”Tystnad om Assange visar att medier sviker yttrandefriheten”

3
1142

 

Peo Österholm, journalist (bl.a. på SvD) och författare till bl.a. boken ”Folkmordet i Irak”, (som jag träffade på det fantastiskt bra mötet om Julian Assange i tisdags kväll) ”Secret Power” jättebra bok om Wikileaks och Julian Assange. Träffa författaren Stefania Maurizi , har fått en insändare publicerad om Assange och yttrandefrihet på DN. Insändare. ”Tystnad om Assange visar att medier sviker yttrandefriheten”

Jag återger den här då alla läsare inte har tillgång till DN.

DN: Samtidigt som en högerextrem provokatör ges stor uppmärksamhet är det tyst om fängslandet utan rättegång av en stor avslöjare. Tystnaden om Wikileaks grundare Julian Assange visar att medierna sviker yttrandefriheten, skriver Peo Österholm.

__________________________________________________________________.

”Visst har yttrandefriheten gränser. Men bokbål går bra. En självupptagen dansk (som även har svenskt medborgarskap) som önskar uppmärksamhet kring sin person river upp känslor i stora delar av världen. Sveriges rykte solkas.

 

Men om Rasmus Paludan slår ett slags rekord i ytterlighet slås sam­tidigt ett rekord ”i andra änden” – att inte utnyttja yttrandefriheten när den verkligen behövs, när det är självklart påkallat att utnyttja sig av den men ändå inte görs.

20190613 Folkemodet Bornholm Rasmus Paludan Stram Kurs 0011 (48058183443) (cropped).jpg

Bild Wikipedia: Rasmus Paludan

Det gäller Wikileaks grundare Julian Assange, som sitter i fängelse i London. Här gäller locket på. Att han snart suttit fängslad i snart fyra år – utan rättegång – borde förvåna en och annan rättsreporter. Att han dessutom har avslöjat brott, hundratals krigsförbrytelser i flera olika länder, borde blottlägga absurditeten i att han sitter fängslad.

Att han som oskyldig sitter i Storbritanniens mest beryktade fängelse tillsammans med grova förbrytare kanske också borde väcka uppmärksamhet? Men än värre är att det inte ens väcker någon medial uppmärksamhet när tusentals Londonbor håller varandra i händerna och omringar parlamentet i London i en aktion för att få Assange fri. Att inte ens BBC uppmärksammar händelsen, borde inte det förvåna?

Man frågar sig som svensk, har vi inga korrespondenter i London? Varför rapporterar de inte? Ekot, Rapport, DN, SvD, Aftonbladet och Expressen, var finns ni? Århundradets Dreyfusprocess pågår och ingen rapporterar!

Hur vill ni bli ihågkomna? Kan man få en kommentar från någon redaktionschef? Nej, det kan man inte. Det heter att journalister är flockdjur och springer med flocken. Men i fallet Assange springer man inte alls. Man låtsas inte om.

Vem får Stora journalistpriset som årets mörkläggare på nästa gala? Den striden blir hård.

Vem ska vi sätta främst när det gäller att spränga yttrandefrihetens gränser – Paludan eller svenska medier? Paludan anses ju inte ha sprängt yttrandefrihetens gränser. Han skyddas av polis.

Tystnaden kring Julian Assanges öde spränger yttrandefrihetens gränser åt andra hållet genom att inte utnyttja när den som mest behövs och göra den verkningslös, indolent och irrelevant.

Bokbål går bra. 2000-talets Dreyfusaffär – bara tystnad. Insändare. ”Tystnad om Assange visar att medier sviker yttrandefriheten”

Föregående artikelKonspirationsteorier om sprängda gasledningar
Nästa artikelKreml reagerar på påståendet om sabotage av Nord Stream
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Jag läser inte monopolkapitalets DN. För den som vill vara sann och söker sanningen så är det ofiltrerade öppna fria medier som gäller idag, t.ex. Global Politics, Proletären, SwebbTube eller SwebbTV, anser jag! Det finns också mycket att se på Rumble, Bitchute och Odysee.

  Även den svenska högerns nya fria medier har några poänger då och då, även om vi alla redan kan ana varthän det barkar så fort de erbjuds pengar… Den girige kommer alltid vara fattig.

 2. Det är givetvis inte korrespondenterna eller journalister själva som bestämmer vad som ska tillkännages och offentliggöras i de globala etablissemangsmedierna, utan politiskt styrda redaktionerna och deras policy.
  Det har man åtskilliga gånger genom åren kunnat konstatera dagligen och i stort sett hela tiden.

  Det är ju därför propaganda-media är så lögnaktig,snedvriden, ensidig och makaber som den är. Om man ska bry sin hjärna och inte har något mentalt förvar, med vad SVT och andra ” publicist kanaler” tillhandahåller, kan man lätt bli neurotisk eller drabbas av psykos. De asen borde ställas inför rätta och dömas för bedrägeri. ” propagandabedrägeri”.
  Fakta, objektivitet och värdeneutralitet är ingenting för dem.

 3. Bara för att förtydliga. Så misstänker jag att redaktionerna styrs politiskt av monopolkapitalet, precis som politikerna.

  Har mött flera som blir helt neurotiska eller psykotiska när man berättar om data som motsäger deras narrativ.

  Likväl är den som bänkar sig frivilligt inget offer för deras ”propagandabedrägeri”, men en medbrottsling.

  Fakta, objektivitet och värdeneutralitet är ingenting som motiverar de som bänkar sig frivilligt. Det är heller ingen åsikt, men ett evidensbaserat faktum. Det är evident i sig självt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here