Ursäkta Ukraina, USA prioriterar annat.

5
660
Ukraina, Zelensyk val, Latuffe

Den här artikeln “Ursäkta Ukraina, Uncle Sam kommer inte att komma till din räddning: Biden ger viktig väcknings-signal till Kiev och avslutar ett förvirrande år.” https://www.rt.com/russia/526070-biden-ukraine-support-nordstream2/vill borra i relationen mellan USA och Ukraina. Troligen är slutsatsen riktig. Ukrainas president är en av många som hoppas på dåligt toppmöte mellan Biden och Putin.

Av Paul Robinson, professor vid University of Ottawa. Han skriver om rysk och sovjetisk historia, militärhistoria och militäretik och är författare till bloggen Irrussianality

Sedan 2014 har USA uppmuntrat Kievs ledare till att tro att de har USA bakom  ryggen, vad som än händer. När Nord Stream 2-rörledningen närmar sig sin fullbordan skriker den ukrainska presidenten om svek, när han inser att han blivit förd bakom ljuset.

Bidens företrädare, Donald Trump, hade ett bekymmersamt förhållande till Ukraina, vilket han anklagade för att försöka undergräva hans valkampanj 2016. Republikanerna använde också Bidens son, Hunter Bidens, affärer i Ukraina, för att utmåla Trumps demokratiska motståndare som korrupt. Följaktligen välkomnade ukrainare i allmänhet valet av Biden till president och har sett honom som en mycket mer tillförlitlig allierad.

Fram till den här veckan, vill säga. Nu ser saker och ting lite annorlunda ut.

Under de senaste månaderna har Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, pressat Biden om ett möte. Hans ståndpunkt var att detta skulle äga rum innan Biden håller sitt möte med Putin. I annat fall, som argumentet lyder, kanske de ryska och amerikanska ledarna syr ihop Ukrainas öde och sedan överlämnar Kiev till ett fullbordat faktum. Bättre att Zelensky träffar Biden först, säger de, för att förekomma varje amerikanskt försök att förråda Ukraina till ryssarna.

Detta skulle dock inte hända. Vid ett samtal med Zelensky per telefon på måndagen, erbjöd sig Biden att vara värd för honom i Washington senare i sommar, efter att ha mött Putin i Genève den 16 juni. Uppenbarligen har Vita huset beslutat att hanteringen av relationerna med Ryssland har företräde framför att hålla Ukraina på gott humör – en inte orimlig position, med tanke på att Moskva har nästan 1 500 kärnvapen i sin arsenal, medan Ukraina inte har ett enda. Världens säkerhet tenderar att dra fokus till vad som verkligen är en prioritet.

I ytterligare ett slag mot Zelensky har Biden-administrationen slutligen gett upp sin kampanj för att sabotera Nord Stream 2-rörledningen, som är utformad för att föra naturgas direkt från Ryssland till Tyskland. För närvarande exporterar Ryssland naturgas till resten av Europa, till stor del genom ett gammalt sovjetiskt rörledningssystem, vilket går genom Ukraina och ger Kiev cirka 3 miljarder dollar per år i intäkter för privilegiet. Kiev fruktar att Ryssland, när den nya undervattensförbindelsen är igång, kommer att kunna stoppa gasförsörjningen genom landet och därmed beröva det välbehövliga kontanter.

Av denna anledning har Zelensky och hans allierade lobbat mot amerikanerna för att förhindra att rörledningen fullbordas. För detta ändamål införde Trump-administrationen många sanktioner mot företag som var involverade i projektet. Nu har dock Biden-regeringen avstått från sanktionerna mot det viktigaste tyska företaget, vilket i själva verket ger rörledningen ett grönt ljus för slutförandet.

Detta var inget mindre än ett erkännande av realiteterna: Nord Stream 2 skulle slutföras, oavsett vad Amerika företog sig. Så det var knappast meningsfullt för USA att försämra sina relationer med Berlin, mer än de redan har gjort. Med tanke på valet mellan goda relationer till det rika och mäktiga Tyskland å ena sidan eller det svaga och fattiga Ukraina å andra sidan, var det ganska uppenbart vilken sida Washington skulle ställa sig på. Den enda överraskningen var att det tog så lång tid att komma fram till det.

Putin strödde salt i såren när han förra veckan meddelade att den första delen av rörledningen hade slutförts. Den här nyheten provocerade Zelensky till ett mindre raseriutbrott. När han uttalade till Axios nyhets-webbplats, klagade han över att han var “förvirrad” och “besviken” över det amerikanska beslutet att avstå från sanktioner mot projektet. Han var ”säker på” att USA hade kunnat stoppa byggandet om man hade velat, sa han. Zelensky blev också ilsken över det faktum att amerikanerna inte berättade för honom om sitt beslut, och att han fick reda på det från en press-information i Vita huset. “Hur många ukrainska liv kostar relationen mellan USA och Tyskland?” frågade han.

Den ukrainska presidentens kommentarer avslöjar en anmärkningsvärd naivitet. Det verkar som om han verkligen trodde, både att USA är allsmäktigt och att amerikanerna skulle prioritera relationerna med Kiev framför relationerna med Moskva och Berlin. Nu lär han sig på det hårda sättet att i internationell politik gäller, som Thucydides sa, att “de starka gör vad de vill, och de svaga lider som de måste. (om Thucydides, läs här, ö.a.)

Om denna episod fungerar som en väckarklocka för Zelenskys regering, kommer det att vara en bra sak. Alltför länge har ukrainska ledare gett intryck av att de lever i en fantasivärld, där väst i sinom tid kommer att tvinga Ryssland att överge allt stöd för upproret i Donbass, genom en kampanj av massivt ekonomiskt, militärt och diplomatiskt tryck. Denna tro har skapat en ovilja i Kiev att vidta de eftergifter som krävs för att skapa fred i Donbass, enligt Minsk II-avtalet från februari 2015, framför allt beviljandet av “särskild status” till provinserna Donetsk och Lugansk. Som resultat har det spelat en viktig roll för att upprätthålla konflikten i östra Ukraina.

För att vara rättvis mot Zelensky så har amerikanerna gjort allt de kan för att uppmuntra fantasin om att Ryssland kan pressas till kapitulation. Som Zelensky noterade i sin intervju med Axios, hade Biden gett honom “direkta signaler” att USA var berett att blockera [Nord Stream 2] -ledningen. Detta är troligt. Det stämmer in på ett beteendemönster där Washington har fått Kievs härskande elit att tro att man kommer att backa upp dem oavsett vad, inklusive i deras ansträngningar att ignorera Minskavtalet.

Följaktligen är det kanske inte förvånande att Zelensky känner sig förrådd. Den amerikanska regeringen har vilselett Ukrainas ledare till att tro att de kommer att löpa hela linan ut å landets vägnar. För en extern observatör var detta aldrig troligt. Men i den ukrainska politikens desperata värld kan det mycket väl ha verkat annorlunda. Kievs bubbla har sedan länge behövt punkteras. I den utsträckning som Nord Stream 2-debaklet har gjort det, har det paradoxalt nog varit en ganska bra vecka för Ukraina – oavsett vad Zelensky eller hans anhängare må tycka.

 

Föregående artikelVarför blir det ett toppmöte med Biden-Putin och vad ska det uppnå?
Nästa artikelBesök på påstådda “omskolnings”- eller “koncentrationsläger” i Xinjiang
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Europa är helt enkelt på väg in i en post-amerikansk era. Det finns helt enkelt en gräns för hur många failed states de amerikanska Förenta staterna verkligen kan underhålla. Den amerikanske väljaren vet sällan att av dennes inbetalda statsskatt går nästan två tredjedelar till ”militära installationer och baser UTOMLANDS”. Pentagondoktrinen att hela tiden underhålla konflikter på den euroasiatiska kontinenten har helt enkelt mer eller mindre upphört att fungera – med seriösa glasögon så är det, efter allt, på sikt mycket positivt för europeisk och asiatisk inre politisk ordning och kollektiv säkerhet. Den amerikanska taktiken att skicka ut politisk-militära pyromaner att anlägga alla möjliga konflikter runt Europa och Asien för att sedan skicka in den egna brandkåren med militärer och, naturligtvis -det viktigaste- amerikansk vapenförsäljning. Det är ingen slump att det inte finns amerikanska politiska aktivister och tankesmedjor i Saudiarabien. Den frågan törs ingen vän av Pentagons eländesprinciper i Europa ställa sig. Det är den amerikanska sidan av den egna politiska tragedin.

 2. Kiev skapade ett hot mot Rysslands och ett antal europeiska länders ekonomiska intressen, vilket resulterade i att dessa stater säkrade sig genom att bygga nya infrastrukturanläggningar.
  Risken för Ukraina att vara ett land utan transitering för gas kan endast förklaras med Kievs icke-konkurrenskraft inom gassektorn.
  Statsduman noterade att Kiev försöker “skapa nya möjligheter” och känner att resurserna för att få stöd från väst blir allt mindre. I en intervju med RT noterade Dmitry Novikov, första vice ordförande för Statsdumans internationella affärskommitté, att Kiev “försöker pressa ut utdelningar” och vädjar till det faktum att gas tidigare pumpades genom Ukraina.
  ”Ukraina hade en viss procentsats från detta, nu måste förlusten av dessa utdelningar kompenseras. Frågan uppstår: varför i hela världen? Om du skapade hot mot Rysslands, Tysklands och ett antal andra länders ekonomiska intressen, varför skulle dessa länder inte behöva skydda dessa ekonomiska intressen genom att bygga nya infrastrukturanläggningar? Det vill säga allt vänds upp och ner och människor försöker tjäna pengar på detta, sade parlamentarikern.
  Biträdande generaldirektör för Institutet för nationell energi Alexander Frolov noterade att ur en extern observatörs synvinkel ser uttalanden om “kompensation” åtminstone konstigt ut.
  Tidigare uttryckte en ukrainsk statsvetare, chef för institutet för policyanalys och ledning Ruslan Bortnik åsikten att Nord Stream 2 skulle kunna vara till nytta för Ukraina om det blir “delägare” och får en del av rörledningen.
  Samtidigt påminde Vladimir Putin tidigare att Ryssland har ett giltigt avtal för att pumpa gas genom Ukraina. Enligt honom, om det fanns normala relationer mellan Moskva och Kiev, skulle de pumpa en betydande del genom Ukraina. Han erinrade om att Ukraina nu får 1,5 miljarder dollar från Ryssland för transitering och kan få 3-5 miljarder dollar.
  https://russian.rt.com/ussr/article/872989-ukraina-severnyi-potok-kompensaciya

 3. Däri består den ukrainska politiska tragedin: man begriper sig inte på politik, ren ärlig marknadsekonomi eller internationella politiska relationer i kombination med dödgrävare i form av rådgivare som vår gamle svenske ekonomiprofessor Anders Åslund som numera härjar också i den ukrainska staten.

  • Tyskland är fortfarande frustrerad över amerikanska sanktioner mot Nord Stream 2.
   Om i morgon USA:s president – vare sig det är Biden, Obama, Trump eller någon annan – beordrar Tyskland att sluta andas, kommer Tyskland att lyda? Eller kommer det att förstå att om det inte kommer att andas kommer det inte att existera?
   USA ser fortsatt Nord Stream 2 som ett hot mot Europa, men Tyskland håller inte med – Blinken.
   USA:s utrikesminister Blinken meddelade oenigheterna mellan Tyskland och USA om gasledningen Nord Stream 2.
   Han uttalade detta vid en presskonferens den 23 juni efter ett möte med den tyska utrikesministern Heiko Maas, rapporterar RIA Novosti.
   ”Ministern och jag pratade om ett av ämnena om oenighet, Nord Stream 2-pipelinen. Vi ser det fortfarande som ett hot mot den europeiska energisäkerheten. Tyskland har en annan uppfattning – det händer då och då, även bland vänner. Vi kommer att arbeta med oenigheter samtidigt som vi går vidare i andra frågor, säger Blinken.

 4. ”Europa är helt enkelt på väg in i en post-amerikansk era”
  Inte bara Europa. USA har inte lyckats ta kontrollen över Venezuela, Iran levererar olja, Nordstrem2 blir färdig, USA är stoppade i Xinjiang, Tibet, och Hong Kong. Polisen i Hong Kong arresterade just fem så kallade ”journalister” på Apple News. Nu visar det sig att Apple News har länge varit bankrutt och under normala förhållanden skulle gått i konkurs, så var kom pengarna ifrån? Inga avancerade gissningar behövs. Det var en USA finansierad cell. Jag har följt den så kallade anti- sanktionslagen i Kina. Den går ut på att den som åsamkar skada skall ersätta den skadelidande för skadan. Det betyder att även journalister som sitter i Sverige och skadar Kinas anseende, ekonomi och affärer genom att sprida rykten kan åtalas i Kina och tvingas att betala ersättning. Adrian Zenz står redan inför rätta för det. Jag glömmer inte hur aktivisterna i Tyskland 1933 kom till makten med hjälp av yttrandefrihet och pressfrihet. Kina har varit föregångare i mycket, nu verkar set som man kommer att lyckas sätta stopp för skurkjournalismen. Visste ni att att Bonniers har mycket omfattade aktivitet och investeringar i USA, med kontor i alla stater. Bonniers, och därmed tidningar som Expressen, DN, DI med många andra är alltså en interagerad del av USAs Djupa Stat. Källa Wikipedia mm.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here