Ständigt denne Jan Guillou

16
2030
Jan Guillou. Bild från artikel i Ryska Posten 200904. (https://www.8dagar.com/2020/09/hyllning-till-jan-guillou.html)

Visst är det så – Jan Guillou (JG) förmår ständigt skapa debatt kring sin person och sina ståndpunkter. Det började nog tidigt. Jag erinrar mig från en tidig bok då JG var sommarvikarie på någon Malmötidning. Redaktören kom in och sa: Det är totalt stiltje. Skriv en insändar så vi får lite liv i luckan. JG skrev att några ville förbjuda hundar i stan. Det är helt fel menade han. Tänk en dag när man bråkat med frun och livet är elände. Då är det skönt att kunna avreagera sig på en hund ute på stan, och ge den en rejäl spark. Det är mycket bättre än att gå hem och spöa upp frun. Det blev 300 kommentarer och redaktören var mycket nöjd. Sant eller fiktion – vad spelar det för roll? Kanske grundlade JG sin roll som näbbgädda redan där?

TV har presenterat två dokumentärfilmer om JG. En alltför kritisk kulturjournalsit på Excessen (läs: Expressen) fick breda ut sig. Det var väl OK, då filmerna totalt sett var en hyllning till JG. Jag har inget emot panegyriken.

Jag menar att JG är värd den. Han har gjort stora politiska insatser på vänsterkanten – Palestina, IB-affären m fl – och det kan ingen ta ifrån honom. Hans kaxighet hålls emot honom. Varför det? Minns hur hon blåste Palmeregeringen vid näsan och vägrade att be om nåd i domen för justiemordet i IB-rättegången. Skitstövlarna hade naturligtvis räknat med en nådeansökan och de hade kunnat framstå som fromma lamm, i stället för politiska lögnare. Det var väl utmärkt att han var kaxig – eller vad menar hen kritiker?

Margot Wallström har aldrig tillhört min fan-klubb, men så fann jag mig själv stå på Dominotorget i Norrköping och berömma henne! Det gällde erkännandet av Palestina och inbjudan att sända en palestinsk ambassadör till Sverige. Vad kunde man sedan läsa i snabbprotokollen från riksdagens utrikedebatt? De ynkligaste och de yngliga – m. kd, l, och c stod otåligt på rad att få hoppa upp i talarstolen och förklara ”att det var fel tidpunkt att erkänna Palestina. Det skadar fredsprocessen”. Era lymlar – vilken fredsprocess? Den av staten Israel dödade? Skäms! – och namnen på krakarna står tydligt utsatt i riksdagsprotokollet.

JG har aldrig tvekat att angripa eller bjäbba emot de svenska sionisterna. På nätet fiskar jag upp ett referat från Yle. Debatten, som jag missat, handlade om att JG i en krönika i AB ställer islamofobi och antisemitism mot varandra. Han förutspår ett “avgrundsvrål från liberalerna”. Och så blev det. De kända Israelskramarna Willy Silberstein och Paulina Neuding visste inte till sig av hycklad upprördhet. Palestinierna skiter de i, men några få Israelsupporters i Malmö utgör världens centrum.

Den minnesgode läsaren kanske kommer ihåg att president Obama hade fräckheten att skicka en sionist från USA som inspektör till Malmö. Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu tog artigt emot personen. Efteråt gick det s k sändebudet ut och förklarade att hon var missnöjd med Reepalus svar.

Till det kan vi lägga hetsen mot den f d Labourledaren i Storbritannien Jeremy Corbin. Jag stödjer både Reepalus och Corbyns uttalanden till stöd för palestinerna. Antisemitism – tjo pyttsan!

Även solen har sina fläckar, säger talesättet, och det gäller naturligtvis jag som skribent, du som läsare, och föremålet för artikeln – JG. Han har under en längre tid uttalat sig för EU av olika skäl, och tycker att vänsterfolk skall gå med i (s). Det må han göra, men får då räkna med saklig kritik från dem som uppskattar hans insatser, som undertecknad.

Jag har idkat nätfiske och fångat ett antal ”statement” från JG; Fib/K 1/1998,Piteå-Tidningen i Fib/K 31-12 -04, ETC 1-9-202 och www.lindelof.nu 14-9-202.

Det känns trist att läsa att JG fallit så platt inför följande ganska enkla frågeställningar:

– EU är bra därför att det ger oss en möjlighet att gå emot USA

– EMU-omröstningen var ett nederlag för demokrati, folk skulle få rösta om en fråga som JG inte orkat eller kunnat sätta sig in i.

– Fascismen kan stå i dörren i Sverige. SD är det stora hotet. Vänstern måste gå samman för att skydda Sverige. Och därför borde man 2018 rösta på (s).

– De fyra borgerliga partierna viker bara undan inför fascismhotet från SD (?), och läget är nu närmast akut. Vi bör därför gå med i (s) och den interna s-föreningen Reformisterna.


Det är förvånande att JG inte genomskådat några av de allra grövsta EU-myterna.
Vi inte skall anamma mer av EU:s påbud, utan tvärtom mindre, och ett nej till euron var ett sådant viktigt steg. Idag är det mycket få i Sverige som talar om eurons fördelar, Jag brukar skämta och säga att det nog bara är Hamilton i (L) som gör det.

Stefan Löfvén var ordförande 2003 i Kampanjorganisationen LO-medlemmar för euron, men inte hans röst hörs numera i frågan. Vad gäller själva folkomröstningen är JG även här ute och cyklar. Kampanjen var en gigantisk folkbildningsinsats. Jag och många, många andra var ute och talade på möten eller som inbjuden föreläsare i olika föreningar. En folkomröstning kulminerar i själv omröstningen, men föregås den inte a debatter och folkbildning förlorar ofelbart vänsteralternativet. Storföretagen, dess lobbyorganisationer och de fem borgerliga partierna förfogar överlägset vad gäller ekonomiska resurser. För dem kan man köpa PR-nissar och en total dominans i media.

Föreställningen att EU skulle utgöra en motvikt mot USA är rent parodisk. Av EU:s 28 medlemsstater är 22 med i NATO, och vem som bestämmer i NATO torde vara allom bekant. Några större EU-stater har avstått från att delta i USA:s krigsäventyr, t ex Frankrike och Tyskland inför andra Irakkriget 2003, men mycket mer handlar inte ”motvikten” om. Det är i dagsläger oklart om t ex Tyskland står upp som ”motvikt” i frågan om den nya ryska gasledningen. USA har förklarat att alla som bygger eller utnyttjar ledningen och gasen kommer att svartlistas. USA har satsat mycket på LNG, flytande gas, och vill själv ha Europamarknaden.

Inte sällan tillskrivs EU en slags potential till förändring bort från nyliberalism och ”business as Usual”. Det är ”bara” att via röstsedeln gå in i EU:s styrhytt och ta över spakarna. Det som med Maasstrichtfördraget infördes i EU:s senare fördrag, idag Lissabonfördraget, låtsas ”förändringsprofeterna” inte om. För att ändra fördraget krävs enighet – och hur skall det åstadkommas? Vänstersocialdemokrater, och t ex kända ekonomer som Thomas Piketty, senast i den monumentala ”Kapitalet och ideologin”, hyser ofta dessa illusioner. Därför är man mer eller mindre för EU.
Jag antar att det även gäller JG? Varför skulle han annars uppmana oss att gå in i (s), vars ledning till 100 % är för EU. Är man för EU blir protester och krav på utträde helt fel, ja, t o m löjliga. Därför tror jag bestämt att JG inte kommer stiga på Swexit-tåget när vi på allvar drar igång det.

Föreställningar om den förestående fascismen har ställt till mycket elände. ”De autonoma” och på svenska botten – AFA – har gått i spetsen för vettlösa provokationer. Den största Nej EU-demonstrationen någonsin i Göteborg 2002 försvann i Medias rapportering om brinnande kafémöbler och krossade rutor på Avenyn. Den allvarligaste konsekvensen kan inte skyllas på lilla AFA – utan på ”tokvänstern”. Genom att ständigt trumma ut att SD:s vanliga medlemmar och röstande är ”fascister” stängdes all möjlighet till diskussioner och påverkan. Inte ens SD-medlemmar som ville att Sverige skulle lämna EU kunde fördras, utan måste brännmärkas.

Det är svårt att förstå varför en politiskt reflekterande person som JG väljer varna-för-fascism-spåret. Eller är det bara näbbgäddan som kräver sin tribut?

Ulf Karlström

Föregående artikelGreta Thunberg möter etablissemanget i USA. Gullar eller kritiserar hon?
Nästa artikelAngriparen USA laddar upp i Syrien, liksom Ryssland som legalt försvarar enligt folkrätten
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

16 KOMMENTARER

 1. Margot Wallströms erkännande av Palestina kan aldrig i mina ögon uppväga allt ont hon har gjort i utrikespolitiken. Hon har fått den större delen av svenska folket att grundfästa sitt hat mot Ryssland. Hatet behöver inte bli mer cementerat, utan tvärtom lite uppluckrat. Hennes raseri mot hur fredliga demonstranter blir behandlade i Ryssland, men var finns hennes raseri mot Macrons poliser och de vapen de använder mot fredliga demonstranter, på väggar i Paris kan man se bilder på personer som blivit handikappade av polisvåldet i Frankrike, det vanligast förlorat ena ögat av gummikulorna. Överallt kan jag läsa hennes frustration över regeringen i Ryssland, och hennes skryt om att Sverige är det EU-land som attackerar Ryssland hårdast.
  Tänk att jag hittade en tidning som publicerat en artikel om detta fenomen Gefle Dagblad 10 jan. 2017.
  Nedan artikeln:
  10 jan. 2017 Gefle Dagblad

  Nu har Margot Wallström återigen visat att hon inte håller måttet.

  Hur kan en svensk utrikesminister grunda sina anklagelser om att Putin försökt påverka det amerikanska presidentvalet med uppgifter hämtade från USA.s underrättelseorgan?

  I dag kan vem som helst beskylla Ryssland och Putin om vad som helst hur ogrundade och obevisade uppgifterna än är.

  Det går inte längre att dölja att USA, Nato, EU och lilla Sverige på alla sätt försöker svartmåla Ryssland som ett hot mot freden. I själva verket råder det ju ingen som helst tvekan om att USA i förtvivlan över att vara på väg att förlora världsherraväldet gör sitt för att svartmåla Ryssland. Ingen tvekan finns ju om att USA efter kalla krigets dagar är den stat som skapat mest konflikter och angripit stater som inte på minsta sätt hotat dem.

  Vi ser ju dagligen hur det sipprar fram fler och fler bevis på hur USA ingripit med vapenmakt mot stater som inte på minsta sätt hotat USA. Senast har tom höga officerare i USA erkänt att Irakkriget och avsättningen av Saddan Hussein var ett “misstag”.

  Olle Ljungbeck

 2. Förstår inte riktigt Ulf Karlströms avslutande resonemang om varningarna för fascismen. Den dominerande trenden i dagens värld sätts inte av vänsterrörelser som kräver internationell solidaritet och kamp mot klassförtrycket och kapitalismen i en situation där det kapitalistiska systemets destruktiva tillväxtmodell hotar vår överlevnad. Istället är det den yttersta högerns samhällskritik som dominerar i opinionen. Senast härom dagen hävdade en debattartikel i DN att soicialdemokraterna måste förflytta sig högerut för att vinna tillbaka sina arbetarväljare som idag inte längre har vänstersympatier. Även om inte SDs väljare är fascister utan snarare proteströstare mot de styrande politikernas svek mot sina väljare så stödjer de med sina röster det smygfascistiska SD, vars ledning har starka rötter i nazismen. Det finns all anledning att varna för fascismen.
  I Göteborg 2002 var det polisens grova övergrepp och provokationer och massmediernas följsamma rapportering som styrde den officiella bilden och tacksamt utnyttjade den lilla gruppen våldsverkares förstörelse av skyltfönster och butiksinredningar. Sådana våldsverkare är en vanlig svans som passar på att ta plats i samband med stora fredliga protestdemonstrationer.
  Dagens tokvänster är den s k vänster som sympatiserar med den nationalistiska högerns främlingshat och motstånd mot migration och mångkultur. och lutar åt samarbete med SD & co i kampen mot USA-imperialismen. C

  • Nej Britta – hur skall du kunna förstå vad jag skriver när vi har diametralt motsatta uppfattningar i flera stora, viktiga politiska frågor. Din sista mening skulle jag kunna vända mot dig, men aldrig skriva lika plumpt eller tillskriva dig den typen av vulgariteter.

  • Om jag skulle vilja uppleva en annan drogkultur, klansamhällen, muslimsk kvinnosyn så åker jag till Afghanistan. Jag tar hur som helst inte hit sex tusen “afghanbarn” i onödan.

  • För mig står det här klart sedan en tid tillbaka.
   Det är inte politisk strid. Det är istället en strid om genus.
   För att radikalvänstern ska vinna striden måste den eliminera genus för att återvinna politiken.
   Det är i det perspektivet jag ser genusdebatten och avskaffandet av könen (som främst kvinnliga inom radikalvänstern betraktar som en “social konstruktion”) trots att Gud i begynnelsen skapade man och kvinna.
   Hen är ren utopi. Det finns inte något som helst stöd för hen i historien.
   Med sådana idéer menar jag vänsterradikalerna öppnat vägen för konservatismen.
   Det är en chock för radikalvänstern som upprörda av känslor ursinnigt ropar: Fascism!

 3. Till Vivi-Ann:
  Kanske uttryckte jag mig lite oklart. Jag delar din syn på Margot Wallström. En total bedömning av hennes politiska gärning blir katastrofal. Mitt ex var konkret och handlade enbart om erkännandet av Palestina (och jag stod på Torget och berömde henne för detta). Möjligen kan man lägga till att hon försökte gå emot Löfvén och Hultqvist för att skriva under FN-resolutionen mot kärnvapen. Högersossarna i regeringen vek som bekant ned sig när förre marinkårsgeneralen och utrikesministern Matthis hotade att Sverige inte skulle få vara med i NATO-äventyren. Och sedan fick hon sparken.

 4. Tyvarr sitter JG i en for mig mycket negativ situation sedan han slots sig till skrattarnas sida, med avsikt att skada=brunmala Julian Assange med borjan Aug 2010. Lagg till JG, namn som Martin Aagard m.fl,. ( JG gick i min skola i Sthlm, sa det ar speciellt trakigt for mig att minnas.)

 5. Jag återkommer med min uppmaning att damma av skoltyskan. Det finns en färsk debatt ledd av Ken Jebsen på YouTube, över 2 timmar, med medverkan av Willy Wimmer, Daniele Ganser och två till som debatterar läget i Tyskland och världen. Den stora faran är, varken för Sverige eller Europa, SD och annan nyhöger utan den kollapsade europeiska politiska mitten som USA driver framför sig för att hetsa till konflikt mot Ryssland. En bra början har redan uppnåtts i Ukraina.

  Medan man kan berömma Margot Wallström för att ha lyft fram Palestina hamnar hon och hela mitten totalt fel i frågan om Ryssland som på falska grunder utmålas som det stora hotet bara för att backa upp den destruktiva amerikanska politiken vars främsta mål är att splittra Europa och förhindra en samverkan som inkluderar Ryssland.

  Vad Jan Guillou beträffar är jag benägen att hålla med Ulf Karlström. Guillou var också tidigt och sparkade på Assange, hur modigt var det ? Den viktigaste frågan vad gäller den journalistiska rätten att avslöja krigsförbrytelser.
  Palestina-frågan är snart den enda som ännu är tillåten i de flesta amerikanska alternativa medier som i övrigt förfallit till att på olika sätt ställa sig bakom den amerikanska krigspolitiken, det må gälla Syrien, Libyen och många fler. Det är när man vägrar att bredda synfältet utanför Palestina som intrycket uppstår att Palestina mer fungerar som ett sista mantra som ofta upprepas men som förpliktar till intet.

  • Ja, det är väl så att vasallerna letat fram den frågan de fortfarande kan ha andra åsikter än gangsterstaten USA! Och som du skriver, Palestinafrågan förpliktar till intet utan fungerar bara som något politikerna visar upp för det egna folket sägande “se så oberoende vår politik är”. I de större EU-länderna har man dock tagit sig ton och tänker inte vara med på sanktionerna mot Iran men i praktiken är det en smärre avvikelse! Det är Ryssland man vill hålla borta från Europa från USA:s sida, Iran är bara en bisak i sammanhanget som Israel-lobbyn driver i Washington och saknar den geopolitiska tyngd som Ryssland har!

 6. Tack Anders for artikeln i AB mars 2020!

  Typiskt Jean Guillouts ordval, som tydligen inte har ändrats på 10 år: Citat: “När Assange turnerade som en sorts internationell rockstjärna på synnerligen fri fot besökte han också Sverige. Här betedde han sig icke gentlemannamässigt mot några av sina kvinnliga värdar. Det resulterade i en förundersökning rörande våldtäkt och sexuellt ofredande. Assange saboterade förundersökningen genom att fly till London (kolossalt sakfel mr Guillou!). Och när det fattades beslut om utlämning till Sverige smet han in på Equadors ambassad i London och fick politisk asyl.”

  For alla som har förloppet i bra minne, bättre an mitt?: Efter att ha friförklarats av Mrs Finne fick Sverige meddelande (fran CIA/FBI?) om att snärja JA. Mrs Marianne Ny i Göteborg utsågs att sätta krokben for JA. Med hjälp av advokaten Claes Borgström, Bildt, stödda av Sveriges regering, förklarades att JA fritt kunde lämna Sverige. (Innan dess erbjöd han sig vid upprepade tillfällen att stå till förfogande för förhör vid Stockholmspolisen, se Mats Gehlin et al.) JA nu med frikort att resa ut, för att han skulle kunna förses med en Red Alert under European Arrest Warrant och darmed gavs gront ljus till politisk forfoljelse av JA. Utan att ha getts fri utresa fran Sverige kunde ingen EAW/red alert ha utfardats.
  (OBS Jag gör inte anspråk på att minnas alla detaljer helt rätt efter så många år!)

 7. Känns mer och mer som JG blir alltmer obsolet i debatten! JG har nog tänkt färdigt och borde fundera på sin pension i stället. JG är en person som kört ner i vänsterdiket för länge sedan och har ingen möjlighet tankemässigt att lämna detta, som det verkar, väldigt djupa dike!

 8. De flesta människor gör misstag någon gång under sitt liv. Julian Assange borde ha varit mer försiktig med vem han umgicks med i Sverige och hur, Men vad som än hände då borde inte bidra till att han döms till livstids fängelse eller långsam avrättning som nu. Och JC, det var väl väldigt naivt att tro att Sverige inte skulla ha utlämnat JA till USA. Ungefär lika naivt som att tro på svensk alliansfrihet. Svenska politiker vill inte att Ryssland invaderar Sverige, men har låtit USA göra vad de vill i Sverige såsom man gjort i övriga Europa.

 9. ”Fascismen är den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och imperialistiska element”
  / Georgi Dimitrov Källa: http://jinge.se/allmant/jan-myrdal-hog-tid-att-skriva-klartext.htm

  SD har inte röstat för terror-krigen eller imperialismen och vill ville t.o.m. ett tag gå ur finanskapitalets reaktionära EU, men de är idag tyvärr en del av det sionistiska etablissemanget och kommer sannolikt inte stå i opposition till etablissemangets terrorkrig i maskopi med Usrael i framtiden.

  Det är motsägelsefullt, men SD är, p.g.a. sitt Israel-vurmande, indirekt i maskopi med den extrema diktatoriska islamism som de allra mest fördömer, men naturligtvis kommer inte sionistiska media ställa några som helst frågor om den lilla detaljen.

 10. Hur synbarligen små men genomelaka kommentarer kan bidraga till stora konsekvenser. Se artikel i Republik.ch några månader sedan.

  https://www.republik.ch/2020/01/31/nils-melzer-about-wikileaks-founder-julian-assange

  «A murderous system is being created before our very eyes» – Republik
  «A murderous system is being created before our very eyes» A made-up rape allegation and fabricated evidence in Sweden, pressure from the UK not to drop the case, a biased judge, detention in a maximum security prison, psychological torture – and soon extradition to the U.S., where he could face up to 175 years in prison for exposing war crimes.
  http://www.republik.ch

  This link gives you the full interview in English with Prof. Nils Melzer (The UN special rapporteur (in Geneva Switerland) on TORTURE among other things). Assange has been subject of corrupt justice systems in Sweden, start August 2010, then onto UK’s and USA’s corrupt justice.
  This interview is of particular importance, because Nils Melzer is fluent in Swedish, therefore he has been able to take part of the now published, constructed = FALSIFIED POLICE REPORT on Assange’s “rape case”, signed by police inspector Mats Gehlin in Stockholm. The criminal actions by the Swedish prosecutor Marianne Ny, the by the Swedish government hired lawyer Claes Borgstroem (he died in Covid-19 a month ago!) and later the corrupt Swedish law firm Massi Fritz . These and many more are responsible for 10 years of Assange’s hell.
  If Assange contracts the dreaded virus in the Belmarsh high security prison in the UK he is likely to die, this is in my view equal to murder. (He was never allowed to receive proper hospital treatment for his lung condition.)

 11. Inledningsvis sviker minnet, Ulf Karlström. Det var Arne Lemberg, som skrev den fejkade insändaren om att sparka på hundar. Jan Guillou är helt oskyldig i detta fallet!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here