Israel angriper åter Syrien illegalt

2
1182
Brigadgeneral Amnon Ein Dar, Israel

DN skriver idag ”Syriska statliga medier uppger att landets luftvärn har skjutit ned israeliska missiler nära huvudstaden Damaskus, rapporterar Reuters. Enligt de syriska medierna ska missilerna ha avfyrats av israeliska plan och skadat tre syriska soldater.” DN: Syrien ska ha skjutit ned israeliska missiler nära Damaskus och Reuters

Angreppet skedde i skydd av civilt flyg, vilket försvårar bekämpningen av angreppet. Fjorton av 16 missiler uppges ha skjutits ned. Detta är ett brottmot resolution 1701 från FN:s säkerhetsråd.

Syriska nyhetsbyrån SANA bekräftar detta SANA och har publicerat en video som uppges visa detta.

Flera uppgifter finns om att Israel hjälper terrorister i Syrien, och i övrigt bekämpar den syriska regeringen och dess styrkor. Jag har skrivit om det. Sveriges Radio bekräftar: Israel hjälper terroristerna i Syrien

I. Newsweek rapporterade för mer än ett år sedan att
”Israel stöder i hemlighet syriska rebeller som är verksamma nära de ockuperade Golan-höjderna och tillhandahåller pengar, mat, bränsle och medicinska förnödenheter, enligt ”fighters” som hävdar att de får hjälp”. Newsweek

II. Israel har tidigare behandlat sårade syriska rebeller på sina sjukhus. Enligt intervjuer med rebeller av Wall Street Journal stödjer Israel direkt motståndare till den syriska presidenten al-Assad. Wall Street Journal
Israel ser också militärer som tillhör den libanesiska milisen Hizbollah som stöder Assads regimstyrkor som ett hot mot säkerheten på Golan-höjderna och vid gränsen.

III. På morgonnyheterna 11/7 2017 kunde man höra en rapport från en reporter i Israel som berättade att över 1000 människor behandlats på ett av sjukhusen i Israel. En stor andel var ”rebeller”. Enligt rapporten stödjer Israel ”rebellgrupper” som strider mot Assad.
Ekot

IV. I februari 2017 publicerade jag denna artikel: Israel har utfört över 1000 angrepp mot Syrien. al-Qaida-ledare jublar. Uppgiften baseras på en intervju med en israelisk brigadgeneral.

V. al-Qaida-ledare är mycket nöjd efter det aktuella flygangreppet i februari.
Förre ledaren Saleh Al-Hamwi för terroristorganisationen al-Nusra jublar:
«We welcome any Israeli aerial or naval bombardment against the regime and Iran in Syria. We urge them to do more. And we say to Israel: Your silence over Iran’s intervention in Syria will turn against you. It’s inevitable. Act with haste to uproot them».
Arutz Sheva

VI. I en intervju med Qatar-baserade Al Jazeera bekräftar Efraim Halevy, den förre chefen för Mossad vad många i Mellanöstern och runt om i världen redan anade: att Israel givit ”taktiskt” stöd till Jabhat al-Nusra under hela kriget i Syrien. här
* Detta är ett utdrag ur artikeln

Efraim Halevy, före dettaa chef för Mossad.

Att Halevy valde Al Jazeera för sitt framträdande är intressant med tanke på att Qatar är också en stor finansiär av Jabhat al-Nusra och ISIS i Syrien. Rapporter från FN-observatörer på Golanhöjderna bekräftar regelbunden kontakt mellan israeliska officerare och beväpnade Jabhat al-Nusra och IS-terrorister vid syrisk-israeliska gränsen.
Halevy sa att det var ”humant” för Israel att ge medicinsk hjälp till sårade syriska terrorister men att en sådan ”humanitet” aldrig skulle utvidgas till Hizbollahs soldater från Libanon som har kämpat mot terrorister i Syrien. Israels ”humanitet” visades också för hela världen i Gaza, där Israel mördade hundratals barn, gamla män och kvinnor i oupphörliga bombningar attacker mot tättbefolkade områden.

* Jämför gärna ”Världssamfundets” reaktion på Israels angrepp med reaktioner på Hamas angrepp mot Israel. Hur reagerar FN? Den svenska regeringen?

Några andra artiklar om detta.

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikelSyriska trupper rycker fram i sitt eget land till gränsen mot Turkiet efter avtal med kurderna
Nästa artikelNotiser om Israels senaste överfall på Syrien
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Ryssland och Turkiet har en mycket komplicerad geopolitisk militär situation om du tittar på en karta.Ryssland är idag helt kringränd och innestängd-USA har baser i Nato-länderna Rumänien och Bulgarien som gränsar till Svarta Havet och Nato-landet Turkiet -där USA har 19 st militärbaser + kärnvapen i INCIRLIK. Turkiet gränsar till Svarta havet och Medelhavet. För att Ryssland ska ta sig ut till Medelhavet måste de passera genom det trånga Bosporen. Rysslands viktiga geopolitiska strategi blir alltså att hålla sig så väl med Turkiet som möjligt av dessa skäl. Syrien är också viktig för Ryssland för där har de si enda bas vid Medelhavet – i Tartus.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here