Fattigare länder använder fem gånger mer pengar till återbetalning av skulder än på klimatkrisen

13
1972
Klimat fattiga länder. Bild i Fars news.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är lika aktuell vill jag påstå. Resultatet från klimatmötet i Egypten verkar bli synnerligen magert. Är alla ledare hjärntvättade av Kapitalets profitkrav?

______________________________________________________________________________________________

Skrev 21116: Resultat av COP26 i Glasgow var mycket magert, som väntat. Återkommer till det.

Denna artikel i Farsnews har upphittats och översatts av Catarina Östlund.
Synpunkterna är kongruenta med missnöjet från fattiga länder vid klimatkonferensen i Glaosgow.


Fattigare länder använder fem gånger mer pengar till återbetalning av skulder än på klimatkrisen

Länder med lägre inkomster betalar fem gånger mer pengar på skulder än på att hantera effekterna av klimatförändringarna och att minska koldioxidutsläppen, enligt en ledande välgörenhetsorganisation mot fattigdom.

Uppgifter från Jubilee Debt Campaign* visar att 34 av världens fattigaste länder använder 29,4 miljarder dollar (21,4 miljarder pund) på att betala av skulder per år, jämfört med 5,4 miljarder dollar (3,9 miljarder pund) på åtgärder för att minska effekterna av klimatnödläget, rapporterade The Guardian.

Uganda uppgav att de skulle använda 537 miljoner dollar mellan 2016 och 2020, inklusive medel från internationella organ och givare, på klimatrelaterade projekt för att anpassa landets infrastruktur och hantera klimatkriser.

Den årliga budgeten på 107,4 miljoner kommer emellertid att minska på grund av betalningar av skulder till utlandet på totalt 739 miljoner dollar 2021, och dessa kostnader kommer att öka till 1.35 biljoner dollar 2025.

Och Uganda är inte det enda låginkomstlandet som kommer att behöva hitta extra pengar för att betala räntor på sina skulder under de kommande fyra åren, säger välgörenhetsorganisationen. Jubilee Debt Campaign räknar med att år 2025 så kommer de 34 länder som omfattas av forskningen, att använda sju gånger mer på avbetalningar av skulder, än att begränsa effekterna av klimatförändringarna.

Heidi Chow, verkställande direktör för Jubilee Debt Campaign, sade på Cop26-mötet i Glasgow i helgen, att skuldernas inverkan på låginkomstländer kommer att påverka deras förmåga att hantera klimatförändringarna.

”Länder med lägre inkomster betalar över miljardtals dollar i skuldåterbetalningar till rika länder, banker och internationella finansinstitut, samtidigt som det råder ett desperat behov av att bekämpa klimatkrisen”, sade hon.

”Här i Glasgow måste vi se till att rika miljöförstörande nationer ska sluta smita från sitt ansvar och se till att finansiera klimatet genom bidrag, samt avskriva skulder”, tillade hon.

Under de senaste 20 åren har internationella organisationer, som Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF), uppmuntrat utvecklingsländerna att finansiera utvecklingsprojekt med hjälp av banklån och obligationer.

Låntagarna förväntade sig, när de fick förtroendet att göra regelbundna återbetalningar, att räntorna med tiden skulle falla. Men låginkomstländer betalar fortfarande regelbundet mer än 10 procents ränta på lån jämfört med rika länder som i genomsnitt betalar 1,5 till 2,5 procent.

Under pandemin har IMF tillhandahållit försäkringar för att sänka en del av den skuldränta som betalas av låginkomstländer, fastän systemet täcker inte de medel som de är skyldiga Kina.

Välgörenhetsorganisationen berättade för United Nations Framework Convention on Climate Change (FN:s ramkonvention om klimatförändringar), att de granskade skuldåterbetalningarna och budgetåtaganden från de 34 länder som tillhandahållits, som visar planer som åskådliggör vad de förväntar sig att betala om de får internationell finansiering och vad de kommer att investera av sina egna inhemska resurser.

I rapporten uppgav att siffrorna sannolikt överskattar utgifterna för klimatanpassning och sade att ”bara för att ett land har sagt att det planerar att använda pengar på klimatanpassning betyder det inte att det har gjort det”.

Rika länder förväntades tillhandahålla finansiering till ett värde av 100 miljarder dollar per år till utvecklingsländer för att hjälpa till att hantera och begränsa klimatförändringarna. Åtagandet gjordes vid FN:s klimatsamtal i Köpenhamn 2009.

Redaktör Romelsjö: Som bekant har de rika länderna inte uppfyllt sitt löfte.

Tidigare i veckan sade Alok Sharma, Storbritanniens statsråd som är ordförande vid Cop26-mötet, att målet kommer att uppfyllas 2023.

Emellertid upplyste Jubilee Debt Campaign om att den klimatfinansiering som hittills har getts består till två tredjedelar av lån, ”vilket ytterligare ökar skuldkrisen i låginkomstländer”.

Maldivernas förre president Mohamed Nasheed, som företräder Climate Vulnerable Forum*** i 48 länder med en miljard människor, sade att många länder överhopades av sina utlandsskulder.

”Vi står inför ett hot som innebär att vi kanske inte ens har en ö eller ett land så länge till, så det är knappast möjligt för oss att betala skulden om vi inte ens existerar. Är det då inte rimligt att länder som är särskilt sårbara för klimatförändringar uppmanar skuldinnehavarna att strukturera om sina skulder?” tillade han.

*Jubilee Debt Campaign är en koalition av nationella organisationer och lokala grupper i Storbritannien, som kräver att de fattigaste ländernas orättvisa och obetalda skulder ska upphävas. Det har också varit känt som Jubilee Debt Coalition och fokuserar på utvecklingsländernas skuld. Wikipedia

** SEATINI är en syd –och östafrikansk intresseorganisation för information om handel och handelsförhandlingar, som grundats i Harare, Zimbabwe 1997. Wikipedia

*** CVF är ett globalt partnerskap mellan länder som oproportionerligt påverkas av följderna av den globala uppvärmningen. Forumet tar upp de negativa effekterna av global uppvärmning till följd av ökad socioekonomisk och miljömässig sårbarhet. Dessa länder söker aktivt en fast och brådskande lösning på den nuvarande intensifieringen av klimatförändringarna, nationellt och internationellt. CVF bildades för att öka industriländernas ansvar för konsekvenserna av globala klimatförändringar.

Föregående artikelSverige belönar israeliskt företag med miljardaffär. Finland är inte sämre!
Nästa artikel”Ingen människa är en ö”. Samtal om Jan Myrdals författarskap och hans och Gun Kessles bibliotek. Möte lördag kl 13.Kom!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

  1. ”Redaktör Romelsjö: Som bekant har de rika länderna inte uppfyllt sitt löfte.”
    De rika i de rika länderna har inte uppfyllt sina löften. Och nu skall de rika i de rika länderna se till att de fattiga i de rika länderna skall göra de rika i de fattiga länderna ännu rikare.
    Dvs stamhövdingar och oligarker i de fattiga lännderna gnuggar händerna.

    • Jag tror korruptionen i u-länderna kommer att nå helt nya nivåer när pengarna börjar ramla in på diktatorernas konton i Afrika och Asien. Miljöförstöringen lär fortsätta då diktatorerna inte kommer att göra ett dugg för att motverka skogsskövling, utrotning av djur och nedsmutsning av vattendrag de kommer bara att peka på deras CO2-utsläpp blivit lägre för att befolkningen inte har råd att köpa varken gas eller olja och lever i ännu större armod. Allt i en meningslös jakt på CO2 som kommer att kosta miljoner människor livet i u-länderna.

      • @Benny 16 november, 2021 At 14:53
        Miljöförstöring kommer att fortsätta för det är så både oligarker och regimer som den svenska tjänar sina pengar. Staten beskattar ju miljöförstöringen och det ger massiva inkomster staten inte vill mista.

      • Benny, jag vänder mig till dig efter att ha läst på sidan här i många år. Jag kunde väl ha pekat på någon annan här i byggboden men nu pekar jag på dig som av en kvalificerad tillfällighet.
        En del vill ha kapitalism, en del planekonomi, vissa en land fyllt av kooperativ, du verkar vilja spola tillbaka kapitalismen ett par hundra år för att få tillbaka ”the mom and pop store” som blev uppätna av starbucks och wallmart.
        Jag frågar dig: vad tror du om att helt enkelt avskaffa pengar? En helt ny -ism.
        (Ta dig en konstruktiv funderare innan/om du/ avfärdar det som omöjligt)
        Alla produktionsmedel finns. Allt vi behöver tillverka finns det möjligheter att göra. Mat, husrum och kläder är oumbärliga, resten är smaksaker, till vilka inte kommer fattas producenter; musiker och kulturarbetare kommer fortsätta som förr etc. Grävmaskinister älskar att gräva, alla har de en jäkla gammal Åkerman hemma för privatbruk osv. Osv.
        Visst skulle det funka?
        Ööh invändes det kanske – varför skulle man anstränga sig om man inte fick nått för det? Vadådå? Allt som finns är gratis. Är inte det betalning nog?
        Man skulle ha produktionsmaskinerna i standby tills det blev brist på den varan och då tillverka lite nytt. Exvis. Bilar. Behövs inte en ny bil till på jorden på minst 10- 15, 20 år. Reservdelsmaskiner däremot..
        kläder- samma lika. Det finns ett sjukligt överskott.
        Mat och dryck behövs varje dag.
        Vad finns det för inbyggd säkerhetsspärr då för att man inte skulle sluta producera nödvändiga saker? Ja, då blev vi alla utan, inklusive de som inte ville producera inom sitt specialgebit. Vem tillverkar öl? De som gillar öl. Osv.
        Benny, vafan tror du om detta?

    • @Gunnar Andersson 16 november, 2021 At 09:02
      Det är så det amerikanska systemet fungerar. Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) är amerikanskt kontrollerade. Dom kräver privatisering. Då köper amerikanska företag upp tillgångarna, och det öppnar för utsugning och ekonomisk kontroll, precis som en annan artikel idag på GP klart beskriver. USAs order till riksdagen, rösta bort yttrandefriheten eller känn på de ekonomiska konsekvenserna. USA har nu kontroll av Sverige.
      https://www.globalpolitics.se/det-ar-numera-straffbart-ocksa-i-sverige-att-avsloja-usa-imperiets-krigsforbrytelser/
      Det är så USA imperialismen arbetar. Håll ett land fattigt och beroende. Både Europa och Sverige är utsatt för det just nu. Tyskland håller på att industrialiseras. USA vill åstadkomma totalitärt USA beroende.
      När det gäller Kina lånar man pengar till produktiva investeringar. Vad dessa investeringar producerar räcker för att betala av lånen. Det är därför USA säger att Kina är en fara för USA imperialismen.

  2. Gunnar Andersson och Benny, det är lönlöst att diskutera med er…”Era åsikter är som spikar, ju mer man hamrar på dem, desto hårdare sitter de.” Alexandre Dumas dy.

    • Och Catarina ser alla problem som en spik (CO2) som måste bankas ner med en hammare d v s klimatpropagandan, och alla överdrifter tillåts! Att ignorera de stora problemen med överbefolkning, skogsskövling, utrotande av djur, utfiskning, förorening av haven m.m alla problem som är långt viktigare att ta ity med än CO2 och ändå sitter dårarna i Glasgow och yrar om en harmlös spårgas i atmosfären.

  3. The Book of Deuteronomy(5te Mosebok) was written in the 7th century (641-609 BC). Indeed, the Bible called on the Children of Israel to declare a “Day of Jubilee” (canceling of debt) every seven years

  4. Det är as usual ränteintäktarna/-inkasserarerarna, vi pratar om. Allting började 1913 med fed, och så fick ränteinakasserararna råd med sina två världskrig och otaliga revolter och regimförändringskupper. Eller varför inte bank ’of england’ hehe, från 1690. Och sedan har det bara tågat på. Ska det bli ett slut på deras fortsatta monopoliserande, så måste det börja med att sluta där det en gång startade. Dvs med deras våldsövertagande av självständiga Länders auktoritet att ge ut en nations räntefria sedlar. Så enkelt är det.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here