Ukraina: Avrättningar av ett tiotal ryska soldater? FN kräver utredning

20
1645
Ukraina avrättade ryska krigsfångar enligt Southfront.

Medier i Sverige och övriga Väst rapporterar genomgående om uppgifter av påstådda krigsförbrytelser av ryska militärer baserad på uppgifter från Ukrainas regering och militärer. Sanningshalten i detta och autenticiteten i bilder är svåra att verifiera för läsaren. På motsvarande sätt finns en hel del rapporter om påstådda övergrepp av militär i Ukraina, vilka sällan verkar nå medier. Jag har undvikit att behandla denna fråga, medveten om att propaganda förekommer. Gör ett undantag och återger uppgifter som en läsare har fäst min uppmärksam. Läs lika kritiskt som då du läser rapporter om påstådda övergrepp av ryska militärer i svenska etablerade medier. Har du sett motsvarande rapporter om påstådda avrättningar av ukrainska krigsfångar?

Texten nedan har publicerats i Southfront: https://southfront.org/video-evidence-confirms-mass-execution-of-russian-pows-by-kiev-forces-in-makeevka/
________________________________________________________________________

Ett nytt videobevis har dykt upp på nätet som visar massavrättning av tillfångatagna obeväpnade ryska soldater av Kievs trupper.

Det ryska försvarsministeriet sa att denna situation ”bekräftar den avskyvärda karaktären hos den nuvarande Kievregimen ledd av Zelenskij och de som skyddar och stöder honom.”

”Ingen kommer att kunna framställa det avsiktliga och metodiska mordet som begåtts av degenererade från Ukrainas väpnade styrkor genom direkta skott av 10 immobiliserade ryska militärer som ett ”tragiskt undantag” mitt i den påstådda fullständiga efterlevnaden av krigsfångarnas rättigheter av krigsfångarna av Kiev-regimen.

Samtidigt hålls de ukrainska militärerna, som kapitulerade denna vecka för Ryssland, i enlighet med alla krav i Genèvekonventionen om behandling av krigsfångar.

Det brutala mordet på de ryska militärerna är varken det första eller det enda krigsbrottet. Detta är en vanlig praxis inom Ukrainas väpnade styrkor som aktivt stöds av Kievregimen och direkt ignoreras av dess västerländska beskyddare.

Men Zelenskij och hans hantlangare kommer att tvingas ställas inför rätta av historiens domstol, inför folken i Ryssland och Ukraina, för alla för varje torterad och mördad fånge, säger det ryska försvarsministeriet i ett uttalande via sin officiella Telegram-kanal.

Enligt tillgängliga uppgifter ägde krigsbrottet rum i Makeevka-området. Minst elva tillfångatagna ryska militärer dödades där.

Hela fallet visar omfattningen och omänskligheten i propagandan för Kiev. Först släppte ukrainska medier en video som visar dödade ryska tjänstemän som ligger på rad. Sedan försökte ukrainsk propaganda rättfärdiga detta fall och hävdade att de dödades ”i strid”.

Videospelare


________________________________________________________________________

FN kräver en fullständig utredning av rapporterna om ryska krigsfångar som dödats i Ukraina

Sputnik International, den 19/11

https://sputniknews.com/20221119/un-calls-for-full-investigation-into-reports-of-russian-prisoners-of-war-killed-in-ukraine-1104417307.html

FÖRENTA NATIONERNA (Sputnik) – FN kräver en fullständig utredning av alla rapporterade kränkningar av de mänskliga rättigheterna i samband med att mer än tio brutalt avrättade ryska krigsfångar av den ukrainska sidan, säger FN:s talesman Farhan Haq till Sputnik.

”Vi har krävt att alla rapporterade brott mot de mänskliga rättigheterna från alla sidor i denna konflikt ska utredas fullt ut och att ansvar ska utkrävas”, sade Haq på fredagen.

Tidigare under dagen sade det ryska försvarsministeriet att den ukrainska militären medvetet hade dödat mer än 10 tillfångatagna ryska militärer genom att skjuta dem i huvudet på nära håll – ett brott som ingen kan presentera som ett ”tragiskt undantag”.

Försvarsdepartementet sade att ”de publicerade nya videobevisen av de ukrainska soldaternas massmord på obeväpnade ryska krigsfångar bekräftar det brutala väsendet hos den nuvarande Kievregimen, som leds av [Ukrainas president Volodymyr] Zelensky och de som skyddar och stöder den”.

Russian servicemen are seen near a front line, in the course of Russia's military operation in Ukraine, in Kharkov region, Ukraine - Sputnik International, 1920, 18.11.2022

Bild: Sputnik

Den ryska undersökningskommittén inledde i fredags en brottsutredning om den ukrainska militärens avrättning av ryska krigsfångar. Kommittén sade att ryska militära utredare också vidtog åtgärder för att identifiera personer som fångade bilderna av avrättningen.

Föregående artikel100 000 protesterade i Prag mot kriget, sanktionerna, elpriserna, Nato, EU! Protester i Stockholm idag!
Nästa artikelÄr civila målet för de ryska beskjutningarna?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

 1. FN uppmanade att undersöka rapporter om mordet på ryska krigsfångar

  FN krävde en utredning av alla rapporter om kränkningar av de mänskliga rättigheterna och att ställa förövarna inför rätta, sade biträdande talesman för FN:s generalsekreterare Farhan Haq till RIA Novosti, och kommenterade DPR:s ombudsman Daria Morozovas vädjan om publiceringen av en video med mördade ryska krigsfångar.

  ”Vi uppmanade alla parter i konflikten att noggrant undersöka alla rapporter om existerande kränkningar av mänskliga rättigheter, samt att ställa förövarna inför rätta”, sade han.

  På fredagen sa Morozova att hon formellt ansökt till FN och Internationella Röda Korsets kommitté angående publicering av en video med mördade ryska krigsfångar och väntade på en opartisk utredning.

  Det ryska försvarsministeriet sa att den ukrainska militären medvetet dödade 10 tillfångatagna ryska militärer.

  Tidigare dök det upp en video på nätet där den ukrainska militären sköt ryska soldater som hade kapitulerat och låg på marken.

  Enligt Valery Fadeev, ordförande för presidentrådet för utveckling av det civila samhället och mänskliga rättigheter, hände detta i Makeevka i LPR. Chefen för HRC kallade denna händelse för ett demonstrativt trotsbrott och sa att han skulle kräva en internationell utredning. HRC-videon kommer att skickas till kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OSSE, Europarådet, Amnesty International, Internationella Röda Korset och andra organisationer.
  https://eadaily.com/ru/news/2022/11/19/v-oon-prizvali-rassledovat-soobshcheniya-ob-ubiystve-rossiyskih-voennoplennyh

 2. Tillvägagångssättet är en kopia av ISIS avrättningar. Vi vet att ISIS är/var en CIA milis. Det borde inte vara konstigt om ukrozionazi mördarna i filmen är också CIA tränade avskum.

 3. Sveriges Radio Nyheter: Ryssland anklagar Ukraina för krigsbrott – FN ska utreda enligt en rapport vid Nyheterna, kl 12.45 c:a.

  Intressanta synpunkter av Iva Vukusic från Kroatien, expert på åtal mot krigsförbrytelser. Kanske de ryska soldaternas fel att de sköts.

  ”Ryssland anklagar Ukraina för krigsbrott efter att videoklipp fått spridning i sociala medier.

  Enligt Ryssland visar klippet hur ryska soldater som gett upp blir ihjälskjutna på nära håll när ett samhälle i Luhansk återtogs i mitten av november. Ukraina menar å sin sida att en av de ryska soldaterna öppnat eld och att Ukraina agerade i självförsvar.

  FN:s kontor för mänskliga rättigheter säger att man undersöker videorna – och även Ukraina kommer att utreda händelsen, rapporterar AP.

  I den första videosekvensen som spridits i sociala medier i både Ryssland och Ukraina och som också New York Times har verifierat syns soldater, ligga på ett fält och skjuta mot ett mål. Enligt NYT är klippen filmade i mitten på november, i byn Makiivka, i Luhanskregionen, precis innan ukrainska styrkor tar tillbaka den ockuperade byn.

  I ett annat klipp syns samma grupp ukrainska soldater på en bondgård, filmat från luften. Ukrainska soldater riktar vapen mot en lada, varifrån ryska soldater kommer ut och lägger sig på marken med ansiktet neråt.

  Och i ytterligare ett klipp syns en svartklädd man komma ut från ladan beväpnad, han skjuter, de ukrainska soldaterna tycks bli överraskade.

  I en annan sekvens är samtliga elva ryska soldater, inklusive den svartklädde mannen, döda, enligt NYT. Enligt organisationen Läkare för Mänskliga rättigheter verkar de flesta ha skjutits i huvudet.

  Men exakt vad som har hänt är oklart. Ryska försvarsministeriet menar att det rör sig om krigsbrott. Ukraina å sin sida menar att det rör sig om självförsvar.

  FN:s kontor för Mänskliga rättigheter ska utreda fallet, vi är medvetna om videorna och tittar på dem, sa Marta Hurtado, talesperson för kontoret till Reuters.

  Enligt Iva Vukusic, expert på åtal mot krigsförbrytelser behöver det inte nödvändigtvis röra sig om ett krigsbrott, om det är så att de ryska soldaterna sköts under en eldstrid. Det kan också röra sig om ett krigsbrott från Rysslands sida, om det är så att den svartklädde mannen låtsades kapitulera och lurade den ukrainska militären, menar hon.

  Lubna El shanti

  • Det finns ytterligare en detalj att notera och det är att de ryska soldater som kommer ut för att lägga sig ner ännu inte är visiterade så de ukrainska soldaterna kan inte veta om de är beväpnade. Innan en soldat som ger upp är visiterad och säkrad är han att betrakta som en reell och potentiell risk vilket gör att situationen är spänd.
   När den svartklädde mannen kommer ut och öppnar eld kan det vara så att de som ligger ner hamnar mitt i skottlinjen för den ukrainske soldaten som ligger till höger i bild med maskingevär.

   • @Anders 21 november, 2022 At 16:32
    ”När den svartklädde mannen kommer ut och öppnar eld kan det vara så att de som ligger ner hamnar mitt i skottlinjen för den ukrainske soldaten som ligger till höger i bild med maskingevär.”

    Hur kan dom hamna i skottlinjen när dom ligger på marken och den som skjuter är stående?? Alltid dina inteligenta anmärkningar!!

    • Den ukrainska soldaten ligger med maskingeväret till höger i bild. Den svartklädde som skjuter kommer ut från byggnaden. Tyvärr finns det ingen film (i alla fall inte som är publicerad) som visar sekunderna efter att den svartklädde mannen öppnar eld. Så vi kan inte veta om de som ligger på marken försöker resa sig eller försöker krypa för att komma bort från eldgivningen och då blir träffade eller om även de har vapen som de försöker använda.
     Pipan på maskingeväret är mycket nära marken och det är mycket troligt att de liggande finns direkt i skottlinjen.
     Det finns som sagt en hel sekvens av händelser som vi inte kan veta något om men i den här typen av situationer speciellt med så korta avstånd mellan de som skjuter.

     Momentet att avväpna och ta hand om motståndare som ger sig var ett av de svårare momenten under vår utbildning, just för att det kan bjuda på så många överraskningar och för att man måste arbeta på så korta avstånd.

     • Ja, du ”Anders” en dag kommer sanningen ifatt även dig! Ett gott råd. Dina ”kommentarer” som bara är ”whitewashing” av den ukrainska naziregimens kriminalitet som är så uppenbar för den som vill se!

     • Lennart: Ja faktisk. Det är lite som polisen i USA säger till bilförare som de stoppar ”Don’t reach for anything”. D.v.s se till att inte göra några rörelser som kan missuppfattas.
      Den svartklädde mannen på filmen gjorde nog några rörelser för mycket så jag är inte förvånad att han inte överlevde.

      Benny: Som vanligt är dina kommentarer utan vare sig substans eller fakta.

   • Patetiskt! Ryssofob är beredd att gå hur långt som helst för att lägga skulden på Ryssland. Patetiskt!

 4. ”Anders” påstår att jag inte skulle komma med fakta? Vad är fakta i Ukraina som du förnekar? Du har förnekat att det varit en statskupp 2014, beskjutningen av de östra delarna av Ukraina, nazisterna i Azov och deras mördande, att det är en naziregim i Kiev m m. ” Trots alla fakta mitt framför ögonen så sprider ”Anders” sin desinformation…

  • Det du räknar upp har väl ingen bäring på det som den här artikeln behandlar?
   Anders Romelsjö skrev i en kommentar att ”Intressanta synpunkter av Iva Vukusic från Kroatien, expert på åtal mot krigsförbrytelser. Kanske de ryska soldaternas fel att de sköts.”
   En mycket insiktsfull kommentar.

   Jag kan inte hitta något i dina kommentarer som bidrar med någon analys eller fakta om det inträffade. Om jag har fel så får du gärna upplysa mig.

 5. Men vilken utbildning har ”Anders” ? Är den militär, paramilitär, det får vi inte veta.
  Vanligtvis förekommer nog inte i militär grundutbildning +repetition några moment om tillfångatagande av fiendesoldater, så det är väl inte värnpliktiga som meddelas kunskaper i detta.

  Fick ni lära er förhörsteknik även ? Men Anders svarar själv inte på frågor.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here