Ungerns Viktor Orbán vann parlamentsvalet till EU:s och USA:s irritation

3
1077
Viktor Orban 2018. Bild: Wikipedia.

DN rapporterade igår kväll ”– Vi har tagit en klar seger, en seger så stor att den kanske kan ses från månen – och definitivt från Bryssel. Med 63 procent av rösterna räknade har regeringskoalitionen Fidesz-KDNP fått över två tredjedelar av platserna i parlamentet – 135 av 199 – mot oppositionens 57 platser. Sent på söndagskvällen utropade Orbán sig till vinnare och oppositionsledaren Péter Márki-Zay erkände sig besegrad, skriver Reuters.”

Radio Free Europe skriver idag ”Ungerns centrala valkommitté rapporterar att med 98 procent av de röster som räknas hade Orbans Fidesz fått 53,1 procent, följt av Marki-Zays sexparts oppositionsallians med 35 procent. Fidesz bedömdes vinna 88 av de 106 enskilda mandaten.”

Pål Steigans nättidning ger ytterligare information.

Jag är medveten om att det finns en omfattande kritik av Ungern inom bl.a. EU, vilket dock inte behandlas i denna lilla rapport.

_____________________________________________
Ungerns Viktor Orbán vann parlamentsvalet till EU och USA:s stora irritation

Den regerande parten Fidesz i Ungern vann parlamentsvalet den 3 april 2022 och premiärminister Viktor Orbán kan därmed få sin femte period som premiärminister, skriver finansiella tider.

Undersökningarna före valet pekade i riktning mot mycket små marginaler, och kanske till och med en möjlig vinst för oppositionen. Men Orbán vann med en stor marginal. Fidesz kommer att få 135 platser på parlamentets 199 plats. De kommer således att ha ett säkert grepp på makten.

Orbán har länge varit ett horn i sidan på EU-kommissionen och han har fått fördömanden från USA och Nato eftersom han vill behålla goda relationer med Ryssland trots kriget i Ukraina. Ungern har också vägrat att skicka militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina.

Ungern får nu 85% av sin gas och 64% av sin olja från Ryssland.

EU blockerar Ungerns tillgång till den så kallade EU-återhämtningen men landet har krävt att blockaden avbryter på grund av de stora ekonomiska utmaningarna Ungern står inför, delvis på grund av kriget i Ukraina.

Reportrar utan gränser förstör förtroendet för journalist rket med sin kritik av Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Detta menar journalisten Thomas Vermes i en artikel, som både iAftenposten och Klassekampen vägrade publicera.

Vermes skriver:

«2. Juli publicerade RSF (reportrar utan gränser) 2021-versionen av sin årliga lista över pressfrihetens rovdjur.. Där fanns Orbán för första gången på listan – liksom Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman, som var ansvarig för mordet på den kritiske journalisten Jamal Khashoggi.

När EU och RSF kritiserar Ungern så hårt, är det inte för att demokratins villkor är sämre än i andra europeiska länder. Kom ihåg Macrons användning av tusentals polissoldater för att slå ner den gula västerländska demonstrationer med delvis extremt våld.

Men Orbán är ”Enfant terrible” i EU, eftersom han vägrar att böja för många av EU: s kommissionens överstatliga direktiv – och idag då han vägrar att bryta Ungerns goda förhållande med Ryssland.

Föregående artikelMassakern i Butja ? En av flera Ukrainska ”false flag-operationer”?
Nästa artikel”Säg nej till Nato även om Finland går med”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Det väcker frågan, när kommer Sverige att få sin Viktor Orbán, eller kommer det någonsin att hända. Vi vet att journalister är ett alltmer föraktat och allt mindre betrott yrke, för att inte säga – rent ut hatat yrke, dom alltmer kysser USAs stövlar och driver propaganda som är direkt hämtad ur nazisternas propagandamanualer. Kanske det vore på sin plats att uppmana medlemmar av den propaganda kåren att studera vad som en gång hände med de tyska journalister efter kriget som öppet tjänat nazisterna.

    Just igår läste jag svenska DI (Bonniers). En mycket välkänd politisk aktivist i Hong Kong som skriver regelbundet för DI skrev en artikel att militär hade sänts till Shanghai, och i samma stycke en målande livfull dramatiserad beskrivning hur man protesterade mot covid restriktionerna. Meningarna var inte direkt syftande på varandra, men uppenbart var avsikten att missleda läsarna att militär hade satts in mot oroligheter i Shanghai, men verkligheten är att ”militären” är läkare och sjukvårdspersonal som är anställda i försvaret.

    Vad de flesta i Sverige inte vet är att i Kina finns otaliga stora och mycket välutrustade sjukhus som drivs av PLA, Kinas försvarsstyrkor. Läkarna bär militär uniform med gradbeteckningar, organisationen är militär, och sjukhusen drivs av militären, men alla, även allmänheten, är välkomna att använda sjukhusen. Jag har själv gjort det.

  2. Orban har gjort det som varit bäst för sitt land oftast. Finns lite mer man hade önskat,men jämfört med övriga vasaller har Ungern vågat stå emot bra ändå. Man brukar ofta jämföra Ungern och Polen med varandra i övriga EU,där håller jag inte ALLS med. Polen är en renodlad amerikansk stad och INGET annat. Medans Ungern inte varit det. Att man är med i Nato är det negativa,men detta skedde inte genom Orban

  3. Oavsett vad man som socialist anser om Orbab så har hans värnande om Ungern stort stöd. Det är ett slag mot nyliberalism en och kan väcka andra länder att göra samma. Det finns sannolikt en ovilja att öppna upp sitt land för utländsk exploatering och det är positivt.
    Allmänvänsterns ideologiska kompass snurrar, pga detta, idag fortare än vändkorset på gamla Ullevi.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here