En rysk oligarks uppgång och fall

29
1856

Den ryske oligarken Yevgeny Prigozhin [mitten] poserar med två Wagner Group-krigare, Bakhmut i Donetsk-regionen, Ukraina, 25 maj 2023. Bild hos M.K. Bhadrakumar.

Jag inleder med ett utdrag från början på Pål Steigans artikel på steigan.no på morgonen 25/6. https://steigan.no/2023/06/en-russisk-oligarks-vekst-og-fall/?utm_source=substack&utm_medium=email och fortsätter med en artikel av M.K. Bhadrakumar om försöket till statskupp. Man noterar att den stora nyheten i morgonnyheterna är obestyrkta uppgifter från USA:s underrättelsetjänst om att de redan i mitten av juni närmast visste att ett uppror var på gång. Som vanligt förmedlade utan diskussion om intresserapportering, propagandafrågor och omöjligheten att kontrollera uppgifterna. Uppgörelsen som beskrivs nedan är en stor framgång för Putin och Ryssland, och även för Belarus. Lär förstärka stridsmoralen hos ryska styrkor i Ukraina.

__________________

Pål Steigan skriver

Det militära upproret i Ryssland av Evgeny Prigozhin och Wagnergruppen är över. Vitrysslands president Lukasjenko förmedlade ett avtal mellan Vladimir Putin och Prigozhin som verkar vara följande:

”Som en del av affären kommer Prigozhin att lämna Ryssland och åka till Vitryssland , och anklagelserna mot honom kommer att avskrivas”, sade Putins talesman Dmitrij Peskov. Hans kämpar kommer att få skriva på kontrakt med den ryska militären .”

”Han tillade att Wagners kämpar inte kommer att förföljas, med tanke på deras ansträngningar på frontlinjen av Ukraina-konflikten. Peskov förklarade att president Vladimir Putins team ”alltid har respekterat sina åtaganden.”
De PMC-entreprenörer, som vägrade att delta i myteriet – och hela enheter inte gjorde det – kommer att få skriva på kontrakt med det ryska försvarsministeriet, sa Peskov.
 • Anklagelserna lades ner mot Prigozhin, som kommer att lämna Ryssland och flytta till Vitryssland.
 • Wagnerkrigare som inte deltog i upproret kommer att skriva på kontrakt med försvarsministeriet.
 • Wagnerkrigare som deltog är inte åtalade.
 • Inget ord om potentiella förändringar i den militära ledningen i Ryssland i motsats till vad Prigozhin hade krävt.

Det som är tydligt är att det verkligen verkar vara över, utan ytterligare omedelbar fara för inbördes konflikt.

Västvärldens och Zelenskiys förhoppningar om ett inbördeskrig i Ryssland kom på skam, men de lyckades lura sig själva innan det var över. I månader har Prigozhin och hans Wagner-grupp malt sönder den ukrainska armén vid Bakhmut, och troligen dödat tiotusentals ukrainska soldater. Men så fort han vände sig mot Moskva var allt glömt:

___________________

M.K Bhadrakumar

Denna artikel av indiske pensionerade diplomaten M.K. Bhadrakumar har publicerats på dennes blogg https://www.indianpunchline.com/the-rise-and-fall-of-a-russian-oligarch/

Kremls ledning har agerat beslutsamt för att möta hotet om ett väpnat uppror från den ryska oligarken och självutnämnda ”grundare” av Wagnergruppen av militära entreprenörer, Jevgenij Prigozjin.

I en serie videor som släpptes på fredagen hävdade Prigozhin att den ryska regeringens motiveringar för militär intervention i Ukraina var baserade på lögner. Han anklagade det ryska försvarsministeriet under försvarsminister Sergej Shoigu för att ”försöka lura samhället och presidenten och berätta hur det var en galen aggression från Ukraina och att de planerade att attackera oss med hela Nato”. Han hävdade att vanliga ryska väpnade styrkor hade inlett raketattacker mot Wagnerstyrkorna och dödat ett ”stort” antal.

Prigozhin förklarade: ”Kommandorådet för PMC Wagner har fattat ett beslut – ondskan som den militära ledningen i landet för med sig måste stoppas.” Han lovade att marschera mot Moskva och ställa de ansvariga inför rätta.

Federal Security Service eller FSB (tidigare KGB) har kallat det ”ett väpnat uppror”. Wagners högkvarter i St. Petersburg är avspärrat. Åklagarmyndigheten sa att ”detta brott är straffbart med fängelse i en period av 12 till 20 år.”

När president Vladimir Putin talade till nationen klockan 10 i Moskvatid på lördagen, fördömde han starkt utvecklingen och beskrev den som ”ett väpnat myteri” och uppmanade till ”konsolidering av alla styrkor”. Putin drog en parallell till upproret i Petrograd (S:t Petersburg) i februari 1917 som ledde till den bolsjevikiska revolutionen och ett utdraget inbördeskrig med storskalig västerländsk militär intervention, inklusive USA, ”medan alla typer av politiska äventyrare och utländska styrkor tjänade på situationen genom att splittra landet för att dela det.”

Han lovade: ”Beslutsamma åtgärder kommer också att vidtas för att stabilisera situationen i Rostov-on-Don (700 km söder om Moskva, där Prigozhin ligger med Wagner-krigare.) Det är fortfarande svårt, civila och militära myndigheters arbete är faktiskt blockerad. ”

Putin lovade att de ”som organiserade och förberedde ett militärt myteri, som tog till vapen mot sina kamrater – förrådde Ryssland” kommer att straffas. Betecknande nog, nämnde Putin aldrig Prigozhins.

Denna konfrontation har pågått i flera månader och kan härledas till spänningar i arbetsrelationen mellan Wagnerstyrkorna och det ryska försvarsministeriet, Prigozhins personliga antipati mot försvarsminister Shoigu och den ryska toppen, hans uppblåsta ego och överdrivna politiska ambitioner och säkert hans affärsintressen.

Prigozhin har passerat den röda linjen som Putin berömt drog i början av sitt styre i Kreml sommaren 2000 i ett historiskt möte med 21 av de rikaste männen i Ryssland – de rovgiriga ”oligarkerna”, som ryssarna så hånfullt kallar dem – som uppenbarligen hade rest sig från ingenstans och samlat på sig spektakulära förmögenheter när landet runt dem hamnade i kaos genom skumma affärer, ren korruption och till och med mord. De hade tagit kontroll över stora delar av Rysslands ekonomi, och i allt högre grad dess begynnande demokrati. Vid mötet med stängda dörrar berättade Putin, ansikte mot ansikte, vem som verkligen var ansvarig i Ryssland.

Putin erbjöd oligarkerna en överenskommelse: ”Böj dig för den ryska statens auktoritet, håll dig borta från Rysslands styrelseskick eller inrikespolitik, så kan du behålla herrgårdarna, superyachterna, privatjetplanen och mångmiljardföretagen.” Under de kommande åren betalade oligarkerna som avstod från detta avtal ett högt pris. Det mest kända fallet är Mikhail Chodorkovskij, värd 15 miljarder dollar och en gång rankad 16:a på Forbes lista över miljardärer, som hade politiska ambitioner och nu lever i exil i USA, och finansierar överdådigt amerikanska tankesmedjor och russofobiska aktivister över hela västvärlden. som spyr ut gift mot Putin.

Men å andra sidan blev ”lojalisterna” som höll tillbaka vansinnigt rika och levde av landets fett av och på landets rikedomar. Prigozhin, en man av ödmjukt ursprung, blev kvar för att samla stora rikedomar. På sätt och vis symboliserar han allt som har gått så fruktansvärt fel med Rysslands postsovjetiska reinkarnation.

Gränsen för gränsdragningen är dock ofta suddig eftersom även de som blev kvar passade på att behålla en betydande del av sitt byte i västländer, i bankvalv eller som lös och fast tillgång utom räckhåll för rysk lag. Vilket gör att oligarkerna också är mycket sårbara för västerländsk utpressning. Inte överraskande ser västerländska huvudstäder oligarkerna som kan hjälpa till att undergräva Kremls regim inifrån eller skapa en social implosion för att destabilisera Ryssland och kasta krigsansträngningen i Ukraina i oordning.

Prigozhins uppbackare kan man gissa sig till. Men det är fullt tänkbart att denne man, som tillskrivs extra stort inflytande i Kremls maktkorridorer, har hamnat i den västerländska intelligensens trådkors. Prigozhin är värd minst 1,2 miljarder dollar i personlig förmögenhet.

Prigozhin var också något av en banbrytare, efter att ha gått in i det enormt lukrativa yrket att leda ett kvasi-statligt företag av legosoldater utbildade och utrustade för att fungera som militära entreprenörer i konfliktområden utomlands i länder där Ryssland har viktiga intressen kommersiellt, politiskt eller militärt.

Moskva främjar inte längre nationella befrielserörelser som under sovjettiden. Men det kan inte heller vara neutralt till de regimförändringar som Rysslands främsta västmotståndare rutinmässigt främjar för att tjäna sina geopolitiska intressen i den så kallade Globala Syd (eller i de före detta sovjetrepublikerna.) Således har Ryssland hittat en genialisk tredje väg genom att skapande av en militär påskynda som något är modellerad efter den ökända franska främlingslegionen . Wagnergruppen har visat sig vara extremt effektiv i Sahel-regionen och på andra håll i Afrika som en leverantör av säkerhet för de etablerade myndigheterna. De tidigare kolonialmakterna är inte längre utan motstånd när det gäller att diktera de afrikanska regeringarna.

Det räcker med att säga att det har visat sig svårt att tämja Prigozhin, även om rysk underrättelsetjänst skulle ha varit medveten om att västerländsk underrättelsetjänst var i kontakt med honom. Hans alltmer trotsiga offentliga ställningstagande blev faktiskt en allvarlig urspårning för Kreml. En möjlighet är att den ryska underrättelsetjänsten gav honom ett långt rep att hänga sig i. Likaså skulle Kremls preferens ha varit att lugna och adjungera honom i krigsansträngningen. Putin träffade honom till och med.

I sitt tal till nationen avstod Putin från att peka på någon ”främmande hand” i den aktuella utvecklingen och påpekade att ”överdrivna ambitioner och personliga intressen [har] lett till förräderi”. Men helt uttryckligen – mer än en gång – betonade Putin också att det kommer att vara främmande makter som är fientliga mot Ryssland som kommer att bli de slutgiltiga vinnarna av Prigozhins verksamhet.

Betecknande nog har FSB direkt anklagat Prigozhin för förräderi, vilket endast kunde ha gjorts på basis av underrättelser och med Putins godkännande. Att Prigozhins myteri kommer mitt i den ukrainska offensiven när kriget närmar sig en tipppunkt till Rysslands fördel måste också noga övervägas.

I slutändan kommer detta makabra försök till myteri inte att överleva. Oligarkerna är en avskyvärd grupp i rysk uppfattning. Varje västerländskt hopp om att iscensätta ett uppror i Ryssland och ett regimskifte under en avhoppad oligarks fana skulle vara en minst sagt absurd idé.

Den omedelbara utmaningen blir att isolera Prigozhin och hans hårda kärna av medarbetare från huvudgruppen av Wagner-krigare. Putin har hyllat Wagner-krigarnas bidrag i Ukrainakriget. Den karismatiske ryske militärbefälhavaren i Ukraina, general Sergeij Surovikin, har utfärdat en offentlig vädjan till Wagnertrupperna att underkasta sig myndigheterna ”innan det är för sent”, återvända till sina baracker och ta itu med deras klagomål på fredlig väg. Men på kort sikt behövs också ett systemiskt förhållningssätt för att integrera Wagnergruppen, som trots allt bevisat sitt värde i det utdragna och brutala utmattningskriget i Bakhmut i Donbass.

Föregående artikelSvensk officer: Ukrainas motoffensiv är ett misslyckande.
Nästa artikel6-dagarskriget 1967: Myten om den israeliska David mot den arabiske Goliat
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

29 KOMMENTARER

 1. Scott Ritter har ett samtal med Judge Napolitano på YouTube där han tror att den främmande handen i detta spel främst varit brittisk medan USA spelat en biträdande roll pga. ineffektiviteten i det amerikanska styret där den bortkollrade presidentens medverkan inte finns och utan vilken ledarskapet blir haltande.

  Varför denne oligark tillåtits bli så stark tror jag beror på att det politiska priset för betydande offer var mycket lägre när betydande manskapsförluster måste vägas in i den typ av stadskrig som pågått de senaste månaderna. Västpropagandan har utmålat Putin som en Napoleon från öst som hungrar efter erövringar medan verkligheten ända sedan 2014 varit att Putin varit försiktig ända intill dumhet. Hade han slagit till direkt 2014 hade framförallt Ukraina besparats sina stora förluster av unga män som skulle ha haft livet framför sig. Putin har försökt lirka framåt med små steg till kompromisser och har ständigt blivit bedragen av västmakterna. Den första framstöten 2022 var tänkt att chocka Kiev och skulle ha lyckats om inte västmakterna vägrat att acceptera resultatet. När svåra slag väntade framstod det som opportunt att kasta in legosoldater i den hetaste elden. Pål Steigan påminner om att Putin bör läsa vad Macciavelli skrivit om legosoldaters pålitlighet och man kan bara hålla med. Nu verkar Putin att ha dragit de rätta slutsatserna men det skulle inte förvåna om kommunisterna skördar framgångar vid följande val i Ryssland eftersom de ända sedan 2014 förespråkat en hårdare linje visavi Kiev och väst.

 2. Marwa Osman, journalist har lagt ut följande på sin telegramkanal:

  Är det inte lustigt att Pentagon förklarade att det hade ett bokföringsfel på 6,2 miljarder USD (fel🤣), men mindre än 72 timmar senare genomför Wagner-gruppen en militärkupp mot Moskva?

  Kommer vi få reda på vad som egentligen hände. Att någon som krigar för pengar låter sig köpas är naturligt. Att USA köper viktiga nyckelfigurer när de för sina regimförändringskrig i världen har f.d. Högre befäl på Pentagon vittnat om att det är en metod som använts.

  • Har du några som helst belägg för det du skriver? Pentagon räknande på vad det skulle kosta att ersätta de vapen som skickades med nya, inte med det värdet det ofta äldre materialet dom skickade kostade. Men låt för all den inte verkligheten komma i vägen för en bra historia.
   Det måste vara kul att se världen på set här sättet. USA ligger bakom allt ont och allt dåligt dom sker är ett direkt resultat av USA. Bevis behövs inte det känns rätt.

   • Det finns mycket omfattande bevis för USA:s aggressiva ekonomiska och militära politik i strid mot FN-stadga, folkrätt mm,

    • Och det bevisar inte på nåt sätt att CIA betalade Wagner chefen. Förstår inte ni hur bevis fungerar? Om nån påstår nåt som låter väldigt osannolik och jag efterfrågar bevis om det så vil jag ha bevis för det påståenden att du tror att det finns bevis för annat är oväsentligt.

   • Nu har Vivianne Månsson tidigare visat bevis på att det är zionister som ligger bakom problemet som Putin råkat ut för, så håll dig till fakta.

   • I denna föreläsning berättar Black hur USA gör när de regimändrar i något land. Syriens fd utrikesminister är med och kan intyga att han fick en blank check när de försökte köpa honom.

    Senator Richard Black föreläser på Schillerinstitutet om Syrien. Han är en amerikansk patriot, som erhållit ”the purple heart” för hjältemod i närstrid. Han har utkämpat 169 flygstrider för USA:s räkning, men såg många krigsbrott under kriget och blev intresserad av att utreda dessa, utbildade sig som jurist och arbetade sedan som Head of the US Armys Criminal Law Division at the Pentagon. Han har sedan han blev äldre och klokare, engagerat sig i att föreläsa om att stoppa USA:s regim ändring krig, som han anser förödande. Det är inte USA som skall bestämma vilken ledning länderna skall ha, det måste folket i dessa länder själva få bestämma anser han.
    Michael Flynn sa: Administrationens politik var motsägelsefull, de ville att Assad skulle avsättas men oppositionen var dominerad av extremister,
    DIA går ut år 2013 med följande:
    1. Assad måste stanna vid makten annars kommer Syrien kollapsa i kaos lika Libyen.
    2. Om Assad faller, blir han ersatt av extremister
    3. CIA is giving full support to all rebell inklusive: al-Quaida och IS
    4. Det finns inga ”moderat rebeller” (som har någon praktisk betydelse ) USA beväpnar extremister.
    Allt detta fick Obama höra om och om igen och ändå fortsatte han bomba Syrien.
    Richard Black föreläser på Schillerinstitutet, om Turkiet och CIA:s roll i början av kriget, och hur det finns bevis på att Turkiet var behjälplig med att iscensätta Ghouta gasattack..Nedan föreläsningen på länk:

    https://www.youtube.com/watch?v=0FNtEWfay_8

    • Så du har nån tok från Larouche rörelsen som påstår massa saker vad bra. Vart är bevisen för att pengarna gick till Prigozhin?

     Det är alltid detsamma.
     1. Nån här påstår att USA ligger bakom.något.
     2. Bevis efterfrågas
     3. Massa andra obevisade konspirationer läggs fram som om det på något sätt skulle göra det första påståendet sant.
     4. Upprepa

     • Vivianne Månsson har ju ett flertag gånger visat att det är amerikanska zionister som ligger bakom detta. Vad är det du inte förstår av hennes länkar som bevisar detta?

     • Läs allt och dra era egna slutsatser.
      Bevis hit och bevis dit hittar vi inte
      när det gäller korruption och förrädare i den etablerade elitklassen, där existerar vänner endast vid politiska och ekonomiska behov, i vilka sammanhang är hemligstämplat, dolt för allmänheten. Inom kapitalismens sfär samarbetar elitklassen över gränserna, även när krig pågår.
      ×××××××××

      Moskva 24
      Prigozhin berättade vem som finansierar PMC ”Wagner”
      sällskapet 26 januari, 19:56

      Grundaren av PMC ”Wagner” Yevgeny Prigozhin sa att han alltid finansierat sin grupp själv. Förra året var han dock tvungen att ta till ytterligare källor.

      Enligt honom hände detta först efter den globala expansionen. Före starten av NWO i Ukraina, betonade Prigozhin, att han inte använde tredje parts finansieringskällor.

      ”Men hela tiden före starten av den speciella operationen togs inte en enda krona, inte en enda pansar någonstans och från ingen, förutom från min ficka,” citerar NSN Prigozhin.

      Tidigare förklarade USA PMC ”Wagner” som en transnationell kriminell organisation. Enligt amerikansk sida var gruppen engagerad i kriminella aktiviteter i Centralafrikanska republiken, Mali och Ukraina.

      Staterna införde också sanktioner mot strukturer som är associerade med PMCs och dess grundare Prigogine.

      https://www.google.com/amp/s/www.m24.ru/amp/news/obshchestvo/26012023/544725

      26 juni 2023
      Elitrestaurang, kvarhållande av 
      ”Wagnerites”: historien om bekantskapen med Prigozhin och Lukashenka

      Chefen för PMC ”Wagner” hittade en väg till hjärtat av den vitryska presidenten genom magen.

      Enligt pressekreteraren för Rysslands president Dmitrij Peskov erbjöd Vitrysslands chef, Alexander Lukasjenko, själv Kreml medling för att lösa situationen med Wagner PMC, eftersom han har känt Yevgeny Prigozhin i cirka 20 år. ”MK” försökte ta reda på hur denna bekantskap kunde ske.

      Enligt Prigozhin själv började hans verksamhet med öppnandet av ett nätverk som säljer varmkorv, men nådde snart en ny nivå. Affärsmannen tog upp organisationen av en elit ”catering”, vilket öppnade vägen för honom till toppen. 1996 öppnade han den första elitrestaurangen i St. Petersburg ”Old Customs”. Samtidigt registrerade han cateringföretaget Concord Catering. 1998 köpte Prigozhin det gamla motorfartyget Moskva-177 för 50 000 dollar och öppnade restaurangen New Island på den. I juni 1999 anlände Ryska federationens dåvarande premiärminister Sergey Stepashin och distributören av Internationella valutafonden Michel Comdessus till St. Petersburg. Frågan uppstod om var de kunde tas emot på ett adekvat sätt. Det visade sig att det enda anständiga stället för en bankett på denna nivå var Prigozhins New Island-restaurang. 2001 förde president Vladimir Putin samtal där med Frankrikes president Jacques Chirac, sedan med George W. Bush. Det finns också uppgifter om att Putin 2003 firade sin födelsedag på fartyget. Dessutom serverade Prigozhin personligen tallrikar till presidenten och hans gäster. ”Putin såg hur jag gjorde ett företag av ett stall. Jag såg hur jag inte föraktar att personligen ta med en tallrik till de krönta personerna, ”mindes han. Sedan var han mer än en gång arrangör av regerings- och presidentfirandet. I synnerhet med anledning av invigningen av Vladimir Putin 2012. 2009 öppnade Prigogine en restaurang i regeringshuset.

      Några av dessa banketter deltog förmodligen av Lukasjenka, så deras bekantskap, åtminstone visuellt, kunde ha inträffat samtidigt.

      – De träffades i Kreml. – säger statsvetaren Andrei Suzdaltsev. – Bekantskapen hände för länge sedan, eftersom Prigozhin var medlem i kretsen av Rysslands president. Alla kände varandra där såklart, det fanns kontakter.

      Dessa förbindelser skulle kunna konsolideras 2020. Den vitryska statsvetaren Yury Shevtsov sa till MK:
      – Jag vill påminna er om att det 2020, under den politiska krisen i Vitryssland, inträffade en märklig episod med interneringen av en grupp ”Wagnerites” i Minsk. Då var förmodligen någon betydande kontakt mellan Prigozhin och Lukasjenka oundviklig. Dessa människors öde kunde inte avgöras utan medverkan av Prigogine.

      Kom ihåg att den 29 juli 2020, 11 dagar före presidentvalet i Vitryssland, rapporterade Minsk frihetsberövande av 33 ryssar på Belorusochka-sanatoriet i Minsk-regionen. Vitryska KGB kallade dem legosoldater från Wagner PMC. Ett brottmål inleddes mot dem för att förbereda ett terrordåd, de vitryska myndigheterna misstänkte ”Wagneriterna” för att planera massupplopp. Kiev krävde deras utlämning, eftersom de, enligt dess information, deltog i fientligheterna i Donbass. Lukasjenka överlämnade dock fångarna till Ryssland.

      Det visade sig att ukrainsk militär underrättelsetjänst, det huvudsakliga underrättelsedirektoratet vid Ukrainas försvarsministerium, låg bakom ankomsten av PMC-krigare till Vitryssland. Det var en speciell operation av Kiev för att locka dem till Ukraina. Ryssarna ska ha rekryterats genom skalföretag för att arbeta i Venezuela. De skulle flyga dit med flyg från Minsk, och planet skulle landa på Boryspils flygplats. Operationen misslyckades dock. Prigozhin förhandlade verkligen med Lukasjenka och uppmanade honom att överföra fångarna till Moskva och inte till Kiev. Förhandlingarna var framgångsrika.

      – Ja, då fanns det kontakter mellan Lukasjenka och ledningen för Wagner PMC, – bekräftar Andrei Suzdaltsev. ”Och de gavs inte bort direkt. Jag kan inte bekräfta exakt 20-årsperioden för deras bekantskap – Lukasjenko gick knappast till Prigozhins restauranger. 10-15 år kanske. Prigozhin kommer naturligtvis inte att arresteras i Vitryssland. Jag misstänker att han inte kommer att stanna i Vitryssland. Han kan helt enkelt ”checka in” där och uppfylla avtalen. Prigozhin rör sig ständigt, hans trupper slåss. Han kommer inte att sitta i Minsk.

      https://www.google.com/amp/s/www.mk.ru/amp/politics/2023/06/25/elitnyy-restoran-zaderzhanie-vagnerovcev-istoriya-znakomstva-prigozhina-i-lukashenko.html

      20:30, 24 juni 2023
      Lukasjenkas presstjänst rapporterar
      Moskva. 24 juni. INTERFAX.RU – Vitrysslands president Alexander Lukasjenko förde samtal med chefen för Wagner-gruppen Yevgeny Prigozhin, som ett resultat av vilket han accepterade ett förslag om att stoppa rörelsen för gruppens kämpar över Ryssland, rapporterade Vitrysslands presidents presstjänst .

      Enligt presstjänsten informerade Rysslands president Vladimir Putin Lukasjenka på lördagsmorgonen om situationen i södra Ryssland. Statscheferna enades om gemensamma åtgärder, varefter Lukasjenka förde samtal med Prigozhin.

      ”Under utvecklingen av avtalen förde Vitrysslands president, efter att ha specificerat situationen genom sina egna kanaler, i samförstånd med Rysslands president, samtal med chefen för PMC Wagner Yevgeny Prigozhin”, rapporterade den vitryska presidentens presstjänst. .

      Det är känt att förhandlingarna pågick under hela dagen, som ett resultat av vilket parterna kom överens om otillåtligheten av att släppa lös en blodig massaker på Rysslands territorium.

      Det har rapporterats att Prigozhin accepterade Lukasjenkas förslag att stoppa rörelsen av Wagner beväpnade män över Ryssland och ta ytterligare steg för att minska spänningarna.

      ”För tillfället ligger ett absolut lönsamt och acceptabelt alternativ för att lösa situationen på bordet, med säkerhetsgarantier för Wagner PMC-krigare”, sa presstjänsten.

      Vitrysslands president höll också under idag två möten med landets maktblock om denna situation.

      https://www.google.com/amp/s/www.interfax.ru/amp/908868

     • Att man föreläser på Schiller institutet betyder inte att man tillhör laroucherörelsen.
      Black föreläser överallt där han får möjlighet, för han har en viktig mission att stoppa USA:s vidriga regimändringskrig i världen. Berätta hur ondskefullt de går tillväga då de försöker skapa konflikter mellan etniska grupper där det inte fanns tidigare.
      Han vill absolut att NATO inte skall finnas, det har inget existensberättigande.
      Han berättar hur provokativa USA är som låter sina krigsplaner flyga mot Rysslands gräns och sedan vika av i sista minuten.

     • Som fortsättning på @Robert s punktlista:

      5. Se på och förfasa dig över ett dokumentär, eller läs en bok 20 eller mer senare där fakta uppdagas som visar att alla ’konspiratoriska’ påståenden från den faktiska tidspunkten för händelserna ifråga bleknar i relation till vad USA faktiskt gjort, men som alltid lyckats mörka det just när det hände. Men när boken eller dokumentären utkommit är detta gammalt och ingen bryr sig längre för att det hänt så många år sedan. Plus deras ’lie and deny’ policy. Och USAs gloria står kvar.

      Egentligen har USA (och CIA, som ett instrument för verkställande av deras mer eller mindre överta mål) genom åren blivit påkomna med rent ondskefulla saker att iaf jag numera automatiskt tänker det värsta. Och blir gång på gång häpen över att jag inte räknat med tillräckligt ondska.

      Jag tänker inte utbilda dig här, Robert. Om du vill ha nånstans att börja rekommenderar jag serien ’The untold history of the United States’. Där finns mycket bevis för det jag pratar om och du efterlyser. Men du kommer säkert förklara även skaparna av den serien som scharlataner.

      Apropå påståendet ifråga, kring den ’nyupptäckta’ överskottet och kopplingen till J.P. så är det svårt att säga. Man kan spekulera. Jag tänker själv att det inte är så troligt men med CIAs bakgrund skulle det f*n inte vara förvånande…

 3. ”Vitrysslands president … i samförstånd med Rysslands president, förde samtal med chefen för PMC Wagner,” sa Alexander Lukasjenkos presstjänst.
  ”Som ett resultat kom vi överens om otillåtligheten av att släppa lös en blodig massaker på Rysslands territorium.
  Jevgenij Prigozjin accepterade förslaget från Vitrysslands president Alexander Lukasjenko att stoppa rörelsen av beväpnade personer från Wagnerkompaniet på Rysslands territorium och vidta ytterligare åtgärder för att minska spänningen.”

  Innan dess dök endast information upp i det offentliga rummet som den ryske presidenten Vladimir Putin på eftermiddagen den 24 juni ringde sin vitryska motsvarighet. Detaljer om samtalet rapporterades inte, men på lördagskvällen stod det klart vad samtalet exakt handlade om.

  ”De två presidenterna kom verkligen överens om att president Lukasjenko skulle medla ansträngningar för att lösa situationen … Vi är tacksamma mot Vitrysslands president för dessa ansträngningar”, sade den ryske ledaren Dmitrij Peskovs pressekreterare. –

  Det fanns ett högre mål – att undvika blodsutgjutelse, att undvika inre konfrontationer, att undvika sammandrabbningar med oförutsägbara resultat. Det var i dessa måls namn som Lukasjenkas medlingsinsatser genomfördes. President Putin har fattat motsvarande beslut.”

  Peskov klargjorde ett antal villkor i avtalet. Enligt honom har en överenskommelse nåtts om att Wagner PMC kommer att åka till deras fältläger och Prigozhin själv kommer att lämna till Vitryssland (och detta garanterades personligen av Rysslands president).

  Dessutom kommer krigare från Wagner PMC, med hänsyn till deras meriter vid fronten, inte att åtalas , och de av dem som inte deltog i Prigozhins ”kampanj” kommer att kunna underteckna kontrakt med det ryska försvarsministeriet.
  CTO-regimen kommer att avbrytas inom en snar framtid, och brottmålet om ett väpnat uppror som inletts mot Prigozhin kommer att avbrytas.
  Prigozhin bekräftade då att PMC Wagner hade stoppat konvojernas rörelse och återkallade dem. Senare lämnade de beväpnade männen också Rostovs gator.

  Kom ihåg att det vid en tidpunkt var Ryssland som hjälpte Lukasjenka att förhindra den orangea revolutionen på hans stats territorium. Man kan säga att Minsk lämnade tillbaka en stor politisk skuld till Moskva.

  Upptrappningen av konflikten upphörde, till stor bestörtning för västerländska strateger, som redan sov och såg hur fronten skulle kollapsa på grund av intern konflikt i Ryssland och ukrainska trupper skulle lyckas. Enligt Evgeny Minchenko, ordförande för Minchenko Consultings kommunikationsföretag, hoppades västländerna på en fullvärdig inbördeskonflikt i Ryssland, och ”tack och lov, det hände inte.”

  Den viktigaste faktorn som påverkade lösningen av krisen var det ryska samhällets ställning. Representanter för de ryska regionerna, ledande politiker, religiösa ledare, offentliga personer, frontlinjekämpar – de fördömde alla Prigozhins äventyr.
  Således uttryckte det ryska samhället sitt beslutsamma fördömande av det väpnade upproret, visade tydligt att det står på de legitima myndigheternas sida och en hållbar civil fred.

 4. Rysslands fiender är förtjusta över Prigogines förräderi.
  Ukrainas utrikesminister gläds åt upproret i Ryssland. Men inte ens västerländska medier och politiker tror på framgången med Prigozhins uppror.

  ”Revolt är en unik möjlighet”, ”alla problem bakom fiendens linjer ligger i vårt intresse”, ”kommer att ha en positiv betydelse för Ukraina”, så reagerade västerländska medier, den ukrainska ledningen och ryska nationella förrädare på det väpnade upproret som organiserades av ledningen för Wagner PMC. Rysslands fiender gläder sig och gnuggar sina händer. Detta bekräftar att Prigozhin har blivit Kievs instrument mot Ryssland.

  Så snart på kvällen den 23 juni blev det känt om det militära myteriet, som togs upp av chefen för Wagner PMC Yevgeny Prigozhin, när västerländska medier och sociala nätverk, såväl som ukrainska medier, började koka, försöker inse vad som hände och dess konsekvenser. Den allmänna tonen i artiklar och inlägg är lätt att förutse – varje kris i Ryssland är en hjälp för dess fiender, och ju större en sådan kris är, desto bättre för yttre krafter.

  Enligt The Washington Post står Putin ”för den största utmaningen under hela sitt presidentskap” . Men samtidigt är artikelförfattarna benägna att inte tro för mycket på att Prigozhins företag kan krönas med framgång.

  New York Post publicerade på framsidan av sajten en inskription med stora röda bokstäver ”Ryskt uppror” och citerar i sitt material orden från tidigare CIA-officer och Pentagon-anställde Mick Mulroy, som sa att Prigozhins demarch ”kan tvinga Putin att dra sig tillbaka trupper från Ukraina, där den ukrainska militären bedriver en motoffensiv.”

  Nationella säkerhetsrådets talesman Adam Hodge sa att myndigheterna ”övervakar situationen och kommer att samråda med allierade och partners när den utvecklas.”

  New York Times ägnade en artikel åt vad som hände, med direkt titeln ”Krisen i Ryssland”. ”Den utdragna konflikten… mellan den ryska armén och Jevgenij Prigozjin, chef för Wagner PMC, eskalerade i går till en öppen konfrontation.”
  Artikeln citerar Ukrainas chef Volodymyr Zelenskys ord om att ”Rysslands svaghet är uppenbar”, även om det inte var förrän på morgonen den 24 juni som den ryska militären inledde en serie missilattacker mot de väpnade styrkornas anläggningar. Ukraina.

  Märkligt nog hänvisar materialet till icke namngivna brittiska militära tjänstemän som sa att det som händer ”är den viktigaste utmaningen för den ryska staten på senare tid” och tillade att ”under de kommande timmarna, lojaliteten hos säkerhetstjänsterna och i synnerhet den ryska Guard kommer att vara svaret på exakt hur krisen kommer att lösas.”
  Om detta tema
  Det väpnade upproret från ägaren av PMC ”Wagner” fördömdes hårt i det ryska samhället
  Bajonetten som är vänd inåt är mer fruktansvärd än fiendens attack
  Landet är inokulerat mot uppror

  Den brittiska ”Guardian” diskuterar i ett antal material den aktuella situationen i detalj, i allmänhet inte att dölja sin tillfredsställelse: ”den militära ledaren (dvs Prigozhin) argumenterade med arméns kommando i månader … på grund av förluster på slagfältet.” Som författarna till publikationen noterar , ”framstegen för den ukrainska motoffensiven visade sig vara för långsam. Den ryska armén skapade ett system av minfält, pansarskyttegravar och använde sin överlägsenhet inom luft och artilleri för att bromsa ukrainarnas framfart… Prigozhins agerande förändrar saker och ting radikalt. Det vore dumt att underskatta den ryska armén, men nu ökar chanserna att Ukraina kan lyckas med militära operationer i sommar.”

  Fransmannen ”Figaro” noterar i sitt material att ”överraskning och förvirring är farliga på slagfältet. Jevgenij Prigozhins uppror ger osäkerhet till den rysk-ukrainska konflikten.” Men som artikelförfattaren skriver, med hänvisning till en källa nära den ukrainska armén, kan man hoppas att den nuvarande situationen ”kommer att ha en positiv betydelse för Ukraina… Situationen vid fronten är mycket svår, och det är för tidigt att kalla denna händelse avgörande, men det är sant att det kan förvirra korten.”

  Italienska ”La Stampa” citerar försvarsminister Guido Crossetto som säger att Prigozhins handling var ”en spricka i den ryska monoliten, närmare bestämt, i vad som hittills såg ut som en monolit.” Italienarna kallar det som händer direkt för ett ”inbördeskrig” och menar att detta bland annat borde bli en huvudvärk för Kina.

  I personliga bloggar och sociala nätverk uttrycks Rysslands fiender mycket skarpare, samtidigt som man inte saknar en anledning att tävla i kvickhet. Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavsky noterade således på Twitter att ”hans sommarlov på Krim närmar sig.” Varför han inte är nöjd med resortplatserna i sitt hemland Tjeckien är ett mysterium, men kanske greps personen helt enkelt av önskan att byta plats.

  Chefen för den ukrainska militära underrättelsetjänsten, Kirill Budanov, meddelade förutsägbart att han stödde Prigozhins agerande. Den tidigare chefen för Yukos, Mikhail Chodorkovskij, som erkändes som utländsk agent i Ryssland, uppgav till och med att han helt och hållet var för Wagner PMC:s väpnade uppror. ”Prigozhin är inte vår vän, inte ens vår allierade… Men hans uppror är en unik möjlighet, och det kommer inte att finnas en liknande på länge”, skriver Chodorkovskij.

  Ukrainas utrikesminister Kuleba döljer inte sin glädje: ”Det finns ett uppror i Ryssland … Alla problem bakom fiendens linjer ligger i vårt intresse”, även om han i slutet reserverar sig att ”det är för tidigt att förutse konsekvenserna. ”

  Reaktionen från både väst och Ukraina är förståelig: för mycket har satsats på den ukrainska motoffensiven. Om det misslyckas kommer det att bli nödvändigt att sluta fred på Rysslands villkor – vilket ingen i väst vill ha.
  Prigozhins handling, oavsett motiv, skapar spänningar i Ryssland, inte bara i armén, utan också i samhället. Och externa krafter bedömer förstås redan hur det som händer kan användas till deras fördel.
  Ukraina räknar med att upproret försvagar den ryska armén tillräckligt för att bryta igenom befästningslinjerna och uppnå den framgång som västerländska hanterare, som har investerat miljarder i motoffensiven, kräver av Zelenskij och Zaluzhny. Samtidigt tror de, åtminstone i Italien och Frankrike, att det som händer i Ryssland kommer att orsaka spänningar mellan Moskva och Peking och som ett resultat försvaga de ryska internationella positionerna.
  En sak är klar – de beskrivna händelserna häller vatten på bruket av Rysslands fiender. Och dessa fiender förbereder sig för att tjäna på rysk bekostnad – i fall ett militärt myteri skakar om den politiska situationen i landet.

 5. Det är verkligen fascinerande hur Anders Romelsjö kan känneteckna det som hänt vid uppgörelserna i Ryssland som en stor framgång för Putin och för Belarus.

 6. Den ryske oligarken Yevgeny Prigozhin och hans Wagnerkrigare får viss ”frihet” i Belarus.. möjligen i utbyte mot Wagnergruppens medverkan i Ryska Federationens intåg till Kiev.
  Från Belarus till Ukrainas huvudstad Kiev blir vägen mycket kort när Ryssland bestämt sig för slutligen befria Kiev från nazismen och västs och NATOS inflytande.

 7. Viktigt att förstå, i krig förekommer skådespel regisserat av finanskapitalet i olika politiska konstellationer, hur de berättigar sina krig genom att tala om ”fosterlandsförsvar.”

  Den så hatade Lenin av många bl.a Putin, ger en tydlig bild i skriften
  ’Om en karikatyr på marxismen och om imperialistisk ekonomism ’ aug.-okt.1916

  Jag rekommenderar er att läsa mitt delade korta utdrag från ovan nämnda skrift och ta er en funderare över vad för slags krig Ryssland deltar i…ett legitimt och rättfärdigt eller ett rent bedrägeri mot folket?
  ××××××××××

  Vad är allmänt talat ”fosterlandsförsvar”? Är detta ett vetenskapligt begrepp från ekonomin eller politiken osv? Nej. Det är helt enkelt det mest gängse och allmänt använda uttrycket, ibland helt enkelt ett kälkborgerligt uttryck för att rättfärdiga ett krig. Ingenting annat, absolut ingenting annat! Det enda som här kan vara ”förrädiskt” är, att kälkborgarna är i stånd att rättfärdiga varje krig genom att säga ”vi försvarar fosterlandet”, medan marxismen, som inte sänker sig till kälkborgerlighet, fordrar en historisk analys av varje enskilt krig för att fastställa om detta krig kan anses vara progressivt, kan anses tjäna demokratins eller proletariatets intressen och i denna mening är legitimt, rättfärdigt osv.

  Om man inte förmår att historiskt analysera varje enskilt krigs betydelse och innebörd, är parollen om fosterlandsförsvaret ständigt ett småborgerligt, omedvetet rättfärdigande av kriget.

  Marxismen ger en sådan analys och säger: om krigets ”verkliga väsen” exempelvis är att störta ett främmande förtryck (vilket var särskilt typiskt för Europa 1789-1871), så är ett krig från en förtryckt stats eller nations sida progressivt. Om krigets ”verkliga väsen” är att omfördela kolonierna, att dela bytet, att röva främmande områden (och sådant är kriget 1914-16), så är frasen om fosterlandsförsvar ”ett rent bedrägeri mot folket”.

  Hur skall man finna ett krigs ”verkliga väsen”, hur skall det definieras? Kriget är en fortsättning på politiken. Man måste studera politiken före kriget, den politik som har lett till och framkallat kriget. Om politiken var imperialistisk, dvs försvarade finanskapitalets intressen, om den plundrade och förtryckte kolonier och främmande länder, så är också det krig, som framspringer ur denna politik, ett imperialistiskt krig. Om politiken var en nationell befrielsepolitik, dvs uttryckte en massrörelse mot ett nationellt förtryck, så är det krig, som framspringer ur en sådan politik, ett nationellt befrielsekrig.
  Kälkborgaren förstår inte att kriget är ”en fortsättning på politiken” och inskränker sig därför till att säga, att ”fienden angriper”, ”fienden har invaderat mitt land” utan att göra klart för sig varför kriget förs, av vilka klasser, för vilket politiskt mål.

  Kort sagt: ett krig mellan imperialistiska stormakter (dvs makter som förtrycker en hel rad andra folk och snärjer in dem i beroende av finanskapitalet osv) eller i förbund med stormakter är ett imperialistiskt krig. Kriget 1914-16 är ett sådant krig. I detta krig är ”fosterlandsförsvar” ett bedrägeri, innebär att det rättfärdigas.

  Ett krig mot imperialistiska, dvs förtryckande, makter från förtryckta (exempelvis koloniala folks) sida är ett verkligt nationellt krig. Ett sådant krig är möjligt också nu. ”Forsterlandsförsvar” från ett nationellt förtryckt lands sida mot ett nationellt förtryckande land är inte bedrägeri, och socialister är inte alls motståndare till ”fosterlandsförsvar” i ett sådant krig.

  Publicerat: I tidskriften Zvezda nr 1 och 2 1924
  Källa: V I Lenin, Samlade skrifter, 5:e ry uppl, b 30, s 77-130
  HTML: Martin Fahlgren
  marxists.org

 8. Synnerligen intressant och mycket uttömmande inlägg om de senaste händelserna i Ryssland, PMC Wagner med dess f.d. ledare Prigozjin.

  Det är ett inlägg som borde läsas av alla ryssar också.
  Särskilt den grupp unga (och äldre?) urbana kvinnor i storstäder som St Petersburg och Moskva.
  De som blir högröda i ansiktet och skakar av ilska när Daniil från 1420 försiktigt ställer frågor om Specialoperationen samt demokrati och yttrandefrihet i Ryssland.

  Vad är det för fördel av demokrati av västerländsk modell när landet har en regering som vill och gör sitt bästa för sitt land och sitt folk?

  En fråga till,
  Hur många här tror att folk är olyckliga på Kuba och Nordkorea?

  Själv tror jag ingen demokrati utan kapitalism.
  Gäller omvänt också.
  Ingen kapitalism utan demokrati.

  Den urbana minoritet i Ryssland som gapar efter demokrati vill i stället att Ryssland får en urban borgerlig maktstruktur liknande den i Västvärlden.

  Vad som gör stadsmänniskan sådan vet jag inte men det borde vara någon inbillad hybris tillsammans med ett sökande efter frihet.

  Frihet måste definieras.
  Själv har jag fått den uppfattningen att friheten inte är större i Västvärlden än i Ryssland och kanske Kina också.
  Friheten visar sig bara i andra former.

  Kanske jag skulle känna mig friare i Ryssland än vad jag gör i Sverige?

  Tycker inte jag har så mycket att säga till om i samhället här.
  En röst vart fjärde år på politiska alternativ som högst liknar varandra.
  Hur jag än röstar blir det amerikansk inriktad liberal borgerlig demokrati.
  Vad är det för alternativ att välja mellan?

  Det är många intressanta inlägg på Global Politics.
  Mängden gör dock att jag inte läser alla.
  Men ett och annat väljer jag ut och kommenterar efter vad jag tyckte.
  Intressanta inlägg får givetvis positiv kommentar.
  Analysen i inlägget ovan var precis det som behövdes just nu.

  Av SVT Public Service får man som vanligt ingenting veta.
  All information om Ryssland väljs där ut för att passa USA:s intressen.
  Sådan är demokratin!

 9. Putin lovar att vidta ”beslutsamma åtgärder” mot den rebelliska Wagner
  https://www.globaltimes.cn/page/202306/1293058.shtml

  Wagner-upproret ”en stor utmaning” för Moskva mitt i ett dödläge i kriget
  Ryska nationalgardets officerare patrullerar ett område runt Kreml i Moskva den 24 juni 2023.
  Efter ett brottmål mot Wagner-chefen Yevgeny Prigozhin för att ha förespråkat ett myteri, lovade Rysslands president Vladimir Putin att försvara landet från internt förräderi med avgörande handlingar i ett tv-sänt tal.

  Med världen som ägnade stor uppmärksamhet åt den eskalerande spänningen mellan Kreml och legosoldatgruppen Wagner, lovade Rysslands president Vladimir Putin att försvara landet från internt förräderi med avgörande handlingar i ett tv-sänt tal på lördagen, efter ett brottmål mot Wagner-chefen Yevgeny Prigozhin för att ha förespråkat myteri.
  Även om Putin inte nämnde ägaren till det privata militära företaget vid namn i talet, sa några experter att den ryska ledaren har definierat Prigozhins handlingar som förräderi, vilket kommer att få en rad konsekvenser.
  Huruvida konflikten kan avta är ett test på Putins politiska visdom, inklusive hans förmåga att kontrollera den inhemska situationen när både den ryska militären och regeringen står inför ett aldrig tidigare skådat internt och externt tryck, noterade experter.
  Dessutom, om Wagner-gruppen, som har spelat en avgörande roll i Rysslands särskilda militära operation i Ukraina, fastnar i interna stridigheter och inte kan delta i den militära operationen, kommer det att kraftigt påverka Rysslands förmåga att inleda en offensiv, sa några experter.
  Men det skulle inte ha någon större inverkan på den nuvarande situationen i kriget mellan Ryssland och Ukraina med tanke på att de två sidorna har fastnat i ett militärt dödläge, noterade de.

 10. Nu kommer det uppgifter från många håll att Wagner gruppens avbrutna uppror var en skapelse av USA i avsikt att framtvinga ett regimbyte i Ryssland. Inga konkreta, verkliga bevis har presenterats, men mönstret stämmer mycket väl med USA välkända strategier.

  För att ta makten arbetar USA i tre steg.

  1. Skapa och underblås lokala konflikter, motsättningar, skapa oroligheter genom att stödja olika grupper. Hong Kong och 1989 Peking är exempel.

  2. Det andra steget är att erbjuda skydd mot dessa skapade problem. Brukar kallas ”säkerhet”

  2. Det tredje steget är att sälja vapen till de som är involverade i problem som skapas av USA. En full perversion.

  Problem uppstår alltid, men efteråt är det inte problemet som alla kommer ihåg, utan hur det åtgärdades. Detta stärker definitivt Putins ställning, genom det resoluta, snabba och effektiva sätt problemet åtgärdades.

  • Du beskriver i stort sett vad Ryssland har gjort i Ukraina och det kan ju inte ha varit meningen.

   1.Först fick man ryssar i Krim att vända sig emot Kiev.

   2. Sen sa man Kiev attackerar dom stackars ryssarna.

   3.istället för att sälja vapen skickade man in Wagner (little green men).

   • @Robert 26 juni, 2023 At 09:46
    1. Att övertyga ryssarna på det traditionellt ryska Krim var nog lika svårt som att övertyga Göteborgare att dom är Göteborgare. I strid med folkrätten var Krim ockuperat av främmande makt, och det hade dom uttryckt många gånger genom folkviljan.

    2. Hur är det med de sådär 14,000 till 20,000 ryssar Krim avrättade med artilleri i Donbas

    3. Vad vi vet var aldrig Wagner involverad i befrielsen av Krim. Kanske ”dom” ???? (vem) skulle ha sålt vapen till de ryska Krim borna så dom kunde försvara sig mot den USA backade naziregimen i Kiev.

    • 1. Traditionellt Ryska Krim som tillhör och tillhörde Ukraina.

     2. Startar man ett inbördeskrig emot sitt eget land kommer det att leda till stridigheter. Men jag tror inte på dina siffror.

     3. Sluta nu ”little green men” massor av rysktalande män i uniform utan nationsbeteckningar. Finns till och med vittnesmål ifrån soldaterna som var där. Men vilka var dom i din värld?

 11. Önsketänkande av väst. Wagners revolt försvagar Putins auktoritet.
  Under medling av Vitryssland slutade Wagner-upproret, som allmänt karakteriserades som en kupp riktad mot Rysslands president Vladimir Putin av västerländska medie.

  Sådana dramatiska förändringar i situationen från fredag ​​till lördag väckte världens uppmärksamhet då vissa västerländska analyser ansåg detta ”väpnade uppror” som ett hårt slag mot Putins makt, vilket avslöjade svagheten i hans ledarskap när kriget mellan Ukraina och Ryssland hamnade i ett dödläge, vilket vissa Kinesiska experter säger att det är ”önsketänkande” av väst när det gäller rysk politik.
  Efter en kortvarig revolt kommer Wagner legosoldatchef Jevgenij Prigozhin att lämna Ryssland och flytta till Vitryssland under en affär som förmedlats av den vitryska presidenten Alexander Lukasjenko, som avslutade ett väpnat uppror som Prigozhin hade lett mot Rysslands militära ledning, rapporterade Reuters.

  Kremls talesperson Dmitrij Peskov sa att Lukasjenko hade erbjudit sig att medla, med Putins samtycke, eftersom han hade känt Prigozhin personligen i cirka 20 år. Peskov sa att brottmålet som hade inletts mot Prigozhin för väpnat myteri skulle läggas ner, och att Wagnerkrigarna som deltagit i hans ”marsch för rättvisa” inte skulle ställas inför några åtgärder, som ett erkännande av deras tidigare tjänstgöring i Ryssland, enligt medierapporten.
  Vissa kinesiska experter anser att tillbakadragandet av Wagnersoldaterna är ett rationellt val eftersom Prigozhins högsta prioritet är att få mer uppmärksamhet, särskilt från Putin, för att ta upp sina krav snarare än att starta ett verkligt myteri mot den ryska ledningen.
  Trots att västmedia sa att revolten avslöjade Putins administrations svaghet, slogs upproret ner på så kort tid efter att Putin lovade att vidta avgörande åtgärder på lördagsmorgonen. Detta visar faktiskt att Kreml har en stark förmåga att avskräcka, vilket ytterligare kommer att öka dess auktoritet, sa några experter.

  Som svar på rapporten om reträtt av Wagner-soldater från Rysslands södra militärdistrikt som dess chef Prigozhin accepterade ett förslag från den vitryska presidenten Lukasjenko för att lätta på spänningen medan Rysslands president Putin har garanterat att Prigozhin kan åka till Vitryssland och kommer att upphäva brottmålet mot honom, det kinesiska utrikesdepartementet sa på söndagskvällen att detta är Rysslands inre angelägenhet.

  Som Rysslands vänliga granne och omfattande strategiska samordningspartner för den nya eran, stöder Kina Ryssland i att upprätthålla nationell stabilitet och uppnå utveckling och välstånd, sade en talesperson från ministeriet.
  U-sväng scenario: Som en privat militär grupp är Wagners främsta drivkraft vinst, och dess fejd med det ryska försvarsministeriet ledd av försvarsminister Sergei Shoigu har en lång historia. Sedan kriget i Ukraina startade har konflikten mellan de två sidorna ökat.

  När Wagnerstyrkorna avslutade marschen efter att ha krävt avgång från Rysslands högsta försvarstjänstemän, sa Prigozhin att hans kämpar hade lett en ”marsch för rättvisa” under de senaste 24 timmarna, och för att undvika scenariot med blodsutgjutelse beordrade han sina styrkor att vända sig. till sina kolumner runt och gå i motsatt riktning tillbaka till ett fältläger som planerat, enligt medierapporter.

  ”Prigozhin har faktiskt inte inlett en kupp mot den ryska regeringen utan protesterar på ett sådant sätt för att uttrycka sitt missnöje mot de främsta ryska försvarstjänstemännen och för att kräva bättre behandling av Wagner-gruppen,” Wang Yiwei, professor i internationella relationer vid Renmin University of Kina, berättade för Global Times på söndagen.

  Friktionen mellan Prigozhin och det ryska försvarsministeriet har ökat i takt med att kriget har dragit ut på tiden och nådde slutligen bristningsgränsen på fredagen när Prigozhin anklagade militära ledare för att slå till i Wagnerläger, sade Moscow Times.

  Tidigare har Prigozhin uttryckt oro över de ryska styrkornas långsamma framfart mitt i tunga strider i de östra ukrainska städerna Bakhmut och Soledar. Han anklagade också den ryska militären för att försöka ”stjäla” segrar från Wagner.
  Trots Wagners reträtt kom vissa västerländska medier som CNN och The New Yorker med analys som sa att ”Putin riskerar att förlora sitt järngrepp om makten” och ”Putins svaghet avslöjad”. CNN sa ”det här är inte första gången i vår som vi har sett Moskva se svagt ut. Drönarattacken mot Kreml i maj måste ha fått eliten runt Putin att ifrågasätta hur i hela friden huvudstadens försvar var så svagt.”

  Västvärlden har ägnat stor uppmärksamhet åt situationen i hopp om att få fram en anti-Rysk känsla, vilket är en vanlig taktik och också en del av dess kognitiva krigföring sedan Ukrainakrisen startade, Cui Heng, en assisterande forskare från Center for Russian Studier av East China Normal University, berättade för Global Times på söndagen.
  ”Men att dämpa revolten på så kort tid konsoliderade faktiskt Putinadministrationens auktoritet, vilket har liten inverkan på frontlinjen mellan Ryssland och Ukraina”, sa Cui.

  President Vladimir Putin har framträtt i rysk statlig TV på söndagen för första gången sedan Wagnerrevolten började, enligt Guardian.
  Putin förnyade sitt engagemang för kriget i Ukraina och kallade den ”särskilda militära operationen” för sin högsta prioritet.

  Wests önsketänkande: Medan händelserna utspelade sig undvek amerikanska tjänstemän försiktigt direkta kommentarer om vad vissa betonade var en intern situation i Ryssland, rapporterade vissa medier, eftersom de försökte undvika vad analytiker sa kan tyda på att USA försökte utnyttja situationen och spela in i långvarig Kreml-berättelser om USA-ledda försök att försvaga den ryska säkerheten.

  USA:s president Joe Biden talade med ledarna för Frankrike, Tyskland och Storbritannien med oro för att Putins kontroll över landet kan vara på väg att försvinna, och EU:s utrikeschef Josep Borrell undvek direkta kommentarer om vad han kallade en ”intern” fråga för Ryssland.

  På söndagen träffade den kinesiska statsrådet och utrikesministern Qin Gang den ryske vice utrikesministern Andrey Rudenko i Peking, och utbytte åsikter om förbindelserna mellan Kina och Ryssland och globala och regionala frågor av oro, enligt det kinesiska utrikesministeriet.
  Kinas vice utrikesminister Ma Zhaoxu träffade också Rudenko i Peking på söndagen och sa att under den komplexa och svåra internationella situationen är det nödvändigt att följa det viktiga samförstånd som nåtts av de två statscheferna, kommunicera i rätt tid, säkerställa stabiliteten och långsiktiga relationer mellan Kina och Ryssland, och skydda båda sidors gemensamma intressen.

  De kinesiska och ryska diplomaterna utbytte också åsikter om den ukrainska krisen och andra internationella och regionala frågor av oro.
  ”Att tro att denna revolt riktar sig till Putin är önsketänkande, eftersom vissa västerländska politiker är vana vid att titta på rysk politik i sin fantasi och visa att de inte förstår Rysslands grundläggande villkor”, sa Wang.
  Vissa västerländska politiker hoppas kunna se Putin förlora kontrollen över landet medan Ryssland hamnar i kaos så att ryska trupper drar sig tillbaka från Ukraina, och vissa hoppas kunna försvaga eller splittra Ryssland, vilket allt ledde till en sådan överdrift av Wagner-revolten, noterade han.

  Även om revolten slutade inom cirka 24 timmar lämnade Wagner-soldaternas reträtt några frågor obesvarade, inklusive hur man skulle lösa den långvariga konflikten mellan den paramilitära gruppen och den ryska militären.
  Ändå kommer upproret att ha en negativ inverkan på den ryska politiska situationen och på den ryska militärens stabilitet. Hur man eliminerar dessa externa intryck om ett försvagat ledarskap och förbättrar ordningen kan bli ett test för Putin i framtiden, sa experter.

  En sådan dramatisk händelse kommer att göra Putin och de ryska myndigheterna tydligare medvetna om att konflikten mellan Ryssland och Ukraina inte kan bli utdragen, eftersom ju längre kriget pågår, desto fler inhemska problem och konflikter kommer att ackumuleras, sa Wang.
  ”De här händelserna kan pressa Putin att påskynda slutet av konflikten mellan Ryssland och Ukraina för att undvika liknande risker och ytterligare stärka banden med grannländer som Vitryssland och Kazakstan”, sade han.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here