Sex månader efter Ukrainas kollaps har världen för alltid förändrats

11
1330
Det finns verkligen olika uppfattningar om vad som händer i Ukraina. Här publiceras vanligen bedömningar som är alternativ till de som finns i ”etablerade” ”MSM”-media. Denna gång en artikel 24/8 av Pepe Escobar, en geopolitisk analytiker som framträtt här tidigare.
Pepe Escobar

https://thecradle.co/Article/Columns/14747 och
https://thealtworld.com/pepe_escobar/six-months-into-ukraines-collapse-the-world-has-changed-forever

Sex månader efter Ukrainas kollaps har världen för alltid förändrats

Den oundvikliga maktöverföringen bort från väst leder till en ökning av den statsstödda terrorismen, men detta kommer inte att göra mycket för att vända trenden.

Sex månader efter det att Ryssland inledde sin särskilda militära operation i Ukraina har 2000-talets geopolitiska tektoniska plattor flyttats med en häpnadsväckande hastighet och djup – med enorma historiska återverkningar, som redan börjat märkas.

TS Eliot, Nobelpristagare 1948.

För att parafrasera T.S. Eliot: ”Det är så här den (nya) världen börjar, inte med ett gnäll utan med en smäll”.

Det kallblodiga mordet på Darya Dugina – terrorism vid porten till Moskvas – kan ha sammanfallit ödesdigert med den sex månader långa skärningspunkten, men kommer inte att göra något för att ändra dynamiken i det pågående historiska skiftet.

Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB) tycktes ha löst fallet på lite mer än 24 timmar och pekade ut gärningsmannen som en nynazistisk Azov-agent som fått hjälp av Ukrainas säkerhetstjänst (SBU) – som i sig självt bara är ett verktyg för den CIA/MI6-kombination som de facto styr Kiev.

Azov-agenten är bara en syndabock. FSB kommer aldrig att offentligt avslöja den information som man har samlat på sig om dem som utfärdade orderna och hur de kommer att hanteras.

Ilya Ponomaryov, en antikremlinistisk birollsinnehavare som beviljats ukrainskt medborgarskap, skröt om att han hade kontakt med den grupp som förberedde attentatet mot familjen Dugin. Ingen tog honom på allvar.

Vad som däremot är uppenbart allvarligt är hur oligarki-kopplade organiserade brottsgrupper i Ryssland skulle ha ett motiv att eliminera Alexander Dugin, den kristet-ortodoxa nationalistiska filosofen som enligt dem kan ha påverkat Kremls kursändring mot Asien (det gjorde han inte).

Dessa fraktioner inom den organiserade brottsligheten beskyllde Dugin för en samordnad Kremloffensiv mot de judiska oligarkernas oproportionerliga makt i Ryssland. Så dessa aktörer skulle ha både motivet och den lokala kunskapen att genomföra en sådan kupp.

Om så är fallet kan det vara en operation med koppling till Mossad – särskilt med tanke på den allvarliga splittringen i Moskvas relationer med Tel Aviv på senare tid. Vad som är säkert är att FSB kommer att hålla korten mycket nära bröstet – och vedergällningen kommer att vara snabb, exakt och osynlig.

Droppen som fick bägaren att rinna över

I stället för att rikta ett allvarligt slag mot Rysslands psykologiska försvar, vilket skulle kunna påverka dynamiken i dess verksamhet i Ukraina, avslöjade mordet på Darya Dugina bara gärningsmännen som smaklösa mördare som har uttömt sina alternativ.

En sprängladdning kan inte döda en filosof – eller hans dotter. I en viktig essä förklarade Dugin själv hur det verkliga kriget – Ryssland mot det USA-ledda kollektiva väst – är ett idékrig. Ett existentiellt krig.

Dugin definierar korrekt USA som en ”thalassokrati (härskare över haven, ö.a.)”, arvtagare till ”Britannia rules the waves”. Men nu visar de geopolitiska tektoniska plattorna på en ny ordning: Hjärtlandets återkomst.

Rysslands president Vladimir Putin själv beskrev den för första gången vid säkerhetskonferensen i München 2007. Kinas Xi Jinping omsatte den i handling genom att lansera de Nya Sidenvägarna 2013. Imperiet slog tillbaka med Maidan 2014. Ryssland gick till motattack genom hjälp till Syrien 2015.

Imperiet dubblerade sin insats mot Ukraina, med Nato som rustade upp Ukraina nonstop i åtta år. I slutet av 2021 bjöd Moskva in Washington till en seriös dialog om ”säkerhetens odelbarhet” i Europa. Det avfärdades med ett intetsägande svar.

Moskva behövde ingen tid på sig för att inse att en farlig USA-ledd trekamp i stället var på gång: ett nära förestående Kiev-blitzkrieg mot Donbass, Ukraina som hotar med att skaffa kärnvapen och arbetet i USA:s biovapenlaboratorier. Detta var droppen som fick bägaren att rinna över.

En konsekvent analys av Putins offentliga interventioner under de senaste månaderna visar att Kreml – liksom säkerhetsrådets Yoda, Nikolaj Patrusjev, – till fullo inser hur politiker/mediernas opinionsbildare och chocktrupper i den kollektiva västvärlden styrs av finanskapitalismens härskare.

Red: ”Yoda är en rollfigur i Stjärnornas krig-filmerna. Yoda blev 900 år gammal. Han var jediriddare och ledare för jediordens högsta råd.” Wikipedia

Som en direkt följd av detta inser de också hur den västerländska allmänna opinionen är helt aningslös, som i liknelsen med ’Platons grotta’ (se här, ö.a.), helt och hållet fångad av den härskande finansklassen, som inte kan tolerera någon alternativ berättelse.

Så Putin, Patrusjev och deras gelikar kommer därför aldrig att anta att Biden eller Zelensky styr” någonting.

Eftersom USA styr den globala popkulturen är det lämpligt att låna från vad Walter White/Heisenberg, en genomsnittlig amerikan som kanaliserar sin inre ondska, säger i Breaking Bad: ”I’m in the Empire business”. Och imperiets verksamhet är att utöva rå makt, som upprätthålls med hänsynslöshet, med alla nödvändiga medel.

Ryssland bröt den förtrollningen. Men Moskvas strategi är mycket mer sofistikerad än att jämna Kiev med marken med hypersoniska vapen, något som kunde ha gjorts när som helst, med början för sex månader sedan.

I stället talar Moskva med praktiskt taget hela det globala syd, bilateralt eller med grupper av aktörer, och förklarar hur världssystemet förändras framför våra ögon, med framtidens nyckelaktörer som BRI-initiativet (Belt and Road Initiative), Shanghai Cooperation Organization (SCO), Eurasian Economic Union (EAEU), BRICS+, Greater Eurasia Partnership.

Och vad vi ser är att stora delar av det globala syd – eller 85 procent av världens befolkning – sakta men säkert blir redo att engagera sig i att driva ut finanskapitalisterna från sina nationella horisonter och slutligen ta ner dem: en lång, snårig kamp som kommer att innebära flera bakslag.

Hårda fakta

På marken, i det som snart kan kallas ett rumphugget Ukraina, kommer man att fortsätta att använda Khinzal hypersoniska vapen som skjuts upp från Tu-22M3-bombare eller Mig-31-jaktplan.

Högar av HIMARS kommer att fortsätta att tas över. TOS 1A tunga eldkastare kommer att fortsätta att skicka inbjudningar till helvetets portar. Krims luftförsvar kommer att fortsätta att skjuta ner alla slags små drönare med sprängladdningar ombord. Terrorism från lokala SBU-celler kommer så småningom att krossas.

Med hjälp av i huvudsak en fenomenal artillerispärreld – billig och massproducerad – kommer Ryssland att annektera Donbass, som är mycket värdefullt i fråga om mark, naturresurser och industriell förmåga. Och sedan vidare till Nikolajev, Odessa och Charkov.

Geoekonomiskt sett har Ryssland råd att sälja sin olja med feta rabatter till alla kunder i det globala syd, för att inte tala om de strategiska partnerna Kina och Indien. Utvinningskostnaden når maximalt 15 dollar per fat, med en statsbudget baserad på 40-45 dollar för ett fat ural-olja, vars marknadsvärde i dag är nästan dubbelt så högt.

Ett nytt ryskt riktmärke är nära förestående, liksom olja i rubel efter det mycket framgångsrika systemet med gas för rubel.

Mordet på Darya Dugina framkallade oändliga spekulationer om att Kreml och försvarsministeriet äntligen skulle ha brutit sin disciplin. Det kommer inte att ske. Rysslands framsteg längs den enorma 1 800 mil långa stridsfronten är obevekliga, mycket systematiska och djupt investerade i en större strategisk bild.

En nyckelfaktor är huruvida Ryssland har en chans att vinna informationskriget mot väst. Det kommer aldrig att ske inom Natos område – även om framgång efter framgång sker i det globala syd.

Som Glenn Diesen mästerligt har visat i sin senaste bok, Russophobia, är det kollektiva väst oförmöget för att erkänna några sociala, kulturella och historiska förtjänster från Rysslands sida.

De har redan slungat ut sig själva i stratosfären för irrationalitet: nedmonteringen och de facto demilitariseringen av imperiets proxyarmé i Ukraina driver imperiets handläggare och dess vasaller bokstavligen till vansinne.

Men det globala syd bör aldrig förlora ”imperiets affärer” ur sikte. Den branschen utmärker sig genom att producera kaos och plundring, som alltid stöds av utpressning, mutor till lokala eliter och billiga mord. Varje knep i handboken för att Söndra och Härska bör kunna förväntas när som helst. Underskatta aldrig ett bittert, sårat, djupt förödmjukat och nedåtgående imperium.

Spänn fast säkerhetsbältena för mer av denna spännande dynamik under resten av decenniet.

Men innan dess, alla som är på vakt, gör er redo för general Vinters ankomst, vars ryttare närmar sig snabbt. När vindarna börjar yla kommer Europa att frysa i djupa mörka nätter, upplysta då och då av sina finanskapitalister som puffar på feta cigarrer.

Föregående artikelUkraina: Markant förändring av stämningen i FN
Nästa artikelHur går Ukrainas motoffensiv? – RADERAT AV MISSTAG! Men uppdaterad ny artikel!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

  • Jag måste säga att jag inte har klart för mig om artiklarna alltid är allvarligt menade eller om det är någon form av satir.

   ”Högar med HIMARS” och eldsprutande TOS 1A som öppnar helvetets portar. Det är riktigt tungt mannen.

  • Ukrainas kollaps utspelas inför våra ögon, d v s live. Faktum är att när vintern är här så blir risken att även korthuset EU (och inte bara ukronazi landet) rasar överhängande. Den som vägra se kan inte (in)se

 1. Inte undra på att Ryssland förbjuder olika organisationer som påstår sig vara neutrala men inte är det ex. Amnesty som blivit granskade av GrayZone som icke neutral organisation.
  Nu hade många i Donbass hoppet att IAEA skulle komma och beskjutningar skullle sluta mot kärnkraftverket.
  Det visar sig nu att de blivit lurade av denna organisation också. De verkar ha samarbetat med Ukrainska regimen för att lura Ryssland, så Ukraina kan ta över kärnkraftverket. Teamet befinner sig fortfarande på Ukrainsk checkpoint och det pågår en intensiv attack från Ukraina för att ta över anläggningen.
  Det behövs nya organisationer som inte är styrda av Väst. Delegationen innehöll polska och baltiska personer, då kan man tänka hur det kan gå.

  So, after the report of the Defense Ministry about the sinking of two barges with landing troops in Kakhovskoye water reservoir, everything became clear with the plan of the military forces to seize the territory of #Zaporozhye NPP.

  So, the plan was as follows. By the time the IAEA mission arrived at #Energodar, the AFU SSO (Special Operations Forces), in cooperation with other units and under cover of artillery from the northern coast, was to take under control the territory of the plant, which the same mission was to record.

  Let me start with the background. A few days ago when the IAEA announced its plans not only to visit the station but also to keep permanent observers there it left me baffled. It looked like a clear play along with Russia, as a permanent mission in the area would eliminate the shelling problem (but, as it turned out today, it was a billet not for Russia, but for Kiev).

  But let’s move on to today’s events. That night, the SSO of the AFU, landed in the area of the dachas northeast of the ZNPP and covertly by 5 am occupied the initial attack lines (the RF Ministry of Defense claims that it happened later, but it is not so crucial). Their task was to break into the territory of the plant and ensure reception of the main group of landing troops.

  At 5.20 a.m., artillery of the AFU opened fire on the RF Armed Forces posts on the station territory, and around 6 a.m. the attack of the first wave of paratroopers began.

 2. Det är England som inte vill ha slut på kriget i Ukraina. Det är England som vill utnyttja Ukraina, enligt deras egna liberala styre som gjort fattiga ännu fattigare i England.
  Det är England som vill använda arbetskraften i Ukraina som deras slavar, som skall arbeta och leva på fattigdomsgränsen för att England skall bli rikare.
  England vill gärna ha fler kompisar i Europa som inte är med i EU, utan som de kan styra fullt ut.
  För med Ukrainas nya arbetslagar vore det en skam om de får komma in i EU. Skall vi ha ett land som använder människor som slavar utan rättigheter på arbetsplatsen i EU.

  Utdrag från RT som presenterar nya arbetslagar som ratificerats av Ukrainas president Zelensky, de har omfattande negativa konsekvenser för den överväldigande majoriteten av landets arbetare
  Åtgärden går även emot Ukrainas ambitioner att bli medlem i EU.

  Lagstiftningen, Bill 5371 berövar 70% av de ukrainska anställda rättigheter och skydd enligt landets arbetslagstiftning, och kraftigt begränsar befogenheterna för redan stridande fackföreningar att organisera sig.

  ILO, ett FN-organ med uppgift att säkerställa social och ekonomisk rättvisa genom att skydda internationella arbetsnormer, inkl. villkor för frihet, rättvisa, säkerhet och värdighet på arbetsplatser över hela världen. De publicerade en vissnande och omfattande analys av förslagen. De anklagar att lagstiftningen ”försvagar arbetarskyddet, begränsar omfattningen av arbetstagarens rättigheter och sociala garantier för anställda, i jämförelse med den nuvarande lagstiftningen”

  Ukrainas tidigare socialpolitiska minister Andrey Reva har liknande anklagelser:
  ”Anställda kommer inte längre att ha något skydd mot godtyckliga uppsägningar. Vid anställningen kommer den anställde att bli ombedd att underteckna ett anställningsavtal som gör det möjligt för arbetsgivaren att få ensidiga fördelar under ingående och beröva den anställde alla lagliga möjligheter till försvar…Varför görs detta just nu, när Ukraina har lämnat in en ansökan om medlemskap i Europeiska unionen och väntar på att den skall behandlas?”

  Många jämförelser har gjorts mellan dessa ”reformer” och ökända ” nolltimmars ”-kontrakt, som erbjuder personalen ingen betald semestertid, gränser för dagliga eller veckovisa arbetade timmar, uppsägningstider, pensionsavgifter eller till och med garanterat arbete i första hand. De har dubbats av akademiker som ”en postmodern form av slaveri.”

  Internationellt är användningen av nolltimmarskontrakt nästan uteslutande begränsad till Storbritannien, med återförsäljare, tjänstebranschoperatörer, barer, restauranger och snabbmatsföretag över hela landet som använder dem i stor utsträckning, trots betydande kontroverser. Till exempel är 90 % av McDonald’s-arbetarna i landet – vilket motsvarar nästan 100 000 personer – anställda på nolltimmarsvillkor.

  Det verkar konstigt att Ukraina påtvingar sina medborgare sådana arrangemang när den offentliga längtan efter EU-registrering är på sin högsta nivå, och högt uppsatta tjänstemän, inklusive Zelensky, kräver att Bryssel tillåter landet omedelbart inträde i blocket – villkoren i lagförslag 5371 strider mot fackliga arbetstagares direktiv och skydd.

  Men kanske är London och Washington, trots alla deras uttalanden om motsatsen, obekymrade över att Kiev ska bli medlem – i själva verket kan det passa deras intressen bättre.

 3. Elvis Dunderhoff 1 september 2022
  Ryssland klarade av att får FN:s inspektionsteam inuti kärnkraftverket.
  Ukrainare var inställda på att döda inspektörerna, men Ryssland fick in dem.

  AP: Ett FN-inspektionsteam anlände till Ukrainas kärnkraftverk i Zaporizhzhia på torsdagen för att skydda det från katastrof , och nådde platsen mitt i strider mellan ryska och ukrainska styrkor som föranledde stängningen av en reaktor och underströk hur brådskande och faran med uppgiften är.
  Besöket från den 14 medlemmar stora expertdelegationen från Internationella atomenergiorganet kom efter månader av förhandlingar om att ta sig in i Europas största kärnkraftverk. När inspektörerna anlände i en konvoj av stadsjeepar och skåpbilar leddes inspektörerna av IAEA:s direktör Rafael Grossi.

  När experterna tog sig fram mot komplexet anklagade Ryssland och Ukraina varandra för att beskjuta området och försöka spåra ur besöket. Den kraftiga beskjutningen försenade lagets framsteg mot anläggningen .
  ”Det har varit ökad militär aktivitet, inklusive i morse tills helt nyligen,” sa Grossi under resan och tillade att han efter att ha blivit informerad av den ukrainska militären bestämde sig för att fortsätta röra sig trots riskerna. ”Vi väger för- och nackdelar och har kommit så långt, vi slutar inte”.
  Grossi, som personligen förhandlade med ukrainska myndigheter för att tillåta lagets passage , noterade tidigare att riskerna var ”mycket, mycket höga” i den så kallade gråzonen mellan ukrainska och ryska positioner, men ”vi anser att vi har minimivillkoren för att flytta”.
  Fabriken i Zaporizhzhia har ockuperats av ryska styrkor men drivs av ukrainska ingenjörer sedan början av det sex månader gamla kriget . Ukraina hävdar att Ryssland använder anläggningen som en sköld, förvarar vapen där och inleder attacker från omkring den, medan Moskva anklagar Ukraina för att vårdslöst skjuta mot området.

  Stridigheter i början av mars orsakade en kort brand i träningsanläggningen, och under de senaste dagarna slogs anläggningen ner för en kort stund på grund av skador, vilket ökade rädslan för en strålningsläcka eller en reaktorsmälta. Tjänstemän har börjat dela ut anti-strålningsjodtabletter till närboende.
  ”Vi har ett mycket viktigt uppdrag att utföra,” sa Grossi och tillade att ”vi kommer omedelbart att påbörja en utvärdering av säkerheten och säkerhetssituationen vid anläggningen”.
  ”Jag kommer att överväga möjligheten att etablera en fortsatt närvaro av IAEA vid fabriken , vilket vi tror är oumbärligt för att stabilisera situationen och för att få regelbundna, tillförlitliga, opartiska, neutrala uppdateringar om hur situationen är där”, sa han.
  Rysslands försvarsministerium sa att ukrainska styrkor släppte lös en artilleribombardement mot området och sedan skickade en grupp på upp till 60 scouter för att försöka ta anläggningen vid floden Dnepr. Det stod att de ukrainska trupperna anlände i sju motorbåtar men att ryska styrkor ”vidtog åtgärder för att förstöra fienden” med hjälp av stridsflygplan.
  Ryssland sa att några av de ukrainska granaten landade 400 meter (yards) från anläggningens reaktor nr 1.
  Den rysk-installerade administrationen i staden där anläggningen är belägen, Enerhodar, sa att minst tre invånare dödades tidigt på torsdagen av ukrainsk beskjutning.
  Ukrainska tjänstemän anklagade under tiden ryska styrkor för att beskjuta Enerhodar och en korridor som IAEA-teamet skulle gå igenom.
  Ingendera sidans version av händelserna kunde omedelbart verifieras oberoende av varandra.
  Artikeln innehåller satellitbilder av anläggningen, som visar buskbränder precis utanför den, och skador på taket på en av dess byggnader.
  Vi förleddes att tro att satellitbilder av planeten var omöjliga på grund av vissa metafysiska krafter som orsakar någon typ av magnetiskt distorsionsfält.
  Om de kan ta satellitbilder kan de se vem som skjuter missilerna. Men vi fortsätter bara att höra ”ja, ingen vet vem som skjuter missilerna, men det är ondskefullt, så det verkar som något Ryssland skulle göra, du vet”.
  Detta är förstås ingen stor vinst, för FN kommer bara att ändra rapporten.

  • Eva Bartlett informerar: En anställd vid kärnkraftverket Zaporozhye vittnar om terrorattackerna i Ukraina mot den största kärnkraftsanläggningen i Europa. Han såg allt detta med sina egna ögon!

   ”Alla beskjutning utfördes från sidan av staden Marganets (red. – Dnipropetrovsk-regionen), som är under kontroll av den ukrainska militären”, säger mannen.

   Vi väntar på rapporter och deras bedömningar från IAEA-uppdraget, som anlände till Energodar idag och utforskade ZNPP-territoriet.

   Dessutom utfrågning av journalister: Journalisten frågar chefen för teamet av inspektörer som besökte kärnkraftverket i Zaporozhye hur han kände när ukrainarna attackerade och försökte storma fabriken medan de var på besök, de ukrainska enheterna här eliminerades snabbt av den ryska armén.

   ”Jag är glad att den ryska militären gjorde vad de var tvungna att göra för att hålla våra inspektörer säkra”, svarade han.

   Här genom bekräftas att FN-missionen vet att den ukrainska attacken har ägt rum.”

 4. Zelensky är extremt missnöjd med resultatet av besöket från IAEA:s uppdrag till ZNPP
  IAEA-uppdraget, trots försöken från Ukrainas väpnade styrkor att störa sitt besök vid kärnkraftverket i Zaporozhye, besökte ändå stationen.
  Volodymyr Zelenskyy och hans kontor säkra på att delegaterna från den internationella organisationen kommer att dra ”fel” slutsatser.
  Vad är Zelensky rädd för och vilka konsekvenser kan den permanenta närvaron av IAEA-experter i Energodar få?
  Dagen innan besökte ett IAEA-uppdrag kärnkraftverket Zaporozhye, som har beskjutits av den ukrainska försvarsmakten i flera veckor. Uppdragets specialister kallade anläggningspersonalens arbete osjälviskt , med tanke på den svåra situationen både kring kärnkraftverket och i själva Energodar.
  Enligt chefen för byrån, Rafael Grossi, ”De gör sitt jobb professionellt. Och detta är mycket viktigt. Och vi måste veta att hela världen vet det.”

  Samtidigt överlämnade invånarna i Energodar till chefen för IAEA ett krav på att stoppa beskjutningen från Ukrainas väpnade styrkor. Brevet undertecknades av mer än 20 tusen människor. IAEA:s generaldirektör lovade som svar att göra allt möjligt. Dessutom tackade Grossi Ryssland för att de organiserade uppdragets säkerhet.
  Samtidigt gjorde Ukrainas väpnade styrkor flera försök att störa uppdragets besök. Landningen, som Ukrainas väpnade styrkor försökte landa på morgonen den 1 september vid kärnkraftverket i Zaporozhye, kallades självmord.
  Istället för att fånga ett viktigt föremål under besöket av IAEA-uppdraget, blockerades sabotörerna i Energodars dacha, kilometer bort från målet. Förstärkningspråmar sänktes. Det finns bevis för att operationen av Ukrainas väpnade styrkor förbereddes av den brittiska underrättelsetjänsten.
  Den ukrainska ledningen förblev ytterst missnöjd med resultaten av IAEA:s uppdrag i ZNPP. Således är Ukrainas president Volodymyr Zelensky upprörd över att Grossi inte involverade ukrainska och internationella journalister i IAEA-delegationens arbete. ”Och det viktigaste som bör äga rum är demilitariseringen av stationens territorium. Detta är just målet för ukrainska och internationella insatser. Och det är dåligt att vi inte har hört tillbaka samtal från IAEA ännu”, tillade han.
  Mikhail Podolyak, rådgivare till chefen för Ukrainas presidents kontor, bedömde IAEA:s arbete ännu mer negativt. ”Internationella institutioner och medlingsuppdrag ser extremt ineffektiva, extremt fega och extremt oprofessionella ut. De var aldrig redo att arbeta under extrema förhållanden. Du litar inte på dem redan vid ingången, sa han. Podolyak var också indignerad över att IAEA-missionen lyssnade på företrädare för Rosatom, varefter Grossi var nöjd med stationens tillstånd.
  Senare rapporterade Grossi separat att kärnkraftverkets fysiska integritet kränktes flera gånger, men han kunde inte klargöra om detta skedde av misstag eller avsiktligt. Grossi noterade också att IAEA-uppdraget undersökte nödsystem, dieselgeneratorer, blockskärmar för kraftenheter i Zaporozhye NPP och andra element.
  ”Det finns två grupper av tekniska experter från IAEA. En grupp kommer att arbeta på ZNPP till söndag eller måndag (4 eller 5 september – ca VIEW) för att bedöma situationen. De ska formulera de första frågorna, de första uppgifterna, ge en preliminär bedömning och sedan ska de göra en rapport. Efter det planerar vi att säkerställa vår permanenta närvaro på stationen, det vill säga den permanenta närvaron av IAEA-experter vid Zaporizhia NPP, säger Grossi.

  Enligt experter avstår Grossi ”av något mirakel” från politiska uttalanden för andra dagen i rad, trots svepande kritik från Zelenskij och hans kontor. Samtidigt utvärderar myndigheterna i Zaporozhye-regionen, till skillnad från myndigheterna i Ukraina, Grossis besök antingen neutralt eller positivt.

  Zaporozhye myndigheter sammanfattade resultaten av IAEA:s besök i ZNPP
  Varför försöket att landa de väpnade styrkorna i Ukraina för att beslagta kärnkraftverket Zaporizhzhya misslyckades. Zelenskys självmordsbombare släpptes inte in i kärnkraftverket. ”Allt gick i en normal arbetsmiljö. Vi kunde inte bara säkerställa delegationens säkerhet, utan ledde dem också genom alla faciliteter. I synnerhet besökte representanter för IAEA taket på den speciella byggnad nr 1, där Ukrainas väpnade styrkor tidigare hade slagit till med en 155 mm kaliber. De såg allt med sina egna ögon, säger Vladimir Rogov, en medlem av huvudrådet för administrationen av Zaporozhye-regionen, till tidningen VZGLYAD .
  ”Dessutom lyckades medlemmarna i uppdraget kommunicera med stationens personal. Anmärkningsvärt nog är arbetarna fortfarande formellt underordnade det ukrainska Energoatom. Och i går berättade de för första gången öppet för en internationell organisation som faktiskt utgör ett hot mot stationen. De berättade också för IAEA i detalj hur Rosatom arbetar på anläggningens territorium”, noterade samtalspartnern.

  Rogov uppmärksammade reaktionen från FN efter IAEA:s besök. ”Organisationen sa faktiskt att Ryssland lyckades förhindra att ukrainska militanter erövrade ZNPP. Åtminstone är det så jag tolkar orden om att våra trupper gjorde allt som behövdes för att skydda medlemmarna i uppdraget”, förklarade han.

  ”IAEA:s representanter träffade också invånarna i Energodar. De förmedlade Grossis begäran att göra allt för att stoppa beskjutningen från den ukrainska försvarsmakten. Dessa dokument och uttalanden överlämnades direkt till organisationen, som är garant för säkerheten vid kärntekniska anläggningar. Det här är ett mycket viktigt steg”, är samtalspartnern säker. Det är uppenbart att IAEA:s besök gick emot Vladimir Zelenskys planer.
  ”Han ville ta ZNPP, och sedan hela IAEA-delegationen som gisslan, med styrkorna från Ukrainas väpnade styrkor. Detta borde, enligt hans logik, ha lett till bekräftelsen av Ukrainas kontroll över ZNPP”, säger Rogov.
  ”Det är värt att uppmärksamma hur Zelensky på kvällen, i sitt videomeddelande, bokstavligen kämpade i hysteri på grund av det faktum att, tillsammans med Grossi, ”oberoende journalister” inte släpptes in i ZNPP.
  Jag utesluter inte att dessa ”journalister” är någon grupp sabotörer eller spioner som beordrades att gå in på stationens territorium och destabilisera dess arbete”, föreslog samtalspartnern.
  ”Dessutom bekräftar Mikhail Podolyaks uttalande att organisationer som IAEA uppträder fegt bara ännu en gång att allt inte gick enligt planerna. Jag tror att de nu kommer att leta efter någon som är ansvarig för provokationens misslyckande. Tiden får utvisa vem som görs till syndabock. Representanter för brottsbekämpande myndigheter kan också drabbas”, avslutade Rogov.

  På torsdagen anlände en bilkortege med anställda från Internationella atomenergiorganet (IAEA) från Kiev till Zaporozhye kärnkraftverk i staden Energodar. För att göra detta var delegationen tvungen att passera två kontrollpunkter på frontlinjen.
  Energodar ligger i den ryskkontrollerade delen av Zaporozhye-regionen
  ”IAEA-uppdraget anlände till ZNPP, men, som president Zelensky säger, står vi återigen inför ”förräderi”. Och han pekar än en gång på den ”cyniska beskjutningen” av Energodar. Naturligtvis pratar vi om det faktum att ryssarna sköt mot sig själva för att komma direkt in på stationen för att orsaka en kärnkraftskatastrof, ”hånade Kiev-bloggaren Anatoly Shariy i en av sina videor.
  ”Zelensky är inte nöjd med IAEA-uppdraget, eftersom det här är en ”stationsturné”, och inte något som borde ligga i Ukrainas presidents intresse. Återigen listar han de slutsatser som måste dras i organisationen. Och om dessa slutsatser inte dras, då är delegaterna partiska”, konstaterar han.
  Shariy uppmärksammar också anklagelserna om att inte tillåta ”oberoende journalister” att komma in i ZNPP. ”Förmodligen är oberoende journalister journalister för ukrainska publikationer. Och detta är mot bakgrund av nya direktiv som släpptes till media efter den ”framgångsrika offensiven” nära Cherson.
  Enligt dem är korrespondenter förbjudna att bedöma de väpnade styrkornas handlingar i Ukraina, det är omöjligt att lita på information från vanlig militär personal och fältbefälhavare, det är förbjudet att tolka situationen i strid med officiell information från försvarsministeriet. Ukraina, och så vidare”, listade han.

  ”Hela Zelenskys tal består enbart av anklagelser. Och i stort sett är de objektiva, eftersom IAEA såldes på samma sätt som Amnesty International gjorde tidigare . Det verkar som att det blir tydligt för mig varför Zelenskij springer in i IAEA, vilket redan gjordes i fallet med påven ”, konstaterade bloggaren sarkastiskt.
  ”I allmänhet har Zelensky två halvklot, varav den ena är Yermak, och den andra försöker fånga Podolyak, som talar om internationella organisationers feghet. Okej, du gillar dem inte, men varför kontaktar du dem då?” fnissade bloggaren.
  ”Podolyak vet så att säga på förhand att IAEA kommer att dra fel slutsatser, eftersom delegaterna betedde sig konstigt på något sätt. I synnerhet kunde de titta på projektilen och dra slutsatsen att beskjutningen fortfarande utfördes av icke-ryssar. Återigen verkar det konstigt för Podolyak att en stor delegation har anlänt. Tydligen, om en person kom, skulle det vara acceptabelt”, skrattade Shariy.

  ”På grund av det faktum att Podolyak är en certifierad specialist inom kärnenergiområdet, blev han naturligtvis chockad över allt detta. Samt att observatörer stannade kvar på stationen. Det är konstigt att det stör honom. När allt kommer omkring, då kommer företrädarna för IAEA att se hur ryssarna beskjuter ryssarna och dra officiella slutsatser. Eller kommer beskjutningen att sluta nu?
  – ironiskt nog ukrainsk bloggare. ”Jag ser bara en sak – Kiev gör allt för att gräla med alla. Och dessa ”alla” börjar behandla Ukraina självt illa. Jag undrar om IAEA kommer att vara rädd för Zelenskys räder? Kommer de att dra de ”rätta” slutsatserna? Jag tror att de kanske inte är rädda, förutspår Shariy.

  ”IAEA:s besök vid kärnkraftverket i Zaporozhye motiverade inte riktigt de ukrainska myndigheternas förhoppningar. Det är ganska uppenbart att deras mål var att skylla allt på Ryssland och legalisera återkomsten av ZNPP under kontroll av Ukraina. Men allt gick inte enligt plan från uppdraget till Kiev, när Ukrainas president Volodymyr Zelensky började berätta för dem om hur dåligt Ryssland är, säger statsvetaren och ekonomen Ivan Lizan till tidningen VZGLYAD.
  ”Dessutom misslyckades försöket från Ukrainas väpnade styrkor att beslagta kärnkraftverket. Ukrainas ledning hoppades att representanter för IAEA, efter att ha övertygat sig själva om sin kontroll över kärnkraftverket, skulle besluta att beskjutningen utfördes av den ryska armén, säger källan.
  ”Samtidigt vägrade uppdraget att ta med sig en buss med ukrainska journalister till kärnkraftverket. Detta förolämpade Zelenskij och bröt mot planerna från de ukrainska myndigheterna, som ville att journalisterna som kom med uppdraget till stationen skulle berätta och visa att Ryssland påstods ha beskjutit och hur farligt det var för hela världen”, tror experten.
  ”Och slutligen blev Ukrainas ledning förolämpad av det faktum att tillsammans med IAEA:s uppdrag gick en representant för Rosatom, såväl som en stor pool av våra och utländska journalister, runt kärnkraftverket,” tillade Lizan .

  För att bedöma den fortsatta utvecklingen av situationen, noterade statsvetaren att ”kärnkraftsmyndigheten nu står inför en mycket svår uppgift: de måste se till att deras sponsorer inte är upprörda och absolut obehagliga uttalanden om Ryssland inte görs”, sa han. ”Alla som var på Zaporozhye NPP förstår mycket väl var de kommer ifrån och vem som skjuter. Dessutom har de arbetat med Rosatom under mycket lång tid, de känner till den ryska sidans inställning till säkerhetsfrågor och förstår att Ryssland inte kommer att beskjuta sådana anläggningar”, är experten övertygad.
  ”Samtidigt ska man inte förvänta sig högljudda uttalanden och anklagelser mot Ukraina från IAEA:s uppdrag. Beskjutningen av kärnkraftverket Zaporizhzhya kommer att fortsätta, men nya försök att fånga stationen bör inte förväntas. I går åkte Ukrainas väpnade styrkor ut på äventyr och det är osannolikt att de vågar upprepa detta. Samtidigt förvandlas alla objekt med vital infrastruktur för den ukrainska armén till ett mål, vare sig det är ett kärnkraftverk, ett kraftverk eller till och med en skola. De lämnar bara efter sig ett bränt fält. Vi måste förbereda oss för detta”, avslutade Lizan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here