Stor risk för kärnvapenkrig av misstag. Provocerar Ukraina?

14
275

 

Bild i Pål Steigans nättidning.

Uppgifterna kommer från kunnige vännen Bolek Sieka som skriver ”har fått allt via mail direkt från Ted Postol. Du kan referera direkt till Prof Ted Postol MIT”.

Nätverket Folk och Försvar har publicerat hans bedömning av en attack från Ukraina mot en strategisk radar som är en del av Rysslands varningsstationer för kärnvapenattacker.

Kiev har genomfört en aldrig tidigare skådad upptrappning. En drönare träffade en varningsstation för missilattacker i Armavir, Voronezh-regionen. Ukrainare delade glatt videon på internet av drönaren som närmade sig och träffade föremålet. Det ryska försvarsministeriet kommenterar inte och bekräftar inte på något sätt faktumet av en attack mot landets kärnvapensköldanläggning.

Var det en attack? Vilka är konsekvenserna för en av de mest kraftfulla ryska radarerna, som kan se inkommande interkontinentala missiler medan den fortfarande är i rymden? Vad ska man göra nu och hur ska man svara?

Dmitry Rogozin, senator från Zporozhye, tidigare chef för Roscosmos var en av de första som kommenterade situationen. Han känner väl till Rysslands strategiska kärnvapenstyrkor. Rogozin förklarade vad som hände. USA har försökt uppnå överlägsenhet över ryska kärnvapen sedan tillkomsten av sådana vapen i Sovjetunionen – kärnvapenbomber och deras leveransfordon. Men attacker mot ett kritiskt försvarssystem är något USA aldrig har vågat göra på nästan de senaste 80 åren. Endast på papper och endast under övningar på deras territorium.
Läs på: https://avia-pro.net/blog/kiev-byot-po-strategicheskim-obektam-rossii-gotova-li-rossiya-otvetit-za-narushenie-krasnyh

Professor Theodore Postol, MIT.

Professor Theodor (Ted) Postol vid MIT är en framstående expert på kärnvapen. Professor Postol utmärkte sig med bra analyser av gasattacker i Syrien.Framstående USA-expert: Skedde verkligen gasattacken i Syrien som beskrivits? och Hur gick fighten Bellingcat versus MIT-professor Postol?

Professor Postol skriver i ett personligt mail till en vän

Jag skriver för att uppmärksamma dig på en extremt alarmerande ny utveckling som utgör ett direkt och omedelbart hot mot säkerheten i USA.

Ukrainarna har nu attackerat en andra kritisk rysk kärnvapenstrategisk tidig varningsradar vid Orsk.

Denna radar ser mot Indiska oceanen och har viss överlappning med radarfläktarna från den redan skadade radarn vid Armavir.

De initiala indikatorerna är att skadorna på Orsk sannolikt är begränsade, men det kan inte uteslutas att radarn inte fungerar för tillfället på grund av attacken.

Det här är en mycket allvarlig situation.

Till skillnad från USA har ryssarna inte rymdbaserade satellitvarningssystem som kan se ballistiska missilattacker globalt. Detta innebär att radartäckningen som förloras av attackerna på dessa radarer kraftigt minskar varningstiden mot attacker mot Moskva från Medelhavet och Indiska oceanen.

Ryssarna har en radar i Moskva som kan se ankommande stridsspetsar men de skulle bara börja se stridsspetsarna ovanför horisonten mycket kort tid före nedslag.

Mina uppskattningar (baserade på verklig analys, inte skitsnack) är att radartiden tidigt på morgonen har reducerats från cirka 15 till 16 minuter till cirka 10 till 11.

Denna varningstid skulle mycket möjligt kunna eliminera möjligheten till någon tid för överläggning från de ryska ledarnas sida om de ställdes inför ett beslut om huruvida de skulle inleda ryska strategiska kärnvapenstyrkor som svar på en kärnvapenattack mot Moskva.

Som de två diagrammen visar nedan:

Den ryska politiska ledningen i Moskva skulle nästan inte ha tid att bedöma situationen om de trodde att en eventuell attack söderifrån var på gång.

Den extrema tidspressen på det ryska ledarskapet kan därmed avsevärt öka möjligheterna till en katastrofal kärnvapenolycka.

Det faktum att Blinken och hans nationella säkerhetsteam har gett den ukrainska regeringen ett ”OK” för att attackera ryska webbplatser utanför Ukraina, betyder att antingen Blinken har hänsynslöst sagt till ukrainare att de kan delta i sådana handlingar som skulle få en potentiellt katastrofal konsekvens för USA och hela planeten.

Om Blinken inte är medveten om faran som dessa attacker utgör, är han så inkompetent att han bör avlägsnas tillsammans med hela sitt team från vilken auktoritetsposition som helst.

Blinken. Screenshot 210311

Om han är medveten om denna fara bör han också avlägsnas med hela hans nationella säkerhetsteam.

Jag har omfattande personliga erfarenheter av människor i Vita huset som tyder på att det är fullt möjligt att Blinken och hans team inte är medvetna om farorna som de medvetet tillåter att inträffa.

Jag kommer inte att ägna tid här åt att beskriva mina personliga erfarenheter och iakttagelser, men jag kan göra det när som helst och när som helst. Det kan inte uteslutas att Vita huset är helt omedvetet om faran.

Du är välkommen att ringa mig när som helst om du vill höra mer om mina funderingar.

Jag kan inte nog betona hur skrämmande och farlig denna utveckling är – åtminstone för mig, som jag tror kan göra anspråk på en ganska detaljerad kunskap om kärnvapenanfallssystemen i både Ryssland och USA.

Med vänlig hälsning, Ted

Föregående artikelFinns imperialism och är kapitalexport bara bra?
Nästa artikelUkraina och kriget om världsherraväldet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

   • Uppgifterna kommer från kunnige vännen Bolek Sieka som skriver ”har fått allt via mail direkt från Ted Postol. Du kan referera direkt till Prof Ted Postol MIT”.

 1. Radarfläktar??? Vad är detta för fantasiprodukt?

  En attack mot utländska webbplatser?? Med missiler?? Har man använt missiler mot en serverhall?

  PS. Postol är pensionerad (eremitus) professor i likhet med en annan härvarande professor emeritus.

  Det är mer som inte hänger ihop. Postols diagram hänvisar til AMB radarstationen vid Moskva, inte vid Armavir som ligger nordöst för Sotsji. Vidare så visar diagrammet tiden som går från attack från nord Atlanten mot Moskva.

  Radaren vid Armavir täcker sannolikt en attack söder ifrån, alltså inte från nord Atlanten. Dessutom så finns det en rysk flygbas vid Armavir som utför attacker mot civilbefolkningen i Ukraina, alltså ett fullt legitimt mål för Ukraina.

  Så här har man blandat karamellerna så gott det går för att få ihop en ”sanning” som passar FSB kontrollerade medier.

  PS. Använd Google maps eller Apple Maps så man ser var i världen man befinner sig.

 2. Är det inte slående att alla uttalanden om eventuellt förestående kärnvapenkrig eller användning av kärnvapen kommer uteslutande från Kreml och dess apologeter?

  • Rysslands kärnvapendoktrin säger: Om vår existens är hotad så kommer det att ”regna kärnvapen över väst”.
   Väst hotar Rysslands existens alltmer genom ukrozioanzi proxykriget. Väst leker med eld som Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin påpekade i förrgår. Tydligen vill väst samka på lite regn – well then beware what you wish for!

 3. Diagrammet visar att principen att bortfall av en från Moskva avlägsen (eventuellt högre belägen) radarstation minskar förvaringstiden. Att träffa en sådan med precisionsvapen är inte ett misstag även om flygbasen i närheten skulle anses vara legitimt mål. Slutsatsen är ju korrekt att risken för kärnvapenattack på t.ex. Washington av misstag har ökat dramatiskt. Dessutom gäller alternativt att, ett verkligt angrepp på Moskva kan komma lyckas om personalen tar för lång tid på sig.
  Det här är inte ”blandade karameller” utan ett verkligt hot / risk som vi inte har varit med om sedan Hiroshima och tiden därefter när USA hade kärnvapenmonopol med deklarerad avsikt att användas.

 4. En kedja av strategiska radar som ser över horisonten omger hela Ryssland. De kan se upp till ett avstånd på cirka 6 000 km och dess uppgift är att bekräfta avfyrning av ballistiska missiler, som upptäcks av krigssatelliter. Dessa radar övervakar rymden på höjder från 100 till ca 1000 km över jordens yta. Detta system skall i ”i arbetsbeskrivningen” fånga upp interkontinentala missiler som fortfarande är i uppstigningsfasen, så att olika motåtgärder kan initieras i tid.
  Det framgår av ovanstående beskrivning att skada ett sådant objekt inte kommer att ge Ukraina någon fördel i kriget. Dessa radar kan inte se slagfältet i Ukraina och är därmed helt värdelösa för något stöd i kriget. Så ukrainarna skadade ett objekt som inte påverkar krigets förlopp tekniskt, ekonomiskt eller militärt. Varför? Svaret kan vara enkelt. Om NATO vill anfalla Ryssland med ballistiska missiler, måste de först försöka slå ut ryska radar, som ser över horisonten. Och det är precis det, som hände.
  I ett vanligt radioprogram sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán, att enligt hans mening, verkar det som att allt som händer i Europa nu, är en förberedelse för Europas inträde i ett krig mot Ryssland. Enligt Orbán motsvarar alla processer och uttalanden från politiker och media detta, som bokstavligen kopierar händelserna som föregick utbrottet av båda världskrigen.
  Google översättning

  • Nu är det så att en radarstation består inte bara av en radar. Radarstationer har flera radar som opererar innom olika områden (höjder) bl.a. för att skydda radarstationen men inte bara den. Det betyr att de skyddar det närliggande området som innehåller flybaser, m.m., och flygbaser som används för attacker mot Ukraina. Dessa är legitima mål för Ukraina. Genom att slå ut denna typen av radar kan Ukraina genomför attacker mot ryska flygbaser. Om en ”strategisk” radar då stryker med så får det ses som ”collateral damage”.

   Det är bara rysk propaganda att det är en förberedelse för en NATO attack mot Ryssland. Alla vapenleveranser från väst till Ukraina har varit med kravet att de får bara användas mot rysk militär på ockuperade områden. Ryssland har å andra sidan använt vapen från Nord Korea och Iran utan att jag har sett liknande protester från Putins vänner.

   Samtidig bör man komma ihåg att Ryssland genomför, tillsammans med vasalstaten Belarus militärövningar med taktiska kärnvapen i dessa dagar.

   • Det är nu kampen står mellan den Västerländske Borgarens Världsherravälde och den Multipolära Världen där makten mer kommer fördelas på lika villkor.

    Må rättvisan segra till slut!

   • Om Du följt media även i västvärlden så kunde Du också konstatera att ledande politiker och säkerhetspolitiska rådgivare kraftigt kritiserat detta ukrainska tilltag, som nämnts t.ex. i BBC News.

    Ett kontraproduktivt och rent korkat bombmål helt enkelt.

    Det är alltså inga renodlade Putinapologeter som sköter den kritiken.

    Problemet är tvärtemot det omvända: slås t.ex. ryska förvarningssystem ut ÖKAR risken för felaktiga analyser och igångsättande av kärnvapenraketer.

    Vem minns inte den sovjetiske nattobservatören vid en sådan radarövervakningsstation som (tack och lov!) undvek att skicka iväg sovjetiska motanfall mot Nordamerika, jag tror året var 1983, därför att ett mycket sällsynt fenomen med solljus som bröts på oväntat sätt in i övervakningssatelliter som gav intryck av kärnvapenraketer som avlossades mot Euroasien.

    Denne kloke officer frågade sig: varför skulle Washington bara skicka iväg TVÅ missiler?

    Han gick emot stående order och avlossade inte fullt kärnvapenangrepp -och räddade oss alla, bokstavligen.

    Att attackera kärnvapenövervakande system är komplett oansvarigt och just helt korkat. De som planerat och beordrat detta måste ställas till svar för det och avskedas, helt enkelt.

  • Ulf ”israel har rätt till folkm…” Kristensson är den siste som ska uttala sig om vilka som ”bär sig väldigt dåligt åt.” Det spelar ingen roll hur mycket Ulf läser – han lär ändå fortsätta vara en duktig sionist springpojke🏃🏽‍♂️🏃🏽‍♂️🏃🏽‍♂️

 5. Apropå Johan Perssons uttalande om”Putins nyttiga idioter” tillhör han väl själv skaran av ”Bidens nyttiga idioter”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here