Stoppa statlig massterror i Egypten

13
1017
al-Sisi
By Erin A. Kirk-Cuomo – https://www.flickr.com/photos/secdef/8678674334/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30858460.

Denna vecka har varit precis som varje annan vecka i Egypten – ett land där all opposition och yttrandefrihet utraderats, och minst 65 000 politiska fångar är fängslade i vad människorättsorganisationer kallar “slakthus för människor” – sedan 2013, då militärjuntan tog makten efter en brutal masslakt. Tiotusentals civila, huvudsakligen försvarslösa bönder i Sinai, har dödats av regimen sedan dess “under täckmanteln av ett krig mot terrorism”. Kort sagt, ett “svart hål för mänskliga rättigheter”, som Human Rights Watch uttryckte det i ett dokument. 

 20:e augusti greps Hisham Kassem av egyptiska myndigheter för sin verksamhet som ledande människorättsaktivist, och för att han i egenskap av landets ledande oberoende journalist var en “nagel i ögat för” militärjuntan. Han var också ledaren för ett nytt sekulärt och liberalt oppositionsparti, inför ett fullständigt riggat och på förhand avgjort “val” där militärjuntan förblir utan motståndare.2 Det skedde strax efter att regimens styrkor stormade hemmet av grundaren till Matsadaash – en grävande tidning som nyligen rapporterade om de egyptiska oligarkernas hemliga skumraskaffärer – och arresterade grundaren samt misshandlade hans familj. Efter förhör och hotelser av militären blev han “frisläppt”.3 

 24:e augusti arresterades familjemedlemmarna till Ahmed Ziada. Ziada befinner sig just nu i exil, efter att ha arresterats flera gånger i Egypten. Efter hans avslöjande reportage om militärjuntan fängslade Egyptens terrorskvadroner hans familjemedlemmar – ett typiskt trick.4 Under sommaren har dessa sorters attacker skett ständigt.5 

 Dessa saker rapporteras inte i svenska rikstidningar, trots att de känner till vad som sker genom internationella nyhetskablar.6 

 Regimen slår främst mot fackföreningar, “journalister, människorättsförsvarare, oppositionsmedlemmar och arbetare inom offentlig sektor”, och tortyr är “endemiskt” i landet, som en rapport av FN:s Människorättskommissionär noterade.7 I över ett decennium, nu, har diktaturen “fortsatt sin obarmhärtiga utplåning av pressen, politisk opposition och civilsamhället”, som flera ledande internationella människorättsorganisationer noterade i en gemensam rapport från juli i år, där de bad Väst sluta skicka vapen till diktaturen, som vi gjort sedan den dag militärjuntan usurperade makten.8 

 Faktum är att Västs ovillkorliga stöd till regimen möjliggjort “Egyptens värsta år för mänskliga rättigheter”, nämligen “Tio år av krig mot populationen under förevändningen av att bekämpa terrorism”, och “utvecklat en praktik som cementerar auktoritarianism och som förintar fredligt motstånd” (Egyptian Front for Human Rights).9 

 Vi i Väst bör utöva påtryckningar på regimen för att få stopp på de oerhörda grymheterna, efter att ha struntat i att göra det i tio år. Tur för oss, kan vi det. Vi har inte endast “hållit tysta om, och varit inaktiva mot de lidande offren”,10 utan snarare dessutom försett regimen med fullt diplomatiskt och militärt stöd, inklusive tiotals miljarder dollar/euro i vapen medan den mördar den inhemska befolkningen. Ledande internationella och egyptiska människorättsorganisationer understryker ständigt “rollen EU-tillverkade vapensystem utövar i intern förtryck och människorättsbrott i Egypten … De pågående försäljningarna och bidragen av vapensystem från EU-medlemmar till Egypten förvärrar användandet av dödligt och enormt våld mot civila, godtyckliga massarresteringar … utomrättsliga avrättningar, hundratals kidnappningar och systematisk tortyr”.11 

 Till den mån vi stödjer detta, och media tiger om verkligheten i Egypten, gör vi oss lika ansvariga för brutaliteten som den militärjunta vi helhjärtat stödjer. Enorma skadestånd till den egyptiska befolkningen för att ha skott sig på deras bekostnad anstår oss, ifall vi har integriteten för det. 

 REFERENSER 

 1. Committee for Justice, 11 apr. 2023; Middle East Monitor, Amelia Smith, 9 feb. 2020; Ibid, 26 jan. 2022.
 2. Egyptian Human Rights Forum, 22 aug. 2023; Cairo Institute for Human Rights Studies, 22 aug. 2023; CIHRS, “Egypt’s 2023 Presidential Elections: A Dead End”, maj 2023.
 3. Cairo Institute for Human Rights Studies, 23 aug. 2023.
 4. CFJ, 25 aug. 2023.
 5. Se exempelvis min text i Newsvoice, 15 maj 2023.
 6. Exempelvis rapporterade Reuters (23 aug. 2023) en sådan kabel om Hisham Kassem.
 7. CIHRS, 18 maj 2023.
 8. Human Rights Watch, 28 jul. 2023.
 9. Egyptian Front for Human Rights, 24 jul. 2023.
 10. CFJ, 9 jun. 2023.
 11. CIHRS, 28 jun. 2023.
Föregående artikelKina lovar starkare politik för att stärka ekonomin
Nästa artikelAndreas Malm om pandemin, klimatkampen och kapitalismen

13 KOMMENTARER

 1. I länder USA (och EU- vasaller)är eller har varit involverad förekommer (mass)terror. Jag undrar hur det kommer bli nu när Egypten är i allians med BRICS-blocket där ledarna förbinder sig att främja en miljö av fred och utveckling och främja partnerskap för ömsesidigt accelererad tillväxt. De lyfter fram den viktiga roll som multilateralt samarbete har för att begränsa riskerna till följd av geopolitisk och geoekonomisk fragmentering och lovar att intensifiera ansträngningarna för handel, fattigdom och hungerminskning, hållbar utveckling, klimatförändringar, utbildning och hälsa, bland andra områden av ömsesidigt intresse.

  USA:s bistånd till Egypten har spelat en central roll i Egyptens ekonomiska och militära utveckling och för att främja det strategiska partnerskapet mellan USA och Egypten och regional stabilitet. Sedan 1978-har USA försett Egypten med över 50 miljarder dollar i militär och 30 miljarder dollar i ekonomiskt bistånd -2022

  Egypten och USA tillhör ett antal av samma internationella organisationer. 

  Egypten är också en partner för samarbete med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, en observatör till Organisationen av amerikanska stater, en partner i Natos Medelhavsdialog och en icke-partsstat till Internationella brottmålsdomstolen. Kairo är värd för Arabförbundets högkvarter.

 2. Vi kan inte göra mycket för dem. De måste själva göra revolution om de vill ha demokrati! Det är medborgarnas eget ansvar, som i alla nationer.

  När man har ögonen på andra länder så är det lätt att glömma bort det faktum att Sveriges medier ljuger dygnet runt, att politikeradeln krigshetsar och förser en nazistisk diktatur med vapen, samt har godkänt injiceringen av hela Sveriges folk, med ett biovapen, enligt Dr David Martin, Sasha Latypova m.fl.

  Det är väldigt lätt att glömma bort att den Svenska s.k. ”rättsstaten” vägrar skipa rättvisa mot massmördarna i det medicinindustriella komplexet.

  När ska kommunister m.fl. småpartier vakna och förstå att valsamverka brett? Folket tror ju i alla fall att vi har demokratiska val, eller hur? Låt oss åtminstone använda detta effektivt, tills oligarkerna tar den ifrån oss!

  • Jag känner att jag måste fråga det här och det är en helt ärlig fråga. Du skriver jämt om att valsamarbete och att det behövs. Hur ska det gå till rent praktiskt? Jag menar du måste ju inse att dina idéer om Ukraina som en ”nazistisk diktatur” och att ”Svenska s.k. ”rättsstaten” vägrar skipa rättvisa mot massmördarna i det medicinindustriella komplexet.” Delas av en försvinnande liten del av befolkningen. Vem exakt ska du samarbeta med? Och blir det inte väldigt svårt att hitta ett parti som tror på just dom konspirationsteorierna du tror du på? Vad ska ni göra när du exempelvis tror att Sion vises protokol är på riktigt medan I stort sett varje annan tänkande människa inser att det inte är det.
   Du har en väldigt låt oss källa det unik syn på världen och det som sker hur ska du kunna samarbeta med partier och människor som inte tror som du?

   • Johan?!
    Att se och söka möjligheter att agera på sina idéer tillsammans med andra, oavsett politisk tillhörighet, mot ett gemensamt mål nämligen att rädda vårt samhälle som är i förfall där ”demokratin” nedmonterats år för år till fördel för en ohållbar politik, gynnsam för de få och missgynnsam för de flesta, ur ett ekonomiskt och socialt perspektiv. Martin tänker sunt…

    • Det var många fina ord som inte svarade på en enda av mina frågor.
     Hur ska detta gå till helt praktiskt? Vad händer när folliehattarna tror på olika teorier?

     • Johan, vilka kallar du folliehattar, din grupp eller kommunisterna? Martin nämner kommunister och andra småpartier, jag antar han menar de utomparlamentariska. En klok person förstår att småpartier vill inte att stor-partier ska härska och söndra i Sverige. Folliehattarna enligt min erfarenhet av svenskens svenska politiska logik är alla de som röstar blint på lögnarnas stor-partier, de 8 parlamentariska svindlarna.
      Att ett folk enas och går tillsammans mot gemensamma mål betyder inte att de måste förespråka samma ideologi men har kanske antipati ”för det mål” de vill visa sitt missnöje, typ nej till NATO, nej till högre skatt, inga vapen till Ukraina, nej till imperialism e.t.c.

 3. Jag tror fortfarande inte att alla länder passar som så kallade ”demokratier”.

  Anledningen är att de kommer slitas i stycken och förvandlas till huggsexa åt giriga Västländer med maktlystnad och vill ha full kontroll över världen ungefär som bläckfiskens USA.
  Jämför närliggande länder som Irak, Libyen och Syrien.

  En liberal opposition i Egypten gör mig misstänksam så inget direkt stöd från mig.
  Tyvärr.

  Den ”arabiska revolutionen” vad var det?
  Eller kanske den bör kallas den ”liberala revolutionen” i Mellanöstern?
  Eller varför inte den ”demokratiska revolutionen” i Mellanöstern?

  Påhittad och genomförd av den maktgalna Västvärlden.

  Mellanöstern, Afrika, Belarus, eller Ukraina eller varthelst Europén från Västvärlden vill erövra Världen.

  Det nya nu på lögnfabriken och sju-miljarders påverkansapparaten SVT Public Service är att man börja kalla Västvärlden för ”Omvärlden”. Inklusive länder allierade med Västvärlden vilket faktiskt inte är så värst många.
  De länder som inte tillhör eller sympatiserar med Västvärlden räknas således inte av SVT Public Service.
  Den kraften, som faktiskt blir allt starkare, försöker SVT istället förneka och förtigas bort.

  Tyvärr lär SVT Public Service misslyckas, då åtminstone jag tycks se de inte har framtiden för sig.

  Världen utvecklas annorlunda än vad USA, Västvärlden och SVT Public Service önskar.

 4. HMMM, Human Right Watch…

  Resistance to the Occupation of Palestine Heats Up the Egyptian-Israeli Border — Strategic Culture (strategic-culture.su)
  “Media kan användas för att spinna ett scenario som ser ut som om allt är bra mellan Egypten och Israel, men det finns en konstant kokning av känslor under ytan av de 109 miljoner egyptiska medborgare som har varit tvungna att axla ett fredsavtal som inte alla har omfamnat eller sett någon nytta av. Det finns inget försvar för ockupationen. Väggen måste falla.”
  ——————————————————-
  ”Våra arabiska bröder kommer inte att underkasta sig västerländsk utpressning”, sade Mekdad den 31 juli och betonade att samtal med arabiska nationer äger rum ”långt ifrån USA:s inflytande”

  Saudi FM holds talks with Syrian counterpart in Egypt (thecradle.co)

 5. När det var val i Egypten efter att Hosni Mubarak störtats vann det muslimska brödraskapet valet och fullständigt kaos och rättslöshet utbröt, speciellt utsatta var kopterna, den kristna minoriteten. När sedan militären ingrep för att bringa ett minimum av ordning och reda jublade vanligt folk och gick omkring med al Sisi -tröjor och -emblem.

  Human Rights Watch likt Amnesty är en av dessa västliga oligarkstyrda organisationer som på gräsrotsnivå lockar in ungdomar med upprikitig vilja att hjälpa medan cheferna i kabinetten ser till att globalisternas agenda främjas.

  Med detta inte sagt att allt är väl i Egypten. Men det måste bli ett slut på von oben-attityden från väst där man låtsas ömma för medborgerliga rättigheter när man i stället bedriver maktspel bakom kulisserna.

  Passar på att nämna Palestina som nämns i kommentarerna. Läs en färsk artikel från förra veckan på globalresearch.ca Den kände journalisten Peter Oborne berättar i sin artikel om en nyutkommen bok som utrett frågan om överlåtelsen av Palestina. Enligt denna nya utredning var Balfour-löftet om judisk invandring ogiltigt p.g.a ett tidigare och juridiskt starkare löfte som givits dåvarande högste arabiske ledaren.

  • Så sant sagt Jan Nybondas: ”Human Rights Watch likt Amnesty är en av dessa västliga oligarkstyrda organisationer som på gräsrotsnivå lockar in ungdomar med uppriktig vilja att hjälpa medan cheferna i kabinetten ser till att globalisternas agenda främjas.”
   ”Lockar in ungdomar med uppriktig vilja att hjälpa ”…. och söndrar på så sätt motståndet.

 6. Tillståndet innan Al Sisi tog över var minst lika illa. Muslimska brödraskapet har ALDRIG representerat muslimer eller araber eller någon annan därnere utan hela tiden varit en gren av anglosaxiska imperiets underrättelse, terror och subversionsnätverk.
  MB har varit medorganisatör bakom terror i Syrien både i närtid och under nuvarande ledarens fars tid.
  Al Banna som officiellt anses vara MBs grundare var bara en ung påläggskalv för britternas Suezkanalbolag och britternas imperium. Desutom skriver Thierry Meyssan att hans föräldrar hade en affär som sålde grammofoner och reparerade klockor.
  Enligt Meyssan var urmakeri reserverat för judarna. Meyssan drar inga slutsatser av det men man kunde tänka sig att britterna hade någon hållhake på föräldrarna och Al Banna behövde inte ens vara invigd. Hans engagemang verkade genuint.
  MB ingick i imperiets intriger mot geopolitiska rivaler som anglosaxernas kopplingar till Islam har varit sen 1700-talet. MBs Mursi själv liksom Turkiets Erdogan kan mycket väl ha trott något annat men det ändrar inte mycket.
  Muslimska brödraskapet borde de berörda folken ta avstånd från.
  Saudierna som tidigare bringades att finansiera dem fjärmade sig senare vilket sannolikt har stärkt dem i beslutsamheten kring samarbete med BRICS.
  Eftersom USA (och Israel?) var inblandade i AL Sisi’s maktövertagande kan man fråga sig hur Mursi tilläts att nå makten.
  Var det för att användas som tillfälligt verktyg för en del av anglosaxernas arabiska våren tänkt att senare avpolleteras?
  Hade inte Syrien skyddats av Ryssland hade islamismen kunnat breda ut sig och kanske hela arabvärlden hade kunnat manipuleras till att anfalla Ryssland och Kina.
  När det inte funkade fick man byta till plan B?
  Bakom imperiets användande av radikal islam låg britternas framstående intellektuella kännare av området. Arnold Toynbee var överordnad inom britternas underrättelsetjänst i den rollen. Senare var Oxford-orientalisten Bernard Lewis mentor åt bla Samuel Huntington författaren till Clash of civilisations. Men tycks även ha varit mentor åt Brzezinsky och Kissinger.
  Men Al Sisi är nog under alla händelser en mycket bättre partner för BRICS.
  Även Nasser var kritiserad för hårda metoder. Muslimska brödraskapet var fienden även i hans fall.
  Hans ledarskap räddades 1956 av USAs Eisenhower efter tre länders attack.
  Israel Storbritannien och Frankrike.
  Storbritannien skulle ha föredragit en reaktionär muslimsk marionett som ledare.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here