Svenska militära insatsen i Afghanistan, Irak och Syrien. ABF 24/11 kl 16

4
1076

Föredrag vid Socialistiskt Forum

Vilka är motiven med den svenska internationella militärinsatsen?

Lars-Gunnar Liljestrand, Stina Oscarson

Sverige deltar sedan 2002 i internationella militära insatser i Afghanistan, Libyen och idag Irak. Insatserna påstås ha ett humanitärt syfte. Målen anges som att stärka kvinnors rättigheter, flickors skolgång, att skapa ett rättssamhälle med mera. Av de utvärderingar som gjorts återstår endast att det handlar om att kvalificera Sverige som en militär partner till USA och Nato. Insatserna saknar oftast folkrättsligt stöd och något mandat från FN:s säkerhetsråd finns inte varken för dagens Afghanistaninsats eller för insatsen i Irak. Det finns alternativa vägar som att ge humanitär hjälp och endast delta i operationer med FN-mandat för fredsbevarande insatser, vilket varit den traditionella svenska linjen.

Stämmer denna bild av de beslut regering och riksdag tagit?
Har besluten förankrats hos svenska folket?
Vilka är motiven med den svenska internationella militärinsatsen?

Medverkande:
Lars-Gunnar Liljestrand, ordförande i FiB-jurister

Samtalsledare:
Stina Oscarson, regissör och dramatiker

Lokal: Ystad.
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré.

Välkommen!

Föregående artikelPrivatiseringen av välfärden. Möten på Socialistiskt Forum.
Nästa artikelVad händer i Syrien? Möte 25/11 kl 14. Två färska resor och möte med president al-Assad
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. https://www.rt.com/op-ed/444729-arab-nato-against-iran/
  Medan USA föreställer sig en ny militär allians som ett verktyg för att motverka potentiella hot från Iran mot Gulfmonarkierna och Mellanöstern, finns det ett antal hinder i vägen för att skapa en arabisk militärblok. Enligt försvarsnyheter skulle en arabisk NATO bestå av sex vallstater.. Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Bahrain, Oman, Qatar, plus Egypten och Jordanien.
  Kungliga bahrainernas flygvapen, generalmajor al-Khalifah, sade att detta är en amerikansk idé som godkändes av de arabiska viken länderna. Han förväntar sig att denna allians ska bli framgångsrik, men vi är ännu bara i början. och Bahrainens utrikesminister anser att Gulfens säkerhetsalliance kan bildas vid nästa år. Gulfstaterna är redan involverade i den saudiarendiregerade koalitionen i Jemen som kämpar mot Houthi-rebellerna, främst genom att utföra airstrikes.
  Alla potentiella medlemmar driver olika typer av vapen och militär utrustning: det egyptiska flygvapnet driver den ryska MIG och den amerikanska F-16, medan det saudiska flygvapnet har den amerikanska F-15SA och den europeiska Eurofighter-typhonen och UAE är utrustad med F-16 och franska Mirage.
  ”Människor har talat om en arabisk NATO i flera år nu”, säger Vladimir Sazhin, seniorforskare vid Mellanösternavdelningen vid Institute of Oriental Studies vid Ryska akademin för vetenskap.
  Enligt honom finns det planer på att få Israel att delta i alliansen som skulle samla sex monarker i Persiska viken, Egypten och Jordanien. Istället för att bli en fullvärdig medlem av den arabiska nationen skulle Israel emellertid ge intelligens till alliansen.
  USA förväntas delta på ett liknande sätt och tillhandahålla alla nödvändiga resurser utan att officiellt ansluta sig till organisationen.

 2. Vilken framtid vi vill ha bestämmer vi inte själva.
  Vad är kolonialism? Det är när vissa länder görs till slavar och beroende av några få privatpersoner.
  De går med på avtal och hamnar i beroendeställning, för att de tror att de ska tjäna på det eller för att de redan befann sig i underläge. De som är brukspatroner och godsägare bestämmer villkoren och förutsättningarna för de som inte har makt.
  Dessa män korrumperar landets ledare som de ger fördelar och pengar för att hålla dem lojala.
  Den ekonomiska krisen i USA borde få folk att inse att att den amerikanska ekonomin styrs från utlandet. Borgenärerna, de finansiella institutionerna, transnationella företag och banker vill förstöra den fria marknaden och ta kontroll över allting. Man har medvetet lånat ut för mycket pengar för att man vet att det tillslut kommer leda till kaos.
  Så på grund av detta kommer världen att behöva en reglerings ”polis” för att se till att något dåligt inte händer med ekonomin igen. Några enstaka privata ägare i toppen (Sir Evelyn de Rothschild) har en vilja att få sitta med i fina internatonella kommitéer som ska övervaka världsekonomin som ett slagslagstiftande och reglerande poliser. Men först ska de skapa valutakrascher, instabilitet och en global lågkonjuktur. Kanske ett tredje världskrig. Sen kommer folk vilja ha reglering. Det kommer ju ändå att ge sken av att vara samma fria marknad som innan.
  Kina används nu som testland för hur hela världen kommer fungera om några år. Kommunism och hänsynslös kapitalism, fascism samarbetar och styr landet.
  Just nu ser vi konsekvensen av bedrägeriet Federal Reserve System som startade i USA 1913. Kanske hinner de dessutom få systemet nedstängt innan folk får veta vilka banker som i nästan 100 år har förvaltat och otillbörligt utnyttjat de amerikanska folkets valuta, dollarn.

  Alla världens valutor och ekonomier står idag under inflytande av några få. Det är resultatet av århundraden av kolonialism. Brittisk imperialism och handel med krig. Glöm inte att USA började som en brittisk kolloni. De senaste århundradena har Storbritannien dominerat världshaven och handeln. Rothschild, en tysk familj har dominerat bank och finansvärlden i Europa de senaste två hundra åren. Idag kallas det globalisering. Eftersom de har kontroll över så många banker kan man säga att världen idag fungerar som en koloni åt dem. Så länge vi har lån och tillgångar placerade i vilken bank som helst är det i slutändan de som vi anförtror oss åt. Om vi skulle betala tillbaka lånet och ta ut våra pengar ur banker och fonder och investera dem i självförsörjande gårdar och hushåll med sol eller vindenergi och börja köra elbilar drivna av egen el förlorar de makten.
  De vill ha ett polissamhälle och de vill att upprörda känslor ska leda till våldsamma upplopp kring demonstrationer. De vill att vi inte ska gilla våra politiker. Det finns redan massa youtubevideor som ska få folk att hata. Gå inte på det. De spelar alltid båda sidor i ett krig. När medelklassen tänker göra uppror har de redan släpat fram giljotinen och vill hjälpa till.Rothschild söndrar samhället och härskar.
  När det gäller ekonomiska kriser så genomför de dessa i cykler med tillräckligt många års mellanrum för att folk inte ska börja fundera på varför ekonomin kraschar eller vem kreditgivaren är.

 3. Vilken framtid vi vill ha bestämmer vi inte själva. Den som är satt i skuld är inte fri att bestämma själv. Sveriges ekonomi styrs från utlandet. Det är långivarna, borgenärerna, de finansiella institutionerna, transnationella företag och banker som tagit kontroll över allting. Man har medvetet lånat ut för mycket pengar för att man vet att det tillslut kommer leda till kaos. Några enstaka privata ägare i toppen (Sir Evelyn de Rothschild) har en vilja att få sitta med i fina internatonella kommitéer som ska övervaka världsekonomin som ett slags lagstiftande och reglerande poliser. Men först ska de skapa valutakrascher, instabilitet och en global lågkonjuktur. Kanske ett tredje världskrig.
  Kina används nu som testland för hur hela världen kommer fungera om några år. Kommunism och hänsynslös kapitalism, fascism samarbetar och styr landet.
  Just nu ser vi konsekvensen av bedrägeriet Federal Reserve System som startade i USA 1913. Kanske hinner de dessutom få systemet nedstängt innan folk får veta vilka banker som i nästan 100 år har förvaltat och otillbörligt utnyttjat de amerikanska folkets valuta, dollarn.
  Alla världens valutor och ekonomier står idag under inflytande av några få. Det är resultatet av århundraden av kolonialism. Rothschildfamiljen har dominerat bank och finansvärlden i Europa de senaste två hundra åren. Idag kallas det globalisering. Eftersom de har kontroll över så många banker kan man säga att världen idag fungerar som en koloni åt dem.
  Så länge vi har lån och tillgångar placerade i vilken bank som helst är det i slutändan dem som vi anförtror oss åt. Om vi skulle betala tillbaka lånet och ta ut våra pengar ur banker och fonder och investera dem i självförsörjande gårdar och hushåll med sol eller vindenergi och börja köra elbilar drivna av egen el förlorar de makten. De vill ha ett polissamhälle och de vill att upprörda känslor ska leda till våldsamma upplopp kring demonstrationer. De vill att vi inte ska gilla våra politiker.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here