Till Sveriges universitetsledningar: Avbryt och säg upp alla akademiska kontakter med universitet och forskningsinstitutioner i Israel

1
445

Detta brev sändes 23 oktober till Sveriges universitetsledningar av Jan-Erik Gustafsson, Docent KTH. Han var koordinator 2013-2017 för Sida-finansierat lärar- och student utbyte med Al Quds University Jerusalem och är medlem i Aktionsgruppen på KTH för Bojkott av Israel. Nytt försök bojkotta Israel bland akademiker och Over 600 academics sign a letter calling on Irish Universities to cut ties with Israeli institutions.

Jan-Erik Gustafsson.

En stor del av det internationella samfundet, akademiker och vanligt folk, vänder sig nu mot apartheidstaten . Till och med Carl Bildt, vilket framgick av ”30 Minuter” 19 oktober, har betecknat Israel som en apartheidstat). Israels bestialiska bombningar, fördrivning av Gazabor, blockering av vatten, el, bränsle och kollektiva krigföring mot Gaza’s befolkning. Universitet och sjukhus i Gaza har bombats till grus. Stora demonstrationer sker i Arabvärlden, 200 000 demonstrerade nyligen i London och 5 000 demonstrerade på Sergels Torg 22 oktober till stöd för Palestina.   Free free Palestina; Bojkotta Israel; Vakna, vakna Sverige; Länge leve Palestina.

Men Västländerna med USA i spetsen och med lilla Sverige i dess släptåg stöder Israels krigspolitik. Idag uttryckte utrikesminister Tobias Billström från ett EU-försvarsministermöte i Luxemburg, att han tyckte att Israels agerande var proportionerligt ! Den israeliske försvarsministern Yoav Gallant kallar palestinier för ” människodjur ” som underförstått man ha rätt att mörda. Det är således Ok att mer än 4 600 palestinier hittills har fått sätta livet till, och ännu fler när den sedan länge annonserade markinvasion sätts in.  En markinvasion som riskerar sätta hela Mellersta Östern i brand och kanske något ännu värre.

al-Nabka-dagen.

Men det sipprar fram allt mer besvärande fakta för det Västliga etablissemanget. Det går inte längre att dölja sionisterna raserade palestinska byar som låg i dagens Israel och fördrev 1948 under Al Naqba 750 000 palestinier, varav merparten till Gaza. Dagens Gaza bor är upp till 80 procent ättlingar till de som fördrevs under Al Naqba.  Under de senaste 75 åren har den sionistiska ockupationsstaten upprepade gånger använt våld mot palestinier.

På Västbanken har den israeliska bosättar-kolonialismen lett till att mer än 700 000 judisk befolkning bor på stulen mark, bosättare som dagligen är ett ständigt hot mot kvarvarande palestinier.

Om det finns något positivt med det nu pågående Gazakriget är det att Västvärldens hyckleri och stöd till den Israeliska sionistiska staten nu avslöjats för alltmer större grupp av befolkningar i Sverige och övriga världen. Det borde bli allt mer pinsamt och moraliskt besvärande för akademiska institutioner att fortsätta med utbildnings- och forsknings- och s.k. innovationsavtal med Israeliska universitet, forsknings- och innovationsinstitutioner.

Israels etniska fördrivning och rensning av palestinier måste upphöra. Om ni svenska universitet och forskningsinstitutioner vill hamna på rätt sida av historien så Do Not be Silent about Genocide, som universitetsledningen för Bir Zeit University uppmanar, som liksom fler uttalanden från akademiker och kulturpersoner finns på hemsida www.psabi.nu

Avbryt och säg upp alla akademiska kontakter och avtal med universitet oc h forskningsinstitutioner i Israel

 

 

Föregående artikelIsraels slutliga lösning av Palestinafrågan
Nästa artikel”Världen förändras – och Sverige hänger inte med”
Jan-Erik Gustafsson
Jan-Erik Gustafsson, Styrelsemedlem och tidigare under många år ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.

1 KOMMENTAR

 1. Allt det här är moraliskt, humanistiskt, etiskt, internationellt juridiskt och politiskt rätt (bland politiskt-historiskt bildade och kunniga) – men tyvärr helt svenskt omöjligt.

  Det skulle skölja en våg av ”anti-semitism”-anklagelser, eftersom det svenska politiska klimatet gått från att traditionellt vara humanistiskt och solidariskt med ockuperade och förtryckta folk och länder, till att numera hylla deras ockupationsmakter, tortörer, barnamördare och plågoandar, i bästa Washington-anda. Nato står för dörren och vi kan ju inte gå emot sionisterna (där de värsta ignoranterna lever och verkar) i Washington. Hur skulle det se ut?

  I veckan presenterade Republiken Chile sitt tack till Sverige för vårt lands stöd till folket mot den fascistiska Pinochet-juntan åren 1973-1990, genom att ge ut ett frimärke med statsminister Olof Palme på. Ett folk som vet och minns hur det är att leva under förtryck och ockupation. Man hedrar sin progressiva humana historia.

  Idag skulle även det vara i princip vara helt omöjligt att i detta omvandlade Sverige ge ut ett t.ex. kombinerat chilenskt-svenskt frimärke till detta solidariska stöd, med ett gemensamt frimärke med låt säga både statsminister Palme och den mördade presidenten Allende på i en samutgåva mellan svenskt och chilenskt frimärksväsende. Det skulle inte gå i dagens Sverige. Vi har blivit alltför fascistiska och militaristiska.

  I Amerika bojkottar sedan ganska länge det amerikanska antropologiska universitetsorganet AAA helt allt akademiskt utbyte med Israel. De har skinn på näsan i ett så pass pro-sionistiskt land som de amerikanska Förenta staterna.

  Men i ett offentligt Sverige där den solidariska, anständiga och humanistiska hjärnhalvan drabbats av åtminstone temporär allmän hjärndöd, där ruskiga anti-humanistiska och anti-solidariska partier som de så kallade ”Krist”-”demokraterna” och ”Sverige”-”demokraterna” i många år fått avhumanisera svensk solidaritetspolitik, så har den sannerligen lyckats.

  Alla bojkotter av Israel som inte får ett gemensamt stöd av Europeiska unionen, där det är möjligt (som Spaniens och Belgiens regeringar kräver till exempel) -kan lyckas, men gemensamt. Enskilda svenska initiativ är dessvärre i dessa dagar utdömda att (helt?) politiskt misslyckas, om man inte från enskilda parter och institutioner är VÄLDIGT modiga och har civilkurage av stål i ryggraden. De kommer att utsättas av ofattbart hård kritikstorm och kamp mot dessa personer, av de utsända sionistiska inkvisitörerna. I Tyskland har de lyckats driva folk från arbeten, hemorter och till självmord.

  Stöd det fria Palestina, bär den palestinska knutna näven på jack- och rockslag, på skjortor och stöd landet och dess folks röst i även de små debatterna på företagsfikat. Så kan vi börja! Uppmana folk att stödja Palestinas barn.

  Skulle Spanien av idag nu, som önskas, kapa de diplomatiska förbindelserna med Israel och diverse sanktioner införas mot Netanyahus fascistregim på initiativ av Belgien och Spanien kan nog en svensk operation mot världens sista koloniala ockupationsmakt, som nu stigit upp i folkmordscrescendo komma igång!

  Lycka till!
  Palestina kommer att bli fritt! Den israeliska fascistiska folkmords- och barnmördarregimen kommer att till slut falla.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here