Ukrainakriget visar att det är skillnad på flyktingar och flyktingar

8
1302

En vän till mig, flykting från Irak, mailade mig och bifogade bilden ovan. Han skrev ”Den betyder att stoppa bruna ögon att komma till Sverige och och hämta blåa ögon.”

Denna artikel 5 mars i Huvudstadsbladet av Adrian Perera vidar att det är skillnad skillnad på flyktingar och flyktingar i Ukrainakriget, vilket även behandlats i andra artiklar som Apropå Ukraina och annat: Ras och Solidaritet = Rassolidaritet

________________________________________________________________________

Medan afrikaner på flykt från Ukraina tvingas vända om vid polska gränsen stoltserar Europa med sin godhet. Historiska beslut fattas på nolltid med syfte att minimera mänskligt lidande och i samma veva blottas EU:s människosyn, menar författaren Adrian Perera.

Det gick en 64 kilometer lång rysk militärkonvoj som ett spjut genom Ukraina. I skrivande stund är över en halv miljon ukrainare på flykt, 25 000 vapen har delats ut åt civila. Det är trafikstockning vid polska gränsen. Barn sover på bänkar med huvudet på ett parkbord. Barn välkomnar flyktingar med en pappbit: ”Poland best friend”.

Inte enbart Polen, hela Europa tycks vara best friend. Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill se Ukraina i EU. Man talar om att ta i bruk ett temporärt skyddsdirektiv ”som gör det möjligt att folk som flyr från länder utanför EU kan garanteras omedelbart och tillfälligt skydd.” (Svenska Yle, live-feed, 27.2.2022). Ett till tre års uppehållstillstånd. Sannfinländaren Jussi Halla-Aho får applåder för sin kritik av Putins galenskap, framförd på flytande ryska. Samlingspartiets Petteri Orpo som relativt nyligen ville se en njuggare invandringspolitik och talade om ett varmt hjärta men is i magen vill att de ukrainska flyktingarna genast ska få uppehålls- och arbetstillstånd.

Jag blir så glad och jag blir så ledsen för sällan tidigare har flyktingar behandlats så som flyktingar förtjänar att behandlas. Allt som behövdes var att den humanitära katastrofen inträffade i Europa.

Ukrainska flyktingar vid ankomsten till östra Polen. BILD: ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kriget i Ukraina säger mycket om Europeiska unionen, framför allt om dess människosyn. Medan Ukraina varit i akut kris i en dryg vecka är det tio år sen kriget i Syrien tvingade 13,5 miljoner människor på flykt. I sviterna av pandemin är majoriteten av dem ”i behov av nödhjälp för att klara vardagen” enligt UNHCR. Tänkaren Slavoj Zizêk har sagt att han skäms över att vara slovensk medborgare för att samma Slovenien som vägrade ta emot en enda flykting från det Taliban-ockuperade Afghanistan i fjol, har nu sagt sig vara redo att ta emot tusentals ukrainare som flyr den ryska ockupationen i dag. Orsaken som gavs då var att afghanerna borde ha stannat kvar och slagits för sitt land i stället för att fly.

Jag misstänker Sloveniens resonemang faller i god jord också hos oss i Finland. Jag hörde en bonde på Yle Vega dra paralleller till vinterkriget för att motivera varför man skulle öppna sina dörrar för ukrainare. ”Det är det minsta man kan göra”, sa han. Privatpersoner tänker hämta ukrainska flyktingar från den polska gränsen med skåpbil och buss. Finlands största städer skickar sammanlagt 1,5 miljoner euro till Ukraina.

Det här är ett enat, solidariskt Europa där historiska beslut fattas på nolltid för att minimera mänskligt lidande. ”Folk har känt igen ondska och hänsynslöshet och agerat därefter. Kriget är vanvettigt, men har samtidigt tagit fram det allra bästa hos oss människor”, för att citera Svenska Yles innehållschef Jonas Jungar (1.3.2022).

Medan nyhetsflödet överrumplar mig med besked om ryska krigsbrott och europeiska stordåd dyker en nyhet om svarta migranter i Ukraina upp. Nigeria fördömer den växande diskrimineringen mot afrikaner vid den polska gränsen. Människor hindras från att stiga på bussar och tåg, rapporterar The Guardian. En grupp studerande som når gränsen nekas tillträde till Polen så många gånger att de tvingas ta sig till den ungerska gränsen, det vill säga åka genom Ukraina en andra gång. En medicinstuderande från Kenya som flytt Ukraina får inte rum på ett polskt hotell för att hon inte är ukrainare, inte ens när hon är villig att betala. Nigerias president Muhammadu Buhari har kommenterat situationen med att alla som flyr en konflikt bör ha samma rätt att färdas i trygghet, oberoende av vilken färg deras pass eller hud må ha.

Jag förstår, det är krig. Kriget är vanvettigt, men vad är det vi sysslar med när vi än en gång tar till dessa floskler om hur krig lockar fram det ädla? Jag förstår, det är lättare att leva utan gråskalor. För en gångs skull är vi goda.

Newsweek rapporterar om en video på sociala medier där en svart flickas tvingas av ett tåg av ukrainska trupper till förmån för en vit flicka.

Vad hade hänt om flickan varit finsk medborgare?

Jag säger inte det här för att visa hur Europa och Ryssland är lika goda kålsupare. Jag förstår viljan att prioritera de egna, jag har en son och skulle knuffa undan folk för att se till att han fick ta tåget till trygghet.

Men stater ska höja sig över vanliga dödliga, annars är rättvisa och demokrati bara ord. Må så vara att ryssen står vid dörren.

 

Föregående artikelVad vill Ryssland nu?
Nästa artikelVad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Skillnaden är ju att från Mellanöstern och Afrika kom det nästan enbart män i krigförande ålder, alltså desertörer. Det kom nästan inga kvinnor och barn.

 2. Skillnaden är också att ukr. flyktingar kommer från västra Ukraina. Den ”östra” befolkningen som verkligen flyr striderna tar mest skydd och hjälp av ryska styrkor.

 3. De som kommer från länder där kvinnor könsstympas, gifts bort som barn, styrs och kontrolleras av män som hämnas om kvinnan vill bestämma över sitt liv, sitt umgänge, sin klädsel o.s.v och till och med riskerar att dödas av de barbariska okunniga männen. Hu så hemskt och allt skyller de på spöket en fantasifigur de kallar allah. Sådan dynga vill vi inte ha i vårt jämlika och upplysta land. I alla krig brukar man först skicka iväg kvinnor och barn, men ej dessa religiösa fanatiker. De rädda sig själva först!

   • Om vi utesluter benämningen genuina flyktingar och istället talar om migranter, enligt osäkra uppgifter, omkring 70%. Om vi jämför med ett land som Nya Zeeland, där jag har personlig handgriplig erfarenhet, och där man sedan omkring 1986 nära har fördubblat befolkningen genom immigration, där har man inte alls problemet. Där besöker muslimerna kyrkan för en kopp te, och de kristna besöker moskéerna av samma anledning. Nya Zeeland har mycket strikta regler för invandring, styrkt ID, ett styrkt fläckfritt förflutet, god hälsa, språkkunskaper, yrkeskunskaper, och förmåga att försörja sig. Sverige har skapat sina egna problem genom att med prioritet släppa in de värsta rötäggen och parasiterna och dessutom anonymt. Det är vad som har skapat problemet som Barbro Cassing flyktigt beskriver. Till Sverige dras de värsta och våldsammaste brottslingarna som kommer för att använda Sverige som en bas för terroristplanering och finansiering, och samtidigt skyddas av staten som ”flyktingar”. Detta tillåts inte ens att kritiseras, det kan bli fängelse enligt HMF lagarna. Yttrandefriheten, åsiktsfriheten, och all frihet är där avskaffad. När andra länder söker att jaga och övervaka dess terrorister och brottslingar på flykt undan rättvisan kallar Sverige det för ”spioneri”. Även Kina hade problem med vad Barbro Cassing skriver, och när Kina mycket framgångsrikt tar tag i problemet och löser det, då gastar USAs och Sverige propaganda media om ”folkmord”. Närmare Tredje Riket kan man knappas komma i historiska jämförelser. Välkommen till Sverige.

 4. Det blir snart en backlah mot ukrainska
  flyktingar, typiskt svenskt att överreagerar,
  hur 200.000 flyktingar skall integreras med bostäder, skola, vård och omsorg,
  det blir friktioner. Det var samma 1940-1944, 70.000 finska krigsbarn, men inga
  judiska, men istället skall Sverige inrätta
  ett Förintelsemuseum.

  • Inte nödvändigtvis. Vi talar om kulturer och levnadssätt med ansvar som ligger nära de svenska och är kompatibelt, mycket olika stora delar av de illegala och anonyma migranter som kommit från MENA, och som uppenbarligen heller inte alls är representativa för MENA länderna. Vissa delar av det svenska migrant flödet består av parasiter som kommer för att utnyttja Sverige, gömma sig undan rättvisan, men har inge avsikt att anpassa sig eller integrera sig. Ukrainarna kommer för tillfällig skydd. När det är över kommer många att återvända, några att stanna och villigt bli vanliga svenskar. Det har hänt förr.

   För många år sedan besökte några av oss Västgöta-Bengtsson (1908-2000) och han berättade om traktens historia och immigration. Så bad han en åhörare komma fram, och ställde sig bredvid honom. ”Ser ni någon skillnad” undrade han. De gjorde vi, men kunde inte precisera vad. ”Jo – den här mannen är ryss” varpå mannen skrattade och nickade. Hans förfäder var krigsfångar, när kriget var över fick dom åka hem, men många ville inte, dom hade hittat fruar och bildat familj, och blev kvar som vilken ur-svensk som helst. Notera även ”Gammalsvenskby” i just Ukraina. Den lär ha bildats 1721, men där har man levt i fred med sin omgivning, men behållit även svenska språket och kulturen, fredligt. Det är skillnad mot den m illegala, immigranter som kommer till Sverige idag.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here