Human Rights Watch: Ukraina använder klustervapen och antipersonella minor

1
978
Ukraina minor i Donetsk. Bild: Alexey Kulemzin / Telegram.

Ukraina har använt klustervapen och spritt antipersonella minor som drabbat civila i ryskockuperade områden, enligt Human Rights Watch (HRW). Det skriver norska Aftenposten.

 I en ny rapport dokumenterar HRW ett antal fall där raketer med antipersonella minor har avfyrats mot ryskockuperade områden.

 Detta har skett trots att Ukraina 2005 ratificerade den internationella konventionen om minor, som förbjuder all produktion, lagring, försäljning och användning av sådana gruvor. Se här, Bl.a. Kina, Ryssland och USA har inte ratificerat konventionen, ö.a.)

 – Ukrainska styrkor verkar ha spridit stora mängder minor runt Izium-området, vilket orsakat civila offer och utgör en fortsatt risk, säger Steve Goose. Han leder vapenavdelningen för Human Rights Watch och den internationella kampanjen mot landminor (ICBL), som tilldelades Nobels fredspris 1997.

HRW är känd som en provinsiell NGO som finansieras av bland annat Ford Foundation, OAK Foundation och Open Society Foundation, vilken ägs av George Soros. Den får 75 % av sin finansiering från USA och 25 % från Västeuropa. Så den kan knappast kallas ryskvänlig. Rapporten kritiserar då även Ryssland för att ha använt antipersonella minor.

Anti-personella minor av typen ”petal mines”, kronbladsminor, på Donetsks gator. Foto: Eva Bartlett.

Eva Bartlett: Västerländsk tystnad om Kievs attack mot civila i Donbass

Den som förmodligen har gjort mest på plats för att dokumentera Kievregimens användning av antipersonella minor och bomber mot civila i Donbass är den kanadensiska journalisten Eva Bartlett.

Eva Bartlett, som tilldelades International Journalism Award 2017 av Journalists’ Club of Mexico och har tillbringat många år med att rapportera på plats om krig i Mellanöstern, har lämnat ögonvittnesskildringar av det pågående folkmordet mot folket i Donbass, varifrån hon har rapporterat det senaste året. Sedan 2014, säger hon, har 12 500 civila dödats av prickskytteld och beskjutning med NATO-vapen i både folkrepubliken Lugansk och folkrepubliken Donetsk, med över 4 500 dödade sedan mitten av februari 2022. Med tanke på att civila områden är avsiktliga mål för attacker utgör denna beskjutning terrorism och krigsförbrytelser.

Enligt Bartlett har den ukrainska militären också mättat Donbass med PFM-1 ”kronbladsminor”, lömska anordningar utformade för att inte döda utan att lemlästa offer genom att spränga bort deras händer eller fötter. Barn är särskilt utsatta för dessa minor. Hon påpekade att om Ryssland hade begått dessa brott skulle det bevakas som en ständig skandal av västerländska medier. Bartlett hoppas att det arbete hon gör kommer att leda till att Ukraina ställs till svars för sina krigsförbrytelser och till att hjälpa människor att prata öppet om det faktum att Ukraina begår folkmord.”

Du kan följa Eva Bartlett på Twitter.

Antipersonella minor var totalt förbjudna enligt minkonventionen från 1997. I september 2011 har 157 stater ratificerat konventionen. Norge var en av de främsta initiativtagarna till denna konvention, men så vitt vi vet har de norska myndigheterna inte kritiserat Ukrainas militär för att använda dessa förbjudna vapen mot civila i Donbass. Vi känner inte heller till att något av de norska partierna i Stortinget har kritiserat detta.

Källa: https://steigan.no/2023/02/hrw-ukraina-bruker-klasevapen-og-antipersonellminer/?utm_source=substack&utm_medium=email

Läs gärna även en annan artikel här om detta Om evakuering och personminor i Donetsk…

Föregående artikelÄr det bara foliehattar i militärledningen i Sverige?
Nästa artikel”Secret Power” jättebra bok om Wikileaks och Julian Assange. Träffa författaren Stefania Maurizi!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Tycker man kunde kommit med detta,OCH mycket annat förlängesen och inte vänta efter snart 1år. Är medveten om att sånt”kräver tid”Att utreda samla bevis som de heter! Men när det funnits tunga bevis så tidigt och så ofta,tycker ja EJ de finns anledning att vänta månader och månader tills man släpper denna rapport. Men antar väl att de bra att rapporten kom nu även om den EJ gör skillnad är min gissning såhär långt efter

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here