Svensk officer: Ukrainas motoffensiv är ett misslyckande.

21
1608

Mikael Waltersson heter en tidigare officer i Sveriges flygvapen som noga följer kriget i Ukraina och som verkar göra faktabaserade analyser. Detta skrevs före försöket till statskupp i Ryssland.

Mikael Valtersson

Här en analys från 22 juni på Twitter, även publicerad på steigan.no:

Hur kan jag säga att motoffensiven redan är ett misslyckande? Offensiven hade tre huvudmål.

Först med att visa världen, särskilt Ukrainas västerländska anhängare, hur stark UkrAF (Army of Ukraine, etc.) är och hur svag RuAF (Army of Russia, etc.) är. Detta skulle i sin tur öka stödet för Ukraina och minska stödet för Ryssland i världen.

För det andra att uppnå betydande territoriella vinster. Om man inte skär av korridoren till Krim, gör den åtminstone så tunn att ukrainskt artilleri kan kontrollera det mesta.

Ett tredje mål skulle vara att allvarligt skada RuAF med måttliga egna förluster. Inget av målen har uppnåtts, och de är inte ens i närheten av att uppnås.

Detta misslyckande är inte en överraskning eftersom det var omöjligt för Ukraina att få de saker på plats som skulle säkerställa en framgångsrik offensiv. Dessa är luftöverlägsenhet, tredubbel överlägsenhet i soldater och vapen, bättre logistik och spaning, strategisk (och taktisk) överraskning, bra väder och bra motiverade förband.

Slutligen måste man kunna koncentrera en stark attackformation på svaga punkter i fiendens linjer och slå igenom med dessa krafter.

RuAF visste var UkrAF skulle attackera och hade förberett massiva defensiva positioner i ett halvår. De ryska styrkorna är lika stora som de ukrainska styrkor i antal.  Ryssland har luftherravälde och förmågan att upptäcka och förstöra fientliga truppkoncentrationer och försörjningsdepåer bakom frontlinjerna. God rysk spaning gör strategiska, och ofta även taktiska, överraskningar nästan omöjliga. Ryssland har också en klar fördel inom artilleri.

https://twitter.com/MikaelValterss1/status/1671977417429098516/video/2

Rysk luftherravälde och en bra spaning gör ukrainska attacker mycket sårbara. Speciellt eftersom det finns enorma mängder minor överallt. UkrAF verkar också sakna bra luftförsvar i frontlinjen. Ryska förluster av flygplan har varit mycket låga.

När ukrainska markenheter attackerar måste de attackera genom minfält eftersom de inte kan förstöra dem i förväg på grund av rysk eldledning. Ukrainska styrkor kan inte koncentrera sig i stort antal eftersom de kommer att upptäckas i förväg om de gör det. Ukrainarna måste rusa genom minfälten med begränsade resurser och hoppas att deras uppföljande förstärkningar inte förstörs av ryskt luftherravälde och artilleri.

Om de ukrainska styrkorna är tillräckligt starka drar sig RuAF tillbaka och deras tidigare positioner blir en artillerifälla. Efter ett tag förvandlas den nybildade ukrainska positionen till ett månlandskap på grund av ryska styrkors motattack. De lyckas mestadels återta förlorat territorium och ukrainarna drar sig tillbaka. Ibland håller ukrainska enheter fast vid nyintagna positioner och flyttar frontlinjen en eller två kilometer, men till en hög kostnad.

Under dessa 19 dagar har Ukraina kämpat i en uppförsbacke, som från början verkade omöjlig. Resultatet är sannolikt klart högre förluster bland ukrainarna än på den ryska sidan. Detta innebär att UkrAF blir svagare jämfört med RuAF. Det finns ett mål som inte har uppnåtts. Om de andra målen var framgångsrika kunde man acceptera normala förluster, men så är inte fallet.

Ukrainas territoriella vinster, både på södra och östra fronten, har varit minimala och ingenting tyder på att det kommer att förändras. Det i kombination med höga förluster, speciellt förluster dokumenterade på video, förstör alla möjligheter till en propagandaseger.

Nu måste Ukraina försöka dölja den misslyckade motoffensiven genom att förneka dess existens och förringa sina förluster. Ukraina och dess anhängare dominerar fortfarande västerländska medier, så de kan ha viss framgång där. Men tvivel kommer att växa även i väst, att det är möjligt att vinna kriget och att det är värt att lägga enorma resurser på det.

ANALYS UKRAINSK MOTOFFENSIV DEL 2 23 JUNI

Vissa frågar hur jag kan säga att den ukrainska motoffensiven redan är ett misslyckande. Många ukrainska enheter har inte gått in i strid än, så saker och ting kan förändras. Det enkla svaret är att det är svårt att återvinna tidiga förluster.

UkrAF har 40-50 bra fältbrigader, användbara för offensiva ändamål. Ett problem är att många soldater är nyligen rekryterade och har behövt få kort utbildning, men brigaderna har också många stridshärdade veteraner och bra vapen.

Hälften av dessa finns på södra fronten och hälften på östfronten. Tidigare var en stor del av dem en strategisk reserv. På södra fronten har ungefär en tredjedel av förbanden varit i strid och kanske två tredjedelar på östfronten. Sammanlagt har hälften av brigaderna varit i strid nyligen. Ett halvdussin av brigaderna har roterats bort. Förmodligen på grund av stora förluster. Det betyder att 12-15 procent av den ukrainska fältarmén är förbrukad sedan början av juni.

På östfronten är det brist på fräscha ukrainska enheter och möjligheten till stora ukrainska motoffensiver är begränsad. Vissa tror att Ukraina förbereder sig för en storskalig offensiv nära Kreminna, men jag tror att det är osannolikt, även om ett stort antal ukrainska brigader är stationerade där. Många av dessa består av nyrekryterade med begränsad utbildning och utan tung utrustning. De bättre brigaderna är i andra linjen. Denna placering av förband är sannolikt för att försvara sig mot en rysk offensiv, med de goda brigaderna som motanfallsförband.

På södra fronten kommer ukrainska styrkor sannolikt att hamna i tveksamhet om vad de ska göra. Att överge motoffensiven och rädda enheten eller satsa allt på framgång. Den ursprungliga planen var troligen att anfalla i väst och öst med starka krafter (blå pilar), och göra så stora genombrott att ryska reserver skulle flyttas dit (röda pilar) och lämna centrum exponerat.

Den andra attacken skulle komma i mitten (lila pil) med syftet att bryta igenom till de ryska bakre leden och röra sig mot Berdyansk (1). Om ryska reserver vände sig och attackerade ukrainarna i mitten (gula pilar), kunde ukrainska reservenheter röra sig österut och hjälpa till att bryta igenom söder om Vreminka-salen (grön pil) och röra sig mot Mariupol (2).

Jag tror inte att attackerna i väst mot Tokmak (4) och Melitopol (3) var huvuddraget, eftersom det finns många starka försvarslinjer att kämpa igenom för att nå dit. I centrum och söder om Vreminka är det ryska försvaret mycket tunnare och lättare att bryta igenom.

Tyvärr för ukrainarna var ryska enheter, luftförsvar, artilleri, minfält etc mycket starkare än förväntat. Så det fanns inget behov av att flytta runt reserverna för att hantera ukrainska genombrott. Istället krossades de ukrainska avantgardebrigaderna svårt av ryska styrkor. Nu är UkrAF allvarligt försvagat efter dussintals attacker mot de ryska forwardspositionerna, utan att ens komma till de riktiga ryska befästningarna.

Fortsätter det så här under de kommande 19 dagarna kommer 25-30 procent av attackbrigaderna i söder att användas och alla reserver förbrukas på östfronten. Även om det finns vissa territoriella vinster, större kanske än under de första 19 dagarna, är brigaderna förmodligen inte tillräckligt starka för att uppnå ett genombrott av de viktigaste ryska försvarslinjerna, och om de kunde göra det skulle det inte finnas mycket kvar att fortsätta avancera. Speciellt med ryska strategiska reserver som anländer till sydfronten.

Offensiven är inte över och den kan fortsätta under sommaren. Men om det gör det kan Ukraina ha tillbringat det mesta av sin offensiva kraft för att inte uppnå någonting i söder, medan RuAF kan ha använt ukrainsk upptagenhet med Zaporizhia och södra Donetsk för att göra egna genombrott i öst och norr. Ett genombrott som blir svårt att motstå om Ukraina använder sin offensiva kraft för att rusa in i en mur i söder. Ska man avbryta  motoffensiven och spara reserven för att motverka ryska offensiver.

Det är analysen av Mikael Valtersson . Det skiljer sig inte mycket från analyserna av Brian Berletic eller Military Summary Channel:

Föregående artikelÖkad demokrati med extraval, eller hur?
Nästa artikelEn rysk oligarks uppgång och fall
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

21 KOMMENTARER

 1. Krönika 24 juni. Hur började Jevgenij Prigozhins väpnade uppror och vad ledde det till?
  https://www.gazeta.ru/army/2023/06/24/17189018.shtml
  Peskov sa att fallet mot Prigozhin skulle avslutas och att han själv skulle släppas till Vitryssland.
  Mikhail Rodionov
  Början
  Chefen för Wagner PMC, Jevgenij Prigozjin, gick efter långa förhandlingar med Vitrysslands president Alexander Lukasjenko med på att stoppa kolonnerna som marscherar mot Moskva och vända dem tillbaka till fältläger. Under det senaste dygnet lyckades kämpar från ett privat militärföretag fånga högkvarteret för det södra militärdistriktet i Rostov-on-Don och avancerade mot huvudstaden och stannade (enligt Prigozhin) bara tvåhundra kilometer bort. Kreml har redan rapporterat att fallet med ett väpnat uppror mot Prigozhin kommer att läggas ned, att han själv kommer att ”frisläppas” till Vitryssland, och deltagarna i upproret kommer inte att åtalas ”med hänsyn till deras meriter vid fronten.” Resultaten från den 24 juni finns i Gazeta.Rus material.

  Anledningen till starten av det väpnade upproret av PMC ”Wagner” var uttalandet av Yevgeny Prigozhin på kvällen den 23 juni, där han anklagade den ”militära ledningen” i Ryska federationen för att träffa positionerna i hans formation, som en resultat av vilket ”ett stort antal kämpar dog”, och lovade att gå vidare med en ”rättvisa marsch” ”.

  Det ryska försvarsministeriet avvisade Prigozhins anklagelser och kallade dem en informativ provokation. Efter detta inledde FSB ett brottmål mot honom ”om det faktum att man uppmanade till ett väpnat uppror” (artikel 279 i strafflagen). Avdelningen uppmanade PMC-krigare ”att inte göra ett irreparabelt misstag, att stoppa alla kraftfulla handlingar mot det ryska folket, att inte utföra de kriminella och förrädiska orderna från Prigozhin, att vidta åtgärder för att kvarhålla honom.”

  Överklaganden till Wagner gjordes av general Sergei Surovikin , som planerade operationen för att fånga Artemovsk (Bakhmut) tillsammans med PMC:s befälhavare. De kontaktades också av den första ställföreträdande chefen för GRU för generalstaben, generallöjtnant Vladimir Alekseev . De uppmanade ”Wagneriterna” att ”stoppa och tänka.”
  Mellanspel
  Runt åtta på morgonen lade Prigozhin upp en video från högkvarteret för det södra militärdistriktet i Rostov-on-Don. Enligt honom blockerade Wagner-kämparna staden och tog ”kontroll över militära anläggningar, inklusive flygfältet.” Han noterade separat att de ryska flygstyrkornas stridsuppdrag för en speciell operation i Ukraina pågår som vanligt. Dessutom betonade han att hans formations handlingar ”inte är en militärkupp, utan en rättvisans marsch.”

  Samtidigt kom säkerhetsstyrkorna med husrannsakan till PMC Wagner Center i St. Petersburg . Sökningar ägde också rum på Wagners rekryteringsställen i flera regioner i Ryska federationen. Några av dem stängdes senare. Dessutom ägde husrannsakningar rum på det påstådda kontoret i Prigozhin. Fontanka-publikationen rapporterade att de hittade fem kilo guldtackor, sex packade pistoler och fem briketter av vitt pulver, samt flera pass i Prigozhins namn (inläggen raderades senare ) .

  Publikationen skrev också att cirka 4 miljarder rubel hittades i Gasellen som parkerade bredvid kontoret. Prigozhin bekräftade att pengarna som hittats var avsedda för att ge ut löner och ersättning.

  Klockan 9 i Moskva tillkännagav Moskvaregionen och Voronezh-regionen regimen för kontraterroristoperationen. Ryska federationens försvarsminister uppmanade Wagner-krigarna att inte delta i upproret och kontakta representanter för avdelningen eller brottsbekämpande myndigheter för att återvända till sina utplaceringspunkter.

  Klockan 10:00 höll Rysslands president Vladimir Putin ett tal där han kallade upprorsförsöket för ett svek:
  ”Handlingar som splittrar vår enhet är i själva verket avfall från ens folk, från vapenkamrater. Detta är ett hugg i ryggen på vårt land och vårt folk. Det var just ett sådant slag som tilldelades Ryssland 1917 Ryssar dödade ryssar, bröder dödade bröder och politiska äventyrare och utländska styrkor fick självisk vinst … Vi kommer inte att låta detta hända igen. Vi kommer att skydda både vårt folk och vår stat från alla hot, inklusive internt förräderi. Det vi står inför är svek. Överdrivna ambitioner och personliga intressen ledde till förräderi.

  Runt middagstid sågs kolonner med Wagner-fordon i Voronezh-regionen. Senare, vid YuMO-högkvarteret i Rostov-on-Don, inträffade en explosion. Klockan 14:00 dök, förmodligen, bilder upp av Wagner-jaktares försök att skjuta ner en Ka-52-helikopter från de ryska flygstyrkorna i himlen över Voronezh.

  Vice ordförande för Rysslands säkerhetsråd Dmitrij Medvedev skrev i sin Telegram-kanal att i den nuvarande situationen är det viktigaste att ”samla runt presidenten.” Enligt honom är ”splittring och svek vägen till den största tragedin.”

  Vid 15-tiden sa direktören för Ryska federationens utländska underrättelsetjänst Sergej Naryshkin att ett försök att arrangera ett väpnat uppror är det mest fruktansvärda brottet, det kan inte motiveras med några förtjänster från det förflutna. Enligt honom misslyckades försöket att ”skaka samhället, tända elden av ett brodermordiskt inbördeskrig”.

  Vid ungefär 16:00 Moskva-tid märktes utrustningen från PMC Wagner på vägarna i Lipetsk-regionen . Detta bekräftades senare av guvernör Igor Artamonov . Ungefär samtidigt installerades kontrollpunkter vid avfarten från motorvägen M-4 Don i Moskva.

  Vid mitten av dagen var de federala motorvägarna M-4 ”Don” och M-2 ”Krim” nästan helt blockerade. Myndigheterna i regionerna Voronezh, Kaluga, Lipetsk och Rostov har tillfälligt begränsat trafiken på vissa regionala vägar. Busstrafiken har avbrutits i vissa regioner. I Moskva började man utrusta checkpoints.

  Slutspel
  Redan på kvällen den 24 juni tillkännagavs att Vitrysslands president Alexander Lukasjenko i samförstånd med Putin hade fört samtal med Prigozhin, vilket resulterade i att Wagnerkonvojerna stoppades. Enligt chefen för PMC var hans kämpar redan 200 km från Moskva. Som presstjänsten för Vitrysslands president rapporterade, ”hittades ett absolut lönsamt och acceptabelt alternativ för att lösa situationen, med säkerhetsgarantier för Wagner PMC-stridsflygplan.” Detta följdes av dagens andra samtal mellan Putin och Lukasjenko, under vilken ”Rysslands president stödde och tackade den vitryska kollegan för det utförda arbetet”.

  Efter det började ”Wagneriterna” samla en arsenal och ladda den i utrustning. Snart började de första kolumnerna av PMC lämna Rostov-on-Don.
  Senare kommenterade den ryske presidentens pressekreterare, Dmitrij Peskov, dagens resultat. Enligt honom kom Putin och Lukasjenko överens om att medla ansträngningar för att lösa situationen med Wagner. Enligt honom diskuterades inte personalförändringar i försvarsdepartementet under förhandlingarna. Han noterade också att en del av Wagnerkrigarna, som till en början vägrade att delta i Prigozhins ”kampanj”, skulle skriva på kontrakt med försvarsministeriet. Han sa också att ”det kommer att finnas alla förutsättningar” för upphävandet av presidentdekretet om CTO.

  Peskov sa också att brottmålet mot Prigozhin skulle läggas ner och han skulle ”åka till Vitryssland ”. Vem Prigozhin kommer att arbeta där vet inte Peskov. Han noterade att garantin för Prigozhins avgång till Vitryssland är presidentens ord.
  Vid 23-tiden dök en video upp där Prigozhin lämnade Rostov-on-Don.

 2. Saken är att man behöver inte ens läsa vad mannen säger för att förstå vad du vill ha sagt med inlägget. Om en person presenteras som expert här speciellt om det står ”noga följer kriget i Ukraina och som verkar göra faktabaserade analyser.” Eller en variant av en sån kommentar. Då är information som kommer presenteras positiv för Ryssland och negativ för Ukraina. Slår liksom aldrig fel oberoende expert eller nån sorts beröm betyder att personen framställer Ryssland positivt.

  • Robert,
   Jag förstår inte riktigt varför jag uppmanas att se Ryssland som något ”negativt” eller till och med en fiende.

   Ryssland har inte gjort mig något ont.
   Ryssland har heller inte gjort USA och Västeuropa något ont vad jag kan förnimma.
   Snarare vill Ryssland vara en partner till Västeuropa med handel och sådant.

   Vad jag uppfattat ser USA Ryssland som sin värsta fiende.
   Fiende i form av konkurrent då kapitalism bygger just på konkurrens och erövring.
   Problemet med Ryssland för USA är att Ryssland inte låter sig erövras.
   Kapitalisten från Väst är helt enkelt stoppad vid Rysslands gränser om syftet är att hota Rysslands existens.

   Ryssland hotar inte Västvärlden med erövring.
   Istället försvarar sig Ryssland för att bli erövrad eller hot om att bli erövrad.

   Amerikanska militärbaser i Ukraina var ett sådant hot liksom utplåningen av den ryska befolkningen i östra Ukraina, regionerna Luhansk och Donetsk.

   Hela östra Ukraina är gamla ryska områden innan Sovjetkommunisterna införlivade området med det erövrade Ukraina västerut som då varit egen republik i väldigt kort tid.
   Staten Ukraina har inte funnits länge alls. Det nuvarande Ukraina bildades 1990 vid Sovjetunionens implosion som alla vet var en seger för det kapitalistiska Väst och ett nesligt nederlag för Ryssland som då drabbades av inre oro och en ekonomisk plundring utan dess like både av inhemska och utländska kapitalister.
   Vladimir Poutin räddade Ryssland ur detta kaos och det är hans stora förtjänst vilket de flesta ryssar är fullt medvetna om. Utom några yngre kanske som inte var med på den tiden.

   Det jag gillar med Ryssland är att det är folkligt.
   En folklig gemenskap med ett något avskiljt ledarskap som dock också är lika folkligt.
   Den gemensamma samlingspunkten är Ryssland, dess vardag, kultur och tradition.

   Just dessa värden är något jag saknar i Sverige.
   Vad har vi att samlas kring här i Sverige.
   Nationen och nationalkänslan har borgerskap och vänsterfolk avskaffat med internationalisering.
   Eller ”Sverige ska integreras med världen” som det så vackert hetat.

   Det är egentligen en lögn då den här ”integrationen” inte gäller hela världen.
   Bara den delen som vurmar för kapitalismens demokrati och där det brutala krigarlandet USA är den ledande.

   Fråga inte vad Ryssland gör i Ukraina därför det under en tusenårig historia är deras land.

   Fråga istället vad USA gör i Ukraina därför Ukraina är inte deras land överhuvudtaget.

   Ibland tänker jag så här,
   Det kan aldrig bli fred på jorden förrän Västeuropén är avväpnad.
   Jag tror just Västeuropén med sin historiska uppfinningsrikedom är problemet.
   Nu är problemet för Västeuropén dock att uppfinningsrikedomen har blivit mer spridd över världen.

   Därför kan inte Västeuropén längre hävda sig som världsledare.
   Av imperier är det nog bara Guds rike som varar för evigt.
   Alla andra imperier på jorden har fötts, dött och växlat med tiden.

   Tiden för det angloamerikanska imperiet verkar rinna ut.
   Asiens länder växer både industriellt och med det även militärt så man kan undra om Sveriges ensidiga satsning på Väst och USA verkligen har framtiden för sig.

   Jag tvivlar det är så men den penningstinne borgaren med makten i sina händer vill prompt ha det så.

 3. Ok, han e säkert en jätteduktig militärexpert. Men han behöver inte ’lista’ ngt som helst. Ryssland är en kärnvapenmakt, och inte vilken som helst ((nämligen, har de kompetens att hantera dessa vapen, till skillnad fr vissa 4 krigsenklaver, haha, i väst (de fyra ryttarna)), och en kärnvapenmakt kan aldrig ’vinnas över’. Aldrig

 4. Hej Anders du har så många duktiga insändare och egna skrivelser så jag läser med
  förvåning allt kunnande ni har. trodde att jag var något?
  Min dotter undersökte DNA-systemet i 12 år svaret det är ett matematiskt underverk
  någon frågade vad har hon för utbildning? hon är hotellstäderska?????????????????

 5. Jo, Bengt, och dna-världen är komplex geometri o matematisk sannolikhetslära i sådan omfattning, att när man/ngn förstått, det så är det inte så svårt. Ja, det är komplext, men inte komplicerat. Så är det.

 6. Men herregud jag trodde i min enfald att du hade koll på vem du framställer som expert. Men det räcker uppenbarligen att man hyllar Ryssland då behövs ingen närmare undersökning då är man per automatik såväl expert som rätt.

  • Uppfattar att M Valtersson gör en intressant analys och inte att han ”hyllar Ryssland”. Du framför ingen kritik av vad han skriver.

   • Så nu ska jag läsa vad en Nazist säger? Trodde dom skulle bekämpas. Och klart som fan DU tycker det är en intressant analys, alla som för fram hur du vill att det ska vara gör väl en sån.

  • Vad är det du inte förstår? Har du inte fattat att det är zionisterna i USA som ligger bakom det ukrainska anfallet mot Ryssland.
   Du låter som ett NATO-troll.

 7. Men Robert, bara för att ngn framträder, pekar på fakta och redovisar ngt som vissa (framförallt de som förutsätter det som ska bevisas) finner vara obehagligt (t ex att verkligheten avviker fr en bestämd uppfattning), så är der ju inte budbärarens misstag. Mottagaren har ju alltid ansvaret att granska uppgifterna. ’Eller’..

 8. Robert visst är du en Nato Troll. Märker jämt på dina insändare här att du är så kär i Usa Nato. Du kan ALDRIG hitta brister där, du tror säkert att allt går som de ska i Ukraina också. Det gör de tyvärr inte. Ryssland försvarar sej. Varje månad har Usa Nato korsat nya röda linjer som ENDAST förlängt och förvärrat HELA krisen. Fråga dej några frågor och gå inte på vidriga Nato propagandan. Ha ett öppet sinne. Hur har de gått dessa 16mån för Ukraina? Med ALLA hundratals miljarder dollar och ALLA tunga moderna vapen som pumpats in på löpande band? Hur mycket mark har dessa tagit tillbaka med ALLA dessa resurser dessa 16mån? Samtidigt som Ryssland haft helvetets sanktioner på ALLA sätt och punkter, som dessutom saknar motstycke under HELA krisen. Hur många rätt har västliga massmedierna hemma haft rätt om krisen? Ryssland försvarar sej, utan att gå in på den långa meterlånga listan nu, men så har läget varit. Usa Nato har från 1a minuten agerat högst vidrigt och KORKAT fel. Dessa har ju förvärrat ALLT och bara förvärrat och förlängt krisen på så många punkter ju. Månad efter månad har de varit ENDAST så. Flera 100tusentals ukrainska män ligger HELT i onödan begravda. Fred och förhandlingar finns inte MINSTA lilla i sikte för Usa Nato. Detta varit uteslutet. Har du ens koll på ALLT tiggaren och korrupta Zelenski sysslat med under krisen? ALLA antiryska lagar som instiftats. Mot ALLA och ALLT ryskt. Som om det EJ var nog redan före. Fängslandet av oppositionen och portandet av övriga. Så hur ska ryska befolkningen i Donbass regionen och söderut mot Cherson ens kunna leva fritt sedan? Sedan har vi Nynazisterna, facisterna och högerextremisterna som är renodlade terrorister. Dessa har begått rena massmord och vidriga avrättningar mot proryssar och rysktalande befolkningen i Ukraina sedan 2014.(Då främst Donbass regionen)Men detta är högst pågående även nu ju. Många gånger också för att dessa oskyldiga civila EJ gått emot moderslandet. Man begår terrorist attacker varje månad mot Ryssland för att det går åt skogen på marken. Listan är på tok för lång. Ryssland försvarar sej och kommer fortsätta göra detta mot Usa Nato. Ukraina med sin tiggande korrupta diktator, har horat ut sitt land och folk. Ukraina blivit en förbrukningsvara för Usa Natos ambitioner i sitt gemensamma ryssofobiska hat mot Ryssland. (Kortare versionen)Övrigt gillade jag många delar av arbetarklass insändare

  • ”Ryssland försvarar sej. Varje månad har Usa Nato korsat nya röda linjer som ENDAST förlängt och förvärrat HELA krisen. ” Ryssland kan avsluta det hela direkt. Att skylla på den sidan dom blev invaderade gör dig bara löjlig.

   ”Hur har de gått dessa 16mån för Ukraina? Med ALLA hundratals miljarder dollar och ALLA tunga moderna vapen som pumpats in på löpande band?” Ja dom har kvar majoriteten av sin mark samma ledarskap samt Ryssland börjar krackelera med krigsherrar som gör uppror.

   ”Flera 100tusentals ukrainska män ligger HELT i onödan begravda.” Vilket är helt och hållet Rhysslands förtjänst. Sluta skyll på den försvårande sidan. Om du nu är så bekymrad om Ukrainska soldaternas liv borde du i ärlighetens namn vara för ett ryskt tillbakadragande.

 9. Ukraina har majoriteten av sitt land kvar säger du? Ryssland har ALDRIG varit intresserad av den majoriteten och erkänner även Ukraina sedan starten. Detta handlar främst om Donbass regionen ju, där den rysktalande befolkningen bor. Och som desperata bett om ryskt hjälp under många år. Ukraina som land är komplext. Donbass regionen och söderut mot Cherson och Odessa hållet är där rysktalande befolkningen bor. Övriga Ukraina kvittar ju. Där har du bevisat att du är ett Nato Troll. Ryssland skiter fullständigt i övriga Ukraina som du nämner. Detta är HELT koncentrerad till östra delarna och sydöstra delarna av Ukraina, där rysktalande befolkningen bor. Vart har du varit dessa 16mån. Och vart har du varit sedan 2014. Du är ett Nato Troll. Men man kan ändå diskutera. Du är icke 1a Nato älskaren jag diskuterar med, har några på jobbet också, och runtomkring mej på fritiden också, som ENDAST följer Nato propaganda och medierna här hemma. Men tro det eller ej, flesta av dessa har HELT genomskådat den vidriga propagandan och lögn-medierna dessa 16mån, så dessa även bytt fot nu under krisen. Man är HELT emot korrupta krigskåta Nato. Och Nej Ryssland kommer ALDRIG lämna sin befolkning i östra och sydöstra delarna av Ukraina, för att sedan direkt bli slaktade av Kiev regimen. Är du galen. De bor miljoner rysktalande människor här i dessa områden. Ukraina väntar på att slakta dessa, vilket Ryssland EJ kommer tillåta

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here