Skandiamannen Olof Palmes mördare del av en större komplott? Skrev om det för 2 år sedan.

11
4328
Olof Palme 1974. Bild Wikipedia. Av Verhoeff, Bert / Anefo – Nationaal Archief, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43121022

Jag publicerade en artikel med detta innehåll 31 maj 2018 på min nu passiva blogg Jinge.se. Åklagaren Christer Petersson menar ”Skandiamannen” Stig Engström är Olof Palmes mördare, men kan inte presentera något bevis för detta. Tolkas som stor besvikelse eller fiasko av många.

* Utredaren säger kl 09.52 att man inte har funnit stöd för konspiration, men att detta inte kan uteslutas.* Eftersom åklagaren inte har presenterat något motiv heller annat än att Stig Engström kraftigt ogillade Olof Palme finns än starkare skäl att penetrera detta.


 

Tidningen Filter hade innan publicerat en artikel som pekar ut ”Skandiamannen” Stig Engström som Olof Palmes mördare. Filters artikeln

Tidningen Proletären informerar om att Filter bl.a. hänvisat till artiklar som Proletären publicerat för många år sedan, och reser frågan om mordet är en del av en större komplott. Jag har i tidigare artiklar här diskuterat bl.a. denna aspekt på mordet. Se nedan. Artikeln i Filter innebär inte att mordet kan vara ett resultat av en politisk komplott – tvärtom!

Artikeln i Proletären 31/5 2018.

32 år efter mordet på Olof Palme utreder Palmegruppen den så kallade Skandiamannen som misstänkt gärningsman. Det avslöjade magasinet Filter förra veckan i ett långt reportage som pekar ut ”Skandiamannen” Stig Engström som mördaren.

I Thomas Petterssons reportage i Filter hänvisas till Olle Minells artiklar i Proletären, där Olle Minell redan för 27 år sedan ifrågasatte Skandiamannens uppgifter och skrev om kopplingarna till den hemliga Stay behind-rörelsen i Skandiahuset.

Det är jättebra att detta kommer upp på tapeten, säger Olle Minell när han gör ett besök på sin gamla arbetsplats på Proletärens redaktion. Men om Palmegruppen ska komma någonstans så kan de inte närma sig Skandiamannen utifrån en ny teori om en ensam mördare, utan de måste göra det utifrån att han ingår i en komplott.

Olle Minell träffade och intervjuade Stig Engström för Proletären 1989. Minnena från det mötet gör att Olle Minell tvivlar på att han skulle vara mördaren.

”Jag träffade Stig i en och en halv timme och jag säger ungefär som Leif GW Persson, det är fel gubbe. Men han kan absolut vara en del i en komplott, och är på mordplatsen för att förvilla och sprida ett felaktigt signalement på skytten eller för att ta med sig vapnet därifrån.”

Skandiamannen Stig Engström har funnits med i Palmeutredningen från dag ett, men aldrig utretts ordentligt. Trots att han bevisligen befann sig på mordplatsen och har ändrat sin historia flera gånger.
Hans lögner och att han aktivt placerade sig vid mordplatsen, genom att kontakta både polisen och media, gjorde istället att han avfärdades som mytoman. Palmeutredaren Hans Holmér kallade Skandiamannen för en ”elefant i en porslinsbutik”, och han fick inte närvara vid polisens rekonstruktion av mordet.

Idag (2018) är Skandiamannen död sedan 18 år, men vid tiden för mordet var Stig Engström en Palmehatande moderat som arbetade som grafiker på Skandia. Hans chef var i många år Alvar Lindencrona. Lindencrona ledde från Skandiahuset den hemliga antikommunistiska Stay behind-rörelsen, som skulle aktiveras om Sverige blev ockuperat av Sovjetunionen.

På mordkvällen den 28 februari 1986 lämnade Stig Engström Skandiahuset 23.19 och befann sig på mordplatsen vid tiden för mordet 23.21. Efter att, enligt olika versioner av sin egen historia, ha försökt hjälpa Olof Palme och pekat ut mördarens flyktväg för polisen återvände han till Skandiahuset innan han tog nattbussen hem.

”Det finns väldigt många konstiga saker att titta på vad gäller Skandiahuset. Engström är till exempel den ende anställde i Skandiahuset som har en egen låsmekanism på sitt rum, varför det?” säger Olle Minell.

I artikeln Vad hände i Skandiahuset? (Proletären nr 8, 1991) skrev Olle Minell om hur säkerhetsmannen på Skandia, den före detta polisen Per Häggström, i förhör 1986 sagt att de planerade att gå in i Engströms rum för att leta efter ”vapenfett eller vapendelar”.

Men undersökningen blev aldrig av. Till nästföljande nummer av Proletären intervjuade Olle Minell säkerhetsmannen Häggström. Häggström säger att det rann ut i sanden, men att han i efterhand tycker att man borde gått till botten med Skandiamannen. Häggström fortsätter:

”Två gånger efter de här förhören i juni 1986 har jag aktivt försökt få Palmeutredningen att intressera sig för Skandiamannen. Men jag har inte fått någon respons, de bryr sig inte om det. Det är inte intressant – jag ska säga dig en sak, jag har varit inom kåren och hade jag haft hand om mordutredningen i jakten efter Olof Palmes mördare så hade det här varit uppklarat nu.”

Olle Minell pratade också med kriminalinspektör Erik Skoglund, som är den som förhörde Häggström. När Skoglund var tillbaka efter semestern 1986 fick han andra arbetsuppgifter:

”Om det var för de här förhören med Skandiamannen vet jag inte, men jag skiter i det – det finns så många andra mord att klara upp.”
skandiamannen_0

Thomas Pettersson har med citat från de båda artiklarna i sitt reportage i Filter. Han fortsätter med att skildra det utbredda Palmehatet i Stig Engströms umgänge och har grävt fram att Stig Engström var vän med en för utredarna tidigare okänd vapensamlare, som kan ha försett honom med mordvapnet. Stig Engström kan alltså haft ett vapen redo att hämta när han träffar på Palme på väg till bion, går tillbaka till Skandiahuset och ringer för att ta reda på när filmen är slut.

Olle Minell vänder sig helt emot tanken att Engström skulle mött Palme av en slump på kvällen.

Palme är övervakad, genom telefonavlyssning och av män med walkie talkies, ända från att han lämnar bostaden tills han går ut från Grand och går sin väg fram till mordplatsen. Och om Palme är övervakad så får naturligtvis Stig Engström en signal, nu ska du gå ut.

– Tror man på slumpen bortser man också från att Sven Aspling, den förre partisekreteraren och den som CIA-chefen William Colby pekat ut som personen som Stay behind byggdes upp omkring i Sverige, ringer Palme klockan sex på kvällen. Är det kanske då det bestäms ett möte vid Sveavägen/Tunnelgatan?

Med Thomas Petterssons grävjobb är det andra gången på kort tid som det kommer fram ”nya” uppgifter i media om Palmeutredningen – uppgifter som Olle Minell skrev om i Proletären redan då det begav sig. I mars sände Uppdrag Granskning sina program om hur polisen Thure Nässén använde utpressning och lockade med pengar för att få missbrukare att vittna falskt mot Christer Pettersson.

– Det var som en deja vu-upplevelse för mig. Jag hade skrivit om Thure Nässén 30 år tidigare, och min artikel om Thure Nässén kunde varit en recension av de två programmen som sändes 30 år senare.

– Det är likadant här. Det som är substansen i Filters reportage ända fram till personbeskrivningen av Stig Engström, kretsarna han umgicks i och att vapensamlaren fanns – själva sakinnehållet som leder fram till det, det har jag ju redan skrivit 1991. Det jag ångrar idag är att jag inte fortsatte då.

Tror du vi någonsin kommer att få veta hela sanningen?

– Den nye utredaren Petersson har utlovat en lösning, sen om det blir sanningen eller inte, det vet man inte. De får jobba vidare med det här så får vi se vad de kommer fram till. Det finns helt klart fortfarande saker att utreda.

Andra artiklar om Palme-mordet.
Tysk bok: CIA och Nato dödade Olof Palme
Mördades Olof Palme av politiska skäl?
Palmeutredningens märkliga missar
Palmemordet: Amatör eller proffs, svensk eller utländskt?

i Andra om: Palme, demokrati Olof Palme, mord, CIA, kriminalitet
imperialism,Skandiamannen, desinformation, USA, politik, terrorism, böcker, Gladio

Föregående artikelIran – Imperialismens nästa offer? Irans kärnteknikavtal och Irans statsskick. Hör och se från mycket bra möte!
Nästa artikelDen sjungande målvakten, ”affischnamnet” (och terroristen som hyllade bin Laden) i Syrien.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. Och de döda talar inte få man väl tillägga. Visst är mordet på Palme ett komplott, precis som bröderna Kennedy. mordet på Malcolm X och Martin Luther King. Och än idag är alla dessa mord olösta. Gemensamt är att dessa gick inte den djupa statens ärenden. Det är den djupa staten som avrättade de.

  Om JHK: https://www.globalresearch.ca/cia-lying-performance-then-and-now-the-jfk-assassination-versus-the-cias-obstruction-of-justice-in-2015/5498298

  Om Malcolm X: https://text.npr.org/s.php?sId=804933076
  Om Robert Kennedy: https://www.globalresearch.ca/the-blatant-conspiracy-behind-senator-robert-f-kennedys-assassination/5642125

  Om Martin Luther King – som överlevde mordförsöket men mördades på sjukhuset) https://www.globalresearch.ca/the-plot-to-kill-martin-luther-king-survived-shooting-was-murdered-in-hospital-an-interview-with-william-pepper/5544005

 2. Att det är en komplott som ligger bakom händelsen råder det nog ingen större tvekan om. Som den f.d. Norrmalmspolisen och moderate riksdagsmannen lär ha sagt till Sven Anér: ”Nä, nä, vi har sån uppbackning så ni kommer aldrig åt oss” Källa: https://svenanerpalmemordet.blogspot.com/2013/03/na-na-vi-har-san-uppbackning-sa-ni.html

  Om de som ligger bakom kommer lägga skulden på en död man som ingick i komplotten, eller försöka lägga ut andra dimridåer via ombud, så är inte det märkligt heller.

 3. Lär väl ha varit ett beställningsmord från främmande makt med flera observationer av män med walkietalkies som rört sig kring paret Palme när de lämnat bion (bl.a av Robert Gustavsson som var på Grand) och själv såg jag en helt nedsläckt polisbil med 2 poliser i sakta rulla uppför Mäster Samuelsgatan mot Regeringsgatan och Malmskillnadsgatan, detta ca kl. 23.15 och 6 minuter före mordet. Kanske var det den bilen som kom fram till mordplatsen 23.24, vem vet, kanske hade de ngt annat ärende i området ?

  Män med walkie talkies, svenska poliser och svenska fascister med anknytning till Djupa Staten. Vilket främmande lands ärenden skulle dessa tänkas gå? Hmmm …. undrar just.
  Fast om CIA beställde mordet så skulle ju Christer Pettersson (om han var gärningsmannen) och Engström som ådrog sig uppmärksamhet då han var på platsen förstås ha tagits av daga å det snaraste, så där föll kanske den teorin

 4. * Åklagaren säger kl 09.52 att man inte har funnit stöd för konspiration, men att detta inte kan uteslutas.* Eftersom åklagaren inte har presenterat något motiv heller annat än att Stig Engström kraftigt ogillade Olof Palme finns än starkare skäl att penetrera detta.

 5. Antag att Olof Palme bar på en mörk hemlighet, t.ex. att han haft ett sexuellt förhållande med en underårig flicka som sedan begick självmord. Fadern är förtvivlad och hotar med hämnd. Palmes närmaste, inklusive Holmér, vet om detta. Så när budet om mordet når dem tänker de: -Åh, fan, det här får inte komma ut!

  Så buss på kurderna, massor med villospår och hinder för poliser som vill ha lite skarpsinnighet i polisarbetet, tills det gått så långt att allt försvunnit i ett kaotiskt töcken.

 6. Anders P!
  Tänk om jorden är platt och med anledning av detta fick någon för sig att mörda Olof Palme.

 7. Såg hela gårdagens (10 juni) presskonferens med Krister Peterson där den så kallade Skandiamannan, Stig Engström, pekades ut som misstänkt för mordet på Olof Palme. Det som framfördes för att styrka detta påstående var att tidigare utredningar hade stora brister och att Engström lämnat tveksamma uppgifter vid förhören. Detta, som verkar vara korrekt, tillsammans med att Engström verkar vara en kuff, varken binder eller bevisar att denne utfört mordet på Palme. Den fråga som inte besvaras är. Hur visste Engström att han vid rätt tidpunkt skulle lämna Skandiahuset utrustad med en revolver? Att Engström skulle ha lämnat Skandiahuset vid rätt tidpunkt verkar inte helt otroligt. Med att han även skulle ha varit utrustad med en revolver saknas det belägg för. Att han slumpmässigt skulle bära ett vapen vid detta tillfälle verkar inte sannolikt. Även om dessa två förutsättningar slumpmässigt skulle föreligga samtidigt, vilket inte inte särskilt troligt, och att Engström då han ser makarna Palme skulle besluta sig för att mörda Olof Palme verkar med förlova sagt lite väl tunt. För att detta skall gå ihop krävs att Engström ingick i en konspiration för att mörda Palme. För detta finns det dock inga trovärdiga bevis.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here