Turkiet är utan skuld

11
1772

Uttalande 11 juli av Hans Öhrn, ordförande i Sveriges Fredsråd

Ansvaret för att Sverige, efter drygt 200 år som alliansfri stat, nu går en osäker framtid till mötes som medlem av en krigsallians ska dock inte lastas Turkiets nyckfulla regering.
Ansvaret faller helt och fullt på de svenska politiker som lämnade in Sveriges ansökan om Natomedlemskap och därmed övergav en alliansfrihet som tjänat oss väl under sekel. Även om  ansvaret är kollektivt för samtliga riksdagspartier i Sverige, även de partiet som formellt har sagt nej till Sveriges ansökan, men i praktiken inte gjort mycket för att förhindra den, faller ett extra tungt ansvar på socialdemokraterna och framför allt Magdalena Anderssons regering. Det var regeringen Andersson som, trots försäkringar in i det sista att Sverige aldrig skulle bli medlem av Nato, till slut lämnade in Natoansökan. Det var ett beslut som helt stred mot en mer än sekellång socialdemokratiskt politik att stå utanför stormaktskonflikter och arbeta för fredliga lösningar på förvecklingar mellan stater.

Det är också socialdemokratin som bär huvudansvaret för att Natoprocessen genomfördes helt utan folklig förankring. De mycket torftiga och undermåliga utredningsarbete om konsekvenserna av ett Nato-medlemskap som gjordes hade enbart till syfte att  med en motbjudande lögn- och skrämselpropaganda ställa en i grunden antimilitaristisk opinion, inte minst inom de socialdemokratiska leden, inför fait accompli och tvingas acceptera Natomedlemskap.

Det är skam, det är fläck på Sveriges banér att medborgarna i Natoprocessen aldrig fick chans att göra sina röster hörda.

Källa: https://frednu.se/?p=3254

Föregående artikelUSA 2022: ”Användningen av klustervapen är ett krigsbrott” – USA 2023: ”Vi skickar klustervapen”
Nästa artikelVarför döljs militären stora och ökande påverkan på miljö och klimat? Svenska försvarsmakten vill ha lättnader

11 KOMMENTARER

 1. Den ukrainska armén förväntas bli helt förstörd under den ryska militärens motoffensiv. Detta konstaterades den 12 juli av en tidigare rådgivare till chefen för Pentagon, den pensionerade amerikanska arméns överste Douglas McGregor i en intervju med analytikern Kim Iversen på hans YouTube-kanal.

  ”Nu kommer Ukrainas väpnade styrkor att försöka visa alla tecken på liv, men sanningen är att i händelse av en rysk motattack kommer ukrainarna att sopas bort”.
  McGregor noterade att de väpnade styrkorna i Ukraina har uttömt sin egen ammunition, utrustning och personal, och att de också förlorar vapen som levererats av det kollektiva väst snabbare än de kan använda eller fylla på dem.
  McGregor klargjorde att till en början skulle tunga artilleri- och missilstyrkor regna kraftig eld mot den ukrainska militären, och sedan skulle hundratusentals ryska militärer inleda en offensiv.

  Som IA Regnum rapporterade sa tidigare rådgivare till den tillförordnade chefen för DPR, Yan Gagin , att nu har de ryska väpnade styrkorna initiativet i hela Donetsk-sektorn av fronten – från Ugledar till Artyomovsk.
  Han klargjorde att i ett antal sektorer av fronten pågår fientligheter dygnet runt och ryska enheter rör sig framåt.
  Också den 11 juli sa den ryske försvarsministern Sergej Shoigu att den ryska armén hade genomfört en motattack i Krasnoliman-riktningen under de senaste två dagarna . Enligt honom, som ett resultat av detta, avancerade ryska trupper en och en halv kilometer på djupet och två kilometer längs fronten.
  Chefen för avdelningen sa också att den ukrainska militären hade lidit stora förluster sedan starten av motoffensiven den 4 juni: över 26 000 militärer och 3 000 stycken av olika vapen.
  https://regnum.ru/news/3819157

 2. Håller fullständigt med om det här.
  Bra talat!

  Jag läser den fria webbtidningen Fria Tider och såg där i dag att Turkiet fortfarande kan bromsa, förhala och kanske hindra Sverige att bli ett bombmål för stormaktskonflikter vi egentligen inte har med att göra.

  Men det är borgerligheten som drar in oss i det här och där ingår även den så kallade ”arbetarrörelsen” som numera helt avslutat sitt socialistiska intresse och helt och hållet gått vägen till borgarens liberala demokrati.
  Något som officiellt förklaras med att Socialdemokraterna övergått till ett parti med dragning åt Sveriges ”medelklass”.
  Tyvärr är det fortfarande många arbetare som är trogna och solidariska med detta förrädiska politiska parti som under många decennier genomsyrat svensk politik.

  • Svenska politiker har numera bara sin egen ”karriär” internationellt efter att de fått gå som politiker i skallen! Svenskarna kommer således i andra hand vilket märks och man förundras över hur många som inte ser och hör vad som händer i svensk politik? Politikerna ”jobbar” för att öka sin egen rikedom och givetvis oligarker som Wallenberg och andra som skor sig på systemet.

   • Turkiet medger möjlighet att avslå Sveriges Nato-anbud.
    https://vz.ru/news/2023/7/13/1221009.html

    Turkiet har ännu inte sagt ”ja” till Sveriges medlemskap i Nato, utan bara gått med på att öppna vägen för processen, säger Omer Celik, talesman för Turkiets styrande Rättvise- och utvecklingsparti.
    Turkiets parlament kanske inte kommer att godkänna Sveriges satsning på att gå med i Nato om USA:s och EU:s löften bryts.
    ”Jag ber er att vara mer exakt i formuleringen och förståelsen av processen: nu pratar vi inte om att vi sa ”ja” till Sveriges medlemskap, vi öppnade dörrarna till processen, vägen till medlemskap,” Celik sa i en intervju med Haber TV-kanal, rapporterar RIA Novosti .
    Enligt honom kommer processen att utvärdera Sveriges ansökan om Natomedlemskap av det turkiska parlamentet med största sannolikhet ske i oktober-november.
    Samtidigt framhålls att om löftena till Ankara inte infrias förväntas det turkiska parlamentet inte godkänna Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

    Tidigare har orientalisten Kirill Semenov i en kommentar till tidningen VZGLYAD noterat att Stockholms medlemskap i organisationen fortfarande är ifrågasatt.
    Kreml uppmanade Ankara att inte bära rosa glasögon, eftersom de inte vill se Turkiet i Nato.

    • Hur västvärlden reagerar på att Ukraina förnedrades och exkommunicerades från Nato: Docent vid finansuniversitetet Gevorg Mirzayan – om västerländska mediers reaktion på Zelenskys offentliga misshandel i Vilnius.
     https://life.ru/p/1593270

     Efter resultatet av NATO-toppmötet i Vilnius blev Vladimir Zelensky kalif för en timme i det ryska segmentet av Internet.
     Sociala nätverk svämmade helt enkelt över av patetiska fotografier av chefen för Kiev-regimen, som istället för sitt vanliga heroiska mottagande fick en balja med kallt vatten i Vilnius.

     För det första fick han inte vad han ville ha (partiellt NATO-medlemskap, försenat NATO-medlemskap, eller åtminstone tydliga villkor för detta medlemskap). ”Toppmötets slutkommuniké, med sitt tvetydiga diplomatiska språk, speglar en allvarlig splittring bland medlemmarna i alliansen om hur Ukrainas väg till NATO-medlemskap kommer att gå. Ukraina lovades en inbjudan ”när de allierade är överens och villkoren är uppfyllda, ”utan att nämna villkor” skriver The New York Times.
     Dessutom blev Zelenskij också offentligt belägrad för slöhet mot länderna – alliansens ledare, för att han nästan försökte utpressa dem och för att han istället för tacksamhet för utdelningar kräver ännu mer vapen och pengar. ”Oavsett om vi gillar det eller inte, vill folk fortfarande se tacksamhet för deras hjälp”, säger den brittiske försvarsministern Ben Wallace. Ungefär samma ord angående känslan av tacksamhet gjordes av USA:s nationella säkerhetsassistent Jake Sullivan.
     Till exempel skrev The Washington Post att Zelensky bara är en populist. Att han inte tvekar att kritisera sina supportrar just nu när han känner att detta kommer hjälpa honom att ta poäng i Ukraina. Andra gjorde det klart att det ömsesidiga misshandeln av Kievregimen fortfarande är ett isolerat fall.
     ”Sullivans hårda ord var ett sällsynt exempel på kritik från Biden-administrationen, som gradvis tillfredsställer Zelenskys krav på leverans av modernare vapensystem”, säger The New York Post.
     På webbplatsen för det regerande Storbritanniens konservativa parti dök det upp en artikel med den skrikande rubriken ”We are not Amazon”, tillägnad försöken från Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace att på något sätt stävja Zelenskys elaka beteende. Partimedlemmarna försökte givetvis söta p-piller så mycket som möjligt. ”Wallaces varning lät naturligtvis hård, men riktiga vänner berättar den bittra sanningen”, stod det i artikeln.
     ”Senior västerländska politiker och tjänstemän noterar att den resulterande spänningen återspeglar de interna svårigheter som några av Natos 31 medlemmar har upplevt med att ge Ukraina det fortsatta stöd det behöver, samt Kievs frustration över att de vapen och det diplomatiska stödet som erbjuds inte motiverar det. ambitioner” ,förklarar artigt den aktuella situationen för Financial Times, och utelämnar poängen att anständiga människor inte ser en gåva häst i munnen. Enkelt uttryckt, enligt alla normer och regler, har en tiggare ingen rätt att bli indignerad över att han inte får tillräckligt.

     Ja, västerländska medier erkänner att tiggaren inte fick som han ville. ”Ukrainska ledare kom till Vilnius för tuffa säkerhetsgarantier, fler vapen och en tydlig färdplan för NATO-medlemskap. Istället fick de mestadels lugnande ord och vaga löften om att hjälpa Kiev att försvara sig”, uppger The Wall Street Journal.
     Och de konstaterar att Zelenskys krav var milt uttryckt mycket tveksamma, för att inte säga omöjliga. ”NATO:s vägran eller oförmåga att sätta en deadline är förståelig. Faktum är att svaret på frågan om när Ukraina kommer att gå med i Nato är detsamma som frågan om när Ukraina kommer att vinna kriget. Nato har gjort det klart att det första inte kan hända före den andra”, påpekar CNN .

     Media hävdade att resultatet av toppmötet i själva verket var förutbestämt av USA:s ståndpunkt. ”Biden erkände att alliansen inte bjöd in Ukraina till medlemskap under toppmötet … Biden betonade att Ukraina inte är redo att gå med i Nato”, medger CNN . Ja, denna ståndpunkt har redan fått kritik från ett antal europeiska hökar, i synnerhet den tidigare brittiske premiärministern Boris Johnson. ”Det borde inte finnas någon ursäkt eller anledning att fortsätta att inte göra någonting eller fördröja inträdesprocessen”, citerades han av CNN. ” Den sista barriären var att detta inträde skulle vara en provokation i Vladimir Putins ögon. vad händer när du har inte Ukraina i Nato, du provocerar fram det värsta kriget i Europa på 80 år.”Men Biden, trots sin ålder och hälsoproblem, tänker fortfarande bättre än Johnson och förstår alla risker även med att acceptera det ”uppskjutna” medlemskapet i Kievregimen.

     Den auktoritativa brittiska tidningen The Economist gav dock fortfarande den ljusaste kommentaren till toppmötet. Det verkar som om den också försökte söta p-piller för Zelenskij – att låta honom och alla förstå att Ukraina inte lämnade toppmötet tomhänta.
     Hon fick till exempel specifika garantier från G7-länderna. ”G7-medlemmar gick inte så långt som att erbjuda Ukraina formella säkerhetsgarantier i enlighet med Natos artikel 5 om ömsesidigt försvar, enligt vilken en attack mot en är en attack mot alla.
     Men de sa att om Ryssland attackerar Ukraina igen efter detta krig , kommer allierade ”omedelbart att samråda med Ukraina” och erbjuda ”snabbt och fortlöpande säkerhetshjälp”, inklusive ”modern militär utrustning på land, till sjöss och i luften,”skriver publikationen.
     Och nyckeln i den kommentaren är just frasen ”efter kriget”. Men idag finns det två realistiska alternativ för slutet av denna SVO. Som en del av det första kommer ett paketavtal att antas om resterna av Ukraina, varefter denna kvarleva inte längre behöver hjälpas.
     Inom ramen för den andra kommer det inte att finnas något kvar av Ukraina, vilket innebär att det inte kommer att finnas någon som hjälper.

 3. Jag tror att en avgörande faktor är en mycket ihärdig propaganda och USA-styrning av medierna.
  Politikerna förr och nu följer medierna och tolkar deras innehåll som viktigt att följa.
  Men propagandan nu och censuren nu är starkare än någonsin.
  Politiker som ska stå emot propagandan måste i så fall följa altmedier och det är de avskräckta från.
  Överheten nu är nog mer isolerad från verkligheten än någonsin.
  Politikerna är bara en sorts kändisar.
  Och det är en sån värld USA vill ha.

 4. Sverige rustar för NATO, svenskarna betalar, flera gånger om.

  Det råder knappas något tvivel om att USAs krigsförberedelser med expansionen av NATO är identiska med Hitlers före överfallet på Polen 1939, och svenska regimen deltar.

  Resultatet kommer att bli detsamma. Några bilder som visar Sveriges framtid under NATO.

  https://capdesign.se/wp-content/uploads/2015/10/0.jpg
  https://capdesign.se/wp-content/uploads/2015/10/31.jpg
  https://capdesign.se/madness-of-sweden/3-3/

 5. Frågan som man ställer sig efter att ha läst ovanstående artikel är hur ställa politiker till ansvar. Jag håller fullständigt med om att det är i första hand S och ML Andersson som bär ansvaret för Sveriges kommande medlemskap i Nato. Ett medlemskap som inte är förankrat hos gemene man, även om media och övr tvkommentatorer inom sport o kultur gjort allt de kan för att vi ska hata ryssar. Nato är ju faktiskt riktat mot Ryssland och har så varit sen det bildades. Följaktligen blir då ett inträde i nato en fientlig handling från Sverige riktat mot Ryssland och hur detta ska gagna freden kan då inte jag se. Jag vill fortsätta bo i ett suveränt land där jag kan tala och tänka fritt och ta mig ut i ytterskärgårdarna utan att riskera att möta amerikanska krigsfartyg på fjärdarna. Det verkar som att det landet inte längre finns pga att S har blivit ett borgerligt parti på högerkanten istället för det reella alternativ till borgerligheten som de borde fortsätta vara i ett DEMOKRATISKT samhälle. Människor som röstar S är idag partilösa och de har blivit grundlurade av en ljuvt leende Andersson som deklarerar att vi numera kan försvara vårt land TILLSAMMANS MED ANDRA. Så tryggt det känns, man nästan somnar – men försvara oss, det kunde vi också tidigare under kalla kriget. Vi hade ett mäktigt försvar både marint och i luften och på mark. Sen kom borgarna till makten och de hade redan då siktet inriktat på nato så försvaret prioriterades inte längre, det blev åttital och svenska försvarsindustrin köptes upp av utländska intressen som så mycket annat och politiken blev nyliberal, dvs allt skulle privatiseras och generera vinst och där är vi idag. Har det blivit bättre? Nej tycker jag som varit med ett tag, det har blivit sämre! Vad gör vi? Jag vill inte att mina skattepengar går till nato eller för att försörja Ukraina med vapen. Men däremot gärna till ett starkare nationellt försvar men det är inte det som nato handlar om här. EU, USA vill till varje pris förödmjuka Ryssland och om möjligt få bort Putin. Och de har fått Sverige att spela med i intrigerna. Det är sorgligt eftersom Putins legitima intresse är att försvara sitt land och för att han har tagit det ansvaret straffas han nu.

  • Tja, Sverige fick inte vara med i första världskriget! Var bara med lite grann på tyskarnas sida när det gick bra för Tyskland i andra världskriget men hoppade sedan av när man insåg vart det lutade! Men tredje världskriget vill Sveriges politiker absolut inte missa så man går med i Nato för ”säkerhets” skull! De svenska politiker vi har idag måste vara de sämsta i Sveriges historia…Ett gäng utan konsekvenstänk!

 6. V & MP har inte heller satt ned foten i frågan, men jamsat med S & C, utan att ställa krav i detta och i annat. Feghet.

  KP, SKP, RS, LpO, MoD m.fl. har inte valsamverkat brett med fredligare och hederligare alternativa partier heller.

  Skulden ligger nu tung på alla som saknat samarbetsförmåga. Framtiden för barnen och framtidens generationer är nu oviss, p.g.a. er alla. Skäms! Ångra er!

  Det är dags för ett kristet dop, d.v.s. låta era gamla klandervärda egon dö, och bli pånyttfödda, hederliga, konsekventa och sanna! Gör om! Gör rätt!

 7. Erdogan lämnade ett oseriöst erbjudande till Ryssland..
  https://vz.ru/world/2023/7/20/1222037.html

  Tre skäl till omöjligheten att leverera ryska amfibieflygplan till TurkieRyska Be-200 amfibieflygplan börjar rädda Turkiet från skogsbränder. Något tidigare uttalade den turkiske ledaren Erdogan till och med ett nästan sensationellt förslag – att köpa dessa unika bilar från Ryssland. Men paradoxalt nog blev det ingen reaktion från rysk sida på detta. Och det finns åtminstone tre goda skäl till detta.Den turkiske presidenten har nyligen tagit flera antiryska steg. Efter att ha vunnit det senaste presidentvalet har han tydligt visat en viss vändning mot det kollektiva väst.

  Dessa steg inkluderar bildandet, efter hans seger i valet, av ett provästligt ministerkabinett, från vilket alla som under valkampanjen uttryckte antiamerikanska och antivästliga ståndpunkter eller uppmärksammades för samarbete med Ryssland, eliminerades. Detta inkluderar frigivningen av Azov-befälhavarna som är internerade i Turkiet (på Erdogans hedersord). Detta är också ett löfte om att bygga en anläggning för produktion av ”Bayraktarov” i Ukraina. Och slutligen samtycke till Sveriges anslutning till Nato.

  Och som för att motverka dessa steg tillkännagav den turkiske presidenten samtidigt offentligt sin önskan att förhandla om köpet av ryska Be-200 amfibieflygplan. Det uppges att han tänker diskutera denna affär – köpet av ”två eller tre” bilar – vid ett personligt möte med Vladimir Putin i augusti i år.

  Motiven verkar vara de mest förståeliga: Be-200s är kända för sin förmåga att släcka bränder, dessa maskiner arbetar regelbundet i Turkiet och just för detta ändamål. Enligt Erdogan påverkar Be-200s ”avsevärt brandbekämpning.” Det vore logiskt att köpa dem, och inte ständigt hyra dem – desto mer kostar det Turkiet ganska mycket.

  Ryssland har upprepade gånger hjälpt främmande länder att släcka bränder genom att skicka brandflygplan och helikoptrar. De senaste åren har det ryska flyget släckt bränder i Turkiet, Indonesien, Balkanländerna, Israel, Portugal och till och med Chile.

  Tre hinder: Det finns dock minst tre hinder för försäljningen av Be-200 amfibieflygplan till Turkiet. Den första är motorerna. Inledningsvis var Be-200 utrustad med två D-436TP turbofläktmotorer utvecklade av Zaporozhye Machine-Building Design Bureau ”Progress” uppkallad efter akademikern A.G. Ivchenko (inkluderad efter 1991 i det ukrainska företaget ”Motor Sich”). Om den ryska flygindustrins samarbete med den ukrainska motorbyggnaden fortsatte på 1990-talet, införde Ukraina 2018 ett förbud mot export av civila flygmotorer till Ryssland. D-436TP för Be-200 föll också under detta förbud. Således behöver bilen ommotoriseras. De plan som nu skickas av Ryssland till Algeriet är utrustade med ukrainska motorer som levererats tidigare. Men finns det motorer för nya bilar? Det finns inget svar på denna fråga.

  Den hypotetiska möjligheten att Erdogan kommer att be Ukraina och Motor Sich att sälja Turkiet en licens att tillverka D-436TP-motorer, och Turkiet då kommer att kunna leverera dem till Ryssland eller modifiera ryska Be-200 för försäljning till tredjeländer, är alltför osannolikt för att vara värt att ta hänsyn till.

  Det andra problemet är den internationella certifieringen av flygplanet. För att få ett europeiskt flygplanstypcertifikat var utvecklarna tvungna att spendera fem år och göra ett antal ändringar i designen av Be-200ChS, vilket skapade en version av Be-200ChS-E. Bristen på certifiering i USA förhindrade försäljningen av flygplan av amerikanska TTE International Inc. Det handlade då om ett tiotal bilar. Det fanns andra potentiella köpare, men…
  Det tredje problemet är den otillräckliga produktionskapaciteten hos Be-200-tillverkaren, Taganrog Aviation Scientific and Technical Complex uppkallad efter G.M. Beriev (TANTK uppkallad efter G.M. Beriev). Hittills har endast 18 bilar tillverkats, och nu är den 19:e i leveransstadiet. Med hänsyn till ovan beskrivna svårigheter är det knappast möjligt att räkna med en explosiv tillväxt i sammansättningen av flygplan och deras leveranser till utlandet.
  Vart och ett av dessa skäl är i sig tillräckligt för att överväga frågan om att sälja Be-200 till Turkiet inte bara stängd, utan helt meningslös.

  Erdogans verkliga motiv: Varför tog Erdogan upp frågan om Be-200 under dessa förhållanden? Det verkar som om detta uttalande i första hand har politiska, imagemässiga skäl och inte alls ett verkligt behov av att köpa ryska flygplan.

  För det första kanske den turkiske presidenten är frestad att visa väljarna sin pragmatism och effektivitet när det gäller att utrusta sina brandmän. Även med hjälp av Ryssland. Denna gest är särskilt slående mot bakgrund av misslyckandet med att bekämpa de skogsbränder som för närvarande brinner i Grekland, ett land som är en viktig geopolitisk rival till Turkiet. Den andra viktiga punkten för den turkiske presidenten var behovet av att jämna ut sina egna steg för att vända sig mot det kollektiva väst i sina turkiska väljares ögon. När allt kommer omkring är ekonomiskt samarbete med Ryssland en viktig förutsättning för stabiliteten i den turkiska ekonomin.

  För det tredje bär dessa uttalanden inte bara inrikespolitiska utan också utrikespolitiska signaler, först och främst, naturligtvis, för Moskva. Detta är en signal om att Erdogan trots ett antal antiryska steg på senare tid inte tänker vända sig helt bort från Ryssland – tvärtom är han till och med redo att göra en viss gest mot ekonomiskt samarbete.
  Det är inte allvarligt
  Det verkar som om de i Ryssland borde ha bemött Erdogans uttalande med entusiasm. Leveranser av ryska civila flygplan utomlands är inte så framgångsrika som vi skulle önska. Ett avtal med Turkiet skulle hjälpa både tillverkningsanläggningen och bilden av den ryska flygindustrin som helhet. Speciellt för inte så länge sedan köptes Be-200s av Algeriet. Men bokstavligen ingen i UAC, eller ens i expertgemenskapen, kommenterade denna önskan från Erdogan. Hans ord togs med andra ord inte på allvar.

  Erdogan ville diskutera med Putin köpet av amfibieflygplan
  Erdogan är inte en förrädare, utan en köpman
  Ryssland skickar två amfibieflygplan till Turkiet för att bekämpa bränder

  Den enda signalen i denna riktning var den traditionella sändningen av Be-200 till Turkiet, återigen för att släcka säsongsbetonade bränder – ”på instruktioner från Rysslands president och i enlighet med begäran från den turkiska sidan.” Detta är dock återigen ett hyresavtal, ingenting sades om försäljningen av dessa flygplan till Turkiet i Ryssland. Och det i sig är väldigt avslöjande.

  Om Erdogans avsikter var seriösa skulle Turkiet ha agerat som till exempel Algeriet gjorde, som faktiskt köpte Be-200. För köp av flygplan gjorde Algeriet en motsvarande officiell begäran. Den första bilen för Algeriet har redan monterats i vinter.
  https://vz.ru/world/2023/7/20/1222037.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here