Sveriges hamnar lockoutar hamnarbetarna

6
1075

Denna artikel består främst av en artikel av Robert Wettersten som först har publicerats i Proletären. Proletären Därtill ytterligare aktuell och tidigare information.

Sveriges hamnar lockoutar hamnarbetarna

De senaste fyra dagarna har Hamnarbetarförbundet varslat om ett tjugotal punktstrejker i nio svenska hamnstäder.
Utöver detta har Hamnarbetarförbundet lagt en övertids-, nyanställnings- och inhyrningsblockad i tre hamnar.

Nu svarar arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar med en lockout av samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet i de varslade hamnarna.

” Vi har erbjudit Hamnarbetarförbundet kollektivavtal men mötts av en hagelstorm av konfliktvarsel”, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen där Sveriges Hamnar ingår, i ett pressmeddelande.
Det avtal som Sveriges Hamnar erbjudit Hamnarbetarförbundet är dock bara ett så kallat hängavtal på det befintliga Hamn- och stuveriavtalet med Transport.

Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér kallar ett sådant avtal för ”en ordfattig papperslapp som fastslår att Hamnarbetarförbundet underordnas alla nuvarande och framtida uppgörelser mellan Sveriges Hamnar och en annan facklig organisation. Med oss skulle arbetsgivarna alltså inte behöva förhandla och komma överens, även om vi åtagit oss fredsplikt.” (Slut på den artikeln).

Mer information om strejeken finns i denna artikel.
Nu är det allvar – här strejkar hamnarbetarna

Medling? Göteborgsposten ”Upptrappningen av hamnkonflikten har fått Medlingsinstitutet att agera. Nu har myndigheten utsett tre medlare som ska försöka ena Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar. Vi drar igång under fredag eftermiddag, säger medlaren Jan–Peter Duker till GP.” Jan–Peter Duker har tidigare varit chef i Svenskt Näringsliv och har inte precis en opartisk bakgrund – snarare tvärtom.

Relaterat.
Vi har tidigare diskuterat Hamnarbetarförbundet och strejkrätten:
Protestera mot inskränkt strejkrätt!
”LO ser inte längre rött och sviker alla som sliter ont”, samt ”fake news”
Försvara organisationsfrihet och strejkrätt!
2000 demonstrerade för strejkrätten utanför LO-borgen

Föregående artikelUSA planerar expansion till Arktis för att utmana Ryssland, men klarar de biffen?
Nästa artikelGullar Sveriges Radio med krigshöken Madeleine Albright?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Jättebra att du tar upp det Anders. Hamnfyran är den sista folkliga bastionen i överhetens nyliberala lyckorike Sverige. Hoppas verkligen att alla demokratiskt sinnade människor inser hur viktigt det är att vi stödjer deras kamp.

  • Oj det var mycket, orkade inte igenom allt, men kul att se och höra en personlig bekant, nämligen Jesper Hamark som brukar veta vad han pratar om.

   • ”Oj det var mycket, orkade inte igenom allt,”
    Ja, då var ju länken lite meninglös. Själv har jag faktiskt lyssnat på Jesper Hamark två gånger och tyckte det var intressant. Jag inser nu att den här gamla konflikten är snarare inom arbetarrörelsen än mellan arbetsgivare och arbetarna. Jag tror inte ”fria” fackföreningar är önskvärda inom socialdemokratin. Sverige som ’halvsocialistiskt’ ville liksom Sovjetkommunisterna ha monopol på arbetarnas organisering. Det är en maktfråga och handlingsfriheten för statsmakten att leda landet. Sedan får det naturligtvis offentligt gärna heta att ”konflikter på arbetsmarknaden sköts av arbetsmarknadens parter”.

    • Jo, men skälet till att S alltid har bekämpat demokrati och kamp inom fackföreningsrörelsen är att dom redan från början har sålt sig till kapitalet. Dom flesta bedömare är säkert medvetna om det långvariga intima samarbetet mellan S och dom stora svenska exportföretagen.
     Din jämförelse med Sovjetunionen i fråga om arbetarorganisering är troligen helt riktig och det som utspelar sig nu är hur dessa två ”tummar i samma röv”, för att prata göteborgska, gaddar ihop sig för att ta död på den sista kardborren i samma bakdel och det måste vi sätta stopp för.

     • Jag är rädd för Hamnarbetarförbundet förlorat striden innan den ens börjat. Deras lott är nåd istället för onåd trots deras position som kan slå hårt mot landets export. Demokrati betyder egentligen ”folkmakt” men ordet är så värdefullt i maktutövning att det gärna fylls med användarens innehåll. I går kväll fick jag ihop ordet ”vänsterkapitalism” vilket tycker jag kan illustrera vad ordet ’demokrati’ innebär idag. Som du kanske förstår ryms inte något revolutionärt överhuvudtaget i det ordet vilket kan förklara t.ex. Hamnarbetarförbundets situation. Av det här kan man konstatera revolution och kanske rentav ’allmän uppstudsighet’ mot makten inte är accepterad i en demokrati. Som exempel kan vi se hur den franska regeringen satt in polismakt mot demonstranterna gula västarna. Hamnarbetsgivarna visar samma maktutövning och sätter genast in en lockout om hamnarbetarna vill göra uppror mot vänsterkapitalismens villkor.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here