Spionerar Sverige på rysk flygbas i Syrien?

10
2792
Khmeimim-basen i Syrien.

Almasdarnews rapporterar 22/10 enligt nedan:

”Ett flygplan som tillhör det svenska flygvapnet gjorde en flygning nära Rysslands primära flygbas i Syrien i veckan, berättade den ryska flygpublikationen Avia.Pro. ”Trots det avsevärda avståndet från Skandinavien från Mellanöstern sågs i helgen ett svenskt militärt flygplan nära de ryska militära baserna i Syrien,” rapporterade den ryska publikationen.” Enligt experter var skälet till att flyga över ett avstånd på flera tusen kilometer intresset för de ryska luftförsvarssystemen som låg vid Khmeimim-flygbasen,” påpekade de. Det svenska flygvapnet har inte gjort den här typen av flygning tidigare, varför det var förvånande för många militära observatörer när ett av deras rekognoseringsplan närmade sig Khmeimim-flygbasen.”Experter tror att militära rekognoseringsflygningar bredvid den ryska militärbasen är avsedda att få så mycket information som möjligt om ryska luftförsvarssystem, vilket skapar åtminstone en potentiell fara”, tillade de.Det svenska försvarsministeriet har inte kommenterat dessa påståenden från ryska medier.” Almasdarnews: Swedish Air Force approaches Russian airbase in Syria to test air defenses: media

Men kanske har planet inte flugit så långt. Jag finner vid sökning på nätet Business Insider rapporterade 2 maj 2018:

”Den 1 maj 2018 har ett svenskt flygvapen S102B Korpen startat verksamhet i Mellanöstern Flygplanet är ett av två SwAF: s S102B Korpen-flygplan, kraftigt modifierade Gulfstream IVSP-affärsflygplan som används för att utföra ELINT-uppdrag. De är utrustade med sensorer som drivs av ELINT-personal (signalspaningspersonal) från FRA (Försvarets Radioanstalt) som kan avlyssna, samla in och analysera elektroniska signaler. Korpen-jetflygplanen genomför rutinmässigt övervakningsuppdrag över Östersjön och flyger högt och snabbt i internationellt luftrum utanför det intressanta området. Det vanligaste ”målet” för S102B är Kaliningrad Oblast och dess ryska installationer.”
Business Insider: A Swedish air force plane appears to be snooping around Syria — and it may be trying to gain an edge on Russia in the Baltic.

Vilket kommenterats på Twitter:

Kommentarer: Ingen överraskning. Sveriges regering och kanske främst dess försvarsminister Peter Hultqvist har lagt alla kort i korgen för att vara i USA:s – inte Sveriges tjänst. Ingen godtagbar analys av laget för Sverige i världen har presenterats av regeringen eller försvarsledningen. Ryssland, som har 10 % av USA:s försvarsbudget och som ej för folkrättsvidriga krig runtom i världen utnämns till den stora fienden. Ja, jag tror att dessa flygningar sker i samarbete med eller på uppdrag av USA elelr Nato. USA den ledande brutala krigarstaten, med sitt väl kända stöd till terrorister, statskupper och illegala sanktioner sätter man sitt lit till.

Men jag söker uppgifter från fler källor om detta!

Föregående artikelPresidenterna Assad och Putin talas vid i – enighet eller…?
Nästa artikelBör man fira FN-dagen?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Hur vet man att detta är sant? Kanske bara propagandalögn. Vem är källan? Varför skulle Svenska regeringen och försvarsmakten ta på sig ett sådant uppdrag och i vems intresse? Varför sköt de i så fall inte ner planet om det inkräktade på Syriskt luftrum? Låter mest som en propaganda-skröna.

  • Bör undersökas. Sverige har under många år haft utbildande och stridande militär i Afghanistan, utbildande militär i Irak och Mali samt har givit ekonomiskt bistånd i Syrien som bland annat hamnat hos terroristassocierade organisationer. Sverige gör sedan åratal omfattande militära insatser utomlands i USA:s tjänster, som kostat miljarder som kunde använts till annat. Därför är denna signalspaning (ELINT) plausibel. Beskrivits bl.a här. Artikeln i Business Insider i maj 2018 gör ett vederhäftigt intryck. Upptagen under förmiddagen. Uppmanar dig och andra att söka uppgifter i frågan.

 2. Jag har sett detta tidigare från andra källor att FRA/NSA hjälpte USA i östra Medelhavet och att de startade från Larnaca. Jag är idag inbjuden att tala på Hyllan, Jakobsbergs Bibliotek , där de uppmärksammar FN-dagen .Jag ska inleda med några reflektioner utifrån Phyllis Bennis´ bok, En kuvad Världsdemokrati – Hur Washington dominerar dagens FN,2004. Hon är mycket kritisk till USAs dominans och säjer>:”Endast efter en genomgripande demokratiseringsreform kan FN bli i stånd till att fullfölja stadgans löfte från 1945 om ”Att rädda kommande släktled från krigets gissel och främja sociala framsteg och bättre levnadsvillkor under större frihet”.

 3. Tyskar som opponerar sig mot sin regerings russofoba politik tar ibland bruk av en släng humor: Angela Merkel vars familj kom från väst men bodde i DDR känner väl till den dåtida appellen: ”Von der Sowjetunion lernen heisst siegen lernen” och då säger de till henne med leendet på läpparna ”Att lära av Ryssland är att lära sig segra”. Kanske Peter Hultqvist är nyfiken på ryssarna, han vill också lära sig segra.

 4. Det är självklart att Sverige skaffar sig underrättelser om ryska offensiva operationer, det påverkar våra egna förberedelser. Rysk militär har doktrin, teori och praktik som vårt eget försvar är till för att motverka på vårt eget territorium. Vi har bedrivit signalspaning mot sovjet och ryssland för egen räkning, och bytt information med andra västliga underrättelsetjänster. Alla vet det, särskilt ryssarna, som aldrig räknat med något annat, alla gör likadant. Allt kommer att gå bra om ryssarna stannar hemma och avhåller sig från att skaffa sig offensiv kapacitet i närområdet.

  • Vilken spaning sker mot USA vars upprustningspolitik och avskaffande av kärnvapenavtal mot Rysslands protester är ett stort hot mot Sveriges säkerhet, liksom Värdlandsavtalet.
   Varför borta i Syrien?

   För Sveriges säkerhet – samarbeta även med Ryssland, och minska samarbetet med farliga USA, vars krig detta millenium dödat omkring 3 000 000 människor i folkrättsvidriga krig.

   • Sverige är en långsmalt litet land i närheten av Ryssland politiska och finansiella centrum, ur ryskt perspektiv är svensk skärgård ett säkerhetshot och Rysslands naturliga säkerhetszon ur Moskvas perspektiv är Norges atlantkust. Sverige har bara en enda tänkbar militär fiende, det är den vi rustar oss mot, vi studerar deras doktrin och praktik när den visas upp på ett sätt som medger studier. Vi har signalspanat mot ryssarna sen de skaffade sig kapacitet att invadera oss.

    USA globala strategier har väldigt lite med Sveriges gränser och territoriala problem att göra. Islamproblemen, kärnvapenspridningen och sydkinesiska sjön är inte Sveriges bord, även om våra små talträngda tanter i kostym gärna låtsas som att vi spelar roll. Det är ju deras inkomst.

    • I detta läge är det mycket smartare att söka normala relationer till denna presumptiva fiende, mer som Finland och mer som Sverige tidigare hade med Sovjetunionen som stod för ett helt annat politiskt och ekonomiskt system än Ryssland, som har stora likheter i ekonomiskt system med Sverige och USA. Sverige kan då lära sig av Ryssland hur man tillämpar FN-stadga och internationell rätt. Är inte självklart?

     Den svenska politiken är inte bara intelligensbefriad och enögd – som försvarsminister Hultqvist. Den är farlig.

  • det hade varit bra om sverige kunde hålla sej hemma istället för att massakrera libyen och öppna vågen av hemlösa flyktingar till bl.annat sverige ,låt flyktingarna trängas på lidingö

 5. ”öppna vågen av hemlösa flyktingar till bl.annat sverige ,låt flyktingarna trängas på lidingö”

  Håller helt med dig erwin. Vänstern och liberaler bortröstade. Låt Sverige bli en del av Visegradsländerna. Som en axel från Treriksröset ned till Balkan. Varmt välkommen till konservatismen. Hög moral, lag och ordning ger alla där ett drägligt liv 🙂

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here