”Secret Power” jättebra bok om Wikileaks och Julian Assange. Träffa författaren Stefania Maurizi!

4
1276
Stefania Maurizi och Julian Assange

 

Mycket har skrivits om Wikileaks, och än mer om Julian Assange. Jag har bidragit med över 100 artiklar alltsedan jag sommaren 2012 började skriva på Jinge.se. Har läst en del förstås. Men jag lär mig mycket av denna välskrivna, personliga och så informativa bok, givetvis med massor av referenser och ett fint register över sökord. Nils Melzer skrev en utmärkt bok om främst det svenska rättsväsendets skandalösa, rättslösa hanteringen av Julian Assange i

Medan Melzer blev intresserad av Julian Assange som FN-expert på tortyr 2018 och med ett sammanträffande med Assange har Stefania Maurizi träffat Julian Assange och andra representanter många gånger alltsedan 2010. Och hennes bok ”Secret Power – Wikileaks and its enemies” täcker så mycket mer än Nils Melzers bok, vilket titeln åter ana.

Kort presentation

Stefania Maurizi är

*Vinnare av det europeiska priset för undersökande och rättslig journalistik 2021*
*Vinnare av Premio Alessandro Leogrande-priset för undersökande journalistik 2022*

’Jag vill leva i ett samhälle där den hemliga makten är ansvarig inför lagen och den allmänna opinionen för sina grymheter, där det är krigsförbrytarna som hamnar i fängelse, inte de som har samvete och mod att avslöja dem’.

Det är 2008 och Stefania Maurizi, en undersökande journalist med ett växande intresse för kryptografi, börjar undersöka den föga kända organisationen Wikileaks. Genom hemliga möten, krypterade filer och explosiva dokument sätter det hon upptäcker henne på en livslång resa som tar henne djupt in i den hemliga maktens värld.

I nära samarbete med Wikileaks grundare Julian Assange och hans organisation för sin tidning har Maurizi tillbringat över ett decennium med att undersöka statlig brottslighet som skyddas av tjocka lager av sekretess, samtidigt som hon också gett sig ut i ett ensamt skyttegravskrig för att gräva fram de fakta som ligger till grund för den grymma förföljelsen av Assange och Wikileaks.

Med komplexa och oroande insikter avslöjar Maurizis outtröttliga journalistik grymheter, den skamliga behandlingen av Chelsea Manning och Edward Snowden, fram till den nuvarande förföljelsen av Wikileaks: ett skrämmande nät av straffrihet och mörkläggning.

Bokens hjärta är den hemliga maktens brutalitet och det outhärdliga pris som Julian Assange, Wikileaks och sanningssägare betalar.”  https://www.plutobooks.com/9780745347639/secret-power/

Ken Loach, 2016.

I förordet skriver den framstående brittiske filmregissören Ken Loach (som vunnit Guldpalmen i Cannes två gånger liksom Ruben Östlund)  ”This is a book that should make you very angry.”

Daniel Ellsberg

Daniel Ellsberg, visselblåsaren som läckte Pentagon Papers, som påverkade Vietnamkriget och synen på USA:s regering skriver. ”’A rigorous, compelling and highly readable reconstruction of the WikiLeaks case. I highly recommend this work. No one conveys better the urgency of averting the extradition and prosecution of Assange’, which would demolish First Amendment protection of freedom of the press in America”.

Den utredande italienska journalisten och författaren Stefania Maurizi kommer till bio Tellus på Vattenledningsvägen 46 i Midsommarkransen 7 februari kl. 18:00.

Det blir ett unikt tillfälle att höra Stefania kritiskt granska bl.a. Sveriges behandling av Julian Assange, rättslösheten och oegentligheterna kring fallet Assange.Hennes bok ”Secret Power” har nyligen getts ut på engelska och kommer finnas till försäljning.
Stefania utlovar ännu ett opublicerat avslöjande om Sveriges agerande på mötet.
ProgramModerator, kort välkomsthälsningTalareArne Ruth, mångårig chefredaktör för Dagens NyheterStefania MauriziErik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränserPercy Bratt, advokat, inlägg läses upp
Johannes Wahlström, journalist Stefania besvarar publikens frågorHåkan Julander, skådespelare, leder frågestundenSigyn Meder, moderator

En paus kommer att äga rum under mötet med tillgång till bions trevliga kafé.Bio Tellus tar en kostnad på 30:- per person.Vi måste dessutom kunna betala alla kostnader kring mötet.Swisha gärna till Sigyn Meder: mobil: 0739933134Har du inte swish, ta gärna med kontanter.Vi gör en insamling för biljett-och andra kostnader.Varmt tack för alla bidrag!

Arrangörer: Stödkommittén för Julian Assange i samarbete med Reportrar utan gränser, Teater Tribunalen, Folket i Bild/Kulturfront Stockholm

Se även Evenemang på Facebook

Kom och ta med vänner och bekanta!

Föregående artikelHuman Rights Watch: Ukraina använder klustervapen och antipersonella minor
Nästa artikelRyssland är öppet för att diskutera rustningskontroll med USA men söker förståelse för principerna för samexistens
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

  1. https://thegrayzone.com/2023/01/06/cuba-us-ana-belen-montes-federal-prison/

    Här är en intressant artikel från the grayzone som passar in under denna rubrik. Ana Belén Montes släpps fri efter 21 år i fängelse i USA för att ha delgivit hemlig information till Kuba. Hon kunde ha dömts till döden men då rättegången skedde under tiden strax efter 9/11 blev det fängelse under tortyrliknande förhållanden.

    Ana Belén är amerikansk medborgare med spansktalande föräldrar vilket förklarar att hon som språkkunnig fått anställning. Nära anhöriga jobbade för FBI och hon för DIA, försvarets underrättelsetjänst. Hon var dock den enda av dem som beslöt att hjälpa Kuba och höll allting för sig själv. Förutom att förmedla information till Kuba om planerade illdåd mot öriket bidrog hon till att skapa en realistisk bild av Kubas militär och dämpade kampanjer om det påstådda militära hotet från Kuba som inte existerade. Även denna aspekt räknades till hennes nackdel under rättegången. Hon hade tillgång till det mesta av hemligstämplad information hos DIA och klarade länge att bli oupptäckt för att hon aldrig tog hem några papper utan lade allt hon läste på minnet och skrev ner vad hon läst när hon kommit hem.

    ”Jag ansåg det viktigare att lyssna till mitt samvete än lagen”, sade hon till domaren. Ana Belén Montes vore en intressant gäst att inbjuda till seminarier men det är inte bekant hur det är med hennes hälsa efter all psykisk tortyr hon utsatts för under fängelsetiden.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here