Svenska media ger Trumps bild av Venezuela

4
1234
Bild från New York Times på Pål Steigans blogg. Svenska media ger Trumps bild av Venezuela.

Denna artikel av Kajsa Ekis Ekman har tidigare publicerats i Kajsa Ekis Ekman i Internationalen.


Den 24 februari rapporterade så gott som alla svenska medier samma sak: Venezuelas regering hade bränt upp lastbilarna med mat och mediciner som USA försökt skicka in i landet. DN:s Henrik Brandao Jönsson beskrev hur han såg ”bilderna som visar hur regimstyrkorna sätter fyr på hjälpsändningarna.” Aftonbladets Jenny Rydberg skrev ”Den venezuelanska militären sköt tårgas mot de volontärer som följde med lastbilarna, något som ledde till att en av lastbilarna började brinna” samt citerade oppositionen som uppgivit att ”modiga volontärer” agerar för att skydda förnödenheterna. Likadant lät det hos SVT och TT.

Det var bara en sak: Inget av detta var sant. New York Times avslöjade nyligen att det var oppositionen som tände eld på lastbilarna. Tidningen har fått tillgång till filmer som visar hur oppositionen sätter eld på lastbilarna genom att slänga molotovs på dem. Vidare skriver New York Times att lastbilarna inte innehållit några mediciner utan tvål och gasbindor.

Det fanns alltså inga bilder som visade hur ”regimstyrkorna sätter fyr på hjälpsändningarna.” Så var fick DN:s Brandao Jönsson det ifrån? Hittade han på? Och varför har inga svenska medier publicerat en rättelse?

Materialet som New York Times publicerar är dock inte nytt, som tidningen påstår. Det visades på Telesur och andra latinamerikanska kanaler samma dag. Vad som är nytt med publiceringen är att den visar att amerikanska medier tycks vara mer självständiga gentemot Trumps Latinamerikapolitik än svenska.

Föregående artikelNy offensiv mot terrorister – och kurder! – på gång i Syrien?
Nästa artikelSe och hör manifestationen till stöd för Venezuela!

4 KOMMENTARER

 1. https://www.youtube.com/watch?v=F9JRD_jCNp8

  The Grayzone är ett alternativt mediaprojekt där Max Blumenthal är en av de drivande. Här en video med hans kollega Anya Parampil, video 10min. Märkväl att de har fått audiens hos FN i vars sal denna presentation sker. FN-rapportören de Zelaya sitter med och deltar.
  Denna FN-presentation finns på flera olika långa videoupptagningar. Debattörerna har varit i Venezuela ett flertal gånger, rest runt och träffat alla parter och försöker skapa en opinion i USA och vidare för att stoppa ett invasionskrig och slopa sanktionerna. Tonen är mycket kritisk mot USA:s agerande.

 2. Det ägandet som är nyckeln till varför alla västerländska medier säga en oh samma sak, ibland ordagrant. svenska medier är igen undantag. Äger man Reuters, ATP och AP så äger man i princip över 75% av alla global nyhetsförmedling. Väldigt fiffigt va? Vi vet vilka som äger och därmed vilkas intressen som speglas i västmedier.

 3. Följ Glenn Greenwald och Intercept.
  ”The New York Times published a detailed video and accompanying article proving that this entire story was a lie. The humanitarian trucks were not set on fire by Maduro’s forces. They were set on fire by anti-Maduro protesters who threw a molotov cocktail that hit one of the trucks. And the NYT’s video traces how the lie spread: from U.S. officials who baselessly announced that Maduro burned them to media outlets that mindlessly repeated the lie.”

  https://theintercept.com/2019/03/10/nyts-expose-on-the-lies-about-burning-humanitarian-trucks-in-venezuela-shows-how-us-govt-and-media-spread-fake-news/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here