6-dagarskriget 1967: Myten om den israeliska David mot den arabiske Goliat

15
3842

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett och flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad…


En läsare har i juni 2020 fäst min uppmärksamhet på denna artikel Miko Peled: 6-dagarskriget: Myten om den israeliska David mot den arabiske Goliat, som jag på dennes förslag gärna fäster din uppmärksamhet på. Artikeln har ursprungligen publicerats Miko Peled på Mintpress.. Den har översatts av Kjersti Rekve.

Jag återger jag början av artikel och ett avsnitt längre ned här.

Miko Peled är son till en känd israelisk general och krigsherre. I boken ”Generalens Son – en israels resa genom Palestina”tar han avstånd från Israels krigs- och partheidpolitik.

Artikelns inledning: Artikelns inledning: ”Den 2 juni 1967 var en laddad dag för den israeliska armén på huvudkontoret i Tel Aviv. I flera veckor hade generalerna inom IDF (Israeli Defense Forces) pressat regeringen om att inleda krig och stämningen var laddad. Israels premiärminister Levi Eshkol, som också var försvarsminister, kom för att träffa generalerna vid IDF:s kommandocentral. Alla generaler som ingick i IDF:s högsta kommando var närvarande. Detta möte blev en verklig kraftmätning. Flera år senare anklagade vissa till och med armén för försök till statskupp.
Ett av de största bedrägerierna som den israeliska militären gjort sig skyldig till är påståendet att 6-dagarskriget inleddes av Israel på grund av ett existentiellt hot.”

Längre ned ” IDF-generalerna fick det krig som de så gärna ville ha. De inledde ett massivt angrepp mot Egypten och förvandlade den egyptiska armén till aska och ockuperade hela Sinai-halvön.
IDF tog också tillfånga tusentals egyptiska soldater som var stationerade i Sinaiöknen och som var helt oförberedda [på Israels attack]. Enligt vittnesmål från israeliska officerare avrättades minst 2.000 egyptiska krigsfångar på plats och begravdes i sanddynerna.

Men generalerna var inte nöjda. De tog tillfället i akt och beslöt att utnyttja det maximalt. Utan någon diskussion och än mindre något godkännande från den civila regeringen, fortsatte armén med att ockupera Gazaremsan, Västbanken och, något som generalerna hade varit heta på gröten att lägga beslag på i många år, de bördiga vattenrika syriska Golanhöjderna. De hade därmed tredubblat storleken på staten Israel. De hade till sist slutfört erövringen av Palestina och flyttat Israels östra gräns hela vägen till Jordanfloden.

Armén rörde sig som en bulldozer och förstörde städer och byar både i Golanhöjderna och på Västbanken. Som ett resultat av detta blev otaliga syrier, som bodde på Golanhöjderna, och hundratusentals palestinier på Västbanken och i östra Jerusalem flyktingar.”

Föregående artikelEn rysk oligarks uppgång och fall
Nästa artikelTiden rinner ut för både Zelensky och NATO. Måste Operation ”köttkvarn” åter inledas? 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Mina bästa vänner när jag var ung var judar med starka känslor för Israel. Tidningar och teve och politiker spred
  bilden av en liten utsatt stat som kämpade för sin över-
  levnad. Alla som var kritiska mot behandlingen av
  Palestinierna blev tystade med stämpeln ANTISEMITER.
  Miko Peled som är född jude och uppvuxen i Jerusalem,
  falmskämsjägare i Israels arme, son till en av Israels högsta
  generaler är det svårare att kalla antisemit och avfärda hans
  historia hur Israel bildades med våld, förtryck och
  fördrivning av den ursprungliga palestinska befolkningen.
  Hans far generalen var den som föreslog 1967 att Israel
  skulle anfalla omkringliggande stater vilket Israel gjorde
  inte tvärtom enligt Miko Peled.

  FD Israelisk minister om alla som kritiserar Israels behandling av Palestinierna.
  https://m.youtube.com/watch?v=uW3a1bw5XlE

  MIKO PELED ISRAELISK FD FALLSKÄRMSJÄGARE OM
  SITUATIONEN I GAZA.

  https://m.youtube.com/watch?v=_SuuCa3CiXY

  ISRAEL PALESTINA
  Son till en Hög general i Israel om sin syn på hur egentligen Israel bildades.

  https://m.youtube.com/watch?v=CpXsp15zN8o

  FD MOSSAD CHEF ISRAEL VILL INTE HA FRED
  https://www.middleeastmonitor.com/20190622-israel-does-not-want-peace-former-mossad-chief-says/?fbclid=IwAR0vMXwfjawfItlMT_gqSDtIuLWo24glnxcnlcAgz_b8szwIAg8mJRLf4hg

  HÄRSKA GENOM ATT SÖNDRA. ISRAEL SKAPADE
  HAMAS?

  http://jinge.se/allmant/israel-skapade-hamas-for-att-skada-plo.htm

 2. Therefore #BDS4Israel & #Justice4Palestine
  to #StopIsraeliApartheid, Terror, Ethnic cleansing, Annexation of Palestine, fulfill UN resolutions #194, #STOPtheBLOCKADE & #IsraeliStateTerrorOnGaza! #Bibi2ICC
  #BDS works well against apartheid in #Israel as it did in South Africa!

  Vorwärts und nicht vergessen … https://youtu.be/Wbot4iuMX-E

 3. Tack vare Hizbollah har IDF ”den mäktiga israelisk armén” avslöjats för vad den är: en blöjarmé. Marktjuvarna använder ordet ”existentiellt hot” i ur och skur men faktum är det att det är de som är ett existentiell hot till helan världen! Världen måste därför se till att detta hit avlägsnas och gärna skyndsamt innan den sätter världen i brand. Att Bojkotta marktjuvens varor, kulturevenemang och utesluta de från akademiska sällskap mm är en bra början. Att stödja Palestina, Syrien, Hizbollah, Iran och den breda antisionistiska motståndet är nödvändigt i kampen mot vår tids största hot.

  https://www.globalresearch.ca/israeli-weapons-of-mass-destruction-a-threat-to-peace-israel-s-nuclear-arsenal/4365

 4. Detta krig fick många, exempelvis jag, som tidigare inte hade brytt sig det minsta (Frankrikes koloniala krig upptog vår ungdom, om inte för annat så för för att vi var del av den tilltänkta kanonmaten) att börja undra och smått informera sig.
  I Strasbourg (att det var en judisk stad blev solklart ty kippan – ordet finns inte i NE eller i Larousse -, som förut aldrig sågs på stan, toppade helt plötslig allt fler huvuden) delade CLARISE / ISRACA ut flygblad. Det blev min första kontakt med begreppen Storisrael och sionism.
  Från den motsatta sidan talade på ett informationsmöte två långa israeliska killar som såg ut som de vältränade SS som hade varit så populära hos tjejerna i min mors generation, medan en kortväxt palestinier från Jaffa såg ut som en typisk karikatyr-”jude”. Diskrepansen med propagandan var slående.
  Segrarnas arrogans glömmer jag aldrig.
  Inte heller att jag blev nekad inträde till ett informations möte av en snubbe (sekreterare i JCR, det trotskystiska ungdomsförbundet) som senare avslöjades som varande polisinformatör. Den syrier som hade bjudit in mig såg besviken ut men han gick in ändå.
  Nåja, amatörteater, arkeologi och klippklättring återgick jag snabbt till. Pressen var då som nu till igen nytta om man försökte begripa någonting.
  Sen blev det 68 …
  1969 gällde fortfarande kibbutz-romantiken inom den vänster som jag kände till. En amerikan träffad på ett vandrarhem, som hade försökt att få mig att hänga med till en kibbutz, skrev ett nedslående brev om den verklighet som han hade varit med om.
  Här i Sverige var det Vietnam som var grejen.
  1973 blåste det sand i dagspressen igen, men Vietnam var fortfarande grejen inom vänstern och hos pacifisterna.

  Material från ISRACA och liknande källor hade dock börjat att översättas.
  Karlssons bok kom visserligen på tok för sent, men gjorde desto mer nytta.
  Miko Pelled är bara en av de sabra som talar ut.
  Dessa Israeler får mig att tänka på filmen Vita Rosen och samvetets revolt.

  Jag misstänker att 1967 såddes frön till vad som idag är BDS-rörelsen.

  Snart blir det bara fascister och bibel”kristna” som kommer att köpa den historiska lögnen och godkänna den tillhörande omfattande kriminaliteten.

 5. ”partheidpolitik” (sic) i betydelsen ”apartheidpolitik” är en skönmålning av Israels politik som är landstöld, koncentrationsläger, utsvältning och etnisk rensning.

  Ingen blir f.ö. ”antisemit” av att vara emot israel-regimen krigsförbrytelser. Den semitiska språkgruppen/folken innehåller alla möjliga olika människor, inte enbart nazi-sionister som kallar sig ”judar” och begår ogudaktiga krigsförbrytelser, men även muslimer, kristna och ateister.

  Den modige general Ya’ir Golan har reagerat och jämför Israel med Tyskland på 30-talet. Han kanske blir en av de få israeliska generaler som kommer överleva en framtida Nürnbergprocess. Alltså kan det visa sig att hans mod i själva verket var mycket intelligent.

 6. När jag läste om atombomben över Nagasakis domkyrka (månne en vink till påvestolen, som hade avfärdat T. Herzl 1904 ?) blev jag nyfiken över en länk och kom till ett fynd, alltså berättelsen om hur en utstuderad storskalig urkundsförfalskning blev till. Nedan ett stycke relaterat till kriget 1967.

  https://jamesperloff.com/2016/08/31/the-war-on-christianity-part-ii-the-abomination-and-blasphemy-of-christian-zionism

  ”The Scofield Reference Bible was copyrighted by Oxford University Press, not Scofield. This gave the publishing house license to change his words in subsequent printings. Oxford issued a revised edition in 1967 (coinciding with the Six Day War and Israel’s seizure of Jerusalem). That version put Scofield’s Zionism on steroids, adding, for example, this phrase to the above words: “For a nation to commit the sin of anti-Semitism brings inevitable judgement.” The Bible, of course, never refers to “the sin of anti-Semitism.” ”

  (Oxford University Press publicering av en grov förfalskning får mig att tänka på den färska skandalen med NEJM och The Lancet’s fuskartiklar om covidbehandlingen.)

  Jag undrar nu om beslutet att tillsätta en statlig bibelkommission – ett hårresande absurt beslut för mig som fransk sekulärist – egentligen hade mer att göra med politik än teologi/eukumenik och språkvetenskap.

  Eftersom jag aldrig har befattat mig med någon bibelversion på något språk kan jag förstås inte bedöma om Folkpartiets bibel (SOU 2000:100 ”Bibel 2000” https://sv.wikipedia.org/wiki/1973_%C3%A5rs_bibelkommission ) är sionistisk eller inte. Någon här kanske kan svara på det.
  Frånsett Livets Ord torde Folkpartiet ha varit frikyrkorna/sionismens högborg i dåtida Sverige (alltså innan KDS tog sig in i riksdagen och blev Kd). Jag har förmodligen fel, men så var det som jag uppfattade läget då.

  (Ett gammalt skämt påstår att det var en kalvinist som först översatte Martin Luther till svenska, så det här med ”traduttori, traditori” – översättare, förvanskare/lurendrejare – är någonting som alltid skall bäras i minnet, speciellt gällande text med maktanspråk.
  Jfr. annars https://blog.oup.com/2012/09/traduttore-traditore-translator-traitor-translation och https://en.wikipedia.org/wiki/Untranslatability
  “A tutti i poeti manca un verso.” Giuseppe Giusti’s collection of Tuscan proverbs)
  …/…
  Scofield’s Bible birthed “Christian Zionism,” and with it, untold sorrows over the past century
  …/…
  Why So Many Christians Buy the Nonsense

  Besides Scofield’s distortion of the Abrahamic covenant to mean an “unconditional” real-estate promise to the Jews, and his invention of a third prophesied homecoming, the following reasons stand out:

  • The “chosen people” myth. In keeping with Zionist preferences, Scofield ignored the New Testament’s clear explanation: “There is neither Jew nor Greek, there is neither bond nor free, there is neither male nor female: for ye are all one in Christ Jesus. And if you belong to Christ, then you are Abraham’s seed, and heirs according to the promise.” (Galatians 3:28-29). Scofield instead reverted the promise to an Old Testament context, a misinterpreted one at that.

  Moreover, we now know that most people identifying as Jews are probably (as Finley noted above) not descendants of Abraham, but of the Khazars, a Turkic people who made Judaism their state religion in the eighth century AD. Jewish author Arthur Koestler pioneered historical evidence for this in his 1976 book The Thirteenth Tribe, research since affirmed by DNA evidence. The significance? If most “Jewish” occupiers of Palestine aren’t Abraham’s descendants, then they are not his seed, and thus not entitled to the land, even under the terms of Scofield’s twisted theology.

  • The “Judeo-Christian” myth. Most evangelical Christians harbor the illusion that religious Jews today are adherents of the Old Testament. They believe they as Christians live in “Judeo-Christian” harmony with Jews who share the same essential values.
  …/…
  Den som orkar läsa mer kommer att finna en guldgruva av teologiska argument; själv pallar jag inte.

  Plutoniumbomben över domkyrkan i Nagasaki räckte för att belysa vad Imperiet faktiskt går för.

   • Där står ”Johannes 8:33-44 Svenska Folkbibeln (SFB)
    33 De svarade honom: ”Vi är Abrahams barn och har aldrig varit slavar under någon. Hur kan du säga att vi skall bli fria?” 34 Jesus svarade: ”Amen, amen säger jag er: Var och en som gör synd är syndens slav. 35 Slaven bor inte kvar i huset för alltid, men sonen stannar där för alltid. 36 Om nu Sonen gör er fria, blir ni verkligen fria. 37 Jag vet att ni är Abrahams barn, men ni vill döda mig därför att ni inte förstår mitt ord. 38 Jag talar vad jag har sett hos min Fader. Ni gör vad ni har hört av er fader.”

    39 De svarade honom: ”Vår fader är Abraham.” Jesus sade: ”Om ni vore Abrahams barn, skulle ni göra Abrahams gärningar. 40 Men nu vill ni döda mig, en man som har sagt er sanningen, som jag har hört av Gud. Så handlade inte Abraham. 41 Ni gör er faders gärningar.” De svarade: ”Vi är inte födda i äktenskapsbrott. Vi har bara en fader, Gud.” 42 Jesus svarade: ”Vore Gud er Fader, skulle ni älska mig, eftersom jag har utgått från Gud och kommer från honom. Jag har inte kommit av mig själv, utan han har sänt mig. 43 Varför förstår ni inte vad jag säger? Därför att ni inte kan lyssna till mitt ord. 44 Ni har djävulen till er fader. Och vad er fader har begär till, det vill ni göra. Han har varit en mördare från början och har aldrig stått på sanningens sida, eftersom sanning inte finns i honom. När han talar lögn, talar han av sitt eget, ty han är en lögnare, ja, lögnens fader.

    Svenska Folkbibeln (SFB)
    1996, 1998 by Stiftelsen Svenska Folkbibeln (https://www.biblegateway.com/passage/?search=Johannes+8%3A33-44&version=SFB)

 7. Senaste nytt i bolsjevismens nyspråk; David stor, Goliat liten. Vänsterfascismens permanenta nedvärdering av judeutrotningen har ett oändligt antal kvistar på sin stam.

  • Praxis är och varit att lägga på ett och annat nolla. Trots det växer alltjämt antal överlevare. kvacksalveri?alkemi? Det är frågan

   Sedan så Operation Al Quds Svärd som förnedrade apartheid israel inför världens ögon är ett prakt exempel på David och Goliat i vår samtid

 8. Kanonartikl, lika upplysande idag som 2020 naturligtvis. Likhetstecknen mll vad som skett under 2århundraden med vad som sker idag, är skrämmande men inte förvånande öht. kabalen söker konstant ’casus belli’ för att berättiga sina övergrepp, samma gangsters som styrt isrhel sedan 1948 med finansiering av det sk parlamentet, byggnadr o allt övr i den sk staten av infrstruktr etc. Och de kommer aldrig ge sig förrän det är den enda ’nationalstaten’ kvar. Dock det har blivit duktigt tvärstopp när de försökt ta sig an ett helt reformerat Ryssland. Bra jobbat Ryssland, Kina med övr i Brics. En nyligen artikl här, visar vem sekten äro

 9. Tack!
  En viktig påminnelse i dessa tider då focus enbart ligger mot Ukraina – så klart ett tragiskt tillstånd för alla civila drabbade i detta pågående krig som ingen vet vart det slutar.
  För övrigt, med tanke på människors ökade kontaktnät i jämförelse med min generation 40-talet,
  nog borde det internationella freds och solidaritetsengagemanget varit väldigt utbrett som en fantastisk folkrörelse i hela vårt avlånga land.
  Detta med tanke på vår planets sköra tillstånd som omedelbart behöver akutvård såväl vad gäller
  miljö som klimat, men även om den viktiga frågan, utveckla demokrati och yttrandefrihet i stället för vad nu sker i motsatt riktning med tydliga insteg i en krigsorganisation.

 10. Det värsta med massakerförsöket på Uss Liberty juni -67, var inte bara anfallet mot fartyget, utan att det GOdkändes av dirtiyngton med ’självaste’ lb- i’m soo corrupt – johnson o vp humphfrey o ’säkerhetskabinettet’.., beordrat av de där.. som har gjort dirtyington till sitt hq. De drog tillbaka..(därfr fartyget till varje pris skulle sänkas så inga spår restade) räddningsaktionen och sedan locket på så amerikanska folket iinte skulle få reda på ngt öht. Jmf.. t ex Estonia

 11. Hur kommer de sej att de EJ finns några som helst MINSTA lilla sanktioner mot Israel. HELT bojkotta vore de rätta i detta fallet ärligt talat. Men inga som helst MINSTA lilla sanktioner av EU. Att uppbackaren Pentagon maffian EJ har de, fattar jag. Men vad håller hycklarna EU på med alla dessa åren. Israel spelar dessutom högst livsfarliga spel i HELA regionen jämt dessa åren. Det eviga tjaffset med Libanon i norr. Man bombar ett svagare Syrien till höger o vänster på löpande band, när man känner för. Det värsta utan att ens ge någon förklaring åt dessa bombningarna 9/10gånger. Varje månad bombar man Syrien sedan syriska krisen, alla dessa åren. Men i det tysta. Man försöker få till ett öppet krig mot jätten Iran också senaste decenniet på alla sätt, men misslyckats med det tills nu. Då utan att ens räkna in ALLA vidriga handlingarna på hemmaplan, som ALDRIG förbättras, HELT Tvärtom går man framåt och bara förvärrar allt tvärs igenom och överallt. Vore Israel mitt barn skulle jag fan örfila honom utan att låta honom sova på hel vecka

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here