USA 2022: ”Användningen av klustervapen är ett krigsbrott” – USA 2023: ”Vi skickar klustervapen”

18
1572
0
0

Att Joe Biden gett grönt ljus att skicka klustervapen till Ukraina har lett till omfattande internationella protester, men inte från Norge (eller Sverige) förstås. Även Storbritannien och Tyskland har uttalat sig negativt.

Så sent som förra året sa Vita husets pressekreterare Jen Psaki att klustervapen är ett krigsbrott:

2013 var demokraterna starkt emot användningen av klustervapen.

Jens Stoltenberg, å andra sidan, är en entusiastisk anhängare av att skicka klustervapen till Ukraina:

”Vi står inför ett brutalt krig, och vi måste komma ihåg att denna brutalitet återspeglas, att vi varje dag ser offer och att klustervapen används av båda sidor.” ”Och Ryssland använde klustervapen för att invadera ett annat land. Ukraina använder klustervapen för att försvara sig.

Stoltenberg har ingen täckmantel för att säga det senare.

Det är väldokumenterat,  av Human Rights Watch  och  andra  , att den ukrainska militären har använt klustervapen. Det finns inget som stöder påståendet att Ryssland gjorde det. Pentagon har  avfärdat  påstådda bevis på rysk klustervapenattack: 

I en kommentar till videor som skildrar den påstådda användningen av rysk klustervapen, uttalade DOD-tjänstemän (department of Defense, bland andra) under en presskonferens den 1 mars 2022 att ”vi har sett samma video som du har, men vi har inte fastställt att det är definitivt när det gäller användningen av klustervapen. Så vi kan inte bekräfta användningen av klustervapen i nuläget.” På samma sätt, under presskonferensen den 3 mars 2022, uppgav en DOD-tjänsteman att DOD fortfarande inte kunde bekräfta Rysslands användning av klustervapen.

Klusterbomber är förbjudna av de flesta länder eftersom de ofta misslyckas med att explodera vid nedslag och därmed lämnar många  oexploderade minor på marken.

Business Insider skriver: Biden sa att han bestämde sig för att skicka kontroversiella klusterbomber till Ukraina eftersom Kiev ”tar slut på ammunition”

”Det var ett väldigt svårt beslut från min sida. Och förresten, jag diskuterade det här med våra allierade, jag diskuterade det här med våra vänner på marken”, sa Biden till CNN:s Fareed Zakaria på fredagen. ”Ukrainarna har slut på ammunition”, tillade han.

– Kommer inte att påverka Ryssland

Ryssland kallar USA:s beslut att skicka klustervapen för desperat.

– Att pumpa Ukraina fullt av västerländska vapen kommer inte att påverka Rysslands militära specialoperation i Ukraina, säger ambassadör Anatoliy Antonov till nyhetsbyrån Tass .

Klustervapen visar på desperation och visar maktlösheten i USA och dess satellitstater, fortsätter han.

– Washington har med sitt beslut skapat en risk för civilbefolkningen i Ukraina under många år framöver, säger Antonov.

Förbudet förhandlades fram av Norge

Den internationella konventionen om klustervapen förbjuder all tillverkning och användning av sådana vapen. Norge var det första landet att underteckna konventionen, som trädde i kraft 2010. Den har nu ratificerats av 111 länder, men USA och Ukraina är inte bland dem.

Tidigare i år bad Ukraina alla västerländska allierade att bidra med klustervapen för användning mot ryska styrkor.

Från norsk sida möttes förfrågan med en skakning på huvudet.

– Det är helt uteslutet, och det vill jag lyfta fram väldigt tydligt. Vi tar avstånd från all användning av klustervapen, konstaterade premiärminister Jonas Gahr Støre då.

Men nu när Biden har godkänt klustervapen för Ukraina är det helt tyst från Støre. Andra politiker som brukar älska alla möjligheter att synas i media har också varit helt tysta.

Norska politiker accepterar vad som helst när det gäller krig i Ukraina. Om de protesterar efteråt är det bara desto mer pinsamt. De hade sitt gyllene ögonblick och nu är det över.

Redaktör Romelsjö: Finner ingen kritik mot USA:s beslut på den svenska regeringens hemsida, inte heller i etablerad press. Hur tror du regeringen och väst reagerat om Ryssland sagt att man tänker börja använda klustervapen?

Föregående artikelVälkommen till Plan B Mordförsöket mot president Trump
Nästa artikelEn journalist på SvD säger upp sig. Betydelselöst? Signal på sämre mediaklimat?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

18 KOMMENTARER

 1. Varje gräns som passerar det förbjudna i detta sammanhang
  innebär ett närmande mot den totala katastrofen som inte får inträffa.
  Må detta aldrig ske, ty vi vet alla vad kärnklyvningens metod
  kan innebära för vår civiliserade ordning på jorden.
  Vid två tillfällen har metoden används i krig
  med förödande konsekvenser,
  som drabbar generationer framöver.
  Om -Gud förbjude- metoden skulle upprepas?
  Och det vill jag inte tänka på.
  Vad händer då?
  Det är en ytterst farligt väg
  våra i regel styresmän nu beträder.
  Har mänskligheten inte kommit längre än så,
  i sin strävan efter fred och samförstånd
  på vår enda livgivande jord?
  Att nästintill hela västvärlden ansluter sig
  till en krigarorganisation bådar inte gott
  för- Fred på vår jord.
  Jag är rädd för att Sverige gör ett ödesdigert misstag
  som lämnat fredstanken nu framför krigets förödande konsekvenser

  • @Olof 12 juli, 2023 At 09:20
   USAs argument idag.
   ”Att Ryssland vinner kriget är värre än att använda klustervapen”
   USAs argument i morgon
   ”Att Ryssland vinner kriget är värre än att använda kärnvapen”

 2. Kommer USA skicka sarin bomber till Voldemort Zelinskys regime härnäst? Lögnimperiet är jo beredd att göra ”whatever it takes” för ukrozionazi, så … men, men även så kommer det inte att vända på krigslycka för ukrozionai ett dugg – det blir rejäla 👋🏾👋🏾👋🏾 oavsett

  https://www.youtube.com/watch?v=SZf2U49zHrA&t=3s

 3. Sverige i Nato..”nonsens för Ryssland” säkerhetsmässigt.
  Finland i Nato borde vara mer oroande. Detta lägger till 1,4 tusen km gräns mot militäralliansen till blocket. Närheten till Finland och S:t Petersburg är också oroande, betonade experten.
  Uppgifter om eventuellt godkännande av Turkiets ansökan om Sveriges inträde i Nato i en intervju med RIAMO kommenterades av en statsvetare vid Moskvas statliga universitet uppkallad efter M.V. Lomonosov Artem Kosorukov.

  ”Tja, vad finns i Sverige? 50 tusen människor är inte särskilt kraftfulla väpnade styrkor. Den har redan integrerats i alla Nato-program: industriell produktion, personalutbildning, underrättelsetjänst och kommunikation. Det betyder ingenting för Ryssland.”
  https://dailymoscow.ru/news/politolog-shveciya-v-nato-eto-erunda-dlya-rossii?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

 4. Vilka är riskerna? Kommer Finlands och Sveriges närvaro i Nato att vara farlig för Ryssland?
  Pratar vi om att Sverige och Finland går med i Nato så har de en liten mobiliseringsresurs. I Finland, som gränsar till vårt land, är det färre människor än i S:t Petersburg. Tja, vad finns det att prata om?

  Vad gäller Sverige har de åtminstone ett militärindustriellt komplex, men det är också ett litet land.
  Och viktigast av allt, i mer än 100 år hade svenskarna ingen riktig stridserfarenhet, alla generaler där är papper. Deras inträde i alliansen är mer av en symbolisk handling, om än en obehaglig sådan för Ryssland.

 5. Va tragiskt och högst korkad Stollenberg lät om denna frågan. Jag tittade lyssnade och de enda jag kunde tänka på var, vilken jävla pajas denna idioten är herregud vilken korkad pajas alltså. Västliga propagandan medierna, och här hemma har bevakat denna Usa ledda korrupta och krigshungriga kärnvapen alliansen sekunden runt, dessa dagar, som om det vore Eurovision och grammis galan med fotbolls VM tillsammans, men ändå 100gånger värre. Det har inte funnits några som helst gränser hos dessa krigsromantiker HELA krisen. Jag undrar allt de övriga clownerna har döljt under HELA krisen, även om jag känner till hälften. Och vad gäller Ukraina bli medlem i Nato också så kommer de EJ hända. Vi såg Sveriges ansökan, som även den EJ kommer gå igenom turkiska parlamentet förän EFTER sommaren har Erdogan nyss sagt. Detta med Sverige efter ALLA turer. Ukraina ett av världens mest korrupta länder, utfattiga, och ingen som helst fungerande demokrati vad gäller rättsstatsprincipen heller. OCH som dessutom är i krig mot egna befolkningen sedan 2014, och som sedan förra året gått HELT åt skogen OCH som fortsatt pågår. Till skillnad av Sverige som är rika och ligger topp10 bland världens bästa demokratier år efter år. Även om mycket är i skogen med Sverige också på så många andra punkter. Ukraina kommer ALDRIG bli Nato land, övriga 31clownerna kommer heller ALDRIG med dessa meriter godkänna dom, oavsett vad dessa säger

 6. USA skall leverera klustervapen till Ukraina. För civiliserade människor är detta ytterligare ett bevis på att det inte handlar om att hjälpa den ukrainska armén, som inte ens enligt västerländska experter har den minsta chans att vinna, utan i sina konsekvenser om den ännu mer hänsynslösa slakten av så många människor som möjligt, i detta fall ryssar och ukrainare, d.v.s. slaver. USA vet att de landområde där kriget pågår idag kommer att tillhöra Ryssland efter kriget. I framtiden kommer klusterbomber att bli ett problem för den ryska civilbefolkningen.
  Största nyttan av detta krig har USA, som försöker skada Ryssland så mycket som möjligt. Politiskt och ekonomiskt. Ekonomisk drabbade blir även USAs lydiga europeiska vasaller

 7. Det har vad jag vet inte hörts något om granaterna med utarmat uran som skickades tidigare från NATO. Har de använts någonstans?
  Vad som händer är väl att den demilitarisering/avrustning som Ryssland önskar angående Ukraina sprider sig till NATO – det börjar bli tomt i NATO:s arsenaler, man får skicka vad man har, och det är rätt lite och föga användbart vid det här laget. En direkt konfrontation mellan NATO och Ryssland med konventionella vapen (ex.vis ett angrepp mot Kaliningrad) skulle nog inte sluta så bra för NATO, och det vet dess chefer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here