Från manifestationen till stöd för Assange, Manning och yttrandefriheten i Stockholm 2 november 2019.

0
1117

Tal vid manifestationen till stöd för Assange, Manning och yttrandefriheten i Stockholm 2 november 2019. Talare var Anders Romelsjö (jag). Stödkommittén för Julian Assange.

Detta var ett av tre tal som hölls vid manifestationen till stöd för Assange, Manning och yttrandefriheten i Stockholm 2 november 2019. Talare var Anders Romelsjö från Stödkommittén för Julian Assange. De andra två talarna Dee Drake och Lars Drake (ej besläktade!) finns separat avbildade i videon nedan.

Vi var ungefär 10 personer som delade ut flygblad. Xavier Castro sjöng fint som allti. Paroller ropades. Många passerade, tog flygblad och/eller observerade evenemanget.


Publicisten Julian Assange, är en av grundarna av Wikileaks som publicerat avslöjande dokument om USAs fruktansvärda krigsbrott i Irak och Afghanistan, om hemlig övervakning av medborgare och andra brott. Han har fått över 15 utmärkelser för journalistik sedan han 2009 bland annat från EU, och senast i juni.
Vid ett kort besök i Sverige 2010 åtalades Assange för sexuellt ofredande. Målet lades ned, och Julian Assange reste till London där han 2012 beviljades asyl på Ecuadors ambassad, och medborgarskap. I ett för svensk rättsväsende skamligt åratal väntade han sedan i åratal på förhör i London då en ny svensk åklagare tagit upp målet om sexuellt ofredande. Efter förhör lades målet åter ned i brist på bevis.

När Ecuador valt ny president 2017 fråntogs Assange detta skydd. Brittisk polis släpade ut honom från ambassaden 10 april i år och uppgav att han ”arresterades på grund av USAs krav på utlämning” men även på grund av ett mindre ”borgensbrott” år 2010. Han sitter nu i fängelse i London under mycket svåra förhållanden, och hans hälsa är mycket dålig.
USA åtalar honom nu på 17 punkter som kan ge 185 års fängelse enligt en lag från 1917 som aldrig använts tidigare. Risk för dödsdom finns. Storbritanniens inrikesminister har godkänt att Assange får utlämnas till USA. Det påverkar kommande domstolsbeslut i februari nästa år.

Och inte bara det! Han fruktar även utlämning hit till Sverige som kan utlämna honom vidare till USA. Trots att åklagare i Stockholm lagt ner åtalet för sexuellt ofredande två gånger, i brist på bevis har vice överåklagare nu återupptagit förundersökningen med hemliga åtalspunkter.

Men en domstol i USA har för ett par månader sedan slagit fast att Assange och Wikileaks arbete med och publicering av uppgifter från Demokratiska Partiet i USA om presidentvalet inte är något brott – lika lite som publiceringen av lögnerna av USA:s regering om Vietnamkriget i ”Pentagon Papers” och om miljardärernas olagliga skatteaffärer i ”Panama Papers”.

Chelsea Manning dömdes 2013 till 35 års fängelse. Hon benådades av president Obama och släpptes i maj 2017.
Hon greps på nytt i april i år i USA när hon vägrade ställa upp och vittna mot Julian Assange i USAs planerade rättegång mot honom. Hon sitter i fängelse, men håller fast vid sin vägran och ruineras av höga böter.

FN:s representant mot tortyr Nils Melzer rapporterade i våras att USA, Storbritannien, Sverige och Ecuador sedan länge utsätter Julian Assange för psykisk tortyr. För att han spridit information om krigsbrott som alla medborgare i ett demokratiskt land bör känna till. I en tid då yttrandefriheten på olika medier alltmer naggas i kanten.

* Julian Assange har nyligen varit i förberedande rättegång inför rättegång i februari om utvisning till USA.

Ögonvittnet vid rättegången, förre brittiske ambassadören Craig Murray rapporterar: (Ett utdrag).

I högsäkerhetsfängelset Belmarsh hålls Julian Assange i fullständig isolering 23 timmar om dygnet. Han får 45 minuter motion. Om han måste flyttas rensas korridorerna innan han går igenom dem och alla celldörrar låses för att säkerställa att han inte har kontakt med någon annan fånge utöver den korta och strikt övervakade motionsstunden. Vid rättegången framträdde en stundtals förvirrad och tydligt psykiskt och fysiskt försvagad Julian Assange som gått ned 15 kilo i vikt. Han och hans advokater behandlades nedlåtande av domaren och alls inte som det bör vara i en rättsstat enligt den erfarne diplomaten.

Assanges försvarsteam gav övertygande skäl för att få längre tid att förbereda rättegången. De hade mycket begränsad tillgång till sin klient i fängelset och hade inte fått lov att överlämna några dokument om fallet till honom förrän för en vecka sedan. Han hade också bara helt nyligen fått begränsad tillgång till en dator, och alla hans relevanta register och material hade USAs regering beslagtagit från den ecuadorianska ambassaden. Assange hade ingen tillgång till sitt eget material för att förbereda sitt försvar.

Dessa rimliga krav avvisades av domstolen. Ambassadör Craig Murray noterade också hur representanter för USA tydligt samspråkade med och påverkade åklagaren.
Ambassadören menar att denna hantering i domstol inte var opartisk och en skandal för varje rättsstat.

Han skriver faktiskt ”Det finns inget som helst rättfärdigande för att denna omänskliga behandling, som används för farliga terrorister, utövas mot en förläggare som sitter häktad.
Ambassadör Murray skriver vidare att ”Alla i domstolen igår såg att en av vår tids största journalister och viktigaste dissidenter håller på att torteras till döds av Staten, inför våra ögon.”

Samtidigt som detta sker går starkt misstänkta krigsförbrytare fria – för brutala folkrättsvidriga krig som i Irak med 2 miljoner döda, i förstörandet av Libyen, Afrikas rikaste land, Saudis bombningarna i Jemen med USA:s stöd. De heter Bush, Blair, Cheney, Obama, Trump och bin Salman!

Medierna tiger – än så länge. Men det gör inte vi. Liksom förr i historien är vår solidaritet en kamp vi för yttrandefrihet och demokrati i alla medborgares intresse.

Kom med!
Protestera !

Detta kan rädda Assange från utlämning!
Frihet för Julian Assange & Chelsea Manning!
Hindra Julian Assanges utlämning till USA!
Försvara yttrandefriheten!
Åtala de ansvariga för oerhörda krigsbrott: Bush, Blair, Obama och Trump!
Stödkommittén för Julian Assange.

Föregående artikelMer högintressant ur den exklusiva intervju med Bashar al-Assad, statsman och president i Syrien.
Nästa artikelLyssna på Syrian Girl hos George Galloway!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here