Ukraina – USA lurar sina allierade för att hålla dem i schack

6
1374

Moon of Alabama

Den som tycker det (som står i rubriken) kallar sig Moon of Alabama, den 7 november. https://www.moonofalabama.org/2022/11/ukraine-us-deceives-allies-to-keep-them-in-line.html#more

Den nyfikne kan läsa ”The ”Alabama Song”—also known as ”Moon of Alabama”, ”Moon over Alabama”, and ”Whisky Bar”—is an English version of a song written by Bertolt Brecht and translated from German by his close collaborator Elisabeth Hauptmann in 1925 and set to music by Kurt Weill for the 1927 play Little Mahagonny. It was reused for the 1930 opera Rise and Fall of the City of Mahagonny and has been recorded by the Doors and David Bowie. https://en.wikipedia.org/wiki/Alabama_Song

_______________________________________________________________

Ukraina – USA lurar sina allierade för att hålla dem i schack

Biden-administrationen lanserade en låtsaskampanj som ska lugna de europeiska ”allierade” som trycker på för fredssamtal om Ukraina. Men, som Washington Post uppger, är den påstådda Biden-pressen för förhandlingar en bluff:

Biden-administrationen uppmuntrar privat Ukrainas ledare att signalera en öppenhet för att förhandla med Ryssland och släppa sin offentliga vägran att delta i fredssamtal om inte president Vladimir Putin avlägsnas från makten, enligt personer som är insatta i diskussionerna.

De amerikanska tjänstemännens begäran syftar inte till att tvinga Ukraina till förhandlingsbordet, sade dessa personer. Snarare kallade de det ett kalkylerat försök att se till att regeringen i Kiev behåller stödet från andra nationer som står inför valmanskårer som är försiktiga med att underblåsa ett krig som skulle kunna vara i många år framöver.

Medan amerikanska tjänstemän delar sina ukrainska motparters bedömning att Putin för närvarande inte menar allvar med förhandlingar, erkänner de att president Volodymyr Zelenskys förbud mot samtal med honom har skapat oro i delar av Europa, Afrika och Latinamerika, där krigets störande effekter på tillgången till och kostnaderna för livsmedel och bränsle är som mest kännbara.

Om Zelensky nu börjar erbjuda samtal vet vi att det inte kommer att vara seriöst utan bara för syns skull.

Den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan har just besökt Kiev. Det är troligen han som har satt upp denna plan. Det skulle stämma överens med en annan nyligen planterad historia i Wall Street Journal om samtal mellan Sullivan och några ryssar:

Jake Sullivan har under de senaste månaderna haft hemliga samtal med ryska tjänstemän på hög nivå, rapporterade Wall Street Journal i söndags, med hänvisning till icke namngivna amerikanska och allierade tjänstemän.

Tjänstemännen sade att samtalen syftade till att minska risken för att kriget i Ukraina skulle utvecklas till en bredare konflikt och att Sullivan varnade Moskva för att använda kärnvapen. De sade att Sullivan höll samtal med Yuri Ushakov, en utrikespolitisk rådgivare till Rysslands president Vladimir Putin, och sekreteraren i det ryska säkerhetsrådet, Nikolai Patrushev.

Skälet till att plantera den historien är troligen samma som ovan – att lugna allierade som börjar bli nervösa över utsikten till ett ändlöst krig.

Det är uppenbart att USA inte vill att kriget ska ta slut någon gång i närtid:

USA skickar 400 miljoner dollar mer i militärt bistånd till Ukraina och upprättar ett högkvarter för säkerhetsstöd i Tyskland, vilket ska övervaka alla vapenöverföringar och militär utbildning för Ukraina, meddelade Pentagon på fredagen.

Den nya kommandoposten, kallad Security Assistance Group Ukraine, signalerar ett mer permanent, långsiktigt program för att fortsätta att hjälpa Kiev i dess kamp mot Ryssland, sade Pentagons taleskvinna Sabrina Singh till reportrar i Pentagon.

Den nya kommandoposten som kommer att övervaka detta stöd kommer att ledas av en högre officer på trestjärnig nivå och ha omkring 300 personer baserade i Tyskland, vilka kommer att övervaka vapenbiståndet och utbildningsprogrammen, sade överste Martin O’Donnell, talesman för U.S. Army Europe.

En sådan ledning pekar på en insats som sträcker sig över flera år. Likaså har en del av de vapensystem som USA har lovat Ukraina ännu inte producerats. De kommer att nå Ukraina först 2023 eller 2024 – om någonsin.

Men jag tvivlar på att denna plan för ett krig i många år kan fungera. Rysslands senaste attack mot Ukrainas elsystem har visat att Ryssland har eskaleringsdominansen, att det kan göra mycket mer för att förstöra Ukraina och göra det oförmöget att fortsätta kriget.

USA pressar också Ukraina att angripa de ryska positionerna på den högra stranden av floden Dnepr:

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

Ukrainska styrkor kan återta den strategiska staden Kherson i söder från ryska trupper, sade USA:s försvarsminister Lloyd Austin på torsdagen, i vad som skulle vara ett stort nederlag för Ryssland i dess invasion av sin granne.

Austins kommentarer sammanföll med att en rysk tillsatt tjänsteman i Kherson-regionen sade att Moskva troligen skulle dra tillbaka sina trupper från den västra stranden av Dniprofloden, vilket signalerar en betydande reträtt, om det bekräftas.

”När det gäller frågan om huruvida ukrainarna kan ta det återstående territoriet på västra sidan av Dnipro-floden och i Kherson, tror jag verkligen att de har förmågan att göra det”, sade Austin vid en presskonferens i Pentagon.

”Viktigast av allt är att ukrainarna tror att de har förmågan att göra det. Vi har sett dem engagera sig i en mycket metodisk men effektiv insats för att ta tillbaka sitt suveräna territorium.”

Det finns också rykten från Ukraina om att Sullivan har pressat Zelensky att inleda en Kherson-kampanj så snart som möjligt. Zelensky uppges ha gått med på att göra det.

Men den ukrainska armén vill inte göra det – åtminstone inte nu. De ryska trupperna i området har förstärkts. Fälten är leriga och kan inte korsas av tunga fordon. Ryska artilleriattacker förstör utrustning som är förpositionerad för anfallet, innan den är redo att komma nära frontlinjen.

Den ukrainska militären har i veckor försökt sig på förberedande attacker i Khersonregionen. Dessa gav inga betydande resultat samtidigt som de attackerande enheterna led stora förluster. De enheter som är utplacerade runt regionen har funnits där sedan början av oktober eller längre. Kartan över militärens utplacering visar endast en enhet som anlände för bara fem dagar sedan. 98:e Azovbataljonen, en av de fascistiska frivilligstyrkorna, har placerats i ryggen på 128:e bergsattackbrigaden, vilken under de senaste veckorna har lidit några av de allvarligaste förlusterna.

Användningen av sådana ”nationalistiska” styrkor för att förhindra reträtt av utmattade frontlinjeenheter har varit en vanlig företeelse i detta krig.

Ukraina har under flera veckor inte haft någon framgång på slagfältet. Washington vill att det ska visa upp en sådan framgång så att det kan tala om för sina allierade att kriget kan vinnas av den ukrainska sidan. Påtryckningarna för en attack mot Kherson är återigen en del av den övergripande kampanjen för att övertyga européerna om att de bör upprätthålla ansträngningarna att beväpna och stödja Ukraina.

Kampanjen är vilseledande. Ukraina håller kraftigt på att förlora kriget. Men USA vill bekämpa Ryssland ända ner till den sista ukrainaren – och ända ner till den sista euron.

Föregående artikelEU har planer klara för personliga klimatkvoter
Nästa artikel”Putin har missuppfattat västvärlden. Om han inte vaknar upp snart är Armageddon nära”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Från Ze tal i Rada:
  Zelenskij sa i synnerhet att ”Ukraina har blivit en av ledarna för den fria världen.” Enligt honom hjälpte landets myndigheter västvärlden att ”finna sig själv igen och känna hur väst segrar”. Enligt ledaren för Kievregimen är ingen i väst rädd för Ryssland. Samtidigt betonade han att Kiev behöver nya säkerhetsgarantier. Befintliga internationella organisationer bör reformeras. Han lovade också att Ukraina skulle bli ”ledande inom att bygga grön energi.”

  I en kommentar till konflikten i Ukraina sa han att myndigheternas mål var att återställa territoriell integritet och frige alla krigsfångar. Enligt Zelensky har 1 456 personer återförts från fångenskapen till Ukraina sedan konfliktens början.

  Dessutom, enligt Zelensky, bör restaureringen av Ukraina bli det största ekonomiska projektet i Europa. Han lovade preferenser till företag som befann sig i Ukraina under konflikten. Han lovade också att återvända miljontals ukrainska flyktingar till sitt hemland och skapa ”moderna veteraner och rehabiliteringspolitik”.

  I utrikespolitiken, förutom västländer, avser Kiev att utöka samarbetet med afrikanska länder ”för livsmedelssäkerhetens skull.”

  I sitt tal bekräftade Zelenskij att han skulle fortsätta att diskriminera den kanoniska ortodoxa kyrkan och erkände faktiskt att han var författare och initiativtagare till politiken som syftade till ett fullständigt förbud mot den ukrainska ortodoxa kyrkan i Moskvapatriarkatet. Enligt honom ”finns det inget sådant guld för kors i världen som skulle kunna täcka den moraliska rosten från band med en terroriststat.”
  https://anna-news.info/ukraina-itogi-28-dekabrya-2022-goda-zelenskij-vystupil-s-ezhegodnym-poslaniem-k-verhovnoj-rade/

  • Ze🐽 måste få 2022-års priset för årets stora skämt för påståendet om att ”Ukraina har blivit en av ledarna för den fria världen” 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 2. Jag har kunnat se räderna man gjort mot flertalet ortodoxa kyrkor där man även godtyckligt gripit många präster. Det finns på internet att se. Propaganda medierna här hemma visar INGET som kan vara skadligt för ukrainska regimen. Man till och med försvarar och vinklar ALLT brottsligt regimen sysslar med. Vare sej det är vidrig tortyr av krigsfångar eller HELT oskyldiga civila som bor i dessa samhällen. Eller till att porta och även fängsla all opposition som fanns. Till att kallsinniga gå från by till by och direkt mörda civila som anklagas för att vara kollabrottörer. Till alla medierna som är statskontrollerade listan är för lång. Ukraina är plötsligt ansiktet för världens”fria demokratiska länder”det är fortfarande roligt höra de skämtet. Ukraina ett av världens mest korrupta länder som inte kunde komma ett ända steg närmare EU under dom8åren Minsk avtalet fanns. Jag tycker sedan längesen att massmedierna totalt tappat sin moraliska kompass. Nu är det inte bara ständigt propaganda lögner och vidriga osanningar som västliga massmedierna gjort sej skyldiga till under åratal. Även före denna kris speciellt sedan maidan kuppen år2014 har dessa västliga klantskallarna på bolagsmedia varit på korsningståget utan dess like. Tycker att man med denna krisen detta år nu,att man även totalt på ALLA sätt tappat sin så vidriga moraliska kompass också så att man får ont i magen ärligt talat

 3. Jakt på ryssar: Hur en ukrainsk advokatbyrå driver en kampanj riktad mot vanliga människor i Västeuropa
  De Lviv-baserade advokaterna lovar att ”lösa problemet” med den ”rashistiska” närvaron

  Boutique ukrainska advokatbyrån T&M har lanserat en skrämmande ny tjänst som tillåter invånare i västeuropeiska länder att ”rena Europa från rashister”, en hänvisning till den nedsättande neologismen som används av tjänstemän i Kiev, som kombinerar orden ”ryska” och ”fascist”.

  Med titeln ”give in charge rashist” (uppenbarligen en dålig översättning av den ukrainska titeln ”vända in en rashist”), uppmanar webbportalen besökare som är ”trött på potentiella inkräktare som bor nära dig” att ”låta oss veta så ska vi försöka lösa denna fråga på det juridiska området.”

  ”Vi är ett team av advokater som beslutade att använda juridiska metoder för att rena Europa från potentiella inkräktare”, förklarar sajten. ”Ingen kommer att veta vem som överlämnade rasisten. Det är helt gratis. Du betalar ingenting, men du får en bonus till karma. Du gör ett personligt bidrag till en fredlig framtid.”

  Att rapportera en ”möjlig angripare” sägs vara ”lätt”. Bekymrade medborgare kan enkelt använda ett formulär för att anonymt skicka in namn och konton på sociala medier för ryska medborgare som bor i vilket europeiskt land som helst, som kan vara ”potentiellt farliga” och en ”bärare av propaganda och våld”.

  I gengäld gör det Lviv-baserade T&M ”allt för att säkerställa att de relevanta europeiska myndigheterna kontrollerar lagligheten av en sådan persons vistelse i Europa” och ”sänder ett motsvarande uttalande till de statliga myndigheterna i det land där närvaron av en eventuellt farlig rashist rapporterades.” Det uppenbara önskade slutresultatet är att ryssen i fråga kommer att arresteras och utvisas, eller kanske ännu värre.

  En ansvarsfriskrivning längst ner på sidan säger att tjänsten ”inte är avsedd att hetsa till etnisk, ras, religiös eller annan fiendskap”, och endast tjänar till att ställa sina uttalade mål ”till rätta”.

  T&M har varit verksamt i Lviv sedan 2014 och har specialiserat sig på sportjuridik, vägtrafikolyckor, IT och tekniköverföring och företagsrelationer. ”Give in charge rashist” är en undersida till T&M:s huvudsida och länkar tillbaka till den i dess ansvarsfriskrivningssektion.

  ”Vi samlar inte in dina personuppgifter på något sätt, och vi använder personuppgifter från rashister som du tillhandahåller oss uteslutande för att kontakta statliga myndigheter”, avslutas det. Det är okänt om några ”rashister” har rapporterats till myndigheterna som ett resultat av denna avskyvärda resurs, eller var de befinner sig eller vad som har hänt dem i så fall.

  Initiativ som detta har den (sannolikt avsedda) effekten att skapa en mycket fientlig miljö för ryssar som bor eller reser utomlands, där de, oavsett deras politiska inställning och övertygelse, uppfattas som en och samma – ”fienden inom”, plottande på uppdrag av Kreml, till skada för lokala medborgare, värdlandets nationella säkerhet eller suveränitet.

  Även om T&M tycks ha lanserat denna resurs på eget initiativ, finns det skäl att tro att de ukrainska myndigheterna godkänner ”ge in charge rashist”. Ända sedan den 24 februari har tjänstemän i Kiev upprepade gånger krävt att andra europeiska stater embargerar allt som är ryskt.

  Den 7 december bad kulturminister Aleksandr Tkachenko västvärlden att ”bojkotta Tjajkovskij tills detta krig är över.” Många europeiska länder har redan ställt in eller på obestämd tid skjutit upp otaliga konserter, dansshower och utställningar med även den mildaste anknytning till Ryssland. Bokstaven Z i sig (används som en symbol för Moskvas militära angrepp på Ukraina) är så stigmatiserad att företag som banker och matleveranstjänster har ändrat sina logotyper.

  Även om sådana smutskastningar, liksom T&M:s rapport-en-ryska initiativ, kanske inte tas på allvar av vissa, har försök att kriminalisera och demonisera ryssar pågått och har lett till att människor dödats. I december 2014 lanserade den ukrainske politikern och aktivisten Georgy Tuka webbplatsen Mirotvorets (”fredsmästare” på engelska).

  Mirotvorets publicerar en ständigt uppdaterad lista över personer som av de dolda författarna av webbplatsen anses vara ”Ukrainas fiender”, som har sagt eller gjort saker som utgör ”tecken på brott mot den nationella säkerheten i Ukraina, fred, mänsklig säkerhet och den internationella rätten.” Vissa individer som är listade har dödats, och när detta händer stämplas ordet ЛИКВИДИРОВАН (”likviderad” eller ”eliminerad”) över deras inlägg på webbplatsen med stora, röda bokstäver, tillsammans med ett ”X”.

  Ibland hamnar människor på Mirotvorets träfflista av grundläggande administrativa skäl. I september 2018 tillkom hundratals invånare i Zakarpatye-regionen, inklusive regeringstjänstemän, som tog ungerskt medborgarskap. Detta ledde till fördömanden från Budapest och förnekelser från Kiev att man var inblandad i webbplatsen.

  Nästa månad sköt Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto argt tillbaka att ”det är en lögn att den ukrainska staten inte har något med webbplatsen att göra”, och hävdade att landets dåvarande president Petro Porosjenko ”gav sitt samtycke till hatkampanjen i en försök att öka hans popularitet.”

  Förutom genomsnittliga medborgare har många västerländska figurer med hög profil hamnat på Mirotvorets. Detta inkluderar de amerikanska journalisterna Chris Hedges och Glenn Greenwald, antikrigspolitikerna Tulsi Gabbard och Rand Paul, den brittiske musikern Roger Waters och många andra, som ”krigshetsare” Henry Kissinger. Hans ”brott” var att offentligt oroa sig för att Kievs antiryska agerande hotade vedergällning från Moskva.

  Trots att Europeiska unionen, G7, FN och flera rättighetsgrupper kräver att Mirotvorets ska stängas, har den varit öppen. Ukrainska tjänstemän har också använt webbplatsen för att vettera inträde i landet vid gränskontroller sedan den lanserades, utöver befintliga statliga databaser med oönskade element.

  Medan webbplatsen hanteras i hemlighet har det framkommit bevis för att den är nära knuten till Kievs mäktiga underrättelsetjänst, Ukrainas säkerhetstjänst (SBU), och dess domän finns i Langley, Virginia, USA, inte långt från huvudkontoret för CIA. Vilket väcker frågan: är ”give in charge rashist” ett försök av samma mörka skådespelare att ta Mirotvorets globala?
  https://swentr.site/russia/568508-ukrainian-law-firm-russians/

  Med stor sannolikhet att ukrainska advokater saknar etiska regler.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here