Sverige belönar israeliskt företag med miljardaffär. Finland är inte sämre!

6
1145
Chalmers tekniska högskola

 

Denna ledare av Zina Al-Dewany publicerades i Aftonbladet 16 november på eftermiddagen. Läsaren Johan de Nauclér tipsade.Hyckleri! Avsaknad av etik och moral. Eller vad?

Red: Tillägg 18/11: Chalmers har nyligen beslutat att tillåta politiska manifestationer.

 

Chalmers blir ett tryggt rum för vapenlobbyn.

När Rysslands krig mot Ukraina inleddes skrek sig många hesa för att stoppa handeln och bojkotta alla varor. Regeringen uppmanade svenska lärosäten att avsluta alla forsknings- och utbildningssamarbeten med Ryssland.

Men när Israel massdödar civila palestinier ingår Sverige ett stort försvarsavtal med landet. De som protesterar blir tystade.

Företaget Elbit Systems jobbar nära Israeliska militären. De tillhandahåller allt som behövs för att upprätthålla ockupationen av palestinska områden. Muren kring Gaza och det högteknologiska stängslet kring Västbanken är två exempel.

Elbit har tagit fram drönare som dödat tusentals palestinier, ett exempel är fyra palestinska barn som träffades och dog 2014. Deras brott? De lekte på stranden.

Redan 2010 ansåg svenska AP-fonderna att Elbit skulle exkluderas från deras investeringar. Deras etiska råd ansåg att de inte kunde ha med ett sådant företag att göra. Nu har regeringen ingått i ett avtal med Elbit för 1,7 miljarder kronor. Det gör Sveriges försvar mer beroende av Israel.

När dotterbolaget till Elbit skulle ställa ut på Chalmers tekniska högskola hördes protester. Det hölls även en tyst ljusmanifestation för Palestina, som företrädare för universitetet säger var lugn. Men det fick Chalmers att bli nervösa.

Nu förbjuds politiska manifestationer, till och med affischer, på campusområdet. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/mQoRE1/regeringen-gillar-nar-kritiker-tystas

Redaktören: Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är starkt kritisk mot beslutet.  Det här är en oerhört stark begränsning av yttrandefriheten för studenterna på Chalmers, säger han till DN. Expertens kritik mot Chalmers: Oerhört stark begränsning av yttrandefriheten.

Utbildningsminister Mats Persson (L) har haft hög svansföring när det gäller yttrandefrihet. Han är igång med en utredning av ”eventuell tystnadskultur” på landets universitet. Hans svar på Chalmers försök att tysta studenter? ”Välkommet”.

Samma hyckleri gäller de politiker som försvarat koranbränningarna. Om någon påpekar att det kan uppfattas som hatiskt eller islamofobiskt svarar de unisont: Det är yttrandefrihet! När människor sagt att de känner sig otrygga av detta bokbrännande skrockar högern hånfullt.

När det gäller en ljusmanifestation för alla palestinier som dagligen dödas i israeliska attacker drar man gränsen för yttrandefrihet.

Dotterbolaget för Elbit Systems kom aldrig till Chalmers. Det var för att skydda företaget från eventuella protester. Ingen får ju känna sig otrygg.

Det finns mycket att säga om universitetets fega beslut, Mats Perssons uttalande och sättet man behandlar manifestationer för Palestina på. Att värden som yttrandefrihet och trygghet är relativa har blivit tydligt.

När kriget i Ukraina började undrade jag om de till och med skulle sluta producera ett av mina läppstift i färgen ”Russian red”. Men mot Israel finns varken några embargon eller sanktioner.

Tvärtom gör vi oss gärna beroende av företag som upprätthåller ockupationen av Palestina.

Finland är inte sämre!

SvT rapporterade nyligen ”

 • Som ny Natomedlemmen får Finland köpa Israels avancerade robotskydd Davids slunga, ett avtal som undertecknades i Jerusalem under söndagen.
 • Davids slunga beskrivs som ett världsledande system för att stoppa anfall med kryssningsrobotar av olika slag, liksom flygplan och drönare.

Klart: Finland köper ”Davids slunga” av Israel.
Jerusalem: Israels försvarsministerium tillkännagav på söndagen ett avtal värt 317 miljoner euro (340 miljoner dollar) om försäljning av luftvärnssystemet David’s Sling till den nya NATO-medlemmen Finland.
Ministeriet kallade det ett ”historiskt avtal” och sade att systemet, som utvecklats gemensamt av israeliska och amerikanska företag, kan fånga upp ballistiska missiler och kryssningsmissiler, flygplan och drönare.

Tillkännagivandet kommer efter att Israel i september undertecknade ett avtal värt 3,5 miljarder dollar – det största någonsin för det lilla landets överdimensionerade vapensektor – om att sälja sitt Arrow 3 hypersoniska missilsystem till Tyskland. https://www.ndtv.com/world-news/israel-announces-sale-of-air-defence-system-david-sling-to-new-nato-member-finland-4568879

Föregående artikelIsraeliskt bedrägeri avslöjat: Det fanns ingen kommandocentral under al-Shifa-sjukhuset
Nästa artikelFattigare länder använder fem gånger mer pengar till återbetalning av skulder än på klimatkrisen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Tack för att Global Politics tar upp ämnet!

  Jag hörde att BBC intervjuade parlamentsledamöter från irländska Labour som idag kräver att EU inför sanktioner mot Israel, ställer de israeliska militära och politiska ledarna inför internationell tribunal och att Europa inför principerna om de-investering, bojkott och sanktioner (BDS-principerna) mot Israel.

  Skulle detta ens som talepunkt och tankegods vara möjligt i Sverige idag? Finns det något svenskt riksdagsparti som ens nämner detta i den ”politiska debatten” (som Chalmers tekniska och politiska tondövskola helt ville förbjuda) ?

  Vart i jössenamn är vi på väg i det här landet?

   • Jag såg helt enkelt bara på BBC:s nyheter igår på vanlig gammaldags linjär-tv. De intervjuade en man från irländska socialdemokraterna i irländska parlamentet. BBC är ju (tyvärr för vår del just idag) sprängfyllt med intervjuer och kommentarer som flyter på hela kvällen (i stort sett visas inga repriser heller), men jag skall alla fall försöka få fram ett namn på politikern. Både hans förnamn och efternamn började på ”G” (G—.G—. med andra ord).

 2. Bra jobbat av Johan de Naucler.
  Sedan är det väl bara att konstatera att borgerlig regering gör skillnad.

  Tyvärr.

  Men en god tröst att den borgerliga statsministern fick sina fiskar varma på en frågestund i Göteborg häromdagen.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/pro-palestinsk-manifestation-vid-ulf-kristerssons-besok-i-goteborg–ittmw9

  Inte för jag haft så mycket till övers för Sveriges migrationspolitik, eller snarare Sveriges delaktighet i USA:s krigsföring i Mellanöstern, men palestinierna har ett stort skyddsbehov samt behov av solidaritet.
  Palestinierna har heller inte, såvitt jag vet, varit upphov till kriminaliteten som uppstått i asylmigrationens spår och följder.
  Palestinierna är politiska flyktingar och ska välkomnas som sådana i en Västerländsk demokrati värd namnet.
  Allt annat är Borgarens falska löften.

  • Tack! Fast ärligt talat brukar i dagens läge (före de israelisk-palestinska kriget på nytt påbörjades 7 oktober) palestinier inte erhålla några slags uppehållstillstånd om de söker flyktingstatus i Sverige. Måhända vissa undantag, men generellt inte. Kanske finns någon här som vet mera?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here