Tiden rinner ut för både Zelensky och NATO. Måste Operation ”köttkvarn” åter inledas? 

143
3370

Denna artikel av Martin Jay, 20 juni på https://strategic-culture.org/news/2023/06/20/time-is-running-out-both-for-zelensky-and-nato-operation-meat-grinder-needs-to-start/ har vänligen översatts av Rolf Nilsson.

Den skrevs alltså före försöket till statskupp av Progorzin.

 _________________ 

eller inga västexperter frågar sig ”om det går bra, varför då det omedelbara kravet på Nato-medlemskap? Var är krisen?” 

 Kan Nato förvänta sig att överleva sin politik med blind dogmatisk upptrappning på längre sikt eller står Nato inför en period av nedgång, eller rentav upplösning? Verkar det långsökt? Inte om man granskar de senaste två åren och ser i vilken riktning detta konglomerat av krigsmaskiner och affärsimperier är på väg under ledning av Washington. 

 I Vilnius förväntas vi tro att trots att sommarens offensiv gick bra för Ukrainas armé – vilket är en lögn som sprids av västliga medier. Och att Ukraina bör få fullt medlemskap i Nato. Den hysteri som kan ses i ögonen på Zelenskyj, som kräver detta, är acceptabel. Men få eller inga västexperter frågar sig själva ”om det går bra, varför då det omedelbara kravet på NATO-medlemskap? Var är krisen?”. 

 Den verkliga anledningen till att Zelensky kräver detta, liksom att östeuropeiska länder talar om att sätta in sina egna soldater på backen, leder helt enkelt till samma slutsats. Kriget går inte alls bra för den ukrainska armén som, även enligt den snällaste, konservativa uppskattningen, har förlorat minst 150.000 man. Pensionerade amerikanska generaler som har kontakt med militära observatörer på plats uppskattar denna siffra till 250 000, eftersom de ukrainska medierna i Kiev uppenbarligen inte tillhandahåller några seriösa uppgifter i ämnet. Zelenskijs problem är tvåfaldigt. Han har meddelat världen att han ska inleda en sommaroffensiv, som inte fick en så dålig start – den slog ett hål i Maginotlinjen som Ryssland har lagt ut komplett med minor – och tog några byar. Bra videounderlag för callcenterjournalisterna i Ukraina som får sina order från mediekontoret i Kiev, som kontrollerar vart de får åka och vad de får rapportera om. Men den lilla detaljen om vad de inte rapporterar är den verkliga historien. 

 Den ukrainska armén är så underbemannad, har så få resurser och dess män är så sorgligt underutbildade att takten och hastigheten med vilken de förlorar militär utrustning är skrämmande. Brigader går in i strider i bepansrade fordon med stöd av artilleri och utplånas i en anmärkningsvärd hastighet. På bara en dag, enligt en rapport, blev 16 Bradley-pansarfordon antingen träffade och brända, eller helt enkelt övergivna av ukrainska styrkor. För Pentagons tjänstemän som funderar över sina underrättelserapporter borde detta vara oroande med tanke på att denna enda förlust utgör en fjärdedel av alla de Bradleyfordon som ukrainarna har fått. Det är denna snabba utveckling av materiella förluster som oroar Zelensky och eliten i väst. De tittar på uppgifterna och när de ser små symboliska segrar, som de byar som nyligen intogs, firar de inte. De tittar helt enkelt på förlusterna och gör matematiken. 

 Hur mycket längre kan den ukrainska armén existera? Zelenskyj vet bara alltför väl att han behöver ytterligare minst 2-300 000 män och stridsvagnar och pansarfordon som krävs för att de ska få någon inverkan alls. Han liksom Natos chefer, vet också att om man håller sig borta från fiendens linjer och inte gör någonting, så minskar ens trovärdighet för varje dag som går, särskilt om man just har meddelat världen att man är på väg att inleda en massiv offensiv. 

 Detta är verkligen vad nästa NATO-toppmöte handlar om. Hur man skickar Zelensky mycket, mycket mer utrustning, men också de män som ska följa med. Det finns egentligen inte så många alternativ. Antingen skickar man trupper från östeuropeiska länder som inte kommer att skyddas av artikel 5 i Nato, eftersom det tydligt måste framgå att de inte åker dit under ett Nato-mandat. Lycka till med att förvänta sig att den ryska militären skall respektera sådant nonsens. Alternativt kan man titta på möjligheten att skapa grupper av legosoldater som består av pensionerade soldater från Natoländer. Västmedia sviker oss här fullständigt när de inte rapporterar om obekräftade uppgifter om att Washington planerar att övervaka ett program som gör det möjligt för en privat försvarsentreprenör att rekrytera pensionerade piloter från det amerikanska flygvapnet för att flyga i Ukraina. Detta är den senaste hårresande idén som kommer att trappa upp kriget ytterligare och driva Nato djupare ner i det hål som man har grävt – och fortsätter att gräva – själv. 

 När en ny NATO-chef tar över i oktober, nästan säkert Ben Wallace från Storbritannien, som har visat en anmärkningsvärd inställsamhet gentemot Biden och krigshetsen (den enda kvalifikation som är viktig för jobbet) kan han mycket väl finna att NATO:s trovärdighet och ställning är på en historiskt låg nivå när krigsinsatserna skruvas upp ännu högre. Problemet som NATO och Zelensky har kan sammanfattas i ett ord. Tid. De har inte tiden på sin sida eftersom krigsmaskinen i Ukraina, som inte en enda medborgare i något västland har rådfrågats om, kommer att skruvas upp till en ny nivå, som kommer att få de 130 miljarder dollar som USA hittills har bidragit med att se ut som hönsmat. 

 NATO rör sig mot en ny nivå och förbereder västvärlden genom mycket välgjort mediearbete för ett nytt krig med högre insatser och större dödsoffer. På grund av det mycket låga antalet, både män och utrustning, är den enda vägen framåt tyvärr att använda den befintliga Nato-hårdvara som medlemsländerna har, snarare än överskottsutrustning som de kan donera. Lagren är nu på bottennivå för de flesta viktiga komponenter som användes i kriget, så farligt låga att många Natoländer inte har utrustningen att skicka mer och de har den inte heller redo på produktionslinjen. 

 Så snarare än grandiost tal om en ”sommaroffensiv” har vi i stället en sommarstiltje. Och så kan det förbli i minst 6 till 12 månader innan ens det lilla flödet av utrustning kan komma igång igen. Låt er inte luras av talet om F16-plan. Om europeiska NATO-medlemmar ska donera dem handlar det om ett mycket, mycket litet antal, kanske ett par från Belgiens föråldrade flotta på bara 20 flygplan, kanske ett från Nederländernas modernare flotta på 40 flygplan. Men utbildningen, som vi har fått veta kan ta så lite som tre månader, är i verkligheten närmare nio om både luft-till-luft- och luft-till-mark-disciplinerna kombineras. 

 Zelensky och de västerländska eliter som påstår sig stödja honom vet att tiden rinner ut. För dem är en lösning en snabb lösning. Och den enda snabba lösningen är hur man ska hitta 100 000 soldater till den ukrainska köttkvarnen inom kort. Förvänta er en ”attack” på ett kärnkraftverk i Ukraina dagar före NATO-toppmötet, där Ryssland naturligtvis får skulden av västmedia med artiklar som alla citerar Zelensky själv som den främsta, opartiska experten. Vi har nu kommit till en punkt där attacker under falsk flagg är den enda strategi som återstår eller att driva hans 12 brigader av gamla män (omkring 50 000 reservsoldater) mot den fälla som Ryssland har gillrat för dem. Det är en sak att bryta sig igenom de minfält som lagts ut längs frontlinjen; det är en helt annan sak att retirera genom samma spår.

Föregående artikel6-dagarskriget 1967: Myten om den israeliska David mot den arabiske Goliat
Nästa artikelCIA kände till Prigozhins kuppförsök!?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

143 KOMMENTARER

 1. som vanligt bra kommentarer.
  Jag har mailat Stockholm som skickar till Moskva. att ledaren o hans medhjälpare bör
  ta lite ledigt o vilar upp sig. för det är ingen hejd på så mycket skit de för se o läsa
  ifrån alla västländer.
  Jag lovar er Moskva läser mina mail och har tagit till sig mina råd.
  De filtrerar mina texter samma som Anders gör och då försvinner en del tokigt som
  jag skrivit

 2. Igår Luhansk regionen, ryssarna eliminerade 800män och all deras utrustning. Såhär pågår det dagligen. Motoffensiven gick åt skogen. Man förlorade ca20tusen man dom 2veckorna. Och dessa män tillhörde dom som tränades på Nato mark. Man planerade motoffensiven in i MINSTA detalj under halvår. Man hade ALLA nya moderna tunga vapen på plats också för detta. Men har inget att visa upp för det. Det funkar EJ mer såhär länge till. Har hela tiden trott och tror fortfarande, att efter sommaren nu tar detta slut sen, när ryssarna malt sönder det sista som finns kvar. Till hösten nu ser jag framför mej hur Usa Nato kommer försöka tvätta rent sina händer från detta. Speciellt Usa först. Vore EJ förvånad om dessa sedan skyller på dom andra när man gör det. Varje gång jag ser den där tiggaren Zelenski tycker jag synd om han. Han är så tragisk. Pekar på ALLT och ALLA som EJ följer deras idiotiska självmords linje. Från länder och massa företag, till olika kända personer som hängs ut jämt. Men efter 16mån börjar även det bli gammalt nu, och fler får upp ögonen för sanningen om vad Usa Nato håller på med. Tyskland nu pågår nya protester mot Usa Nato. Tyska lilla högerpartiet AFD har mångdubblat sitt stöd under krisen, då man haft samma fasta linje. Man är emot denna vidriga proxy kriget och även sanktionerna. Man är för Fred och slut på detta vidriga proxyn. Samma med sanktionerna som skadat landet hårt. Och enligt senaste mätningarna nu har man även blivit större än Scholts Socialdemokrater. Regerings partierna tappat mycket stöd, medans lilla AFD partiet gått stenhårt framåt och når nu upp till 20procent, vilket är helt otroliga siffror faktiskt. Tycker att väst medierna agerat vidrigare än vidrigaste. Det är häpnadsväckande hur västliga massmedierna propagandan agerat från början tills nu, som sagt vidrigare än vidrigaste. Gäller ALLT med denna krisen. Det är verkligen häpnadsväckande och det fortsätter samma SKIT. Jag ser att denna vidriga proxyn kan ta slut efter sommaren nu faktiskt. Återstår att se, men gissar det. Till hösten undrar jag hur/vad Usa Nato och dom vidriga medierna säger då. Man borde ALDRIG gett sej in på denna högst korkade och farliga Usa Nato Proxy. EU är dom största korkade OCH renodlade nollorna, Gud någonsin skådat under HELA krisen. INGET som helst MINSTA lilla ledarskap eller ledare som stuckit ut från Washington linjen. Ingen som helst MINSTA lilla ledarskap eller ledare i EU har MINSTA lilla stuckit ut och visat MINSTA lilla ledarskap, av alla dessa länder. Ungerns Orban varit ensam om att göra detta, under detta halvåret nu. Men blivit ständigt attackerat skoningslöst av övriga clownerna, TROTS att de visat sej att han haft rätt hela tiden

 3. Tiden står stilla.
  Putin vet att slutet närmar sig. Vilket slut? ja det lär visa sig en dag framöver…
  The Big Brother har planerat HUR från den dagen ukrainaren Chrusjtjov kom till makten i Sovjetunionen.
  xxxx

  June 25, 2023 •
  Blinken On Russia Crisis: ‘We Haven’t Seen The Last Act’
  by Dave DeCamp
  news.antiwar.com

  Utrikesminister Antony Blinken föreslog på söndagen att USA förväntade sig mer oroligheter i Ryssland efter Wagner-chefen Yevgeny Prigozhins två dagar långa uppror.

  ”Jag tror att vi är mitt uppe i en rörlig bild. Vi har inte sett den sista akten. Vi övervakar det väldigt noggrant och noggrant, sa Blinken till CBS News på söndagen.

  På frågan om USA var i kontakt med Ryssland om krisen sa Blinken att han instruerade sitt team att samarbeta med Ryssland för att säkerställa att ”de förstod sitt ansvar när det gäller att skydda vår egen personal.” Det finns inga tecken på att Blinken har försökt prata med Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov om händelsen.

  Blinken sa att Prigozhins oliktänkande visade på ”riktiga sprickor” i Ryssland. ”Det var en direkt utmaning för Putins auktoritet. Så detta väcker djupa frågor. Det visar riktiga sprickor. Vi kan inte spekulera eller veta exakt var det kommer att ta vägen. Vi vet att Putin har mycket mer att svara på under de kommande veckorna och månaderna, säger han.

  Frankrikes president Emmanuel Macron gjorde liknande kommentarer på söndagen och sa att myteriet visar ”de splittringar som finns inom det ryska lägret och bräckligheten hos både dess militära och dess hjälpstyrkor.”

  Macron sa att krisen motiverar västvärldens stöd till Kiev. ”Allt detta borde göra oss mycket vaksamma och helt motiverar det stöd som vi ger ukrainarna i deras motstånd”, sade han.

  Också på söndagen talade president Biden med Ukrainas president Volodymyr Zelensky om situationen i Ryssland. ”Gårdagens händelser avslöjade svagheten i Putins regim”, sade Zelensky, enligt ett pressmeddelande från hans kontor.

  Flera amerikanska medier hävdar att den amerikanska underrättelsetjänsten var medveten om att Wagner-ledaren Jevgenij Prigozjin planerade att vidta militära åtgärder mot Rysslands försvarsetablissement innan hans kortlivade uppror började på fredagen.

  Enligt en rapport från The New York Times informerade amerikanska underrättelsetjänstens högre militär och Biden-administrationen på onsdagen om Prigozhins planer. Rapporten sa att kongressledarna informerades om handlingen på torsdagen, vilket också rapporterades av CNN.

  https://news.antiwar.com/2023/06/25/blinken-on-russia-crisis-we-havent-seen-the-last-act/

 4. Om Ryssland marscherar ut ur Ukraina upphör kriget. Stödet för Putins angreppskrig bland dem som kallar sig ”antiimperialister” får ses som ett dåligt skämt. Ryssland ut ur Ukraina!

  • Tore W!
   Det var en enkel och entydig lösning på ett vida större problem mellan stormaktsintressen som dessvärre inte sammanfaller.
   Egentligen inget ovanligt i och för sig. Skillnaden är att denna konflikt som eskalerat till ett tragiskt krig är att den befinner sig intill ett grannområde nära den ena stormakten.
   Och då tänker jag, om någon avlägsen stormakt placerar tung vapenarsenal på ön Cuba vars räckvidd når långt in på näraliggande annan stormakts fastland. Frågan är vilken reaktion skulle då uppstå om så vore?
   Klart att det finns flera svar på den frågan men det är där problemet med Ukrainas öde ligger som blivit föremål för dessa stormaktsintresse.
   Och mitt svar är att det borde gå att lösa denna konflikt genom förhandling där en neutral part verkade som sammanhållande länk.
   Försök har gjorts men dessvärre avvisats av den ena parten och trist för soldater, i regel unga pojkar som kommer att skadas på ett eller annat sätt. Kanske då med livets som insats. Oavsett hur man ser på detta krig är det ett sorgligt kapitel med tanke på det finns stora problem varhelst runt denna jord och inte minst vad gäller vår gemensamma natur och klimatfråga.

   • En god början, när nu nästan alla kärnvapenbegränsade avtal är satta ur spel och annullerade, mestadels från amerikanska sidan, vore ett internationellt beslut att varje kärnvapenmakt bara får ha sina egna vapen placerade på eget fadtlandsterritorium, och att öbaserade och ubåtsbaserade kärnvapen sakta fasas ut under låt säga 10-15 års tid.

    Ett beslut först för FN:s stora generalförsamling skulle jag säga för att få tyngd i frågan. Det samtida politiska Sverige springer väl ynkligt och gömmer sig som vanligt och lika skamligt.

   • Olof, din text berörde mig djupt, den är vackert skrivet och märkligt nog väckte ett minne från min ungdoms tid, Dan Anderssons dikt Krig.

    Krig
    Det sitter en gud i det blåaste höga
    och blickar neråt jorden på djurens besvär:
    ’Nej titta, mina maskar, de krälande tröga,
    de har skaffat sig kanoner, de dödar med gevär.
    De ha ändrats mycket redan,
    de ha titlar och namn –
    det är tider sen de avlades i ursprungets famn.

    Det är tider sen jag skapte dem att älska och äta,
    sen jag gjorde dem av stoft efter belätet mitt –
    Nu tävla de med djävlarna i konsten att träta,
    nu bråka de om honorna, om mitt och om ditt.
    Det bullrar, det flammar,
    det är byar i brand,
    det luktar blod, det jämrar sig från svartbrända land

    Det är tid att bli kräldjur igen och börja krypa –
    det var underligt att ont skulle komma av gott.
    Deras lek är att bränna, deras lust är att strypa –
    det är bättre, att jag dödar dem och skapar något smått.
    Det klotet må jag slunga
    in i solarnas glöd,
    här blir aldrig någon trevnad, förrän jorden är död’

    • Carina L!
     Stort tack för uppskattande ord.
     Fint att du nämner Dan Andersson.Han är från min ungdom alltid närvarande med många tänkvärda versrader.

  • Ryssland är där för att stanna. Ingen, absolut ingen kan tvinga Ryssland göra något den inte vill heller. Kriget upphör när Ryssland säger att det har upphört. Inget annat. Gilla läget, Tore.

 5. Även, med stort tack för den, om artikeln sätter viktiga frågor så är väl köttkvarnsdramat om än ännu värre för den ryska sidan.

  Enligt många uppskattningar (som vi alla och alltid skall vara försiktiga med) så har ryska sidan förlorat fler män i hjälmar räknat än den ukrainska sidan, dessutom tycks det mesta också visa på en stor och omfattande brist på motivation för kriget bland det ryska manskapet.

  Är de siffror som ibland redovisats korrekta, att den ryska sidan på dessa dryga 16 månader förlorat fler soldater än den drygt åtta år långa sovjetiska krigsinsatsen mot det islamistiska upproret i det allierade Afghanistan (1980-1988), och det var drygt 15 000 soldater(som vi vet idag var bättre kvalificerade i sovjetiska armén än diagram ryska), är dessa siffror hårresande.

  Angående efterträdare till Stoltenberg i Nato vet vi att bl.a. Frankrike har sagt nej till att Nato:s ”dagliga arbete” leds av en person som inte kommer från ett land från Europeiska unionen och som inte lett en regering tidigare. Vägen tycks därmed vara helt blockerad för engelske Wallace. Danska Mette Fredriksen är ett namn som ofta förekommit åtminstone i offentligheten. Kanske blir det så i det besvärliga tillstånd som också Nato självt befinner sig i (Turkiet och Erdoğans omval, assistansen till Ukraina och ”risken” för en ny republikansk president i Amerika från 2024) må nog Stoltenberg övertalas ännu en gång att stanna kvar. Det tycks i alla fall inte råda särskilt mycket kritik kring honom inom Nato.

  Ukraina kan inte bli medlem i Nato. Det krävs av en ny medlem oproblematiska gränser och territorium man helt har kontroll över och definitivt inte för ett land i öppet krig. Medlemskap för Ukraina i Nato är säkert mycket avlägset framåt i tid.

  Man kan anta mellan tumme och pekfinger att det rysk-ukrainska kriget kan bli ganska ”fruset” och dagens stridsgräns statisk och att förhandlingar måste ta vid. Putins svaga position och att alltmer skuld läggs på honom för debaclet i Ukraina inom landets egna eliter gör att trycket på att få fram en politiskt smidigare och reformstarkare efterträdare. En sådan kompromisskandidat som övergångslösning är förmodligen dagens ryske premiärminister Michail Misjustin, trevlig, klok, ypperligt smart, lyssnande, öppensinnig och tycks vara politiskt smidig. Han har en bakgrund som chef inom ryska Skatteverket. Men som alltid: utpekade efterträdare till ryskt ledarskap är inte den det slutligen blir.

  I längden blir det den ryska eliten och den yngre halvan av befolkningen som avgör putinismens öde och när den skall ta slut. Den här typen av styressätt och regimer som sprider våld och hot omkring sig brukar av inrikes skäl till slut bli omöjliga även på hemmaplan och till slut krackelera. Med Stalins snabba död 1953 försvann hela det systemet mycket snabbt och kriget i Korea föll ihop som en misslyckad souffle någon månad senare.

  Det vet naturligtvis också Nato. Putins störste fiende är nog inte de europeiska länder som vill fortsätta leva i rättsstat, demokrati och anständighet, utan den man Putin själv ser i rakspegeln varje morgon.

  • Problemet är bara den att @Nauclears dröm att ”ryska sidan förlorat fler män i hjälmar räknat än den ukrainska sidan, dessutom tycks det mesta också visa på en stor och omfattande brist på motivation för kriget bland det ryska manskapet.” slår aldrig.

   VERKLIGHETEN på Donbas slätten säger något helt annat: Slätten ät fullt med ”kadaver” av Leopard 2, Bradley och tyvärr stackars unga ukrainare som offrades på det sionist/neokonservativa krigets altare.

   Sannolikheten att @Nauclear kommer att fortsätta hävda att ”fler ryssar än” och ”låg moral”. och ”FYLL PÅ” med på hitt även efter det att Ryssland är klar med ukrozionazisterna.

   Moon of Alabama fördjupar sig i den farsartade kuppen som många ryssofober SALIVERADE och/ellr O*******E på

   https://www.moonofalabama.org/2023/06/prigozhins-farce-is-over-and-it-is-clear-who-has-won-.html#more

   • Fast Ditt problem är att Du har ju heller ingen objektiv och sant exakt summa på några döda från Din sida: bara en massa långa sionist-haranger (som vanligt) om ingenting med en massa smiley-figurer som alla andra tonårstjejer men inte minsta egna inlägg och jämförande statistik. Eller hur? Din uppgift här är ju att nämna ord som ukrozionazi och sionist så ofta som möjligt (oavsett ämnessvar).

    Av de uppskattande fakta vi ser från flera håll i världen från institut och diverse akademiska institutioner (jag säger INTE på minsta vis att alla är vare sig sanna eller ens exakta, de siffrorna har bara de egna sidorna och måhända någon större underrättelsetjänst i världen) så har de ryska förlusterna varit omfattande.

    En siffra som nämns i flertalet akademiska sammanhang runtom i världen brukar numera vara att av ryska arméns stående trupp (c:a 1 miljon man) så är just nu cirka 200 000 man försatta ur strid som mestadels skadade och/eller (resterande) döda.

    Vilka är DINA EGNA SIFFROR liksom statistik och från vilka olika källor? Om de nu inte alla kommer från de sammansvärjande frimurarkällarna under klagomuren i Jerusalem? Du kan också skippa sionist- och nazitramset med smileys i Dina svar om Du vill bli tagen seriöst, det imponerar på få.

    • Statistik? Var så god!

     1. Bakhmut – ca 75, 000 döda ☠️☠️☠️☠️☠️☠️
     2. Sedan den löjeväckande ”ukrozionazi offensiven” som började 4 juni, så har minst 13,500 ukrozioanzi fått sätta livet till💀💀💀
     3. Vill du ha mera statistik – GOOGLA själv.

     Erinran: glöm inte att minst 250,000 ukrozioanzi militär har dött sedan OPERATION Z började gå ZZZZZZZZ – februari 24, 2022

     Till sist: VILKA AKADEMISKA KÄLLOR ÄR DU ÅBEROPAR då du uttalar dig så här: ”En siffra som nämns i flertalet akademiska sammanhang runtom i världen brukar numera vara att av ryska arméns stående trupp (c:a 1 miljon man) så är just nu cirka 200 000 man försatta ur strid som mestadels skadade och/eller (resterande) döda.”

     Är det ISW (oks stink tank) som leds av K Kagan sister till R Kagan (Nuland/Nudelmanns man och en inbiten ryssofob och sionist), som du åberopar? I så fall bespara oss det

     • Vilka är Dina KÄLLOR (ryska, ukrainska, brittiska, FN o.s.v.); vilka instanser uppger dessa uppgifter? Exakt, hänvisning, mätt tidpunkt o.s.v.

     • Källor (på begäran av Nuclear)
      1. Colonel Douglas Macgregor ca 15,000 döda och lika många skadade bara sedan 4 juni
      Källa: https://www.youtube.com/watch?v=UB_j0vb6iXc
      2. Scott Ritter menat att ca 300,000 döda ukrainare
      https://tass.com/world/1601683
      3. Den numera försvunnen/död ukrozionazi generalen Valery Zaluzhny erkände 257,000 döda, ca 83,000 frösvunna av vilka 60,000 antas vara döda.

      OBS
      1. experternas siffror är högre än de jag angav.
      2. Hädanefter ska du vara snäll, jobbet själv och GOOGLA dig fram 👀

 6. Jooahan da Naucler. Det var en kommendörkapten och lärare på försvarshögskolan i Stockholm som skrev insändare, och kallade sig ” en som har läst på”. Och det gjorde han under eget namn. Men utan att upplysa om sina djupa kopplingar till USA och NATO Han angrep alla som kritiserade NATO och kärnvapen i Sverige Med mina skattpengar förstått. Min fråga är det mina skattepengar som betalar ditt skrivande. Eller är det CIA som står för fiolerna.
  Rolf Löfling Eskilstuna

  • Neh, han e ju inte precis diskret. ” ..ryska sidan förlorat fler män i hjälmar räknat än den ukrainska sidan, ” Det e väl CIA som sprider sådana lögner.

  • Jag kan tänka och skriva helt själv utan minsta ekonomiska bidrag från någon. Jag är inte och har inte haft anställning i svenska staten.

   Personliga förhållanden uppmanar jag alla att inte i övrigt diskutera på internet. Det är fel forum för det.

   Jag har själv bott i Sovjetunionen, och kan över decennierna se vad som fungerar och fungerat -och naturligtvis inte fungerat- och att dagens putinism tyvärr i längden i sig är en negativ liksom lika anti-rysk kraft torde stå uppenbart för alltfler klarsynta. Putins och Rysslands stora misstag var att det tilläts att Putin återvände till presidentposten år 2012, trots att dennes konstitutionella begränsade tid om två presidentperioder om sammanlagt åtta år, hade gått ut.

   Dagens ryska politiska system håller bara sig kvar på grund av pengarna.

   Vad gäller CIA: finns det något Washington verkligen fruktar är det ett ekonomiskt fungerande och effektivt ryskt samhälle. För Washingtons del är en rysk politisk och ekonomisk modell som är genomkorrupt och ineffektiv som dagens det verkliga önskescenariot, som man gärna ser förblir intakt och lika instabil. Det är så Washington kan dela Europa och göra det svagt. (Jämför bara med TILL EXEMPEL NordStream som just politiskt och ekonomiskt projekt, ett komplett skräckscenario för Washington).

   Det är synd att så få inser att om ett effektivt och smidigt demokratiskt Ryssland kan växa ihop ekonomiskt med Europa och Asien så är det just det t.ex. CIA INTE vill. Putin och hans alltmer ineffektiva och ekonomiskt korrupta system som på egen hand sjunker alltmer ner i egen lera, är just det CIA och Washingtons tankesmedjor och våldsetablissemang just ser som det optimala sättet att hålla den ryska stormakten nere, och svagt.

   Man kan säga att Washington av idag har verkligen hittat sitt önskescenario och önskeutveckling i det ryska systemet, som de säkert vill ska vara och existera så länge som möjligt.

   Och själv då herr Rolf kan Du också som jag själv, tänka och skriva helt gratis?

   • Johan de Naucler, du skriver i vanlig ordning:
    “Jag har själv bott i Sovjetunionen [fan tro´t], och kan över decennierna se vad som fungerar och fungerat -och naturligtvis inte fungerat- och att dagens putinism tyvärr i längden i sig är en negativ liksom lika anti-rysk kraft torde stå uppenbart för alltfler klarsynta.”

    Det är bara det, att du glömde skriva att det är för oligarker som Michail Chodorkovskij som utvecklingen har varit mycket negativ, därav ditt och de stenrika oligarkernas hat mot Putin. Men inte för vanligt folk, eftersom Putin har ett överväldigande stöd bland dom, det har t o m ökat sedan SMO i Ukraina inleddes. De stenrika kapitalisterna, främst centrerade i USA när samma bottenlösa hat mot Putin. Dom tycker nämligen också att det är rätt att råna ett folk på dess naturtillgångar, det spelar ingen roll om miljoner och åter miljoner får sätta livet till för att dom ska nå sina mål. Våra politiker i väst stöder dom och alltså hatar dom också Putin.
    Så här går det till i väst:
    “Europarådets parlamentariska församling fördömde Rysslands kampanj mot Yukos och dess ägares [ Yukos det statliga ryska oljebolaget, köptes för en spottsumma av Michail Chodorkovskij då Ryssland införde nyliberalism] som tillverkad av politiska skäl och en kränkning av de mänskliga rättigheterna. [!] Mellan 2011 och 2014 vann den tidigare företagets ledning och investerare flera rättsfall mot Ryssland eller mot de företag som förvärvade Yukos tillgångar. Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna slog fast att det hade förekommit orättvis användning av rätts- och skattesystemet. Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut, ett etablerat neutralt organ som använts av Ryssland och väst sedan 1970-talet för handelstvister, drog slutsatsen att regeringens agerande var en ”olaglig expropriering” med hjälp av ”illegitima” skatteräkningar, vars effekt var avsedd att ”förstöra Yukos och få kontroll över dess tillgångar”.[!] Wikpedia
    Amnesty som den NGO den är, utnämnde honom till samvetsfånge.
    Inom [] mina anmärkningar.

    • Men Catarina, Du glömmer som vanligt bort att den putinistiska generationen oligarker: Potanin, Deripaska, Jakunin och många andra är långt rikare, rovgirigare och systemuppehållande för dagens putinistiska maffiaekonomi.

     Fråga: Kan Du stödja mig Catarina, då, att alla DAGENS putinistiska oligarkers pengar beslagtas och återförs till den ryska statskassan och kommer ryska folket, pengarnas rättmätiga ägare, liksom om det skulle visa sig att Putin lär ha 72 miljarder dollar undangömda på utländska konton (vi utgår från att det rent teoretiskt skulle vara sant), till godo? Är Du villig att överföra Potanins, Deripaskas, Putins, Jakunins och många fleras utsmugglade ryska pengar till det ryska folket?

     Jag svarar som socialist: entydigt ja.

     Vad svarar Du som kommunist-putinist?

     • Gäller samma ställningstagande för andra länders ibland mycket större tillgångar i miljarder? Tror du att dessa Väst-oligarker är ”bättre” eller annorlunda?

     • Det måste Catarina Östlund själv svara på först.

      Skillnaden mellan de minst sagt gangsterkapitalistiska putinistiska oligarkerna av idag är att de tjänar och stjäl pengar inom ett komplett olagligt och ett av världens mest korrupta ekonomiska system, västerländska affärsmän verkar däremot inom sedan många decennier, om inte århundraden, vedertagna bank- och affärsreglementen som är vedertagna i internationell rätt; onda undantag finns säkert, men bl.a. amerikanska finansiella kontrollinstitut är kända och fruktade världen över för sin strikta kontroll i dessa sammanhang, däremot inte de brittiska varför London blivit Londongrad och inte New York.

      De kring årsskiftet 2022/23 då dittills beslagtagna 98 miljarderna € från putinistiska oligarker (alltså över obegripliga 1 BILJON svenska kronor) talar väl verkligen sitt egna språk. Dessa tal är säkert nu ett halvår senare ännu högre. Dessa är pengar ryska arbetare slitit ihop och sedan vackert i skydd av nattens mörker flyktats ut ur Ryssland till (vad man förgäves trodde) var säkra konton i det från Moskva numera benämnda ”satanistiska, perversa, omoraliska och homoerotiska väst”. Där bedrog sig Putins oligarker grovt och gravt. De blev av med det egna stöldgodset.

      Jag ställer samma fråga till sajtens kommunistiska primadonna Catarina Östlund och andra putinister här: är ni för att dessa putinistiska oligarkers stöldgods förs tillbaka till de ryska arbetarnas statsbudget inne i Ryssland.

      Frågan är etisk, moralisk och juridisk fullständigt klar, och inte minsta svår att besvara med ett ja eller nej.

      Så upp till bevis fru Östlund, hur gör vi med de putinistiska oligarkernas stöldgods från det ryska folket på de utländska bankkontona?

 7. Ryssland har förlorat fler män i hjälmar än den ukrainska? Det är EJ april så någon aprilskämt va de inte. 😂 Pentagon maffians lögner till EU medierna är verkligen så roliga😂Så det finns vissa som tror på detta😂Hur är det möjligt tänker man😂Allt annat skitsnacket okey😂men detta är en av största lögnerna rakt igenom tvärsIGENOM

 8. Det finns många videor av ukrainska soldater där de berättat om hur de blivit tvångsrekryterade, och absolut inte vill slåss i detta krig.
  Talar om sin ilska över att de ukrainare som ville ha kriget inte är där, utan utomlands i EU eller övriga världen.
  De är fattiga och kunde inte köpa sig fria och kunde inte ens betala en biljett för att fly till Europa.
  De kämpar för att bli krigsfångar hos de ryska trupperna och en del deserterar till andra sidan.
  Det dom säger stämmer in med vad Douglas MacGregor säger nedan, och han har personlig kontakt med högre amerikanska befäl i Polen.
  Så han vet vad de ser på plats.

  ☝️AFU are on the verge of collapse

  🇺🇸👤 Former adviser to the head of the Pentagon, Colonel Douglas Macgregor said that the situation of Ukrainian President Zelensky is getting worse every day, as the Ukrainian Armed Forces are in a state of gradual collapse.

  💬 ”Ukrainian forces are in fact on the verge of collapse. They are totally demoralized, they’re experiencing large numbers of desertions to the Russian side and from the battlefield in general. People are going out of their way to avoid military service of any kind in Ukraine. So, the Zelensky’s regime is in a lot of trouble”, stated Macgregor.

  https://t.me/dpr_mfa/3143

 9. Nä du, Johan de Naucler, du är inte vänster, du kämpar för nyliberalerna.  

  USA/Nato för proxykrig i Ukraina för att införa nyliberalism. Nyliberalism införs ex med hjälp av EU eller med Nato genom direkta krig eller proxykrig som i Ukraina.

  Du gör ofta reklam för EU. För Sveriges del har EU medfört att “fem svenskar äger lika mycket som fem miljoner svenskar” och  “antalet miljardärer har gått från 28 till över 500, och på samma tid blivit 30 gånger rikare.” Svenska staten förlorar alltmer sin makt, ex våra grundlagar kastas på soptippen. I nyliberalernas Mecka styr oligarkena/kapitalisterna över staten.

  Minns vad Peter Wallenberg sa i New York i maj 1991 ”Inträdet i EG kommer att medföra de mest dramatiska förändringarna i Sverige på 100 år …” 

  Om ett lands ledare känner ansvar för sitt land och dess medborgare och inte vill göra som Ukrainas ledare Zelenskij, dvs öppna New Yorks börs och säga att villkoren för arbetare i landet har ytterligare försämrats och att USA:s kapitalister välkomnades att börja investera (sept 2022) (dvs att roffa åt sig )..ja då tillgriper nyliberalerna våld.

  Som du minns satte Milosevic i Jugoslavien sig tvärt emot USA:s planer. Vad hände? Jo med hjälp av MSM spreds lögner att serber och Milosevic begick folkmord på muslimer. Och resultatet blev att landet söndrades, och i Kosovo finns nu Europas största Natobas. (”Vi hade det minst lika bra som Sverige, om inte bättre när vi tvingades fly hit. Det var hemskt att som serb anklagas för massmord” berättar min enda serbiska väninna. Hon är ledsen för att Nato bombade Serbien med utarmat uran som innebär att invånarna i Serbien har mycket hög frekvens av cancer. Och hon är chockad över Storbritannien skickade samma slags vapen till Ukraina.)
  ”Wesley Clark,(Natos överbefälhavare i Serbienkriget samme man som 2001 avslöjade in sin bok” Waging Modern Warfare” att ”Kosovokriget var våldsdiplomati, ett användande av militär makt för att påtvinga Nato-ländernas politiska vilja på Federala Jugoslaviska Republiken, eller mer exakt, på Serbien.”) sa i en video (som förr var lätt att hitta på Google men nu lyser med sin frånvaro):  
  “We planned to invade seven countries”“. Bushadministrationen planerade att attackera Irak först innan han vidtog åtgärder mot Syrien, Libanon, Libyen, Iran, Somalia och Sudan.

  Ett för neokonerna användbart sätt har varit att manipulera opinionen, ex Irak: USA:s utrikesminister Colin Powell bedyrade inför  FN:s säkerhetsrådet att “Irak hade importerat hundra ton anrikat uran från Niger.”….som skulle användas i fabriker som tillverkade massförstörelsevapen. 

  Scott Ritter, fd chef för FN:s vapeninspektionen, amerikanen som älskar USA men avskyr vad neokonerna gör med landet, anklagade USA för att ha vilselett FN:s säkerhetsråd med falska uppgifter om Iraks massförstörelsevapen för att berättiga ett angrepp mot Irak. 

  Det är samme Scott Ritter som berättar i en video hur oligarkerna beklagade sig för Putin, att Rysslands SMO i Ukraina gjorde att dom förlorade pengar. Ritter säger att då bad Putin dom “dra dit pepparn växer” typ. Och den ryska duman har klart sagt ifrån att oligarkerna INTE ska blanda sig deras beslut. 

  Michael Hudson, den berömde marxistiske amerikanske professorn i ekonomi, sa i ett samtal med Dr Radhika Desai ( professor vid Institutionen för politiska studier och chef för Geopolitical Economy Research Group, University of Manitoba, Winnipeg, Kanada) att Putin må ha varit naiv i början av sitt politiska liv, och att Ryssland mer än en gång räckte ut en vänskaplig hand mot väst. Men det var inte USA intresserat av.
  Michael Hudson sa apropå att Afrika stöder Ryssland, ( Ex afrikanska ledare – sånärsom på fyra ledare- nobbade Zelenskij när han bad att få visa sig för dem på video, förmodligen, liknande som han hållit i vår riksdag och som rörde vår dåvarande statsminister Magdalena Andersson till tårar.) :
  “Först åkte herr Blinken från USA, och sedan vice president Harris till Afrika och sa: ”Vi vill vara säkra på att vi får er kobolt, att vi får era råvaror och att ni inte rör alla USA: s och Natos investeringar, och inte ger något av kobolten eller litiumet eller andra råvaror till Kina och Ryssland eller Eurasien(….) 

  Å ena sidan gör väst inget försök att motivera varför man ska gå med USA och Nato-blocket. Allt det säger är: – Om ni inte ansluter er till oss, kommer vi att göra mot er vad vi gjorde mot Libyen, och vi kommer att göra mot er vad vi gjorde mot Ukraina.  Använda vår råa styrka.”  
  Rahika Desai, som nyss återkommit från Ryssland berättade ( 2023) :  “Jag deltog i många konferenser, pratade med massor av människor: ekonomer, politiska observatörer, kommentatorer (…)

   Demitri Trenin  en ledande fd pro-västlig, pro-nyliberal i Ryssland sa: ”När kriget är över kommer Ryssland inte att sträva efter att vara en del av väst. Det kapitlet är över.”(…) Han ledde Carnegie Institution i Moskva och det intressanta är, att speciellt efter 2014, och efter 2022 då så många som var som han lämnade Ryssland, så har han bestämt sig för att stanna kvar och han agerar fortfarande mycket i spetsen för kommentatorerna i Ryssland.”  
  (…) Huvuddelen av BNP och människor i världen finns utanför väst. Och detta blir också allt tydligare. Väst svarar nu för cirka 30% av världens BNP, så övriga världen står för 70%. Och det kommer bara att växa. (…)
  Vi deltog också i en annan konferens i början, vi kom, till St. Petersburgs Economic Forum.  

  Och St Petersburgs ekonomiska forum är ett annat årligt evenemang. Det som verkligen slog oss den här gången var att vi deltog i plenarmöten där många mycket viktiga personer(…)Presidenten för Rysslands fria ekonomiska samhälle talade. Ett antal viktiga ministrar och andra talade också.  
   Och det anmärkningsvärda var, att på denna konferens, uttryckte den förkrossande majoriteten av talarna, bortsett från en eller två inbitna nyliberaler som också talade vid plenarsammanträdet, en anti-nyliberal konsensus.  
   
  Nyliberalismen är avslutad i Ryssland. Det överväldigande samförståndet är att en hög grad av effektivt statligt ingripande kommer att finnas bakom varje utvecklingsstadium, för att säkerställa att Ryssland inte släpar efter tekniskt, att den ryska industrin återupplivas, att Ryssland, i handelstermer, befinner sig i en vinnande situation.  
   
  Det väsentliga var att över hela linjen fanns ett samförstånd mot nyliberalismen, Jag tyckte att det var riktigt anmärkningsvärt”

  Så allvarligt talat, De Naucler, sluta att ”trolla med truten”, som den gode Strindberg sa, om Putin och alla hans oligarker. Nyliberallsmens era är över i Ryssland. Det är det som gör oligarker som talar exakt som du ex,  Chodorkovskij så förbannade. på Putin.

  • Som vanligt terapisoffans långa utläggning, jag vet ärligt talat inte vad jag skall svara på för fråga, om det nu fanns någon?

   Vill Du Catarina beslagta de ryska putinistiska oligarkerna Potanins, Jakunin, Deripaskas och andra ryska gangsterkapitalisters illegalt till Londongrad och andra skatteparadis utförda pengar ihopslitna av dagens ryska arbetare och göra tillbaka dem till det ryska folkets statsbudget?

   Du vägrar ännu svara på denna enkla, klara fråga.

   • Vill du Johan beslagta de amerikanska och västeuropeiska kapitalisternas mycket större pengabelopp ihopslitna av dagens arbetare i massor av länder runtom i världen?

    • Denna exakta fråga jag har om de ryska illegala pengarna som tjänas av putinistiska oligarker späds ständigt ut till oigenkännlighet – så känslig är den nämligen.

     Västerländska löner må vara höga, men de är vita, förvaras på egna landets bankkonton och skattas där de tjänas. Hur mycket vi än kan vara för/emot något av detta.

     Jag föreslår att vi strikt återgår till det enda och exakta problemet med de ryska oligarkiförmögenheterna – frågans urståndpunkt. Jag förstår att sajtens putinistiska fegisar inte alls vill diskutera de putinistiska oligarkernas svarta pengar på hemliga konton i skatteparadis (i det förhatliga satanistiska, sadistiska, homofila och perversa väst, dessutom!).

     • Noterar frånvaron av fakta och referenser, samt förekomst av okvädningsord.
      Ett påstående blir inte mer sant för att det upprepas.

     • Du som verkar vara så engagerad i oligarker, har inte nämnt oligarkerna i Ukraina någon gång speciellt den som ägt Zelensky och Azov m.fl. Nazistförband i Ukraina.
      Alex Rubenstein och Max Blumenthal har i The Grayzone skrivit flera artiklar om dem.

      In fact, Zelensky’s top financial backer, the Ukrainian Jewish oligarch Igor Kolomoisky, has been a key benefactor of the neo-Nazi Azov Battalion and other extremists militias.

      Igor Kolomoisky, en ukrainsk energibaron av judiskt arv, har varit en av Azovs främsta finansiärer sedan det bildades 2014. Han har också finansierat privata miliser som Dnipro- och Aidar-bataljonerna och har utplacerat dem som en personlig ligistgrupp för att skydda sin ekonomiska intressen.

      2019 framträdde Kolomoisky som den bästa stödjaren till Zelenskys presidentval. Även om Zelensky gjorde anti-korruption till signaturfrågan för sin kampanj, avslöjade Pandora Papers honom och medlemmar i hans inre krets som gömde stora betalningar från Kolomoisky i ett skumt nät av offshore-konton

      Som du kan se i deras artikel har samma oligark som finansierat Zelensky och Azov också finansierat Aidarbataljonen som haft tortyrläger i Ukraina, där man även torterat civila i Donbass

      Eva Bartletts artikel:
      Tidigare nazist/Aidarfängelse, där de svalt, torterade och låtsas avrättade fångar. #UkrainianWarCrimes

      Från mars 2014, tog Aidar över och militariserade en korvfabrik nära byn Polovinkina, norr och strax väster om Lugansk. De förvandlade en del av det till ett fängelse för LPR-civila och militärer, nästan svälte dem. torterade dem och dödade några. Det är okänt hur många som hölls där under åren. många återvände inte till sina familjer. Om de är döda har deras kroppar ännu inte hittats.

      Även om ukrainska styrkor och underrättelsetjänster har begått samma avskyvärda tortyr och avrättningar som de nazistiska bataljonerna. är det viktigt att betona den nazistiska närvaron och brotten, med tanke på vågen av ”Jag står med Ukraina” signaleringen som passerat världen sedan sent i februari.

      https://www.youtube.com/watch?v=j2Bz13iCR9s

     • Frågan nedan är ställd till J. de Nauclér.
      OBS inte den Naucler som signerar utan apostrof

      Under pandemin åren ökade väst oligarkernas förmögenhet avsevärt.
      Kan DU snälla påpeka det enda strikt exakta problemet med oligarki förmögenheterna i väst?

      Eftersom du inte är Naucler utan apostrof, bidenist fegisen som t ex inte vill diskutera Hunters svarta pengar, utan den modigé Nauclér så är vi ganska säkra på vi får källor som styrker dina svar på vår fråga också

 10. Johan de N, Hallå där!
  Du får mig att skratta åt dina löjliga skämt🤣
  ’Västerländska löner må vara höga, men de är vita, förvaras på egna landets bankkonton och skattas där de tjänas. Hur mycket vi än kan vara för/emot något av detta.’

  Hur är det med
  vinstintresset i ’rättsstaten’ Sveriges välfärd, som fått förödande konsekvenser för vårt land. Skattemedel som skulle gå till skolan, vård och omsorg har förvandlats till privata vinster som kunnat gömmas i utländska skatteparadis.

  Du minns kanske inte
  informationsläckan med Panama-dokumenten som avslöjade att
  många av världens största finansiella institutioner var inblandade såsom HSBC, Deutsche Bank, Credit Suisse och UBS bara för att nämna några.

  OBS!
  Sveriges fyra storbanker var också inblandade där Nordea utmärkte sig som särskilt aktiv med att tillmötesgå sina kunder med skatteflykt.

  • Läs gärna detta: Sverige vill försvåra arbete mot skattefusk i Europa.

   ”I. De 50 största bolagen i USA stoppar undan 1300 miljarder dollar i skatteparadis
   Utdrag ur en artikel i Independent våren 2016. Independent

   De 50 största amerikanska företagen har mer pengar undangömda utomlands än hela BNP i Spanien, Mexiko och Australien. Tillsammans har de motsvarande 1300 miljarder dollar i områden där pengarna inte beskattas i USA, enligt en ny rapport från Oxfam. Avslöjandena kommer sedan EU-kommissionen meddelat planer på att tvinga de stora företag att vara öppnare om var de betala skatt. Oxfam menar att EU-kommissionens förslag är ”nästan värdelöst” för att identifiera var pengar stoppas undan. Den uppmanar den brittiska regeringen att verka för starkare regler för att säkerställa att företagen betalar skatt i alla länder där de gör affärer.”The Independent.

   • Sådan är kapitalismen herr Romelsjö.

    Sveriges politiker-etablissemang hand i hand med de rikaste ’trollen’, finanskapitalet, kräver eller har önskemål om lagförslag, medvetna om att de aldrig själva vill eller kommer att följa lagen.
    Jag citerar Mona Sahlin
    ’Det är häftigt att betala skatt’

    Rika har kunskapen och möjligheten att enklare förflytta pengarna ur landet till något av alla skatteparadis.
    Monaco är ett
    viktigt bank- och finanscenter ett
    land som är ungefär två kvadratkilometer stort med närmare 40 000 personer, av vilka en hel del ”bofasta” svenskar,
    självklart för att undvika skatt.

  • Carina, jag håller helt med Dig om illegala oskattade pengar från diverse västerländska personer och andra som göms undan.

   Du missar dock poängen, som är det egentliga skämtet; nämligen att personer som svär åt mig, västerländsk rättssäkerhet, rysk nyliberalism och ryska oligarker INTE kan ta avstånd från putinismens oligarker.

   Vad tycker Du själv Carina: bör olagliga och utsmugglade pengar från ryska folkets ihoparbetade pengar som ryska gangsterkapitalister för ut till Londongrad och andra skatteparadis, liksom deras lyxbostäder och yachter, beslagtas och återföras till det ryska folkets ekonomi och ryska staten?

   Bör de putinistiska oligarkerna som Potanin, Deripaska, Jakunin, bröderna Rotenberg och andras svarta pengar och pengar ur svarta obsjtjak-kassor utförda till utländska konton, idag återföras till det ryska folkets väl?

   Vi bortser från de kända västerländska synderna i dessa avseenden, och vi behöver heller inga döljande jämförelser från redaktionen ”att det är ändå värre i väst o.s.v.”; utan vi talar nu BARA om de ryska svarta pengarna från de putinistiska oligarkerna på utländska konton:

   Skall de moraliskt och lagligt återföras till de ryska arbetarna och ryska folkets ekonomi, på rysk mark?

   Har man vanligt folkvett och hyfs och samvetskänsla i sig kan man genast svaret.

   (Det var det som var mitt inläggs poäng Carina. Som vanligt får jag självklart inga exakta svar på denna precisa ryska fråga, utan svar om precis allting annat).

   • Alla internationella oligarker är mer eller mindre skurkar och borde strippas på pengarna de på tveksamma sätt tillskansat sig. Soros vore utmärkt att granska först och beslagta tillgångar från då Sverige torde vara en av de större offren för hans skumrask-affärer. Kalle Bildt som numera är springpojke borde kallas in för att vittna mot Soros!

   • Naucler, om du var en trevlig lyhörd person, uppförde dig vänligt, inte endast mot mig utan mot de flesta här på Romelsjös sida, skulle du bli omtyckt.
    Tyvärr tror jag inte jag är ensam om att uppleva dig som en Piraya, en rovgirig jägare kallad Pygocentrus nattereri,
    jagar allt och alla.
    Som du vill bli bemött ska du bemöta andra, med respekt.

    Vi ska inte bortse från de västerländska kända synderna, sanktioner om något är ett grov brott mot mänskligheten…
    Det som stjäls ska betalas tillbaka, på ett eller annat sätt, av oavsett vem/vilka som stjäl från oavsett vem/vilka.
    All offentlig makt ska alltid utövas inom de ramar som anges i lagstiftningen, i enlighet med värden som demokrati och grundläggande rättigheter samt under överinseende av oberoende och opartiska domstolar.

    Vi i Sverige blandar oss allt för mycket i andra länders inre angelägenheter och vägrar så att se med ’vaket öga’ svenska statens orättvisor som tätt som oftast överskrider egna och andras befogenheter. Johan, det tycker du vi ska hålla tyst om, eller hur? Tugget om Rysslands alla förskräckliga sidor är enastående, lika illa när du hackar på den västerländska kulturen… Finland tycks vara något för dig.

   • Det var ju det som Putin gjorde när han kom till makten satte stopp för de värsta oligarkerna.
    Det var en svår balansgång, då USA och EU låtit dem bli så stora med med mycket makt.

    Den som har kunskaper är Pino Arlacchi, professor i sociologi.
    Pino Arlacchi professor i sociologi. uppvuxen med en far som var en antifascist som hade tillbringat nästan två år i ett nazistiskt fängelseläger, eftersom han som officer i den italienska armen vägrade att gå med i Republiken Salo. Han fångades av tyskarna och deporterades till Tyskland. Han lyckades överleva och återvände hem med ett intensivt hat mot vapen och krig. Så Pino Arlacchi växte upp i ett hus utan skjutvapen i ett land där även präster gick runt beväpnade.

    Han skriver att den felaktiga information som de italienska medierna utövar i fallet Khodorkovsky är skandalös. Vissa tidningar har kommit för att publicera förslag för utdelning av Nobels fredspris till en av de mest fruktade ryska oligarkerna på 90-talet, vars offer inte kan kallas att vittna eftersom de har försvunnit eller tystnat. (man får aldrig glömma att många av morden på journalister i Ryssland står oligarkerna för) Informationen drivs till stor del av vissa PR-företag som finansieras av Khodorkovsky själv, och är mycket aktiva i Europa och på andra håll.

    Den som anser Khodorkovsky vara en frihetsmartyr är offer för sensationell desinformation. Jag tror att jag vet hur man känner igen en mafioso, och jag kan bekräfta att Khodorkovsky var en av de farligaste mafia medlemmarna. Istället för att ångra sig, återlämna bytet gömt i skatteparadis och be om förlåtelse från dess offer, finansierar det PR-kampanjer.

    Faktum är att det var de europeiska och amerikanska bankerna som stal pengarna från den ryska maffian och hjälpte till att föra ett stort land till randen av kollaps. Men detta slutade med Putins ankomst, vilket orsakade hans impopularitet bland angloamerikanska storföretag och deras tidningar, som plötsligt blev förtjusta i Khodorkovsky.

    1999 kom en man från underrättelsetjänsten till makten.Bakom Vladimir Putin fanns också de bitar av KGB som inte hade gått samman i det kriminella kitteln i det postkommunistiska Ryssland. Efter några månader kunde Putin sätta oligarkerna framför ett alternativ: återinträde i raden av finansiell makt, utan någon förevändning av ingripande i politiken, i utbyte mot regeringens avsägelse av att återfå stulna varor från privatiseringar; eller totalt krig, och ingen straffrihet för de brott som begåtts (massaker,mord, stölder, bedrägerier, kidnappningar, utpressning, skatteflykt i överflöd) . Inför Putins förslag delades maffiafronten. Vissa oligarker accepterade det. Andra hånade detta och gjorde det ödesdigra misstaget att underskatta styrkan hos den tidigare KGB-ledaren. för att undvika arresteringsorder sökte Berezovsky tillflykt i Storbritannien, varifrån han finansierar antivirusaktiviteter med godkännande av engelsk underrättelsetjänst. Khodorkovsky tänkte istället utmana Putin politiskt, finansiera partier som är fientliga mot honom, i hopp om att störta honom..
    Khosoekovsky är fortfarande en mycket rik man med mycket pengar utomlands. Han kan betala framstående lobbyister och PR-företag

    De värsta oligarkerna har EU tagit i sin famn, de som flydde från Ryssland och arbetar utanför bl.a. i England för att ta makten i Ryssland. Det är bland andra Khodorkovsky som EU låtit tala fritt i EU-parlamentet, utan att behöva visa några bevis för hans påstående. Vilket EU fick skarp kritik av Clare Daly för att EU tillät honom detta.
    Detta har även f.d. vapeninspektör Scott Ritter berättat om, att det är Putin som stod för att göra sig av med de värsta oligarkerna när han kom till makten.
    Ritter har också sagt att Putin var känd för att aldrig ta en muta och mutade aldrig någon.

    • De värsta oligarkerna finns KVAR och är högst aktiva i Ryssland: Potanin, Deripaska, Jakunin, Tjemesov, Tokarev, bröderna Rotenberg, Sjuvalov och den fruktade Usmanov.

     Dessa gulaschbaroner och oligarker törs aldrig Östlund och Månsson kritisera. Aldrig. Och kommer aldrig göra det heller. Inte ett ord.

     • Hålls de inte i schack av Putin i viss mån medan Västs oligarker arbetar friare och med större och mer aggressivt stöd av USA/NATO och USA-kontrollerade IMF och Västbanken som ställer ekonomiska krav i USA och mycket starkare västoligarkernas intressen Att sila mygg och svälja kameler… Och återigen saknas fakta från de Naucler i frågan.

     • Man väljer vem man vill tro på.
      Vem man ser som mest pålitlig och verkar ha genuina kunskaper och ärlighet och inte köpt av någon.
      Då har jag valt att tro på professor Pino Arlacchi när det gäller oligarker i Ryssland.Han har skrivit flera artiklar och även böcker. Nedan utdrag från hans artikel:

      Den kriminella eliten närmast Jeltsins vänliga oligarker är Cosa Nostras chefer. Samma grymhet, samma politiska arrogans, maskerad av en mycket överlägsen grad av rikedom, utbildning och social status.
      Chefen för den ryska Cosa Nostra var Boris Berezovsky, den som intervjuas av italienska tidningar som en politisk flykting i England. En man som kan beordra ett mord på morgonen och sedan äta middag med en George Soros fast besluten att lösa in honom (se Soros konto på sidan 223 i min bok ”The Entrepreneur Mafia”)
      Berezovsky var en matematiker, medlem av den ryska vetenskapsakademin, och Khodorkovsky själv var en framstående partiledare. De övriga cheferna var alla personligheter som var kända för allmänheten eftersom de var parlamentariker, entreprenörer, borgmästare, ägare av tidningar och nationella tv-apparater.
      Utan denna intellektuella nivå kunde den ryska kriminella oligarkin inte ha utformat det som fortfarande är det största bedrägeriet i historien. Född från en allians mellan de ”magnifika 7” som ingicks i Davos under det årliga världsforumet för att stödja Jeltsin i valet, har denna bluff överlämnat nästan hälften av Rysslands rikedom i deras händer.
      Bedrägeriet med ”lån för aktier” är den ryska kapitalismens grundande. Vilket bidrog till konsolideringen av en politisk-maffia-oligarki som genererade den största katastrofen som Ryssland lidit sedan nazistinvasionen 1941. fattigdomen gick från 2% till 40% på 1990-talet. Kriminella gäng av olika slag strövade runt i landet.
      Plutokratin som blomstrade under Jeltsin var ett kraftsystem utan framtid, som måste fortsätta stjäla och korrumpera för att överleva.

      Detta system med Jeltsin har jag ofta hört amerikanska politiker önska komma tillbaka i Ryssland.

   • Johan de Naucler, som vanligt är du BARA ute efter att förvirra debatten: Du frågar ”bör olagliga och utsmugglade pengar från ryska folkets ihoparbetade pengar som ryska gangsterkapitalister för ut till Londongrad och andra skatteparadis, liksom deras lyxbostäder och yachter, beslagtas och återföras till det ryska folkets ekonomi och ryska staten? (…) Skall de moraliskt och lagligt återföras till de ryska arbetarna och ryska folkets ekonomi, på rysk mark?”
    Det är ju så självklart att det är obegripligt att du ens frågar om det.

    Just nu är alla ryska tillgångar frysta och Europa funderar på hur dom lagligt ska komma åt dem och den ryska statskassan på 300 miljarder, men väst vill naturligtvis inte lämna tillbaks dom till Ryssland, dom är ju ute efter att krossa Ryssland, dom vill säkert ge dom, eller köpa vapen åt etc till den ukrainska regeringen, dom som du så helhjärtat stöder, ”dina kära bröder ukrainarna” som du kallade dem, dom som kastar ut sina landsmän i ”krigets köttkvarn”, du vet den regering som försämrar ukrainska arbetares villkor och som vill att amerikanska kapitalister ska komma in i landet och göra vinster på landets tillgångar.
    Sen lyckas du naturligtvis flika in ”putinistiska oligarker” för det är det enda dina kommentarer nästan går ut på ”Putin är en förbrytare, han måste bort! Lägg märke till meningen i Vivianne Månssons referat av den italienske socialogiprofessorn:
    ”Men detta slutade med Putins ankomst, vilket orsakade hans impopularitet bland angloamerikanska storföretag och deras tidningar, som plötsligt blev förtjusta i Khodorkovsky.”
    Johan de Naucler, du har EXAKT samma agenda som dessa angloamerikanska storföretag och tidningar, du gör drängtjänst åt dem genom att ständigt försöka skapa dimridåer om Rysslands rättfärdiga SMO i Ukraina.
    Till andra läs hela Vivanne Månssons hela kommentar här som refererar till den italienske sociologiprofessorn.

     • Johan de Naucler, du skriver ”Vilka pengar och ryska lyxvillor ägs då av vem i Londongrad, Catarina? Fantomen?”…Om man har läst dig ett tag så förstår man att du menar ”Putin eller hans oligarker”.Det här är också typiskt dig när du diskuterar, du antyder försåtligt både det ena och det andra, men du kommer aldrig med några bevis.
      Naucler, du gör faktiskt inte bara en drängtjänst åt neokonerna, utan du gör dem också en björntjänst:
      Tror du verkligen att ärliga läsare (vilket de flesta människor är) som vill veta sanningen köper ”såna argument”, tror du inte att dom istället tänker ”kan dom som inte tycker om Putin inte komma på något bättre, det där låter ju som lömsk propaganda, Putin måste nog vara en bra kille.”

   • Så sant, så sant.

    ”In the 19th century, Russia freed Europe from French domination, in the 20th century Russia (as the USSR) saved Europe from German domination, and it stands to reason that in the 21st century Russia will free Europe from the US.”
    (Och den är på god väg att göra den bör an tillägga dock)

    Hans Vogel
    https://www.unz.com/article/rootin-for-putin/

    • ”Free Europe from the US.” Den del av befolkningen som tror på erat dravel om att USA ockuperar exempelvis Tyskland är så liten att sånt här bara får en dra på smilbanden. Dessutom ska vi bli räddade av Ryssland ett genomkorrupt land med en ekonomi som Spanien. Lycka till med det.

     • Ryssland har den sjätte största ekonomin i världen enligt PPP måtte som jo ansedda ekonomer menar är ett mått på REAL ekonomi och därmed ett bättre mått än BNP.

      Men låt oss acceptera ditt påstående att Rysslands ekonomi är lika stor som Spaniens. Slutsatsen man kan dra är bland annat att hela väst lyckas/lyckades inte besegra ett land med en ekonomis så stor som lilla Spaniens.

      Ryssland kommer att befria Europa från USA – vare sig Europa vill eller inte.

 11. Tack Vivianne Månsson för ovanstående kommentar och video, det är sådant här vi aldrig någonsin får veta i våra medier i väst. Undrar hur många svenskar som ens har hört talas om Eva Bartleb, denna utomordentligt modiga kanadensiska journalist som står på Ukrainas dödslista…Några av kommentarerna under videon:
  ”Tack Eva. Jag brukade läsa dina rapporter om Syrien på Twitter. Jag är inte på Twitter längre så jag ser inte så mycket från dig men jag märkte att folk som twittrade om grymheterna som hände i Syrien och Palestina blockerades eller togs bort en efter en. Tack för att du hjälper till att avslöja sanningen om lidandet för det rysktalande folket i östra Ukraina. Var försiktig.
  ………
  Tack, Eva, för din rapportering på plats. Det är så viktigt för människor över hela världen att känna till SANNINGEN om denna pågående konflikt.
  Bra jobbat, Eva. Inte konstigt att du är på den ukrainska ”hitlistan”. Inte konstigt att Justin Trudeau inte erkänner dig som journalist.
  ——————–
  Som alltid är dina ansträngningar uppskattade. För sanningssökare kan ingenting jämföras med att ha modiga journalister på plats som ögonvittnen och att dokumentera händelserna när de händer, med opartisk och orädd medvetenhet. Vi vet väl att det är så svårt att gå emot den galna, galna världen vi lever i, och det kostar både personligt och känslomässigt.
  ————
  Må du alltid vara säker, Eva, och jag hoppas att du hittar ett sätt att njuta av ett normalt liv, även om du måste stjäla stunder av lugn och frid varje dag, trots att du är omgiven av det fula ljudet och lukten av krig. Vi älskar dig, Eva! ”
  ———— *****——————
  Jag kan inte låta bli att tänka på då vi som unga läste Anne Franks dagbok och frågade våra föräldrar ”Varför gjorde ni ingenting?” och fick svaret ”Vi visste inte att det fanns koncentrationsläger där judar utrotades, vi visste ingenting”. Och först nu har jag fullt ut kunnat förstå att min egen far och flera av mina släktingar trodde Hitler var en bra man.
  Tänk, nu upprepar sig historien i Ukraina, men denna gång är utrotningen riktad mot ryska ukrainare. I en svensk tidning stor häromdagen om en judisk kvinna som suttit i koncentrationsläger som barn, hon anklagade Ryssland för kriget i Ukraina, hon vet inte heller, trots att hon om någon borde veta. Men så stark är propagandans makt.
  Måtte den här bloggen som tillåter ALLA åsikter att komma till tals få fortsätta att existera. Hur ska vi annars kunna dra rätt slutsatser om verkligheten?

 12. Catarina Ö!
  Du sätter finger på något mycket väsentligt.
  ”Måtte den här bloggen som tillåter ALLA åsikter att komma till tals få fortsätta att existera. Hur ska vi annars kunna dra rätt slutsatser om verkligheten?

  Dessvärre är jag inte helt säker att så kommer att vara i en tid då politiken ropar efter allt mer av övervakning och allmän kontroll i det offentliga rummet.
  Så gör denna tidöregering som enda svar på hur kriminella gängens skjutningar skall bekämpas. Och oppositionen har dessvärre inga bättre svar som tilltalar folkets behov av ett ordnat liv i sin vardag.
  Det är en mycket farlig väg som samhället nu beträder. Därtill med hjälp av vissa justeringar i vår grundlag riskerar detta leda oss mot en mycket oviss framtid.
  Tillsammans sker så ihop med vårt EU medlemskap där vi lämnat ifrån oss delar av vår övergripande självbestämmanderätt. Därutöver tillkommer när medlemskapet inom USA styrda Nato är fulländat, har den ännu hjälpligt fungerande styråran för evigt lämpats överbord.
  Nu målar jag f-n på väggen men om vi tänker oss ett par tre decennier tillbaka var det troligtvis ingen vanlig hederlig medborgare som förutsåg att vi skulle befinna oss här och nu i denna härva av oviss resa under blå bruna flagg.

  • Jag tror du kan vara lugn ni kommer kunna fortsätta med ert diktatorshyllande även i framtiden.
   Gängskjutningar löser man inte genom att förbjuda ett par foliehattar att hylla Putin, ni är lite som flat earthers ni tror att hela etablissemanget är emot er för att ni har rätt. Men ta det lugnt, precis som dom kommer ni få fortsätta med erat dravel ingen som tar er på allvar.

   • Är inte USA fortfarande ledande i skjutningar och kriminalitet? Men ”Gängskjutningar löser man inte genom att förbjuda ett par foliehattar att hylla USA (eller Putin)”.

 13. Det finns enorma problem med kriminalitet i delar av USA. Ledande vet jag faktiskt beror väl helt på hur man mäter men stora problem finns med såväl droger som vapen inte någon hemlighet precis.

  Angående vad som löser gängskjutningar. Jag vet ärligt talat inte. Jag tvivlar dock starkt på att dagens lösningar med alltmer hårda tag löser någonting. Vi gör samma sak gång på gång, lite längre straff lite mer poliser, lite mer fritidsgårdar.
  Straff är inte den bästa avskräckaren kolla på USA du kan få årtionden för småsaker. Det farliga som jag ser det i Sverige är att man vägra ompröva nåt, man bara fortsätter med hårdare tag gång på gång och tänker nästa gång då lyckas vi minnsan. Det är på det sättet det kommer gå åt helvete för till slut kan man inte bli hårdare utan att allvarligt börja rucka på grundpelarna i samhället.
  Och eftersom vi har politiker som aldrig kan erkänna att dom har haft fel så kommer inget att förändras.

  • Tyvärr har vi i Sverige politiker som stirrar sig blinda på ”demokrati” (i själva verket USA).

   Det är bara att se på USA så förstår man att demokratin inte löser problemen med kriminaliteten utan bara förvärrar dem.

   Jag menar istället att auktoritet kombinerat med omsorg fordras för att lösa problemen.
   Jämför familjen med en bestämd fader som kan slå näven i bordet och en moder som kan erbjuda en beskyddande omsorg.
   Där tror jag barnet för det bästa förberedelserna för livet.

  • Skolan, Robert. Skolan.

   Samhället är en fostrande institution utanför familjen.

   Unga män som ÄR I och klarar skolan blir helt enkelt inte yrkeskriminella gängmedlemmar.

   • Ryssland tror jag har världens bästa skolor.
    Vad jag vet är också alla ryska skolor statliga.
    Därför i Ryssland finns inget borgerskap med sina ”demokratiska” anhängare som kräver privatiseringar av offentlig service och egendom.

    Ryssland klarar sig därför utan det sjuka samhälle som den borgerliga demokratin skapat för oss svenskar i Sverige.

    De svenska kommunisterna talade mycket om ”alternativen” på 1970-talet.
    Jag vill mena att alternativen till vårt borgerliga samhälle fortfarande är precis lika nödvändigt.
    Men där behövs draghjälp.
    Ett inflytande jag menar låter sig komma främst från Orienten.
    Men även länderna i Afrika verkar vara på väg.
    Sedan har länder i Latinamerika där hjälpen kan väntas komma från.
    Men alla krafter måste samlas för att vi tillsammans ska bli starka.

    Väck upp det sovande folket och borgaren får allt svårare att behålla greppet med sitt ägande, kapitalism och utsugning där vi tvingas i konsumtionens bedövande och meningslösa spiral.

    Fri marknad är och förblir antikulturell.

    • ”Ryssland klarar sig därför utan det sjuka samhälle som den borgerliga demokratin skapat för oss svenskar i Sverige.” Nu blir jag ärligt talat konfunderad. Är du medveten om att Ryssland har bra en bra mycket högre mord per capita än Sverige. Utvöver det får deras organiserade brottslighet vår att blekna i jämförelse. Dom har även (och detta kan inte vara förvånande) bra mycket större problem med såväl alkohol som narkotika än vad vi någonsin haft här.

     ”Ryssland tror jag har världens bästa skolor.
     Vad jag vet är också alla ryska skolor statliga.” Vad grundae du att dom har världens bästa skolor på? Och det finns massor av privatskolor i Ryssland.

   • Johan de Naucler, du skriver ”Skolan,” du menar SKOLAN som den var i Sverige, före den offentliga sektorn EU-anpassades och före EU-inträdet.

    Före välfärden raserades med det nyliberala projektet EU, som innebar att verksamheten helt och hållet skulle finansieras med skattemedel och samtidigt ta ut vinster från verksamheten. Då man tog från den offentliga skolan och öster över den privata. Den slags omvända Robin Hood-politik som företrädarna för EU står för ”Ta från dom fattiga och ge till dom rika:”
    ——–
     Skolan, du menar SKOLAN före USA/Natos alla krig som drev 60-70- miljoner människor på flykt (p g a krig, eller på grund av att människor inte längre kunde försörja sig i sina  sönderslagna länder) som skapade oreda och starka motsättningar dit dom kom, motsättningar som vänstern eldade på eftersom de övergett klassfrågor och enbart såg till kön, ras, sexuell läggning istället för till klass (sk identitetsfrågor) och populistiska partier växte i styrka. 
    “EU har sedan Lissabonfördraget som började gälla 2009 en samordnad försvars- och utrikespolitik. Det understryks i regeringens utrikespolitiska deklaration för 2019, där EU-medlemskapet och ökat samarbete med Nato lyfts fram som grundpelare i Sveriges utrikespolitik. “ Mikael Nyberg på sin blogg.

    Sveriges fina försvarsdoktrin ändrades från “Militär alliansfrihet i fred, neutralitet i krig.” till något flummigt om ändrat omvärldsläge. 
    —–
    Skolan och barnomsorgen kan inte längre komma till rätta med krisande familjers problem.  Det är alldeles för stora krafter som ligger bakom gängvåld och skjutningar. 
    EU innebar också att narkotikan och vapen kunde/kan smugglas in i stora mängder, något som  nästan var omöjligt att göra före EU-inträdet. 
    —————–
    Det är den här politiken som nyliberalerna, främst centrerade i USA vill införa i Ryssland. Det är orsaken till att det skapades starka konstgjorda motsättningar i landet, mellan ukrainare och ryska ukrainare, på samma sätt som mellan serber och muslimer i Jugoslavien, eller i Nazi Tyskland – tyskar mot judar..Det kallas för att ”söndra för att kunna härska” 
    Och Johan de Naucler, EU och Nato och neokonerna i USA är samma sak,  dom vill förslava resten av världen.
    Men dom börjar få problem
    ”EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har nu meddelat att reserverna i EU:s budget, som gäller fram till 2027, helt har gått till Ukraina. EU har slut på pengar och von der Leyen kräver att medlemsländerna skjuter till 66 miljarder euro. Annars kommer EU inte att ha mer pengar till Ukraina.”
    En vacker dag kommer det börja gå upp för folk att det är exakt det hör som USA/Natos proxykrig i Ukraina gäller.
    Trots att nyliberalerna gör allt för att dom inte ska få veta det. 

    • Det är bra att Du vill ha debatt Catarina. Men nej, svenska skoleländet började redan innan både unionsmedlemskap och Nato. Svensk skola har varit en oförsvarlig sandlåda för politiska inriktningar av alla kulörer; det började framför allt med den då socialdemokratiska regeringens kommunalisering på 1980-talet och dammluckorna öppnades för alla tokingrepp och tokangrepp mot svensk skola.

     Hade vi stått kvar vid det gamla eftertänksamma tänkandet som t.ex. i Finland, hade vi inte behövt ha det bedrövliga skolelände vi har idag; och Sverige och Finland har gått sida vid sida till unionen och tydligen snart till Nato, men Finland har inte Sveriges skolproblem: de är amatörmässigt hemkokade i detta land. Dessvärre. Att skapa en marknad av en sådan sak som skolan som bara på sin höjd är en s.k. pseudomarknad, är det måhända nyliberal galenskap. Det märkliga är att inget annat land tycks ha nå denna svenska skoleländets galenskapsnivå.

     Svensk självrannsakan, Catarina, svensk självrannsakan! Tyvärr tror jag inget riksdagsparti är modigt och starkt nog att ta bort galenskaperna med det existerande svenska skoleländet. Kanske Sverige kan bli annekterat av Finland?

    • Catarina, jag förstår din upprördhet, vi är många som blir det när vi läser Johans kommentarer, men han har ibland rätt i de han skriver…han kanske inte ser skolan som en klassfråga, mer som en utbildningsfråga i tid och rum vilket inte är fel. Skolan var inte bättre förr, lärarna i undervisningen var bättre, mer kunniga och pedagogiska förr.
     Jag delar 2 länkar värt att läsa
     https://www.vilarare.se/amneslararen-svenska-sprak/fredrik-
     sandstrom/sandstrom-svensk-skola-har-kollapsat-och-politikerna-ar-helt-vilse/

     https://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/internationella-jamforande-studier-pa-utbildningsomradet/pirls-internationell-studie-om-lasformaga-hos-elever-i-arskurs-4

     • Carina och Catarina, jag har läst länkarna och håller med. Det har varit min egen ståndpunkt sedan 1980-talet. Skall det finnas bra alternativa skolor skall de som i helt övriga världen vara stiftelser (och inte aktiebolag).

      Jag citerar gärna Konfucius citat som är över två tusen år gammalt:

      ”I undervisning får ingen social klassuppdelning råda”.

      Tyvärr har dagens tragiska och närmast politiskt kriminella svenska skolelände -indirekt och direkt- (enligt mig) orsakat det utanförskap och den alienation för många unga som gör att de upptas snabbt i ungdomen i grov kriminalitet.

      Som sista rader i denna sak som nu helt fransat ut från den ursprungliga ämnestiteln, bör ett bra svenskt alternativ vara att staten inför ett centralt skött centrum för utbetalning av löner och ersättningar till alla skolor (inklusive ”friskolor”) för att få kontroll på hur rullningen av skattemedlen sköts, och att inga ersättningar bör utbetalas i förskott.

    • Catarina, i all hast och ouppmärksamhet skickad jag fel länk ang bättre eller sämre skola förr, den från Vi Lärare, här nedan är artikeln av
     INGER ENKVIST
     Professor i spanska vid Lunds universitet och skoldebattör.

     Den negativa utvecklingen i svenska skolan började långt innan 90- talet, alltså före kommunalisering och friskolereform.
     Det är inte rättvist när vi talar om vad som skett med kunskapsnivån i skolan att börja med år 1990.
     Johan de N har rätt i det han skriver, för de
     politiska ingreppen i svenska skolan började faktiskt i grundskolan mellan 1960 och 1990.
     Den negativa verkan upplevde jag som elev 1960-72.

     https://timbro.se/smedjan/skolproblemen-borjade-inte-1990

     • Carina, de politiska ingreppen började som du skriver mycket tidigare, men nu diskuterar vi kommunaliseringen av skolan. Johan de Naucler har inte ens rätt när det gäller den frågan. Kommunaliseringen var en reform som “drevs fram av sossar och borgare i skön förening.”

      Sveriges Lärarförbund låtsades gå demokratiskt tillväga, men i I sedvanlig ordning gavs ej tid för ordentliga diskussioner. lärararna skulle få rösta om kommunaliseringen, det var bara det att reformen innebar att de äldsta lärararna skulle få betydligt höjda löner, vilket innebar höjda pensioner, på så sätt splittrades motståndet.

      Kommunaliseringen var ett stort steg på den nyliberala vägen. Läs artikeln Ökad segregation i svenska skolan | Proletären (proletaren.se)

      De framsynta lärararna och de yngre hade tack vare all pedagogisk forskning om lärandet, börjat förstå att den sk katederundervisning med sträng disciplin som ex användes i Finland inte var rätt väg att gå. Många elever kunde inte följa med och gick ut ur skolan med dåliga kunskaper och krossat självförtroende. Fast det var ju exakt de slags medborgare som nyliberalerna vill ha.

      Därför myntades ordet “flumskola”, då det istället var en fin skola med gott om personal och många nya pedagogiska grepp som innebar möjligheter för samtliga elever att lära sig och att utvecklas.

      Kommunaliseringen innebar att stora kommuner, som redan åderlåtits genom att de stora företagen börjat skatta till staten och inte till kommunerna, var urfattiga och i skolorna tvingades på en slakt som var enorm, de konferenser som i flera år inneburit pedagogisk forskning, etc hade i fortsättningen ett enda motto “Hur ska vi kunna skära ned så att vi klarar ekonomi.” Följden blev utbränd personal.
      Flumskola? Stämde det att ”ungarna lär sig ingenting?”
      FULLTEXT01.pdf (diva-portal.org) Under 70-talet var det stor debatt om skolan som en flumskola. (Richardson 1977). Kritik riktades mot skolan där man anklagade den för standardsänkningar. Skolöverstyrelsen samlade in standardprovresultat och jämförde resultaten mellan vissa år i början av 70-talet med några år i slutet av 60-talet. Man kunde där inte se några försämringar. Mindre variationer fanns men standarden var densamma skriver Marklund (1992 s.231).
      Genom manipulation krossades den skola som på 70-talet var på väg mot något mycket fint. Men en sån skola hatas av nyliberalismen.

    • Catarina, jag serinte att ni diskuterade kommunaliseringen däremot nämnde den, en aningen monologisk från ditt håll.
     Johan skriver
     ’Svensk skola har varit en oförsvarlig sandlåda för politiska inriktningar av alla kulörer; det började framför allt med den då socialdemokratiska regeringens kommunalisering på 1980-talet och dammluckorna öppnades för alla tokingrepp och tokangrepp mot svensk skola.’

     Helt rätt enligt min åsikt, reformerna som genomfördes med start år 1985 var kulmen på ett flertal utredningar och en 14 år lång politisk debatt som klubbades igenom i riksdagen 8 december 1989, och Göran Persson utsågs
     till skolminister med ansvar för kommunala vuxenutbildningen, gymnasieskolan och grundskolan.
     Stolt klargjorde han att han skulle satsa på att förändra beslutanderätten över skolan.
     En långvarig process kostsam för skattebetalarna, always.

     Catarina därmed öppnades, säger jag med Johans slående beskrivning, dammluckorna för alla tokingrepp och tokangrepp mot svensk skola.

     Jag blickar bakåt i tiden, orsak och verkan, tittar till den samhällspoltiska processen som en orsak till dagens bedrövliga svenska skola, rötter från den historiska socioekonomiska skolpolitiken som växte sig kapitalt fram genom tiderna på en socialdemokratisk s.k. demokratisk bas.

     Att vara dogmatisk är ohälsosamt, du ser Timbro och drar en slutsats om att där finns inget att hämta, du ska veta att Inger Enkvists artikel bygger på fakta. Var hon står politiskt färgar inte det
     hon skriver om.

     ’Många av de problem som skylls på kommunalisering och friskolor fanns tidigare.’
     Har du läst artikeln då förstår du.

     • Carina,hur kom vi in på kommunaliseringen?

      Johan de Naucler skrev “Skolan, Robert. Skolan.” som ett svar på Roberts fråga om hur man skulle komma tillrätta med gängskjutningar.

      Jag skrev: “Johan de Naucler, du skriver ”Skolan,” du menar SKOLAN som den var i Sverige, före den offentliga sektorn EU-anpassades och före EU-inträdet.”

      Johan de Naucler skrev “Men nej, svenska skoleländet började redan innan både unionsmedlemskap och Nato. Svensk skola har varit en oförsvarlig sandlåda för politiska inriktningar av alla kulörer; det började framför allt med den då socialdemokratiska regeringens kommunalisering på 1980-talet och dammluckorna öppnades för alla tokingrepp och tokangrepp mot svensk skola.” Och han fortsatte “Hade vi stått kvar vid det gamla eftertänksamma tänkandet som t.ex. i Finland, hade vi inte behövt ha det bedrövliga skolelände vi har idag;”

      Och jag svarade att “kommunaliseringen var EU-anpassning” Mycket riktigt ett politiskt steg i nyliberal riktning, den nyliberalism som Johan ju egentligen står för, eftersom han försvarar Ukraina i kriget.

      Jag utryckte mig kanske ogenomtänkt, men jag ser alltid lite rött när jag läser saker som det här “vi stått kvar vid det gamla eftertänksamma tänkandet som t.ex. i Finland, hade vi inte behövt ha det bedrövliga skolelände vi har idag” och det som står i Timbroartikeln “Om han börjat med åren 1960–1990 skulle han ha upptäckt att många av de problem som skylls på kommunalisering och friskolor fanns tidigare.”

      Det gör jag för att jag försvarar den skola som vi hade på sjuttiotalet och en bit fram på 80-talet, en skola vars personal hade börjat ta till sig den pedagogiska forskningen om barns utveckling och lärande, och då skolans budget tillät att personaltätheten var så stor att inget barn behövde känna sig åsidosatt. Det var en skola som utvecklades, och utveckling sker ju som bekant inte i en spikrak linje, det finns många faktorer som påverkar…men skolan var på väg mot något verkligt bra. Tyvärr avbröts det tvärt i och med kommunaliseringen. Nu talar jag inte om många andra mer eller mindre dåliga reformer som kom efter den.

      Jag kan alltså inte hålla med Timbroartikeln, men däremot den här artikeln: 30 år efter kommunaliseringen: ”Minns hur lärare sörjde tillsammans” – Skolvärlden (skolvarlden.se)

    • Tragiskt nog fungerar politiska partier, oav sett färg Catarina, med det tänkespråket, medvetet eller omedvetet och blir till fiender, politiska splittrade skärvor.
     Vi måste lära oss att samarbeta för gemensamma mål gällande grundläggande ’rättsstatsprinciperna,’
     för folket och landets utveckling, på bästa sätt (jag går inte in på detaljer) ovsett partipolitisk tillhörighet.
     Alla partier, små som stora, följer en identitetspolitik…
     så vill kapitalismen, söndra och härska.

     Det har jag lärt mig som kommunist och mina åsikter går inte alltid ihop med K eller SKP, speciellt när det gäller den rådande hets-konflikten från EU-länderna och fascistiska NATO mot Putins konservativa Ryssland, för enligt Sveriges kvasi-kommunister är han en imperialist. Tack och lov att det finns i världen en hög- konservativ välutbildad intellektuell ledare, modig nog att resa sig mot ett av de värsta system som existerar på denna jord. Putin förespråkar kapitalism, det gör varken du eller jag ändå kan vi försvara vissa av Putins enastående utrikespolitiska ståndpunkter med ett vaket sinne, åtminstone jag som kommunist och ateist.
     Kanske inte du, Putin är ju en djupt religiös konservativ man och hur var det nu med
     Nauclérs politiska åsikt den du tycker illa om. Avslutningsvis kloka ord av Sokrates på sin dödsbädd…
     ’Det enda som jag vet är att jag ingenting vet’
     Ha en trevlig sommar🌞

     • Vi tackar för sommarhälsningarna! Aldrig har väl några par dagars regn varit så befriande för åtminstone här i mellersta Sverige!

      Det är bara ett ideologiskt problem med Putins Ryssland: med eller från Putin går inga som helst vägar till socialismen. Bara till reaktionära och stockkonservativa värderingar från tsar Aleksandr III:s tid.

      Är det det reaktionära priset en socialist eller kommunist måste godta? Mer reaktionär, konservativ högernationalism? Mer ortodox kvasi-kyrkomoral?

      Jag undrar just vad Vladimir Ilitj skulle sagt om det? Han hade säkerligen inte följt Er omvända väg baklänges till tsarismens ideologiska kaserner.

     • Varför tror du Putin har så stort stöd i Ryssland? Rysslands strävan efter självständighet från Washington är väl något för dina omhuldade sameuropeiska strävanden att ta efter? Aleksandr III: ”Ett stort inflytande på Alexanders utveckling, utövade hans deltagande i rysk-turkiska kriget, då han förde befälet över Donau-arméns vänstra flygel. Han fick där med egna ögon skåda krigets fasor, och från denna tid förblev han under alla ödets växlingar en uppriktig fredsvän.” (Wikipedia).

   • Herr Guuud! Får du aldrig nog med ditt Putinkomplex, ett lidande helt i onödan framkallat av den värld du lever i och förespråkar. Vilken väg Putin tar vet varken du eller jag, likt dig bär han med sig arvet från Sovjetunionen eller hur😊Du tog åt dig det jag senast skrev till Catarina, hälsningen med säkerhet, ja allt i texten, men lite extra om K och SKP som kvasi-kommunister…
    ditt ”glada” humör avslöjar dig.
    Lenin och jag, vi skulle bli bästisar, Stalin också men du som kompis till Trotskij.
    En solig sommar var än du befinner dig önskar jag och läs
    ’Varför vi älskar att hata Ryssland’ 🌞

    • Ärligt talat vet jag inte vad ”kvasikommunister” är. Jag har dock i Sovjetunionen stött på alla sorter. Bokstaven ”K” i KPSS stod för de flesta för ordet ”karriärist” -ingen trodde det minsta på kommunismen efter 1937. Det var väl det som i det sovjetiska fallet var kvasikommunismen misstänker jag.

     På 1980-talet släpptes faktiskt på nytt Trotskijs böcker och skrifter i nyupplaga och de lästes av miljoner., som brist på annat och allt som varit förbjudet, som Rjutin-programmet och Lenins testamente. (Man fick också veta att den ende familjen Uljanov bjöd in till Vladimirs 50-årsdag var herr och fru Trotskij. Lenin och Röda arméns skapare Trotskij var dessutom de enda som duade varandra i politbyrån minns jag hur dåvarande sovjetarméns propagandachef Volkogonov föreläste om på tv:s då populära avslöjande föreläsningar). Folk insåg hur intellektuellt rånade och pantade de blivit av det falska stalinska systemet, och hela systemet försvann snart, eller rättare: upplöstes och rånades av karriäristerna i Nomenklaturan. Jag insåg redan som student 1988 att det pseudokommunistiska systemet var på väg att kollapsa och helt försvinna, och jag blev dessvärre sannspådd i den meningen att anarki, våld, maffiavälde och instabilitet skulle följa i över tre decennier. Det pseudokommunistiska spökar ännu i Kreml. De som styr nu är den då unga generation på karriärstigande som berövades en egen plats i nomenklaturan; monarkister, karriärister och allsköns konservativa pseudokommunister. De enda som jag mötte som hade någon seriös ideologisk-filosofisk tro över en ljus, rättvis framtid var faktiskt antingen östtyskar eller jugoslaver, de äldre av dem som ännu lever har intressant nog tron kvar. Alla polacker försvann ju i 1937, så där fanns helt enkelt inga troende och pålästa kvar, precis som i det sovjetiska systemet självt: ideologiskt helt tomt. Ingen kunde vare sig debattera eller tala med andra om minsta ideologiska framtidsmål. Nada.

     • Andra världskriget och den gynnsamma ekonomiska utvecklingen under decennier torde ha inneburit avsevärt stöd i landet för det dåvarande ekonomiska och sociala systemet. Med din kritiska inställning kunde man vänta sig uppskattning av Putin, som tar klart avstånd från detta system, står för flerpartisystem, beskurit oligarkers makt och som står för en multipolär värld riktad mot Hegemonisträvande USA vars inflytande du i andra sammanhang kritiserar. Motsägelsefullt.

     • Johan,
      sorgligt är när människor lever i lögnens enorma sfär, inte för den som lever där, nej men för medmänniskorna som lever i, och förstår skillnaden mellan den subjektiva skenbara och objektiva konkreta, verklighetens sfär.
      Filosofera Johan, filosofera… det hjälper att komma ut ur såpbubblan.

      ’When wisdom speaks,  words ripen
      in the light of truth’
      det är mina egna ord redan delat till de ryska ledarna.
      Tänk dig om anglo-saxiska politiker kunde tala så klokt som de så ”hatade ryssarna”
      då skulle världen sett annorlunda ut, mer fredlig, det är vad Ryssland vill.

      MOSKVA, 2 juli. /TASS/. Vägen ut ur den nuvarande globala krisen är genom kompromisser och bildandet av en ny världsordning som tar hänsyn till alla länders intressen, skrev vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet Dmitrij Medvedev i en artikel för dagstidningen Rossiyskaya Gazeta på söndagen.

      Enligt Medvedev pågår en konfrontation mellan det kollektiva väst och resten av världen. Med hans ord är ett av sätten som situationen kan utvecklas i framtiden ett tredje världskrig.

      ”Ett annat sätt att lösa denna totala motsättning är att hitta de svåraste kompromisserna under en lång period. Att bilda en ny respektbaserad världsordning, som kommer att vila på balansen mellan alla länders intressen. Och det är det naturligtvis inte. den ökända regelbaserade ordningen, som bara kan framkalla en kräkningsreflex i vilket land som helst oberoende av USA”, noterade han.

      ”Vi kommer att behöva kommunicera mycket, tolerera mycket, visa återhållsamhet, lugnt prata och återvända till dem igen, men i förlängningen skapa internationella konturer av en jämlik och säker värld av 2000-talet”, tillade han. ”Men, det kommer att ta år, kanske, decennier. Men det är definitivt bättre än att dö tillsammans på apokalypsdagen.”

     • Nej då redaktören. Det är ingenting motsägelsefullt.

      Den sovjetiska samhällsutvecklingen kunde tidvis vara mycket både kraftfull och lika imponerande. Det fanns tidvis siffror på att var fjärde ingenjör i världen ett tag var just sovjetisk. De allra första landningarna med föremål med utrustning på såväl månen som planeterna Mars och Venus var sovjetiska, inte amerikanska. Skol- och kulturnivån var mycket hög; matematik- och naturvetenskaplig kunskapsnivå avgjort högre än hos svenska studerande i motsvarande ålder.

      Men just den drivande ideologiska kommunistiska anden och andan exakt, fanns inte i SSSR. Det var på sin höjd en läpparnas bekännelse. Ingen jag mötte som vanlig partimedlem trodde någonsin på allvar på något slags avlägset kommunistiskt system som gått om det västerländska systemet. På 1960-talet slog en partikongress fast att det målet skulle vara nått år 1980.

      I sin intervjubok ”Sto sorok besed s Molotovym” (”140 möten med Molotov”) svarade gamle Molotov som intervjuades 1969-1986 i en lång intervjubok med Feliks Tjujev syrligt och sarkastiskt: ”Ja, istället fick vi olympiska spelen”(d.v.s. 1980). Molotov på den tiden var nog den mest sovjetiske samhällskritiske och insåg att systemet var en outredlig sörja som alltmer tappade egen styrfart. Vad det berodde på tar en evighet att reda ut.

      Så jag delar helt enkelt Molotovs syn på efterkrigstidens sovjetiska utveckling. Och, ja, den var -för alla som satt sig in i det- just i sig mycket motsägelsefulla sovjetiska systemet just motsägelsefullt.

      Men några devota äkta revolutionära kommunister var mycket svårt att rusa på i det post-stalinistiska systemet, ja post-leninistiska. Minst 90% blev säkert partimedlemmar för att det öppnade dörrar till utbildning och högre yrkesposter. Där lades tyvärr också grunden till en omfattande inrikes korruption. Det systemet lever och frodas än idag, det tog inte slut 1991, tvärtom. Gamla KGB tog över det, rakt av.

     • Wikipedia förmedlar en annan syn på Molotovs uppfattning. (Tror jag har boken oläst hemma, är borta)

      ”The dialogues in Molotov Remembers are broad in scope, covering topics that range from international affairs (with a focus on the World War II and post-War World War II period), personal remembrances of Lenin and Stalin, intra-party politics, Molotov’s own expulsion from the party (he was reinstated in 1984), Marxist political theory, and the difficulties of the Soviet purges and the famine that accompanied collectivization. In summary, Molotov demonstrates his pride in the successes of the Soviet Union, while attempting to place its wrong or errors in the context of the difficulties it faced. For example, in the context of the purges during the 1930s and his own hand in them, Molotov argues that World War II might have otherwise been lost:

      ”Socialism demands immense effort. And that includes sacrifices. Mistakes were made in the process. But we could have suffered greater losses in the war — perhaps even defeat — if the leadership had flinched and had allowed internal disagreements, like cracks in a rock. Had leadership broken down in the 1930s we would have been in a most critical situation, many times more critical than actually turned out. I bear responsibility for this policy of repression and consider it correct. Admittedly, I have always said grave mistakes and excesses were committed, but the policy on the whole was correct.”[6]

     • Lenins testamente är ett falsarium. Ett gott råd, lägg ingen större vikt vad en megalögnare som Volkogonov påstod.

     • Johan, här får du en artikel du ska läsa,
      den är 100% mer trovärdig än dina historier om Sovjetunionen.
      Anders Carlsson använder ett ord du använde i en kommentar till Catarina, ett ord som sällan används i skrifter likt dina,
      intressant må jag säga.
      Du kanske har läst artikeln tidigare😊
      Är du en pseudo-Johan?

      Analys: Sovjets fall – orsak och verkan |
      av Anders Carlsson,
      https://proletaren.se/artikel/stub-122

     • Jag misstänkte bäste Sven-Eric att Du skulle låta höra av Dig.

      Märkligt nog anförtrodde det sovjetiska systemet på sin tid general Volkogonov att leda sovjetiska arméns program för ideologiska ärenden.

      Vad har Du för belägg att det av Lenin upplästa politiska testamentet, som nedtecknats, skulle vara ett bedrägeri liksom att Volkogonov ljugit sig igenom hela sin karriär? Volkogonov fick ju tillträde till det speciellt inrättade Presidentarkivet i RF där bl.a. de känsligaste dokumenten förvarades från Politbyrå, Centralkommitté och till och med tydligen en hel del av Stalins papper.

      Varför lät man i så fall arrestera alla som läst detta testamente senare på 1930-talet?

      Är inte det en stalinistisk-historisk efterkonstruktion helt enkelt?

      Mig veterligen stödjer inga auktoriserade sovjetiska och ryska historiker av idag om att till och med ”Lenins politiska testamente” skulle varit ett falsarium, det är väl åtminstone dåtida Stalins önsketänkande i högsta grad?

     • Nej då Carina, jag har nu läst på Ditt förslag ”den korta kursen” i tidningen ’Proletärens’ text om den sovjetiska modellens sönderfall. Den beskriver mycket väl många saker som OMGAV modellen och dess svagheter, men inte orsaker till vad som ingick/inte ingick i modellen som allvarliga svagheter och klassiska nedbrytande nedbrytande ”centrifugalkrafter”.

      Skribenten är visserligen inte rysktalande; men det rör sig på sin höjd om vissa felstavningar; men man undrar vem ZjAdanov var? Jag misstänker att det är Zjdanov som avses, som för övrigt vanvördigt kallade den framstående ryska författaren Anna Achmatova för ”sköka”. Alla vet vem Achmatova är idag: Men ingen minns denne Zjdanov idag. Staden Mariupol hette fram till 1989 just Zjdanov, men befolkningen ville ha tillbaka det för-stalinistiska stadsnamnet. Likaså hette det stora skeppsvarvet på Volga för Zjdanov-varvet men fick -liksom staden Nizjnij Novgorod- tillbaka sitt för-stalinistiska namn: Krasnoje Sormovo.

      Det sovjetiska systemets stora inre utgifter var bl.a. de närmast ofantliga systematiska livsmedelsunderstöden till närmast gratis bröd och billiga mjölk- och mejeriprodukter, och inte just de militära utgifterna; de var dessutom långt högre -och mer påfrestande- på den sovjetiska ekonomin på 1940-,50- och 1960-talen. Det sovjetiska rymdprogrammet var primärt militärt, inte för public marketing, som det amerikanska. Den ryske kommunisten och socialisten, förr deputerade, liksom historikern Roy (Roj) Medvedev har rett ut dessa ekonomiska förhållanden förtjänstfullt i flera av sina böcker och många artiklar. Allt finns inte på svenska, men mycket.

     • Klarade Sovjet både livsmedelsunderstöd och militär upprustning samtidigt. Gärna källor till skillnaden mellan rymdprogrammen.

     • Självklart Anders klarade SSSR och den sovjetiska ekonomin sitt rymdprogram och i vart fall grundläggande livsmedelsförsörjning i fredstid efter kriget samtidigt. Men livsmedelstillgång och jordbruket var verkligen de sovjetiska akilleshälarna, hela tiden 1917-1992, och problemet löstes aldrig. I DDR och Polen hörde man ofta om deras livsmedelsbrist ”att allt går till Moskva”. Väl där på plats insåg man att det var verkligen tvärtom: framför allt Polen hölls under armarna med offentliga belopp från just Moskva, liksom DDR. Och till slut gick inte den ekonomiska ekvationen ihop på 1980-talet.

      Om skillnaderna mellan de sovjetiska och amerikanska rymdprogrammen tänker jag inte gå in på. Jag saknar all djupgående kompetens. Dels finns det massor av information på alla språk på internet och youtube m.m.

      Det jag mest syftade på var väl den amerikanska ”desperationen” att ständigt och för dem nesligt vara nummer två i närmast all ”rymdstatistik” dessa år 1957-1965. Det sägs att man lade fram ett desperat förslag till dåvarande amerikanske ledaren Eisenhower att istället inför hela världens ögon spränga en gigantisk atombomb -på månen! Likaledes sades sarkastiskt att amerikanerna lade närapå ned mer pengar på marknadsföring än att få bärkraftiga raketer som länge kallades ”Flopniks”. Där slog i många decennier Sergej Koroljovs överlägsna raketer de gamla nazistiska amerikanska Nasa fick använda från von Brauns verkstäder: dessa inbyggda felkällor handikappade amerikanska rymdprogrammet i säkert 15 år. Bara fyra kosmonauter har avlidit i rymden dessa år, trots avsevärt fler sovjetiska uppskjutningar och landningar, och jag tror mer än 16-20 amerikanska astronauter förolyckades hittills. Det gav verkligen den sovjetiska rymdvetenskapen ett rättvist betyg.

      Med Chrusjtjovs avgång 1964 tappade det sovjetiska rymdprogrammet initiativ och innovation. Brezjnevs epok stod avgjort mycket närmare militären (som ofta ogillat Chrusjtjovs militära nedskärningar) och de ville inte se några mediala spektakel och rymduppvisningar och månlandningar, utan satsa på militära raketer och självklart satelliter. Med Gagarins och Koroljovs bortgång kring år 1968, liksom ”rymdraketmarskalken” Nedelins förolyckande tappade det sovjetiska rymdprogrammet tyvärr fart och intresse hemmavid.

      En annan intressant detalj var att amerikanska sidan klokt nog lade all sin verksamhet koncentrerad i en samlande rymdstyrelse, NASA. Under sovjetiska tiden var rymdprogrammet hos dem splittrat i dels Vetenskapsakademien AN SSSR, militära instanser och många spridda forskningsinstitut -någon egentlig samlande sovjetisk rymdmyndighet fanns inte; i efterhand anses det vara ett organisationshandikapp.

      Eftersom jag på den tiden hade mina nävar i skeppsbyggnation, ytfartyg som ubåtar hade jag i övrigt föga kunskap om den rakt motsatta rymden och vad de sysslade med (och inte), och kan därför inte tillföra någon mer egen information. Allt var så ofantligt hemligt och dolt på den tiden, högsta sekretess rådde medan amerikanska Nasa pumpade ut marketing över hela jordklotet, från t-shirts, kepsar, filmer och böcker. Där gjorde den sovjetiska sidan ett allvarligt misstag att inte visa upp sina rejäla framgångar, tyvärr. Dagens internet torde väl numera vara en guldgruva i det avseendet!

     • Den ryske historikern Valentin Sacharov har efter noggrann arkivforskning kommit till slutsatsen att det s.k. testamentet är ett falsarium. Hans forskning resulterade i den drygt 500 sidor långa boken ”Polititjeskoe zaveshchanie Lenina”. Även den inte direkt okände Stephen Kotkin har i del 1 av sin Stalin-biografi kommit till samma slutsats med hänvisning till Sacharovs forskning. Även trotskistiska historiker har medgett att innan Lenin fick sin första stroke 1922 fanns det inga politiska meningsskiljaktigheter mellan Lenin och Stalin.

      Volkogonov gjorde själv ytterst lite egen forskning utan hade assistenter som tog fram allt material som han sedan själv godkände. Den amerikanske historikern J. Arch Getty sa i samband med Volkonogovs bortgång 1995: ”Det snällaste man kan säga om Volkogonov är att han var en slarvig forskare.”

 14. Till Anders Romelsjö (red) 1 juli, 2023 At 07:58.

  ”Enligt denna källa ses en stor minskning av kriminaliteten i Ryssland mellan 1995 och 2021.” Vad bra och det har med saken att göra hur?

  Men du frågade om källor varsågod. Sverige mord per 100000 år 2018 1.08. Ryssland samma år 8.21.

  Anders om du är nyfiken på rysk organiserad brottslighet sök på vor v zakone så kan du läsa själv.

  https://www.macrotrends.net/countries/SWE/sweden/murder-homicide-rate

  https://www.macrotrends.net/countries/RUS/russia/murder-homicide-rate

  • Här andra uppgifter. Hinner nu inte med något försök till analys av olika källorna.Enligt denna källa är kriminaliteten något högre i Sverige: https://www.numbeo.com/crime/compare_countries_result.jsp?country1=Sweden&country2=Russia

   Index Info Sweden Russia
   Crime Index: 48.14 39.70
   Safety Scale: 51.86 60.30
   Crime rate comparison Sweden vs Russia
   Sweden Russia
   Improve Data Improve Data
   Level of crime
   Moderate 53.06 Low 39.43
   Crime increasing in the past 3 years
   High 70.44 Moderate 44.89
   Worries home broken and things stolen
   Moderate 41.56 Low 29.18
   Worries being mugged or robbed
   Moderate 46.57 Low 34.21
   Worries car stolen
   Low 37.83 Low 35.26
   Worries things from car stolen
   Moderate 45.37 Moderate 41.49
   Worries attacked
   Moderate 47.82 Low 39.75
   Worries being insulted
   Moderate 45.22 Low 39.70
   Worries being subject to a physical attack because of your skin color, ethnic origin, gender or religion
   Moderate 40.96 Low 28.74
   Problem people using or dealing drugs
   Moderate 54.73 Moderate 43.47
   Problem property crimes such as vandalism and theft
   Moderate 53.74 Moderate 45.71
   Problem violent crimes such as assault and armed robbery
   Moderate 49.75 Low 30.46
   Problem corruption and bribery
   Low 34.64 High 73.31
   Contributors: 2587 3123
   Last Update: June 2023 June 2023
   Safety comparisons Sweden vs Russia
   Sweden Russia
   Improve Data Improve Data
   Safety walking alone during daylight
   High 65.81 High 79.62
   Safety walking alone during night
   Moderate 43.64 Moderate 49.91
   Contributors: 2587 3123

   • Den studien fokuserar på upplevd oro. Förstår inte vad det har med saken att göra. Trist att folk oroar sig men kolla siffrorna på mord istället för att försöka ändra fokus.

     • Inget av det har någon som helst relevans för diskussionen.

      arbetarklass skrev att Ryssland fungerar så bra för att dom har världens bästa skolor. Medan samhället i Sverige var förstört av det sjuka samhället. Jag påpekade att mord per capita i Ryssland är flera gånger högre och frågade hur detta gick ihop.

      Du pratar om saker som inte har nåt med det att göra i nåt sorts försök att byta ämne.

     • Mordfrekvensen i Sverige är 1,2/100 000 medan den är 6,8 i Ryssland, efter en nedgång från 30,4 (med 78 %) sedan 2002, dvs. under Putins tid vid makten. (Krininaliteten ökade kraftigt vid Sovjets upplösning). https://knoema.com/atlas/Russian-Federation/Homicide-rate
      I USA ligger mordfrekvensen på samma nivå som i Ryssland.
      Vad har det med saken att göra?

 15. Fler bevis visar användning av förbjudna landminor av ukrainska styrkor – Human Rights Watch
  Human Rights Watch (HRW) har uppmanat den ukrainska regeringen att följa 1997 års minförbudsavtal och att undersöka dess väpnade styrkor för att ha använt internationellt förbjudna antipersonella landminor.

  En ny rapport från HRW har lagt till ytterligare en dimension till anklagelserna om att ukrainska styrkor använder förbjudna landminor i konflikten med Ryssland.

  ”Sedan publiceringen av en rapport i januari har Human Rights Watch avslöjat ytterligare bevis angående ukrainsk användning av dessa urskillningslösa vapen under 2022”, heter det i rapporten.

  Tidigare, i ett uttalande publicerat av HRW i januari, anklagades den ukrainska armén för att upprepade gånger skjuta raketer med tusentals PFM-1-minor – även kända som ”kronblads”- eller ”fjärilsminor”, in i ryskt territorium mellan april och september 2022, vilket ledde till till civila offer.

  Trots att Ukraina har undertecknat Minförbudsfördraget i Genève, citerar HRW bevis på att Kievstyrkor använder PFM-1S antipersonellminor, vilket resulterat i civila offer. De ukrainska styrkornas utplacering av förbjudna landminor understryker potentialen för grymheter i konfliktens hetta.

  Ukraina, efter Sovjetunionens sönderfall, fann sig äga en stor arsenal av antipersonellminor. Kiev eliminerade framgångsrikt över 3,4 miljoner av dem mellan 1999 och 2020, efter att ha undertecknat konventionen om förbud mot personminor den 24 februari 1999 och ratificerat den den 27 december 2005. Från och med 2021, enligt officiella ukrainska rapporter till FN, cirka 3,3 miljoner PFM-minor, främst inhysta i 9M27K3 220 mm raketer, återstod att förstöras.

  ”Den ukrainska regeringens löfte att undersöka sin militärs uppenbara användning av förbjudna antipersonella minor är ett viktigt erkännande av dess plikt att skydda civila”, säger Steve Goose, vapenchef på Human Rights Watch.

  Tyvärr, i ljuset av tidigare fall, som registrerades av Human Rights Watch i maj 2023, hittade berättelserna om en person som arbetade i Izium, Kharkov-regionen, östra Ukraina, flera artillerigranater medan han röjde jordbruksmark.

  En noggrann inspektion av dessa granater avslöjade identifierbara markeringar – 9N128K3 stridsspetsdelar av 9M27K3 Uragan 220 mm raketer, som var och en bär 9N223 ”block”, eller staplar, av 9N212 PFM-1S antipersonella sprängminor – vilket indikerade att de tillverkades i detta fynd 1986, de ukrainska styrkornas skuld för att ha brutit mot minförbudsfördraget.

  Minorna är farliga eftersom de kan skingras i massor genom raketer. Deras lilla och ofarliga utseende ledde till allvarliga skador bland intet ont anande civila, inklusive barn.

  ”Vi är djupt oroade över den här dokumenterade användningen från en långvarig medlemsstat till Minförbudsfördraget”, säger ICBL-CMC:s direktör Hector Guerra.

  Enligt en rapport från Amnesty International i augusti 2022 har ukrainska väpnade styrkor varit inblandade i att äventyra civila liv genom att placera baser och distribuera vapensystem inom bebodda bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, i deras svar på ryska fördelar i eldkraft.

  Denna kontroversiella strategi bryter mot internationell humanitär rätt eftersom den omvandlar icke-militära strukturer till möjliga militära mål. I nitton olika städer och byar hittades ukrainsk militär som opererade inifrån civila områden och använde civil infrastruktur för militära ändamål.

  Denna alarmerande trend underbyggdes av Amnestys Crisis Evidence Lab, som använde satellitbildsanalys för att bekräfta flera fall av sådan taktik.
  ”Vi har dokumenterat ett mönster av ukrainska styrkor som sätter civila i fara och bryter mot krigslagarna när de opererar i befolkade områden”,
  konstaterade Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare, då.
  https://sputnikglobe.com/20230630/more-evidence-shows-use-of-banned-landmines-by-ukrainian-forces—human-rights-watch-1111579536.html

 16. Från Thomas Röper:
  Baerbock misslyckas igen på en utlandsresa

  I Sydafrika ville Tysklands utrikesminister Baerbock se till att landet tog ställning mot Ryssland och på västvärldens sida. Baerbock misslyckades så rungande att även ”spiegel” var tvungen att notera det.

  Der Spiegel är ett beprövat Baerbock-fan. Spiegels läsare vet ingenting om 360-gradersvändningen, ingenting om att Baerbock hyllar Kenya som en förebild för Tyskland vad gäller energipolitik och så vidare och så vidare. Alla damernas eskapader, som aldrig missar ett tillfälle att offentligt stoltsera med sin bristande utbildning och intelligens, döljs eller fördunklas av spegeln. Så jag blev förvånad över att till och med Der Spiegel rapporterade lite kritiskt om Baerbocks senaste misslyckande.
  För några dagar sedan var Baerbock i Sydafrika och ville övertyga landet att ta ställning mot Ryssland. Spiegel-artikeln om det hade rubriken ”Baerbocks kamp för hjälp för Kiev – skarpa punkter i Sydafrika” och den visade tydligt att under de 75 minuter hon pratade med den sydafrikanska utrikesministern, uppnådde Baerbock inget annat än ännu en att förbanna utländska politiker:

  ”Baerbock och Pandor är till en början väldigt artiga mot varandra inför pressen; de lovordar deras staters samarbete i klimatfrågor och för att stärka kvinnor i konfliktområden. Och ändå märks ett avstånd mellan ministrarna, en ovilja som gradvis ger vika – och ger plats för hårdhet. Konflikten mellan de två kvinnorna, deras olika syn på kriget i Ukraina, är uppenbar.”

  Den ryska nyhetsbyrån TASS rapporterade liknande, för övrigt höll tillbaka och citerade Handelsblatt:
  ”Observatörer noterade att utbytet mellan Baerbock och hennes sydafrikanska kollega Naledi Pandor ”var mindre harmoniskt än bilderna tillsammans””

  Spiegeln och ordet ”neutral”
  Det är välkänt att Der Spiegel är mot Ryssland. Men fräckheten misslyckas aldrig med att överraska. Spiegeln skriver:
  ”Sydafrikas ledarskap hävdar att de är ”neutrala” i detta krig. Men hittills har er politik gjort ett ganska pro-ryskt intryck. När det var dags att fördöma Rysslands anfallskrig i FN:s generalförsamling avstod landet från att rösta.”

  Någon borde kanske förklara för Der Spiegel vad ordet ”neutral”, som Der Spiegel sätter inom citattecken för att antyda att Sydafrika inte påstås vara neutralt, faktiskt betyder. Sydafrikas röstbeteende i FN är neutralt, eftersom Sydafrika inte tar parti, men för Der Spiegel är varje land som inte följer politiken i det USA-ledda västvärlden pro-ryska. Det finns ingen neutralitet för spegeln, för spegeln är världen uppdelad i bra och dåliga, subtiliteter och gråtoner har ingen plats i denna propagandavärld.

  Detta visas också av denna formulering av spegeln:
  ”Och när Pandor under ett besök av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för några månader sedan fick frågan om hon hade uppmanat Ryssland att dra sig ur Ukraina, kallade hon sådana krav ”förenklade och barnsliga”.

  Det har hon definitivt rätt i, för det är klart att Ryssland bara skulle le milt åt en sådan begäran. Om man vill hitta en lösning på konflikten måste man vara smartare. Men varken Der Spiegel eller Ms Baerbock förstår något om smart handling. Det är just därför Baerbock är så misslyckad i sitt jobb, eller kan någon hänvisa mig till något utrikespolitiskt projekt där Baerbock till och med hade en gnutta framgång?

  Klumpig propaganda istället för diplomati
  Der Spiegel är fångad i samma ideologiska bubbla som Baerbock. Sydafrikas utrikesminister är en högutbildad kvinna som har studerat vid en hel handfull universitet i olika länder. Så deras reaktion på Baerbocks klumpiga propagandaknep var inte förvånande. Spiegeln skriver:

  ”Hon vädjade till sydafrikanen om solidaritet med Ukraina genom att tala om Bucha – Kievs förort som skadats svårt av den brutala ryska ockupationen. Baerbock var där, och Pandor var där häromdagen också. De pratade om det, rapporterar Baerbock – ”från mamma till mamma”. Ett genomspel för en feministisk krok, men sydafrikanen accepterar inte detta erbjudande om systerskap.”

  Politiker och media utanför den västerländska mediebubblan vet att det finns många frågor om Bucha. Kievlegenden om det påstådda ryska krigsbrottet tros knappast utanför västvärlden eftersom det, trots de välkända inkonsekvenserna med historien, inte har gjorts någon oberoende utredning av händelsen. Kiev har inte ens publicerat en lista över de påstådda offren och deras dödsorsaker.

  Det finns bara gimmickiga bilder, men det är inte ens klart när och av vem de kroppar som presenterades för den västerländska pressen lades på Buchas gator. Bilderna räcker för västerländsk media, media i resten av världen är mer kritiska.

  Och att en muslim, som den sydafrikanske utrikesministern, kommer med Baerbocks ”feministiska utrikespolitik” är inte heller ett tecken på intelligens. Pandor fick sitt jobb för att hon är kompetent, inte för att hon följer ideologier.

  Baerbocks västerländska arrogans
  Detta stycke från Spiegel-artikeln visar hur lite Baerbock och andra västerländska politiker förstår hur människor tänker utanför västvärlden:

  ”Baerbock följer upp, talar om Ryssland, som trampar på reglerna för fredlig samexistens. ”Varje land måste själv bestämma hur det ska reagera på detta”, varnar Baerbock. Det som låter som ett självklart engagemang för statens suveränitet är i själva verket en kraftfull vädjan: Tänk om erövringskrig blev normala igen på 2000-talet och världen helt enkelt såg åt andra hållet, frågar Baerbock i utrikesministeriets hall.”

  I Afrika kan man inte ens le åt sådana förklaringar, för där vet man att ”erövringskrig” är normalt på 2000-talet, trots allt har USA till exempel fört ett erövringskrig i Irak. De invaderade landet under en falsk förevändning, installerade en marionettregim och säkrade oljekällorna. Det faktum att hela landet var ödelagt och hundratusentals civila slaktades har inte glömts bort utanför väst till denna dag.
  Men Der Spiegel agerar ganska förvånad och skriver nästan indignerat:

  ”Under tiden gör din kollega ihärdiga anteckningar och vilar hennes huvud på hennes hand; hon verkar inte särskilt rörd.”
  Hon verkar förstås inte rörd, hon känner igen cynismen i Baerbocks repliker och föredrar att anteckna (eller rita streckgubbar på sitt papper) istället för att påpeka för Baerbock cynismen i hennes utgjutelser.

  Även Pandors tålamod har gränser
  Der Spiegel rapporterar sedan om ytterligare läror som Baerbock förde fram under presskonferensen, som Der Spiegel naturligtvis presenterar som kloka och moraliskt höga förklaringar. Der Spiegel kan inte bortse från det faktum att den sydafrikanske utrikesministern ser annorlunda på saker och ting, eftersom han skriver:

  ”Kanske är det Baerbocks referens till Tutu, en nationalhjälte i Sydafrika, som gör Pandor arg; kanske efter en timmes presskonferens känner hon helt enkelt inte för det längre. Hon lär i alla fall Baerbock i en cool ton: Demokrati är svårt. Om någon i FN:s säkerhetsråd röstar ja eller nej eller avstår säger ingenting om deras inställning. Ditt land ville engagera sig i arbetet med resolutionerna mot kriget i Ukraina, men västsidan sa: ”Det eller inget alls”, säger Pandor.

  Denna västerländska arrogans driver den globala södern i armarna på Ryssland och Kina, som försöker påtvinga sin vilja. Men västvärlden förstår inte det, eftersom de är så berusade av förmodade ”västerländska värderingar” att de har tappat all känsla för verkligheten i internationell politik.

  Det är bra för Ryssland att Baerbock är Tysklands utrikesminister. Hennes upptåg väcker många skratt, som jag såg i min intervju med den ryske utrikesministerns taleskvinna, och Baerbock gör mer skada än nytta för västerländska mål.
  Om Baerbock inte fanns skulle Ryssland och Kina vara tvungna att uppfinna dem.
  https://www.anti-spiegel.ru/2023/baerbock-scheitert-erneut-bei-auslandsreisen/

 17. Till Anders Romelsjö svår för inlägget 1 juli, 2023 At 15:51

  Jag skrev till arbetarklass som skrev att Ryssland har världens bästa skolor det är därför de samhället är så bra. I Sverige var samhället däremot sjukt med kriminalitet orsakat av borgarna. Jag påpekade att det inte stämmer att andelen mord i Ryssland är flera gånger högre än i Sverige.

  Att den gått ner under Putin vad bra och relevansen för en diskussion om den är högre eller lägre i Ryssland än Sverige är?

  Likväl vad den är i USA. Vi pratade om jämförelsen med Sverige är det verkligen helt omöjligt att hålla sig till en frågeställning här.

  • Hej Robert
   Jag saknar bekräftande länk till att andelen mord i Ryssland skulle vara större än i Sverige.
   Glöm ej heller att räkna in våldtäkter, skjutningar i städer och bostadskvarter, sprängningar och mystiska eldsvådor.
   Sedan vill jag påminna om att Sverige fått överfull kriminalvård så det krävs att måste byggas ut. Både privat sådan och statlig.

   Överlag har Sverige fått ett kriminellt samhälle som vare sig politiker eller Polis längre kan hantera.

   Det är ett kaos som en borgerlig eller för den delen socialistisk vänsterpolitik inte förmår hantera.
   Samma gäller det stora europeiska landet Frankrike som är på samma demokratiska väg.

   Så dåligt som det går för Västvärlden nu har jag inget minne av det gjort tidigare.

   Västvärlden menar att resten av världen ska anpassa sig till Väst men jag vill mena det är tvärs om.
   Det är Västvärlden som måste förnya sig för att bli kompatibla med länderna i Öst och Syd som är på väg framåt.

   De Västerländska demokratiska idéerna är inte längre lika säljbara.
   Därför ”konkurrenterna” har hunnit ifatt.

   Sedan kan vi ta det där med förvrängd statistik också.
   Mord eller vållande till annans död?
   I Sverige har vi ett rättsväsende som hellre frikänner än dömer ut hårdare straff.

   Kanske bättre med en jämförande undersökning hur folk upplever tryggheten i olika länder?

   • ”Jag saknar bekräftande länk till att andelen mord i Ryssland skulle vara större än i Sverige.” Då tycker jag du ska läsa.bättre för den finns ovan, till och med vår redaktör godtar det faktumet att Ryssland har en flera gånger högre mord frekvens än Sverige.

    ”Glöm ej heller att räkna in våldtäkter, skjutningar i städer och bostadskvarter, sprängningar och mystiska eldsvådor.” Just våldtäkter är ju faktiskt väldigt svårt att jämföra mellan länder då definition skiljer sig ganska rejält. Skjutnkngar i städer vet jag faktiskt inte om det finns statistik på men då Rysslands mord per capita är flera gånger högre känns det lite onödigt. Sprängnkngar där leder vi säkert, du måste bog till Mexico för för nån som slår oss.

    ”Sedan vill jag påminna om att Sverige fått överfull kriminalvård så det krävs att måste byggas ut. Både privat sådan och statlig.” Till och börja med det finns inte privat fångvård i Sverige, vad får du allt ifrån?

    Och visst vi ska bygga ut men låt oss ta en titt på siffrorna.
    Sverige per 100000 är 74 inspärrade
    Ryssland per 100000 är 300 inspärrade

    https://www.prisonstudies.org/country/russian-federation

    ”Västvärlden menar att resten av världen ska anpassa sig till Väst men jag vill mena det är tvärs om.
    Det är Västvärlden som måste förnya sig för att bli kompatibla med länderna i Öst och Syd som är på väg framåt.” I stort sett allt du använder I ditt dagliga liv alltifrån medicin till teknik kommer från väst. Varför skulle vi anpassa oss till nåt som med enligt varenda parameter är sämre?
    Nämn ett par Ryska produkter den vanliga Svensson använder under en vecka, vi klarar oss hur bra som helst men frågan är hur det kommer gå för Ryssland om dom fortsätter på inslaget spår.

    ”Sedan kan vi ta det där med förvrängd statistik också.Mord eller vållande till annans död?
    I Sverige har vi ett rättsväsende som hellre frikänner än dömer ut hårdare straff.”

    Förvrängd statistik snälla sluta nu inte allt är en del av en världsomspännande konspiration emot stackars Ryssland.
    Och att dom hellre frikänner än dömer ut hårdare straff. Jag förstår inte vad du vill ha sagt med det? Är skuld oklar ska personen frias det är ett fundament. Hellre fria än fälla nåt annat hade var horribelt.
    Kan du i alla fall erkänna att det finns privatskolor I Ryssland eller ska du bråka om det också?

    • Medan siffran för USA är 531 inspärrade. Mordfrekvensen i USA och Ryssland är ungefär på samma nivå enligt tidigare uppgifter, och betydligt högre än i Sverige. Vi kan lämna detta stickspår nu.

    • Jag kan bara påpeka för många läsare som ofta inte känner till det:

     Den ryska skattesatsen är nyliberal: 13% (var siffran jag sist såg), platt skatt. Likaså är ojämlikheten i ekonomi och löner mycket stor i landet, som nog bäst i blandningen mellan löner, egendom, skatt liksom brott och straff måste betecknas som en slags hybridkombination mellan en reaktionär-konservativ slags Kristdemokratisk stat med mycket inblandad neoliberalistisk nattväktarstat.

     • Johan de Naucler:

      En fråga i all vänlighet: du har enligt egen utsago tillbringat flera decennier i arkiv i Sovjetunionen, om jag förstått saken korrekt. Trots detta är det svårt att hitta några spår av detta arkivarbete. Om det varit finansierat av svenska statliga medel skulle det finnas redovisningar, enkelt tillgängliga. Men även om du finansierats av stiftelser, låt oss säga KAW, så skulle man hitta något. Även stiftelser kräver redovisningar av förbrukade medel.

      Om du är oberoende rik är situationen naturligtvis annorlunda. Du behöver inte redovisa till någon, och jag kan bara gratulera dig till din tillgång till de sovjetiska och ryska arkiven. Detta sagt utan ironi.

     • Till hr Mats Larsson. Jag har inte sammanlagt spenderat flera decennier varit i arkiven, men haft kontakt i flera decennier. Dessa arbeten har hamnat i framför allt ryska arbeten och böcker i kollegiala arbeten. Vissa förr sovjetiska arkiv är numera ånyo stängda för forskning, men bara i RF, i princip. I övrigt talar jag inte om personliga förhållanden på internet.

    • Ryssland sysslar inte med att tillverka konsumentprodukter, sådant sköter Asien om till största delen. Rysslands export av strategiska metaller, metallurgi, rymdteknik, kärnteknik, spannmål, energiteknik, olja och gas, skogsprodukter är mycket viktiga för att produktion ska kunna hållas igång både i Ryssland och övriga världen.

 18. EU:s Borrell tipsar om ”mycket viktiga händelser” relaterade till Ukraina som snart kommer att avslöjas

  Mitt i cirkulerande spekulationer om fredsförhandlingar om situationen i Ukraina som väntas i juli, har Moskva understrukit att de aldrig har vägrat att inleda en dialog med Kiev. Men det finns inga förutsättningar för närvarande att ”bygga åtminstone någon form av dialog”, konstaterade presidentens pressekreterare Dmitrij Peskov tidigare.

  ”Mycket viktiga händelser” relaterade till Ukraina kommer att avslöjas snart, har Josep Borrell antytt i en intervju med spanska TVE.

  Utvecklingen kan förväntas under Spaniens sex månader långa ordförandeskap i Europeiska unionen, underströk EU:s utrikeschef. Han fortsatte med att klargöra att dessa viktiga saker kommer att hända både på slagfältet och i samband med de mer eller mindre stängda förhandlingarna om att få ett slut på branden i Ukraina.

  På andra ställen i intervjun noterade Borrell att fredssamtalen mellan Kiev och Moskva kan bero på händelser ”förväntade under de kommande dagarna”, och tillade att antalet initiativ som syftade till att stoppa konflikten ”ökade”.

  På frågan om EU:s engagemang angående EU-anslutningsprocessen som Ukrainas president Volodymyr Zelensky ihärdigt har krävt, uttryckte Borrell tron att Spanien ”säkert skulle främja det”, eftersom den spanska regeringen ”alltid hade stöttat Ukrainas kandidatur”.

  Borrell påpekade att Spaniens president Pedro Sanchez har besökt Kiev och skulle vara angelägen om att främja anslutningsprocessen både ur en politisk dimension och dess tekniska del.

  Ukraina lämnade in sitt EU-bud i början av förra året, men dess europeiska ambitioner har ännu inte fått några påtagliga utsikter. Sju villkor ställdes upp av EU-kommissionen i juni 2022, där EU-ledare därefter förklarade Ukraina som ett kandidatland att ansluta sig till blocket. Bryssel har dock upprepade gånger understrukit att den mycket komplexa och tekniska processen kan dra ut på tiden i flera år.

  Josep Borrell medgav att det ibland har varit svårt att uppnå enighet inom det 27-medlemsblock om bistånd till Ukraina. Han tillade att EU för närvarande måste inse det faktum att ett beslut att tillhandahålla 500 miljoner euro (546 miljoner dollar) för mer ammunition till Ukraina har blockerats på grund av ”ett land som säger nej.” Här hänvisades till den ungerska regeringen, som har fördubblat sin ståndpunkt som hindrar Europeiska unionen från att godkänna ett paket med militärt bistånd till Kievregimen. Vid EU:s utrikesministermöte i Luxemburg i måndags bekräftade Ungern vetot.

  Josep Borrells ”tips” kommer mitt i ett stort antal västerländska mediarapporter som har dykt upp sena spekulationer om att förhandlingar om situationen i Ukraina kan börja i juli. Tyska TV-kanalen ARD publicerade en sådan rapport den 26 juni, med hänvisning till källor.

  Samtidigt specificerade outlet inte om Ryssland skulle bjudas in att delta i sådana förhandlingar. En amerikansk rapport nämnde också ett hemligt besök i Ukraina av CIA-chefen William Burns i juni, under vilket ukrainska tjänstemän påstås avslöja en strategi för att inleda eldupphörförhandlingar med Moskva i slutet av året, enligt icke namngivna tjänstemän.

  Dessutom, trots att Ukrainas stammande motoffensiv och västerländska vapen förstördes av Rysslands militär, sade ukrainska tjänstemän till Burns att de försökte flytta artilleri- och missilsystem nära gränslinjen till Krim, tränga längre in i östra Ukraina till hösten och inleda förhandlingar med Moskva ”från en stark position.”

  CIA vägrade att kommentera på frågan om Burns bedömning av Kievs planer, enligt rapporten.

  Alla fredssamtal på de villkor som drivits fram av Kiev och dess sponsorer i Washington är oacceptabelt för Moskva, sade Svetlana Zhurova, förste vice ordförande i Statsdumans kommitté för internationella frågor.

  Zhurova spekulerade i att en önskan att få snabbare tillgång till EU kan få Kiev att ”börja pruta”. ”Om detta händer kanske de går med på något snabbare”, avslutade hon.

  Moskva har kontinuerligt understrukit att bristen på öppenhet för förhandlingar från Kievs sida är en kombination av tre faktorer, inklusive dess ovilja, oförbereddhet och att inte tillåtas av dess västerländska sponsorer.

  ”Faktum är att det nu inte finns några premisser för överenskommelser. Dessutom finns det nu ingen grund, inte ens en tunn sådan, för att bygga åtminstone någon form av dialog”, sa Kremls talesman Dmitrij Peskov i juni.

  Kreml har tidigare uppgett att de uppskattar ansträngningarna från alla länder som har försökt få konflikten i Ukraina till en fredlig lösning, men hittills har detta varit omöjligt, eftersom Ryssland för närvarande har uppnått sina mål genom sin militära operation.
  https://sputnikglobe.com/20230701/eus-borrell-hints-at-very-important-events-related-to-ukraine-to-be-revealed-soon–1111600360.html

  • Borrell är känd för att prata bredvid mun. Avslöjar Borrell att ukrozionazi enheten kommer att få en speciell sorts medlemsstatus i Nato? Eller syftar han på en ”stillestånd” lösning, som vad et verkar föredras numera eftersom den så hypade ukrozionazi offensiven har säckat ihop (mer eller mindre innan den ens började)? Vi ser växande signaler från bland annat mäktiga anglosaxiska stink tanks om att få ett stillestånd lösning på Nato-kriget mot Ryssland. Kanske syftar Borrell på båda?
   Vilka illusionsnummer kommer de ”utvalda” skiten som styr väst erbjuda oss blir spännande att se. Vi får svaren om si så där 10 dagar de dessa fy förnäma krigsherrar samlas i det lilla hålan Vilnius

   https://sonar21.com/the-myth-of-the-ukrainian-stalemate/

   • EU kläckte ukrainska arméträningsuppdragsidé långt innan konflikten eskalerade, medger Borrell

    Nato-länder skickade miljarder dollar i vapen och engagerade sig i utbildningen av tiotusentals ukrainska trupper mellan 2014 och början av 2022 för att föra den ukrainska väpnade styrkan upp till alliansstandarder för Kievs krig mot Donbass.

    Europeiska unionen diskuterade skapandet av en ukrainsk armés utbildningsuppdrag långt innan krisen i Ukraina eskalerade, har blockets utrikeschef Josep Borrell erkänt.

    ”Flera medlemsländer kommer att ha olika idéer, men idén om ett utbildningsuppdrag är en gammal idé. Vi hade diskuterat det redan innan kriget började. Så medlemsländerna lägger denna idé på bordet. Så, det är ögonblicket att agera, det är ögonblicket att fatta beslut”, sa Borrell till reportrar efter att ha kommit till ett möte med EU:s försvarsministrar i Prag på tisdagen.
    https://sputnikglobe.com/20220830/eu-hatched-ukrainian-army-training-mission-idea-long-before-escalation-of-conflict-borrell-admits-1100168402.html

   • Borrell förutsågs innan valet av honom till denna post att han skulle vara betydligt mera ryskvänlig än föregångaren Mogherini.

  • Han satte accenterna: Zelensky släppte att han förberedde en attack mot kärnkraftverket i Zaporozhye

   Chefen för Kievregimen, Volodymyr Zelensky, släppte att hans team förbereder en attack mot kärnkraftverket i Zaporozhye. Detta rapporteras av den ukrainska telegramkanalen ”Legitimny”.

   ”Kollegor har rätt i att Zelenskij och presidentens kansli förbereder ett försök att gripa ZNPP, där många nödsituationer kan uppstå, vilket betyder att Zelenskij på förhand började betona att Ryska federationen kommer att få skulden för allt, vilket påstås underminera stationen”, skriver TK.

   Zelensky uttalade offentligt att Ryssland är redo att arrangera en lokal explosion, även på distans, när Ukrainas väpnade styrkor tar kontroll över stationen, noterar Telegram-kanalen. Explosionen kommer att orsaka ett lokalt utsläpp av kärnpartiklar i atmosfären.

   ”Det vill säga, Ze släppte att de förbereder en attack mot kärnkraftverket. Nu har frågan om vem som tjänat på att spränga vattenkraftverket (dammen) i Kakhovka tagits bort. Allt är uppenbart här.

   Nu är det värt att vänta på starten av massattacken från Ukrainas väpnade styrkor genom den grunda reservoaren – och detta faktum kommer att bekräftas till 100 procent, avslutar Legitimny.

   Som EADaily rapporterat målade Kiev upp scenariot med en provokation vid kärnkraftverket i Zaporozhye (ZNPP). Detta rapporterades av telegramkanalen ”Resident”.

   Detaljerna kring operationen med en provokation vid kärnkraftverket i Zaporozhye, som kommer att skapa panik bland ryska soldater, har blivit kända, säger en källa till tv-kanalen.

   Dessutom anlände ett speciellt nukleärt övervakningsflygplan WC-135R Constant Phoenix, designat för att ta atmosfäriska luftprover och kontrollera radioaktiva utsläpp, till Europa, rapporterade ZERGULIO-telegramkanalen.
   https://eadaily.com/ru/news/2023/07/02/rasstavil-akcenty-zelenskiy-progovorilsya-chto-gotovit-ataku-na-zaporozhskuyu-aes

 19. MUGA:Wall Streets GoFundMe för att ”göra Ukraina fantastiskt igen”

  Även om Ukraina, liksom det kejserliga Japan, före det måste acceptera det oacceptabla och omfamna nederlaget, måste det gå oändligt mycket längre om det ska ha någon givande framtid.

  Den här artikeln fokuserar på Londons nyligen genomförda Ukraina Recovery Conference som, enligt deras hemsida, var gemensamt värd för de brittiska och ukrainska regimerna som är bankrutta. Ramen för planen skulle vara bekant för alla som någonsin har gått en grundläggande företagsekonomikurs eller som har läst böckerna från World Economic Forums Klaus Schwab.

  Även om insatserna från Världsbanken, OECD och alla andra sanna intressenter kan läsas här, kommer min artikel att följa de traditionella företagsfinansierings- och WEF-banorna. Därför tittar vi först på själva projektet och sedan på dess finansiering, samt hur dess intressenter kommer att belönas, samt granskar sådana relevanta frågor som moral hazard, adverse selection och SWOT-analys.

  Genesis
  Wall Streets ukrainska projekt hade sin början inte i Rysslands president Putins ingripande 2022 i det ukrainska inbördeskriget, utan mycket tidigare i Sovjetunionens kollaps och återföreningen av Tyskland, som förvandlade Förbundsrepubliken Tyskland från en exportör av kapital till en importör, som också behövde enorma pooler av unga män och kvinnor i militär och fertil ålder för att övervinna sina demografiska utmaningar.

  Inför en åldrande befolkning och begränsningar för den ytterligare inhemska tillväxten som behövs för att täcka sina pensions- och andra förpliktelser, tittade Tyskland, tillsammans med sina NATO-allierade, österut, dit Tyskland alltid föreställde sig sin ekonomiska uppsida.

  Resursrika Ukraina, Europas brödkorg, om den omarbetas på rätt sätt, internationaliseras och avregleras skulle, trodde de, erbjuda gott om uppåt, inte bara för Tyskland utan, kanske ännu viktigare, för dess brottspartners på Wall Street och City of London.

  Här 2014, till exempel, säger den amerikanska krigsherren Condaleezza Rice att målet måste vara att skilja Europa från Ryssland och att göra det beroende av USA för dess behov av säkerhet, mat och energi.

  Med de nederländska och andra effektiva västeuropeiska bönderna som avvecklas och Rysslands olja, gas och spannmål svartkuleras, då är de enorma vinsterna på att exploatera Ukrainas rika svarta jord mer än värda investeringen, desto mer som inhemsk ukrainsk opposition håller på att fördunstas genom att dess män slaktas i ett krig som kan undvikas och genom att införa arbetsmarknadsreformer som fråntar Ukrainas överlevande alla grundläggande rättigheter.

  Om, utöver allt detta, Wall Streets Nato-styrkor kan kontrollera Krim och, därifrån, Svarta havet, då kan Ryssland också hänföras till förmån för entreprenörerna bakom denna djärva plan.

  Från Natos synvinkel har alltså dess ukrainska kampanj en enorm uppsida, och om både Krim och Svarta havet kan koloniseras, skulle avkastningen för Natos intressenter vara aptitretande och ukrainarna och ryssarna, precis som alla besegrade folk, skulle bara måste klumpa ihop det.

  Krig och fred

  Även om Ukraina för närvarande befinner sig i krig är det i sig ingen spelförändring. När vapnen väl tystnar kan Wall Street flytta in på ett riktigt stort sätt. Eftersom Ukraina är bankrutt och eftersom alla dess tillgångar utanför rysk kontroll har använts som säkerhet för Natos lån, kommer freden att se en stor överföring av rikedom och makt från ukrainska gäldenärer till Natos borgenärer.

  De hundratusentals döda ukrainska soldaterna är inte en faktor och många miljoner fler kommer att behöva sälja upp det de har för nickel till en krona. De flesta av de tiotals miljoner ukrainare som har flytt västerut kommer inte att återvända eftersom det inte finns något för dem. Deras roll kommer att vara att hjälpa till att lösa västvärldens demografiska problem, att hålla russofobins eldar brinnande och bara att överleva så gott de kan. Natos nya Ukraina har inget behov av dem.

  Finansiering av MAGU

  Natos Londonkonferens är en i en sekvens som förklarar hur detta nya Jerusalem vid Dnepr kommer att finansieras, till en summa av cirka 1 biljon dollar, cirka fem gånger storleken på Ukrainas BNP före kriget, till att börja med. Exklusive läckage genom korruption, mutor och andra kännetecken för det moderna Ukraina, kommer det mesta av detta att komma från att stjäla ryska tillgångar, såväl som genom bidrag från EU och USA. Betecknande är att Kina, som nyligen ersatte Ryssland som Ukrainas främsta handelspartner, ännu inte utpressas för att hugga in i denna enorma klippa av guld.

  När väl freden återvänder och finansieringen är på plats kommer återuppbyggnaden att börja, med privata företag, snarare än de statliga företagen som måste betala huvuddelen av $1 biljonen såddpengar, som tar ledningen. Deras Nya Ukraina kommer att vara en naken kapitalistisk modell för avreglering, där arbetare, offentliga tjänster, socialtjänst och liknande har mycket låga, om några, prioriteringar. Även om det kommer att ske en betydande invandring, kommer den att bestå av människor, av vilka få kommer att vara ukrainare, med kompetensen att hantera de kapitalintensiva maskiner som Ukrainas nya mästare behöver. De flesta ukrainare, som Klaus Schwabs böcker upprepade gånger klargör, måste vara mer entreprenöriella, för att leva efter sitt förstånd och Guds nåd, med andra ord.

  Shot Callers och Stakeholders

  Eftersom BlackRock och JP Morgan gemensamt kommer att förankra Reconstruction Bank för Ukraina, är en sammanfattning av hur dessa två rullar väl värda en titt. Här är en twittertråd som beskriver JP Morgans centrala inblandning i Jeffrey Epsteins barnsexhandelsring och annat allvarligt kriminellt beteende. Här är en BlackRock-uppringare som fångas på band som skryter om hur hans företag manipulerar allt och alla från POTUS Biden och hans son Hunter rakt igenom. Det räcker med att säga att om du vill ha moralisk hederlighet eller ekonomisk rättfärdighet, vill du inte ha de där karriärbrottslingarna vid rodret.

  Inte för att det är en deal-breaker, eftersom Natos regelbaserade ordningsmästare inte behöver följa några regler, inklusive deras egna. Här är till exempel den amerikanske krigsförbrytaren John Kerry som förklarar att de straff som Nato tillämpar på Ryssland över Ukraina inte gäller USA:s och Ukrainas våldtäkt av Irak som deras irakiska folkmordskampanj var, säger han rakt i ansiktet, inte ett anfallskrig. Här är den amerikanske krigsförbrytaren Donald Trump som fräckt erkänner att USA ockuperar Syrien bara för att stjäla dess olja och spannmål. Och, naturligtvis, för att hjälpa Israel, Dick Cheney och mediemagnaten Rupert Murdoch beröva Golanhöjderna på dess olja och andra resurser.

  Till skillnad från Syrien, vars folk står inför nästan svält på grund av Natos kriminalitet, har Zelensky-regimen undertecknat Ukraina i IMF:s åtstramningsprogram. Och även om Ukraina skulle överleva, kommer det att plockas renare än de gamarna fråntog Grekland dess tillgångar.

  Jag nämner Grekland eftersom Grekland förlät Tyskland dess krigsskadestånd, men Tyskland visade Grekland ingen ömsesidig nåd efter att Tyskland, tillsammans med JP Morgan-maffian, rånade Grekland blind. Grekland var inte ens kvar med sin mjölk- och yoghurtindustri eftersom holländska konglomerat packade upp dem. Om de vanliga ukrainarna tror att dessa gangsters kommer att behandla dem bättre än de gjorde grekerna, har deras mardrömmar ännu inte börjat.

  Inte heller kommer en Wall Street-ledd ukrainsk ”grön transformation” att vara ett universalmedel eftersom det bara kommer att låsa Ukraina i ytterligare skuldslaveri. Ekonomiskt sett är det en enda stor fars, ett enda stort lurendrejeri mot den vanliga ukrainaren och det är innan vi ens räknar in Ryssland, mot vilket ukrainarna bara är en mycket förbrukningsbar Nato-buffert.

  Washington Post rapporterar att Ukraina ”har några av världens största reserver av titan och järnmalm, fält av outnyttjat litium och enorma fyndigheter av kol. Tillsammans är de värda tiotals biljoner dollar”. Det är dock allt på papper. Ukrainas Nato-”räddare” har ingen avsikt att låta ukrainare kontrollera något av det eller att vara herrar över sitt eget öde. Det är inte Natos sätt.

  Sedan krigets början har Ukrainas BNP sjunkit med 30 procent, och idag är bara 35 procent av ukrainarna heltidssysselsatta. Kolproduktionen har rasat med 50 procent (någon av Natos gröna energi?), och dess stålproduktion – Ukrainas näst ledande industri efter jordbruket – har minskat med 70 procent. Utlandsskulden uppgår idag till 132 miljarder dollar, cirka 75 procent av landets BNP. När hryvnian lanserades för första gången 2017 handlades den för 1,76 UAH till yankee-dollarn. Även om det nu är 37 till dollarn, drabbas den av massiva EU- och Nato-bidrag för att förhindra att hryvnian går in i fritt fall.

  Ukraina är en finansiell, ekonomisk och moralisk röra och till och med MI5:s BBC medger att hryvnian och Ukraina självt kommer att vara på livsuppehåll under överskådlig framtid. Natos sackarinala tal om jämställdhet och inkludering motsägs av det finstilta som är knutet till IMF och andra lån, som kräver de mest brutala nedskärningarna av hälsovård och utbildning. Ukraina kommer inte att kunna bygga tillbaka överhuvudtaget, aldrig tänka på att bygga tillbaka bättre och betala tillbaka sina gäldenärer med ränta. Snarare kommer det att gå vägen för andra mål som Grekland, som dessa samma brottslingar också utarmat.

  Omfamna nederlag

  Även om Ukraina, liksom det kejserliga Japan, före det måste acceptera det oacceptabla och omfamna nederlaget, måste det gå oändligt mycket längre om det ska ha någon givande framtid. Den måste först och främst fängsla Zelenskij, hans medkamrater och de oligarker och utländska agenter som kontrollerar dem. Den måste utvisa alla anglosaxare, som är roten till Ukrainas sjukdomskänsla, och den måste sluta fred med Ryssland, inte för Rysslands skull utan för Ukrainas och ukrainarnas skull. Dessa steg skulle göra det möjligt för landet att ansöka om inträde i Kinas Bälte- och väginitiativ och att möta Nato, såväl som Natos rovdjur i Moldavien, Estland, Frankrike och Danmark, inte som bara ytterligare en Nato-vasall utan som en suverän nation som har förtjänat rätten att respekteras inte bara genom att utgjuta oceaner av sitt barns blod utan genom att utgjuta sig av Zelensky, JP Morgan, BlackRock och alla de andra som fick ukrainare att lida så mycket för så lite. Även om Ukraina kan göra ett avtal med Ryssland, kan det inte mer göra ett avtal med Zelensky, BlackRock eller JP Morgan än med djävulen. Om ukrainare vill bygga tillbaka bättre, måste de först bygga broar dit deras framtid ligger, med Ryssland, Kina och deras ekonomiska allierade, som vill ha ett levande Ukraina, som är herre över sitt eget öde och som inte är Natos förbrukbara vasall. och dess kohorter.
  https://strategic-culture.org/news/2023/06/30/muga-wall-streets-gofundme-to-make-ukraine-great-again/

  • Stödet för Kiev faller sönder i EU
   Under de senaste dagarna har rapporter ökat som visar hur EU:s stöd till Ukraina håller på att falla sönder.

   Från Thomas Röper artikeln:

   Eftersom tyska medier hittills undvikit att rapportera om tecknen på vikande stöd för Ukraina inom EU kommer jag att sammanfatta de senaste dagarnas viktigaste rapporter här.

   Inget speciellt sätt för Kiev i EU

   Drömmen för Kiev och dess anhängare att släppa in Ukraina i EU i en slags förenklad och påskyndad process har tydligen kommit till ett slut. Den 23 juni uttalade den tjeckiske utrikesministern:

   ”Det får inte finnas några genvägar. Du måste uppfylla alla kriterier. Och naturligtvis måste alla EU:s medlemsländer ge sitt samtycke. Men de jobbar hårt”

   Han noterade också att den preliminära rapporten om Ukrainas beredskap för anslutningsförhandlingar, som tidigare släppts av EU-kommissionen, visar att Kiev fortfarande har en lång väg att gå.

   Den 27 juni gjorde den danske utrikesministern ett liknande uttalande:
   ”Ur en geopolitisk synvinkel skulle det vara mycket bra att utvidga EU till att omfatta östländerna. Om det inte finns något tydligt europeiskt perspektiv för dem kommer de att hamna i Rysslands intressesfär. Men historien lär oss också att det är lättare att genomföra reformer när man är på väg att gå med i EU än när man redan har gått med. Vi skulle göra oss själva och dessa länder en otjänst om vi sänkte kraven.”

   Motstånd mot att öka EU:s budget
   Den 20 juni meddelade EU-kommissionens ordförande von der Leyen att pengarna i EU:s budget praktiskt taget är förbrukade. Budgeten gäller dock fortfarande till 2027. Därför har von der Leyen, som slösat bort pengarna till sina specialprojekt Green Deal, migration, Covid-hjälp och Covid-vacciner och naturligtvis Ukraina, krävt att EU-medlemmarna ska lägga till 66 miljarder euro, de flesta kommer att gå till Ukraina.

   Detta fick lite godkännande. Österrikes förbundskansler uttalade den 23 juni:

   ”Det finns många medel som inte har använts (…) Jag tycker att vi bör prioritera dem innan vi ber medlemsstaterna om skattepengar”

   Enligt honom skulle EU-kommissionen kunna använda 480 miljarder euro från den europeiska ekonomiska återhämtningsplanen och EU:s fond för balanserad utveckling. Och han noterade också att EU-kommissionen också kunde spara på administrativa uppgifter. Att EU skulle ha sparat någon gång vore dock nytt för mig.

   Ungern är också emot EU-kommissionens chefs krav. Orban skrev på Facebook:

   ”EU-kommissionens förslag att ändra budgeten är tveksamt och är inte uppe för diskussion. Det är oacceptabelt att Bryssel vill ge Ukraina ytterligare 50 miljarder euro i bistånd (…) Bryssel kräver mer pengar från unionens medlemsländer för att täcka EU:s budgetunderskott orsakat av stigande räntor på tidigare gemensamma obligationer, men fortsätter att hålla inne pengar som är skyldiga Ungern och Polen (…) Dessutom planerar EU-kommissionen att spendera miljarder mer för att betala Brysselbyråkraterna. Det här är upprörande”

   Dessutom kunde EU inte gå med på att tillhandahålla ytterligare 500 miljoner euro från den europeiska fredsfaciliteten för vapenleveranser till Kiev. Enligt de uttalanden som gjorts i förväg borde åtminstone Ungern ha stått i vägen.
   Orban: ”Var har pengarna tagit vägen?”

   Det var att vänta att den ungerske premiärministern inte skulle gå med på EU-kommissionens förslag om att tillföra mer pengar till EU:s budget.

   På EU-toppmötet vill Orban ta upp frågan om vart pengarna från EU:s budget går och vem som är ansvarig för hela unionens konkurs, vilket von der Leyen effektivt aviserade när hon krävde ytterligare 66 miljarder av medlemsländerna. Med hänvisning till mötet mellan EU:s stats- och regeringschefer, sa Orban på Facebook:

   ”Den enda frågan alla ställer sig är: vart tog pengarna vägen? EU-kommissionen har lagt fram förslag om att ändra budgeten och bett medlemsländerna att bidra med miljarder euro mer. Frågan är hur en sådan situation skulle kunna uppstå, hur den skulle kunna föra EU till randen av konkurs.”

   Han fortsatte med att säga att EU-kommissionen föreslår att lägga till ytterligare 50 miljarder euro till budgeten, men kunde inte bevisa vad de tidigare lånen, vars ränta betalas av alla EU-länder, gick åt. ”Det här är de lån som Polen och Ungern fortfarande inte har fått ett öre från”, tillade Orban och påminde om att EU undanhållit pengar som var skyldiga Warszawa och Budapest från dess fonder under olika förevändningar.

   Den ungerske premiärministern anser också att Bryssel nya migrationspolitik, som ger ytterligare medel för vidarebosättning av flyktingar och ekonomiska migranter och inte för att skydda EU:s yttre gränser, är ett misstag. Dessutom, enligt Orban, ”kräver de miljarder euro för att höja lönerna för Brysselbyråkraterna”.
   Han avslutade sitt Facebook-meddelande med att säga:

   ”Ungerns position är tydlig: vi vill bara veta vad de har spenderat pengarna vi har gett dem hittills på. Och då vill vi ha svar på frågan om vem som är ansvarig för EU:s konkurs.”
   Så det borde bli ett turbulent EU-möte.
   https://www.anti-spiegel.ru/2023/in-der-eu-broeckelt-die-unterstuetzung-fuer-kiew/

 20. USA vill lösa problemen med Ukrainas väpnade styrkor med hjälp av kurderna.
  https://vz.ru/world/2023/7/2/1219070.html

  I konfrontation med Ryssland måste USA alltmer förlita sig på utländska legosoldater
  CIA började rekrytera kurdiska militanter i Ukrainas väpnade styrkas intresse. Detta sker mot bakgrund av en olycklig utveckling av händelser i Ukraina för Joe Biden. Vilka egenskaper har denna rekrytering, vilka belopp lovar amerikanerna till militanterna, och hur känner andra länder i Mellanöstern om detta?

  CIA försöker öka omfattningen av rekryteringen i Syrien som vill slåss i Ukrainas väpnade styrkor. Enligt en militärdiplomatisk källa till RIA Novosti i Damaskus, sker detta mot bakgrund av ett misslyckat förlopp av konflikten i Ukraina för president Joe Bidens administration.
  Förhandlingar pågår med representanter för de kurdiska självförsvarsenheterna (YPG) och shejker från flera arabiska klaner. Militanterna erbjuds cirka två tusen dollar i månaden.

  Källan påminde om att ”i slutet av maj rapporterade nyhetsbyråer, med hänvisning till den ryska utrikesunderrättelsetjänsten, att Al-Tanf-basen i Syrien användes av USA för att träna militanter att utföra terroristattacker i Ryssland.”

  USA lockar aktivt utlänningar att delta i den ukrainska konflikten. Förra sommaren rapporterades att Pentagon i Kalifornien utbildade före detta afghanska piloter för stridsträningsflygplan i syfte att skicka dem genom Polen till Ukraina.

  Det handlade om piloterna som lämnade landet med den amerikanska militären i augusti 2021. Behovet av att rekrytera afghanska piloter förklarades av det faktum att den kvalificerade flygbesättningen på MiG-29, Su-27 och Su-25 flygplan från de väpnade styrkorna i Ukraina faktiskt eliminerades.

  Ukrainas väpnade styrkor har använt sig av utländska ”lyckosoldater” från början av den ryska specialoperationen i Ukraina. En ”Främlingslegion” bildades i landet, som fick sällskap av tusentals legosoldater från olika länder.
  I april 2022 antog Rada en lag som tillåter utlänningar att arbeta inom underrättelsetjänsten och tjäna i landets trupper. Samtidigt tillät Petro Porosjenko människor utan ukrainskt medborgarskap att tjänstgöra i Ukrainas väpnade styrkor för första gången, som undertecknade den relevanta lagen 2016.

  Denna vecka, som ett resultat av en högprecisionsmissilattack mot den tillfälliga utplaceringspunkten för den 56:e separata motoriserade infanteribrigaden av Ukrainas väpnade styrkor i Kramatorsk, förstördes inte bara högt uppsatt ukrainsk militärpersonal utan även utländska legosoldater.
  De deltog i ett personalmöte med deltagande av flera generaler från Ukrainas väpnade styrkor.
  Den ryska utredningskommittén inledde nyligen fall mot 160 legosoldater från 33 länder som kämpar på Ukrainas sida. Bevis samlades in på deltagande av legosoldater från mer än 30 stater, inklusive Georgien, USA, Lettland och Sverige.
  ”Det fanns redan kämpar på Ukrainas territorium som tidigare deltagit i leden av kurdiska vänstergrupper under krigen i Syrien och Irak. Dessa är medborgare i USA, Storbritannien och andra länder. Representanter för kurdiska grupper kan också ta sig in i Ukraina, säger Kirill Semyonov, expert vid det ryska rådet för internationella frågor, en orientalist.

  Semyonov tvivlar på att sheikerna i de arabiska klanerna kommer att gå med på att samarbeta med CIA. ”De har absolut ingen anledning att delta i allt det här. De har inga ideologiska incitament. Men vissa kurdiska grupper samarbetar på något sätt nära med amerikanerna och kan verkligen hamna i Ukraina”, tillägger källan.

 21. Idag är det exakt en månad sedan den så hypade ukrozionazi offensiven startades. Eller tvärt bromsades beroende på hur man vill se det. Oavsett vilket så har Nato/ukrozionazi inget att visa upp. Tvärtom försöker Nato/ukrozionazi dölja faktum att offensiven misslyckats och det katastrofalt. Den ”berömde” Leopard golvades. Likaså den så hypade Bradley. Miljarder i militärutrustning reducerades till skrot av den mäktiga Ryska armén. Alla klagar på alla i den Nato/ukrozionazi lägret. ”Ni skickade inte vapen i tid” (sniff, sniff). ”Offensiven går inte som förväntad” (usch då). Nya ännu löjligare ursäkter ges ”En offensiv kan ta lång tid”, ” vi har inte börjat än” (😂😂😂). Fy sjutton! fattar ni inte att ”vi väntar på F-16!” osv, osv, osv.
  Och just nu när det talas om ytterligare en stundande ukrozionazi offensiv till (den tredje i raden) kan inte världen hålla för sin skratt. Kanske försöker Nato/ukrozionazi att göra en sista ryck i hopp om att få ihop något som liknar ett seger för att ”skåla” vid nästa veckas Nato-möte i den lilla hålan Vilnius? En sak är garanterad – det blir ingen brist på hög svansföring och tom teater i Vilnius🤣 Faktum kvarstår att Nato måste välja hellre flyr än illa fäkta eller förgöra sig självt – spännande tider framöver. Vad tycker ryssofob?

  https://sonar21.com/what-will-nato-do-about-ukraine/

 22. Till Johan de Nacluer:

  Jag är naturligtvis inte intresserad av några personliga frågor, jag var mer intresserad
  av var ditt arbete satt avtryck. Om du arbetat med ryska forskare så är det ingenting nytt
  för mig, jag har precis redigerat en bok med enbart medredaktörer från forna Sovjetunionen.
  Jag tror inte att redaktör AR tillåter en länk till en kommersiell produkt, så jag avstår, men det räcker med mitt namn och ”Chiral Matter” för att man ska komma rätt med google.

  Nu har du fåt en referens från mig, jag har många ryska vänner, så vänligen skicka en referens till vad du har skrivit. Såvida det inte är hemligt.

  Imorgon, för exakt 80 år sedan, inleddes historiens största slag till land, Kursk (1943). Hitler satte allt på ett kort, och satte in allt han hade (sex av sina främsta pansardivioner, sina bästa attack- och stidsflygare) för att knäcka den södra Kurskbågen, medan Hitlers favorit Model med nionde armén angrep den norra bågen. Min frus farbror, endast 20 år gammal men redan veteran sedan nästan två år, ingick i Nikolaj Vatutins Voronjez-front, som hade till uppgift att försvara den södra bågen. Röda armén tog stora förluster i sin initialt defensiva strategi, men höll stånd. Hitler fick till slut ge upp och någon mer offensiv i öst lyckades Hitler aldrig presetera. Efter Kursk döptes de olika fronterna om till 1, 2 3 och 4 ukrainska fronten, något som jag är övertydag om irriterar Putin. Någon rysk front (armégrupp) bildades aldrig, däremot tre vitryska fronter.

  • Mats Larsson! Om din frus farbror ännu finns i livet, så hälsa honom och tacka för det han gjorde för att försvara oss alla mot nazismen. Om det inte hade varit för hans och alla andra sovjetiska medborgares utomordentligt modig kamp hade livet sett helt annorlunda ut i en stor del av världen. Jag känner också stor tacksamhet för att det ryska folket med en så överväldigande majoritet står bakom Rysslands ledning när det gäller kriget i Ukraina. Deras stöd och de soldater som nu slåss i Ukraina, har också betydelse för hela mänskligheten, en multipolär värld, en värld i vilken alla länder kommer att följa lagar som innebär att de samarbetar fredligt med varandra. en förutsättning för att vi ska kunna lösa alla de problem som kan bli förödande för kommande generationer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here