Syriska trupper rycker fram i sitt eget land till gränsen mot Turkiet efter avtal med kurderna

5
1397
Syrien. Tiger Frorces på väg tillnorra Syrien.

Pål SteiganSyriens armé rycker fram till norra gränsen i sitt hemland.

Kurddominerade SDF(Syrian Democratic Forces) har förhandla fram med den syriska armén att denna ska ta över kontrollen över gränsposteringarna i nordöstra Syrien när USA återkallar sina styrkor. Detta påstår källor i den syriska huvudstaden Damaskus.

Det är den syriska general Ali Mamlouk, specialrådgivare till president Bashar al-Assad, som kommer att leda dessa samtal säger källorna. Han säger att han talar till den kurdiska delegationen för att ta reda på hur den syriska armén ska etablera sig på gränsen till Turkiet för att förhindra någon turkisk invasion där. SDF skall ha krävt att deras styrkor fortsätter att behålla sina positioner i övriga nordöstra Syrien. Detta förslag har blivit avvisat i Damaskus. Den syriska regeringen har föreslagit en särskild status för den kurdiska administrationen av de kurdiska dominerade områdena inom ramen för ett enat Syrien och öppnar upp för SDF-medlemmar att ansluta sig till den syriska armén.

”Det kommer bara att vara en armé på syriska territoriet, och det kommer att bli den syriska armén”, är den instruktion de syriska förhandlarna fått av president al-Assad.

Turkiet har hotat att invadera nordöstra Syrien när USA drar sig tillbaka. Men president Erdogan har fått höra av Ryssland att det inte kommer att acceptera någon sådan inmarssh och att det kommer att bli den syriska arméns upp att ta kontroll över denna region i sitt eget land.

Det var efter ett samtal med president Erdogan som Donald Trump beslutade att dra tillbaka amerikanska styrkorna ur Syrien och chockade både sin egen försvarsminister, säkerhetsrådgivare och allierade.

Ryssland är avvaktande skeptisk till om USA kommer att lämna Syrien som Donald Trump har lovat. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov säger att USA fortsätter att bryta säkerhetsrådets resolution om Syrien.

I Aleppos gamla stad är livet på väg tillbaka till det normala. Foto: SANA.

Jihadistist-styrkor under turkisk kontroll har samlats nära SDF:s positioner, säger källor som står den turkiska armén är nära. al-Jazeera.Med andra ord håller Erdogan flera möjligheter öppna.

På andra sidan är en stor konvoj av syriska styrkor på väg mot den nordöstra delen av landet, skriver Almasdar News. .Almasdar News De är på väg för att ha styrkor längs Eufrat i Deir Ezzor-provinsen. På julafton bombades den amerikanska koalitionen en bro som den syriska armén nästan hade slutfört över floden Eufrat utan att ge någon förklaring till denna aggressiva handling.

Sorosfinansierade internationella krisgruppen International Crisis Group (ICG) anser att Trump har förrått kurderna och att SDF nu befinner sig i en svårare förhandlingsposition med Damaskus än vad de gjorde våren 2018. ICG säger dock att det mest sannolika och mest realistiska nu är att Ryssland förhandlar fram en överenskommelse där Syriens regering får full kontroll över den nordöstra delen av landet och att kurderna får några av sina krav infriade.”

Kommentar
Det är en självklarhet att syriska trupper ska försöka kontrollera hela sitt land. Det gäller nog varje land som har eller hotas att få utländska trupper. USA:s närvaro är helt olaglig, i strid med FN-stadga och folkrätt. Det är skandalöst och skrämmande av etablerade media och ledande Västpolitiker, som ledarna i Frankrike och Tyskland stödjer USA:s närvaro. Inför USA:s hot om krig mot Irak 2003 stoppade Frankrike USA:s planer i säkerhetsrådet. Då stod man upp för FN-stadga – nu gör man det inte.
Och det gör inte heller Sveriges regering eller ansvariga ministrar. Tro inte att vår regering står upp för nationell självbestämmanderätt eller demokrati. Syriens politik mot kurderna har hela tiden varit mild, ja mycket mild, trots att vissa av för kurderna ställt sig i USA:s tjänst som proxy-armé. En aspekt är att USA som så många gånger förr överger en allierad då det passar. Man övergav sitt stöd för kurderna i Irak, sedan man stimulerat deras självständighet. USA stödde och uppmuntrade Saddam Husseins krig mot Iran, men övergav honom och angrep sedan landet 1990 och 2003. Enligt nyheter på morgonen 25/12 uppger Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu att Turkiet avser att snarast, och givetvis helt olagligt, gå in in nordöstra Syrien. Turkiets utrikesminister Enligt en annan källa vill Erdogan diskutera Syrien med Putin i Moskva. New York Post Och Israel tar tillfället i akt att åter angripa Syrien. Som vanligt utan protester från ”Världssamfundet”? DN 26/12

Föregående artikelHar Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
Nästa artikelIsrael angriper åter Syrien illegalt
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. Det är ett smart drag av Syrien. Sultan aspiranten Erdogan måste nu acceptera Syrien-Ryssland villkoren. Erdogans terrorister gör bäst i att fly Syrien.

  Att Syrien vunnit kriget står klart. Det ser vi land annat i den de desperata nattens missilattackerna från ISIS-kupan, endast för ”judar” enheter israel, mot Syrien. Alla missiler sköts ner. S-300 vänder natt till dag. Förvänta er rabiata upptåg och/eller lögner från sionisterna. Ett kommer här redan nu
  https://www.rt.com/news/447395-israel-air-defense-syria/

  Syrien borde aktivera ”quid pro quo” policyn och skicka några missiler till Hell Aviv så att sionisterna äntligen få en smak av det de orsaker varhelst de sätter foten. Viva Syrien!

 2. Till ett land som försvarar sig enligt FN:s regler kan kanske Sverige sälja in Robot 70?

  Ett effektivt defensivt försvarssystem som kommer göra att Israel kanske slutar invadera territorium olagligt, i vart fall slutar riskera sina piloter? Därefter kan det nog visserligen bli luftdrönarkrig och missiler, men då kan man även sälja drönare till Syrien för att israels befolkning ska förstå att deras regim gått för långt.

  Drönare tillverkas också i Sverige. Vi kan här tjäna massvis med pengar på fredlig försvarsindustri helt i enlighet med FN:s regler.

  När den illegala ockupationen av de illegala krigförande parterna är över och FN:s resolutioner uppfyllts, så kommer vi kunna göra bra avtal med Syrien och kanske med Ryssland.

  USA är i princip slut som dominerande stormakt och alla som förråtts av USA är nog väldigt glada över att det är så, även USA:s folk som fått betala kalaset åt det militärindustriella komplexet är nog glada i fall Trump gör det han lovat, och det verkar han faktiskt vilja göra. När kongressen inte vill godkänna finansieringen av en mur mot illegal invandring, från de överbefolkade fattigare delarna av amerika, så sätter han igång en privat insamling. Han är envis och jag tror att han lär få som han vill, kanske rentutav bli omvald.

  Om Sverige står på rätt sida, d.v.s. den lagliga vilket äen USA kan närma sig, så kommer det inte enbart gynna världsfreden som så många av oss har som mål, men även gynna både Sverige och USA på lång sikt, såsom stödet av de vänsternationella ANC och FNL gynnade oss.

  De som bedriver lllegala krig tenderar att förlora. Alla ogillar det. Trump gillar heller inte att se ut som en förlorare. Genom att avsluta det förlorarkrig som startades av Obama kommer han se ut som en vinnare.

 3. Robot 70 är inte mycket till luftvärn tyvärr.
  Syrien har dock bättre grejer typ Pantsir för att skjuta mer inkommande missiler med förhoppningsvis har dom dem i tillräcklig mängd också.
  USA är helt riktigt slut som världspolis, sist när man gjorde upp om Syrien var det Putin, Erdogan, Merkel och Macron som träffades jänkarna fick helt sonika sitta hemma och tjura istället.
  Trump gör således helt rätt i att dra hem styrkorna nu innan allt blir helt uppenbart för folk.

 4. Trump lämnar kurderna i Syrien för att inte hamna på kollisionskurs med turkarna, han har valt en viktigare allierad framför en mindre viktig. USA slipper kostnaderna och riskerna, givet att inget finns att vinna. Hotet mot ordningen i mellanöstern är sunnimuslimerna, de finns i Turkiet, Syrien och gulfstaterna. USA spelar en mindre roll i Syrien, men är i strategisk allians med både Turkiet och Saudiarabien.

 5. Tänk så befriande att läsa krig och konflikter han bero på något annan än ”konflikt mellan fattiga och rika”. Jag lyssnade noga på prästens predikan under julbönen som några gånger vändes mot tillstånden i samhället. Prästen hänvisade krigen till bl.a. hat mellan människors ”släktband” och jag håller med även om socialistkommunister menar att krig beror på orättvisor. Jag vill mena det stämmer delvis och krigen genom historien haft flera orsaker. Inte minst ära och makt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here