Sveriges Radio och västmedia hyllar terrorist

6
1706
al-Nusra

Detta är en summering av en artikel av Caitline Johnstone, som jag översatt. Caitline Johnstone


I onsdags publicerade Southfront en artikel med titeln ”New Video Throws Light på Jaysh Al-Izza High Tolerance to Al-Qaida Ideology” som visar en video där ledaren för en ”rebell” fraktion i Syrien framträder tillsammans med en militant som har ett emblem med ISIS:s officiella flagga. Southfront: Ny video visar stor tolerans för al-Qaida hos rebellgruppen Jaish al-Izza

”Idag skriver massmedia om att en välkänd Jaysh al-Izza-krigare, som heter Abdel-Basset al-Sarout har dött, i sympatiska ordalag om denne. En Associated Press-rapport som har publicerats av stora nyhetsmedia som The New York Times, The Guardian, PBS och Bloomberg beskriver Sarout som en ”syrisk fotbollsmålvakt” som ”vann internationella titlar som representant för sitt land” som ”revolutionärens sångare ”och en ikon bland Syriens motstånd ”

AP
AP skriver ”Han var både en populär person som upprorsledare och som militär befälhavare”, och citerar då Jamil al-Saleh, ledare för rebellgruppen Jaish al-Izza, där Sarout var en befälhavare. ”Hans martyrdöd kommer att ge oss stöd för att fortsätta längs den väg han valde. Andra stora media som BBC, The Daily Beast och Al Jazeera har bidragit med egna positiva nekrologer ”

Jaysh al-Izza bildades 2013 och var en av de första fria syriska armégrupperna (FSA-grupperna) i norra Syrien som drog nytta av USA: s stöd genom CIA:s Timber Sycamore och program som sedan godkändes av USA: s president Barack Obama, ”Southfront rapporter i den ovannämnda artikeln. ”Gruppen mottog massor av vapen från USA, inklusive Grad-raketer, samt Fagot och TOW-tankmotordrivna missiler (ATGM).””Jaysh al-Izza mottog detta stöd under förevändningen av att vara en” moderat grupp ”ledd av en känd syrisk arabisk armé (SAA) defector, al-Saleh,” tillägger Southfront.

”Gruppens handlingar var emellertid inte i linje med dessa påståenden. Sedan dess bildande har Jaysh al-Izza varit djupt kopplad till al-Qaidas gren i Syrien, Al-Nusra Front. Gruppen blev en av de främsta allierade av al-Nusra när den ändrade sitt namn till Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) år 2017. ”

Även Cecilia Uddén berättar positivt om terroristen i Sveriges Radio.
”Den 27-årige målvakten Abdel Baset Sarout gick tidigt med i den demokratiska oppositionen mot Bashar al Assad där han blev en populär protestsångare, men det dröjde inte länge innan han tog till vapen mot regimen och han var huvudperson i den prisbelönta dokumentärfilmen Åter till Homs om just hur en fredlig demonstrant förvandlas till jihadist.” Sveriges Radio.

Efter artikeln skriver Sveriges Radio ”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.”

Timber Sycamore: CIA:s största fiasko i Syrien?

Föregående artikelSlutstriden mot terroristerna i Syrien inledd?
Nästa artikelFärska solidaritetsmanifestationer för stöd till demokratiska visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Det fanns en tid då jag gärna lyssnade till Cecilia Udden, främst för hennes mustiga språk, och då hon ännu åtminstone gav ett sken av att vara objektiv. Men med Syrienrapporteringen har hon blivit ett språkrör för USA:s och övriga västvärldens mycket ensidiga och antisyriska ståndpunkt. Hon framhärdar i att kalla den syriska regeringen för ”regim” och nämner inte med ett ord det stora stöd president Assad åtnjuter bland sitt folk.
  Det är möjligt att denne al Sarout var en ”fredlig och demokratisk” demonstrant innan USA på allvar började beväpna oppositionen, men att upproret i övrigt börjat fredligt är en myt, som vi senare fått åtskilliga belägg på.
  Intressant vore också attfå veta om CU kunnat ta sig lagligt in i Syrien denna gång, då hon för några år sedan blev utvisad från Aleppo, och regeringen i Damaskus knappast ser med blida ögon på hennes antisyriska rapportering.

 2. Cecilia Uddén är en skicklig förvillare. I varje fall måste jag tänka noga och kolla vad hon säger, eller framför allt inte säger. Hon har dessutom en trevlig röst och pratar som om hon har ”verklig” information, en helt fristående information. Men sedan något år vet jag nog ganska väl att hon inte arbetar så att svenskar får viktig upplysning om vad som sker i hennes bevakningsområde. Men det är bara att erkänna; det tog tid för mig att förstå, och ännu är jag inte säker på vilken funktion hon fyller; vems ärenden hon fgår. Så då instämmer jag helt med Christina Joelsson. Nä förresten skrivningen ”har hon blivit ett språkrör för USA:s och övriga västvärldens mycket ensidiga och antisyriska ståndpunkt” är en lite väl enkel skrivning, det synes mig framkomma mer och mer sprickor i denna ”Väst” och jag tror inte att CU stödjer Imperiet helt. Men som skrivet, det är en trosfråga

 3. För övrigt måste jag säga att detta blogginlägg var väldigt bra timat. Tänk om några % av alla de som lyssnade på CU:s radioinlägg gjort som jag, läst detta därefter!

 4. Jag tror inte journalister har fria händer. Vart de än verkar så förväntas ett visst resultat. Jag följer gärna det vänstermannen Tigran Feiler skriver på SVT Public Service om utvecklingen i Venezuela. Om han skrivit på en egen blogg eller liknande så tror jag texterna sett annorlunda ut. Journalist är ett arbete och en personlig karriär. Det ställer helt andra krav än personliga önskemål och åsikter.

  Läs och lär dig”
  Rasifiering.
  Vilket innebär man bestämmer människors egenskaper beroende på etniskt ursprung.

  För mig har alla judar semitiskt ursprung. Men också alla araber. Alla är de ättlingar till stamfadern Abraham.

  Vi måste förstå människorna har förökat sig. Det var inte miljarder människor från början. Jordens befolkning är från början släkten och stammar som förökat sig och spridit ut sig över jordklotet. Det finns lite rester kvar av stamkulturen hos vissa naturfolk till exempel i Amazonas djungel. Hos oss kan man nog säja att samer är en stamkultur som överlevt. Samer är ett nomadfolk som var vanligt för länge sedan. Nomadfolk var inte fasta jordägare utan flyttade på sig hela tiden. Judarna blev nomadfolk när de kastades ut i Diasporan av romarna men fick av Förenta Nationerna tillbaka “sitt” land 1948. Det blev en följd av nazisternas hemskheter mot de judiska folket som många då bodde i Tyskland.

 5. Jag mailade just Cecilia Uddén, Sveriges Radio och Erik Ohlsson, DN:

  Hej!

  Ni har båda gjort osakliga rapporter om en dödad terrorist.

  https://www.globalpolitics.se/sveriges-radio-och-vastmedia-hyllar-terrorist/

  https://www.globalpolitics.se/mer-om-den-sjungande-malvakten-och-affischnamnet-i-syrien/

  Rapporten i Sveriges Radio är inte förenlig med regler.

  Enligt ”Granskningnämndens” definition:

  • Opartiskhet: att kontroversiella ämnen eller händelser inte får behandlas på ett ensidigt sätt, så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar.

  Att representanter för programföretaget inte får ta ställning i kontroversiella frågor.

  * Saklighet: att uppgifter som är av betydelse ska vara korrekta. Inslag får inte vara vilseledande, till exempel genom att betydelsefulla uppgifter utelämnas.

  • Balans: Och att om någon blir klart utpekad och kritiserad ska denne få möjlighet att bemöta kritiken.

  DN uppger i sin publiceringspolicy:


  Har vi gjort fel ska det rättas skyndsamt, på ett tydligt och ärligt sätt.”
  (http://www.dn.se/info/info-hem/sa-jobbar-dn-med-kvalitetsjournalistik/)

  Ni har båda möjligheter att försöka göra en mer saklig och opartisk rapport. Tag chansen!

  Hälsningar

  Anders Romelsjö, professor emeritus, redaktör Globalpolitics.se

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here