Sverige bär stor skuld i kampanjen för att isolera, demonisera och tysta Julian Assange

2
1605

FN:s särskilde rapportör om tortyr upprepar att Sverige är skyldigt genom medverkan i en samordnad kampanj för att isolera, demonisera, trakassera och till slut tysta Julian Assange. Enligt vittnesmål dör nu Julian Assange långsamt i Belmarsh-fängelset under påverkan av psykofarmaka. ”Julian may die in jail over a nine-year persecution for revealing the truth of war crimes. It is beyond obscene”, säger Assange far, John Shipton. Björn Larsson har sammanställt innehållet i FN-rapportörens brev till bla den svenska Regeringen.

Text: Björn Larsson | Bild på Julian Assange den 21 okt 2019 i London efter ett förhör om utlämning till USA. Foto: Ruplty.com via twitter | Artikeln har tidigare publicerats i NewsVoice

För andra gången inom loppet av sex månader har Nils Melzer, FN:s särskilde rapportör om tortyr, riktat allvarliga anklagelser mot Sveriges allvarliga brott mot Julian Assanges mänskliga rättigheter.

Första gången var i ett brev daterat den 23 maj till de fyra regeringar, däribland Sveriges, som i snart tio år medverkat till att plåga och förfölja Assange. Den svenska regeringens svar blev ett kort brev bestående till stor del av osanningar, undanflykter och flagranta utelämnanden.

Därför skrev Nils Melzer ett nytt brev till regeringen för att framföra:

”…ytterligare iakttagelser och klargöranden, och dessutom upprepa eller vidare precisera mina frågor”.

Det brevet skickades 12 september och i enlighet med FN-praxis offentliggjordes först efter 60 dagar i november. I sitt nya brev skriver den särskilde rapportören Nils Melzer bla att:

”…det sätt på vilket förundersökningen mot herr Assange har utförts av den svenska åklagaren verkar att väsentligt, om inte avgörande, ha bidragit till olika mönster av grym, omänsklig eller förnedrande behandling som herr Assange sedan 2010 har utsatts för.”

Bland annat har:

”…den svenska åklagaren gjort allt för att hålla i gång den förenklade historien om ’den våldtäktsmisstänkte’ som den hela tiden har spridit, samtidigt som den har underlåtit att lägga fram de bevis som skulle styrka denna historia för transparent och oberoende offentlig granskning.”

Detta:

”…kullkastar antagandet att förundersökningen mot herr Assange har utförts och för närvarande utförs i god tro och i överensstämmelse med de grundläggande principerna för rättssäkerhet och rättvisa.”

Det verkar således :

”som att Förenta staterna, Sverige, Storbritannien, och mer nyligen Ecuador har bedrivit en avsiktlig, ihållande och samordnad kampanj för att isolera, demonisera, trakassera och till slut tystna herr Assange.”

Enligt kanal Uncut News ska Assange ha gjort följande uttalande hösten 2019:

”Jag dör, sakta men säkert. Jag är utmattad och har förlorat mycket i vikt, isoleringen i Belmarsh gör slut på mig. Jag har så gott som ingen kontakt med omvärlden. Allt detta för att jag påvisade krigsbrott, för att ha öppnat folks ögon och visat det som regeringarna tiger om. Jag är döende. Och jag är rädd för att med mig dör även pressfriheten och demokratin”.

Anledningen till misshandeln är bla för att Assange har publicerat bevis för att statsföreträdare har begått grova illgärningar, skriver Nils Melzer. Detta och mycket mera finns i en detaljerad anklagelseakt på ett antal punkter med bla följande rubriker:

  • Aktiv manipulering av bevis.
  • Bortseende från urskuldande bevis.
  • Bortseende från kraven på nödvändighet och proportionalitet.
  • Genomgående förhalning av procedurer.
  • Godtyckligt frihetsberövande och tortyr.

Den svenska Regeringen svarade den 11 november med en kort not som hänvisade FN:s rapportör till sitt ovannämnda skamliga svar till hans första brev: ”The Government has no further observation to make”.

Källa och relaterat

John Shipton still believes Julian Assange can be saved

Föregående artikelRussigate och ännu en smutskastning av Jeremy Corbin. Demokratin?
Nästa artikelUnga aktivister intog scenen efter Greta Thunbergs tal
Webbkonsult
Global Politics är en partipolitiskt, men vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. PK-media sätter namn på motståndare till de texter de blivit anmodade att publisera . Varför kan ingen namnge de som hindrar publiseringe av vad som sker t.ex med Julian Assange, 53 veckors demonstrationer i Frankrike, Hanske, Evi mfl. Avlider J.A skall ministrarna inte kunna gömma sig bakom regeringen utan Löven och Hultqvist akall åtalas för medhjälp till mord.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here