Tystnadsplikt (Omertà) i gangsterkriget

3
1001

Omertà i gangsterkriget

Besättning från LVNS Talivaldis genomför minröjningsträning i Östersjön under den årliga sjöfartsövningen BALTOPS i juni 2020. (NATO)

Denna artikel har legat väl så länge men är fortfarande aktuell tycker jag

Sabotaget av Nord Stream 2 Pipeline har praktiskt taget meddelat att kriget i Ukraina bara kan intensifieras utan att något slut i sikte.

Av Diana Johnstone , Consortium News .

Imperialistiska krig förs för att erövra länder, folk, territorier. Gangsterkrig utkämpas för att ta bort konkurrenter. I gangsterkrig utfärdar du en vag varning, sedan krossar du rutorna eller bränner ner platsen.

Gangsterkrig är vad du gör när du redan är chef och inte låter någon utomstående inkräkta på ditt territorium. För Washingtons gudfäder, kan territoriet vara nästan var som helst, men kärnan är det ockuperade Europa. (Omertà: Pledge of Silence in the Mafia, översättarens anteckning)

Av någon kuslig slump råkar Joe Biden se ut som en mobb-boss, prata som en mobb-boss, ha ett snett litet halvleende som en mobb-boss. Se bara den nu berömda videon:

President Biden: ”Om Ryssland invaderar … då kommer det inte längre att vara en Nord Stream 2. Vi kommer att sätta stopp för det.”

Reporter: ”Men hur kommer du att göra det, exakt, eftersom … projektet är under tysk kontroll?”

Biden: ”Jag lovar dig, vi kommer att kunna göra det.”

Kan, ja, verkligen!

Det kostade miljarder dollar att lägga Nord Stream 2-rörledningen genom Östersjön, från nära S:t Petersburg till hamnen i Greifsfeld i Tyskland. Tanken var att säkra en säker naturgasförsörjning till Tyskland och andra europeiska partners genom att kringgå det besvärliga Ukraina, som är känt för att vara berett att använda sina transiträttigheter för att suga upp gas åt sig själv eller pressa ut kunder.

Områdeskarta för Nord Stream 2. (Berria Egunkaria, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)

Naturligtvis var Ukraina alltid starkt fientligt inställd till projektet. Så var USA också. Och så var Polen, de tre baltiska staterna, Finland och Sverige, alla medvetna om vad som pågick i deras hav.

Östersjön är en nästan sluten vattenmassa, med smal tillgång till Atlanten genom de danska och svenska sunden. Vattnet nära den danska ön Bornholm, där Nord Streams rörledningar saboterades av massiva undervattensexplosioner, är under konstant militär övervakning av dessa grannar.

”Det verkar absolut omöjligt att en statlig aktör skulle kunna genomföra en större marinoperation mitt i detta hårt övervakade område utan att uppmärksammas av de otaliga aktiva och passiva sensorerna i kuststaterna; åtminstone inte precis utanför ön Bornholm, där danskar, svenskar och tyskar möts för att övervaka yt- och undervattensaktiviteter”, skriver Jens Berger på den utmärkta tyska webbsidan Nachdenkseiten .

I juni förra året rapporterade Berger:

”den årliga Nato-manövern Baltops ägde rum i Östersjön. Under ledning av USA:s 6:e flotta deltog 47 krigsfartyg i övningen i år, inklusive de amerikanska flottstyrkorna runt helikopterfartyget USS Kearsarge. Av särskild vikt är en speciell manöver utförd av 6:e flottans arbetsgrupp 68 – en speciell enhet för bortskaffande av explosiv ammunition och undervattensoperationer av US Marines, själva enheten som skulle vara den första adressen för ett sabotage på en undervattensrörledning.

I juni i år var denna enhet engagerad i en manöver utanför Bornholm, som opererade med obemannade undervattensfarkoster.

Besättningsmedlem från LVNS Talivaldis i operationsrummet, kontrollerar och spårar undervattensrobotens rörelser under BALTOPS maritima övning i juni 2020. (NATO)

Berger menar att en stor sabotageoperation ”inte kunde ha genomförts mitt under näsan på flera kuststater utan att någon märkt det”. Men han tillägger denna skarpsinniga observation: ”Om du vill dölja något är det bäst att göra det offentligt.”

För att halvt obemärkt kunna fästa sprängladdningar på en gasledning behöver man en rimlig distraktion – en anledning att dyka nära Bornholm utan att omedelbart misstänkas för att ha begått ett sabotagedåd. Det behöver inte ens vara direkt relaterat i tid till attackerna. Moderna sprängladdningar kan givetvis detoneras externt. Så vem har bedrivit sådana insatser i det maritima området de senaste veckorna? Av en slump var exakt samma insatsstyrka runt USS Kearsarge igen i vattnen runt Bornholm förra veckan.

Kort sagt, under Nato-manövrar kunde vissa deltagare ha planterat sprängämnena för att detoneras vid en senare vald tidpunkt.

Av en märklig slump, bara några timmar efter sabotaget av Nord Stream 1 och 2, började öppningsceremonierna för den nya Östersjöledningen, som transporterar gas från Norge till Danmark och Polen.

En Royal Marine-kommando informerar Royal Marines, US Marines, Royal Navy-personal och singaporska observatörer på fordonsdäcket på HMS Ocean (UK) under BALTOPS 2016. (NATO)

Sabotages politiska betydelse

På grund av västerländska sanktioner mot Ryssland levererades inte gas genom de skadade rörledningarna. Däremot läcker gas inuti rörledningarna farligt. Rörledningarna förblev klara för användning när en överenskommelse kunde nås. Och den första, dramatiska betydelsen av sabotaget är att ingen överenskommelse kan nås från och med nu. Nord Stream 2 skulle ha varit nyckeln till någon sorts lösning mellan Ryssland och européerna. Sabotaget har praktiskt taget meddelat att kriget bara kan intensifieras utan något slut i sikte.

I Tyskland, Tjeckien och några andra länder började rörelser växa som krävde ett slut på sanktionerna, särskilt för att lösa energikrisen genom att sätta Nord Stream 2 i drift för första gången. Sabotaget har därmed ogiltigförklarat det ledande kravet från potentiella fredsrörelser i Tyskland och Europa.

Denna sabotagehandling är framför allt ett avsiktligt sabotage av varje utsikt till en förhandlad fred i Europa. Nästa steg från väst har varit att Natos regeringar uppmanar alla sina medborgare att lämna Ryssland omedelbart. Som förberedelse för vad?

Ryssarna gjorde det

I denna katastrofala situation undrar alla västerländska mainstreammedia vem som kan vara den skyldige, och misstanken vänder sig automatiskt till… Ryssland. Motiv? ”Att höja priset på gas” eller ”att destabilisera Europa” – saker som hände ändå.

Europeiska opinionsbildare visar resultatet av 70 år av amerikanisering. Särskilt i Tyskland, men även i Frankrike och på andra håll, har USA i decennier systematiskt upptäckt unga människor på väg, bjudit in dem att bli ”unga ledare”, bjudit in dem till USA, indoktrinerat dem i ”våra värderingar” och gjort de känner sig som medlemmar av den stora transatlantiska familjen. De är kopplade till toppositioner inom politik och media. De senaste åren har stor oro väckts om påstådda ryska försök att utöva ”inflytande” i europeiska länder, medan européer badar i evigt amerikanskt inflytande: filmer, Netflix, popkultur, inflytande på universitet, media, överallt.

När katastrofen drabbar Europa kan det inte skyllas på USA (förutom tidigare president Donald Trump, eftersom det amerikanska etablissemanget föraktade och förkastade honom, så européerna måste göra detsamma). Det måste vara skurken i filmen, Putin.

Den fanatiskt anti-ryske förre polske utrikesministern Radek Sikorsky kunde inte hålla sig och hälsade glatt de massiva naturgasläckorna från den trasiga rörledningen med en glad tweet: ”Tack, USA.” Men Polen var säkerligen också villigt, och kanske till och med i stånd, att göra det. Samma sak var kanske fallet för vissa i andra Nato-länder. Men de föredrar alla att offentligt ”misstänka” Ryssland.

Officiellt, än så länge, vet ingen Nato-regering vem som ligger bakom. Eller de kanske alla vet. Kanske är detta som det berömda Agatha Christie-mysteriet på Orientexpressen, där misstankar faller på alla passagerare och alla är skyldiga. Och alla förenade i Omertà-löftet om tystnad.


Diana Johnstone, f. 1934, är författare till Fools’ Crusade: Jugoslavia, NATO and Western Delusions. Hennes senaste bok är Circle in the Darkness: Memoirs of a World Watcher (Clarity Press). Diana Johnstones pappa Paul H. Johnstones memoarer, From MAD to Madness, publicerades av Clarity Press, med hennes kommentar. Hon kan nås på .

Föregående artikelUSA och Sverige har signerat nytt militärt samarbetsavtal. Bra att ha? Alternativ?
Nästa artikelTulsi Gabbard vågar utmana Washingtons krigsmaskin
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Så sant som det är sagt. Jag kommer själv väl ihåg den massiva amerikanska propagandan och indoktrineringen i Sverige på 50- och 60- talet. Det var i stort sett 100% filmer med cowboy-typ hjältar på TV när den kom igång på 50-talet. Det var alltid ryssarna som framställdes som farliga, otrevliga och opålitliga, medan alla ”cowboys” var hjältarna. När jag själv till slut tog mig till Ryssland tog det ett tag att bli omprogrammerad, verkligheten var ju tvärt om. Nu verkar det som om det noggrant med propaganda byggda amerikanska luftslottet håller på att kollapsa. Sverige hänger desperat fast vid ett sjunkande ”Titanic” och vägrar gå i livbåten, yankee imperiet ska ju vara osänkbart. Det har ju propaganda sagt så det måste ju vara sant. Detta medan i öster bygger man en helt ny värld där det går väldigt bra, och propaganda media i Sverige gör allt för att dölja verkligheten. Dynamiken, utvecklingen, friheterna och förbättringarna här i Kina är nästan omöjliga att beskriva i ord.

  2. Blockeringen av Globalpolitics sajten kommer alltmer frekvent. ”Access restricted”. Globalpolitics sajten måste vara ett verkligt horn i sidan på den amerikanska propagandan genom ordinarie systemmedia MSM. Sajten stör den noggrant uppbyggda och ofta otäckt grovt förfalskade propaganda-bilden av länder som Kina, Ryssland eller Iran. För mig är dessa blockeringar inget annat än USAs desperata försök att stoppa eller begränsa Globalpolitics ökande popularitet. Man har ju länge försökt att stoppa att folk läser RT. Typiskt, som i alla diktaturer gäller det att kontrollera vilken information som sprids. Folk börjar vakna, vilket inte minst de många stora demonstrationerna i Europa mot de av USA införda sanktionerna visar. Den USA-sponsrade naziregimen i Kiev har gått ända fram och tagit totalitär kontroll av all information. Frågan är hur långt Sverige kommer att gå.

  3. Det var häpnadsväckande dåligt agerat när det gäller bygget av nordstream2. Det var en brutal korsningståg mot projektet från Usa och dess vasaller här i Sverige,med dom 3baltiska dvärgarna och amerikanska staden Polen. Det tog ALDRIG slut,dag in dag ut var medierna på vidrig offensiv och det var ständiga attacker efter attacker utan MINSTA grund till,pga dom korkade regeringarna i dessa länder. Det var ärligt talat GALET och knäppt att följa hur dessa clownerna agerade veckor efter veckor i ÅRATAL.Det var även ensidiga vidriga sanktioner mot projektet,som krånglade och även försenade projektet. TROTS att detta var så otroligt bra för Tyskland och även övriga EU.Det var ju HELT vidrigt hur dessa clownerna agerade och hur medierna utan MINSTA lilla paus i sin korsningståget agerade DAGLIGEN utan paus,med konspirations teorier också ofta. NEJ det var sjukt GALET och man häpnade över dessa inblandade clownerna som pågick i ÅRATAL

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here