Sverige slösar tiotals miljarder på dåliga USA-tillverkade försvarssystemet Patriot för att behaga krigiska USA

11
4581

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…


Sverige slösar tiotals miljarder på dåliga USA-tillverkade försvarssystemet Patriot, som inte kan stoppa houthiernas drönare mot angriparen Saudiarabien.

 

Houthierna som leder försvaret av Jemen mot Saudiarabiens brutala USA-stödda anfallskrig sedan mars 2015 har nyligen lyckats slå ut halva oljeproduktionen i Saudiarabien med en attack med drönare, som man enligt egen uppgift vidareutvecklat från utländska drönare. Vad man vet har Saudiarabien köpt USA:s Patriotsystem för många miljarder dollar. Tydligen var de inte till någon nytta i sammanhanget…

Som väntat:– skyller Saudiarabien och utrikesminister Pompeo på att Iran ligger bakom attacken, vilket Iran dementerar.
– har inte Saudiarabien eller USA presenterat några belägg för detta. a-Arabiya
– påståenden utan belägg för den kritiskt tänkande.


Sverige köpte Patriot i stället för billigare och bättre vapensystem.

Sveriges Radio rapporterade 31 mars:
* ”Enligt en hittills hemligstämplad rapport från Försvarets materielverk saknas både resurser, tydlig styrning och beräkningar av hur dyrt luftvärnssystemet blir för Sverige.”

* ”Kritiken har bland annat handlat om att det politiska beslutet klubbades igenom av riksdagen utan att tillräckliga kostnadsanalyser gjorts.”
* ”Själva anskaffningsavtalet skrevs strax efter att riksdagsbeslutet togs i augusti och i ett första steg betalar Sverige 12,1 miljarder kronor för Patriot-systemet.”
* ”Enligt brittiska och amerikanska erfarenheter utgör anskaffningen ofta en tredjedel till en fjärdedel av den totala kostnaden, säger Martin Lundmark, Försvarshögskolan.”
Rapport: Risker med köpet av Patriot

Svd skriver Dyrare Patriotaffär ställer skattebetalarna i riskzonen.

Men någon debatt har det inte blivit efter vad jag kan se. Men det gäller ju bara några tiotals miljarder…

Förra sommaren diskuterades och kritiserades beslutet att köpa Patriot. Finns skäl att påminna om detta.

I. Den store USA- och Nato-vännen Carl Bildt kritiserar affären i Dagens Industri
19 juni 2018 ”Carl Bildt dömer ut Patriotaffären.”

“Tyskland satsar nu på nytt system för 360 graders prestanda för att ersätta sina Patriotsystem. Borde Sverige också Sverige titta på”. Så twittrade Bildt i tisdags i förra veckan efter nyheten att Tyskland slutför förhandlingarna om ett nytt luftvärn MEADS.

Han trycker alltså på en svag punkt hos Patriot som måste riktas mot målet och har en radar som bara täcker 120 grader. MEADS/SAMP/T, David´s Sling och andra moderna luftvärnssystem av medellång räckvidd:
a) har en radar som täcker 360 grader.
b) Missilen behöver heller inte riktas mot målet utan avfyras rakt upp i luften. Detta innebär att en och samma robotlavett kan skjuta ned fler samtidigt inkommande mål från alla riktningar. […]

Carl Bildts twittrande om Patriot utmanar nu såväl Vita Huset som den amerikanska vapenjätten Raytheon. Han är det enda tunga namnet i svensk politik som vågar ifrågasätta Patriotaffären. Han utmanar samtidigt partilinjen. Moderaterna har ställt sig bakom försvarsminister Peter Hultqvist i valet av Patriot trots att affären fullt genomförd kommer att kosta cirka 28 miljarder kronor i inköpspris. (Från Dagens Industri 19 juni). Alliansfriheten.se

II. Foreign Policy som traditionellt står nära USA:s regering skriver 29/3 2018 Patriot Missiles Are Made in America and Fail Everywhere. Patriotmissilerna tillverkas i USA och misslyckas överallt.

”The evidence is in: the missile defense system that the United States and its allies rely on is a lemon.
On March 25, Houthi forces in Yemen fired seven missiles at Riyadh. Saudi Arabia confirmed the launches and asserted that it successfully intercepted all seven.
This wasn’t true. It’s not just that falling debris in Riyadh killed at least one person and sent two more to the hospital. There’s no evidence that Saudi Arabia intercepted any missiles at all. And that raises uncomfortable questions not just about the Saudis, but about the United States, which seems to have sold them — and its own public — a lemon of a missile defense system”. Foreign Policy
Patriot

Dagens Industri skriver 1/8 2018 ”Samtidigt kan Di publicera ett hemligt brev där Försvarets Materielverk lovordar alternativet Aster 30 SAMP/T. Myndigheten vädjar till fransmännen att hålla på de eldenheter som Sverige erbjudits i fall Patriotaffären faller.”

Priset för det franska systemet Aster30 SAMP/T var 8,7 miljarder, medan Patriot är avsevärt dyrare. För detta belopp skulle Sverige få 4 eldenheter SAMP/T och 100 Astermissiler. Astersystemet används av 9 andra länder. Det förordades av bl.a. FMV:s chef brigadgeneral Anders Carell. Hemliga brevet avslöjar – FMV:s toppchef hyllar Patriots konkurrent

Försvarsministrarna Hultqvist och Mattis (avgått) – patrioter till USA:s militärindustri.

Varför köper då Sverige Patriot? Det korta men enkla svaret är att Sveriges regering och ledande oppositionspolitiker är blinda och farliga anhängare till Nato och USA, världens i särklass mest krigiska stat, världsmästare i:
– folkrättsbrott;
– statskupper mot demokratier;
– olaglig inblandning i andra länders val.

* För Sveriges säkerhet avskeda inkompetente, USA-fixerade Peter Hultqvist och lägg om till en säkrare försvarspolitik, med samarbete även med Ryssland!

* De ekonomiska kostnaderna är stora – men de säkerhetspolitiska är ännu större!

Relaterat.
Nato: En olaglig organisation med allvarliga psykologiska problem.
Radovan Karadzic får livstid, Milosevic frikänd för andra gången – men när ska Nato & Co ställas inför rätta?
Möte 24/3 – 20 år efter det att USA:s/Natos kriminella bombning av Jugoslavien startade.

Ämnet har behandlats i många artiklar även på bloggen Jinge.se, bland annat:
USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder.
USA inkräktar nu i Rysslands och många andra länders val. Ny rapport!

Bör försvarsminister Hultqvist avsättas?
Varför ska man ha krigsövningen Aurora 17?
Värdlandsavtalet ger faktiskt NATO möjlighet att placera kärnvapen i Sverige
USA ska undersöka EU- och NATO-kritiska partier i Europa – hybridkrigföring i kubik.
NATO-utredningen presenteras idag- Sverige, NATO och säkerheten
DN:s ohållbara argument för NATO-medlemskap
Stellan Skarsgård NATO-motståndare – rapport från mötet
Putin om det kalla kriget och NATO
Majoritet i Sverige mot Värdlandsavtalet med NATO
NATO:s övergrepp mot Serbien och andra
NATO stiger i land på svenska Utö
Regeringen JO-anmäls för NATO-samarbete och handelsavtal
Sveriges enögda rekrytering ska lära propaganda av NATO
SD böjde sig för NATO-lobbyn
NATO:s stora krigsövning i Polen mot Ryssland
NATO:s Breedlove konspirerade mot Obama, ljög samt påverkade Sverige
Bombkriget mot Serbien och skapandet av USA:s klientstat Kosovo
Gorbatjov:NATO ökar risken för världskrig – kan vi hejda det
Föregående artikelNED, CIA:s lagliga fönster
Nästa artikelFinns det konspirationsteorier i verkligheten?
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. Om hotet kommer från tiotals små luftfarkoster som angriper i en svärm kanske det är bättre att titta på vad ryssarna har för luftförsvar vid sin flygbas i Syrien. Där verkar man ha klarat av den saken.

  USA:s försäljning av Patriot-skroten förefaller mest att handla om att tvinga omvärlden att finansiera USA:s militärindustriella komplex genom att köpa en undermålig produkt som definitivt inte är värd priset. Jag undrar vad svenska luftvärnskillar säger om Patriot när ingen utomstående lyssnar?

 2. patriot missiler fungerar utmärkt när usa anfaller och krigar, dom har aldrig anfallit ett land med varken mondernt eller omodernt luftförsvar , i syriens fall fixade putin anfallet som blev ett fiasko från usa

 3. Det här inlägget kan jag inte låta bli att kommentera. Men först ett citat av inledningen.

  ”Houthierna som leder försvaret av Jemen mot Saudiarabiens brutala USA-stödda anfallskrig sedan mars 2015 har nyligen lyckats slå ut halva oljeproduktionen i Saudiarabien med en attack med drönare, som man enligt egen uppgift vidareutvecklat från utländska drönare.”

  Det har jag inte sett någon bekräftelse på. Det jag sett är att houthierna, vad det nu är för grupp etnisk? , har tagit på sig skulden för attacken men det är inte samma sak som att faktiskt utfört den. Däremot har anklagelser kommit mot Iran. Vi kanske får se vem som ligger bakom när det här börjar klarna.

  Patriotsystemet här i Sverige kan du tacka ”arbetarrörelsen” Socialdemokraterna för. Det är deras insats. Sverigedemokraterna var helt emot det här köpet från USA. Det har jag inte glömt. Kanske man kunde påminna om det när anklagelserna om ”imperialistlakejer” haglar från vänsterns debattörer och sympatisörer?

  • Du kanske borde ha kollat (vilket är lätt numera) och funnit att houtierna är lika etniskt jemenitiska som alla andra jemeniter, och har namnet efter en tidigare, nu död, ledare. Och någon skuld har de inte tagit på sig, däremot äran för gott utfört arbete. De har skickat in raketer och kanske drönare i Saudiarabien under åtminstone ett års tid för att påpeka att det Saudi har för sig i Jemen inte är acceptabelt (skoningslöst bombkrig mot civilbefolkningen, folk- och kulturmord). Att de ny, kanske med hjälp av lokala grupper i oljefälten, lyckas med attacker visar väl bara att de jobbar upp sin förmåga. Den senaste attacken har slagit hårdare än tidigare, men som militär operation med flygande bomber är den inte unik. Det krävs tydligen dock att världsoljepriset skall påverkas för att ’världsopinionen’ vaknar till. Vad Ansarullah (officiellt namn på Houti-partiet) visar är att man är en spelare att räkna med. Det finns många fler mål i Saudi och gulfstaterna som de kan slå ut om så krävs. Möjligen skulle de kunna tjäna på ett riktigt krig mellan Saudi och Iran, för det skulle nog kunna skada eller till och med störta regimen där och välta landet överända.

  • Att Iran i ett läge av frenetisk amerikans krigspropaganda skulle ta risken av ett anfall mot Saudi låter fullständigt löjligt. Det är betydligt mer troligt att det hela var en falseflag operation med pentagon som bakblåsare, i syfte att skapa en förevändning för krig mot Iran.
   Troligast är dock att det faktiskt var Houtierna som lyckades med ett mycket välmotiverat motanfall och att Patriotsystemet inte duger längre, annat än som lurendrejeri mot godtrogna lydstater som Sverige.

  • ”inte sett någon bekräftelse på”, jo – det finns faktiskt. Man har offentliggjort efter mycket kort tid mycket detaljerade uppgifter hur anfallet planerades och genomfördes, uppgifter som endast rimligtvis den som attackerade kan ha tillgång till.

 4. Sverige handlade skräpet av solidaritets skäl och frö att hålla fasaden av ”bäste vännen som finns” levande. Klart det ingick hot av olika slag. Vad har imperiet på Hult och Qvist?

 5. Köpet av Patriotrobotarna liknar mest doktrinen för det svenska ”Wallenbergförsvaret”. Ett försvar som kostar lika mycket, och snart mer än förr, men pengarna går till vapenanslag och legosoldater och inte till ett försvar där folket är beväpnat genom allmän värnplikt. Libyeninsatsen drog in Sverige i krigsbrott och regimförändring men tjänade Saabs marknadsföring av Gripen. Materielanslagen används för att lagerföra flygplan för Saabs utlandsförsäljningar. Patriotköpet gjordes just när Saab tillsammans med Boeing fick den stora ordern på skolflygplan och luktar motköp, i synnerhet som Sverige, genom bl.a. Saab, var indraget i utvecklingen av det modernare europeiska luftvärnsystemet och inga förklaringar gavs för varför Sverige skulle ändra inriktning.

 6. Även om Patriot är ett gammalt och omodernt system så är det inte tänkt att skjuta ner drönare, det ska man ha andra mindre och billigare system till.
  Självklart skulle vi köpt något annat än Patriot, förmodligen var Aster30 det bästa vi hade kunnat inhandla.
  Ryska vapen lär vi aldrig fråga efter även om dom i fallet luftvärn är världsledande.
  Men jag misstänker att Hultqvist får sin belöning, ett internationellt toppjobb efter sin tid i riksdagen likt Foug Rasmussen och Stoltenberg som båda fick bli Nato chefer efter att ha undertecknat F35 kontrakten.

 7. Att skicka en Patriot mot en billig surface-to-surface rocket är som att slå ihjäl mygg med mingvas. Att veta vad man köper när man köper Patriot 2020 är inte lätt, USA fyller gamla system med nytt innehåll kontinuerligt. Men det är säkert dyrt. Israelerna har säkert bästa versionen utanför USA.

  Om vi skulle skulle få köpa S400 av ryssarna är det inte så säkert att vi får hela produkten, de skulle anta att vi läckte systeminformation till Nato, och skulle inte leverera ”det senaste”.

  Vi har luftvärn mot ryskt angrepp och inget mer. Ett ryskt angrepp är synnerligen osannolikt, men om vi blev utsatta skulle de veta exakt hur man lurar sitt eget system, vilket är vad de skulle möta, om vi hade en äldre modell av deras eget.

  Europas gamla konflikter är överspelade, de gamla stormakterna har inrikes problem med immigranter och saknar både materiel och manskap att kriga utanför egna gränser. Dagens konfliktzon är Kinas krav på unilateral kontroll över sydkinesiska (västfilippinska) havet och alla asocierade allianser. Kina mot Taiwan, Japan, Filippinerna, Sydkorea och Indien, och Indien mot Pakistan. Tre av dem redan kärnvapenmakter, och två som kan bli det på ett år, om USA sviktar. Taiwan är nästa front.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here