Ursäkta Ukraina, USA prioriterar annat.

16
1919
Ukraina, Zelensyk val, Latuffe

Den här artikeln ”Ursäkta Ukraina, Uncle Sam kommer inte att komma till din räddning: Biden ger viktig väcknings-signal till Kiev och avslutar ett förvirrande år.” https://www.rt.com/russia/526070-biden-ukraine-support-nordstream2/vill borra i relationen mellan USA och Ukraina. Troligen är slutsatsen riktig. Ukrainas president är en av många som hoppas på dåligt toppmöte mellan Biden och Putin.

Av Paul Robinson, professor vid University of Ottawa. Han skriver om rysk och sovjetisk historia, militärhistoria och militäretik och är författare till bloggen Irrussianality

Sedan 2014 har USA uppmuntrat Kievs ledare till att tro att de har USA bakom  ryggen, vad som än händer. När Nord Stream 2-rörledningen närmar sig sin fullbordan skriker den ukrainska presidenten om svek, när han inser att han blivit förd bakom ljuset.

Bidens företrädare, Donald Trump, hade ett bekymmersamt förhållande till Ukraina, vilket han anklagade för att försöka undergräva hans valkampanj 2016. Republikanerna använde också Bidens son, Hunter Bidens, affärer i Ukraina, för att utmåla Trumps demokratiska motståndare som korrupt. Följaktligen välkomnade ukrainare i allmänhet valet av Biden till president och har sett honom som en mycket mer tillförlitlig allierad.

Fram till den här veckan, vill säga. Nu ser saker och ting lite annorlunda ut.

Under de senaste månaderna har Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, pressat Biden om ett möte. Hans ståndpunkt var att detta skulle äga rum innan Biden håller sitt möte med Putin. I annat fall, som argumentet lyder, kanske de ryska och amerikanska ledarna syr ihop Ukrainas öde och sedan överlämnar Kiev till ett fullbordat faktum. Bättre att Zelensky träffar Biden först, säger de, för att förekomma varje amerikanskt försök att förråda Ukraina till ryssarna.

Detta skulle dock inte hända. Vid ett samtal med Zelensky per telefon på måndagen, erbjöd sig Biden att vara värd för honom i Washington senare i sommar, efter att ha mött Putin i Genève den 16 juni. Uppenbarligen har Vita huset beslutat att hanteringen av relationerna med Ryssland har företräde framför att hålla Ukraina på gott humör – en inte orimlig position, med tanke på att Moskva har nästan 1 500 kärnvapen i sin arsenal, medan Ukraina inte har ett enda. Världens säkerhet tenderar att dra fokus till vad som verkligen är en prioritet.

I ytterligare ett slag mot Zelensky har Biden-administrationen slutligen gett upp sin kampanj för att sabotera Nord Stream 2-rörledningen, som är utformad för att föra naturgas direkt från Ryssland till Tyskland. För närvarande exporterar Ryssland naturgas till resten av Europa, till stor del genom ett gammalt sovjetiskt rörledningssystem, vilket går genom Ukraina och ger Kiev cirka 3 miljarder dollar per år i intäkter för privilegiet. Kiev fruktar att Ryssland, när den nya undervattensförbindelsen är igång, kommer att kunna stoppa gasförsörjningen genom landet och därmed beröva det välbehövliga kontanter.

Av denna anledning har Zelensky och hans allierade lobbat mot amerikanerna för att förhindra att rörledningen fullbordas. För detta ändamål införde Trump-administrationen många sanktioner mot företag som var involverade i projektet. Nu har dock Biden-regeringen avstått från sanktionerna mot det viktigaste tyska företaget, vilket i själva verket ger rörledningen ett grönt ljus för slutförandet.

Detta var inget mindre än ett erkännande av realiteterna: Nord Stream 2 skulle slutföras, oavsett vad Amerika företog sig. Så det var knappast meningsfullt för USA att försämra sina relationer med Berlin, mer än de redan har gjort. Med tanke på valet mellan goda relationer till det rika och mäktiga Tyskland å ena sidan eller det svaga och fattiga Ukraina å andra sidan, var det ganska uppenbart vilken sida Washington skulle ställa sig på. Den enda överraskningen var att det tog så lång tid att komma fram till det.

Putin strödde salt i såren när han förra veckan meddelade att den första delen av rörledningen hade slutförts. Den här nyheten provocerade Zelensky till ett mindre raseriutbrott. När han uttalade till Axios nyhets-webbplats, klagade han över att han var ”förvirrad” och ”besviken” över det amerikanska beslutet att avstå från sanktioner mot projektet. Han var ”säker på” att USA hade kunnat stoppa byggandet om man hade velat, sa han. Zelensky blev också ilsken över det faktum att amerikanerna inte berättade för honom om sitt beslut, och att han fick reda på det från en press-information i Vita huset. ”Hur många ukrainska liv kostar relationen mellan USA och Tyskland?” frågade han.

Den ukrainska presidentens kommentarer avslöjar en anmärkningsvärd naivitet. Det verkar som om han verkligen trodde, både att USA är allsmäktigt och att amerikanerna skulle prioritera relationerna med Kiev framför relationerna med Moskva och Berlin. Nu lär han sig på det hårda sättet att i internationell politik gäller, som Thucydides sa, att ”de starka gör vad de vill, och de svaga lider som de måste. (om Thucydides, läs här, ö.a.)

Om denna episod fungerar som en väckarklocka för Zelenskys regering, kommer det att vara en bra sak. Alltför länge har ukrainska ledare gett intryck av att de lever i en fantasivärld, där väst i sinom tid kommer att tvinga Ryssland att överge allt stöd för upproret i Donbass, genom en kampanj av massivt ekonomiskt, militärt och diplomatiskt tryck. Denna tro har skapat en ovilja i Kiev att vidta de eftergifter som krävs för att skapa fred i Donbass, enligt Minsk II-avtalet från februari 2015, framför allt beviljandet av ”särskild status” till provinserna Donetsk och Lugansk. Som resultat har det spelat en viktig roll för att upprätthålla konflikten i östra Ukraina.

För att vara rättvis mot Zelensky så har amerikanerna gjort allt de kan för att uppmuntra fantasin om att Ryssland kan pressas till kapitulation. Som Zelensky noterade i sin intervju med Axios, hade Biden gett honom ”direkta signaler” att USA var berett att blockera [Nord Stream 2] -ledningen. Detta är troligt. Det stämmer in på ett beteendemönster där Washington har fått Kievs härskande elit att tro att man kommer att backa upp dem oavsett vad, inklusive i deras ansträngningar att ignorera Minskavtalet.

Följaktligen är det kanske inte förvånande att Zelensky känner sig förrådd. Den amerikanska regeringen har vilselett Ukrainas ledare till att tro att de kommer att löpa hela linan ut å landets vägnar. För en extern observatör var detta aldrig troligt. Men i den ukrainska politikens desperata värld kan det mycket väl ha verkat annorlunda. Kievs bubbla har sedan länge behövt punkteras. I den utsträckning som Nord Stream 2-debaklet har gjort det, har det paradoxalt nog varit en ganska bra vecka för Ukraina – oavsett vad Zelensky eller hans anhängare må tycka.

 

Föregående artikelVarför blir det ett toppmöte med Biden-Putin och vad ska det uppnå?
Nästa artikelBesök på påstådda ”omskolnings”- eller ”koncentrationsläger” i Xinjiang
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Europa är helt enkelt på väg in i en post-amerikansk era. Det finns helt enkelt en gräns för hur många failed states de amerikanska Förenta staterna verkligen kan underhålla. Den amerikanske väljaren vet sällan att av dennes inbetalda statsskatt går nästan två tredjedelar till ”militära installationer och baser UTOMLANDS”. Pentagondoktrinen att hela tiden underhålla konflikter på den euroasiatiska kontinenten har helt enkelt mer eller mindre upphört att fungera – med seriösa glasögon så är det, efter allt, på sikt mycket positivt för europeisk och asiatisk inre politisk ordning och kollektiv säkerhet. Den amerikanska taktiken att skicka ut politisk-militära pyromaner att anlägga alla möjliga konflikter runt Europa och Asien för att sedan skicka in den egna brandkåren med militärer och, naturligtvis -det viktigaste- amerikansk vapenförsäljning. Det är ingen slump att det inte finns amerikanska politiska aktivister och tankesmedjor i Saudiarabien. Den frågan törs ingen vän av Pentagons eländesprinciper i Europa ställa sig. Det är den amerikanska sidan av den egna politiska tragedin.

 2. Kiev skapade ett hot mot Rysslands och ett antal europeiska länders ekonomiska intressen, vilket resulterade i att dessa stater säkrade sig genom att bygga nya infrastrukturanläggningar.
  Risken för Ukraina att vara ett land utan transitering för gas kan endast förklaras med Kievs icke-konkurrenskraft inom gassektorn.
  Statsduman noterade att Kiev försöker ”skapa nya möjligheter” och känner att resurserna för att få stöd från väst blir allt mindre. I en intervju med RT noterade Dmitry Novikov, första vice ordförande för Statsdumans internationella affärskommitté, att Kiev ”försöker pressa ut utdelningar” och vädjar till det faktum att gas tidigare pumpades genom Ukraina.
  ”Ukraina hade en viss procentsats från detta, nu måste förlusten av dessa utdelningar kompenseras. Frågan uppstår: varför i hela världen? Om du skapade hot mot Rysslands, Tysklands och ett antal andra länders ekonomiska intressen, varför skulle dessa länder inte behöva skydda dessa ekonomiska intressen genom att bygga nya infrastrukturanläggningar? Det vill säga allt vänds upp och ner och människor försöker tjäna pengar på detta, sade parlamentarikern.
  Biträdande generaldirektör för Institutet för nationell energi Alexander Frolov noterade att ur en extern observatörs synvinkel ser uttalanden om ”kompensation” åtminstone konstigt ut.
  Tidigare uttryckte en ukrainsk statsvetare, chef för institutet för policyanalys och ledning Ruslan Bortnik åsikten att Nord Stream 2 skulle kunna vara till nytta för Ukraina om det blir ”delägare” och får en del av rörledningen.
  Samtidigt påminde Vladimir Putin tidigare att Ryssland har ett giltigt avtal för att pumpa gas genom Ukraina. Enligt honom, om det fanns normala relationer mellan Moskva och Kiev, skulle de pumpa en betydande del genom Ukraina. Han erinrade om att Ukraina nu får 1,5 miljarder dollar från Ryssland för transitering och kan få 3-5 miljarder dollar.
  https://russian.rt.com/ussr/article/872989-ukraina-severnyi-potok-kompensaciya

 3. Däri består den ukrainska politiska tragedin: man begriper sig inte på politik, ren ärlig marknadsekonomi eller internationella politiska relationer i kombination med dödgrävare i form av rådgivare som vår gamle svenske ekonomiprofessor Anders Åslund som numera härjar också i den ukrainska staten.

  • Tyskland är fortfarande frustrerad över amerikanska sanktioner mot Nord Stream 2.
   Om i morgon USA:s president – vare sig det är Biden, Obama, Trump eller någon annan – beordrar Tyskland att sluta andas, kommer Tyskland att lyda? Eller kommer det att förstå att om det inte kommer att andas kommer det inte att existera?
   USA ser fortsatt Nord Stream 2 som ett hot mot Europa, men Tyskland håller inte med – Blinken.
   USA:s utrikesminister Blinken meddelade oenigheterna mellan Tyskland och USA om gasledningen Nord Stream 2.
   Han uttalade detta vid en presskonferens den 23 juni efter ett möte med den tyska utrikesministern Heiko Maas, rapporterar RIA Novosti.
   ”Ministern och jag pratade om ett av ämnena om oenighet, Nord Stream 2-pipelinen. Vi ser det fortfarande som ett hot mot den europeiska energisäkerheten. Tyskland har en annan uppfattning – det händer då och då, även bland vänner. Vi kommer att arbeta med oenigheter samtidigt som vi går vidare i andra frågor, säger Blinken.

   • Ukraina kan inte bli medlem i Nato och Europeiska unionen, eftersom det faktiskt är en icke-existerande stat. Detta är en extremt instabil formation. Det berättade den finska statsvetaren och människorättsaktivisten Johan Beckman i en intervju med Ukraina.ru.
    Tidigare uttryckte den välkända ukrainske statsvetaren Vadim Karasev åsikten att Tyskland och Frankrike inte vill se Kiev bland medlemmarna i Europeiska unionen och Nato på grund av rädslan för landets militära kraft. De befarar påstås att detta, på grund av Ukrainas militära makt, kommer att leda till en förstärkning av Östeuropa, som kommer att dominera Västeuropa.
    Krim är redan en del av Ryska federationen, folkrepublikerna Donbass hävdar självständighet, och nu är det i allmänhet inte klart på vilken grund någon kan kräva Ukrainas medlemskap i Nato eller Europeiska unionen, framhöll experten.
    ”Jag tror att vi talar om sammanbrottet av Europeiska unionen och Nato. Detta är precis detsamma som bekräftas av uttalanden från politiker som på allvar menar att ta Ukraina dit. Jag tror att efter sådana förslag finns det ingen mening alls i Nato, ”är Beckman säker.

    Ukraina är faktiskt en sönderdelad stat, och det utgör inget militärt hot. Men från henne kommer hotet om berserkism – galna nationalister, förhärligande av nazismen. Detta bör behandlas, sa källan.
    https://ukraina.ru/news/20210814/1032063790.html

    • Europeiska unionens kärna vill inte ha in fler pro-amerikanska medlemmar som redan stört och förstört ordningen inom samarbetet som t.ex. dagens sönderamerikaniserade Polen och Ungern. Vad jag hörde president Macron senast sade skulle han gärna se Serbien som nästkommande ny medlem i unionen, för att få stabilitet och DESSUTOM därigenom få en mer nyanserad syn på grannen Ryssland. Jag tror han är rätt ute!

     Skulle dessutom kandidaten Marine Le Pen (som undertecknad inte sympatiserar med) vinna kommande presidentval i Frankrike kommer hon därutöver under överskådlig tid med skinn på näsan som hon har absolut lägga in veto mot alla närmanden till EU och Nato från Ukraina och Georgien.

     Det är bara länder som dagens Frankrike, Tyskland, Italien och låt säga Spanien som kan rädda unionen från sönderamerikanisering från öst. Jag tror dörren för nya medlemmar som Ukraina och Georgien som genomgått färgrevolutionskupper i amerikansk stil kommer att få mycket svårt att dels komma in i det europeiska samarbetet och dessutom hålla ut med de absoluta krav på tolerans och mångfald nu när redan Polen och Ungern hotas av ren utvisning i en europeisk katharsis.. Det är klara hälsotecken för ett mer fritt och oberoende Europa.

     I och med det amerikanska katastroferna i Nära- och Mellanöstern från Syrien över Irak till Afghanistan är det troligt att Nato är den organisation som hänger löst – jag tror på lång sikt den är för en ny generation klarsynta europeiska politiker dödsdömd nu när det engelska Tory-etablissemanget tack och lov äntligen är ute ur Europa, det har tvärtom vad många trott underlättat och mjuknat upp ett realistiskt europeisk samarbete i Europa.

     Med tiden kommer det tragiska nationalistiska högerdrabbade Ukraina att resa sig ur kaoset – mig veterligen har inget enda land med högernationalistiskt styre någonsin fått ekonomisk och social tillväxt vilket ju redan Ukraina själv uppvisar, snart decennium efter decennium solklart som på en statskunskapslektion. Att dagens Ukraina och Georgien flaggar med en massa Europaflaggor börjar bli snarare bli än mer skrämmande att få in dessa korruptiva politiska strukturer innanför unionens ramar.

 4. ”Europa är helt enkelt på väg in i en post-amerikansk era”
  Inte bara Europa. USA har inte lyckats ta kontrollen över Venezuela, Iran levererar olja, Nordstrem2 blir färdig, USA är stoppade i Xinjiang, Tibet, och Hong Kong. Polisen i Hong Kong arresterade just fem så kallade ”journalister” på Apple News. Nu visar det sig att Apple News har länge varit bankrutt och under normala förhållanden skulle gått i konkurs, så var kom pengarna ifrån? Inga avancerade gissningar behövs. Det var en USA finansierad cell. Jag har följt den så kallade anti- sanktionslagen i Kina. Den går ut på att den som åsamkar skada skall ersätta den skadelidande för skadan. Det betyder att även journalister som sitter i Sverige och skadar Kinas anseende, ekonomi och affärer genom att sprida rykten kan åtalas i Kina och tvingas att betala ersättning. Adrian Zenz står redan inför rätta för det. Jag glömmer inte hur aktivisterna i Tyskland 1933 kom till makten med hjälp av yttrandefrihet och pressfrihet. Kina har varit föregångare i mycket, nu verkar set som man kommer att lyckas sätta stopp för skurkjournalismen. Visste ni att att Bonniers har mycket omfattade aktivitet och investeringar i USA, med kontor i alla stater. Bonniers, och därmed tidningar som Expressen, DN, DI med många andra är alltså en interagerad del av USAs Djupa Stat. Källa Wikipedia mm.

 5. Listan över deltagare på ”Krimplattformen” läcktes ut till nätverket.
  13.08.2021 03:40 (Uppdaterad: 13.08.2021 08:52)
  Kievs uttalanden på torsdagen om att listan över länder som har uttryckt sin avsikt att delta i Krimplattformen kommer att ”klassificeras på grund av hårda utvärderande uttalanden från Ryssland”, visade sig vara en tom fras.
  Nästan omedelbart efter dem laddades en komplett (för närvarande) lista över framtida beslutsfattare på ”Krim-öde” till Internet.
  Läckaget inträffade genom den välkända ukrainska politiska telegramkanalen ”Sheptun”.
  Joe Biden, Kamala Harris och chefen för Pentagon Lloyd Austin gav inte ett officiellt svar på inbjudan, men ”de borde snarare inte förväntas.”
  Anthony Blinken bekräftade hans deltagande, han har redan gått med på att komma till toppmötet, dessutom tillsammans med sin ställföreträdare.
  Men ledarna för Tyskland och Frankrike planerar inte att gå för att diskutera Krim, att döma av anteckningarna på listan.
  Lettarna, litauierna, esterna och polarna var inte förvånade – de kommer säkert.
  Georgiens president vägrade oväntat att komma.
  Men det mest intressanta är bristen på lust att besöka Ukraina och prata om Krim med Yulia Navalny , hustrun till den ryska bloggaren Alexei Navalny , som sitter i fängelse . Kommentarer mittemot hennes namn – ”vägrade, dåligt för en politisk karriär.”

  Sergey Lavrov: Kommenterar nyheterna att representanter för mer än tre dussin länder kommer till toppmötet på Krimplattformen
  organiserad av Ukrainas president Volodymyr Zelenskij ,som är villiga och redo att diskutera sätt att ”återfå kontrollen” över halvön, chefen för den ryska UD sade: ”Väst stöd driver Zelenskij till mer och mer extrema åtgärder för att uppnå hans politiska mål. Forumet för Krimplattformen kommer att fortsätta att främja den nuvarande nazistiska och rasistiska mentaliteten hos den nuvarande ukrainska regeringen.”
  När han talade om utlänningars önskan att delta i evenemanget betonade Sergey Lavrov att: ”USA, EU och andra anhängare av Kievs påståenden beter sig skamligt.”
  Minns att evenemanget kommer att vara tidsbestämt för att sammanfalla med 30 -årsjubileet för Ukrainas självständighet från Sovjetunionen och kommer att hållas den 24 augusti. Ukraina förväntar sig gäster från minst 37 stater.
  https://www.pravda.ru/news/world/1631063-krymskaja_platforma/

 6. Hunter Biden eskapader i Ukraina och hemma i USA börjar bli riktigt besvärande för Joe Biden och en jättelik politisk och medieapparat har startats för att minimera skadorna där hans Laptops kommit på avvägar med information som man absolut inte vill ska komma ut! Nu har det läckt ut en del och misslyckas dem att stoppa att innehållet kommer ut helt så är nog Bidens dagar som president över…En knarkande son är nog så besvärligt att hantera för Biden men information av detta slag kan bli en svårare nöt att tysta.

 7. Det var länge sedan det kom kaniner med rosa halsband ur den magiska amerikanska politiska hatten. Ukrainas elände -rent politiskt- är att man inte insett detta till denna dag. Vi ser hur amerikanarnas insatser militärt -för att inte tala om ekonomiskt- under 20(!!) år faller samman inför hela världens ögon på några veckor hos patienten Afghanistan.

  Ukraina självt har nu sedan året 2004 haft 17 år av negativ social, ekonomisk och någon slags pseudo-demokratisk utveckling – den ukrainska statsekonomin är idag mindre än 30% av vad den var under det sovjetiska året 1990, för 31 år sedan! Det är för europeiska länders mått ett närmast katastrofalt tal som bara nås av länder i, under och efter krig och ekonomiska börskrascher. Jag tror inte ens det fascistiska Tyskland växte fram där nationalstaten Tyskland tappat mer än två tredjedelar av sin nationalekonomi mellan låt säga åren 1918-1933.

  Detta säger ganska mycket om tragiken, eländet och misskötseln av det ukrainska politiska systemet under lång tid av självständighet. Det märkliga är att det sista krisdraget nu från Washington är att precis som i exemplet Afghanistan massivt ösa in militär utrustning, rådgivare och naturligtvis pengar som den amerikanska staten egentligen inte har som världens mest skuldsatta nation.

  Tyvärr kan allt detta leda till ett totalt sammanbrott för den ukrainska staten och det politiska systemet. I värsta fall finns bara möjligheten till något slags underförstådd CIA-arrangerad militärkupp som oftast understödd av gatans folk långt ute på högerkanten. Vi bör alla tankemässigt förbereda oss på att dagerns helt dysfunktionella amerikaniserade misslyckade Ukraina tyvärr kan gå emot ett fullständigt statssammanbrott inom en snar framtid.

  • Det var länge sedan som Ukraina fungerade som land, om det nu någonsin fungerat mer än på kryckor och hjälp från tidigare Sovjet och numera Ryssland som trots otacksamheten ändå hjälper med gas och affärer. De som kan har redan lämnat den sjunkande skutan och de som är kvar är väl ordentligt härdade vid det här laget.

   • Evigt tjatande i västmedia om gastransporter från Ryssland till Tyskland och Europa genom Nord Stream 1 och 2- och eventuellt även genom Ukraina.
    Gazprom kommer att utveckla ett program för övergången av industri och transport till väte
    De största utsikterna och konkurrensfördelarna med Gazprom är förknippade med den ytterligare ökningen av rörledningar till den asiatiska marknaden. Detta tillkännagavs den 17 september av styrelseordföranden i företaget Alexey Miller, som talade vid årsmötet för International Business Congress.
    Gazproms främsta lovande projekt är Power of Siberia-2-rörledningen och dess förlängning, Soyuz Vostok, i Mongoliet med tillgång till Kina. Det förväntas att riktningens exportkapacitet kan överstiga Sibiriens kraft med mer än 1,3 gånger och uppgå till 50 miljarder kubikmeter. m per år, vilket gör det möjligt att leverera gas från västra Sibirien för export i stora volymer, inte bara i väst, utan också i östlig riktning.
    Företagets chef noterade att Gazprom aktivt arbetar på den asiatiska marknaden och levererar flytande naturgas (LNG).
    ”Gazprom levererar LNG till Korea, Japan, Kina och Indien. Det bör noteras att volymen av vår portfölj av leveranser till Indien är en fjärdedel av hela vår LNG -portfölj, säger RIA Novosti från Miller.
    Han sa också att Ryssland har de största gasreserverna i världen – det kommer inte att vara några problem med råvaror på hundra år. Miller tillade att några av de fält som Gazprom för närvarande utvecklar i Yamal kommer att fungera fram till 2132.
    https://ukraina.ru/news/20210918/1032276416.html

    • Få, om ens någon, känner idag till att bland de första skrifter dagens amerikanske utrikesminister Antony Blinken gav ut som mycket ung politolog på 1980-talet var ”Ally versus Ally” – America, Europe, and the Siberian pipeline crisis. Det skedde när Europa, främst Central- och Västeuropa ingick fria marknadsmässiga rent kapitalistiska avtal med SSSR om råvaruhandel: naturgas helt enkelt. Även då lade amerikanerna in sanktioner mot de inblandade europeiska företagen.

     Det är precis som om det råder någon slags naturlig amerikansk härskar- och härjarrättighet för detta helt avskilda land, på andra sidan jordklotet, och som inte har med dessa affärer att göra, att bara naturligt bestraffa företag och länder som ingår helt, fria lagliga avtal utan att ens tänka sig för.

     Alldeles i denna vecka bedrog amerikanerna sin äldsta allierade, Republiken Frankrike, som hjälpte den unga amerikanska republiken på sin tid mot de engelska kolonialisternas krig mot Amerika (bl.a. från kanadensiska sidan) med att utan ens rådgöra eller informera de inblandade parterna och helt enkelt stjäla Australiens ubåtsavtal(som dessutom är över fem år gammalt) mitt framför ögonen på den franske partnern – och det får man reda på en presskonferens; där bl.a. engelske premiärministern Boris Johnsons ord om att det ”nu finns en militärallians med bara engelskspråkiga länder” (som mellan raderna kunde uppfattas som att det finns en naturlig historisk lagstyrd rätt för denna anglo-amerikanska värld att styra över alla jordens affärer).

     Ska vi behöva ha det så här i Europa – och låta oss hunsas och härskas över – till och med den så följsamme europeiske utrikesansvarige Joseph Borrel talar nu ilsket om att Europa verkligen MÅSTE ha strategiskt oberoende – bägaren har runnit över (dessutom för länge sedan) hur länder som USA och Storbritannien bl.a. genom industrispionage ånyo rentav stulit överenskomna handelbeställningar, avtal och ordrar hos bl.a. europeiska Airbus (världens största tillverkare av flygplan, som då i avtalet hade överlägsna prestandamodeller över Boeings då äldre modeller) i flera fall där man såg till att man istället köpte amerikanska Boeing-plan. Och det här var alltså civila avtal, inte militära.

     Man undrar vad Washingtons våldsetablissemangs och krigsförbrytarhuvudstadens fantiserande tankesmedjor som The Atlantic Council säger om alla dessa svek och dråpslag mot Kontinentaleuropa och Europeiska unionen?

     Behöver verkligen ett fritt och självständigt Kontinentaleuropa styras och hunsas av dessa inre femteolonnare och trojanska hästar som alltid bara ser till sina egna affärer och sitt eget bästa.

     Frankrike har inte på 225 år tagit hem en ambassadör från Washington – någonsin. Igår skedde det. Europa måste sluta springa i det imperiala amerikanska hundkopplet – desto snabbare vi blir fria, desto bättre. Förbindelserna för Europas framtid måste neutraliseras så i får respektfulla ömsesidiga förhållanden till Folkrepubliken Kina och Ryska federationen eftersom de är våra grannar och ligger mitt i världens mäktigaste ekonomiska axel i världshistorien: den mellan Europa och Kina. Vi européer kan helt enkelt inte låta Washingtonetablissemangen förstöra Europas framtid längre!

     • För den som inte förstått hur sjukt USA är rekommenderas filmen om Snowden! Den är ovanligt frispråkig och Oliver Stone vågar utmana Deep State och deras hantlangare på ett frapperande sätt men säkert har Stone utlämnat en del material med tanke på repressalier mot andra visselblåsare. Och det värsta är att USA:s kontrollmani har ökat sedan 2015 då filmen gjordes med ännu fler som spionerar på allt och alla. NSA får Stasi i forna Östtyskland att framstå som mysgubbar…

    • Zelensky och Ukrainas ledande politiska skikt har dribblat bort sig bort sig själva totalt från den Ryska gasmarknaden. De får därför förbereda befolkningen på en kall vinter.
     Gazprom blickar framåt och förbereder sig på att öka gasleveranserna till Asien, sade chefen för företaget Alexey Miller vid mötet i International Business Congress den 17 september. För närvarande faller huvuddelen av Gazproms gasexport på EU, där 130-150 miljarder kubikmeter gas levereras årligenm. ”Den mest dynamiska, snabbast växande är den kinesiska marknaden, som varje år helt enkelt bedövar oss med konsumtionens tillväxttakt”, sa Miller. Observera att 2035 är ett av stadierna i energiomställningen som lanserades av Europeiska unionen. Vid den här tiden bör en betydande del av EU:s energisektor sluta förbränna fossila bränslen. Även om en del av gasen kommer att krävas för väteproduktion, är det en tillfällig åtgärd som bör hjälpa EU att byta till grönt väte från förnybara energikällor. I detta avseende kommer Gazprom att behöva omdirigera flödena av producerad gas till marknader där ”blått bränsle” fortfarande kommer att efterfrågas.
     https://ukraina.ru/news/20210919/1032276728.html

 8. Politisk cirkus kring den Ryska gasmarknaden.
  Den ryska sidan kommer inte att förlora något ekonomiskt, på grund av Polens beslut att inte förnya kontraktet med Gazprom för gasleveranser från Ryssland. Denna åsikt uttrycktes av direktören för Institute of National Energy Sergei Pravosudov i sputnikradio .
  Pravosudov uttryckte förtroende för att resultatet skulle bli samma historia som med Ukraina, som inte formellt köpt rysk gas på flera år, men hon köper den från europeiska handlare – samma ryska gas – och formaliserar den som om den kommer från den europeiska marknaden, även om den är hämtad från ett rör som passerar genom Ukrainas territorium. Det kommer att vara detsamma.
  De köper redan några mängder gas från Tyskland, men det tas från ett rör som går genom polskt territorium. Polens beslut är inte ekonomiskt, utan politiskt.
  Som i Ukrainas historia, ”förklarade Pravosudov. Experten anser att allt är mycket enkelt när det gäller Polens användning av Baltic Pipe. ”Gas kommer att köpas från Nordsjön, men som vi vet kommer produktionen där inte att växa: det finns inga nödvändiga reserver. Produktionen kommer bara att minska.
  Det betyder att Tyskland relativt sett kommer att köpa mindre och att Polen kommer att köpa mer. Att ”Gazprom” kommer att sälja mer gas till Tyskland. Det är allt. Som de säger förändras inte beloppet från förändringen av villkoren, sammanfattade Pravosudov.
  Polen har inte för avsikt att förnya avtalet med Gazprom för gasleveranser från Ryssland, säger landets regeringstjänsteman för strategisk energiinfrastruktur, Piotr Naimsky. I luften i Sputnik -radio kommenterade experten Sergey Pravosudov detta beslut. Efter att det nuvarande kontraktet för leverans av gas från Ryssland har slutförts kommer Polen inte att förnya detta avtal, sade den polska regeringens strategiska energiinfrastrukturkommissarie Piotr Naimski. Enligt honom avser Warszawa från och med den 1 oktober 2022 att använda Baltic Pipe, som kommer att ge den nödvändiga mängden gas för den nationella ekonomin utan ryska källor.
  Tack vare det fattade beslutet noterade Naimsky att Polen ”inte kommer att bli beroende av Ryssland” för gasleveranser. Polen köper nu upp till 10 miljarder kubikmeter gas från Ryssland per år. Leveransavtalet löper ut 2022. På Sputnik -radions sida uttryckte chefen för Institute of National Energy Sergei Pravosudov sin åsikt om beslutet från den polska sidan.
  https://radiosputnik.ria.ru/20210916/polsha-1750295247.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here