Ständigt denne Jan Guillou

39
7199
Jan Guillou. Bild från artikel i Ryska Posten 200904. (https://www.8dagar.com/2020/09/hyllning-till-jan-guillou.html)

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel om den omdiskuterade ikonen.

Visst är det så – Jan Guillou (JG) förmår ständigt skapa debatt kring sin person och sina ståndpunkter. Det började nog tidigt. Jag erinrar mig från en tidig bok då JG var sommarvikarie på någon Malmötidning. Redaktören kom in och sa: Det är totalt stiltje. Skriv en insändar så vi får lite liv i luckan. JG skrev att några ville förbjuda hundar i stan. Det är helt fel menade han. Tänk en dag när man bråkat med frun och livet är elände. Då är det skönt att kunna avreagera sig på en hund ute på stan, och ge den en rejäl spark. Det är mycket bättre än att gå hem och spöa upp frun. Det blev 300 kommentarer och redaktören var mycket nöjd. Sant eller fiktion – vad spelar det för roll? Kanske grundlade JG sin roll som näbbgädda redan där?

TV har presenterat två dokumentärfilmer om JG. En alltför kritisk kulturjournalsit på Excessen (läs: Expressen) fick breda ut sig. Det var väl OK, då filmerna totalt sett var en hyllning till JG. Jag har inget emot panegyriken.

Jag menar att JG är värd den. Han har gjort stora politiska insatser på vänsterkanten – Palestina, IB-affären m fl – och det kan ingen ta ifrån honom. Hans kaxighet hålls emot honom. Varför det? Minns hur hon blåste Palmeregeringen vid näsan och vägrade att be om nåd i domen för justiemordet i IB-rättegången. Skitstövlarna hade naturligtvis räknat med en nådeansökan och de hade kunnat framstå som fromma lamm, i stället för politiska lögnare. Det var väl utmärkt att han var kaxig – eller vad menar hen kritiker?

Margot Wallström har aldrig tillhört min fan-klubb, men så fann jag mig själv stå på Dominotorget i Norrköping och berömma henne! Det gällde erkännandet av Palestina och inbjudan att sända en palestinsk ambassadör till Sverige. Vad kunde man sedan läsa i snabbprotokollen från riksdagens utrikedebatt? De ynkligaste och de yngliga – m. kd, l, och c stod otåligt på rad att få hoppa upp i talarstolen och förklara ”att det var fel tidpunkt att erkänna Palestina. Det skadar fredsprocessen”. Era lymlar – vilken fredsprocess? Den av staten Israel dödade? Skäms! – och namnen på krakarna står tydligt utsatt i riksdagsprotokollet.

JG har aldrig tvekat att angripa eller bjäbba emot de svenska sionisterna. På nätet fiskar jag upp ett referat från Yle. Debatten, som jag missat, handlade om att JG i en krönika i AB ställer islamofobi och antisemitism mot varandra. Han förutspår ett ”avgrundsvrål från liberalerna”. Och så blev det. De kända Israelskramarna Willy Silberstein och Paulina Neuding visste inte till sig av hycklad upprördhet. Palestinierna skiter de i, men några få Israelsupporters i Malmö utgör världens centrum.

Den minnesgode läsaren kanske kommer ihåg att president Obama hade fräckheten att skicka en sionist från USA som inspektör till Malmö. Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu tog artigt emot personen. Efteråt gick det s k sändebudet ut och förklarade att hon var missnöjd med Reepalus svar.

Till det kan vi lägga hetsen mot den f d Labourledaren i Storbritannien Jeremy Corbin. Jag stödjer både Reepalus och Corbyns uttalanden till stöd för palestinerna. Antisemitism – tjo pyttsan!

Även solen har sina fläckar, säger talesättet, och det gäller naturligtvis jag som skribent, du som läsare, och föremålet för artikeln – JG. Han har under en längre tid uttalat sig för EU av olika skäl, och tycker att vänsterfolk skall gå med i (s). Det må han göra, men får då räkna med saklig kritik från dem som uppskattar hans insatser, som undertecknad.

Jag har idkat nätfiske och fångat ett antal ”statement” från JG; Fib/K 1/1998,Piteå-Tidningen i Fib/K 31-12 -04, ETC 1-9-202 och www.lindelof.nu 14-9-202.

Det känns trist att läsa att JG fallit så platt inför följande ganska enkla frågeställningar:

– EU är bra därför att det ger oss en möjlighet att gå emot USA

– EMU-omröstningen var ett nederlag för demokrati, folk skulle få rösta om en fråga som JG inte orkat eller kunnat sätta sig in i.

– Fascismen kan stå i dörren i Sverige. SD är det stora hotet. Vänstern måste gå samman för att skydda Sverige. Och därför borde man 2018 rösta på (s).

– De fyra borgerliga partierna viker bara undan inför fascismhotet från SD (?), och läget är nu närmast akut. Vi bör därför gå med i (s) och den interna s-föreningen Reformisterna.


Det är förvånande att JG inte genomskådat några av de allra grövsta EU-myterna.
Vi inte skall anamma mer av EU:s påbud, utan tvärtom mindre, och ett nej till euron var ett sådant viktigt steg. Idag är det mycket få i Sverige som talar om eurons fördelar, Jag brukar skämta och säga att det nog bara är Hamilton i (L) som gör det.

Stefan Löfvén var ordförande 2003 i Kampanjorganisationen LO-medlemmar för euron, men inte hans röst hörs numera i frågan. Vad gäller själva folkomröstningen är JG även här ute och cyklar. Kampanjen var en gigantisk folkbildningsinsats. Jag och många, många andra var ute och talade på möten eller som inbjuden föreläsare i olika föreningar. En folkomröstning kulminerar i själv omröstningen, men föregås den inte a debatter och folkbildning förlorar ofelbart vänsteralternativet. Storföretagen, dess lobbyorganisationer och de fem borgerliga partierna förfogar överlägset vad gäller ekonomiska resurser. För dem kan man köpa PR-nissar och en total dominans i media.

Föreställningen att EU skulle utgöra en motvikt mot USA är rent parodisk. Av EU:s 28 medlemsstater är 22 med i NATO, och vem som bestämmer i NATO torde vara allom bekant. Några större EU-stater har avstått från att delta i USA:s krigsäventyr, t ex Frankrike och Tyskland inför andra Irakkriget 2003, men mycket mer handlar inte ”motvikten” om. Det är i dagsläger oklart om t ex Tyskland står upp som ”motvikt” i frågan om den nya ryska gasledningen. USA har förklarat att alla som bygger eller utnyttjar ledningen och gasen kommer att svartlistas. USA har satsat mycket på LNG, flytande gas, och vill själv ha Europamarknaden.

Inte sällan tillskrivs EU en slags potential till förändring bort från nyliberalism och ”business as Usual”. Det är ”bara” att via röstsedeln gå in i EU:s styrhytt och ta över spakarna. Det som med Maasstrichtfördraget infördes i EU:s senare fördrag, idag Lissabonfördraget, låtsas ”förändringsprofeterna” inte om. För att ändra fördraget krävs enighet – och hur skall det åstadkommas? Vänstersocialdemokrater, och t ex kända ekonomer som Thomas Piketty, senast i den monumentala ”Kapitalet och ideologin”, hyser ofta dessa illusioner. Därför är man mer eller mindre för EU.
Jag antar att det även gäller JG? Varför skulle han annars uppmana oss att gå in i (s), vars ledning till 100 % är för EU. Är man för EU blir protester och krav på utträde helt fel, ja, t o m löjliga. Därför tror jag bestämt att JG inte kommer stiga på Swexit-tåget när vi på allvar drar igång det.

Föreställningar om den förestående fascismen har ställt till mycket elände. ”De autonoma” och på svenska botten – AFA – har gått i spetsen för vettlösa provokationer. Den största Nej EU-demonstrationen någonsin i Göteborg 2002 försvann i Medias rapportering om brinnande kafémöbler och krossade rutor på Avenyn. Den allvarligaste konsekvensen kan inte skyllas på lilla AFA – utan på ”tokvänstern”. Genom att ständigt trumma ut att SD:s vanliga medlemmar och röstande är ”fascister” stängdes all möjlighet till diskussioner och påverkan. Inte ens SD-medlemmar som ville att Sverige skulle lämna EU kunde fördras, utan måste brännmärkas.

Det är svårt att förstå varför en politiskt reflekterande person som JG väljer varna-för-fascism-spåret. Eller är det bara näbbgäddan som kräver sin tribut?

Ulf Karlström

Föregående artikelVarför åtgärder mot klimatkrisen bara är tomma ord 
Nästa artikelStoppa krigshetsen. NEJ TILL NATO. Manifestation lördag 23/9 på Odenplan. Kom!
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

39 KOMMENTARER

 1. Margot Wallströms erkännande av Palestina kan aldrig i mina ögon uppväga allt ont hon har gjort i utrikespolitiken. Hon har fått den större delen av svenska folket att grundfästa sitt hat mot Ryssland. Hatet behöver inte bli mer cementerat, utan tvärtom lite uppluckrat. Hennes raseri mot hur fredliga demonstranter blir behandlade i Ryssland, men var finns hennes raseri mot Macrons poliser och de vapen de använder mot fredliga demonstranter, på väggar i Paris kan man se bilder på personer som blivit handikappade av polisvåldet i Frankrike, det vanligast förlorat ena ögat av gummikulorna. Överallt kan jag läsa hennes frustration över regeringen i Ryssland, och hennes skryt om att Sverige är det EU-land som attackerar Ryssland hårdast.
  Tänk att jag hittade en tidning som publicerat en artikel om detta fenomen Gefle Dagblad 10 jan. 2017.
  Nedan artikeln:
  10 jan. 2017 Gefle Dagblad

  Nu har Margot Wallström återigen visat att hon inte håller måttet.

  Hur kan en svensk utrikesminister grunda sina anklagelser om att Putin försökt påverka det amerikanska presidentvalet med uppgifter hämtade från USA.s underrättelseorgan?

  I dag kan vem som helst beskylla Ryssland och Putin om vad som helst hur ogrundade och obevisade uppgifterna än är.

  Det går inte längre att dölja att USA, Nato, EU och lilla Sverige på alla sätt försöker svartmåla Ryssland som ett hot mot freden. I själva verket råder det ju ingen som helst tvekan om att USA i förtvivlan över att vara på väg att förlora världsherraväldet gör sitt för att svartmåla Ryssland. Ingen tvekan finns ju om att USA efter kalla krigets dagar är den stat som skapat mest konflikter och angripit stater som inte på minsta sätt hotat dem.

  Vi ser ju dagligen hur det sipprar fram fler och fler bevis på hur USA ingripit med vapenmakt mot stater som inte på minsta sätt hotat USA. Senast har tom höga officerare i USA erkänt att Irakkriget och avsättningen av Saddan Hussein var ett ”misstag”.

  Olle Ljungbeck

 2. Förstår inte riktigt Ulf Karlströms avslutande resonemang om varningarna för fascismen. Den dominerande trenden i dagens värld sätts inte av vänsterrörelser som kräver internationell solidaritet och kamp mot klassförtrycket och kapitalismen i en situation där det kapitalistiska systemets destruktiva tillväxtmodell hotar vår överlevnad. Istället är det den yttersta högerns samhällskritik som dominerar i opinionen. Senast härom dagen hävdade en debattartikel i DN att soicialdemokraterna måste förflytta sig högerut för att vinna tillbaka sina arbetarväljare som idag inte längre har vänstersympatier. Även om inte SDs väljare är fascister utan snarare proteströstare mot de styrande politikernas svek mot sina väljare så stödjer de med sina röster det smygfascistiska SD, vars ledning har starka rötter i nazismen. Det finns all anledning att varna för fascismen.
  I Göteborg 2002 var det polisens grova övergrepp och provokationer och massmediernas följsamma rapportering som styrde den officiella bilden och tacksamt utnyttjade den lilla gruppen våldsverkares förstörelse av skyltfönster och butiksinredningar. Sådana våldsverkare är en vanlig svans som passar på att ta plats i samband med stora fredliga protestdemonstrationer.
  Dagens tokvänster är den s k vänster som sympatiserar med den nationalistiska högerns främlingshat och motstånd mot migration och mångkultur. och lutar åt samarbete med SD & co i kampen mot USA-imperialismen. C

  • Nej Britta – hur skall du kunna förstå vad jag skriver när vi har diametralt motsatta uppfattningar i flera stora, viktiga politiska frågor. Din sista mening skulle jag kunna vända mot dig, men aldrig skriva lika plumpt eller tillskriva dig den typen av vulgariteter.

  • Om jag skulle vilja uppleva en annan drogkultur, klansamhällen, muslimsk kvinnosyn så åker jag till Afghanistan. Jag tar hur som helst inte hit sex tusen ”afghanbarn” i onödan.

  • För mig står det här klart sedan en tid tillbaka.
   Det är inte politisk strid. Det är istället en strid om genus.
   För att radikalvänstern ska vinna striden måste den eliminera genus för att återvinna politiken.
   Det är i det perspektivet jag ser genusdebatten och avskaffandet av könen (som främst kvinnliga inom radikalvänstern betraktar som en ”social konstruktion”) trots att Gud i begynnelsen skapade man och kvinna.
   Hen är ren utopi. Det finns inte något som helst stöd för hen i historien.
   Med sådana idéer menar jag vänsterradikalerna öppnat vägen för konservatismen.
   Det är en chock för radikalvänstern som upprörda av känslor ursinnigt ropar: Fascism!

 3. Till Vivi-Ann:
  Kanske uttryckte jag mig lite oklart. Jag delar din syn på Margot Wallström. En total bedömning av hennes politiska gärning blir katastrofal. Mitt ex var konkret och handlade enbart om erkännandet av Palestina (och jag stod på Torget och berömde henne för detta). Möjligen kan man lägga till att hon försökte gå emot Löfvén och Hultqvist för att skriva under FN-resolutionen mot kärnvapen. Högersossarna i regeringen vek som bekant ned sig när förre marinkårsgeneralen och utrikesministern Matthis hotade att Sverige inte skulle få vara med i NATO-äventyren. Och sedan fick hon sparken.

 4. Tyvarr sitter JG i en for mig mycket negativ situation sedan han slots sig till skrattarnas sida, med avsikt att skada=brunmala Julian Assange med borjan Aug 2010. Lagg till JG, namn som Martin Aagard m.fl,. ( JG gick i min skola i Sthlm, sa det ar speciellt trakigt for mig att minnas.)

 5. Jag återkommer med min uppmaning att damma av skoltyskan. Det finns en färsk debatt ledd av Ken Jebsen på YouTube, över 2 timmar, med medverkan av Willy Wimmer, Daniele Ganser och två till som debatterar läget i Tyskland och världen. Den stora faran är, varken för Sverige eller Europa, SD och annan nyhöger utan den kollapsade europeiska politiska mitten som USA driver framför sig för att hetsa till konflikt mot Ryssland. En bra början har redan uppnåtts i Ukraina.

  Medan man kan berömma Margot Wallström för att ha lyft fram Palestina hamnar hon och hela mitten totalt fel i frågan om Ryssland som på falska grunder utmålas som det stora hotet bara för att backa upp den destruktiva amerikanska politiken vars främsta mål är att splittra Europa och förhindra en samverkan som inkluderar Ryssland.

  Vad Jan Guillou beträffar är jag benägen att hålla med Ulf Karlström. Guillou var också tidigt och sparkade på Assange, hur modigt var det ? Den viktigaste frågan vad gäller den journalistiska rätten att avslöja krigsförbrytelser.
  Palestina-frågan är snart den enda som ännu är tillåten i de flesta amerikanska alternativa medier som i övrigt förfallit till att på olika sätt ställa sig bakom den amerikanska krigspolitiken, det må gälla Syrien, Libyen och många fler. Det är när man vägrar att bredda synfältet utanför Palestina som intrycket uppstår att Palestina mer fungerar som ett sista mantra som ofta upprepas men som förpliktar till intet.

  • Ja, det är väl så att vasallerna letat fram den frågan de fortfarande kan ha andra åsikter än gangsterstaten USA! Och som du skriver, Palestinafrågan förpliktar till intet utan fungerar bara som något politikerna visar upp för det egna folket sägande ”se så oberoende vår politik är”. I de större EU-länderna har man dock tagit sig ton och tänker inte vara med på sanktionerna mot Iran men i praktiken är det en smärre avvikelse! Det är Ryssland man vill hålla borta från Europa från USA:s sida, Iran är bara en bisak i sammanhanget som Israel-lobbyn driver i Washington och saknar den geopolitiska tyngd som Ryssland har!

 6. Tack Anders for artikeln i AB mars 2020!

  Typiskt Jean Guillouts ordval, som tydligen inte har ändrats på 10 år: Citat: “När Assange turnerade som en sorts internationell rockstjärna på synnerligen fri fot besökte han också Sverige. Här betedde han sig icke gentlemannamässigt mot några av sina kvinnliga värdar. Det resulterade i en förundersökning rörande våldtäkt och sexuellt ofredande. Assange saboterade förundersökningen genom att fly till London (kolossalt sakfel mr Guillou!). Och när det fattades beslut om utlämning till Sverige smet han in på Equadors ambassad i London och fick politisk asyl.”

  For alla som har förloppet i bra minne, bättre an mitt?: Efter att ha friförklarats av Mrs Finne fick Sverige meddelande (fran CIA/FBI?) om att snärja JA. Mrs Marianne Ny i Göteborg utsågs att sätta krokben for JA. Med hjälp av advokaten Claes Borgström, Bildt, stödda av Sveriges regering, förklarades att JA fritt kunde lämna Sverige. (Innan dess erbjöd han sig vid upprepade tillfällen att stå till förfogande för förhör vid Stockholmspolisen, se Mats Gehlin et al.) JA nu med frikort att resa ut, för att han skulle kunna förses med en Red Alert under European Arrest Warrant och darmed gavs gront ljus till politisk forfoljelse av JA. Utan att ha getts fri utresa fran Sverige kunde ingen EAW/red alert ha utfardats.
  (OBS Jag gör inte anspråk på att minnas alla detaljer helt rätt efter så många år!)

 7. Känns mer och mer som JG blir alltmer obsolet i debatten! JG har nog tänkt färdigt och borde fundera på sin pension i stället. JG är en person som kört ner i vänsterdiket för länge sedan och har ingen möjlighet tankemässigt att lämna detta, som det verkar, väldigt djupa dike!

 8. De flesta människor gör misstag någon gång under sitt liv. Julian Assange borde ha varit mer försiktig med vem han umgicks med i Sverige och hur, Men vad som än hände då borde inte bidra till att han döms till livstids fängelse eller långsam avrättning som nu. Och JC, det var väl väldigt naivt att tro att Sverige inte skulla ha utlämnat JA till USA. Ungefär lika naivt som att tro på svensk alliansfrihet. Svenska politiker vill inte att Ryssland invaderar Sverige, men har låtit USA göra vad de vill i Sverige såsom man gjort i övriga Europa.

 9. ”Fascismen är den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och imperialistiska element”
  / Georgi Dimitrov Källa: http://jinge.se/allmant/jan-myrdal-hog-tid-att-skriva-klartext.htm

  SD har inte röstat för terror-krigen eller imperialismen och vill ville t.o.m. ett tag gå ur finanskapitalets reaktionära EU, men de är idag tyvärr en del av det sionistiska etablissemanget och kommer sannolikt inte stå i opposition till etablissemangets terrorkrig i maskopi med Usrael i framtiden.

  Det är motsägelsefullt, men SD är, p.g.a. sitt Israel-vurmande, indirekt i maskopi med den extrema diktatoriska islamism som de allra mest fördömer, men naturligtvis kommer inte sionistiska media ställa några som helst frågor om den lilla detaljen.

 10. Hur synbarligen små men genomelaka kommentarer kan bidraga till stora konsekvenser. Se artikel i Republik.ch några månader sedan.

  https://www.republik.ch/2020/01/31/nils-melzer-about-wikileaks-founder-julian-assange

  «A murderous system is being created before our very eyes» – Republik
  «A murderous system is being created before our very eyes» A made-up rape allegation and fabricated evidence in Sweden, pressure from the UK not to drop the case, a biased judge, detention in a maximum security prison, psychological torture – and soon extradition to the U.S., where he could face up to 175 years in prison for exposing war crimes.
  http://www.republik.ch

  This link gives you the full interview in English with Prof. Nils Melzer (The UN special rapporteur (in Geneva Switerland) on TORTURE among other things). Assange has been subject of corrupt justice systems in Sweden, start August 2010, then onto UK’s and USA’s corrupt justice.
  This interview is of particular importance, because Nils Melzer is fluent in Swedish, therefore he has been able to take part of the now published, constructed = FALSIFIED POLICE REPORT on Assange’s “rape case”, signed by police inspector Mats Gehlin in Stockholm. The criminal actions by the Swedish prosecutor Marianne Ny, the by the Swedish government hired lawyer Claes Borgstroem (he died in Covid-19 a month ago!) and later the corrupt Swedish law firm Massi Fritz . These and many more are responsible for 10 years of Assange’s hell.
  If Assange contracts the dreaded virus in the Belmarsh high security prison in the UK he is likely to die, this is in my view equal to murder. (He was never allowed to receive proper hospital treatment for his lung condition.)

 11. Inledningsvis sviker minnet, Ulf Karlström. Det var Arne Lemberg, som skrev den fejkade insändaren om att sparka på hundar. Jan Guillou är helt oskyldig i detta fallet!

 12. JG har rätt i att Assange var som en Rockstjärna något som ni andra har missat. Riktig opposition får aldrig den sortens stjärnstatus.
  JG har fel om han inte fattar att det var en typisk sk honeytrap – iscensatt för att skandalisera Assange.
  Ni övriga är humana och välmenande men har fel om varför Assange utsattes för skandaliseringen. Det var för att han av de vaknaste redan hade avslöjats som en kognitiv infiltratör i imperiets tjänst. Syftet med hela operationen förutsågs av dessa klarsynta vara att förstöra för yttrandefriheten på nätet genom att provocera Usas militär som inte var helt i maskopi med dom delar av eliten som redan från början intimt samarbetade med Assange. NYT och Economist är inte oppositionen som ni mkt väl vet.
  Usas militär var avsedd att reagera som dom gjorde och klaga på att diverse namnlistor kommit på drift.
  Att redan tidigare publicerade bilder om beskjutning av en del irakier vilka inte omedelbart kunde bedömas vara illegitima mål av enskilda drönaroperatörer(eller om det var helikoptrar?) skulle ha ngt med Assanges skandalisering att göra är orimligt eftersom andra redan tidigare publicerade den infon och inte har varit i fokus.
  Och till sist hade ni låtit bli att beundra denne kognitive infiltratör och imperiemedhjälpare ( i samband med arabiska våren etc) och ist stämt in i kören bland dom som avslöjade denna psykologiska operation så hade systemet haft starkare skäl att skydda honom som en av dom.
  Det är ni – hans groupies – som har gjort honom till martyr.
  Och det passar systemet utmärkt. Se hur det går för frihetskämpar vill ni tolka det som och systemet ler glatt för att ni gick i fällan.
  Det är mer förlåtligt att ni lät er luras av Daniel Ellsberg före internettiden. IGEN: Riktig opposition får aldrig den sortens stjärnstatus.

  • Det är en övertolkning enligt min mening. Man bör skilja mellan personen och gärningen. Personen fick stjärnestatus i början innan gärningen blev för stor och besvärande för de mäktiga som ville se honom död.

   Assange lät sig själv förföras av sin stjärnestatus, det är mänskligt. Han visste att han levde farligt men anade inte hur nära faran låg, annars hade han passat sig i det pryda Sverige.

   Assange, personen, är inte den väsentliga sanningssägaren, utan det material han fått sig tillsänt och som han inte kan rå över, annat än sovra bort sådant som kan utsätta någon för fara. Wikileaks urval kan ha sin tyngdpunkt i västmakters politik beroende på att sådana källor funnits att tillgå. Och materialet kan väga åt endera hållet därför att någon visselblåsare kommit över just det innehållet.

   Sammantaget har Wikileaks publicerat mängder av fakta över Mellanösternkrigen som kanske inte kommer som någon stor överraskning för experter på området men som för historieskrivningen ger ovedersägliga fakta över hur de mäktiga agerat i full vetskap om omständigheterna och hur de drivit utvecklingen i den riktning de önskat.

   Som person mognade Assange politiskt under denna period och kunde bättre än de flesta genomskåda maktens intriger. Till skillnad från sina urspungliga beundrare av vilka de mest prominenta svek honom, åtminstone de som hade anknytning till de stora medierna och den pseudoliberala politiken.

   All heder till Julian Assange som jag befarar kommer att plågas till döds av maktens män och kvinnor helt enligt det upprop som utgick från den amerikanska eliten då han först isolerades för tio år sedan.

   • Jag tror du formulerar hyfsat väl vad många goda människor vill tro men Assange var aldrig nåt annat än imperiets kognitive infiltratör. Det är ni som har den bilden av psyopen som övertolkar och blundar för alla fakta som tydligt visar hur sammanvävt alltsammans var med imperiets intressen. Bara en sån sak som att Cass Sunstein var med och berömde entusiastiskt Wikileaks vid dess uppstart borde ha väckt er om ni kände till det.
    Och poängen var enligt kunniga kritiker att det skulle gå ungefär som det gick:illa för Assange som varnande exempel.
    John Young som värvades till WL för att han hade gott renomme som whistleblower (vare sig det var motiverat och han själv har inte överdrivit sitt värde) pekade på att Assange sade att dom måste få in stora pengar och att syftet var kommersiellt att göra affärer med läckt info etc.
    Young lämnade då och var mkt kritisk mot den ekonomiska agendan.
    Det är därför lätt att föreställa sig att dom kan ha fått stöd från olika håll vilket också kan ha påverkat risktagandet.
    Men det som de flesta blundar för är vilka som WL riktade sin verksamhet mot: de länder som ingick i arabiska våren, Ryssland Kina och Iran.
    Kina märkte direkt att WLs utrustning (för en summa av 20M$ ) ägnades åt cyberattacker med följdresultat att falskflagg cyberattacker mot Usa kunde fabriceras utan att Kina hade ngt med saken att göra.
    Eftersom ni bara följde de okritiska källorna visste ni inget om det och er info kom mest från imperiets megafoner.
    Om ni hade varit uppmärksamma hade ni sett förbi honungsfällan i Sverige som bara hade till följd att bevara hans hjältestatus i beundrarnas ögon.
    Hade dom inte råkat ut för den komplotten hade kritiken fortsatt att växa till stormstyrka istf att av avta eftersom man inte vill slå på den som ligger ner och som pga sin kändisstatus antagligen inte förstod att han skulle offras av imperiets agenter.
    Genom att beskriva honom som en frihetskämpe får Usas militär bekräftelse på att dom har fog för att kräva att han straffas.
    Dom som vill honom väl bidrar därför till hans martyrskap.
    Om han har tur och slipper sina beundrare kanske dom som föste fram honom ger honom möjlighet att komma med i ngt i stil med ett vittnesskyddsprogram och får ny identitet och möjlighet att ’försvinna’. På så sätt behöver ingen tappa ansiktet.

    • Du Peter som är alert vad gäller komplotter, förklara hur det kom sig att Sverige tilläts gå sin egen väg i coronakrisen. Om inte alla handlade likadant skulle det finnas jämförelseobjekt att tillgå. Dessa skulle visa att den sedan decennier antagna metoden fungerade bättre än den hysteriska skrämsellinjen. Och det var just vad Sverige gjorde, handlade efter gammal modell med sunt förnuft och ojämförligt bättre resultat.

     Fast sedan verkar Sverige komma tillbaks i ledet igen och börja vaccinera fastän metodens uppfinnare Robert Malone varnar och säger att endast riskgrupper borde komma i fråga, eftersom injektionen är obeprövad och inte ens uppfyller den amerikanska patentmyndighetens tre krav för att kunna benämnas vaccin överhuvudtaget. Varför vaccinera en befolkning som förvärvat naturlig immunitet ?

     Och på tal om komplotter, nu har komplotternas mästare Israel gjort sig självt till mönster- eller rättare sagt skrämselexemplet på massvaccinering.

     • Jag är lika förvånad som du men jag har funderat över om det har att göra med att Sverige har råkat ut för en större massinvandring än jämförbara länder och att imperiet kanske vill förbättra etablissemangets anseende en lite aning som belöning för att vi potentiellt upplåter Sverige som en bas för en stor grupp kommande jihadistkrigare mot Ryssland mfl tänkbara mål.
      I mina ögon är ju Israel ett kristet kolonialprojekt och har hela tiden belönats för det som gynnar imperiets motstånd mot utveckling av regionen. Med stor sannolikhet skulle allt konstruktivt agerande från Israels sida stället ha lett till bestraffningar från imperiets sida.
      Det illustreras även av fallet Rabin.
      Britterna har ju tom sedan århundraden koloniserat även den judiska identiteten med det alltför lite observerade fenomenet British Israelism som ju lär att anglosaxare och kelter är dom verkliga judarna; den försvunna stammen. Jag vet ett citat från en brittisk aristokrat från 80-talet som bekräftade sin tilltro till den tesen.

   • Ja, Jan, det är mycket tråkigt att så många människor som i grunden ”är rätt ute” inte kan skilja på person och gärning. Den förmågan är tydligen långt, långt ifrån medfödd.

  • Wow, så du föll för det uppenbart omvända psykologiska operationen -/ och Qanon-esque propagandan, som ju iscensatts just för att försöka diskreditera Julian Assange från en annan ingångspunkt..

   Bra jobbat!

 13. Hans svenska vän Donald Boström beskriver också Assange som en rockstjärna:

  Det gick inte att ta miste på den Mick Jagger-effekt Assanges kändisskap hade uppnått. På nära håll kunde vi bevittna ett ömsesidigt utnyttjande som pågick mellan Julian Assange och de kvinnor som drogs till internetstjärnans lyskraft och attraherades av hans gränslöshet.”

  ”Efter att i princip haft daglig kontakt med de inblandade under den perioden gör jag en annan bedömning och menar, tvärtemot den amerikanska vänstern, att det inte var CIA som låg bakom med någon ”honey trap”. Däremot var CIA naturligtvis inte sena att utnyttja situationen.”

  https://www.dagensarena.se/essa/julian-assange-sverige-och-kampen-mot-trump/

 14. Men jag anser att Jan Guillou haft en enorm betydelse som folktribun i Sverige, nästan osvenskt, modig som få, särskilt
  i IB, och mot Palme, han har ju även som framgångsrik författare, kunnat vara oberoende.Diva ja – och svensk mästare i ödmjukhet! men oerhört nyttig för vänstern och debatten, Palestina, och den svenska historien. Nog ingen som kan fylla det tomrummet tyvärr. Som en modern Strindberg, och Mohammed Ali. Även i rättsfrågor.

  Idag kritiserar han vänsterpartiets identi-tetspolitik, som liksom hängt upp sig, men alla blir mer konservativa, med åldern. Guillous farfar, Lucien, var fransk diplomat,
  i Stockholm under kriget, och hans far blev
  sen med i de Fria Franska Styrkorna, 1944/45.

 15. Guillou jobbar på att bli en nutida Strindberg, men kommer inte undan sin ansökan om att bli agent åt KGB och den famösa hyllningsboken till Saddam. Lundell vill också bli en nutida Strindberg, och ligger bättre till. Färre politiska lik i garderoben.

 16. Detta är väl omdiskuterat och dementerat av Guillou. Men att krossa IBs fega olagliga underrättelseorganisation, i sossesold, även med Palme, som blandat ihop parti och statsmakt, tillsammans Peter Bratt och insidern,1972, kommer att att bli århundradets scoop, som aldrig hänt tidigare, det påverkade sen Perssons SOU-utredning 1998, om Säpos gamar, och rensade upp, i den svenska deep states dyngstack, en knall av giftiga gödselgaser.

  Konstigt nog har årets upplaga av sosseförsvarsminister, som påminner om Sven Andersson, 1972, , nej mera lik Kim il-Jong,2021 men behöver banta som Kim, nu i SvD talat om ”den djupa staten” som om han accepterat att den finns, han accepterar även den nya FRA-lagen, som kan utlämna vem som helst, det måste alltid bli värre i Sverige, innan det blir värre. Undrar vilket registersystem de har nu, i lönndom, den djupa staten, utanför demokratin och insyn. Det behövs en ny Jan Guillou, bland alla dessa tröga svennar, för allas säkerhets skull.

 17. Guillous devota Saddamhyllning heter ”Irak – det nya Arabien”. Skriven av Jan Guillou och Marina Stagh (1977, Norstedts förlag).

  Efter Expressens avslöjande om Jan Guillous samröre med KGB-officeren Jevgenij Gergel och den efterföljande mediestormen valde Guillou att komplettera pocketutgåvan av sina memoarer med ett kapitel om KGB-affären. Det kan han kalla ”dementi”, han är inte varsam med orden.

  • Det får någon som kan Iraks historia bättre än jag kommentera, men man bör hålla isär Saddam och Iraks framsteg som nation. De irakiska reformerna bör ha inletts både före Saddams tid och senare fortsatt inte tack vare utan trots Saddam.
   Saddam var USA:s verktyg nästan hela vägen. Det började med att han fick listor av CIA på ”farliga” vänsterkrafter som skulle röjas undan och Saddam verkställde. Sedan blev han mellanhanden som skulle störta den islamska republiken i Iran. ”Vår skitstövel” tills det kom ett lämpligt läge att röja undan honom.

   Guillous bok har jag inte läst, hyllar han Saddam misstar han sig men hyllar han Irak på ett nyanserat sätt är han i sin fulla rätt att göra det eftersom Irak vad gäller utveckling av utbildning och folkhälsa hade gjort stora framsteg och låg före sina grannländer. För Irak är det särdeles tragiskt att västmakterna så totalt raserat ett samhälle som inte var diktatorns förtjänst och som efter den redan cancersjuke diktatorn kunde ha gått vidare av egen kraft.

  • Guillous bok kom 1977. Saddam fick makten 1979. Sen kan också nämnas att det finns vissa uppgifter att USA även i kulisserna stödde det irakiska angreppet på Iran 1980. Saddam ska enligt vissa uppgifter ha träffat Zbigniew Brzezinski i Jordanien sommaren 1980. Brzezinski själv förnekade det medan han levde. Men USA förnekade ju också länge att de stött islamisterna i Afghanistan innan den sovjetiska interventionen 1979.

 18. Jo men visst saknar vi någon som kan ta vid efter Jan Guillou som viktig opinionsbildare av modell år 68 och syna vad göms bakom väl dolda fasader. Sedan är frågan om det numera finns ett utbrett allmänintresse att få veta vad där sker?
  Vill också mena att Sverige delvis har tappat sina möjligheter att vara ett enskilt självbestämmande land, med påföljd av inträdet i EU.
  Mycket är ju förändrat över tid. Exempel, den fria rörligheten att enkelt att röra sig över landsgränser och att vårt land befolkningssammansättning ser så mycket annorlunda ut idag.
  Med detta förmodligen också vår självbild som en enhetlig nation, inklusive andra tillkommande parametrar mot omvärlden, till följd att den välmående medelklassen kanske inte är särskilt intresserad av vad vår egen lilla djupa stat håller på med. Betydelsen att bli sin egen lyckas smed är förmodligen större och därmed ställs andra viktigare målbilder inom deras materiella intressesfär, som att söka en attraktiv boplats i ett avskilt område där deras likasinnade befinner sig och annat som en skola som levererar höga betyg till deras barn.
  Det paradoxala sammanfattningsvis i denna förändringsprocess är att här finner vi 68:ärs generationens barn och barnbarn som starkt befäster detta ointresse att söka insyn vad som sker inom maktens fördolda, samt vara delaktig i en process som innebär att bygga jämlika samhällsstrukturer.
  Vart detta leder i fråga om vårt folkstyre och dess framtid vill jag mena lutar mot en oviss och oroande utveckling .

 19. Ja, men denna hang-up på Guillou, är ju bara en effekt av den stigmatisering som ryska diplo-mater, och ryssar drabbas av, i Sverige, det är skämmigt det som pågår, år efter år, och just nu har det fått vind i seglen, i en komplicerad händelseutveckling , kring Rysslands gränser, och säkerhetspolitik, som har utmanats, men inte Sveriges. Ryssland gör en Kosovo, det får de inte.

  Att Jan Guillou av alla vågade utmana denna svinaktiga, avsiktliga skiten-kommer-uppifrån främlingsfientlighet , kom väl inte som en överraskning, rysshatet är ju som antisemitism. Ett toalettutlopp rätt ut i Östersjön, som är godkänt i Sverige som kallar sig en humanitär stormakt, och skall härbärgera Förintelsemuseet, massmorden i Sovjetunionen, som Sverige öppnade upp för 1941, med sitt stöd till Nazityskland.

  Eftersom Jan har ett mer internationellt påbrå från Frankrike, som han brukar framhålla, och även är mer överklass, så går han ju inte på det vanliga rysshatet,sen 1719, utan vågar utmana vad alla de svenska plebssvennarna, dignar under, så att han kunde umgås med en sovjetdiplomat, det är inte förbjudet. Finns ju mycket värre ”avvikelser”, men i Sverige är detta högsta sanning
  när vi nu har formats till ett Finland av 1918, 1939, 1941, 1944. Risken är att Sverige blir lika amputerat på alla ledder som finnarna , 1944, inte kul.

  Tänk på att den nuvarande konungen, huld och trogen stammar från en fransk marskalk, Jean Bernadotte, 1811, som vi behövde för att få ordning på affärerna, och bli en välfärdsstat, utan att förtrycka Finland, 1809, (utan bara Danmark/Roskildefreden 1658), det kunde ju tsaren göra, men det gjorde han inte, ty Finland är en produkt av ryske tsaren, med skriftspråk,valuta, fästningsarbeten, arbete i ryska flottan, för ca 60 finska amiraler.

  Mannerheim var ju hög rysk general, men svensk överklass,som aldrig talade finska, det mesta kom från tsaren, som grundade Mariehamn på Åland, och segelflottan, som sen engelsmännen bombade sönder 1854, samt brände Borgå, Sveaborg,och britterna kolade sina ångslupar på Fårö.Tsaren gav demokrati och lantdag till Finland, rösträtt för både män och kvinnor, 1905, före Sverige, 1921, ej vpl. och dödsstraff, tsaren spelade ut svenskinflytandet i Finland, det var anledningen. St Petersburg 1702, blev även en mäktig ekonomisk motor, för både finnar och balter, de vet detta. Tsaren satt på Åland i 100 år utan att hälsa på. Som Nordstream 2 i dagens Europa.Detta pratade inte finnarna om, det vet ju på vilka strängar de skall spela på, som alla östeuropéer.

  I den franska traditionen, som Descartes kan väl även Jan Guillou ställas in, Karl Johan slöt fred med Ryssland, allt som lade grunden till den välfärdsstat som nu hela världen vill bli medborgare i, men idag som säljer ut sitt arv, som Finland, och oss medborgare. Jan han tänker och handlar, ibland blir det fel, men staten lurade ju IB-avslöjarna, 1972, det var ju svenska KGB-metoder, värre än Putin idag, och man låste in dem, som Navalny som även han avslöjade korruption och olagligheter, den ingrodda svenska fegheten och korruptionen, på det, varför ser man inte de egna felen i Sverige, utan ständigt detta projicerande på Ryssland. F.ö. har Frankrike alltid backat upp svenska intressen, under alla svenska tokkrig, hemligheten bakom dem. Ett under att Guillou lever, Palme gör det inte, tyvärr, även om dessa två blev ovänner, men så kan det gå.

  Men det värsta att denna främlingsfientlighet och hat mot den andre, som Sveriges påstår sig
  kämpa och dö för, i arméns propagandablaska (Signal?), men dess reklam för Regnbågsflaggan
  är endast för kvinnor i Afghanistan, och HBTQ-personer, så tjusigt, den omfattar inte ryssar, som behandlas lika illa som i Baltstaterna, det finns de ”identiteter” som inte räknas, och det är ju bara unken stinkande fascism, som den svenska staten står för, och bakom KGB-smetningen av Jan. Nä, sluta med det där svenska fjantandet, och hatet, typ Oksanen som kallar vissa för ”ryska troll”, så långt har det gått, en avhumanisering innan ”bödlarna”, som Peter Weiss skriver 1947, ” gör sig redo”, från Berlins ruiner.

  Sen, tror jag att alla irakier och svenskar även skulle acceptera Irak av 1977, ge benet för ett intakt Irak, utan amputerade benstumpar, avsiktlig av USA orsakad, barnadödlighet, nu kommer deras läkare och utbildade hit, ett av USA sönderslaget land, och vi är städgumma åt deras kaoskrig, våra eliter styr oss värre än Putin, och vi vet det, men då trycker de på ryssknappen, så tystnar kritiken och det egna tänkandet, hur sa han Descartes, ”jag tänker alltså finns jag till”, och detta är frassarna bra på , sen Revolutionen av 1789. Men att få in detta i svenska skallar… som liksom finnarna vill köra huvudet i karelska tallen, så att det tjongar…

 20. Saddam, född 28 april 1937 i byn al-Auja nära Tikrit, död 30 december 2006 i Bagdad (avrättad genom hängning), var Iraks ledare, president och diktator från den 16 juli 1979. Guillous bok handlar uteslutande om Saddams Irak. Diktatorns Stalininspirerade samhälle fick sina egenheter så fort han tagit makten. Guillous devota hyllning är helt i linje med hans storhet som författare.

  • Återigen, P Sorman. Hur kan Guillous bok handla ”uteslutande om Saddams Irak” då Saddam tog makten 1979 och Guillous bok är från 1977?

 21. Wikipedia: – ” I sin självbiografi Ordets makt och vanmakt (2009) skriver Guillou att Irak – det nya Arabien skrevs 1975, vid en tidpunkt då han menar att de flesta av citaten kunde ses som riktiga. Saddam Hussein övertog presidentposten i Irak 1979 men var redan en betydelsefull politisk person, vilket Guillou för övrigt även själv påpekar i sin bok från 1977[8], och även i självbiografin från 2009.[9] I självbiografin skriver Guillou: ”En av de världspolitiskt obetydliga konsekvenserna av den utvecklingen var att boken ”Irak – det nya Arabien” hamnade på historiens sophög. För en gångs skull är uttrycket rätt precist. Det blev liksom inte läge för att trycka nya upplagor”.[10] Han skriver också att boken fick många bra recensioner av den svenska dags-pressen då den gavs ut 1977.”-
  ————————-
  Här kommenterar Guillou, sin bok som skrevs 1975, och Saddam klev in 1979, hur många författare kan förutse en utveckling, det är nog inte första och sista gången som texter kan
  revideras. Det är förstås liberalen Per Ahlmark och Israel som siktat in sig på Guillou, men den liberala synen på allt, ”är allt eller inget”, något som blir ofruktbart, när man inte ser att en fungerande stat, är viktig. Varför ? Jag vet en debattkväll om Israel, mellan dessa väl pålästa i en förort, redan 1971.

  Det är ju det Timothy Snyder talar för i ” Bloodlands”, att Förintelsen blev möjlig genom att så många stater i Europa upphörde att vara just stater, och då öppnar man upp förintelseprojekt, alltid i ”failed states”, som ju alltid bör undvikas. Vi såg ju hur Ukraina var på väg mot etnisk rensning, och måste hämmas i detta, och slaget är inte avgjort, när nu USA och Nato fått dessa
  Kievkrakar i sitt våld, Nato är en farlig sekt.

  Nu är vi på väg dit, med” failed förorter” där alla möjliga brott frodas, en närmast förintelse pågår där, som även slår in på allas vardag. Och det liberala partiet är kört i botten av denna onyanserade syn, som inte ser det komplicerade, komplexa, utan svartvitt, och att man inte kan bygga demokrati, uppifrån som USA nyss försökt i Afghanistan. Detta är/var den verkliga Stalinpolitiken, crash-industrialisering, crash-kollektivisering, och crash-demokratisering, det är USA som förvaltar stalinismen, med den äran, Stalin ler i sin…där han nu finns. Putin skulle aldrig göra dessa tabbar.

  Det är ju denna USA-politik som kraschat Irak, Afghanistan, Syrien, även Jugoslavienkriget som
  Sverige och Carl Bildt eldade under, 1991/1995, med att erkänna Kroatien, och sedan Nato-bombningarna, av Serbien, som Ryssland fick avblåsa för att inte Nato skulle stå avslöjad,efter 78 dagars terrorbombning, problemet var cyniskt nog mer Nato – än Jugoslavien, man kan ju inte upplösa strukturer hur som helst. Nu är vi där vi också. Folk inser att liberalismen inte fungerar, på något område för att leva i ett gott samhälle, privatiserad skola, sjukvård, omsorg=15.000 döda anklagar ! Som vi gått igenom värsta kriget i fredstid, pga av känslokalla amatörer i ledningen, etablissemanget, eller nomenklaturan.

  Hur många ”böcker” liksom officiella Rosenbad -.Sverige har utgivit, som fullkomligt har kraschat mot verkligheten, Libyen, Afghanistan, snart Mali, utan att de svenska regeringarna klär sig i säck och aska, tvärtom, katastroferna sporrar dem att fortsätta på samma sätt, som de mordiska förortsgängen, fast nu med det liberala mottot: Vi ville så väl ! Som att riva Saddamstatyn i Bagdad, så enkelspårigt uppfattar U.S Army världen, man snodde den irakiska oljan, förstörde dess museer och kulturföremål, och byggde en USA-ambassad mitt i city, det är något fruktansvärt som skett i Irak. Som blivit lika sargat som USA, en avbild av dem själva.

  Och hur blev det i ”Gamla Arabien” ? De mest välartade samhällena, vad gäller infrastruktur, välfärdssamhällen, som Irak, Libyen, Syrien och Afghanistan har förpassats till stenåldern, och snabbt har det gått, den gamla arabsocialismen, hur tuff den än var inte uppskattad av CIA, utan man backade då upp islamister, det riktigt mörka prästerskapet, brödraskapet, för att skapa
  ett medeltida mörker enligt SaudiArabiens wahabister. Där är vi nu, GWOT-kriget har riktigt uppmuntrat, ”Bloodlands” som gick så långt som att Daesh/IS bildades i Irak, med USAs med-verkan, den verkliga skräckvisionen av framtiden, och som plågar oss varje dag, Saddam 2.0.Det var ryssarna som fick ingripa mot detta i Syrien, 2015, även i sitt eget intresse.

  USA är ju i sig ett socialt slumsamhälle, där folk far riktigt illa, bara i pandemien, hur kan man idealisera denna yankeeslum, år efter år, som lägger alla dollars på militärkomplexet, och vi börjar att märka det nu, lite överallt, och vi fasar, när alla krafter behövs till miljöomställning, med detta rasistiska land som missbrukar allt: olja, fett, socker, opiater, våld/vapen, sanktioner och anfalls-krig, ursprungsbefolkning, afroamerikaner, blockader, FN-veton, men trots allt ser vi slutet för Pax Americana (och liberalerna).Börja nu med att flytta FN från USA.

  • Ett gott råd. Ta ingen som helst notis om vad en sån som Snyder skriver, allra minst i Bloodlands som är bland den absolut värsta smörja som getts ut i modern tid!

 22. Servus, Sven-Eric, men att etnisk rensning
  ofta förekommer där nationella och statliga
  strukturer blir upplösta, som när väst krossade Jugoslavien, Irak, Libyen, Palestina, Afghanistan, (Baltikum=sovjet-
  iska, tyska och Holocaust) på det, men senaste åren har ju väst/Nato faktiskt använt detta, som krigföring, Kosovo, Ukraina på väg dit, väst har dragit på sig en stor skuld med detta, och Sverige
  kämpar med verkningarna av flykting-problemen, som Sverige bidragit till, vapen-import från Balkan och flyktingar över Libyenkriget, IS-rekrytering, få länder har klantat till det för sig som Sverige, som blivit en paria i Europa, med dagliga skjutningar.Det skulle bli ännu värre om vi inte var i Mali, säjer Peter, men det kan ju inte bli värre, i Sverige, Mali krigar väl med
  vapen från Libyens tömda vapenhangarer.

 23. Jo, men visst, är det ständigt denna Jan Guillou, då som nu,1940 1941, 1973, 1986, 1987…nu måste vi sätta lite fart på denna Guillou-blogg…

  Sossarna var ju på väg att bygga upp en storrazzia modell 1940, mot Sverigedemokraterna, med sitt snack om kontakter med främmande makt, hade det varit krig, kunde Ygeman och Hultqvist beställt en polis-razzia, mot sd. De takterna sitter i och det gör folk förbannade, när regeringen även är halvfinsk, DN halvpolsk, 1940 – till 2022, samma ”sosserugby” de vill utsätta andra partier och politiker för.

  Där stod Hultqvist som Mannerheim, och Ygeman som inkarnation av Gustav Möller, med sossedarr på rösten, allvarsmin, och avslöjade ett superscoop, fem-i-tolv, vi tar det nu, tänkte de, innan de själva försvann i glömskan. Ygeman är som en lärare som i plugget körde med tinnings-hårsryck mot obstinata elever, i skolbänken, dolt bakom kavajen, alla minns va´, samma mans-plaining typ i slips och blanka , mörka strumpor, snörskor.(i lärarrummet, dit inga elever var välkomna) Främmande-makt misstankar, spioneri tar man till säpo, inte till en hastigt påkommen presskonferens, evig skam.

  Vad bra med Kristersson i högern, nu måste han skydda Sd för framtida fulbeskyllningar, det lär bli en show iaf att beskåda. Sd har karvat upp först sossarna, 15-20%, sedan högern, 10% som förr landade på ca 15% på Gösta Bohmantiden, centern har förlorat allt, och Sd tagit över bondeförbundet gamla koalitionsroll i bakgrunden, det blir intressanta tider för alla statsvetare, med en ny regeringsbildning, hur just denna skall lösas med vilka ministrar, Svantesson, till finansen, Odenberg ? Oscarsson ? till försvaret, Busch som inrikesminister, liberaler okänt, nog inte sd. Gott , och vi sitter på parkett från dag 1.

  Att beskylla folk för landsförräderi, och vara försvarsminister och inrikes-minister med en oerhörd tillgång till information, är uppenbart tjänstefel, att använda detta i en valkampanj, det visar ju att klockorna har stannat i sossarnas hq, på 3 februari 1940, då de kom till Kungsgatan 84 och SKP/Ny Dag med poliser, låssmeder och grejer, en sån skammens dag. De tänkte förknippa SKP med Stalins sovjetiska Wollweberligan och terrorism, som den ligan drabbade tyska fartyg med under Spanienkriget, till 1938, tonnage var den tyska sårbarheten, Gestapo var dem på spåren, inför sina krigsförberedelser, med Interpol, sedan skulle ett partiförbud utfärdas. Men inte ett shit kom fram.1941, Ny Dag som hade transport-förbud, 1940-1943, genom centerns justitieminister K.G. Westman,
  och när en tidningsförsäljare på gatan, råkade visa för mycket av Ny Dag,
  ”en åttondel” gav 10 dagsböter, enligt Stockholms rådhusrätts 4:e avd.. allt enligt Ny Dag, den 24 juli 1941, när polisen jagade SKP-ledaren Linderoth utifrån Gestapos anklagelser, man läste upp en efterlysning
  på radion, kl. 19.00 den 23 juli, allt med risk att bli utlämnad till Tyskland, Nacht und Nebel, som 8.000 norrmän, blev utsatt för. Så var det då i Folkhemmet.

  Men det sprack,1941, före angreppet på Sovjetunionen, 4/6 fick Möller och AST, ny razziaorder av Himmler och Heydrich då i Interpol, att slå till igen mot SKP, det var det enda fria kommunistpartiet i Europa,med fria tidningar, nazisterna ville gärna givetvis, stänga ner dem, med det sprack, en redaktör på Arbetartidningen släpade AST över till tyskockup-erade Danmark, för att möta Gestapos bödlar, , det sprack.

  Trots mordbranden en månad senare mars 1940, mot Norrskensflamman stod partiet pall, under kriget, där Skansenchefen, Lindblom, landsfogdar och sosse/ höger journalister i Kuriren och NSD/Socialdemokraten, reservofficerare, men även folkpartiets Stockholmsordf. Wretlind,ordf. I kommunfullmäktige, konspirerade det talar de tyst om, Lundqvist i STF, och SIS, Hammarskjölds polare, som var invigd, en förfärlig soppa, som har sopats under mattan, förmodligen var det signal om en statskupp,mot Per Albin, som avfärdat hjälp till finnkriget 17 februari, kupp genom kanske från general Douglas i Övre Norrland, och högersossen Torsten Nothin blev tillfrågad, som ledare.

  Så razziorna blev en evig hedersdekoration för SKP, och man fick 10-12 % av rösterna 1944/46, men till vilket jävla högt pris. Detta har alla andra partier glömt, (folkpartiledaren. kommunikationsmin., Andersson i Rasjön skötte tysktågen som drog in 2 miljarder till Sverige, nog tyskt tandguld från Auschwitz…) men uppmanar vp att ”göra upp med sin historia”, det har redan skett nu är de bara Sosse & HögerSverige som skall utreda och be om ursäkt, inte krysta som kyrkan till samerna utan till vp, men det kan vi nog glömma, i detta förljugna land, bevare oss för framtiden med dessa självtillräckliga, självbelåtna typer vid rodret, vars ignorans är ett dolt våld, psykisk misshandel i politiken, som nu kommer att bli en brottsrubricering, vad det lider. Börja med sossarna då.

  Sverigedemokraterna bör anmäla dem till konstitutionsutskottet för granskning, precis som vp anmälde samtliga partier för olaglig finans-iering genom donationer.

  Palme , han försökte till varje pris att dölja sitt finska 1918, engagemang i släkten, som han dolde sina IB-kontakter & CIA, och även sina gamla nazikompisar på Svenska Dagbladet, Lennart Hagman, Nordisk Ungdom, (källa : J.Gummessons Palmebiografi) denne sedan riksdagskandidat för centerpartiet, kring 1971, en IB-man, i riksdagen där Per Olof Sundman, f.d. SSS, redan satt för centerpartiet..

  Lite kryptonassar i bondeförbundet har det alltid varit, tills mrs Annie kom på dem en dag, det blev ett liv…. Sundman i Svenska akademien, och i Kungl, bibliotekets styrelse, och IB-Hagman var (ordf. I Reservofficers-förbundet tidvis, centerns Jordbrukskasseförbundet som cover, ) även kompis med bibliotekarien på KB, Harry Järv, av någon anledning, kanske Hagmans finska fru, IB?`Hagman skrev Järv om i sin tidskrift Horisont, en av otaliga Järvskrifter, (1971) som var täckmantel för vad…?

  Men Järv fick en lägenhet nära Erlanderhusen i Marieberg, det var iaf nära om Harry och Tage behövde språkas vid, StayBehind kanske, där Järv var en lämplig kandidat, som propagandachef, vem annars… ? Inte Engström iaf. Järv hade kontakt med ärkenazisten major Sven Hedengren som var Järvs bataljonschef i IR61(3) 1942, på Svirfronten/Jandeba i Ryssland, norr om Leningrad, som Järv blockerade från 1941-fram till 1944, då han blev sårad och kom till Sverige. Järv, förekom anonymt i Arménytt 1953, för redaktör Sven Hedengren, som ju var med i C.E Carlgrens stiftelse, som i Expressens ”naziaffär”, maj 1965. Det får man nog uttala utan att det är förtal, mot en offentlig person och vice riksbibliotekarie. Så gick det nog till förr och nu, men tar en tid att notera.

  Men IB-affären är ju av samma sosseväv, en sammansmältning av partiet ,med staten, polletten har inte gått ner än idag, 1973, då var det Palmes och Erlanders skapelse som stod på spel, StayBehind och IB, och Guillou/ Bratt och en insiderkälla, blev dömda, för spioneri, av olagliga inrikes- spionaget, som inte ens säpo ville kompa med, de letar ju efter lagbrott, och inte åsikter. (I princip). Som sagt att Palme och Erlander gick så bra ihop, var ingen tillfällighet, den som kontrollerar underrättelsetjänst och IB, som Palme, gjorde avgjorde deras relation, men vi fattade inte det då.

  Samma med angreppet på sd, en sammanblandning av parti och stats-apparaten. Att de aldrig lär sig. Vi såg det även efter Palmemordet, som nu Lena Andersson skrivit en nyckelroman om: Koryféerna Inte för att spoila, , men där förekommer ju sossarnas sambandsman Hasse Holmér, som skall dölja vad som skett, att mordet kom inifrån socialdemokratin, vanliga sammanblandningen hela vägen.

  Svårt att uttala sig om, men Jan Myrdal angriper redan Hans Holmér, i DN den 11 februari 1987. Förmodligen har Lena utgått från Myrdals artikel, ” Ty statens upplösande ger sig företrädesvis till känna däri att allt försiggår på ett annat sätt än lagarna. ” /Hegel 1802, Typiskt Myrdal, och menar att mordet utlöste ett länge förebådat ”skov” i den svenska staten.

  Myrdal trodde inte på CIA & KGB, eller någon, terroristkurd, utan des-information, som även i IB och Göteborgsaffären, med Holmér. ”Det organiserade statliga våldet, utanför lag och kontroll,.Holmérs spanings-ledning utgjorde ett lagbrott, med en regeringsrepresentant, ”bara om det utgjorde, ett obetydligt brott, eller om oklart om någon öht förövat något brott när Olof Palme avlivades, var Holmérs ledande funktion lagenlig.”

  Så Myrdal var något på spåret, redan då som det verkar, ehuru Myrdal brukar formulera sig något kryptiskt. Men som han brukade säja: Gå till läggen !

  Därför var försvars- och inrikesministerns påhopp mot Sd, veckan före valet, egentligen olagligt, men spåren från SKP-razziorna, från 1940 och 1941 är tydligt, särskilt om man följer den finska Skyddskårskartan.
  Så att sossarnas sammanblandning med sitt parti- och statsapparaten
  är fullkomligt intakt, inte oväntat men ändå chockerande, att de fortsätter med sina skamgrepp. Nu får sossarna 4 år att komma tillrätta med sig själva.

 24. Redan 1974 skrev Myrdal om major Gabriel Hedengren som var släkt med Järvs major Sven Hedengren, från Svir, IR 61,1942 i Barbarossa.

  1911, tog Gabriel kontakt med Sven Hedin
  och de planerade för bondetåget, 1914 som slutade med att liberaler Karl Staafs
  regering störtades 6 februari 1914, kungens bondetågstal, och en icke-parlamentarisk regeringen Hammarskjöld tillsattes (Hungerskjöld kallad, folk svalt
  all mat till Tyskland i kriget, 1914-1918, som elkraften idag), Myrdal skriver
  att Hedengren begick högförräderi då, att
  störta regeringen. De ville dra in Sverige i vk1, på tysk sida, men det sprack. (ur: Lag utan ordning/Myrdal 1974.)

  Den yngre Hedengren, Sven var inblandad
  i Munckska ligan, en borgerlig frikår i Stockholm mot vänstern, 1927-1930 och var bekant med kapitän zur See, Horst Pflugk-Hartung som var inblandad i morden på Liebknecht & Luxemburg, 1919.

  Sveriges militärer har väl verkat för att
  få Sverige med i Nato, för att få bättre
  karriär- & befordringsmöjligheter, på kontinenten, samt minst 2% av BNP.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here