Sverige, Irak och den senaste tidens solidaritetsaktiviteter

1
1160

 

Detta tal ”Sverige, Irak och den senaste tidens solidaritetsaktiviteter” (Sweden, Iraq and recent solidarity activities)” hölls av Sigyn Meder i Bryssel den 24 juli 2023. Sigyn Meder är ordförande i föreningen Iraksolidaritet i Sverige .

Sigyn Meder

______________

Igår läste jag att en tidigare ordförande och politiker för det svenska konservativa partiet sagt att Sverige borde ha hjälpt USA att anfalla Irak på grund av vad de gjorde under 2:a världskriget.

27 miljoner sovjetiska människor dog i det kriget, i väst glömmer man bort dem och förnekar deras uppoffringar.

Väst skriver om historien om andra världskriget för att tjäna USA:s intressen.

Och för några dagar sedan skrev Olle Wästberg, en välkänd liberal författare, journalist och f.d. redaktör, i sitt nyhetsbrev att Saddam Hussein var ansvarig för 9/11.

Statsminister Olof Palme demonstrerade tillsammans med den nordvietnamesiske ambassadören mot USA:s krig i Vietnam. Han mördades, vårt land gick med i EU och Sverige förändrades. Det socialdemokratiska partiet förändrades. Någon självständig internationell politik finns inte längre. Och vi har en våldsam nyliberal politik.

Dit USA pekar går Sverige. Sverige skickade trupper både till Irak och Afghanistan och till det franska kolonialkriget i Mali och deltog i kriget mot Libyen.

Sverige kommer att bli medlem i Nato så snart de turkiska och ungerska parlamenten är överens. Sverige har de facto redan många bilaterala fördrag med Nato och agerar som ett medlemsland.

Jag vill att ni ska förstå dessa förutsättningar för vårt solidaritetsarbete med Irak i Sverige.

Medierna och politikerna talar bara om Ukraina och Ryssland. Till och med välkända socialdemokrater som Pierre Schori, som är emot Nato-medlemskap och för fredsförhandlingar mellan Ukraina och Ryssland, behandlas som förrädare och fördöms som ”Putin-kramare”. Sverige behandlar USA som ”den enda oumbärliga nationen”.

Vi visar att Irak är en kollapsad stat efter Gulfkriget, de hemska, dödande sanktionerna, den olagliga amerikanska och brittiska invasionen och ockupationen och det fortfarande pågående kriget, ett av dessa eviga krig som den amerikanska krigsprofiterande industrin och politikerna behöver.

Även den ökade Nato-insatsen sedan några år tillbaka, det så kallade Nato-uppdraget i Irak.

Officiellt har USA kvar 2500 soldater i Irak, inklusive andra medborgare och privata entreprenörer, för ”kriget mot terrorismen”. USA behöver dessa terrorister för att kunna fortsätta sin närvaro i Mellanösterns strategiska hjärta. Från Irak stjäl de också syrisk olja.

Vi har försökt förklara hur USA påtvingade det irakiska samhället sekterism genom den USA-skrivna konstitutionen, Bremers order och andra beslut.

Naturligtvis har vi pekat på protesterna och motståndet, som den stora oktoberrevolten.

Vi har gjort stora ansträngningar för att visa USA:s roll i den fruktansvärda föroreningen av Irak. FN placerar Irak bland de fem värsta länderna när det gäller klimatförändringar och föroreningar.

Vi är oerhört upprörda över effekterna av användningen av utarmat uran, som leder till cancer och fosterskador.

Dr Souad al-Azzawi, som har studerat ämnet, var i Sverige och många andra talare bjöds in för att tala om detta och andra ämnen.

Vi har skrivit massor av pressmeddelanden, men vi har inte lyckats att verkligen få den svenska pressen att tala om det.

Mitt förslag är en internationell kampanj mot vapen med utarmat uran. Nu skickas också utarmat uran till Ukraina. Dessa vapen måste förbjudas.

Vi hade ett stort möte den 19 mars i Stockholm. Det var bra och pekade på flera av USA:s brott mot de mänskliga rättigheterna och andra krigsförbrytelser i Irak. Vi hade ett särskilt samtal om

Urbicid (”Stadsmord”) och ”kollektiv bestraffning”.

Världen vet väldigt lite om bombningarna av städer, och på mötet visade vi bilder från Mosul och Fallujah och pratade om det.

Vi har försökt att visa filmer från dessa bombningar och deras effekter av förstörelse även av sjukhus, skolor etc.

Barnens och kvinnornas lidande har också varit ett gemensamt ämne. Alla änkor, föräldralösa och hemlösa.

USA har begått alla typer av krigsförbrytelser som man överhuvudtaget kan begå.

Jag har tidigare beklagat att människor som är kritiska mot USA:s politik behandlas som förrädare och spioner.

För att göra det lättare att tysta och straffa visselblåsare och journalister som berättar sanningen som Julian Assange och göra censur och självcensur rådande, har Sverige anpassat nya lagar, lagar som kan döma människor till 8 års fängelse för att fördöma krigsförbrytelser som begås av USA eller någon annan av våra nära vänner i Nato.

Om Julian Assange utlämnas till USA innebär det att alla journalister i världen som vågar publicera fakta som strider mot USA:s vilja kan hämtas och ställas inför rätta i USA. Dessa lagar innebär också att det inte finns något källskydd.

IrakSolidaritet var en av de föreningar som bildade den svenska stödkommittén för Julian Assange. Vi har agerat mycket och verkligen kämpat mot dessa nya lagar och för pressfrihet och yttrandefrihet.

 

 

 

 

On July 4th, Independence Day of the United States of Ameria, I was invited to speak about Iraq at an anti-imperialist public gathering.

 

It is our hope that the people of Iraq will get rid of the US and other foreign domination and will get a sovereign, independent national government for the whole Iraqi people and that we will succeed to destroy the reputation of the war criminals, US, British and others and have them prosecuted.

 

Bring those responsible for wars of aggression and other war crimes to justice!

 

Away with the USA and all foreign influence!

 

Bring all Swedish soldiers home from Iraq!

Föregående artikelHegemonen börjar lösas upp
Nästa artikelAtombomberna i Hiroshima och Nagasaki i Andra världskriget var onödiga enligt de ledande USA-generalerna
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Tack Anders, för att du återpublicerade Sigyns tal.
    Av någon anledning hade jag missat talet.

    Det är ett utmärkt tal genom att det naglar fast Hegemonen i NATO vid tidigare folkrätts- och krigsbrott. Och denna galna krigsstat har svenska borgerliga politiker och Socialdemokratiska partiet beslutat att gå i säng med. Man ryser inför denna mentala kollaps. Och bilden där Magdalena Andersson kramar om Biden är vämjelig! Biden är en överlevare i maktens korridorer i Washington. Listan på alla brott som Biden har biträtt under sitt politiska liv är lika lång i antal som Wall Street är i millimeter.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here