca Amador”, LatinamerikaSolidaritetsnätverket, RESOCAL , Bolivianska Kulturföreningen Tiwanacu, Svensk-Ecuatorianska Vänskapsföreningen, Föreningen för Kulturell Integration AIC, Solidaritetsföreningen med El Salvador – Stockholm, Latinamerikanska solidaritetsföreningen Radio Bahía, Peruanskt kulturellt centrum, Riksförbundet Víctor Jara, Latinamerikanska föreningen för Mänskliga Rättigheter, Göteborg, föreningen Syriensolidaritet.

PLATTFORM FÖR DIALOG OCH FRED
Nej till USAs krig mot Venezuela!

(Flygblad med text och bilder.)

Den 23 januari inledde USA ett kuppförsök i Venezuela för att ersätta landets president Maduro med Juan Guaidó. Maduro återvaldes till president i maj 2018 i ett val som fick bra betyg av valobservatörer från 30 länder. Guaidó utnämnde sig själv till president med stöd av USA, högerregeringar i Latinamerika, Sverige och andra EU-länder. FN, och de allra flesta länder erkänner Maduro som president.

Det är oljan!

Den 29 januari sa Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton det i klartext: ”Vi samtalar med de största USA-bolagen nu. Det kommer att betyda mycket för USAs ekonomi om våra bolag får tillgång till Venezuelas olja. Den utgör också den venezolanska regeringens största inkomstkälla.

Häv blockaden mot Venezuela. Återlämna stulen egendom!

Alla banktransaktioner till och från Venezuela går genom USAs banksystem. USAs blockad innebär att betalningar av export och import stoppas och därmed all utrikeshandel, även livsmedels- och läkemedelsimport. Syftet är att framkalla svält och död i botbara sjukdomar och ilska mot regeringen, inte mot USA.
USA har stulit det venezolanska oljebolaget Citcos tillgångar i USA på 70 miljarder US$ och Venezuelas guldreserv i USA. På USAs order har Bank of England fryst de guldreserver värda 1,2 miljarder US$ som Venezuela deponerat där.

Målet är att strypa den venezuelanska ekonomin och tvinga landet till underkastelse.

Vem är denne Guaidó?

Det var 2007 som USAs New Endowment for Democracy (NED, CIAs redskap för regimskifte i länder med olydiga regeringar) gav Guaidó i Washington utbildning i ”regimskifte” Till hans lärare hörde Elliot Abrams, ökänd grundare av 80-talets paramilitära gäng som mördat tusentals demokrater i Centralamerika. Denne är nu ”Trumps särskilda sändebud” i Venezuela. Finansierad av NED bildade Guidó 2010 i Mexiko sitt parti Folkviljan med planer på, destabilisera Venezuela och störta och vid behov döda Huga Chávez Nicolas Maduro.

 

Guadiós ”Folkviljan” stödde våldsamma upplopp

 

i Caracas,  de kallas Guarimba och kostade hundratals venezolaner livet 2014 – 2017. USAID (USAs internationella biståndsorgan) ställde upp med 50 miljoner US$. I december 2018 reste Guaidó i hemlighet till Washington för att med USAs utrikesminister Mike Pompeo planera mobiliseringarna 2019 mot Maduro.

Venezuela Concert ordnad vid gränsen 24 februari av regeringssidan.

Fördöm brott mot FN-stadgan och Folkrätten

Alla dessa åtgärder är allvarliga brott mot Internationell rätt som hävdar alla staters suveränitet, förbjuder inblandning i andra länders inre ange- lägenheter, förbjuder ekonomisk krigföring, förbjuder stöd till gatuvåld, terrorism och anfallskrig, men tillåter självförsvar.

För att rättfärdiga dessa brott

bedriver västliga massmedia propagandakrig och utmålar Venezuelas som diktatur och underkänner Venezuelas system för demokrati. Det måste rivas upp för att bankernas och storbolagens politiker ska kunna överlåta makten över oljan till USA.

Fredlig lösning med Respekt för Internationell rätt

Presidenterna i Uruguay och Mexiko har tillsammans med Venezuelas utrikesminister Ar- reaza, EUs utrikesminister Mogherini och FNs Säkerhetsråds generalsekreterare Antonio Guterres tagit initiativ till förhandlingar för fredlig lösning och dialog, vilket Venezuela välkomnar. Men USA driver på konflikten.

Stoppa USAs intervention
– Nej till krig

USAs marina stridskrafter opererar nära Colombia och Venezuela. Hangarfartyget USS Abraham Lincoln, ligger med Venezuela inom räckhåll. Med den följer en flygskvadron med kryssningsraketer. “Dessa flexibla attackstyrkor för krig i stor skala är mäktiga symboler för USA:s åtaganden gentemot bundsförvanter och vänner”, står det i USA-marinens officiella presentation.

Världens folk måste motsätta sig en ny imperialistisk militär intervention i Latinamerika och Karibien, som skul- le skada oberoende, självständighet och frihet för folken från Rio Bravo till Patagonien.

Vi uppmanar Sverige att försvara freden och nationernas självständighet enligt FN-stadgan, som de flesta länder i världen gör.

Carlos Latuffe bild.
Föregående artikelSvenska media ger Trumps bild av Venezuela
Nästa artikelGlöm inte domen för massakern i Srebenica! Frågan kvarstår: När ska Nato:s bombkrig, och andra folkmord utredas?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  • Artikeln underskattar betydelsen av USA:s sanktioner, förbiser en del av kapitalisternas sabotage och beskriver felaktigt Venezuelas ekonomi som socialistiskt. Men säkert har regeringen i Venezuela gjort ekonomiska misstag – liksom regeringar i många andra länder (USA inför finanskrisen, Grekland, Ukraina, Italien och kanske någon gång rentav Sverige med sitt försök med 500 % ränta).

   • Anders Romelsjö
    Jag fortsätter mina studier i Venezuelas energisystem och har nu fått ett samlat grepp om kraftnätet. Venezuelas kraftnät är inte alls som Sverige som har ett uppdelat kraftnät många men något mindre linjer. Ett tvärssnitt genom Svealand visar att överföringen korsas av inte mindre än tio fyrahundrakilovoltslinjer samt några tvåhundratrettiokilovoltslinjer. Vid ett avbrott i en tranformatorstation eller fördelningsstation kan ändå kraften föras över på andra linjer. Venezuelas kraftnät fungerar inte så. Det är mer uppbyggt på ”stora gemensamma lösningar” med tre parallella 765000 kilovoltslinjer från hjärtat Guridammen till ”navet” San Germanio transformatorstationen där det stora elstoppet hade sitt ursprung. Vi den kraftnätstationen överförs hela 80% av Venezuelas elenergi. Blir den stationen utslagen kan man säja slocknar nästan hela Venezuela. Fyra återkopplingsförsök gjordes vid elstoppet men alla misslyckades. Någonstans fanns ett allvarligt fel. Kanske vid kraftverket vid Guridammen eller en skogsbrand som utlöste linjens överhettningsskydd?

    Hur som helst är Venezuelas energisystem behäftat med allvarliga brister. Dels i konstruktion men inte minst i eftersatt underhåll. En förstärkning är påbörjad med det stora Tocoma kraftverket som började byggas 2006 men som ännu inte är färdigt. Varför den här fördröjningen?

    Jag är rädd för att Venezuela har dränerats på kunniga ingenjörer som av någon anledning tröttnat och flytt landet och de resurser som finns kvar klarar inte riktigt ut det här. Vi kan se samma tendenser här i Sverige där ett fokus på socialpolitik har medfört att järnvägsnätet börjar förfalla. Skillnaden mot Venezuela är bara att där är förfallet så mycket större.

    • Ajdå, 765 kilovoltslinjer från energisystemets hjärta Guridammen ska det förstås vara. Ber om ursäkt för skrivfelet.

    • Jämförelsen med Sverige haltar något. Sverige har de senaste tre decennierna bedrivit en allt mer globalistisk högerpolitik, som strösslar pengar på EU-medlemskapet och på de rikaste 10%-1%:en, ex på massinvandring som ska berika asylindustrin, eller sänkt förmögenhetsskatt. Detta har lett till neddragningar på underhållet av svensk järnväg etc.

     Förfallet i Venezuela kan delvis bero på ingenjörersflykt givetvis, eftersom socialism innebär att deras löner blir mer ”folkliga”. Det är dessutom lätt att byta land eftersom alla talar spanska, men dessa ingenjörer kan även ha flytt p.g.a. det faktum att landet utsätts för olagliga sanktioner och krigsrisk av världens imperialism och dess vasallstater och att de sätter sina familjer i första rummet, inte sin nation.

 1. Nej. Det framgår klart att ekonomiska sanktioner inte inleddes förrän 2017. Sabotage? Pris- och valutakontroll ledde till att det inte gick att tillverka varor med importerade insatsvaror. Politiken som ledde till katastrofen är socialistisk vilket framgår av de olika planerna där ambitionen att införa socialism framgår. Kollektiviseringen av jordbruket och nationaliseringar av företag är inslag i socialistisk politik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here