Solidaritet med Assange även i Honduras!

0
932

Dick Emanuelsson bor i Tegucigalpa, Honduras huvudstad . Jag har tidigare haft förmånen att publicera två artiklar av Dick här. Läs dem gärna!

USA:s skyddsling Honduras registrerar sin 25:e massaker 2019. Vem bryr sig egentligen? och Väldiga folkliga protester i Honduras!

Dick Emanuelsson skrev nyss i ett mail ”Hej Anders

sär kommer en grej Som handlar om

Solidaritet med Assange i Tegucigalpa, huvudstad i Honduras där fördömandet är stark från den demokratiska oppositionen mot behandlingen av och den politiska och juridiska häxjakten mot den journalist och det forum han företräder som har avslöjat konkreta krigsbrott utförda av de oluka administrationerna i Vita Huset.

Att mötet hålls på Café Paraíso är bara följdriktigt. Det var ett centrum för den demokratiska och underjordiska oppositionen under 1980-talet då den starke mannen i Honduras var spindeln i folkmordet i Centralamerika, John Dimitri Negroponte, USA-ambassadör i Honduras och den man som var högst ansvarige för dödsskvadronen ”Batallón 3-16”, som grep, torterade och mördade/försvann 200 honduranska folk- och vänsterledare.

Den honduranska regimen och militären upplät militärbaser vid den nicaraguanska gränsen varifrån de gjorde räder in i Nicaragua och massakrerade sammanlagt 50.000 nicaraguaner.

Men det honduranska folket utförde hjältedåd med Nicaragua och solidariteten med FSLN var stark och många sandinister fick en fristad i kriget mot Somoza i likhet med den Salvadoranska gerillan FMLN som hade ett starkt stöd och hemliga underjordiska gömställen i Honduras.

Det var i Café Paraíso som många av gårdagens antifacister hade en tillflykt och där solidariteten för julián Assange kulminerar på tisdag.

Föregående artikelSkripal – ett år senare är några saker klarare
Nästa artikelBoeing gav 1 miljon dollar till Trump som premierat detta. Konstruktionsfel på 737-8 MAX?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here