Spionerade CIA via ombud på Julian Assange på Ecuadors ambassad? Spansk domare ska nu höra Julian Assange.

4
1492
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com
Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com

Tidigare i år rapproterades att ett spanskt säkerhetsföretag spionerade på Julian Assange och hans advokater på Ecuadors ambassad i London.

Här följer en aktuell rapport översatt av en norrländska från en artikel i spanska stora tidningen El Pais. El Pais. Tack!

Vad ska komma ut av detta?


 

 

Det brittiska rättsväsendet har äntligen gått med på att låta en spansk domare höra WikiLeaks grundare Julian Assange som vittne i ett mål med bl.a. anklagelser om att ett spanskt säkerhetsföretag spionerade på honom medan han bodde på Ecuadors ambassad i London.

Domare José de la Mata vid Spaniens högsta domstol, Audiencia Nacional, kommer att intervjua Assange via videolänk den 20 december, säger rättsliga källor.
Assange kommer att föras från Belmarshfängelset i sydöstra London till Westminster Magistrates Court för att svara på frågor från De la Mata, som undersöker påstådda kränkningar av advokat-klient sekretessen, mellan Assange och hans advokater, och anklagelser om att dessa samtal vidarebefordrades till CIA.

Brittiska tjänstemän besökte Assange i fängelset i förra veckan, frågade honom om han gick med på att bli utfrågad av De la Mata, och levererade ett dokument med en lista över de händelser som undersöks av domaren, som i september hade utfärdat en europeisk utredningsorder (EIO) med begära om hjälp från brittiska myndigheter.

Denna lista över händelser som är under utredning, innehåller uppgifter att David Morales, ägare av det spanska säkerhetsföretaget UC Global S.L., ”kränkt Assanges och hans advokaters integritet genom att placera mikrofoner på den ecuadorianska ambassaden i London utan samtycke från berörda parter”.

Där sägs också att den information som på detta vis insamlats vidarebefordrades till andra människor och institutioner, inklusive ”myndigheter i Ecuador och agenter från USA”.

Det har inte varit lätt att erhålla Storbritanniens tillstånd att utfråga den australiensiska cyberaktivisten. Den spanska domaren skickade en EIO till London den 25 september med en begäran om att få höra Assange, som en del av en utredning mot Morales och hans företag för brott mot privatlivet, brott mot advokat-klient sekretessen och olagligt vapeninnehav.

Dokument och videofilmer som avslöjades i juli av El País visar att UC Global spionerade på Assanges samtal med sina advokater under möten där de utformade sin försvarsstrategi för att undvika utlämning till USA. Morales påstås ha levererat dessa och andra samtal till USAs underrättelsetjänster.

Genom sin centrala myndighet UKCA, den byrå som behandlar europeiska utredningsordrar, blockerade det brittiska rättsväsendet initialt De la Matas begäran. UKCA ifrågasatte den spanska domarens befogenheter att utreda ärendet i Storbritannien och krävde större ”tydlighet” och information än domaren hade tillhandahållit.

Denna ståndpunkt blev besvärande i rättsliga kretsar och betraktades som motstånd mot en utredning som skulle kunna hindra att Assange utlämnas till USA, om vilket förhör med WikiLeaks-grundarens är planerat till februari.

Flera spanska domare som El País konsulterat säger att en EIO-begäran i allmänhet beviljas automatiskt. Med en EIO kan en rättslig myndighet från ett EU-land be en juridisk myndighet från ett annat EU-land om hjälp för att få fram bevis, inklusive vittnesmål.
Det amerikanska rättssystemet anklagar Assange för 18 brott som innebär upp till 175 års fängelse i samband med WikiLeaks publicering av klassificerat material om militära operationer i Irak och Afghanistan.

Föregående artikelBill Gates: ”Kapitalismen kan inte rädda klimatet” – Är han socialist?
Nästa artikelGör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Mycket intressant att de är CIA på spåren . En genomruttet verktyg för imperialismens blodiga förtryck . Assang har blivit deras stora fiende ..en person som gör mänskligheten stor nytta .

 2. För att inte tala om våra ”ruttna” politiker som fegt tiger eller stöttar tortyren av Julian Assange. Skulle vara intressant att få reda på om ngn öht står upp för honom? Finns det ngt parti att engagera sig i, som står upp för Julian och andra visselblåsare? Vad kan man göra som medborgare ?
  Att rösta bort alla knähundar vid nästa val, stryka dem kanske.

  Vad göra? Sossarna stöttar hängivet 1. imperialistiska krigståg 2. fascistiska statskupper 3. fängslande av visselblåsare samt 4. skapandet av salafistiska kalifat i våra förorter gm sitt stöd av Muslimska Brödraskapet samt stöd till P.1 ovan.

  De borgerliga partierna är inte mycket bättre och stöttar väl P.1 – 3 ovan.
  Vänsterpartiet skall vi inte tala om. Kräk.

  Om bara Anders Romelsjö startade ett parti, en folkrörelse för alla från vänster till höger, för fred och nedrustning, svensk neutralitet, stöd till visselblåsare, stopp för imperialistiska regime change wars etc. då skulle jag släpa mig till valurnorna igen.

  Tänk ett Sverige där våra politiker skulle ta selfies med en amerikansk poliker som Tulsi Gabbard ist. för en bestialisk krigsförbrytare som Madeleine Albright (eeh, hallå Rossana …).

 3. https://kenfm.de/missing-link-to-john-shipton/

  Lyssnar gärna på denna intervju med Julians Assange far om förhållanden som Julian Assange genomgår i ett land som kallar sig demokratisk. Att USA sedan länge har slutat vara en demokrati kommer inte som en överraskning, men att Storbritannien även har slutat uppföra sig som en demokrati visar hur lite de mänskliga rättigheterna spelar en roll för stormakterna när det gäller grävande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here