Splittringen ökar mellan USA och Europa om Ukraina?

10
1272
https://www.skynews.com.au/the-team/professor-joseph-m-siracusa96px” srcset=”https://steigan.no/wp-content/uploads/2023/09/usa-europa-splittelse-696×464.jpg 696w, https://steigan.no/wp-content/uploads/2023/09/usa-europa-splittelse-300×200.jpg 300w, https://steigan.no/wp-content/uploads/2023/09/usa-europa-splittelse-768×512.jpg 768w, https://steigan.no/wp-content/uploads/2023/09/usa-europa-splittelse-630×420.jpg 630w, https://steigan.no/wp-content/uploads/2023/09/usa-europa-splittelse.jpg 1000w” alt=”” width=”696″ height=”464″ />

Detta inlägg baseras  på en artikel i Steigans nättidning med bilden ovan. https://steigan.no/2023/09/splittelsen-oker-mellom-usa-og-europa-om-ukraina/?utm_source=substack&utm_medium=email som kommenterar (med mitt instämmande) en artikel  ”The US and Europe Are Splitting Over Ukraine” i tidskriften The Atlantic Samt på på ett uttalande av förre franske presidenten Nicolas Sarkozy. Och får stöd i en artikel av professor Joseph M. Syracusa i

_______________

.Mainstream-organet The Atlantic tror att USA och Europa kan vara på gränsen till den allvarligaste splittringen sedan NATO skapades 1949 och att det kan utsätta hela Nato på spel. Och kollapsen kan komma snabbt.

Det är Phillips Payson O’Brien som har skrivit artikeln The US and Europe Are Splitting Over Ukraine , men det råder ingen tvekan om att redaktörerna för det Natovänliga organet The Atlantic har gett det en framträdande plats.

O’Brien skriver:

Europa och Förenta staterna står på randen av den mest betydande avsiktliga brytningen av internationella relationer på decennier. Sedan 1949 har Nato varit en konstant i världens säkerhet. Det var ursprungligen en allians mellan USA, Kanada och 10 länder i Västeuropa. Nato vann det kalla kriget och har sedan dess expanderat till att omfatta nästan hela Europa. Det har varit den mest framgångsrika säkerhetsgruppen i modern global historia. Men det kan också kollapsa fram  till 2025.
Anledningen till denna kollaps kommer att vara den djupa skillnaden i synsätt mellan det republikanska partiets populistiska flygel – ledd av Donald Trump, men nu klart stödd av majoriteten i GOP – och de existentiella säkerhetsproblemen i stora delar av Europa. Den omedelbara katalysatorn för kollapsen skulle vara kriget i Ukraina. När den dominerande fraktionen av ett av de två stora amerikanska politiska partierna inte kan se poängen med att hjälpa ett demokratiinriktat land att bekämpa ryska inkräktare, tyder det på att mitten av det politiska spektrumet har förändrats på sätt som kommer att göra USA mindre pålitlig allierad till Europa. Europa bör förbereda sig därefter.

(GOP Grand Old Party, Republikanerna.)

Det är i och för sig intressant att man kallar ett land som är starkt influerat av nazister och där förbudet av partier, opposition och media är dominerande för ett ”demokrati-minded land”, men USA har traditioner för sådant, så låt det vara i nuet. Det häpnadsväckande med artikeln är att den kartlägger förutsättningarna för en eventuell splittring mellan USA och Europa.

De republikanska presidentkandidaterna Donald Trump, Ron DeSantis och Vivek Ramaswamy har alla på sitt sätt uttryckt att de vill stoppa biståndet till Ukraina. DeSantis gjorde det försiktigt, medan Ramaswamy gick ännu längre och sa i princip att Ukraina borde delas upp. Vladimir Putin borde få behålla en stor del av landet. Trump deltog inte i debatten, men han har tidigare tonat ned USA:s intresse för en ukrainsk seger och ”har verkat gynna territoriella eftergifter från Ukraina till Ryssland”.

O’Brien påpekar också att det är europeiska ledare, och inte USA, som det senaste året har varit drivkraften bakom att skicka allt mer avancerade vapen till Ukraina. USA har saktat ner. Europa har drivit på.

Det O’Brien pekar på bekräftar det vi tidigare har betonat, nämligen att USA planerar att europeisera kriget i Ukraina.

Dessutom kommer naturligtvis det enorma geopolitiska förändringen med BRICS 11 och framväxten av det globala södern att kunna riva de gamla imperialistiska allianserna i bitar. Ett problem i Norge( och i Sverige)  är att vi knappast har utrikespolitiska tänkare som är över dagisnivå. Och media är i stort sett på samma nivå. Till och med den amerikanska mainstreamen innehåller nu mer av intresse än vad man mest kan hitta i norska (och svenska) medier.

_____________________

Tankegången om en ökad och kommande splittring mellan USA och EU är inte helt unik bland de som räknas till etablissemanget. https://www.rt.com/news/582576-us-ukraine-eu-sarkozy/. Den tidigare franske presidenten Sarkozy menar att USA använder Ukraina-frågan för att försvaga EU.

Nicolas Sarkozy

Sarkozy menar att Ukrainas anslutning till Nato och EU – som Kiev har strävat efter i många år – inte skulle leda till fred. ”För om du tar med Ukraina i Europa stärker du det amerikanska Europa eftersom de östeuropeiska länderna domineras av USA”.

Enligt Sarkozy uttrycker Ukraina i allt väsentligt USA:s önskemål eftersom landet är starkt beroende av Washingtons militära stöd.

Samtidigt som Sarkozy upprepade att han vill att Frankrike ska stödja Ukraina, sade han att han anser att Ukraina så småningom bör få säkerhetsgarantier från väst men måste förbli neutralt och fortsätta att fungera som en ”bro mellan den slaviska världen i Ryssland och oss”.

Han hävdade att Ukrainakonflikten endast gynnar Kina, som han menade vinner inflytande bland sina partners i den ekonomiska BRICS-gruppen, och USA, som tjänar på vapenförsäljning och högre priser på flytande naturgas.

Förra veckan föreslog Sarkozy att en kompromiss med Moskva skulle innebära att Krim erkändes som en del av Ryssland. Detta  uttalande utlöste vrede i Kiev, där Mikhail Podoliak, en medarbetare till Ukrainas president Vladimir Zelensky, kallade förslaget ”kriminellt” och anklagade Sarkozy för delaktighet i organiseringen av ”folkmord och krig”.

Föregående artikelJacques Baud – ger han en trovärdig bild av kriget i Ukraina och dess bakgrund?
Nästa artikelWikileaks och Assange – media avleder och skrämmer
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Varför skulle de ”slaviska staterna” behöva en bro till det bankrutta Västeuropa? Västeuropa är bara ynkliga vasaller till USA och globalismen! Framtiden ligger i Asien och det bästa folken i Europa kan göra är att fortast möjligt göra sig av med de korrupta politikerna i Bryssel som låtit detta hända. Kanske kan man då återupprätta banden till de ”slaviska folken” och det Europa som borde vara ett föredöme för världen i stället för det korrumperade nykoloniala träsk det är idag.

 2. Det är minsann väldig, väldig glädjande nyheter. Nato börjar krackelera. Ponera att Nato skulle braka ihop helt – wow! Sverige skulle gå till historien som ända landet som gick upp ända till Nato dörren, knackade och knackade men blev aldrig bönhörd.

  Vidare är ukrozionazi redo att offras. Hinner Voldemort och hans familj plus tjuvanhangen som länsat stackars Ukraina fly eller kommer de att haffas innan och ges det berömda Ceaușescu farvälet? Länderna är jo grannar så någon grannskapseffekt lär väl finnas, va?

  Summan av kardemumman: Ryssland har VUNNIT. Nato har förlorat. Är Rysslands villkor på väg att accepteras? Drar Nato tillbaka till 1997-års gräns? Vad händer med de över 11,000 sanktioner som neokonservativ/sionist avskummen la på Ryssland? Upphävs för att BIKTA Ryssland?

  Spännande tider vi går till mötes vi Rysslands vänner! BRICS?! Multipolär världsordning! Jaaa!

  Däremot lär ryssofob sadla om till Sinofob genom att gå en kurs på Drottning Kristinas väg i Stockholm, lära sig konsten att gråta krokodil tårar över ”Formosa” och sätta till verket under fy förnäma frenchy pseudonym t ex på den här bloggen🥴🥴🥴

 3. Det är minsann väldig, väldig glädjande nyheter. Nato börjar krackelera. Ponera att Nato skulle braka ihop helt – wow! Sverige skulle gå till historien som ända landet som gick upp enda till Nato dörren, knackade och knackade men blev aldrig bönhörd.

  Vidare är ukrozionazi redo att offras. Hinner Voldemort och hans familj plus tjuvanhangen som länsat stackars Ukraina fly eller kommer de att haffas innan och ges det berömda Ceaușescu farvälet? Länderna är jo grannar så någon grannskapseffekt lär väl finnas, va?

  Summan av kardemumman: Ryssland har VUNNIT. Nato har förlorat. Är Rysslands villkor på väg att accepteras? Drar Nato tillbaka till 1997-års gräns? Vad händer med de över 11,000 sanktioner som neokonservativ/sionist avskummen la på Ryssland? Upphävs för att BIKTA Ryssland?

  Spännande tider vi går till mötes vi Rysslands vänner! BRICS?! Multipolär världsordning! Jaaa!🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗

  Däremot lär ryssofob sadla om till Sinofob genom att gå en kurs på Drottning Kristinas väg i Stockholm, lära sig konsten att gråta krokodil tårar över ”Formosa” och sätta till verket under fy förnäma frenchy pseudonym t ex på den här bloggen🥴🥴🥴

 4. Filosofera mera!

  Allt levande på jorden har ett gemensamt ursprung och är den största och viktigaste naturresursen. Alla organismer – bakterier, svampar, växter och djur – är släkt med varandra. Tänk på det nästa gång ni ser en daggmask eller en spyfluga.

  Vi alla har burit utvecklingen framåt genom vår näringskedja, som består av en enda rad av organismer där den första äts av den andra, den andra av den tredje, och så vidare. Den sista organismen i kedjan äts inte av någon den står högst upp i näringskedjan— Människan, som med tiden utvecklades till jordens värsta rovdjursorganism.

  Vissa människoindivider är mer rovgiriga och naturvidriga än andra i sin art, den individgruppen påminner mer om släkten parasiter, ”äter upp” sin egen art och helst alla andra arter, orsakar gärna massutdöende.

  ”Det visar sig att evolutionen inte sker med jämn hastighet utan formligen sätter igång på ”turbo effekt” efter ett massutdöende.”
  Vivi Vajda, professor i paleobiologi

  Mina tankar går till den massdöd vi står inför härnäst, kommer den att sätta igång en ”turbo effekt”…or is it the path to eternal emptiness?

  Västvärlden är parasitisk, använder
  olika metoder sitt ”utrotningsspel” 
  bl.a. att ta levande varelser ur vår naturliga omgivning—människan som naturresurs.

  ”Neokoloniala tillvägagångssätt för utbildning och vetenskap förblir utan tvekan en allvarlig utmaning. När man sammanställer betyg från ledande universitet i världen visar [västländer] bristande objektivitet, vilket ibland går så långt att det blir ett uppenbart fulspel. De har hindrat utveckling av nationella utbildningssystem. De har på bedrägligt sätt lockat begåvade ungdomar från asiatiska och afrikanska länder och förvandlat många icke-västerländska samhällen till ofrivilliga givare av intellektuellt kapital” 
  sade Sergey Naryshkin, chefen för den ryska utrikesunderrättelsetjänsten (SVR), i ett tal till deltagare i Eastern Economic Forum (EEF) söndag 10-09-2023

 5. Robert F Kennedy som försöker bli demokratiska partiets presidentkandidat har en syn på kriget i Ukraina som är ännu vettigare. En majoritet av folk i Tyskland och Frankrike anser att kriget orsakats av USA och Nato. Det demonstreras på många håll idag mot Västs politik. Det rör på sig ….. i rätt riktning

  • Kan du ge en länk eller referens till de undersökningar som kommit fram till att ”En majoritet av folk i Tyskland och Frankrike anser att kriget orsakats av USA och Nato”.
   Anders Romelsjö brukar ju alltid efterfråga belägg för påståenden och ser att han missat att fråga dig, så jag gör det istället.

   • Med tanke på att USAs CIA ’äger’ journalistkåren är det förvånande om det skulle vara en majoritet som har fattat att USA är den verkliga skurken.
    Även att Tyskland domineras av en fasciststödjande gruppering av miljöinriktade politiker som underminerar landets energiförsörjning tyder på djupgående hjärntvätt,

  • Jag kanske har fel, men har uppfattat den här Kennedy-familjen som snälla människor.
   Tyvärr vill inte krigarstaten USA så gärna ha snälla människor i sin ledning så därför blev John F Kennedy mördad av prickskyttar i sin bil 1962.
   Ondskan lever i kapitalismen och tvärtom.

   Men skulle demokraten Robert F Kennedy lyckas övervinna kapitalismens ondska i USA och skapa en fredlig relation med arbetarstaten Ryssland så tror jag skulle kunna tänka mig att bli mer demokratiskt igen.
   Men som nu är går det inte.
   Som demokratin har gjort och gör med Orientens och Afrikas länder är den inte värd förtroendet.

   Bra att den folklige demokraten och Brasiliens president Lula del Silva tar parti för Rysslands president Vladimir Poutin och ignorerar den Västerländska demokratidomstolen i Haag som vill gripa Poutin för att han räddat oskyldiga barn från krigets fasor i Ukraina.
   Det ser ut som Lula del Silva är betydligt bättre än jag trodde förut.
   Lula del Silva har varit anklagad för korruption.
   Men kanske det var på falska grunder från kapitalisterna som ville röja honom ur vägen?
   Jesus blev på sin tid utsatt för ett liknande attentat och blev dödad på ett kors av ondskefulla människor som istället ville frige den multikriminelle mördaren Barabas.
   Glöm inte att det faktiskt var ett demokratiskt beslut.

 6. USA/Nato/väst har två valmöjligheter.

  1. Kapitulera och acceptera Rysslands krav, och
  2. Fortsatt förnedras i sitt konventionella krig mot Ryssland

  Valet är USA/Nato/västs.

  OBS: Vad Ze🐽 dräglar om eller ”hotar” med är värt noll och intet. (Det är nödvändigt att han närvara vid signering av kapitulations dokumentet t ex)

 7. Ingen fredsälskande amerikansk president som går emot det ”militärindustriella komplexet” kommer att bli långlivad, om man får dra några slutsatser.
  Presidentkandidater med fredsinitiativ som avser att ställer upp i val brukar åtminstone karaktärsmördas av den press och media som samma militärindustriella-komplex kontrollerar innan de hinner ställa upp. Bernie Sanders,Tulsi Gabbard, Kennedy, samtliga utsatta för hätska drev.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here